ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερώτηση προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκιουγιου της Τουρκίας

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού από ρωσική εταιρεία στο Άκκουγιου της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα αλλά και μια σχετική μελέτη που εκπόνησε το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο «Max Planck» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου, η ανέγερση του πυρηνικού σταθμού αλλά και το σχέδιο μεταφοράς των πυρηνικών αποβλήτων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση ατυχήματος, και λαμβάνοντας υπόψη το σεισμογενή χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, η Κύπρος θα επηρεαστεί άμεσα αφού απέχει μόνο 90 χιλιόμετρα από την τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού.

Ο Ευρωβουλευτής ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν έχει ενημερωθεί από την Τουρκία σχετικά με τις περιβαλλοντικές πτυχές του έργου καθώς και εάν έχει υποβάλει την τελική της έκθεση σχετικά με την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων. Επιπλέον, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να υπερασπίσει τα δικαιώματα της Κύπρου στο θέμα ανέγερσης του πυρηνικού σταθμού, η οποία ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υπογράψει τη Σύμβαση του AARHUS και την Σύμβαση του ESPOO.

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

04/03/2015

You may also like