ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τον περασμένο Μάρτιο ανέδειξε το ζήτημα του αγωγού νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ο Δημήτρης Παπαδάκης

Ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, ανέδειξε από το Μάρτιο το θέμα της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σχετική ερώτησή του, ένα θέμα που επανήλθε στην επικαιρότητα μετά και την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα με σκοπό να εγκαινιάσει τον “αγωγό ειρήνης” .

Ο Ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή αν γνωρίζει για την δημιουργία αυτού του έργου και για τις περιβαλλοντικές καταστροφές που συντελούνται στην κατεχόμενη Κύπρο από αυτές τις ανεξέλεγκτες ενέργειες και τί μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτών. Σε απάντηση της η Επιτροπή είπε ότι είναι ενήμερη για την κατασκευή του αγωγού νερού και παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς. Ωστόσο όπως ανέφερε το ευρωπαϊκό κεκτημένο παραμένει υπό αναστολή στο βόρειο μέρος της Κύπρου και η Επιτροπή δεν διαθέτει κανένα νομικό μέσο για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ σε αυτό το τμήμα του νησιού.

Ο αγωγός νερού από τα κατεχόμενα στην Τουρκία εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της τελευταίας για μόνιμη προσάρτηση των κατεχομένων στην επικράτειά της. Το έργο εγκαινιάστηκε εφόσον βρισκόμαστε ακόμη σε διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού και δημιουργεί περαιτέρω εντάσεις. Δυστυχώς μάταια αναμέναμε από την κυβέρνηση μας να αντιδράσει κάτι το οποίο έγινε εκ των υστέρων.

You may also like