ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Υπουργείο Εργασίας να κάνει δεύτερες σκέψεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΕΕΙ

Το γεγονός ότι πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι δεν συμπληρώνουν την αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όπως προνοεί η νομοθεσία και κινδυνεύουν να χάσουν  τη μικρή επιταγή (το λεγόμενο τσιεκούδι) που μέχρι σήμερα λαμβάνουν, δυστυχώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Η ΕΔΕΚ έχει λάβει πολλά παράπονα από χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι για διάφορους λόγους εκφράζουν φόβους και ανησυχίες με την επιβολή του ΕΕΕ. Μαζί με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκο Νικολαιδη προχωρήσαμε στην εγγραφή του θέματος στη αρμόδια Επιτροπή Εργασίας της Βουλής ζητώντας την άμεση συζήτηση του θέματος και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΔΕΚ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις διαβλέποντας ακριβώς τα προβλήματα αυτά είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάτι όμως που απορρίφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παράταση της υποβολής των αιτήσεων μέχρι τέλους του Σεπτέμβρη δεν είναι αρκετή. Έστω και τη ύστατη καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να διαβεβαιώσει ξεκάθαρα τη μερίδα αυτή των συμπολιτών μας ότι δεν πρόκειται ούτε για φακέλωμα, ούτε για προσπάθεια αποκοπής του επιδόματος και να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για συμπλήρωση της σχετικής αίτησης. Κανένας δικαιούχος χαμηλοσυνταξιούχος δεν πρέπει να αδικηθεί ή και να τιμωρηθεί με αποκοπή του επιδόματος λόγω άγνοιας ή λόγω φόβου. Ταυτόχρονα και η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις και να προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας εξαιρώντας τους χαμηλοσυνταξιούχους από την υποχρέωση καταβολής της αίτησης.

Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2014