ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε ιδιωτικά συμφέροντα οδηγεί το ΓΕΣΥ η Κυβέρνηση

Από την πρώτη ανάγνωση των νομοσχεδίων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας τα οποία κατέθεσε το υπουργείο Υγείας χθες στη Βουλή επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις τροποποιήσεις του ΓΕΣΥ αλλά και την πληροφόρηση που είχαμε από τον δήθεν κοινωνικό διάλογο που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας. Επιπρόσθετα επιβεβαιώνεται η άποψη μας ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Υγείας στερούνται συγκροτημένης και ολοκληρωμένης άποψης αναφορικά με την εφαρμογή και υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Οι πρώτες μας διαπιστώσεις είναι ότι βασικοί στόχοι των κυβερνητικών τροποποιήσεων είναι:

  1. Η δημιουργία ενός γραφειοκρατικού συστήματος για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το οποίο να ελέγχεται αποκλειστικά από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας και αυτούς που η Κυβέρνηση θα διορίζει.
  2. Καταργείται πλήρως η κοινωνικοποιημένη μορφή του ΓΕΣΥ και εισάγονται διαδικασίες αδιαφάνειας και απουσίας κοινωνικού ελέγχου.
  3. Παρά τις αντίθετες υποδείξεις εμπειρογνωμόνων, προωθείται η εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος.
  4. Περιθωριοποιείται εντελώς και εξουδετερώνεται ο ρόλος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο οποίος μετατρέπεται σε μια μορφή κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας.
  5. Θέτει το Υπουργείο Υγείας υπό τον πλήρη έλεγχο με ότι αυτό συνεπάγεται τη διαχείριση του ταμείου του ΓΕΣΥ.
  6. Προωθείται μια υποτυπώδη αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπου ουσιαστικά θα τα οδηγήσει σε οικονομική και επιστημονική κατάρρευση με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες.

Τελική διαπίστωση είναι ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι, υπό την κάλυψη της πλήρους κρατικοποίησης, να οδηγήσει το ΓΕΣΥ σε  ιδιωτικά συμφέροντα, ειδικά σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση επιβάλλει αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες κυρίως σ’ αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια και σεβόμενοι τον ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα να προχωρήσουμε από κοινού στην άμεση και ουσιαστική εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη βάση του υφιστάμενου νόμου και ενδεχομένως τροποποιήσεων εκεί που θα διαπιστωθεί ότι αυτές που απαιτούνται.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τον κοινωνικό διάλογο που έχει εγκαινιάσει καθώς επίσης και τον συντονισμό με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα για την εδραίωση της απαιτούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς και θα προασπίσει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως των μη προνομιούχων.

Τέλος μετά από τη λεπτομερή μελέτη των νομοσχεδίων θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες εισηγήσεις και απόψεις.

Λεμεσός, 12 Δεκεμβρίου 2014

 

You may also like