ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ιταλικής Προεδρίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στα πλαίσια σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και νέα Υπάτη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ιταλικής Προεδρίας.

Η κα Μογκερίνι μίλησε για την κρίση που έχει ξεσπάσει σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, η Γάζα, το Ιράκ υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης συνολικής περιφερειακής λύσης. Τόνισε επίσης τη σημασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ειδική αναφορά έκανε στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία και τόνισε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη πολιτική λύση που να βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας στοχεύοντας παράλληλα και στην σταθεροποίηση των αγορών. Μιλώντας για τη Ρωσία, τόνισε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μαζί της έχει τελειώσει. “Η Ρωσία είναι στρατηγικός παίχτης στην περιοχή αλλά όχι στρατηγικός μας εταίρος πια.”, δήλωσε η κα Μογκερίνι.

Σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η Υπουργός έκανε λόγο για μια χώρα όπου οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να ενισχυθούν μέσα στα πλαίσια προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ. Ωστόσο δεν μίλησε συγκεκριμένα για άνοιγμα κεφαλαίων καθώς τόνισε ότι είναι σημαντικό να δούμε τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες με τη νέα κυβέρνηση Νταβούτογλου.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D), Δημήτρης Παπαδάκης, αφού πρώτα συνεχάρη την Φεντερίκα Μογκερίνι για τον πρόσφατο διορισμό της ως Ύπατης Εκπροσώπου για εξωτερικές υποθέσεις, τόνισε την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος το οποίο πρέπει να απασχολήσει την Ευρώπη στο σύνολο της και όχι μόνο τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ζητώντας άμεσα μια λύση.

Στην παρέμβαση του, ζήτησε επίσης να μάθει ποια είναι η θέση της Ιταλικής Προεδρίας απέναντι στην Τουρκία, μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, η οποία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όχι μόνο ως προς την Κύπρο αλλά και προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κα Μογκερίνι απέφυγε να απαντήσει ωστόσο μετά το τέλος της συνεδρίασης, δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος στην επίσημη ακρόαση της που θα λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα πλαίσια έγκρισης της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.