ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Κινέζοι μάς δείχνουν τον δρόμο

Το καλοκαίρι του 2013 ταξίδεψα στην Κίνα, όπου συνάντησα αξιωματούχους και επισήμους της χώρας. Τα κρούσματα διαφθοράς, που αναδύονται το ένα μετά το άλλο στην Κύπρο, με έκαμαν να σκεφτώ πολλές φορές πόσο εύρυθμα λειτουργεί το κινέζικο κράτος με 1.3 δις πληθυσμό και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν είχαμε έστω και λίγη από την πειθαρχία των Κινέζων αξιωματούχων. Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι πάντα όπως φαίνονται, όμως έχουμε πολλά να διδαχτούμε από τους Κινέζους.

Κατά τη διάρκεια του 18ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (2013) λήφθηκε η απόφαση να «τρέξει» μια καμπάνια από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014. Η καμπάνια σχεδιάστηκε για να εντοπιστούν και να διορθωθούν ανεπιθύμητες πρακτικές εργασίας και στρεβλώσεις, όπως η γραφειοκρατία, ο φορμαλισμός, ο ηδονισμός και η υπερβολή, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν διαβρώσει τη φήμη του Λαϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος και έβλαψαν τις σχέσεις Κυβέρνησης και λαού.

Αποτέλεσμα της ομολογουμένως δραστικής καμπάνιας ήταν περίπου 162.629 μέλη του προσωπικού που πληρώνονταν χωρίς να εργάζονται (!) να αφαιρεθούν από το κρατικό μισθολόγιο. Επιπλέον, 114.418 κυβερνητικά οχήματα, που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικές επιχειρήσεις, αφαιρέθηκαν από την υπηρεσία και ο αριθμός των επίσημων συναντήσεων μειώθηκε κατά 586.000, ή 24,6 %. Ακόμη ο αριθμός των εγγράφων που διανέμονται μειώθηκε κατά 1,9 εκατ. Οι δημόσιες δαπάνες για τα οχήματα της κυβέρνησης, για τα ταξίδια στο εξωτερικό και τις επίσημες δεξιώσεις μειώθηκαν κατά 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κατά 27,5%. Τέλος, 96.000 ταξίδια υπηρεσιακών ακυρώθηκαν.

Το πιο εντυπωσιακό βέβαια για μένα προσωπικά είναι ότι 8.200 υπάλληλοι της Κυβέρνησης και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν τιμωρηθεί για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που δαπανήθηκε για ψυχαγωγία και προσωπικές αγορές των υπαλλήλων. Το λέω και το εννοώ. Όλα τα άλλα που προανέφερα είναι πολύ πιο τρανταχτά, αλλά όταν ζεις στην Κύπρο, όπου η ατιμωρησία ανθίζει και η δικαιοσύνη κάνει τα στραβά μάτια, τότε εντυπωσιάζεσαι από τον τρόπο λειτουργίας του κινεζικού κράτους. Όχι γιατί δεν έχει κι αυτό κρούσματα διαφθοράς, αλλά γιατί λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα δίχως να επηρεάζεται από αξιώματα και τίτλους και τιμωρεί αυτούς που προσπαθούν να το διαβρώσουν.

Και για αποκατάσταση της μνήμης πολλών, οι οποίοι τείνουν να ξεχνούν, υπενθυμίζω ότι τον Δεκέμβρη του 2013 η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι απαίτησαν από τη Γενική Εισαγγελία την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, οι οποίοι έφεραν τον τόπο στη δεινή σημερινή οικονομική κατάσταση. 11 μήνες μετά, οι Αρχές κάνουν λόγο για τις πρώτες ποινές τις οποίες πρόκειται να επιβάλουν. Σκεφτείτε, στην Κίνα «έτρεξαν» μια καμπάνια και πέτυχαν να εξορθολογήσουν τη δημόσια υπηρεσία και να τιμωρήσουν ταυτόχρονα όσους διασπάθισαν δημόσιο χρήμα μέσα σε 15 μήνες.

Στην Κύπρο, από τον Μάρτιο του 2013 αναμένουμε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με όσους έφεραν τη χώρα προ της χρεοκοπίας και με όσους μας έκαναν και συνεχίζουν να μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι, όπως δήλωσε προσφάτως Πρόεδρος μεγάλου κόμματος… και ο νοών νοείτω. Για τη Δημόσια Υπηρεσία θα αρκεστώ να πω ότι θα αναμένουμε τη μεταρρύθμιση να λάβει σάρκα και οστά, και πού ξέρετε, ίσως αυτήν την προεκλογική δέσμευση ο Πρόεδρος να την υλοποιήσει.