ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Α’ Αντιπροέδρου και Βουλευτή του Κ.Σ ΕΔΕΚ Γιώργου Βαρνάβα στη διάρκεια της Επετειακής Συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων

39 χρόνια από το επονείδιστο προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής που ακολούθησε, τιμούμε τους αγώνες και τους αγωνιστές. Τιμούμε τους υπέροχους αγωνιστές της δημοκρατίας που χωρίς υπολογισμό θυσίας, αντιστάθηκαν στους ξενοκίνητους εγκάθετους της χούντας και
της ΕΟΚΑ Β΄ που με το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου οδήγησαν τον τόπο στην εθνική τραγωδία.  Τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία του Ελληνισμού μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

39 χρόνια από τότε θυμόμαστε και τιμούμε. Να θυμίζουν το ξεσηκωμό του λαού μας εναντίον του πραξικοπήματος. Με το εφεδρικό, τους νομιμόφρονες αστυνομικούς, την Προεδρική Φρουρά, τους αντιστασιακούς αγωνιστές σε ολόκληρη την Κύπρο.

Το προδοτικό πραξικόπημα έφερε ένα ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα. Άνοιξε την κερκόπορτα στην καραδοκούσα Τουρκία. Η οποία ανέμενε με υπομονή τους εφιάλτες του Ελληνισμού για να κινηθεί.

Μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια που επεσώρευσαν οι άθλιοι προδότες του πραξικοπήματος και η επιδρομή των νεοσουλτάνων της Άγκυρας, ο λαός μας κατάφερε να σταθεί στα πόδια του,   να στηρίξει το Κυπριακό Κράτος ως το μόνο υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου και να δρομολογήσει τη μεγάλη και δύσκολη πορεία που μας οδήγησε το 2004 στο επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

39  χρόνια μετά, οι τραγικές συνέπειες της προδοσίας και του εγκλήματος παραμένουν ωστόσο αναλλοίωτες.

Η τουρκική κατοχή συνεχίζεται, ο εποικισμός εντείνεται, οργιάζει ο σφετερισμός των Ε/Κ περιουσιών και καταστρέφεται η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο λαός μας ενδιαφέρεται για λύση το συντομότερο δυνατό.  Μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή, που θα
προνοεί την απομάκρυνση των εποίκων, που θα διασφαλίζει τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, τη μια ιθαγένεια, την ενότητα του κράτους και του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, την κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση που θα
στηρίζεται στις αρχές  και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Γι’ αυτή τη λύση θα αγωνιστούμε γιατί μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, μόνο  μια τέτοια λύση θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της Κύπρου Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Δυστυχώς η τελευταία προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με τις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις προσέκρουσε και πάλι στην τουρκική αδιαλλαξία και στρεψοδικία. Η επιμονή σε δύο κρατικές οντότητες στα πλαίσια μιας χαλαρής συνομοσπονδίας, σε μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και σε διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 οδήγησε  τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και τέλμα.

Ταυτόχρονα η Τουρκία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου αμφισβητεί τα κυριαρχικά  δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και διατυπώνει απαράδεκτες απειλές.

Το διακηρύσσουμε για μια ακόμα φορά. Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν. Δεν θα προσυπογράψουμε λύσεις  διχοτομικές, λύσεις νεοανανικές που θέτουν σε κίνδυνο τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν θα δεχθούμε λύσεις που καταστρατηγούν τη δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας, εκ περιτροπής προεδρίες και σταθμισμένη ψήφο και την φαλκίδευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας.

Δίνοντας το μήνυμα σε καραδοκούντες κακόπιστους τρίτους και στην Τουρκία ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται  να μας κάμψει να αποδεχθούμε άδικη λύση.

Η ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής και επανατοποθέτησης του Κυπριακού είναι μονόδρομος. Με προβολή του αντικατοχικού χαρακτήρα του προβλήματος. Με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης. Με εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα.  Με καταγγελίες της  Τουρκίας σε κάθε διεθνές βήμα για το συνεχιζόμενο εποικισμό, για την παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, για το σφετερισμό Ε/Κ περιουσιών, για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αυτή είναι η επιταγή των υπέροχων ηρώων και μαχητών της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κύριε Πρόεδρε,

Για άλλη μια φορά καταδικάζουμε την προδοσία και το έγκλημα.

Μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς.

Τιμούμε τους αντιστασιακούς αγωνιστές. Όσους έδωσαν τη ζωή τους για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής.

Υποκλινόμαστε στην υπέροχη αντίσταση του λαού μας.

Όσοι αναμένουν  ότι ο λαός μας θα καμφθεί και θα γονατίσει ματαιοπονούν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για λύση που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η αντίσταση λαού και ηγεσίας θα συνεχιστεί. Όπως μας το κληροδότησε επιτακτικά η φωνή του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της αντίστασης.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Όλοι μαζί για τη σωτηρία της Κύπρου!