ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση της Βουλευτού της ΕΔΕΚ Ρούλλας Μαυρονικόλα για τα Κρατικά Νοσηλευτήρια

Είναι πραγματικότητα  ότι από το 2005 δεν έχει γίνει κοστολόγηση ή αναθεώρηση των νοσηλείων. Γιατί τώρα; Γιατί εν μέσω οικονομικής κρίσης με χίλια δύο άλλα προβλήματα να ταλανίζουν τη Δημόσια Υγεία;

Το εάν πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση είναι ένα πράγμα, και ασφαλώς το συζητάμε,  το να αναθεωρούμε όμως τιμές για να αποτρέψουμε κόσμο να επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι άλλο πράγμα και είναι απαράδεκτο.

Στις 518 χιλιάδες δικαιούχους προσθέτουμε άλλες 18 χιλιάδες με την κατάργηση της Κάρτας Β χωρίς να δημιουργούμε προϋποθέσεις εξυπηρέτησης των ασθενών.  Παρόλο που το Υπουργείο θεωρεί ότι δεν θα αυξηθεί η προσέλευση στα Δημόσια Νοσηλευτήρια εμείς διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση διότι οι δικαιούχοι της Κάρτας Β με την καινούργια ρύθμιση θα εκμεταλλευτούν κατά κόρον, και καλά θα πράξουν, τα νέα δικαιώματα τους.

Εδώ βιώνουμε καθημερινά τη κατάρρευση των δύο βασικών πυλώνων του ΓΕΣΥ που είναι ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας. Στο Νοσοκομείο Λεμεσού εξετάζονται ασθενείς με τη μέθοδο της ποσόστωσης. Άνθρωποι πεθαίνουν στη λίστα αναμονής.

Καλούμε το Υπουργείο να εγκύψει πάνω από τα σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τη Δημόσια Υγεία. Να διοριστεί αμέσως Πρόεδρος του ΓΕΣΥ το οποίο παραμένει ακέφαλο εδώ και έξι μήνες. Η αποσπασματική χρησιμοποίηση  πυλώνων  του ΓΕΣΥ κατά το δοκού δεν είναι λύση. Και αυτό που συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή είναι σημαντικό κομμάτι του Σχεδίου Υγείας.

Η Υγεία είναι σημαντικό δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς εκπτώσεις.