ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία του Προέδρου του Κ.Σ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής 28 Ιουλίου 2012

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, 

Η σημερινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιείται κάτω από τη βαριά σκιά της υπαγωγής της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Πως οδηγηθήκαμε στη σημερινή δεινή οικονομική θέση;

Υπάρχουν δύο μεγάλες αλήθειες, τις οποίες πρέπει να επισημάνουμε

Είναι αλήθεια ότι αιτία για να φτάσουμε στο Μηχανισμό και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι τα προβλήματα των Κυπριακών Τραπεζών. Προβλήματα που οφείλονται σε  λανθασμένες επιλογές σε σχέση με την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα, αλλά – όπως φαίνεται – και σε ελλιπή εποπτικό έλεγχο.

Είναι όμως επίσης αλήθεια, ότι στον Ευρωπαϊκό  Μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φτάσαμε και εξαιτίας της τραγικής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών.  Σήμερα η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές. Δεν μπορεί να δανειστεί με συνέπεια να αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση Χριστόφια αποδείχτηκε ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση. Καθυστερήσεις, αναστολές. Ασυλλόγιστη οικονομική διαχείριση και απουσία μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής, οδήγησαν την ανθούσα και υγιή Κυπριακή οικονομία του 2008, στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αυταπόδεικτες. Και είναι βαρύτατες. Άφησε το χρόνο να κυλά, όταν ακόμη υπήρχε χρόνος,  χωρίς να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις, που, τότε,  θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερο ήπιες.

Φτάσαμε, δυστυχώς, σήμερα τα νοικοκυριά να αγωνιούν και να ασφυκτιούν. Οι επιχειρήσεις να φυτοζωούν ή να κλείνουν. Η ανεργία να έχει  ξεπεράσει το 10%, ενώ στους νέους το ποσοστό να είναι πέραν του 30%.

Για όλα αυτά, είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει.

Όμως, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, η κυβέρνηση αρνήθηκε να μας ακούσει.  

Αγνόησε, με τρόπο συχνά υποτιμητικό, τις προτάσεις μας.

Απέρριψε κάθε αίτημα για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όσο υπήρχε ακόμη χρόνος να αντιδράσουμε.

Μας βάφτισε ακόμη και κινδυνολόγους.

Σήμερα αποδεικνύεται με τρόπο τραγικό, ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε υπήρξε καταστροφική. Η κυβέρνηση Χριστόφια είναι υπεύθυνη για τη σκληρή δοκιμασία που περιμένει το λαό μας, αλλά και  για τον κίνδυνο απώλειας της οικονομικής και κατ’  επέκταση της εθνικής μας κυριαρχίας. Με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την εθνική μας υπόθεση.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

Σήμερα, από το βήμα της Κεντρικής μας Επιτροπής, θέλω να καταστήσω σαφές ότι:

1. Στηρίζουμε μια συγκροτημένη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση, που θα αποτρέψει επαχθείς συνέπειες για τους εργαζόμενους και θα οδηγήσει σε πτώση την ποιότητα ζωής του λαού μας.  

2. Είμαστε έτοιμοι, μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγίες,  να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση χρόνων παθογενειών της οικονομίας. Συνταξιοδοτικό, εξορθολογισμός της ΑΤΑ, αναμόρφωση Ημικρατικών Οργανισμών, φορολογική δικαιοσύνη, εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ταμείων πρόνοιας.  

3. Επιμένουμε σε μέτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε φορολογίες που θα τροφοδοτήσουν την ύφεση και το πάγωμα της αγοράς. 

Η απάντηση στην κρίση, φίλες και φίλοι, δεν δίδεται με νεοφιλελεύθερες λογικές και συμπίεση των εισοδημάτων των ασθενέστερων. Αυτές οι λογικές, που προωθεί η Ευρωπαϊκή δεξιά  έχουν ολοφάνερα αποτύχει και απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Η απάντηση έρχεται μέσα από πολιτικές Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και μέτρα ανάπτυξης. Μέσα από τις προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μέσα από τις δικές μας προτάσεις.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Σ’ αυτό το δυσμενές οικονομικά και κοινωνικά περιβάλλον,  μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013.

Στο 12ο Συνέδριο μας υιοθετήσαμε μια σαφή και συγκεκριμένη απόφαση.

Να δηλώσουμε την παρουσία μας με πρωταρχικό κριτήριο την ανάγκη επανακαθορισμού και αναδιαμόρφωσης της Εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, αλλά και την ανάγκη εκ βάθρων αλλαγής στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανίχνευση προγραμματικών συγκλίσεων στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο με την προσδοκία να καταλήξουμε στο φορέα – πρόσωπο που θα μπορεί αξιόπιστα και νικηφόρα να εκφράσει το αίτημα των αναγκαίων αλλαγών και την επιβαλλόμενη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Όπως γνωρίζετε, συναγωνίστριες και συναγωνιστές, κάναμε πράξη την απόφαση του Συνεδρίου μας. 

Με τη γνωστή επιστολή μου στους προέδρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για κοινή θέση και στάση και τελικά κοινή υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου στις προεδρικές εκλογές.   

Μας χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η πρωτοβουλία μας αυτή οδήγησε στη διαμόρφωση κοινής διακήρυξης αρχών και θέσεων των Κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Σε ένα πολύ σημαντικό κείμενο, που θέτει τις βάσεις για μια καινούργια εθνική στρατηγική στο Κυπριακό και μια διαφορετική διακυβέρνηση, ενώ απαντά και στο αίτημα της κοινωνίας για μεγάλες αλλαγές στο κράτος, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα.

Και μας στενοχωρεί βαθύτατα το ότι – όπως σήμερα διαφαίνεται – άλλες πραγματικές επιδιώξεις και πολιτικοί σχεδιασμοί με επιλογές εκτός του ενδιάμεσου χώρου,  δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Θέλω να γνωρίζετε ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να φτάσουμε σε μία, κοινή υποψηφιότητα των τεσσάρων κομμάτων.

Ούτε όρους θέσαμε, ούτε προαποκλείσαμε κανέναν, ούτε εκβιάσαμε δικό μας υποψήφιο.     

Από την πρώτη στιγμή, προτείναμε ονόματα που κάλυπταν πλήρως τα προαπαιτούμενα και τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για μια  ισχυρή υποψηφιότητα, με σοβαρές προοπτικές επιτυχίας.   Όπως γνωρίζετε, αποδεχτήκαμε υποψήφιο από το χώρο του ΔΗΚΟ, τον οποίο άλλωστε είχαμε στη λίστα των ονομάτων που προτείναμε. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε την υποψηφιότητα.   

Αυτό που θέλαμε, αυτό που προσπαθήσαμε να πετύχουμε, ήταν να καταλήξουμε σε μία και μόνη υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου. 

Και πρέπει σήμερα να σας αποκαλύψω, ότι ακόμη και μετά τη διακοπή των συζητήσεων, διατυπώσαμε μια συγκεκριμένη πρόταση, που πιστεύουμε ότι μπορούσε να μας βγάλει από το αδιέξοδο.  Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, ούτε και μας αντιπροτάθηκε κάποια άλλη λύση ή υποψηφιότητα.    

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός, δεν μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο διατύπωσης μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.

Ο τόπος χρειάζεται μια καινούργια αρχή. Μια καινούργια ελπίδα. Και αυτά δεν μπορούν να γίνουν πράξη με συναλλαγές με στόχο το διαμοιρασμό των τιμαρίων της εξουσίας. Δεν μπορούν να γίνουν πράξη με ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς και εκπτώσεις από αρχές και αξίες στις οποίες πιστεύουμε.

Γι’ αυτό επιμείνουμε σε μια ξεκάθαρη και σαφή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Γι’  αυτό παραμένουμε δεσμευμένοι από την  κοινή διακήρυξη του ενδιάμεσου χώρου.

Γι’ αυτό προχωράμε στο δρόμο που από την αρχή είχαμε χαράξει.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Οι προεδρικές εκλογές είναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας στο πολιτικό μας σύστημα. Ενώ οι βουλευτικές εκλογές αποτυπώνουν τη δύναμη των κομμάτων, οι προεδρικές εκλογές καθορίζουν την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. 

Το ίδιο κρίσιμη και καθοριστική είναι και η σημασία των επιλογών μας. Και γιατί με βάση το συνταγματικό μας μοντέλο ο Πρόεδρος έχει ευρύτατο κύκλο εξουσιών, αλλά και γιατί, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, χειρίζεται το μεγάλο εθνικό μας θέμα.

Σήμερα, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην πορεία της ρεαλιστικής – αγωνιστικής διεκδίκησης, της εμμονής σε επιδίωξη λύσης δίκαιης, δημοκρατικής, στηριγμένης στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, της δημιουργίας  προοπτικής ασφάλειας, ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης και στην πορεία της επιστροφής στο παρελθόν, της λογικής της ήσσονος αντίστασης του λαού μας, της αναπαραγωγής ενός πολιτικού συστήματος που έχει υπερβεί τα όρια του.  

Μπροστά στο δίλημμα αυτό, η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να στέκεται αμήχανη και αναποφάσιστη.

Όπως πάντα,  αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.

Μπαίνουμε μπροστά.

Δείχνουμε το δρόμο.

Επιλέγουμε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι καιροφυλακτούντα  ουραγού.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Η επιλογή της ΕΔΕΚ, δεν μπορεί παρά να είναι συνεπής με τις αξίες και τις αρχές μας. Με την προτεραιότητα μας για αλλαγή στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό. Με την επιδίωξη μας για βαθιές τομές στην οικονομία, την κοινωνία, το πολιτικό σύστημα.        

Η επιλογή της ΕΔΕΚ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τη συνέχεια των  προτάσεων που από την αρχή καταθέσαμε.  Με την ανάγκη για ΜΙΑ και ΜΟΝΗ υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου. Με τη βούληση μας να κάνουμε τα πάντα ώστε η υποψηφιότητα αυτή να έχει ισχυρή δυναμική.  

Η επιλογή της ΕΔΕΚ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τη  γνήσια και καθαρή πρόταση του ενδιάμεσου χώρου. Την πρόταση που επιμένει στα όσα δημόσια διακηρύξαμε. Που αποκλείει συμβιβασμούς με στόχο το μοίρασμα της εξουσίας.  

Η επιλογή της ΕΔΕΚ είναι και πάλι επιλογή αγώνα, συνέπειας, υπευθυνότητας.

Εμείς, όταν μιλάμε για ενδιάμεσο χώρο, το εννοούμε.

Δεν τον χρησιμοποιούμε ως μέσο για διαπραγμάτευση.

Όταν μιλάμε για εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, το πιστεύουμε.

Δεν την εγκαταλείπουμε για να μοιραστούμε τα οφέλη της εξουσίας.

Όταν μιλάμε για αγώνες, το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Δεν στηρίζουμε επιλογές που πιστεύουν άλλα από αυτά που εμείς στοχεύουμε.     

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Επιμένουμε σε μια ξεκάθαρη και σαφή πρόταση διακυβέρνησης, όπως περιγράφεται από τη Διακήρυξη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Επιμένουμε στο δρόμο της σύνθεσης και της συνάντησης μας με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Επιμένουμε να έχει τον πρώτο λόγο η κοινωνία των πολιτών. 

Όχι γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Ούτε γιατί αποφεύγουμε τα δύσκολα.

Η ΕΔΕΚ ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε αγώνα και κάθε προσπάθειες για το καλό της Κύπρου και του λαού μας.

Άλλωστε, η αυτόνομη κάθοδος δεν ήταν και δεν είναι αυτοσκοπός. Ήταν και είναι μέσο για προβολή της δικής μας αυτοδύναμης πολιτικής και ιδεολογικής πρότασης, όταν υπάρχουν διακριτές και μείζονος σημασίας διαφορές. Όταν όμως υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στα μεγάλα θέματα  που απασχολούν το λαό και τον τόπο, η επιμονή σε μοναχική πορεία εξυπηρετεί τελικά μόνο τους δύο ακραίους πόλους του πολιτικού μας συστήματος.  

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου και μία προσωπική αναφορά. 

Με γνωρίζετε όλες και όλοι καλά.

Γνωρίζετε, ότι σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, από τα νεανικά μου χρόνια έως σήμερα, αγωνίζομαι για αυτά που πιστεύω. 

Γνωρίζετε, ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν απέφυγα ποτέ καμία μάχη. 

Γνωρίζετε ότι για μένα το συμφέρον της Κύπρου, αλλά και η ισχυρή παρουσία της ΕΔΕΚ, ήταν, είναι και θα είναι στόχος ζωής.

Αυτό επιλέγω και σήμερα. 

Όταν κάποιοι εγκαταλείπουν τον ενδιάμεσο χώρο,

Όταν προσπαθούν να τον ανταλλάξουν με μερίδια εξουσίας, 

Όταν το συμφέρον του τόπου και του λαού μας επιβάλει να κατατεθεί μια συνθετική, διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης,

Είμαι εδώ. Στην πρώτη γραμμή. Για μία ακόμη μάχη.

Μια ακόμη μάχη που θα δώσουμε μαζί, όπως κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Πρόταση του Πολιτικού Γραφείου στην Κεντρική Επιτροπή, είναι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου για τις εκλογές του 2013 να είναι ο Γιώργος Λιλλήκας. 

Πιστεύουμε ότι ο Γιώργος Λιλλήκας καλύπτει επαρκώς τις πολιτικές  προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για το πρόσωπο του υποψηφίου.  Γι’  αυτό άλλωστε, από την αρχή, ήταν ένα από τα πρόσωπα που προτείναμε.

Με θέσεις παρόμοιες με τις δικές μας στο Κυπριακό, απόλυτη πεποίθηση για τις ανάγκες τομών και μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την κοινωνία,   εμπειρία  και συμφωνία με τη διακήρυξη μας,   μπορεί να είναι το πρόσωπο – φορέας  της νέας πρότασης εξουσίας του ενδιάμεσου χώρου.

Παράλληλα, θεωρούμε ότι με τις μέχρι τώρα κινήσεις του, έχει αποκτήσει θετική σχέση με την κοινωνία και ικανή δυναμική. Μια δυναμική που με τη δική μας στήριξη, τη δική μας παρέμβαση σε θέσεις και προτάσεις, τη δική μας συμμετοχή σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο μας  θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, δημιουργώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή και τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Η πρόταση του Πολιτικού Γραφείου, δεν είναι πρόταση ανάγκης.

Είναι πρόταση πολιτικής επιλογής.

Επιλογής που υπηρετεί τις θέσεις και τις αρχές μας.

Επιλογής που ανταποκρίνεται στη διάθεση της κοινωνίας.

Επιλογής που μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα στην Κύπρο, με την υιοθέτηση από τους πολίτες της πρότασης διακυβέρνησης του ενδιάμεσου χώρου.

Αυτή την πορεία επιλέξαμε από την αρχή να προτείνουμε στο λαό μας. Αυτήν υπηρετεί η πρόταση μας σήμερα. Αυτήν είμαι βέβαιος ότι θα στηρίξουμε όλες και όλοι με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Γνωρίζω ότι υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις. Διαφορετικές εκτιμήσεις θεωρήσεις. Σέβομαι και εκτιμώ όλες τις απόψεις. Και γνωρίζω ότι τα ελατήρια είναι γνήσια. Ότι ελαύνονται από την αγωνία και την αγάπη για το Κίνημα και την πολιτική και ιδεολογική του αυτοτέλεια και ακεραιότητα. 

Θέλω να βεβαιώσω όλες και όλους σας, ότι έχω πλήρη επίγνωση της υπέρτατης ευθύνης να διαφυλάξω τόσο την πολιτική και ιδεολογική αυτοτέλεια της ΕΔΕΚ, όσο και την ενιαία έκφραση και δράση της. Αυτό θα πράξω, μαζί με τα Συλλογικά Όργανα, μαζί με σας, με πλήρη συνείδηση αυτού του χρέους.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Στα 40 χρόνια της ιστορίας μας, η ΕΔΕΚ είχε πάντα ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την κοινωνία.   

Σ΄ αυτήν απευθυνόμαστε και σήμερα.

Με μια πρόταση διακυβέρνησης που ανταποκρίνεται στα ζητούμενα και τις προτεραιότητες της.

Με μια πρόταση εξουσίας που απορρίπτει συντεχνιακές λογικές και τεχνητές πολώσεις.

Με μια πρόταση για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις παντού.

Με μια πρόταση που απορρίπτει τη νεοφιλελεύθερη λογική της επίρριψης  των βαρών στους εργαζόμενους και προωθεί την ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Αυτή την πρόταση, την ξεκάθαρη πρόταση του ενδιάμεσου χώρου, καλούμε δημόσια να στηρίξουν όλοι όσοι πραγματικά πιστεύουν στο χώρο αυτό. Κόμματα,   οργανωμένα σύνολα, πολίτες.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους συμπατριώτες μας που έχουν κουραστεί από τη στείρα αντίληψη εξουσίας των μεγάλων κομμάτων.

Που απορρίπτουν την πόλωση.

Που δεν αποδέχονται τη λογική των συμβιβασμών για τη νομή της εξουσίας. 

Σε όσες και όσους αναζητούν μια διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης.

Σε όσες και όσους επιθυμούν να επικρατήσει μια άλλη αντίληψη στην πολιτική.

Σε όσες και όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στον ενδιάμεσο χώρο.

Τους καλούμε να στηρίξουν την πρόταση μας.

Να αγωνιστούν μαζί μας, για να της δώσουμε ισχυρή δυναμική.

Να σταθούν δίπλα μας, για να έχει ο ενδιάμεσος χώρος τη θέση που του πρέπει στην κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Με βαθιά αίσθηση της ευθύνης που έχω ως Πρόεδρος ενός ιστορικού Κινήματος, σας καλώ να προχωρήσουμε ενωμένοι για να στηρίξουμε τις αποφάσεις μας. 

Ενωμένοι στους μεγάλους μας στόχους.

Ενωμένοι για να ισχυροποιήσουμε τη δύναμη αντίστασης του λαού μας.

Ενωμένοι για το γκρέμισμα του διαχωρισμού της πατρίδας μας, τον τερματισμό της κατοχής, το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας, την επανοικοδόμηση του κράτους και των θεσμών.

Ενωμένοι για κοινωνία δικαιοσύνης και συνοχής.

Ενωμένοι για να πάρουμε την Κύπρο σε μια νέα, καλύτερη εποχή.  

Ζητώ από όλες και όλους, συστράτευση για να προχωρήσουμε όλοι μαζί για την υλοποίηση των στόχων μας.

Οι δυνάμεις της προόδου, κάθε πολίτης ξεχωριστά, καλούνται στο μεγάλο προσκλητήριο.

Η εθνική και κοινωνική συγκυρία απαιτεί συλλογική συστράτευση.

Για να προχωρήσουμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Για να στείλουμε το μήνυμα της ενότητας του λαού

Το μήνυμα της ελπίδας μιας καλύτερης ζωής.

Το μήνυμα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το μήνυμα ότι θα έλθει η ώρα της ιστορικής δικαίωσης, η ώρα της Κύπρου της μίας και αδιαίρετης πατρίδας.

Το μήνυμα της προοπτικής και της νίκης.