ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να αξιοποιήσουμε τις ελπιδοφόρες προοπτικές

Της Ρούλλας Μαυρονικόλα

Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του νέου έτους και αφήνοντας πίσω τις δυσάρεστες εμπειρίες και γεγονότα που σημάδεψαν το 2011 προσδοκούμε σε μια νέα πορεία και ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και το λαό.

Την προηγούμενη χρονιά ζήσαμε σε υπέρμετρο βαθμό τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης οι οποίες επιδεινώθηκαν λόγω της κυβερνητικής ατολμίας να προχωρήσει στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα χειρότερα απεφεύχθησαν στο παρά πέντε με τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Μέτρα ομολογουμένως σκληρά και τα οποία θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο ήπια αν ελαμβάνοντο την κατάλληλη στιγμή.

Οι εμπειρίες και τα παθήματα του παρελθόντος ευελπιστούμε να έκαμε όλους μας σοφότερους γεγονός που θα μας οδηγήσει στη διαμόρφωση της σωστής στρατηγικής και πολιτικής για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των ευρύτερων προβλημάτων που αυτή δημιουργεί.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι αναγκαία. Γιατί ακριβώς το πρόβλημα είναι εκεί και οι στρεβλώσεις στης οικονομίας παραμένουν. Με τη λήψη των προαναφερθέντων μέτρων απλώς αποφύγαμε τα χειρότερα δημιουργώντας τις προυποθέσεις για το επόμενο βήμα.

Απ εδώ και πέρα χρειάζεται εντατικοποίηση της προσπάθειας με λήψη συγκεκριμένων μέτρων και με στόχο την εξυγίανση και στροφή της οικονομίας σε τροχιά και πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Με την είσοδο του νέου χρόνου βεβαίως τα πράγματα για την Κύπρο εμφανίζονται ελπιδοφόρα ως αποτέλεσμα της επιβεβαίωσης της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της πατρίδας μας, γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα και δημιουργεί νέες συνθήκες, προοπτικές και ελπιδοφόρο κλίμα.

Τα δεδομένα και οι ελπιδοφόρες  προοπτικές είναι μπροστά μας. Εκείνο που χρειάζεται είναι, χωρίς πανηγυρισμούς και ακραίες εκδηλώσεις, η σωστή διαχείριση η οποία είναι αδιανόητο να εναποτεθεί στους ώμους και να αφεθεί στα χέρια και μόνο της σημερινής ή της όποιας μελλοντικής κυβέρνησης.

Το θέμα είναι τεράστιο και αφορά το μέλλον των σημερινών και κυρίως των επόμενων γενεών, γι αυτό είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν συνθήκες ενότητας και συλλογικής δράσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι στιγμής, γινόμαστε μάρτυρες υποσχέσεων και ωραίων λόγων. Αυτό που απομένει είναι να περάσουμε από τα λόγια στα έργα, με συγκεκριμένες ενέργειες, κινήσεις και αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκ της θέσεως του, φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι αυτό ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα μετουσιώσει σε πράξη τις ευχές και υποδείξεις του για ενότητα σε όλα τα επίπεδα.

Αναμένοντας τις εξελίξεις ευχόμαστε το θέμα του φυσικού αερίου να μην αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιπαράθεσης ενόψει προεδρικών εκλογών η οποία δυστυχώς έχει ήδη αρχίσει με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί πολύ φοβούμαστε ότι θα θρηνήσουμε επί ερειπίων καταστρέφοντας με τα ίδια μας τα χέρια τις όποιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται για την Κύπρο και τους πολίτες.

Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα για να μπορέσουμε να προσβλέψουμε σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Η Ρούλλα Μαυρονικόλα είναι Βουλευτής Λευκωσίας της ΕΔΕΚ