ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση – του Βουλευτή Νίκου Νικολαίδη: για το σκάνδαλο των αξιογράφων

Η πρόσφατη εξέλιξη της αναστολής και ακύρωσης των τόκων τραπεζικών αξιογράφων, αποκάλυψε μια τεράστια απάτη εις βάρος χιλιάδων πολιτών. Ο τρόπος διάθεσης τους σε ανυποψίαστους πολίτες αποτελεί μέγα σκάνδαλο, ανάλογο με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Υπάρχουν βαριές ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο θεσμικών εποπτικών οργάνων και σε επίπεδο τραπεζών.

Δεν πρόκειται για μια παραβίαση απλά της διαδικασίας ενημέρωσης των κατόχων αξιογράφων. Πρόκειται για μια μεγάλη επί της ουσίας παρατυπία που αγγίζει τα όρια της παρανομίας. Χωρίς να τους επεξηγηθούν πλήρως και μέσα από τις επιβαλλόμενες διαδικασίες όλοι οι επενδυτικοί κίνδυνοι, χιλιάδες καταθέτες μετατράπηκαν στην πράξη σε επενδυτές. Έτσι, στην πραγματικότητα οι κάτοχοι αξιογράφων υφίστανται τις συνέπειες και τα ρίσκα της κακής επενδυτικής πολιτικής των τραπεζών με παρόμοιο με τους μετόχους τρόπο, χωρίς όμως να τους έχει δοθεί το δικαίωμα της επιλογής του καθεστώτος του μετόχου, και χωρίς να έχουν το δικαίωμα που είχαν οι υπόλοιποι μέτοχοι να συμμετέχουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών στην έγκριση αυτής της επενδυτικής πολιτικής.

Πέραν των 3000 οικογενειών που καλόπιστα επένδυσαν τις οικονομίες τους για κάλυψη αναγκών τους για στέγαση, για φοίτηση των παιδιών τους, αλλά και για κάλυψη αναγκών άμεσης επιβίωσης τους,  βρίσκονται σήμερα  εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να χάσουν τις οικονομίες τους. Το πρόβλημα αυτό, πέρα από τις τεράστιες κοινωνικές του διαστάσεις, μέσα στις διαμορφωθείσες συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα,  έχει πολλές και πολύπλοκες πτυχές που καθιστούν τη λύση του πολύ πιο σύνθετη από μια απλή διαβούλευση και συνεννόηση μεταξύ των κατόχων των αξιογράφων και των τραπεζών.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να  διαχειριστεί όλες τις πτυχές του προβλήματος και να δώσει λύσεις σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει οι τράπεζες να τεθούν προ των ευθυνών τους και να τις αναλάβουν πλήρως.  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της πιθανής εμπλοκής του προβλήματος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη  τρόικα. Θα πρέπει η κυβέρνηση πάση θυσία, να αποτρέψει την πιθανότητα διαγραφής σημαντικού μέρους της αξίας των αξιογράφων ως ενός εκ των όρων του μνημονίου για παραχώρηση κεφαλαίων προς τις τράπεζες, κατά ανάλογο τρόπο με την περίπτωση της Ισπανίας. Επιπλέον επιβάλλεται να αναζητηθούν κεφάλαια από το Μηχανισμό που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή των αξιογράφων που κατέχουν μικροκαταθέτες.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε τέτοια διαγραφή, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με έγκλημα σε βάρος απλών ανθρώπων πολλοί από τους οποίους είναι συνταξιούχοι που κατέθεσαν το εφάπαξ ή το ταμείο προνοίας τους. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να θυματοποιηθούν χιλιάδες συμπολιτών μας, που δεν ευθύνονται, εξαιτίας λαθών άλλων.  Θα επιμείνουμε μέχρι να αποδειχθούν και να καταλογιστούν οι βαριές ευθύνες όλων όσοι ευθύνονται, και μέχρι τη δικαίωση των συμπολιτών μας που είναι κάτοχοι αξιογράφων.