ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κονιορτοποιήσεις και Πραγματικότητες – του Δημήτρη Παπαδάκη

Δημήτρης Παπαδάκης
Εκπρόσωπος Τύπου του Κ.Σ ΕΔΕΚ

Οι τελευταίες τουρκικές τοποθετήσεις στο Κυπριακό επιβεβαιώνουν την ανεπαρκή βάση διαπραγματεύσεων κάτι που επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να παρουσιάσει προκλητικές και εξωφρενικές προτάσεις που δεν ελέγχονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Υπενθυμίζω ότι αμέσως μετά την κατάθεση των απαράδεκτων συνομοσπονδιακών προτάσεων από τον κύριο Ταλάτ το 2010, σε δήλωση καταδίκης της τουρκικής στάσης από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου που δήλωσε ότι κονιορτοποιήθηκε η βάση διαπραγματεύσεων , ο κύριος Χριστόφιας έσπευσε να μας βάλει στην «θέση» μας και ότι στα μυαλά μας έχουν κονιορτοποιηθεί η μη ύπαρξη κοινής βάσης διαπραγμάτευσης, αντί να δει κατάματα τις πραγματικότητες αναλύοντας τις τουρκικές τοποθετήσεις.

Οι υποχωρήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, στάθμιση ψήφου, παραμονή 50000 εποίκων καθώς και οι προτάσεις μας στο περιουσιακό, θα καταστούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά αφού ούτε οι τουρκικές αδιάλλακτες προτάσεις δεν θεωρούνται από τον Πρόεδρο ικανοί παράγοντες για απόσυρσή τους.

Οι συνομιλίες είναι σαφές ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ο κίνδυνος επίρριψης ευθυνών στη δική μας για το αδιέξοδο είναι ορατός.

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλητικές τοποθετήσεις της με τις δηλώσεις των ανωτάτων Τούρκων αξιωματούχων. Αυτή η στάση καθώς και οι προκλητικές τοποθετήσεις στις συνομιλίες θα πρέπει να καταγγελθούν στην Ε.Ε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να ανοιχθεί οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε καθώς και να υποβάλουμε αίτηση για υιοθέτηση δέσμης αρχών λύσης του Κυπριακού σε νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 θα πρέπει να αποτελεί πλαίσιο της πολιτικής μας και στη βάση του να υπάρξει επεξεργασία και διαμόρφωση πλαισίου αρχών λύσης του Κυπριακού το οποίο να παρουσιαστεί επίσημα προς Γ.Γ. του ΟΗΕ, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα, αρχηγούς κρατών των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τις Πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται ως αποτέλεσμα της ρήξης Ισραήλ-Τουρκίας και της ανακάλυψης τεράστιων κοιτασμάτων στις ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου.