ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ;

«Καλώς ήρθατε στο κλαμπ των χωρών που δεν γυρίζουν την πλάτη στους φτωχούς και τους ασθενείς». Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί συνεχάρη τον Πρόεδρο Ομπάμα μετά την ιστορική έγκριση του νόμου για την εφαρμογή εθνικού συστήματος υγείας στις ΗΠΑ. Ενός νόμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο μετά από σκληρούς αγώνες του ιδίου του προέδρου Ομπάμα και του κόμματός του ενάντια στα συμφέροντα του μεγάλου ασφαλιστικού κεφαλαίου και των αντιδραστικών κύκλων του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ενός νόμου που ψηφίστηκε για να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα εκατομμυρίων αμερικανών για ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Εσείς κύριε Πρόεδρε πότε θα υλοποιήσετε το όραμα ενός καθολικού συστήματος υγείας, όραμα για το οποίο δεσμευτήκατε με προεκλογικό συμβόλαιο τιμής απέναντι στον κυπριακό λαό; Ο τομέας της υγείας διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας του από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάθε Κύπριος και πολύ περισσότερο οι κοινωνικά ασθενέστεροι, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατρικής περίθαλψης, πληρώνουν με το υφιστάμενο σύστημα δυσανάλογα υψηλά ποσά για υπηρεσίες υγείας από τις οικονομίες τους.
Εσείς κύριε πρόεδρε, γιατί δεν προχωράτε να δώσετε στον κυπριακό λαό αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2001; Γιατί δεν υλοποιείτε αυτό που υποσχεθήκατε στο λαό με το προεκλογικό σας πρόγραμμα; Γιατί μπλοκάρετε τις διαδικασίες υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας και αρνείστε να καθορίσετε ένα ρεαλιστικό και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ΓεΣΥ; Γιατί δεν προωθείτε αυτό που η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία καθόρισε στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισαβόνας και που δεσμευτήκατε ως κυβέρνηση να υλοποιήσετε για τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών;

Κύριε Πρόεδρε, οι κρατικές υπηρεσίες υγείας βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην κρίση. Μια κρίση που βιώνεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τους κοινωνικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας υπολειτουργεί, τα κρατικά νοσηλευτήρια ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της συνεχώς αυξανόμενης πίεσης, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στη αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του άριστου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες, αιτητές ασύλου, πολιτικοί πρόσφυγες και ξένοι μετανάστες συνωστίζονται καθημερινά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στα εξωτερικά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας αναζητώντας ιατρική περίθαλψη. Οι μακρές λίστες αναμονής, η φθίνουσα ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η υποστελέχωση και ο συναφής κίνδυνος για την υγεία του κόσμου από ιατρικά λάθη, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος, την εκμετάλλευση και την εμπορευματοποίηση της υγείας στον ιδιωτικό τομέα, συνθέτουν ένα σκηνικό μιας προϊούσας αποσύνθεσης του κρατικού τομέα της υγείας που οδηγείται με γοργούς ρυθμούς σε κατάρρευση.

Η ΕΔΕΚ ως σοσιαλιστικό και προοδευτικό κίνημα αυτού του τόπου δεν πρόκειται να παραμείνει απλός παρατηρητής στον κατήφορο του τομέα της υγείας. Στο κοινωνικό συμβόλαιό της με το λαό, η ΕΔΕΚ θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της την υγεία, γι’ αυτό και θα συνεχίσει να αγωνίζεται σθεναρά και με συνέπεια ενάντια στα όποια συμφέροντα και εμπόδια για την κατοχύρωση του δικαιώματος της πρόσβασης σε υψηλού ποιοτικού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για το σύνολο του πληθυσμού.

Πεποίθησή μας είναι ότι η εισαγωγή ενός γενικού συστήματος υγείας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Το τροποποιητικό νομοσχέδιο στο οποίο κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας της Βουλής αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος υγείας στον τόπο, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, χωρίς αιτιάσεις και προφάσεις.

Το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει πως η πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και κατοχυρώνεται σε όλα τα κράτη – μέλη.
Η νέα οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή περίθαλψη, αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση για την εισαγωγή ενός καθολικού συστήματος υγείας για να δώσει στον πάσχοντα συμπολίτη μας τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα αν είναι εύπορος ή άπορος, φτωχός ή πλούσιος.

Αδράξετε, λοιπόν, την ευκαιρία κύριε Πρόεδρε, για να εφαρμόσουμε τις θεμελιακές αξίες της καθολικότητας, της πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης σε ένα ενιαίο εθνικό σύστημα υγείας, εντάσσοντας έτσι και την Κύπρο στο κλαμπ των χωρών που δεν γυρίζουν την πλάτη στους φτωχούς και τους ασθενείς.

Δημήτρης Παπαδακης
Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ
Υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας