ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση του Βουλευτή Γιώργου Βαρνάβα: « Τα εξαγγελθέντα αντισταθμιστικά μέτρα εκ μέρους της κυβέρνησης.»

Ως Κ.Σ ΕΔΕΚ θεωρούμαι την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει αντισταθμιστικά μέτρα μόνο 20 εκ Ευρώ, προσπάθεια η οποία απλά θα ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών.

Όταν η κυβέρνηση με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ επέβαλλε αύξηση στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όπου τα έσοδά της υπολογίζονται να κυμανθούν στα 65 εκ Ευρώ το χρόνο, όπως επίσης η επιβολή του 5% ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, όπου θα επιφέρουν έσοδα 80 εκ Ευρώ τον χρόνο, τα 20 εκ δικαιολογημένα μπορούν να χαρακτηριστούν ως ψίχουλα.

Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως συνταξιούχοι, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, δεν ζητιανεύουν. Οι επιταγές των 120 Ευρώ , των 150 Ευρώ, των 225 Ευρώ, ως εφάπαξ, υποτιμούν ακόμη και την νοημοσύνη των ίδιων των πολιτών. Επιταγές οι οποίες δεν αρκούν ούτε για το ψώνισμα μιας εβδομάδας, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματος των πιο πάνω ομάδων του πληθυσμού, όπως επίσης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την ακρίβεια την οποία έχουν επιφέρει οι φορολογίες σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.
Ως ΕΔΕΚ θεωρούμαι ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε μέχρι σήμερα να είχε καταθέσει στην Βουλή νομοσχέδια που να φορολογούν τον πλούτο και την μεγάλη αδρανή ακίνητη ιδιοκτησία, όπου θα της επέφερναν έσοδα όχι από τις τσέπες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά από τους έχοντες και κατέχοντες.

Επειδή σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, όπως και του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ κ. Πάμπη Κυρίτση, έγινε αναφορά ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή νομοσχέδια όπως για την αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 11% και φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν αυτά τα νομοσχέδια, απλά να φρεσκάρω την μνήμη και των δύο, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΔΕΚ ψήφισε το νομοσχέδιο για την αύξηση του εταιρικού φόρου και είναι το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο καταψήφισε και δεν πέρασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ως ΕΔΕΚ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, ακόμη και να στηρίξουμε, το οποιοδήποτε ορθολογιστικό νομοσχέδιο καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων , που να φορολογεί την μεγάλη αδρανή ακίνητη περιουσία.
Η κυβέρνηση με την επιβολή των ήδη προαναφερθέντων φορολογιών θα εισπράξει από το λαό το συνολικό ποσό των 145 εκ. Ευρώ τον χρόνο.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το ποσό των 20εκ Ευρώ, αυξάνοντας το κατά πολύ, ώστε ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχουν δημιουργήσει η οικονομική κρίση και η επιβολή των φορολογιών από πλευράς της κυβέρνησης.
Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να ληφθούν μέτρα που να δίνουν διέξοδο στην καθημερινή έξοδο μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας στην ανεργία. Οι 30 χιλιάδες άνεργοι, αριθμός που μας θυμίζει την αμέσως μετά το ’74 κατάσταση, από τους οποίους οι πλείστοι παραμένουν χωρίς εισόδημα, μετά τους έξι μήνες ανεργιακού επιδόματος, πλήττονται περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες και επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται άμεσα στην παραχώρηση του οποιουδήποτε εφάπαξ ποσού.

11/02/2011