ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για το φάκελο της δημόσιας υγείας ποιος ενδιαφέρεται; – του Δημήτρη Κωμοδρόμου

Το γενικό μπάχαλο που δυστυχώς επικρατεί στο νοσοκομείο Λεμεσού αλλά και γενικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας, επιχείρησε να αναδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία η εφημερίδα Φιλελεύθερος πριν λίγες μέρες. Το αποκαλυπτικό αυτό δημοσίευμα που φανερώνει την απίστευτη ανοργανωσιά, τη θλιβερή εικόνα και γενικά το χάος που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία φέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και απαιτεί ξεκάθαρες απαντήσεις από τους κυβερνώντες, τους νομοθέτες και τα κόμματα για το θλιβερό αλλά και ανεπίτρεπτο αυτό κατάντημα.

Σε ένα κράτος Δικαίου και Πρόνοιας, που οφείλει να είναι η Κύπρος, το κεφάλαιο της Δημόσιας Υγείας και συγκεκριμένα της αποτελεσματικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί δικαίωμα για τους πολίτες όπως επίσης και υποχρέωση για το κράτος. Και θα πρέπει επιτέλους Κυβέρνηση και Βουλή να αντιληφθούν ότι οι πολίτες πέραν των υποχρεώσεων έχουν και δικαιώματα τα οποία το κράτος οφείλει να τους διασφαλίζει.
Δυστυχώς όμως στον τομέα της Δημόσιας Υγείας διαπιστώνει κανείς μια γενική και διαχρονική “αδιαφορία” όλων των ιθυνόντων που οδηγεί σταθερά στην υποβάθμιση και υπολειτουργία των δημόσιων κέντρων υγείας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικές πολυκλινικές, που τελευταία φυτρώνουν σαν μανιτάρια, χρυσοπληρώνοντας υπηρεσίες για τις οποίες το κράτος έχει υποχρέωση να τους διασφαλίζει.
Όμως, είτε λόγω συμφερόντων, είτε λόγω διαπλοκής, είτε λόγω αδιαφορίας, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να ενδιαφερθεί έμπρακτα και σοβαρά για την αναβάθμιση της περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία και κανείς δεν ζητά ευθύνες για το κατάντημα.

Και δυστυχώς η ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού, ολοκληρωμένου και εξυπηρετικού Εθνικού Συστήματος Υγείας κατάντησε αντικείμενο συζητήσεων φιλολογικού χαρακτήρα και ουσιαστικά έχει σταλεί στις ελληνικές καλένδες. Είναι καιρός να εκδηλωθεί από όλους πραγματικό ενδιαφέρον για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν σύγχρονα, ανταγωνιστικά των ιδιωτικών πολυκλινικών, αποτελεσματικά, εξυπηρετικά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών.
Προς τούτο χρειάζεται πραγματική προσπάθεια, ενδεχομένως και σύγκρουση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της υγείας, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα των νοσοκομείων και να νιώσει ο απλός πολίτης ότι το κράτος και οι πολιτικοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την αναβάθμιση των συνθηκών της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης μέσα σε λογικές κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι οικονομικής αφαίμαξης των ασθενών.
Επειδή όμως τα συμφέροντα που θέλουν την υποβάθμιση και υπολειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι τεράστια, θα πρέπει από πλευράς Κράτους, Βουλής και Κομμάτων να υπάρξει και να εκδηλωθεί συγκεκριμένη πολιτική βούληση στήριξης του τομέα της δημόσιας υγείας. Με αρμόδιους λειτουργούς και υπεύθυνους πολιτικούς που δεν θα έχουν σχέση με την ιδιωτική περίθαλψη ούτε και θα εξαρτώνται οικονομικά από αυτή.
Κυβέρνηση, Βουλή και Κόμματα ας τολμήσουν επιτέλους να αλλάξουν την κατάσταση στον τομέα της υγείας επιβάλλοντας κανόνες και ανατρέποντας την επικρατούσα νοοτροπία που δυστυχώς θεωρεί την ιατρική απλά ως επαγγελματική δραστηριότητα με μοναδικό ζητούμενο το κέρδος και όχι ως λειτούργημα με κυρίαρχο ζητούμενο την υγεία και εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όλοι αυτοί που κατά καιρούς ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τη δημόσια υγεία έχουν υποχρέωση να εξηγήσουν στο λαό πώς έφτασαν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε αυτά τα χάλια. Και το κράτος έχει καθήκον να ελέγξει το πόθεν έσχες όλων αυτών, ώστε να εξακριβωθεί εάν τα περιουσιακά τους στοιχεία συνάδουν με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για να μην υπάρχουν ούτε υποψίες ούτε σκιές.
Συνεπώς, πιο επίκαιρος και χρήσιμος από κάθε άλλο φάκελο είναι αυτός της υγείας, του οποίου το άνοιγμα και η σε βάθος εξέταση με απόδοση ευθυνών και λήψη διορθωτικών μέτρων θα εξυπηρετήσει τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων ασθενών. Για να καταστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δικαίωμα και όχι βάσανο για τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα. Για να μάθει επιτέλους ο λαός ποιοι έχουν συμφέροντα από την αναποτελεσματικότητα και υπολειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Για να μάθουν οι πολίτες ποιοι ενέχονται στη διαπλοκή στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπως επίσης και ποιοι μεγαλογιατροί φοροδιαφεύγουν συστηματικά με αποτέλεσμα το κράτος να στερείται εσόδων για επενδύσεις στο χώρο της υγείας.

*Ο Δημήτρης Κωμοδρόμος είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ και μέλος της Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.