ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βάσος Λυσσαρίδης: Ενδυναμώστε την γραμμή μας ώστε η ΕΔΕΚ να αποβεί ευεργετικός καταλύτης για μια νέα πορεία

Θεώρησα αναγκαία μια παρέμβαση μου στη τόσο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού.

Δεν θα εμπλακώ σε άλλα εξίσου σοβαρά κοινωνοικονομικά θέματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Το κυπριακό βρίσκεται σε μια χρόνια εκτροπή. Προβάλλεται ως διακοινοτική διαμάχη και έτσι προσφέρεται άλλοθι στην Τουρκία.

Χωρίς να καταγγέλλεται η διαδικασία το κυπριακό πρέπει να επανατοποθετηθεί στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα ως θέμα εισβολής εθνοκάθαρσης, κατοχής, εποικισμού ( που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας) καταπάτησης της ανεξαρτησία μιας ευρωπαϊκής χώρας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του λαού με τους τουρκοκύπριους να διαμαρτύρονται έντονα ενάντια στην ασφυκτική κηδεμονία της Τουρκίας.

Έγιναν λάθη. Όμως στόχος μου δεν είναι η απαρίθμηση τους, αλλά η προσπάθεια εξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα και η χάραξη μιας διορθωτικής πορείας.

Υπάρχουν οι δυνατότητες; Ναι. Να απαγκιστρωθούμε από ονοματολογίες και να εισηγηθούμε ως πλαίσιο λύσης το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου (Σεπτέμβριος 2009) που καθορίζει ως παραμέτρους λύσης την

ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών και την απαλλαγή από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία.

Να καταγγείλουμε σε όλα τα βήματα τις δηλώσεις Νταβούτογλου ότι κι’ αν ακόμα δεν υπήρχε ένας Τ/Κ η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις, την νεοθωμανική απαίτηση για κηδεμονία των Μουσουλμανικών κοινοτήτων στον πρώην Οθωμανικό αυτοκρατορικό χώρο και πρόσφατα ότι δεν θα παρακαθίσει σε συσκέψεις στην παρουσία της κυπριακής κυβέρνησης.

Είναι φυσικό ότι μονομερείς παραχωρήσεις προς τους Τ/Κ δεν οδηγούν σε διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας αλλά αξιοποιούνται από την Τουρκία.

Να προβάλουμε το θέμα του εποικισμού που αν δεν ανατραπεί οδηγεί σε αλεξανδρετοπόιηση.

Δεδομένου ότι τουρκικός επεκτατισμός απειλεί και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (Αιγαίο, Θράκη) να εδραιώσουμε κοινή στρατηγική Ελλάδας Κύπρου και στην Κύπρο ένα ισχυρό, διεκδικητικό μέτωπο.

Να εμπλακούμε ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σ΄ όλους τους πυλώνες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής μας στον συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Να προβάλουμε τη σημασία του γεωπολιτικού μας χώρου και των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Να καταδείξουμε ότι η αποχή ισοδυναμεί με ενίσχυση των κατεστημένων.

Σεβόμενοι την εθνική ταυτότητα όλων να καλλιεργούμε τη σωστή εθνική συνείδηση.

Ο πατριωτισμός είναι υπόβαθρο του καλώς νοούμενου διεθνισμού.

Να πείσουμε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν προκαταλήψεις και στενές κομματικές τοποθετήσεις.

Να ψηφίσουμε την γραμμή που επικροτούμε.

Να μου επιτραπεί να καλέσω όσους υιοθετούν τις απόψεις μας και πιστεύουν στην επιβεβαίωση των προβλέψεων μας να μην περιοριστούν σε έκφραση αποδοχής, αλλά να ψηφίσουν, να ενδυναμώσουν την γραμμή μας ώστε η ΕΔΕΚ να αποβεί ευεργετικός καταλύτης για μια νέα πορεία, για λύση μέσα στα πλαίσια που όλοι προσυπογράψαμε για αποφυγή των εκκολαπτόμενων νεο- ανανικών σχεδίων.