ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Γιαννάκη Ομήρου για τη Σύνταξη Πορίσματος για το Φάκελο της Κύπρου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα αποφάσισε από το 1989 τη σύσταση Ερευνητικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για να ασχοληθεί με τη συλλογή στοιχείων και λήψη μαρτυριών για τα γεγονότα πριν και κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και που οδήγησε στην τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

Η διερεύνηση των αιτίων και των αιτιατών της προδοσίας του 1974 και όσων προηγήθηκαν, αποτελεί χρέος προς τη δημοκρατία, την ιστορική αλήθεια αλλά και προς τις χιλιάδες των αγωνιστών που έπεσαν μαχόμενοι κατά της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής.

Ήταν σαφές ότι οι όροι εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής περιελάμβαναν ρητά και τη σύνταξη πορίσματος το οποίο να κατατεθεί στην ολομέλεια του Σώματος.

Είναι ως εκ τούτου άξιον απορίας πως ενώ η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και είναι έτοιμη να συντάξει τελική Έκθεση – Πόρισμα εγείρονται όψιμα ενστάσεις και διαφωνίες από την πλευρά του ΔΗ.ΣΥ.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ παραμένει σταθερό στη θέση που είχε εκφράσει από την αρχή για την ανάγκη σύνταξης Έκθεσης – Πορίσματος εν σχέσει με τα ευρήματα της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου στηρίζουμε την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής της Βουλής να προχωρήσει σε σύνταξη του Πορίσματος προ της εκπνοής της θητείας της παρούσας Βουλής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
29/12/10