ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απόφαση για το Κυπριακό

Η διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα και φοβερούς κινδύνους. Προειδοποιήσαμε ότι η έναρξη των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων της 8ης Ιουλίου και της συμφωνημένης επιστολής Γκαμπάρι αποτελούσε τεράστιο λάθος και εμπεριείχε μέγιστους κινδύνους. Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων έχουμε δυστυχώς επαληθευθεί.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα και αδιέξοδο εξ αιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως «αθώα περιστερά» και ως δήθεν επειγόμενη για λύση. Οι «γενναιόδωρες προσφορές» για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων και οι απαράδεκτες θέσεις της πλευράς μας για το περιουσιακό, κινδυνεύουν να αποτελέσουν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά.

Ταυτόχρονα αντί να αποδοκιμάζεται και να καταδικάζεται η τουρκική πλευρά, αντιμετωπίζουμε πιέσεις και εκβιασμούς.

Η συνάντηση της Νέας Υόρκης οδήγησε στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία παρά τους πανηγυρισμούς του Προέδρου Χριστόφια μετά τη συνάντηση, θέτει την πλευρά μας στην πίεση χρονοδιαγραμμάτων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δημοκρατικοί της θεσμοί τυγχάνουν απαράδεκτων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών.

Η έκθεση αυτή που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για το Κυπριακό αποδεικνύει την χρεοκοπία της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

1. Με σαφήνεια θέτει χρονικό πλαίσιο, δηλαδή χρονοδιάγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2011 «εντός του οποίου θα πρέπει τα μέρη να φτάσουν σε ουσιώδη συμφωνία σε όλα τα κεφάλαια».
2. Η αναφορά σε «σταθερή ροή αναληθών και άκρως αρνητικών για τα Ηνωμένα Έθνη σχολίων» πέραν του ότι αποκαλύπτει ως υποβολέα αυτών των παρατηρήσεων τον Α. Ντάουνερ, θέτει υπό αμφισβήτηση την κατοχυρωμένη σε κάθε δημοκρατικό καθεστώς ελευθερία του τύπου.
3. Προβαίνει σε ανεπίτρεπτες υποδείξεις προς τα Πολιτικά Κόμματα, υποτιμώντας το βαθμό λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών της.
4. Η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία το μοναδικό υποκείμενο διεθνούς δικαίου ονομάζεται «Νότος».
5. Αιωρείται η απειλή επιδιαιτησίας, ενώ επικρέμαται ο κίνδυνος Διεθνούς Διάσκεψης που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός επιβολής άδικης και ετεροβαρούς λύσης.

Βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας. Η αυταπάτη της πολιτικής της λεγόμενης ευελιξίας που δήθεν θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο και η αυταπάτη της Κυπριακής λύσης έχει αποδειχθεί εφιάλτης.

Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Η πορεία που ακολουθούμε είναι λανθασμένη. Η επιβαλλόμενη εθνική συνεννόηση απουσιάζει ενώ η συμμετοχή σε συνδιαμόρφωση αποφάσεων δεν υπάρχει. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδριάζει συνήθως εκ των υστέρων, ενώ οι αποφάσεις του δεν εφαρμόζονται. Είναι εθνική ανάγκη η αλλαγή τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να συμφιλιωθεί με αυτή την επικίνδυνη και ζημιογόνα πορεία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για λύση λειτουργική και βιώσιμη, στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, λύση που θα διασφαλίζει τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μέσα στις σημερινές συνθήκες είναι απαραίτητη η ενότητα. Όχι σαν άχρωμη ευχή, αλλά σαν κοινό μέτωπο για αγώνα επιβίωσης και απελευθέρωσης. Γιατί στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει ο Κυπριακός Ελληνισμός, καμιά συμπαράσταση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί και κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καθολική και ανεπιφύλακτη συσπείρωση γύρω από τον υπέρτατο σκοπό της σωτηρίας της Κύπρου.

Η ενότητα ωστόσο προϋποθέτει συλλογική διαβούλευση για συνδιαμόρφωση αποφάσεων στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα. Προϋποθέτει ανοχή και αντοχή στη διαφορετική άποψη και την κριτική. Προϋποθέτει συμμόρφωση προς τη λαϊκή βούληση και την απαίτηση για απόσυρση προτάσεων που βρίσκουν αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Προϋποθέτει αναδιαμόρφωση της στρατηγικής μας, για να αποφύγουμε τους εξόφθαλμους κινδύνους και τα αδιέξοδα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
13/12/10