ΤΟΥΡΚΙΑ

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) δήλωσε ότι είναι η στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται ενώπιων των ευθυνών της καθώς εξέθρεψε το θηρίο το οποίο ονομάζεται Ερντογάν.

“Είναι υποκριτικό τη στιγμή που η Ευρώπη χάιδευε τον Ερντογάν βήμα-βήμα ενισχύοντας τη δική του αλαζονεία έναντι των πάντων, εκείνος να φτάνει στο σημείο να προσβάλλει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 40% της Κύπρου. Έχει προβλήματα και με όλες τις γειτονικές χώρες, έχει ευθύνες για το ρόλο που διαδραμάτισε στη Συρία, για τις σχέσεις με το ISIS καθώς και για τη συμπεριφορά της ως ταραχοποιός σε ολόκληρη την περιοχή καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν φωνές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου προκρίνουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη συγκεκριμένη στάση του Ερντογάν, στη βάση αποκλειστικά των εμπορικών συμφωνιών και συμφερόντων, παραγράφοντας κάθε προσήλωση στις αρχές και αξίες τις Ευρώπης. “Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν γίνεται μετά να διερωτόμαστε γιατί η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να έχει εκθρέψει την ακροδεξιά τη στιγμή που οι βασικές αρχές της Ευρώπης έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα”, τόνισε στη δήλωση του ο Ευρωβουλευτής.

aigaio-toyrkia-ertogan

Για την ΕΔΕΚ η πιθανότητα η Τουρκία να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση ήταν μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Αυτό που επιδιώκεται τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία)  είναι η υπογραφή μιας ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Γι’ αυτό και από την αρχή τονίσαμε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να το είχε λάβει σοβαρά υπόψη και θα έπρεπε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να ασκηθούν άμεσα ή έμμεσα πιέσεις στην Τουρκία.

Για παράδειγμα:

  • Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμφωνία του 2005 και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία
  • Να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Να αποκοπή η προενταξιακή οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία

Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης της δυνατότητας άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία μέσω των πιο πάνω, ακόμα και τώρα.

Αυτό που πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το κυπριακό να καταστεί όμηρος της όποιας ενδεχόμενης αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

mustafa-akinci-azinlik-anlasmasi-mumkun-degil-1922796-720-400

Η δήλωση του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ περί «υπερπόντιας επαρχίας» αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας οι οποίες επιβεβαιώνεται από σειρά ενεργειών που έχουν γίνει όπως:

  • το θέμα της σύνδεσης του νερού της επικείμενης σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος,
  • τα θέματα της προσαρμογής της διοικητικής δομής του ψευδοκράτους  στα θέματα της Τουρκίας,
  • το θέμα της επιβολής της ώρας των κατεχομένων σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και σωρεία άλλων στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια της Τουρκίας είναι η έμμεση, σε πρώτη φάση, προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Το πρόβλημα που δημιουργείται με την εν λόγω δήλωση είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη πλέον σχέση του ψευδοκράτους τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και γενικά.

Αυτό είναι κάτι που η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

oxi-sxedio-anan01

Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το διχοτομικό και ρατσιστικό σχέδιο ΑΝΑΝ.

13 χρόνια μετά επιβεβαιώνεται ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επίλυση του Κυπριακού στην ουσία απέτυχε αφού η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση ενώ, παρά την αποδοχή της πενταμερούς, δεν έχουν ακόμη κατατεθεί οι προτάσεις της Τουρκίας για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού.

Όλες οι πολίτικες δυνάμεις και κυρίως οι Πρόεδροι και οι συνεργάτες τους που διαχειρίζονται το κυπριακό, σεβόμενοι την ετυμηγορία του κυπριακού λαού που εκφράστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, θα έπρεπε να είχαν αποκηρύξει την ΔΔΟ ως ρατσιστική και φυλετική λύση, ως μη λειτουργική και μη βιώσιμη.

Θα έπρεπε επίσης να αποκήρυσσαν και εκείνες τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που καταστρατηγούσαν τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, την εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Αποδοχή παρόμοιων προνοιών με εκείνες του Σχεδίου Ανάν στην ουσία αποτελεί ασέβεια στην ετυμηγορία του λαού και δεν θα μετατρέψουν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 24 Απριλίου 2017

kypriako

Δεν είναι δυνατό σε ένα κράτος όπως η Τουρκία, με την προκλητική μάλιστα συμπεριφορά που επιδεικνύει, να της δίνεται μέσω της τελικής μορφής της λύσης να ασκεί οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσό έλεγχο στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, είτε μέσω της Συνθήκης Εγγύησης, είτε μέσω του Συστήματος Ασφάλειας, ή μέσω της μορφής της διακυβέρνησης διά μέσου των εποίκων.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να θέτει όλα αυτά ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 18 Απριλίου 2017

o_soyltanos_tayip_erdogan__article

Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εμείς δεν προβλέπουμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή της Τουρκίας και κυρίως του κ. Ερντογάν, έναντι του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Αντίθετα, η εκτίμηση μας ήταν και παραμένει η ίδια. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα ο κ. Ερντογάν θα σκληρύνει τη θέση του και θα αναβαθμίσει προκλητικά τις απαιτήσεις – διεκδικήσεις του, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.

Είναι για αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια είχε προτείνει την αλλαγή τακτικής για την αντιμετώπιση αυτών των ορατών τουρκικών κινδύνων. Την ώρα μάλιστα που δυστυχώς άλλες πολιτικές ηγεσίες επένδυαν στον κ. Ερντογάν, αναγορεύοντάς τον και σε εμπνευσμένο ηγέτη στον οποίο επένδυαν ελπίδες (φρούδες) για τη δήθεν συμβολή του στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Ελπίζουμε για κάποιους οι ψευδαισθήσεις να έχουν τελειώσει. Αναμένουμε όμως να το δούμε έμπρακτα.

Όμως οι ψευδαισθήσεις θα πρέπει να τερματιστούν και όσον αφορά το ρόλο του εκπροσώπου της κατοχής στην Κύπρο με τον οποίο και πάλι οι ίδιες ηγεσίες μοιράζονταν κοινά οράματα, τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν εφιάλτες.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 17 Απριλίου 2017

kypriako

Mail – mpolyd02@hotmail.com

Οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται να προστεθούν σε σωρεία παρόμοιων δηλώσεων που υπογραμμίζουν την άρνηση της Τουρκίας να υποχωρήσει στα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας.

Καθαρός στόχος της Τουρκίας είναι να μεταφέρει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην  Ελληνοκυπριακή πλευρά. Είναι δε προφανές ότι το δείπνο της Κυριακής δεν γίνεται κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις και ευχόμαστε ότι αυτή τη φορά ο κ. Αναστασιάδης θα τηρήσει τις δημόσιες δηλώσεις του και δεν θα αθετήσει τις υποσχέσεις του μεταξύ τυρου και αχλαδιου.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2017

eu

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση κατ’ προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο για έλεγχο, για κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, σχετικά με την προσαρμογή του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των προσανατολισμών της Ένωσης για την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη προνοεί τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και με την Τουρκία, ενώ επιπρόσθετα υπάρχει αναφορά και σε σχετική οικονομική ενίσχυση από την Ένωση.

Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι η Τουρκία, κατά παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε, που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, εφαρμόζει κατ’ εξαίρεση και κατά παράβαση της αρχής μη διάκρισης, περιοριστικά μέτρα εναντίον της Κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας και αεροπλοΐας.

Ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζει ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς εμπορικοί περιορισμοί από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφαρμογή του δίκαιου και ελεύθερου ανταγωνισμού και υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικές απώλειες για την Κύπρο, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει τι προτίθεται να πράξει στο πλαίσιο των σημερινών και μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, για να εξασφαλίσει την εφαρμογή της μη διάκρισης έναντι σε όλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εάν θεωρεί ορθή την επέκταση του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στην Τουρκία, ενόσω διαρκεί η τρέχουσα απαράδεκτη κατάσταση των περιοριστικών μέτρων εναντίον της Κύπρου;

tourkia-tria-diaforetika-syntagmata-tessera-praxikopimata-kai-61-kyverniseis

Πότε η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι πρέπει να ξεκινήσει μία διεθνής προσπάθεια καταδίκης της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας;

Η συνεχόμενη απάθεια την ώρα των επαναλαμβανόμενων Τουρκικών προκλήσεων επιβεβαιώνει το αίσθημα ηττοπάθειας και την αδυναμία της Κυπριακής Κυβέρνησης να διασφαλίσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.