ΤΟΥΡΚΙΑ

TURKISH MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS

Η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ (βλ. εφημερίδα «Φιλελεύθερος») επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τους τουρκικούς στόχους και επιδιώξεις στο κυπριακό.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει την λανθασμένη τακτική που μέχρι στιγμής ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηριζόμενος σε ψευδαισθήσεις αφού περίμενε πως τόσο η Τουρκία όσο και ο εκπρόσωπός της στην Κύπρο θα διαφοροποιούσαν την πάγια θέση τους και θα συνέβαλλαν εμπράκτως στην εξεύρεση δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης.

Λευκωσία, 21 Μαΐου 2017

TURKEY EU

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και τα «αιτήματα Ερντογάν» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να:

. Παρεμποδίσει την οποιαδήποτε συζήτηση για αυτά τα θέματα.
. Να συνεχίσει οπωσδήποτε το πάγωμα κεφαλαίων.
Να αποτρέψει την παραχώρηση προενταξιακής οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία εάν προηγουμένως η Τουρκία:
– δεν υλοποιήσει τα όσα προνοεί η συμφωνία σύνδεσης του 2005 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την Κύπρο και
– δεν αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί εκλιπούσας

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας όπως επίσης και του κατοχικού ηγέτη είναι αναμφισβήτητα καταδικαστέες.

Όμως την ίδια στιγμή να μην ξεχνούμε και αυτούς που πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση, της έδιναν πίστωση χρόνου και περίμεναν ότι οι κύριοι Ακιντζί και Ερντογάν θα είχαν θετική συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι αυτοί που μοιραζόντουσαν τα ίδια οράματα μαζί τους και περίμεναν αλλαγή στην στάση τους μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Συνεπώς, για τη σημερινή κατάσταση και τα οποιαδήποτε ενδεχόμενα αδιέξοδα στο Κυπριακό με κίνδυνο επίρριψης ευθυνών και στη δική μας πλευρά, ευθύνη έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όσοι μέχρι σήμερα στήριξαν αυτή τη γραμμή και αυτή την πολιτική, που δεν φρόντισαν με την τακτική τους να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να εκθέσουν την Τουρκική στην περίπτωση που ακολουθούσε παρελκυστική πολίτικη.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να σταματήσει την έκδοση ανακοινώσεων και δηλώσεων για εσωτερική κατανάλωση και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες.

Είναι χρέος του να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Άιντα αμέσως, καθώς έπαψε πια να έχει το αντικείμενο της αμεροληψίας. Αντί ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να προωθεί τις θέσεις του Οργανισμού, προωθεί κυρίως τις τουρκικές θέσεις.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Μαΐου 2017

TURKEY EU

Σε σχέση με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής αναφορικά με την τελωνειακή σχέση Τουρκίας – ΕΕ, θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μην επιτρέψει την έναρξη την οποιασδήποτε συζήτησης για αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης της Ένωσης με την Τουρκία, αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει πλήρως όλες τις πρόνοιες που περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και αν δεν αποσύρει την απαράδεκτη αναφορά της σε «εκλιπούσα Δημοκρατία» στο έγγραφο το οποίο κατέθεσε προς όλα τα κράτη μέλη τον Δεκέμβριο του 2014.

Ως ΕΔΕΚ ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις της Μάλτας για την ολοκλήρωση και σύναψη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα εμμείνει στη θέση της για πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και παράλληλα για τη συμπερίληψη προστατευτικών δικλείδων όπως ρήτρες αναστολής της συμφωνίας σε περίπτωση παρέκκλισης της Τουρκίας από τους όρους που θα συμφωνηθούν.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) δήλωσε ότι είναι η στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται ενώπιων των ευθυνών της καθώς εξέθρεψε το θηρίο το οποίο ονομάζεται Ερντογάν.

“Είναι υποκριτικό τη στιγμή που η Ευρώπη χάιδευε τον Ερντογάν βήμα-βήμα ενισχύοντας τη δική του αλαζονεία έναντι των πάντων, εκείνος να φτάνει στο σημείο να προσβάλλει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 40% της Κύπρου. Έχει προβλήματα και με όλες τις γειτονικές χώρες, έχει ευθύνες για το ρόλο που διαδραμάτισε στη Συρία, για τις σχέσεις με το ISIS καθώς και για τη συμπεριφορά της ως ταραχοποιός σε ολόκληρη την περιοχή καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν φωνές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου προκρίνουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη συγκεκριμένη στάση του Ερντογάν, στη βάση αποκλειστικά των εμπορικών συμφωνιών και συμφερόντων, παραγράφοντας κάθε προσήλωση στις αρχές και αξίες τις Ευρώπης. “Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν γίνεται μετά να διερωτόμαστε γιατί η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να έχει εκθρέψει την ακροδεξιά τη στιγμή που οι βασικές αρχές της Ευρώπης έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα”, τόνισε στη δήλωση του ο Ευρωβουλευτής.

aigaio-toyrkia-ertogan

Για την ΕΔΕΚ η πιθανότητα η Τουρκία να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση ήταν μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Αυτό που επιδιώκεται τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία)  είναι η υπογραφή μιας ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Γι’ αυτό και από την αρχή τονίσαμε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να το είχε λάβει σοβαρά υπόψη και θα έπρεπε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να ασκηθούν άμεσα ή έμμεσα πιέσεις στην Τουρκία.

Για παράδειγμα:

  • Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμφωνία του 2005 και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία
  • Να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Να αποκοπή η προενταξιακή οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία

Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης της δυνατότητας άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία μέσω των πιο πάνω, ακόμα και τώρα.

Αυτό που πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το κυπριακό να καταστεί όμηρος της όποιας ενδεχόμενης αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

mustafa-akinci-azinlik-anlasmasi-mumkun-degil-1922796-720-400

Η δήλωση του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ περί «υπερπόντιας επαρχίας» αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας οι οποίες επιβεβαιώνεται από σειρά ενεργειών που έχουν γίνει όπως:

  • το θέμα της σύνδεσης του νερού της επικείμενης σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος,
  • τα θέματα της προσαρμογής της διοικητικής δομής του ψευδοκράτους  στα θέματα της Τουρκίας,
  • το θέμα της επιβολής της ώρας των κατεχομένων σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και σωρεία άλλων στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια της Τουρκίας είναι η έμμεση, σε πρώτη φάση, προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Το πρόβλημα που δημιουργείται με την εν λόγω δήλωση είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη πλέον σχέση του ψευδοκράτους τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και γενικά.

Αυτό είναι κάτι που η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

oxi-sxedio-anan01

Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το διχοτομικό και ρατσιστικό σχέδιο ΑΝΑΝ.

13 χρόνια μετά επιβεβαιώνεται ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επίλυση του Κυπριακού στην ουσία απέτυχε αφού η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση ενώ, παρά την αποδοχή της πενταμερούς, δεν έχουν ακόμη κατατεθεί οι προτάσεις της Τουρκίας για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού.

Όλες οι πολίτικες δυνάμεις και κυρίως οι Πρόεδροι και οι συνεργάτες τους που διαχειρίζονται το κυπριακό, σεβόμενοι την ετυμηγορία του κυπριακού λαού που εκφράστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, θα έπρεπε να είχαν αποκηρύξει την ΔΔΟ ως ρατσιστική και φυλετική λύση, ως μη λειτουργική και μη βιώσιμη.

Θα έπρεπε επίσης να αποκήρυσσαν και εκείνες τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που καταστρατηγούσαν τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, την εφαρμογή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Αποδοχή παρόμοιων προνοιών με εκείνες του Σχεδίου Ανάν στην ουσία αποτελεί ασέβεια στην ετυμηγορία του λαού και δεν θα μετατρέψουν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 24 Απριλίου 2017

kypriako

Δεν είναι δυνατό σε ένα κράτος όπως η Τουρκία, με την προκλητική μάλιστα συμπεριφορά που επιδεικνύει, να της δίνεται μέσω της τελικής μορφής της λύσης να ασκεί οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσό έλεγχο στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, είτε μέσω της Συνθήκης Εγγύησης, είτε μέσω του Συστήματος Ασφάλειας, ή μέσω της μορφής της διακυβέρνησης διά μέσου των εποίκων.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να θέτει όλα αυτά ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 18 Απριλίου 2017

o_soyltanos_tayip_erdogan__article

Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εμείς δεν προβλέπουμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή της Τουρκίας και κυρίως του κ. Ερντογάν, έναντι του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Αντίθετα, η εκτίμηση μας ήταν και παραμένει η ίδια. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα ο κ. Ερντογάν θα σκληρύνει τη θέση του και θα αναβαθμίσει προκλητικά τις απαιτήσεις – διεκδικήσεις του, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο.

Είναι για αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ εδώ και χρόνια είχε προτείνει την αλλαγή τακτικής για την αντιμετώπιση αυτών των ορατών τουρκικών κινδύνων. Την ώρα μάλιστα που δυστυχώς άλλες πολιτικές ηγεσίες επένδυαν στον κ. Ερντογάν, αναγορεύοντάς τον και σε εμπνευσμένο ηγέτη στον οποίο επένδυαν ελπίδες (φρούδες) για τη δήθεν συμβολή του στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Ελπίζουμε για κάποιους οι ψευδαισθήσεις να έχουν τελειώσει. Αναμένουμε όμως να το δούμε έμπρακτα.

Όμως οι ψευδαισθήσεις θα πρέπει να τερματιστούν και όσον αφορά το ρόλο του εκπροσώπου της κατοχής στην Κύπρο με τον οποίο και πάλι οι ίδιες ηγεσίες μοιράζονταν κοινά οράματα, τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν εφιάλτες.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 17 Απριλίου 2017