ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΔΕΚ-JUST RUSSIA

Όπως έγινε γνωστό, στις 23 Φεβρουαρίου με σχετική επιστολή του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, ενημερώθηκαν τα Σοσιαλιστικά Κόμματα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Απότοκο της ενημέρωσης που έτυχαν υπήρξε, ανάμεσα σε άλλα, η πιο κάτω ανακοίνωση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ρωσίας, «Δίκαιη Ρωσία», το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε στις 28 Φεβρουαρίου, καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον Κυπριακό λαό.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΚΑΙΗ ΡΩΣΙΑ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

28 Φεβρουαρίου 2018

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» έκανε δήλωση σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπλοκάρανε το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεως Eni, το οποίο προηγουμένως εξασφάλισε από τη Λευκωσία την αντίστοιχη άδεια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» είναι σίγουρο ότι τέτοιου είδους διαφορές θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω συνομιλιών μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών.

Το πολιτικό κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση η οποία σχετίζεται με τις απειλητικές ενέργειες του τουρκικού ναυτικού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό προκαλεί μια επικίνδυνη για τις χώρες της περιοχής αποσταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» καταδικάζει οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες οδηγούν σε παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους και των οικονομικών του δραστηριοτήτων.

Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρούν αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των υφιστάμενων αποφάσεων και να αποφεύγουν προκλητικές μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν υπερβολικές εντάσεις στις διμερείς σχέσεις και καταστρέφουν άμεσα τις προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Όλες οι σχετικές διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων και βάσει συμφωνιών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Υποστηρίζουμε ολόψυχα τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι «τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν και πάλι την ανάγκη να εξευρεθούν άμεσα λύσεις στο κυπριακό πρόβλημα με βάση τις γνωστές παραμέτρους των ΗΕ. Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: υποστηρίζουμε την επίτευξη μιας συνολικής δίκαιας και βιώσιμης λύσης στο νησί προς όφελος όλων των κατοίκων του. Θα υποστηρίξουμε εκείνη τη λύση, η οποία θα βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους».

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» μοιράζεται την ανησυχία της Λευκωσίας μαζί της για το περιστατικό και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον αδελφικό λαό της Κύπρου.

Δείτε τη δήλωση και εδώ:  http://www.spravedlivo.ru/5_87952.html

 

Λευκωσία, 15 Μαρτίου 2018

 

ΟΧΙ ΑΝΑΝ 2004

Του Χρήστου Αλεξάνδρου, Μέλος Κ.Ε. ΕΔΕΚ

Κατα την διάρκεια του τελευταίου περίπου ενάμιση έτους, με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν,  τη διάσκεψη  στο Κραν Μοντάνα, όσο και κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου φάνηκε για άλλη μια φορά το ψεύδος των φανατικών υποστηρικτών της Διζωνικής  Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Εκμεταλλευόμενοι την περιπλοκότητα  αυτής της λύσης, την σύγχυση και την έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου, ωραιοποιούσαν, αποσιωπούσαν, και  έλεγαν ψέματα ή μισές αλήθειες για διάφορες πτυχές της. Και επειδή ως γνωστό οι μισές αλήθειες αποτελούν τις περισσότερες φορές τα χείριστα ψεύδη, ποιο κάτω παραθέτουμε, μέσα από  συγκεκριμένες ερωτήσεις τις απαντήσεις για την πραγματική διάσταση κάποιων «αμφισβητούμενων» πτυχών, για τις οποίες  η προπαγάνδα ανθεί.

Την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία τη δέχθηκαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος και  τη συμφώνησε το 1977. Είναι δυνατό να ζητούμε σήμερα, μετά από σαράντα χρόνια,  την εγκατάλειψη της;

Πρόκειται για μισή αλήθεια.  Όσοι προβάλλουν αυτή την θέση  παραβλέπουν επιτήδεια όσα μεσολάβησαν όλα αυτά τα χρόνια. Διαγράφουν όσα έκτοτε προέκυψαν ως καινούργια δεδομένα αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου όσες παραχωρήσεις έχουμε δεχθεί  στην πορεία του χρόνου, αδιανόητες όταν η ελληνική πλευρά συμφωνούσε για Ομοσπονδία. Έχουμε δηλαδή μια πολύ μεγάλη αλλαγή σκηνικού και δεδομένων από τότε μέχρι σήμερα. Πράγματι όμως, αρχής γενομένης από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι και σήμερα η λύση αυτή γίνεται αποδεκτή από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά αρχάς, έχει σημασία να διευκρινιστεί ότι δεν επρόκειτο για «συμφωνία» με την πραγματική σημασία του όρου, αλλά για ένα ανακοινωθέν το οποίο εξεδόθη κατόπιν συμφωνίας των δύο μερών με το  Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Λευκωσία. Το ανακοινωθέν αυτό περιλάμβανε κάποιες «κατευθυντήριες γραμμές», οι οποίες αν και φωτογράφιζαν μια ΔΔΟ, δεν την ανέφεραν ως τίτλο της επιδιωκόμενης λύσης. Οι «γραμμές» αυτές είχαν αρκετά γενικό χαρακτήρα  και ασφαλώς δεν επρόκειτο για επίσημη συμφωνία.   

Όταν όμως την αποδέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και λίγο αργότερα ο Σπύρος Κυπριανού, κάποια θέματα που σήμερα είναι μείζονα, τότε ήταν ανύπαρκτα, ή ήταν δευτερεύοντα. Όπως για παράδειγμα το θέμα των εποίκων. Αλλά και όταν άρχισε να εποικίζεται η κατεχόμενη Κύπρος, η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων, βάση και του διεθνούς δικαίου, ήταν η πλήρης αποχώρησή τους. Σήμερα ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αποδέχονται ουσιαστικά την παραμονή του συνόλου των εποίκων!! Τότε δεν ετίθετο, ούτε καν ήταν διεκδίκηση της τουρκικής πλευράς, η εκ περιτροπής προεδρίας. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η έκταση των τουρκικών veto, τα οποία, τα δύο προαναφερθέντα κόμματα σήμερα δέχονται για τους Τουρκοκύπριους σε όλες τις δομές εξουσίας ή με την επιστροφή προσφύγων κ.ά. Επομένως, το περιεχόμενο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που σήμερα γίνεται αποδεκτό δεν έχει σχέση με τα δεδομένα αμέσως μετά το 1974, είναι πολλαπλασίως χειρότερο.

H Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα καταργηθεί αλλά θα μετεξελιχθεί.

Πρόκειται για το απόλυτο ψέμα, το οποίο μάλιστα λέγεται συνειδητά. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ουσιαστικά από το ’64, τουλάχιστον δεν την αποδεχόταν, ενώ ξεκάθαρα, δεν την αναγνωρίζει από το 1974. H αποδοχή εκ μέρους της πλευράς μας της κατάργησης του κυπριακού κράτους, της ισχυρότερης ασπίδας προστασίας του Ελληνισμού της Κύπρου, και η συνίδρυση από τις δύο κοινότητες ενός νέου κράτους («παρθενογένεση») έχει γίνει αποδεκτή εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, και επισφραγίστηκε με το Σχέδιο Ανάν. Ένα νέο κράτος το οποίο δεν θα πηγάσει από τον ένα ενιαίο λαό, Έλληνες και Τούρκους, αλλά εξίσου από τις δύο κοινότητες. Κάτι που σημαίνει ότι και η κυριαρχία του δεν θα ανήκει στο λαό αλλά εξίσου στις δύο κοινότητες, μια ρύθμιση πρωτοφανής στα νεωτερικά πολιτειακά δεδομένα. Αυτό θα συνέβαινε με τυχόν αποδοχή του Σχεδίου Ανάν, στο πλαίσιο του οποίου  οι Τούρκοι θεωρούσαν και θεωρούν ότι έκαναν ήδη τις δικές τους παραχωρήσεις.

Στο ερώτημα, γιατί εφόσον δεν καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία,  «πρέπει» τότε να αλλάξει όνομα, σημαία, και έμβλημα οι οπαδοί αυτής της λύσης σιωπούν, δεν έχουν τι να απαντήσουν. Μια σιωπή όμως εκκωφαντική. Αν η πλευρά μας επέμενε να μην αλλάξουν τα πιο πάνω, απλά οι Τούρκοι δεν θα συγκατένευαν σε λύση, ενδεχομένως να μην προσέρχονταν σε συνομιλίες. Το μοναδικό επιχείρημα που προβάλλουν οι διζωνιστές, προκειμένου να πείσουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δήθεν δεν καταργείται, είναι πως  το κράτος που θα προκύψει δεν θα υποβάλει ξανά αίτηση ένταξης στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Πρόκειται όμως για κουτοπονηριά.

 Γιατί οι διεθνείς παίκτες να ζητήσουν από το νέο κράτος αιτήσεις ένταξης, προκαλώντας «αναταράξεις» και απλώς να μην αντικαταστήσουν τις ετικέτες βολεύοντας τους όλους; Γιατί να δώσουν ερείσματα σε όσους αντιστρατεύονται την λύση που θα φέρουν; Όπως μας είπαν με τον πιο κυνικό τρόπο πριν μερικά χρόνια οι Ευρωπαίοι: «εσείς βρέστε λύση και εμείς θα τετραγωνίσουμε το κύκλο». Yπονοούσαν δηλαδή ότι για τις κατάφωρες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα περιλαμβάνει η λύση θα επινοήσουν και τις ανάλογες νομικές κατασκευές προκειμένου  να τις υποστηρίξουν και να μην υπάρχουν «προεξοχές». Στα τυπικά και τα συμβολικά του νέου κράτους θα στέκονταν; H ουσία έχει σημασία, που είναι να «κλείσει» το πρόβλημα.

Υπάρχει ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο;

Και ναι και όχι. Ναι υπό την έννοια ότι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι, δεν πηγάζει από την από τη «φιλοσοφία» της λύσης, η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα veto στους Τουρκοκύπριους για κάθε απόφαση σε όλες τις δομές εξουσίας, παραμονή εποίκων, πρώτο λόγο στις περιουσίες των προσφύγων από τους «χρήστες». Αυτά δεν θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε καμία Ομοσπονδία αφού είναι αχρείαστα, παράλογα και  αντιβαίνουν πλήρως κάθε έννοια του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πρόκειται για δικές μας παραχωρήσεις, οι οποίες θα έχουν ισχύ και «νομιμότητα» μόνο αν τις υπογράψουμε εμείς οι ίδιοι. Ουσιαστικά πρόκειται για  τουρκικές θέσεις οι οποίες αποσκοπούν στην πλήρη καθυπόταξη του κυπριακού Ελληνισμού, έτσι ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος για «επανάκτηση της Κύπρου».

Κάποιοι προσπαθούν να υπονοήσουν ότι τα όσα προκύπτουν, έστω και σε κάποιο βαθμό, από κάποια ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που κάνουν λόγω για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Πρόκειται για άλλο ψεύδος. Η  πολιτική ισότητα στα ψηφίσματα προσδιορίζεται ως «αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εξουσία». Τα πιο πάνω υπερβαίνουν κατά πολύ, και ποσοτικά και ποιοτικά, ότι θα μπορούσε να σημαίνει «αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εξουσία». Ως εκ τούτου μια ΔΔΟ χωρίς τα πιο πάνω μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί ότι έχει «σωστό περιεχόμενο». Όμως  τα δύο μεγάλα κόμματα αποδεχόμενα την παραμονή των εποίκων και όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά απεμπολούν μια ΔΔΟ  «με σωστό περιεχόμενο». Στην πραγματικότητα όμως, στην περίπτωση της Κύπρου, μια ΔΔΟ, δεν μπορεί να έχει «σωστό περιεχόμενο»,  αφού για να εφαρμοστεί θα πρέπει αναπόφευκτα να υπάρξουν παραβιάσεις και περιορισμοί ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στην βάση της εθνικής καταγωγής.

H Διεθνής Κοινότητα έχει υιοθετήσει την λύση ΔΔΟ, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφέρονται σε αυτήν ρητά και ξεκάθαρα. Είναι εφικτό να ξεφύγουμε από αυτή την προοπτική;

 «διεθνής κοινότητα», κύρια οι Αγγλοαμερικανοί, ενδιαφέρονταν και ενδιαφέρονται να μην προκαλείται ένταση  λόγω του κυπριακού και να αποφευχθεί ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον τους.  Το περιεχόμενο και η ποιότητα της λύσης ποτέ δεν τους ενδιέφερε. Τα πιο πάνω σήμερα δεν είναι τόσο παγιωμένα όπως στο παρελθόν, είναι αρκετά πιο ρευστά, απροσδιόριστα, και με τάσεις αναπροσανατολισμού. Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία, και ιδίως το Ισραήλ, του οποίου η «στρατηγική σχέση»  με την Τουρκία έχει προ πολλού διαλυθεί, δεν ευνοούν μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, όπου η Κύπρος θα γίνει καταλήξει προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Πέραν όμως από όλα αυτά, εκείνο το οποίο υποβάλλεται έμμεσα με την πιο πάνω διατύπωση δεν ισχύει. Αν δηλαδή φτάσουμε να πετύχουμε μια καλή λύση, πέραν από τη Διζωνική, δεν θα έρθει κανένας τρίτος να μας πει ότι δεν την δέχεται επειδή τα ψηφίσματα έκαναν λόγω για Διζωνική Ομοσπονδία. Το μείζον για όλους θα είναι το γεγονός της λύσης και όχι κάποια ψηφίσματα του παρελθόντος. Ή αν υποθέσουμε για παράδειγμα ότι τα μέρη (περιλαμβανομένης και της Τουρκίας) αποδεχτούν συμφωνημένη λύση δύο κρατών, δεν θα έρθει η «διεθνής κοινότητα»  να μας το απαγορεύσει επειδή άλλα λένε τα ψηφίσματα. Αν υπάρξουν εντάσεις από τρίτους, π.χ. Βρετανία θα έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα τους, και εν πάση περιπτώσει θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτρέψουν τα μέρη  από την μορφή λύσης που θέλουν.   

Τι να κάνουμε;

Ένα είναι το βέβαιο, ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε την προδιαγραφόμενη λύση, η οποία θα σημάνει την απαρχή του τέλους του Ελληνισμού στην Κύπρο. Ακόμα και με το  αισθητήριο του ένας απλός αγράμματος άνθρωπος,  ανεπηρέαστος από την κομματική προπαγάνδα, μπορεί να το κατανοήσει. Δυστυχώς ποτέ όμως δεν υπήρξε μια ελεύθερη, πλατιά  και απροκατάληπτη συζήτηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, όπου όλα τα ενδεχόμενα να είναι προς συζήτηση χωρίς αγκυλώσεις. Μια βαθιά ζύμωση, η οποία θα περιλάμβανε όλες τις απόψεις, θα μας έκανε όλους σοφότερους. Το γεγονός ότι δεν έγινε αυτό οφείλεται εν πολλοίς και στην «πολιτική ορθότητα» που εδώ και τόσα χρόνια έχουν επιβάλει στο δημόσιο λόγο τα δύο μεγάλα κόμματα.     

afrika-770x526

Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα θα οδηγήσουν κάποιες πολιτικές ηγεσίες και τους υποψηφίους τους σε αναθεώρηση της τακτικής-τους προτού είναι αργά για την Κύπρο και το λαό μας

Τόσο η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία όσο και οι βιαιοπραγίες σε βάρος του δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ που διατάχθηκαν από τον νέο-σουλτάνο της Άγκυρας Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την αναξιοπιστία του Τουρκικού κράτους και τη φασιστική αντίληψη που το διαπνέει.

Αυτά είναι πρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη λανθασμένη τακτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με υποχωρήσεις και επικίνδυνες παραχωρήσεις θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και θα επιτευχθεί λύση δημοκρατική και βιώσιμη.

Υποστηρικτές αυτής της τακτικής είναι και οι κ.κ. Αναστασιάδης και Μαλάς, οι οποίοι επιπρόσθετα αποδέχονται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση.

Αυτών των στρατευμάτων που σήμερα εισβάλλουν στη Συρία.

Η σημερινή Τουρκία δεν είναι κράτος το οποίο μπορείς να το εμπιστευθείς. Δεν είναι κράτος το οποίο μπορεί να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία γειτονικών χωρών, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα πολιτών συμπεριλαμβανομένου και των δικών της πολιτών.

Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω γεγονότα θα οδηγήσουν κάποιες πολιτικές ηγεσίες και τους υποψηφίους τους σε αναθεώρηση της τακτικής-τους προτού είναι αργά για την Κύπρο και το λαό μας.

Τέλος εκφράζουμε τη συμπάθεια- μας και τη συμπαράσταση μας τόσο στο Σ. Λεβέντ όσο και προς τους Τ/Κύπριους που αγωνίζονται ενάντια στον εποικισμό και την κατοχή για δημοκρατική λύση με κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων ανεξάρτητα εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου 2018

Recep Tayyip Erdogan

Στην ουσία η προτροπή του Τούρκου Προέδρου για πολιτική ισότητα των συνιστώντων κρατιδίων στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, κάτι που δυστυχώς έχει αποδεχτεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη μορφή λύσης, οδηγεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός συνομοσπονδιακού πολιτειακού μορφώματος το οποίο θα αποβαίνει σε βάρος της ισότητας των πολιτών στην κατοχύρωση και στην άσκηση των πολιτικών και των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων.

Γι’ αυτό, δυστυχώς, και στο πλαίσιο των προνοιών που μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί στη διαδικασία των συνομιλιών δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι κατατάσσονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα η κάθε μια.

Η συγκεκριμένη εμμονή της Τουρκίας σε αυτή τη βασική πτυχή για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι τυχαία. Εξυπηρετεί ουσιαστικά τους μακροπρόθεσμους στόχους της Τουρκίας όπου αρχικά μέσα από:

  • τον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού στη βάση της εθνοτικής προέλευσης,
  • της αναβαθμισμένης συμμετοχής στα θεσμικά όργανα του κράτους,
  • στο δικαίωμα του βέτο και
  • της εκ περιτροπής προεδρίας,

να μπορέσει να νομιμοποιήσει αρχικά τα δεδομένα της κατοχής και στη συνέχεια να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ολοκλήρωση των επεκτατικών της στόχων με πλήρη προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκική επικράτεια.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η αλλαγή τακτικής. Στο πλαίσιο ενός νέου προσανατολισμού οι όποιες συζητήσεις για το κυπριακό να έχουν ως επίκεντρο την πραγματική πτυχή του προβλήματος ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως διαδικασία επίλυσης διακοινοτικών διαφορών.

Λευκωσία, 10 Δεκεμβρίου 2017

ΕΔΕΚ

Πριν από 34 χρόνια, η Τουρκία, δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα εισβολής και κατοχής του 1974, προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους με προφανή στόχο τη σταδιακή νομιμοποίηση των τετελεσμένων του 1974.

Για μια ακόμη χρονιά καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την εδώ και χρόνια προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει την Κύπρο μέσω μίας συνομοσπονδιακής λύσης.

Με την ανακήρυξη η Τουρκία έθεσε σε παράλληλη πορεία και την δεύτερη της επιλογή, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης της επιλογής, που είναι μια τουρκικών προδιαγραφών λύση που να της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, πολιτικά και στρατιωτικά, μετατρέποντας ουσιαστικά την Κύπρο σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

Δυστυχώς η απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής από αυτούς που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν το κυπριακό, το ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αντίθετα με λανθασμένες επιλογές, ανοχή και ανεκτικότητα, σταδιακά δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους και εξίσωσής του με τη νόμιμη Κυπριακή κυβέρνηση και δημοκρατία. Δυστυχώς ένα από αυτά τα παραδείγματα ήταν και η Πενταμερής Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη και τον Ιούνιο-Ιούλιο στο Κραν Μοντανά.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να καταδικάζει κάθε ενέργεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και θα παραμείνει πιστή στον αγώνα για δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τα όσα δημοσιεύονται σχετικά με τις ενέργειες του ψευδοκράτους για παραχώρηση Ελληνοκυπριακών περιουσιών και υπηκοοτήτων σε εποίκους, καθώς και οι προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος για δημιουργία άμεσων ή έμμεσων προϋποθέσεων κρατικής οντότητας στα κατεχόμενα και οι οποίες κλιμακώθηκαν μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, βρίσκουν την κυβέρνηση να τα παρακολουθεί αμήχανα. Μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία πρακτική ενέργεια πέρα από φραστικές διαμαρτυρίες.

Θυμίζουμε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί να ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επισημοποίηση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα και μέχρι σήμερα ουδέν έπραξε.

Υπενθυμίζουμε ακόμη πως από τις 7 Αυγούστου στείλαμε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση με σκοπό να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, και επίσης ουδέν έπραξε.

Φαίνεται η προεκλογική περίοδος απορροφά πολλή ενέργεια και χρόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να μην έχει χρόνο να εγκύψει επί των πραγματικών προβλημάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό πρόβλημα.

Ercan-Airport-North-Cyprus-1-North-Cyprus-International-North-Cyprus-Estate-Agents

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) με αφορμή την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA) του 2015 σχετικά με το μεγάλο κίνδυνο σύγκρουσης αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας, απέστειλε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι  οι μόνοι αρμόδιοι στο να εκδίδουν οδηγίες πτήσης σε αεροσκάφη που διέρχονται από το FIR Λευκωσίας είναι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο ελέγχου, παρ’όλα αυτά, οι ελεγκτές στο μη αναγνωρισμένο αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα δίνουν ταυτόχρονα οδηγίες στα αεροσκάφη που πετούν στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας.

Επίσης, αναφέρει ότι στο νησί λειτουργούν δύο κέντρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας: ένα στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια σύγχυση στους πιλότους, γεγονός που υποβαθμίζει τα όρια της ασφάλειας δίνοντας συγκεχυμένες πληροφορίες για την απόσταση ανάμεσα σε δύο αεροσκάφη.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει το μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει  από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ειδοποιεί τις Κυπριακές αρχές για πτήσεις με αεροπλάνα, καθώς δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση του νησιού.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια μέτρα ασφαλείας προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να αποτραπούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών.

poujgfd

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν χθες και τα οποία οδήγησαν στη μη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, σημειώνουμε πως με τη στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση ουσιαστικά υπαναχώρησε, αποτρέποντας να φανεί εμπράκτως η προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος. Η Κυβέρνηση όφειλε να ασκήσει πιέσεις ώστε να φορτωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια για να εκτεθεί διεθνώς το κατοχικό καθεστώς.

Η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος είναι προφανές πως στοχεύει στο να πιστοποιήσει ότι είναι κρατική αρχή προωθώντας την εναλλακτική λύση της δημιουργίας ανεξάρτητου Τουρκικού κράτους στην Κύπρο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του λεγόμενου «Υπουργού Εξωτερικών».

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο το οποίο δυστυχώς με την πολιτική που ακολουθείται από τις κυπριακές κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, ενισχύονται οι προϋποθέσεις αναγνώρισης  ή αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.

Αυτό το οποίο έπρεπε να έχουν ως βασική ευθύνη τα ΗΕ είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Με τη συναίνεση όμως της δικής μας πλευράς τα ΗΕ διαδραματίζουν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις προκλητικές θέσεις του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας και τις υπαναχωρήσεις της δικής μας πλευράς.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Οι πράξεις και ενέργειες του Ερντογάν να βοηθήσουν κάποιους να αντιληφθούν πως δεν μπορεί να περάσει μέσω Τουρκίας ο αγωγός ΦΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος χθες ανάμεσα σε άλλα απείλησε το Ιράκ σημειώνοντας:

«θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της».

Οι πράξεις και οι ενέργειες του Ερντογάν ελπίζουμε να βοηθούν κάποιους να αντιληφθούν πως η όποια όδευση αγωγού Φυσικού Αερίου προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας θα καταστήσει την Τουρκία τον αποκλειστικό ρυθμιστή της ροής του αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εάν υπάρχουν πολιτικά κόμματα ή και πολιτικοί που εξακολουθούν να έχουν αυτή τη θέση καλά θα είναι να προβληματιστούν και να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Λευκωσία, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακκιντζί

Για ακόμα μια φορά οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη επιβεβαιώνουν ότι ο βασικός στόχος και πρόθεση του ιδίου όσο και της Τουρκίας είναι η εγκαθίδρυση στην Κύπρο ενός συνομοσπονδιακού πολιτειακού μορφώματος με πλήρη επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες συνομιλίες οι οποίες δεν κατέληξαν, με υπευθυνότητα της Τουρκίας, η οποία ήθελε να διασφαλίσει κατά απόλυτο τρόπο την επικυριαρχία της.

  • Δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθει διχοτόμηση 50-50 της κυριαρχίας.
  • Αριθμητική εξίσωση σε μια σειρά θεσμικών οργάνων λειτουργίας του κράτους όπως γερουσία, ανώτατο δικαστήριο, επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας και άλλα.
  • Όπου δεν υπάρχει αριθμητική εξίσωση ουσιαστικά παραχωρείται βέτο στους Τουρκοκύπριους.
  • Στον μηχανισμό επίλυσης των αδιεξόδων πέρα από την αριθμητική εξίσωση του 50-50 με τη μέθοδο της κλήρωσης οι Τουρκοκύπριοι ενδεχομένως να μετατραπούν σε πλειοψηφία.

Αυτά όλα είναι χαρακτηριστικά συνομοσπονδίας δηλαδή 2 κρατών.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε ένα κανονικό, φυσιολογικό, δημοκρατικό κράτος, είναι η κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας σε επίπεδο ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων στους κατοίκους του κράτους.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ο κ. Ακιντζί επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες και προϋποθέσεις για την προώθηση του εναλλακτικού σχεδίου της Τουρκίας για την νόμιμη ανακήρυξη Τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αυτό υποβοηθείται με την τακτική και τις υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεργατών του και όσων στηρίζουν αυτή τη γραμμή.

Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2017