ΤΟΥΡΚΙΑ

poujgfd

Μέσα από το άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Washington Times επιβεβαιώνεται πως στη βάση της ονοματολογίας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η μορφή της λύσης θα είναι αυτή της συνομοσπονδίας. Αυτή θα περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρονται στο άρθρο και τα οποία εν πολλοίς, όσον αφορά τη δομή του κράτους, έχουν γίνει αποδεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης μορφής λύσης.

Για ακόμα μια φορά θα επαναλάβουμε ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού, η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους στις δύο «ζώνες» και ο περιορισμός της άσκησης σε αριθμό πολιτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγεί σε ένα ρατσιστικό και μη λειτουργικό σύστημα με προφανείς τους κινδύνους είτε διάλυσης είτε προσάρτησης ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι με αυτή τη μορφή της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα έχουμε ένα κράτος και ένα λαό, πώς μπορούν να δικαιολογήσουν τις συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες δεν εφαρμόζονται σε καμία ομοσπονδία οποιουδήποτε τύπου σε ολόκληρο τον πλανήτη; Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης όπου είναι γνωστά τα αποτελέσματα μετά από 21 χρόνια εφαρμογής του συστήματος.

Πρέπει να σημειώσουμε πως μέσα στο κλίμα της ευρύτερης ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει αυτούς που διαχειρίζονται το κυπριακό σε αυτή τη δύσκολή φάση, περιλαμβάνεται και η πλήρης απουσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, είτε για να ανασκευάσει τις προκλητικές θέσεις της τουρκικής πλευράς είτε για να παρουσιάσει τις δικές μας θέσεις.

Να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη απουσία οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας στα όσα η Τουρκική προπαγάνδα προωθεί;

Την ώρα που κυβερνήσεις άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. αλλά και κόμματα αντιδρούν στην προκλητική συμπεριφορά του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος του Ερντογάν, προτείνοντας μάλιστα είτε την αναστολή των ενταξιακών διαβουλεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., είτε τον τερματισμό χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά ταμεία, η Κυπριακή Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ηττοπαθούς πολιτικής που ακολουθά, φαίνεται να παραμένει παθητικός θεατής στα όσα τεκταίνονται. Την ώρα μάλιστα κατά την οποία η Τουρκία με τρόπο προκλητικό πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές πλησίον της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι η κατάλληλη στιγμή η Κυπριακή Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική της και να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό κλίμα που δημιουργείται ώστε άμεσα να διεκδικήσει:

  • την εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Κύπρου με τη συμφωνία με την Ε.Ε. το 2005,
  • την απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου που κατέθεσε στην Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2014 και αναφέρεται σε εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία,
  • καθώς και την αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σε αντίθετη περίπτωση όπου η Τουρκία δεν συμμορφωθεί να προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για λήψη πρακτικών μέτρων εις βάρος της.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2017

european-commission-building-flags

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τις δηλώσεις των επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Για πολλοστή φορά ζητάμε από την Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας καθώς επίσης και της τελωνειακής αναβάθμισης Τουρκίας- Ε.Ε. εάν πρώτα η Τουρκία:

  • δεν αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακή Δημοκρατία και
  • εάν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή ζητάμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να επαναξιολογήσει την πολιτική που καθορίστηκε τη δεκαετία του 1990 και αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει και των νέων δεδομένων.

Cyprus Turkey

Ενώ σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ Ολλανδία) απαγορεύθηκαν οι τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία καταγγελία ή έστω διαμαρτυρία για την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων στις συγκεντρώσεις στα κατεχόμενα.

Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς πως οι συγκεντρώσεις αυτές αποτελούν ταυτόχρονα και μια ενδεχόμενη απόδειξη πως οι 110000 και πλέον Τούρκοι έποικοι ψηφοφόροι που υπάρχουν στα κατεχόμενα επηρεάζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα από την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν και τα όσα πρεσβεύει.

Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνουν και το μέγεθος του παράνομου εποικισμού ο οποίος θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά τη λύση αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη αποδεχθεί την παραμονή όλων αυτών των εποίκων στο νησί, χωρίς να έχει αξιολογήσει τη δημογραφική συρρίκνωση των Τουρκοκυπρίων και τη μεταλαμπάδευση των ισλαμοφασιστικών ιδεών διά μέσου τους.

Με τις πράξεις του αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αγνοήσει:

  • τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναφέρονται σε παράνομη νομιμοποίηση του εποικισμού
  • και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 για απογραφή πληθυσμού.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και τώρα να καταγγείλει τον παράνομο εποικισμό στα κατεχόμενα και να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μη αποδοχή της εσαεί παρουσίας των Τούρκων εποίκων στο νησί.

Με αφορμή τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας για έρευνες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα, αποδεικνύεται πως η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας δεν περιορίζεται μόνο στη ρητορική που αναπτύσσουν Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά επεκτείνονται και σε ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τόσο το κλίμα των διαπραγματεύσεων όσο και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Μετά την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο, ακολούθησε η NAVTEX για τη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Πάφου για την πραγματοποίησή τουρκικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Τώρα, έχουμε την εξαγγελία για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών στη Μεσόγειο σε περιοχές ενδεχομένως που βρίσκονται εντός τη ΑΟΖ της Τουρκίας.

o_soyltanos_tayip_erdogan__article

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και η συστηματική υπονόμευση της διαδικασίας των συνομιλιών με προφανή στόχο να αποφύγει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, όπως η κατάργηση των εγγυήσεων, η πλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, επιβεβαιώνεται και με την δέσμευση θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Πάφου με στόχο την πραγματοποίηση τουρκικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Αλήθεια, εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κύπρο πολιτικοί ηγέτες και πολιτικά κόμματα τα οποία να εμπιστεύονται τον κ. Ερντογάν και να τον αναγορεύουν ως ηγέτη ο οποίος επιδιώκει τη δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού;

Η δική μας διαπίστωση είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα και πολιτικά κόμματα, το τελευταίο χρονικό διάστημα τηρούν στάση ένοχης σιωπής τόσο για τον κ. Ερντογάν και την πολιτική του, όσο και για τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο, τον κ. Ακιντζί.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2017

Οι πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μαρκουλλή (π.χ. 11/2 «Μίνι πραξικόπημα εναντίον των διαπραγματεύσεων» η απόφαση της Βουλής: ΡΙΚ1, Εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση, 3/3/2017) ενισχύουν τις δικαιολογίες που προβάλλει η Τουρκική πλευρά για να επιβραδύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και για να αποφύγει να καταθέσει προτάσεις για ουσιώδη ζητήματα που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού.

Η κ. Μαρκουλλή είναι ένας από τους βασικούς σύμβουλους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέσα από τις πρόσφατες δηλώσεις της φαίνεται  πως για δικούς της λόγους έχει απωλέσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Αν η προσέγγιση της κ. Μαρκουλλή για αυτά τα θέματα είναι τόσο επιπόλαια, τι πρέπει να αναμένουμε για τα σοβαρά ζητήματα που χειρίζεται στις διαπραγματεύσεις.

Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει δηλώσεις στενών συνεργατών του που φαίνεται να βρίσκονται σε αντίθεση με τις δικές του τοποθετήσεις.

Εκτός και εάν σιωπηλά συμφωνεί μαζί τους.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2017

kypriako-to-kostos-tis-lysis-paramenei-agnosto
H προκλητική συμπεριφορά του εκπροσώπου της τουρκικής κατοχής συνεχίζεται σε μια προσπάθεια να καθορίσει την πρόοδο των συνομιλιών με παραπέρα υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει αναφέρει ποια ήταν η υποχώρηση που έχει γίνει από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για να υπάρξει πρόοδος.

Από την άλλη, οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σχετικά με την προσπάθεια παράκαμψης της Λευκωσίας και για απευθείας συζήτηση για τα θέματα των 4 Βασικών Ελευθεριών μεταξύ Ακιντζί, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα στάσης της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

  1. Ουδέν έπραξε μέχρι σήμερα για να περιορίσει την αναβάθμιση της σχέσης ψευδοκράτους και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα με τη στάση που τήρησε την έχει υποβοηθήσει.
  2. Ουδέν έπραξε για να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2004 περί εκλιπούσας. Αντίθετα η στάση της επιτρέπει την παγίωσή του.
  3. Ουδέν έπραξε για να υποχρεώσει την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2005 με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.
Τέλος η στάση και οι υποχωρήσεις της να αποδέχεται παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου όσον αφορά τις  πρόνοιες του Κυπριακού, δίνει πρόσθετα δικαιώματα στην Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να προχωρούν σε παράλογες και προκλητικές διεκδικήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πρέπει να αντιληφθούν ότι αν πραγματικά επιθυμούν δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση, θα πρέπει να αξιοποιήσουν  στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η πλευρά μας και όχι συνεχώς να τα στέλνουν στον κάλαθο.

anastasiadis-akitzi-620x330
Η σημερινή στάση και συμπεριφορά του κ. Ακιντζί επιβεβαιώνει την πλήρη ευθυγράμμιση του με την πολιτική τη Άγκυρας και του κ. Ερντογάν. Είναι προφανής η προσπάθεια για επιβράδυνση των συνομιλιών με απώτερους στόχους είτε την αποφυγή κατάθεσης προτάσεων για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, είτε για άσκηση πρόσθετης πίεσης στην πλευρά μας για περαιτέρω υποχώρησες.

Αναμένουμε τις τοποθετήσεις όλων αυτών που φρόντισαν όλο το προηγούμενο διάστημα να εξωραΐσουν τον εκπρόσωπο της κατοχής και να τον επενδύουν με «καλοπροαίρετη στάση» καθώς επίσης και όσοι «μοιράζονταν κοινά οράματα» μαζί του για την επίλυση του κυπριακού, να προβούν στην αναγκαία αυτοκριτική.

Επιτέλους όλοι αυτοί πρέπει να κατανοήσουν ότι το αντίπαλο μέρος δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι αλλά η κατοχική Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί τους εκάστοτε εκπρόσωπους της ως φορείς  μεταφοράς των απειλών και των προκλητικών διεκδικήσεων της.

Η απόδοση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους θα τουρκοποιήσει την Κύπρο λόγω της σκόπιμης μαζικής μετακίνησης που θα ακολουθήσει. Αυτό που θα γίνει δεν θα είναι τίποτα άλλο από μία επανάληψη της περίπτωσης της Αλεξανδρέττας.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Τουρκία δεν αποδεχθεί:
Κατάργηση της συνθήκης εγγύησης
Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης
Επαναβεβαίωση της συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τη Συνθήκη της Λωζάνης
Υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων που έλαβε η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2005 και αφορούν την Κύπρο.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2017