ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των 16 μελών του Κογκρέσου να αποστείλουν προς τον Πρόεδρο Τραμπ στις 12 Ιουνίου 2018 επιστολή στην οποία καταγράφονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα την καταδίκη αλλά και την τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης  έναντι αυτών των προκλήσεων.

Η εν λόγω επιστολή είναι απότοκο των ενεργειών του φιλοκυπριακού λόμπι το οποίο ενεργοποιείται από τις άοκνες προσπάθειες των ομογενών μας, στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη για τις ενέργειες που κάνουν ώστε να δικαιωθεί ο αγώνας της Κύπρου.

 

Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2018

Από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση Αγλαντζιάς, το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ο Δήμος Αγλαντζιάς στο Σκαλί Αγλαντζιάς, με θέμα «Το δίκαιο της Θάλασσας και η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με επιτυχία η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννηση Αγλαντζιάς, το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και ο Δήμος Αγλαντζιάς στο Σκαλί Αγλαντζιάς, με θέμα «Το δίκαιο της Θάλασσας και η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ». Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ Άρης Κωνσταντινίδης, Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ χαιρετισμό διάβασαν η Μαρία Βασιλειάδου, Αναπλ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο Χαράλαμπος Πετρίδης, Δήμαρχος Αγλαντζιάς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κωνσταντινίδης ανέπτυξε στους παρευρισκόμενους βασικές πτυχές του δικαίου της θάλασσας, τις νομικές διαφορές ανάμεσα στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη καθώς και ποια είναι τα δικαιώματα των διαφόρων χωρών στη θάλασσα της Μεσογείου. Ταυτόχρονα επισήμανε τη σπουδαιότητα των συνεργασιών της Κύπρου με άλλες χώρες της Ε.Ε και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επισημάνσεις του για το πώς μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν, από νομικής και πολιτικής φύσεως, ώστε να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας.

Λευκωσία, 13 Ιουνίου 2018

Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Ο συνεργάτης του κ. Ερντογάν και αρχηγός του κόμματος των γκρίζων λύκων, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προέβη πάλι σε προκλητικά εμπρηστικές δηλώσεις σημειώνοντας πως «η Κύπρος είναι τουρκική, πατρίδα των Τούρκων και θα παραμείνει τουρκική».

Ελπίζουμε ότι οι προκλητικές αυτές δηλώσεις θα ευαισθητοποιήσουν όλους αυτούς που πιστεύουν πως μέσα από συνεχείς υποχωρήσεις και προσαρμογή στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας, μπορούμε να φθάσουμε σε μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Η απάντηση στις προκλήσεις αυτές είναι η σταθερότητα στη διατύπωση θέσεων για:

  • κατάργηση τόσο της Συνθήκης Εγγύησης όσο και της Συνθήκης Συμμαχίας και την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής πριν από την εφαρμογή της λύσης
  • τη μη νομιμοποίηση και διεκδίκηση αποχώρησης των εποίκων
  • την πλήρη κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης.

Μόνο στη βάση αυτών των παραμέτρων μπορεί να διασφαλιστεί η φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και η αποτροπή του κινδύνου η Κύπρος να γίνει μια νέα Αλεξανδρέττα, μια νέα Κωνσταντινούπολη ή μια νέα Ίμβρος και Τένεδος.

 

Λευκωσία, 11 Ιουνίου 2018

 

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Κάνουμε έκκληση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας να μην επικυρώσει την απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοση του Τουργκούτ Καγιά δεδομένου ότι μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

Ο Τουργκούτ Καγιά είναι γνωστός για την ακτιβιστική του δράση υπέρ της ελευθερίας του τουρκικού και ειδικά του κουρδικού λαού. Σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή δεν πρέπει να συνδυαστεί με την άνευ όρων απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών οποίοι κρατούνται παράνομα στην Τουρκία.

 

Λευκωσία, 5 Ιουνίου 2018

ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρατηρούμε τις ενέργειες της Κομισιόν και κυρίως της ομάδας Γιούνγκερ για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ομάδα 8 χωρών για διαβούλευση με την Europol. Στηρίζουμε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στις εν λόγω ενέργειες αλλά σημειώνουμε πως η αντίδρασή μας δεν αρκεί αν αυτή περιοριστεί μόνο σε μονομερείς δηλώσεις.

θα πρέπει να προχωρήσουμε με μεθοδευμένες ενέργειες και να κάνουμε σαφές πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε οικονομική, εμπορική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. εάν προηγουμένως η Τουρκιά:

  • δεν σταματήσει τις προκλήσεις,
  • δεν σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και
  • δεν υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το 2005 και αφορούν την Κύπρο.

 

Λευκωσία, 5 Ιουνίου 2018

ΑΟΖ - ΚΥΠΡΟΣ

Με αφορμή τις τουρκικές δηλώσεις για διεξαγωγή γεωτρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί σε προληπτικές ενέργειες κυρίως προς την Ε.Ε.

Με αυτό τον τρόπο σε περίπτωση παραβίασης των χωρικών υδάτων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, να είναι δυνατή η προώθηση ενεργειών οι οποίες να στοχεύουν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, κυρίως από την πλευρά της Ε.Ε.

 

Λευκωσία, 4 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σαράγιεβο

της Μαρίας Παναγιώτου,

Εκπροσώπου Τύπου  και μέλους Κεντρικής Επιτροπής Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Στις 20 Μαΐου 2018 ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση ενώπιον δεκαπέντε περίπου χιλιάδων μουσουλμάνων που ζουν εκτός Τουρκίας. Η επιλογή του Σεράγεβο δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη την οποία ο Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει ως κατάλοιπό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι, μέχρι στιγμής, η μοναδική χώρα που επέτρεψε στον Ερντογάν να προχωρήσει σε προεκλογική συγκέντρωση και να στείλει ανενόχλητος τα φασιστικά μηνύματα που ήθελε στους απανταχού Τούρκους.

Από το 1995 όπου υπογράφτηκε η Συμφωνία στο Deyton, η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι χωρισμένη σε δύο ζώνες στις οποίες διαμένουν τρεις κοινότητες (διζωνική τρικοινοτική ομοσπονδία). Είναι η μοναδική χώρα η οποία έχει ένα πολιτειακό σύστημα παρόμοιο με αυτό που επιχειρείται να εφαρμοστεί σήμερα ως λύση του Κυπριακού.

Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη η Τουρκία δεν είχε ούτε εγγυήσεις ούτε επεμβατικά δικαιώματα. Παρόλα αυτά, το πολιτειακό μόρφωμα που εφαρμόστηκε το 1995 της επιτρέπει, εκμεταλλευόμενη τον εκεί μουσουλμανικό πληθυσμό, να ασκεί ανεμπόδιστα μία επιθετική πολιτική και να εμπλέκεται στη λειτουργία του κράτους. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα διείσδυσης στα εσωτερικά της χώρας, προχωρεί σε μια σταθερή και κλιμακούμενη ισλαμοποίηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης: ενώ το 1995 στο Σεράγεβο, κατοικούσαν 200 χιλιάδες Σέρβοι ορθόδοξοι, σήμερα διαμένουν μόνο 5 χιλιάδες ενώ τα 47 τζαμιά που υπήρχαν στην πόλη τη δεκαετία του 1990, σήμερα έγιναν 137.

Το ζωντανό παράδειγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν διαφέρει από τα όσα επιχειρεί να κάνει η Τουρκία στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα στα κατεχόμενα υπάρχουν τουλάχιστον 192 τζαμιά (πριν από το 1974 υπήρχαν παγκυπρίως 300 τζαμιά), εργοδοτούνται τουλάχιστον 380 ιμάμηδες από το ψευδοκράτος και την τουρκική «πρεσβεία», επιχορηγούνται 1400 τουλάχιστον Τούρκοι σε τμήματα θρησκευτικών σπουδών στα κατεχόμενα κ.ά.

Είναι προφανές και κατανοητό ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν για τους επεκτατικούς στόχους της Τουρκίας ένα αναλώσιμο είδος που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την υλοποίηση των σχεδίων της. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι δημόσιες δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και αξιωματούχων του ψευδοκράτους, η στρατιωτική αναβάθμιση των κατεχομένων, οι προτάσεις και τα αιτήματα της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω των οποίων επιχειρεί να μας σύρει στην αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία θα της επιτρέψει να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και, όχι μόνο, στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα.

Το ενδεχόμενο μιας κακής λύσης όπως αυτό περιγράφεται στο πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο άμεσα ή έμμεσα, θα οδηγεί είτε στον πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου με τελική κατάληξη την ενσωμάτωση ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας στην Τουρκία, είτε στη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στα κατεχόμενα, στην ουσία αποτελεί προσαρμογή στους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας.

Ως εκ τούτου οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις αλλά και στις υποχωρήσεις μας προς την Τουρκία. Την ίδια στιγμή είναι προφανές πως η συνεχιζόμενη ανοχή των τουρκικών ενεργειών θα οδηγήσει στην πλήρη ισλαμοποίηση των κατεχομένων και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του ελληνισμού στο νησί. Η κυβέρνηση οφείλει να «διαβάσει» σωστά τα όσα συμβαίνουν στη  Βοσνία Ερζεγοβίνη, και να αναλάβει διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης και διεκδίκησης μίας λύσης που θα οδηγεί σε ένα φυσιολογικό κράτος με πλήρη:

  •         εφαρμογή των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εθνοτική προέλευση,
  •         εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις και
  •         κατάργηση οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεων από τρίτες χώρες καθώς και παρουσίας ξένων στρατευμάτων.

Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από πειράματα που οδηγούν σε δυσλειτουργικά πολιτειακά μορφώματα, όπως αυτό που εφαρμόστηκε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε τη δημιουργία προϋποθέσεων που επιτρέπουν στην Τουρκία να υλοποιήσει ανεμπόδιστα τους επικίνδυνους στόχους της και, μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την επιβίωση του συνόλου των νομιμων κατοίκων του νησιού.

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Οι πληροφορίες που θέλουν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να προβάλλει λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δεν βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Εκτιμούμε πως οι τουρκικές αυτές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης τακτικής που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρόσθετων πολιτικών πλεονεκτημάτων ώστε μέσα από μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η Τουρκία να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και όχι μόνο στο υπό «τουρκοκυπριακή διοίκηση» τμήμα. Αυτή η λύση θα της επιτρέπει να υπονομεύει την κρατική λειτουργία και να επιτύχει τελικά την προσάρτηση ολόκληρης την Κύπρο στην τουρκική επικράτεια. Όπως δηλαδή ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Το εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση αποτυχίας αυτού είναι η νομιμοποιημένη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Το ενδεχόμενο μιας κακής λύσης όπως αυτό περιγράφεται στο πλαίσιο Γκουτέρες, που άμεσα ή έμμεσα, θα οδηγεί είτε στον πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου με τελική κατάληξη την ενσωμάτωση ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας στην Τουρκία, είτε στη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην υπό την «τουρκοκυπριακή διοίκηση» περιοχή της Κύπρου, στην ουσία αποτελεί προσαρμογή στους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας.

 

Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2018

ΕΔΑΔ

Με αφορμή την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση της Α. Ιωάννου επαναφέρουμε το αίτημά μας για να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε η παράνομη “επιτροπή αποζημιώσεων” να καταργηθεί. Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προσφύγει, επιτέλους, σε διεθνή καταγγελία για τη λειτουργία της εν λόγω «επιτροπής». Η συγκεκριμένη «επιτροπή» τίθεται παρανόμως υπεράνω του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Εξάλλου είναι ανεπίτρεπτο σε ένα ημικατεχόμενο κράτος να λειτουργεί διοικητικό όργανο άσκησης εξουσίας μίας άλλης χώρας, πόσο μάλλον τη κατοχικής δύναμης.

Θυμίζουμε πως η εν λόγω απόφαση για την υπόθεση Ιωάννου κρίνει ως αναποτελεσματική την «επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων» όχι επειδή είναι προϊόν εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής αλλά επειδή δεν λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς.

Εξακολουθεί το ΕΔΑΔ να θεωρεί και να αναγνωρίζει την εν λόγω «επιτροπή» ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Με βάση την απόφαση αυτή θα πρέπει οι πρόσφυγες, θύματα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, να συνεχίσουν να προσφεύγουν στην εν λόγω «επιτροπή» και έπειτα, εάν και εφόσον χρειαστεί, να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Τα πιο πάνω αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτρέπονται οι πρόσφυγες από το να προσφεύγουν στην εν λόγω «επιτροπή».

Είναι για αυτούς όλους τους λόγους  που ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών. Η πρόταση αποσκοπεί στη στήριξη των ιδιοκτητών της κατεχομένης γης μας, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη “επιτροπή περιουσίων” των κατεχομένων ή της εκποίησης της ακίνητης τους περιουσίας, να προσφεύγουν στο «Ταμείο Στήριξης», το οποίο και θα τους στηρίζει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

 

Λευκωσία, 26 Μαΐου 2018

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Η Τουρκία να Αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που Διέπραξε

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στις 350 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, θύματα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εις βάρος τους από τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ Ατατούρκ.  Η ποντιακή γενοκτονία υπήρξε συνέχεια εκείνης των Αρμενίων που μόλις είχε προηγηθεί, ενώ ακολούθησε η εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και άλλων Χριστιανικών ομάδων.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων γίνεται όλο πιο  γνωστή διεθνώς,  ενώ έχει αναγνωριστεί επίσημα από μικρό έστω αριθμό κρατών, αλλά και Πολιτείες του κράτους των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής καθώς και της Αυστραλίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πιεστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Η αποδοχή και η αναγνώριση εκ μέρους της, όπως έπραξε και η Γερμανία,  θα αποτελέσει και ένα φραγμό στο να τις επαναλάβει στο μέλλον.

Το  ελληνικό και το κυπριακό κράτος έχουν ευθύνη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης. Είναι πολύ σημαντικό η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας  να διασυνδεθεί με την υποχρέωση της για αναγνώριση τόσο της ποντιακής όσο και της αρμενικής γενοκτονίας.

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2018