ΤΟΥΡΚΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗ

44 χρόνια μετά και οι πληγές από την παράνομη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας και των χωριών της Μεσαορίας από τον Τούρκο εισβολέα είναι ακόμα νωπές.

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι με τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας που συνεχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα του εγκλήματος που έγινε το καλοκαίρι του 1974 εις βάρος της πατρίδας μας. Τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς και τους αγωνιστές που με σθένος υπερασπίστηκαν την πατρώα γη ενάντια στον Αττίλα.

Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου. Η επιστροφή της πόλης δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης ούτε της επιστροφής την πρώτη ημέρα. Η επιστροφή της Αμμοχώστου και η εγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της σε αυτήν πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της Συμφωνίας του 1979, πριν από τη λύση και ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών. Κάνουμε για ακόμα μια φορά έκκληση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση:

  • να ζητήσει την άμεση απόδοση της πόλης κατά προτεραιότητα όπως προνοούν οι προαναφερθείσες αποφάσεις,
  • να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα  θα συμβάλει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και τον  εκμηδενισμό της οποιασδήποτε πιθανότητας για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της.

Η ΕΔΕΚ, πιστή στους αγώνες για προάσπιση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει τον άοκνο αγώνα της για μια λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη.

Δεν Ξεχνάμε τη γη που μας γέννησε.

Δεν Ξεχνάμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2018

ΕΡΤΟΓΑΝ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ

Είναι γεγονός, πλέον αναμφισβήτητο, ότι η οικονομία της Τουρκίας εισέρχεται σε περίοδο κρίσης και είναι προφανές ότι θα αναζητήσει στήριξη και ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι η ώρα Ελλάδα και Κύπρος να αξιοποιήσουν αυτή τη συγκυρία και με σωστές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην ΕΕ να αποτρέψουν οποιαδήποτε αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της τελωνειακής ένωσης εάν προηγουμένως η Τουρκία δεν προχωρήσει στην υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που έλαβε ενώπιον της ΕΕ το 2015 και στον τερματισμό της προκλητικής συμπεριφοράς έναντι της Ελλάδας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2018

εικονα βομβαρδισμων Τηλλυριας

Συμπληρώνονται σήμερα 54 χρόνια από το έπος της Τηλλυρίας και τον ανελέητο βομβαρδισμό της περιοχής από την τουρκική αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και πολυβόλα που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο και τραυματισμό εκατοντάδων αμάχων.

 

Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όσους αγωνίστηκαν για τη ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών και έδωσαν ηρωικά τη ζωή τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Με τις ηρωικές μάχες της Τηλλυρίας ματαιώθηκε η πρώτη απόπειρα της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο χάρι στις θυσίες, την αυταπάρνηση, το θάρρος και τoν ηρωισμό των στρατευμένων παιδιών της νεοσύστατης τότε εθνοφρουράς και των αμάχων που μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε φύλακες κάποιων νέων Θερμοπύλων, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες•

δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις».

 

Αυτό που η Τουρκία δεν πέτυχε τον Αύγουστο του 1964 το πέτυχε δέκα χρόνια αργότερα, με το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, τα αποτελέσματα του οποίου ακόμα τα βιώνουμε.

 

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που για ακόμα μια χρονιά κάνουμε έκκληση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση να μην επιτρέψει στους γκρίζους λύκους και στους τρομοκράτες της ΤΜΤ να μεταβούν στα Κόκκινα και να πανηγυρίζουν για τα εγκλήματα της Τουρκίας σε βάρος των αμάχων της Τηλλυρίας το 1964, επικαλούμενοι, δήθεν, το καλό κλίμα που πρέπει να επικρατήσει στις συνομιλίες. Η απαγόρευση της μετάβασης στους εορτασμούς επιβάλλεται από την ανάγκη προστασίας της κρατικής αξιοπρέπειας της δοκιμαζόμενης ποικιλοτρόπως Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Αυγούστου, 2018

Η προκλητική σημαία πλάτους 425 μέτρων και 250 μέτρων ύψους. Σ΄αυτήν αναγράφεται η φράση "Ne mutlu Türküm diyene" που σημαίνει "Τι ευτυχία το να μπορεί να λέει κάποιος ότι είναι Τούρκος".

Οι όροι τους οποίους θέτει η Τουρκία υποδηλώνουν με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές τις πραγματικές προθέσεις της. Αυτές που ως ΕΔΕΚ υποδεικνύαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά που δυστυχώς, καμία από τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου δεν ήθελαν να το αντιληφθούν και στην ουσία με την προώθηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οδηγούμαστε στη  λύση σε πρώτο στάδιο συνομοσπονδίας και σε δεύτερο σε δύο κράτη με τη νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αξιοποιήσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τη διερεύνηση των προθέσεων της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και να επιχειρήσει να μετακινήσει τη διαδικασία του διαλόγου από το διερευνητικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της πραγματικής υφής του κυπριακού ως θέματος εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης διεκδικώντας τη σύγκληση διεθνούς διασκέψεως με την εμπλοκή και των 5 μονίμων μελών του Ο.Η.Ε. και με κατά προτεραιότητα συζήτησης  την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και με την κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Αυγούστου 2018

received_801887736868013

Σε στιγμές καθοριστικές για το μέλλον της πατρίδας και του ελληνισμού, σε στιγμές κινδύνων που ελλοχεύουν από την προκλητική τουρκική επεκτατική πολιτική, η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης ενός λαού.
Η απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τους αθώους μάρτυρες της τουρκικής βαρβαρότητας κατά την περίοδο της τουρκικής ανταρσίας του 1963-64, της δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στην συνταγματική εκτροπή που προκάλεσε η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β΄ και την εισβολή της Τουρκίας το 1974, που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου συστηματικά μεθόδευσαν, αποτελεί αναβάπτισμα στα αγωνιστικά νάματα μιας ηρωικής γενιάς, χαλυβδώνει την πίστη και ενδυναμώνει την πεποίθησή-μας να παραμείνουμε και σήμερα πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση των νέων κινδύνων που αντιμετωπίζει η πατρίδα-μας.
Καλότυχοι όσοι με το θάνατό-τους τον καταργούν και περνούν στην αθανασία.
Καλότυχοι όσοι με το τίμιο αίμα-τους γράφουν ανεξίτηλα την ιστορία
Όσοι με τη θυσία-τους μετατρέπονται σε φωτεινούς φάρους για να μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τις αξίες του θυσιαστηρίου-τους και παραμένουν αθάνατα σύμβολα για μελλοντικούς αγώνες
Σε αυτή την πορεία δοκιμασίας, αγώνων και θυσιών η κοινότητα της Λετύμπου έχει να υπερηφανεύεται ότι προσέφερε βαρύ αλλά περήφανο τίμημα. Η ιστορία την κατατάσσει στην κορυφή της προσφοράς προς την πατρίδα και το λαό-μας.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η σκέψη μοιραία καταφεύγει σε αυτούς όπου ο βίος και το έργο-τους μας γέμισαν με περηφάνια, μας πρόσφεραν σιγουριά και αισιοδοξία, σημάδεψαν ανεξίτηλα την εποχή-τους και ο θάνατός-τους πέρα από το βαρύ πένθος που προκάλεσε, αποτελεί οδηγό και παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση.
Και εμείς πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές βρισκόμαστε εδώ για ακόμα μια χρονιά, για να μνημονεύσουμε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά-τους ενάντια στις κάθε λογής συνωμοσίες, όπου μοίρασαν τη ζωή-τους αντίδωρο χωρίς να κρατήσουν τίποτα για τον εαυτό-τους.
Η προσφορά θυσίας της κοινότητας της Λετύμπου στο βωμό της ελευθερίας της πατρίδας-μας την κρίσιμη περίοδο της δεκαετίας 1964-1974, την περίοδο κατά την οποία οι λογής-λογής συνομωσίες σε βάρος του κυπριακού ελληνισμού βρισκόντουσαν στο αποκορύφωμά-τους και είχαν ως στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή διχοτομικής λύσης, είναι μεγάλη, σημαντική και συνάμα περήφανη.
Το 1964 μετά την εκδήλωση της τουρκικής ανταρσίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η περιοχή Τηλλυρίας δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής επιθετικότητας. Στόχος της Τουρκίας ήταν η κατάληψη της περιοχής και η δημιουργία ενός μεγάλου προγεφυρώματος με επίκεντρο τα Κόκκινα για να μπορεί να μεταφέρει στρατό και οπλισμό ώστε να ολοκληρώσει την επεκτατική-της πολιτική με κατάληψη της Κύπρου και ενσωμάτωσή-της στην Τουρκία.
Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της περιοχής αλλά και των εθελοντών που προσέτρεξαν απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο, για αυτό και ακολούθησαν τον Αύγουστο του 1964 οι τυφλοί βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας με τη χρήση βομβών ναπάλμ, σε μια προσπάθεια κάμψης της αντίστασης των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για επιβολή του διχοτομικού σχεδίου Άτσενσον ενόψει των συνομιλιών που θα ξεκινούσαν στη Γενεύη.
Σε αυτό τον αγώνα έδωσαν τη ζωή-τους μαχητές και άμαχοι. Μεταξύ αυτών και οι εκ Λετύμπου ήρωες:
Ανδρέας Μιχαήλ 24 ετών, μόνιμος Δεκανέας του Κυπριακού Στρατού. Έχασε τη ζωή-του ηρωικά μαχόμενος στις 8 Αυγούστου 1964 στη μάχη Κοκκίνων – Μανσούρας από βόμβα ναπάλμ. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.
Ανδρέας Λάρδος 30 ετών Δάσκαλος στο επάγγελμα. Υπηρετούσε ως εθελοντής στη μονάδα υγειονομικού. Έχασε τη ζωή-του κατά τη διάρκεια των τουρκικών βομβαρδισμών στις 8 Αυγούστου 1964, όταν το πρόχειρο νοσοκομείο που είχε εγκατασταθεί στον Παχύαμμο πλήγηκε από βόμβες ναπάλμ. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο θυγατέρων.
Ανδρέας Χρυσοστόμου 29 ετών, Μηχανικός αυτοκινήτων στο επάγγελμα και πρώτος ξάδελφος του Ανδρέα Λάρδου. Έχασε τη ζωή-του στις 8 Αυγούστου 1964 όταν καταπλακώθηκε από τα ερείπια του πρόχειρου νοσοκομείου στον Παχύαμμο κατά το βομβαρδισμό της τουρκικής αεροπορίας. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού και μιας θυγατέρας.
Ο τέταρτος ήρωας της κοινότητας ο έφεδρος Ανθγός Σωτήρης Μαραθεύτης 20 ετών, έπεσε ηρωικά μαχόμενος εναντίον των τούρκων εισβολέων στις 14 Αυγούστου 1974 στις μάχες της Μιας Μηλιάς.
Το αίμα και η θυσία των ηρώων-μας μπορεί να μην απέτρεψαν την τραγωδία, τα αποτελέσματα της οποίας συνεχίζονται και τα βιώνουμε καθημερινά μέχρι σήμερα. Διέσωσαν όμως την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συμπατριώτες-μας από τους βάρβαρους και εγκληματικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας στην Τηλλυρία το 1964, η κυβέρνηση οφείλει να μην επιτρέψει στους Γκρίζους Λύκους, τους στασιαστές της ΤΜΤ και τους απογόνους-τους να διέλθουν στις 8 Αυγούστου από τις ελεύθερες περιοχές για να πανηγυρίσουν στα Κόκκινα τα τουρκικά εγκλήματα. Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης σεβασμός στους νεκρούς ήρωες-μας αλλά και η κρατική και εθνική-μας αξιοπρέπεια.
Στα 54 χρόνια από τις μάχες της Τηλλυρίας και 44 χρόνια που μεσολάβησαν από την τραγωδία του 1974 ποικιλώνυμοι πλανητάρχες, σύγχρονοι Πιλάτοι, επιτήδειοι ουδέτεροι, επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν την υπονόμευση της κρατικής-μας κυριαρχίας, τη νομική και πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος του λαού-μας και την επιβολή λύσης ετεροβαρούς και άδικης, η οποία παραβιάζει παράφορα και προκλητικά το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, τις αναίτιες υποχωρήσεις ο λαός-μας αντιστάθηκε και ματαίωσε τέτοια εγχειρήματα. Αυτό που δεν πέτυχε η εισβολή του 1974 επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί στο όνομα της ΔΔΟ με το σχέδιο Ανάν το 2004. Ο λαός-μας με την ψήφο-του έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους απεργάζονται τα δικαιώματα του κυπριακού ελληνισμού και επιχειρούν να ακρωτηριάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για την περήφανη στάση-του.
Και τώρα; Όπως επιβεβαιώθηκε και στην 5μερή Διάσκεψη του περασμένου χρόνου, αλλά και στην πρόσφατη αποστολή της εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντιμετωπίζουμε και πάλι τη λαθροβίωση του ίδιου σχεδίου που στοχεύει σε λύση δυο χωριστών κρατικών μορφωμάτων με χαλαρή συνομοσπονδιακή κεντρική κυβέρνηση και τουρκική επικυριαρχία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια μέσω των εγγυήσεων και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ΔΔΟ όπως κάποιοι την ερμηνεύουν και επιχειρούν να την εφαρμόσουν δεν είναι Ομοσπονδία, είναι δύο κράτη, είναι Συνομοσπονδία η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσει σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δύο κράτη, στη δε χειρότερη σε προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.
Η επιχειρούμενη πρόσφατα προώθηση της ιδέας για υπογραφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας» στη βάση του πλαισίου των 6 σημείων του Γ.Γ. του ΟΗΕ αποτελεί ακόμα μια θανάσιμη παγίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό. Νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς, αποδέχεται την μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και παράλληλα κατοχυρώνει τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Τέλος νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την απεμπόληση των ε/κυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και την τιτλοποίησή-τους στους έποικους παράνομους σφετεριστές.
Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου και στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για 42 χρόνια απεδείχθησαν αναποτελεσματικές. Όχι μόνο δεν έφεραν τη λύση ένα βήμα πιο κοντά, αλλά αντίθετα αλλοίωσαν την ουσία του προβλήματος. Από θέμα εισβολής και κατοχής μετατράπηκε σε διακοινοτική διευθέτηση. Επέτρεψαν στην Τουρκία να παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος με «εποικοδομητική στάση» και την ίδια στιγμή να κεφαλαιοποιεί πολιτικά κέρδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να υπάρχει προοπτική επίλυσης του προβλήματος πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές-του στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψη με τη συμμετοχή και των 5 μόνιμων μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος, η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας.
Η πολιτική ηγεσία οφείλει να ακούσει και να αφομοιώσει τη δραματική έκκληση του Αρχ. Μακαρίου στην τελευταία ιστορική-του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, ότι «ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά-του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά-της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».
Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος διακήρυξε με σθένος την έναρξη του μακροχρόνιου αγώνα, κατάληξη του οποίου θα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης δίκαιης και βιώσιμης, όπου όλοι οι κάτοικοι-της θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.
Στη βάση των παραπάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των σημερινών δεδομένων, είναι όμως εφικτή. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτό.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο.
Αυτό πρέπει να αποτελεί το συμβόλαιο τιμής ενός ολόκληρου λαού με την ιστορία και το έθνος.
Δεν είναι δυνατό αυτά τα χώματα, τα αιώνια Ελληνικά, να παραδοθούν στους εχθρούς με δική-μας υπογραφή.
Σε αυτό τον αγώνα κανένας είτε ζωντανός, είτε νεκρός δεν δικαιούται απουσίας.
Μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων-μας, αλλά και να καταθέτουμε κάθε χρόνο τον απολογισμό μας και να επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία συστάθηκε και επιβίωσε με θυσίες και αίμα ηρώων να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.
Αιώνια θα είναι η μνήμη τους.

Λευκωσία, 5 Αυγούστου 2018

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει την εδώ και 44 χρόνια παράνομη κατάληψη της κωμόπολης της Λαπήθου και του Καραβά. Θυμίζουμε πως η κατάληψη έγινε σε περίοδο εκεχειρίας και κατά παράβαση των αποφάσεων του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την ανοχή, αν όχι και με την ενθάρρυνση των γνωστών Νατοϊκών κύκλων.

44 χρόνια μετά και οι πρόσφυγές μας μεγαλώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους μακριά από τα σπίτια τους, τα οστά των ηρώων μας δεν θάβονται στην πατρώα γη, η  πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται και οι έποικοι συνεχίζουν να  σφετερίζονται τις περιουσίες μας. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η λογική των υποχωρήσεων και της αποδοχής των τουρκικών θέσεων δεν θα οδηγήσουν σε λύση αλλά σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται αδιάκοπα και ακούραστα για τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εξασφάλιση λύσης δημοκρατικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και θα αποκαθιστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες στο λαό της Κύπρου.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Αυγούστου 2018 

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ
Με αφορμή τη χρήση του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ψευδοϋπουργό εργασίας για να μεταβεί στην Ιορδανία μέσω Πάφου, διερωτόμαστε:
Είναι δυνατόν  η Κυπριακή Δημοκρατία να παραχωρεί διαβατήρια σε ψευδοϋπουργούς του κατοχικού καθεστώτος τα οποία να χρησιμοποιούν για ελεύθερη διακίνηση σε διάφορες χώρες και, μάλιστα, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης να τυγχάνουν όλων των προνομίων του Ευρωπαίου Πολίτη τη στιγμή που αγωνίζονται εναντίον της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της απόσχισης του κατεχόμενου τμήματός της;
Είναι καιρός να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης της ΕΔΕΚ που κατέθεσε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον Υπουργό Εξωτερικών και η οποία περιλαμβάνει ανάκληση των ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων και ταυτοτήτων) και έκδοση καινούργιων η οποία να συνδυάζεται με την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του κατόχου (Ελληνοκύπριου, Τουρκοκύπριου, υπηκόου τρίτων χωρών κ.ά) για αναγνώριση και υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Σημειώνεται πως σε περίπτωση μη λήξης των ταξιδιωτικών εγγράφων η ανανέωσή τους θα πρέπει να γίνεται ατελώς.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2018

edek green

 

Συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης η οποία, ανάμεσα σε άλλα, προνοούσε την εξασφάλιση της ομαλής διαβίωσης των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα εδάφη και την παραχώρηση σε αυτούς όλων των διευκολύνσεων για την άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην Παιδεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως επιβεβαιώνεται από τις ταπεινώσεις, τους περιορισμούς και εκφοβισμούς που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι μας, τίποτα από όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 1975 όπου υπογράφτηκε η συνθήκη, δεν τηρείται από πλευράς Τουρκίας.
Για ακόμα μια χρονιά καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταγγελία της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των προνοιών της Συμφωνίας της Γ’ Βιέννης και να διεκδικήσει, έστω και τώρα, την εφαρμογή της επιτρέποντας στους εγκλωβισμένους να έχουν τις συνθήκες διαβιώσεις και τις διευκολύνσεις που δικαιούνται.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2018

şener-levent

Οι ενέργειες του Τουρκικού και κυρίως του Ερντογανικού καθεστώτος σε ότι αφορά την απόφαση να οδηγηθούν σε δίκη στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, επιβεβαιώνουν την φασιστική αντίληψη που το διαπνέει αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης με την οποία πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Θυμίζουμε πως οι δύο δημοσιογράφοι καταδιώκονται για τις ιδέες και θέσεις τους γεγονός που αποτελεί παραβίαση της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το καθεστώς του νέου-σουλτάνου της Άγκυρας καταδιώκει οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη με αυτό, τόσο εντός Τουρκίας τόσο και εκτός, επεκτείνοντας τώρα το όλο θέμα και στις κατεχόμενες περιοχές.

Η περίπτωση των δημοσιογράφων της «Αφρίκα» είναι μόνο η αρχή και αυτό θα πρέπει να το έχουν σοβαρά υπόψη όλοι εκείνοι οι οποίοι προωθούν μορφή λύσης του κυπριακού που στην ουσία δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα επικυριαρχίας σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια μέσω της πλήρους εξαρτώμενης από αυτήν Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Γραφείο Τύπου                                                                                               Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2018

şener-levent

Η απόφαση να δικαστεί από Δικαστήριο της Άγκυρας ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, λόγω άρθρου του που καταφερόταν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν, για ακόμα μια φορά, τη φασιστική αντίληψη που διαπνέει τον Ερντογάν.

Το καθεστώς του νέου-σουλτάνου της Άγκυρας καταδιώκει έναν ελεύθερο άνθρωπο για τις ιδέες του, παραβιάζοντας για ακόμα μια φορά την Παγκόσμια Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή ζητά παρανόμως τη μεταφορά ενός πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκιά για να δικαστεί εκεί.

Καλούμε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και να καταδικαστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

 

Γραφείο Τύπου

                                                                                                                                                   Λευκωσία, 31 Ιουλίου 2018