ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

enas-dekalogos-gia-oikonomia-se-krisi (1)

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat τα οποία τοποθετούν την Κύπρο στην πεντάδα των χωρών της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, καθώς επίσης και η αύξηση του δημοσίου χρέους, στην ουσία επιβεβαιώνει πως παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης δεν υπήρξε πραγματική βελτίωση της οικονομίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών που εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι οι καλύτεροι γνώστες αυτής της κατάστασης

αξιογραφα 2
Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την δικαίωση των κατόχων αξιογράφων στο δικαστήριο της Αθήνας. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Τρ. Κύπρου να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων. Η πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία περιλαμβάνει:
 1. Να εξασφαλισθούν για κάθε αξιόγραφο οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
 2. Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων
 3.  Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012
 4. Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

εκτιμούμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του όλου ζητήματος.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Απριλίου 2017

 

Nomiki1 ypiresia

Όπως είναι γνωστό μετά από αίτημα που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει στην προεδρία της Βουλής, ο Πρόεδρος του σώματος με επιστολή του είχε ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για τη συνταγματικότητα ή όχι της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό των εορτασμών και όλων των σχετικών από τη Βουλή στον Υπουργό Παιδείας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην απαντητική του επιστολή κατά τρόπο σαφή είχε ξεκαθαρίσει ότι η νομική υπηρεσία δεν είναι νομικός σύμβουλος της Βουλής και πολύ περισσότερο δεν εμπλέκεται στην γνωμάτευση προτάσεων νόμου που κατατίθενται από βουλευτές.

Όμως σήμερα έχουμε διαπιστώσει ότι η νομική υπηρεσία με επιστολή της ημερομηνίας 4 Απριλίου (δηλαδή την ίδια μέρα που απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας την επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής) γνωμάτευσε επί πρότασης νόμου που κατέθεσα ως ο Προέδρος της ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Οικονομικών που αφορούσε την παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών πριν από προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση η νομική υπηρεσία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση ως αντισυνταγματική γιατί επεμβαίνει στις αρμοδιότητες που το σύνταγμα τις αναθέτει στην εκτελεστική εξουσία και στο πλαίσιο της διάκρισης των αρμοδιοτήτων, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί.

Η συγκεκριμένη γνωμάτευση ενισχύει τη θέση της ΕΔΕΚ ότι και η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού για το πιο πάνω θέμα, είναι αντισυνταγματική γιατί ακριβώς εκχωρεί αρμοδιότητες που με βάση το Σύνταγμα έχουν ανατεθεί στη νομοθετική εξουσία.

Γι’ αυτό και καλούμε για ακόμα μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει ή να μην υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής, καθώς και τον Υπουργό Παιδείας να αποφύγει να την εφαρμόσει.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Απριλίου 2017

kypriako

Mail – mpolyd02@hotmail.com

ανεργια κυβερνηση

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει δήθεν μείωση της ανεργίας, τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η ΑΝΑΔ επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο.

Αν στα αριθμητικά δεδομένα των ανέργων συμπεριλάβουμε όλους όσους μετανάστευσαν ή παρέμειναν στο εξωτερικό για σκοπούς εργοδότησης, καθώς και τους υποαπασχολούμενους ή υποαμειβόμενους, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη έως και δραματική.

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση επιβεβαιώνεται κατά τρόπο σαφή ότι δεν έχει όραμα και σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Αντίθετα η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τους πολίτες στην ανεργία και στα επιδόματα.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Απριλίου 2017

kypriako-to-kostos-tis-lysis-paramenei-agnosto

Την ώρα που μέσω του νέου δείπνου ο κατοχικός ηγέτης επιχειρεί:

 • να επαναλάβει όσα συμφώνησαν στο δείπνο της 1ης Δεκέμβριου και
 • δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποκύψει για ακόμα μια φορά στις τουρκικές απαιτήσεις,

η Τουρκιά προβαίνει σε πρόσθετες προκλητικές ενέργειες με νέα NAVTEX και ασκήσεις που επιχειρεί να πραγματοποιήσει σε θαλάσσια περιοχή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει και την πολιτική θαλάσσιου ελέγχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είναι για αυτούς τους λόγους όπως ο Προέδρος της ΕΔΕΚ τόνισε στην χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι Ελλάδα και Κύπρος χρειάζεται να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τον γεωστρατηγικό τους ρόλο στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πέρα από τις σωστές συμφωνίες που έχουν συνάψει με γειτονικές χώρες (όπως Ισραήλ και Αίγυπτος) το επόμενο που θα πρέπει να γίνει είναι οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου και η περαιτέρω ενίσχυση της αεροναυτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

edek-sti-lemeso-o-sizopoulos-ektos-o-nikos-nikolaidis

Κατά τη διάρκεια της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης ΕΔΕΚ Λεμεσού, ο Πρόεδρος του κόμματος προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση τόσο για την πορεία του κόμματος κατά τα τελευταία δύο χρόνια όσο επίσης και για την μέχρι στιγμής κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραπέρα συμφωνία συγκλήσεων σε μια ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερωτήματα τα οποία θα κληθεί ο λαός να απαντήσει, εάν και εφόσον ο λαός αποδέχεται:

 • εκ περιτροπής προεδρία,
 • παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση
 • παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών με οποιοδήποτε τρόπο σε Τούρκους υπηκόους
 • παραμονή αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από αυτό των Τουρκοκυπρίων,
 • κατάργηση και όχι αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων

Η ανάγκη για δημοψήφισμα προκύπτει από το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα με την τακτική που έχει ακολουθήσει ουσιαστικά παραβιάζει τις δεσμεύσεις του έναντι του κυπριακού λαού.

Για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος του κόμματος επανέλαβε ότι από πλευράς της ΕΔΕΚ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια χωρίς προαπαιτούμενα, ώστε να καταστεί δυνατή η συνεργασία των κομμάτων που έχουν σύγκλιση θέσεων τόσο στο κυπριακό όσο και σε άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Στόχος είναι να επιλεγεί ένας υποψήφιος στη βάση συγκεκριμένων κριτήριων ο οποίος να έχει δυνατότητες και πιθανότητες επιτυχίας με στόχο την απαλλαγή από τη σημερινή μορφή διακυβέρνησης, την αλλαγή πορείας στο κυπριακό και επίλυσης των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί λόγω της λανθασμένης πολιτικής και αποφάσεων τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

anastasiadis-akitzi-620x330

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Ποντίκι» για παράθεση δείπνου στο λεγόμενο “προεδρικό μέγαρο”, σημειώνουμε πως εάν η εν λόγω είδηση είναι αληθινή, δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα.

Για το λόγο αυτό απαιτείται το συντομότερο να γίνει δημόσια τοποθέτηση και να ξεκαθαριστεί το όλο ζήτημα.

Το χθεσινό περιστατικό στις κεντρικές φυλακές αποδεικνύει  τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σε θέματα ασφάλειας το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Τα προβλήματα στις κεντρικές φυλακές επιβάλλουν άμεση επίλυση των προβλημάτων και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Η απόδραση είναι ένα ακόμη απότοκο της κομματοκρατίας που επικρατεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης εξαιτίας της οποίας δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι και πιο άξιοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών να αναπαράγονται εγγενείς αδυναμίες που προκαλεί η αναξιοκρατική επίλυση των προβλημάτων

Εικόνα1

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την υπογραφή των συμβολαίων για τα τεμάχια 6, 8 και 10.

Παρόλα αυτά, τον Μάρτιο του 2015 το τρυπάνι τη ΕΝΙ αποχώρησε για συντήρηση. Πέρασαν δύο χρόνια και ακόμη να επιστρέψει από τη συντήρηση.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις για αυτό;

Είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπληροφόρησε το λαό και την πολιτική ηγεσία. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος είχε υποκύψει σε πιέσεις. Διέκοψε τις εργασίες των γεωτρήσεων για να αρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο την υλοποίηση των «κοινών οραμάτων με τον κ. Ακιντζί».