ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο», ότι σε μια νέα Διάσκεψη για επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι άκρως παραπλανητική.

Η ΕΔΕΚ εδώ και τρία περίπου χρόνια ζητούσε από τον Πρόεδρο στο Εθνικό Συμβούλιο να ενεργήσει ανάλογα έτσι ώστε σε οποιαδήποτε διεθνή διάσκεψη για επίλυση του κυπριακού να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πλην όμως προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες δεν το έπραξε. Την στιγμή μάλιστα που τόσο η Γαλλία όσο και η Ρωσία είχαν εκφράσει μια τέτοια πρόθεση.

Τον καλούμε να ενημερώσει το λαό για τις δικαιολογίες που προέβαλλε και δεν προχώρησε σε αυτήν την επιλογή, η οποία αναμφίβολα θα ήταν βοηθητική για την Κύπρο.

Και γιατί τώρα να τον πιστέψουμε ότι θα το πράξει στο μέλλον, αφού στο παρελθόν το αρνήθηκε πεισματικά;

H εμπειρία δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να εμπιστευτούμε άλλο τον κ. Αναστασιάδη.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2018

Νέα Στρατηγική

Η αποτυχημένη πολιτική που υποστηρίζουν στο Κυπριακό οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς οδήγησε στο τέλμα και στο αδιέξοδο που όλοι βιώνουμε.

Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση επιδιώκει να τερματίσει η Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Για να προκύψει λύση βιώσιμη και λειτουργική θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπράττουμε τα ίδια λάθη με τους ίδιους όρους και να αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα.

Δεν είναι με παραχωρήσεις προς την Τουρκία που λύνεται το Κυπριακό αλλά με τον εξαναγκασμό της να συμβιβαστεί με λύση.

Αυτό προϋποθέτει να αλλάξουμε τη σημαδεμένη τράπουλα και να καθορίσουμε εμείς και οι σύμμαχοι μας, τους όρους του παιχνιδιού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2018

αναστασιαδης-μαλας

 

Η ΕΔΕΚ λέει όχι στην ηττοπαθή πολιτική που στηρίζουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο Σ. Μαλάς

 

Η ΕΔΕΚ λέει όχι στην ηττοπαθή πολιτική που στηρίζουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο Σ. Μαλάς που με μαθηματική ακρίβεια νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και εκχωρεί κυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία.

Η ΕΔΕΚ:

•   Λέει όχι στην εκ περιτροπής προεδρία με έποικο Πρόεδρο

•   Λέει όχι στη μονιμοποίηση εποίκων, αριθμού μεγαλύτερου από αυτό των Τουρκοκυπρίων

•   Λέει όχι στην παραχώρηση των 4 ελευθεριών  στους Τούρκους υπηκόους πριν από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

•   Λέει όχι στον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού

•   Λέει όχι στην κατάταξη των πολιτών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα

•    Λέει όχι στην παραχώρηση του πρώτου λόγου κατά προτεραιότητα όσον αφορά την απόκτηση περιουσίας στους παράνομους έποικους σφετεριστές των περιουσιών μας.

ΕΔΕΚ λέει ΝΑΙ στην εθνική αξιοπρέπεια και στη Συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό στηρίζουμε την Νέα Στρατηγική για τη λύση του Κυπριακού και την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε από τις δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2018

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Στις επικείμενες εκλογές δεν αποφασίζουμε μόνο τον επόμενο ΠτΔ αλλά και αν θα επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία

Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και οι υποψήφιοι που στηρίζουν, Ν. Αναστασιάδης και Σ. Μαλάς, με την πολιτική που ακολουθούν:

 • υπονομεύουν την αγωνιστικότητα του λαού και την άμυνα της πατρίδας μας στο όνομα του δήθεν ρεαλισμού του ισοζυγίου δυνάμεων,
 • θέτουν υπό διαπραγμάτευση την κρατική μας υπόσταση,
 • μιλούν για την ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων, υπονοώντας με αυτό τον τρόπο υποταγή στα κατοχικά δεδομένα
 • προάγουν τη συμφιλίωση με την κατοχή στο όνομα δήθεν της επαναπροσέγγισης, προσφέροντας στο πιάτο αναβάθμιση στο κατοχικό καθεστώς,
 • αποδέχθηκαν τη νομιμοποίηση της παραμονής των εποίκων και τους κατοχυρώνουν δικαιώματα επί των Ε/Κ περιουσιών στα κατεχόμενα αλλά και στις υπό Ε/Κυπριακό έλεγχο επιστρεφόμενες περιουσίες, τις οποίες παράνομα σφετερίζονται,
 • αδιαφορούν για την πώληση των Ε/Κυπριακών περιουσίων στην Τουρκία προσφέροντάς της τη δυνατότητα νόμιμης απόκτησης εδάφους ώστε να μπορεί στο μέλλον να δικαιολογήσει τον εδαφικό διαχωρισμό και την απόσχιση, δηλ. τη διχοτόμηση,
 • αποδέχθηκαν την παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε. στους τούρκους υπηκόους.

Η ΕΔΕΚ και οι δυνάμεις που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, σας καλούμε να συστρατευτείτε μαζί μας στον αγώνα για λύση και όχι διάλυση της , στον αγώνα για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος.

Να συστρατευτείτε μαζί μας για να διεκδικήσουμε λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Να συστρατευτείτε μαζί μάς ώστε να δώσουμε τη δύναμη στον Νικόλα Παπαδόπουλο να φέρει μία λύση με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς εγγυήσεις και οποιασδήποτε μορφής επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και πολύ περισσότερο της Τουρκίας.

Στις επικείμενες εκλογές δεν αποφασίζουμε μόνο τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποφασίζουμε αν θα επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ή αν θα υποταχθούμε στην Τουρκία μέσα από τις πρόνοιες λύσης που προτείνουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο Σ. Μαλάς.

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η αδυναμία παρουσίασης πειστικών προτάσεων από τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά αποκαλύπτει πως κάθε ψήφος σε αυτούς αναπαράγει τα προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ανέργων και των συμπατριωτών μας που ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχιας.

Η απουσία πρότασης διαχείρισης και μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά σημαίνει πως οι δύο αυτοί υποψήφιοι δεν έχουν διδαχθεί από τα λάθη της τελευταίας δεκαετίας που έχουν οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή και στην κοινωνική αποσύνθεση. Κάθε ψήφος σε αυτούς σημαίνει την αναπαραγωγή των ίδιων αποτυχημένων πολιτικών που οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σημαίνει συνέχιση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης κύρια των νέων, οδηγεί όλο και περισσότερες οικογένειες στους δρόμους αφού τα σπίτια τους θα καταλήξουν στις τράπεζες.

Η ΕΔΕΚ εμπιστεύεται τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το Συμβόλαιο Τιμής που έχει κάνει με τους πολίτες. Ψήφος στον Νικόλα Παπαδόπουλο σημαίνει στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων. Σημαίνει στήριξη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους . Σημαίνει στήριξη προς τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν από τις λίστες αναμονής.

Ψήφος στον Νικόλα Παπαδόπουλο σημαίνει αλλαγή, σημαίνει εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που μετατρέπουν την Κύπρο σε αληθινό κράτος πρόνοιας με κοινωνική ευαισθησία σε μακροχρόνια βάση.

 

Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή περιλαμβάνει ζητήματα που άπτονται δύο σημαντικών θεμάτων:

 1. Της κακοδιαχείρησης που είναι οικονομικής φύσης.
 2. Θέματα επιστημονικής επάρκειας όσον αφορά τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα παρόλο που αυτά τα προβλήματα είναι χρόνια δεν υπήρξε κανένας σωστός προγραμματισμός για την διόρθωσή τους.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά γιατί ακόμα και μετά από την ψήφιση των νομοσχεδίων για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων, δεν έχει εκπονηθεί καμία μελέτη για την αναδιοργάνωση του νοσοκομείου (όπως και των υπολοίπων δημοσίων νοσοκομείων) έτσι ώστε να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης της κατάστασης που θα οδηγήσει σε μια σωστή αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων για να καταστούν η ραχοκοκαλιά της εφαρμογής του ΓεΣΥ, που είναι και το μόνο που μπορεί να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας και κυρίως αυτοί που προέρχονται από τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλής ποιότητας περίθαλψη με άλλο τρόπο.

Ολόκληρη η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή εδώ:
http://bit.ly/2B7NLYW

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ήρθε η στιγμή να αποκλείσουμε τα περαιτέρω δεινά, να φράξουμε το δρόμο στην εφαρμογή των τουρκικών σχεδίων, να απαλλαγούμε πλήρως από την κατοχή, τους εποίκους και τις προσβλητικές εγγυήσεις που οι προτάσεις και οι χειρισμοί του Νίκου Αναστασιάδη και του Σταύρου Μαλά μας επιβάλλουν.

Ήρθε η στιγμή να ενδυναμώσουμε το μέτωπο αντίστασης και να υιοθετήσουμε τη νέα στρατηγική που θα προβάλλει και θα αναδεικνύει την πραγματική υφή του κυπριακού προβλήματος ως ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψουμε τον ευσεβοποθισμό αναμένοντας κινήσεις καλής θέλησης από την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Ήρθε η στιγμή να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της Κυπριακή Δημοκρατίας μέσα από μία σωστή λύση.

Για εμάς οι επικείμενες εκλογές είναι δημοψήφισμα. Λέμε ΝΑΙ στην συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λέμε ΌΧΙ στην ηττοπαθή πολιτική του Ν. Αναστασιάδη και του Σ. Μαλά που μετατρέπει την Κύπρο σε Τουρκικό προτεκτοράτο. Καλούμε όλους εσάς να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στο Νικόλα Παπαδόπουλο για να εφαρμόσει τη Νέα Στρατηγική και να μας οδηγήσει σε μια σωστή, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

 

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2018

χριστοφιας αναστασιαδης

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της στις 10/01/2018 παρέθεσε στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ότι το πρώτο κούρεμα ήταν παράνομο, αφού σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απαγορευόταν η απομείωση καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ.

Παρόλο που αυτό ήταν εν γνώσει των κυπριακών αρχών η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε και κατέθεσε αυτή την πρόταση. Η πρόταση είχε προσυμφωνηθεί από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, στοιχείο το οποίο καθιστά και τις δύο κυβερνήσεις συνυπεύθυνες για το τελικό αποτέλεσμα.

Σήμερα παραθέτουμε απόσπασμα από το προσχέδιο του μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και στον Ενιαίο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τον Νοέμβριο του 2012. Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

” Ο στόχος για το έλλειμμα του 2013 μπορεί να αναθεωρηθεί για να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη αποζημίωση των ζημιών των συνταξιοδοτικών ταμείων από καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα που δεν καλύπτονται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων” (“The 2013 deficit target may be revised to take into account the potential compensation of pension funds’ losses on deposits in Cyprus Popular Bank not covered by deposit guarantee scheme”, https://www.scribd.com/document/133362673/Draft-troika-memorandum-for-Cyprus )

Από το πιο πάνω αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Χριστόφια:

 • γνώριζε για το κούρεμα της Λαϊκής
 • συμφώνησε σε αυτό γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για το κούρεμα που ψηφίστηκε στις 22/03/2013 είχε ετοιμαστεί και σταλεί από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνωμάτευση στις 13/01/2013.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας τα ταμεία Προνοίας των Υπαλλήλων θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα. Αυτό είναι κάτι που ούτε η κυβέρνηση Χριστόφια αλλά ούτε η κυβέρνηση Αναστασιάδη διεκδίκησαν.

Υπουργός της τότε κυβέρνησης ήταν ο κ Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος σήμερα για την προεδρία της Δημοκρατίας ο οποίος ουσιαστικά συναίνεσε σε αυτήν την πρόταση καθιστώντας τον εαυτό του συνυπεύθυνο όπως είναι και ο κ. Αναστασιάδης. Μέχρι στιγμής δημόσια δεν έχει δικαιολογήσει αυτή τη στάση όπως και για άλλες επιζήμιες αποφάσεις για τον κύπριο φορολογούμενο πολίτη και την κυπριακή οικονομία τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση Χριστόφια από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013.

 

Λευκωσία, 16 Ιανουαρίου 2018

CYPRUS

Χαιρετίζουμε την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας –Ιορδανίας καθώς είναι μία θετική ενέργεια η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και άμεσα θα ενισχύσει τα συμφέροντα της Κύπρου.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» σχετικά με την προκαταρτική απόφαση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» να χρηματοδοτήσει υποδομές εισαγωγής και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στον Σταθμό στο Βασιλικό καθώς και την τελική μελέτη για τον αγωγό East Med, επιβεβαιώνουν τη σημασία του εν λόγω αγωγού. Εκτιμούμε πως ο αγωγός East Med θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή καταδεικνύεται το ατόπημα των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και των υποψηφίων που υποστηρίζουν, Ν. Αναστασιάδης και Σ. Μαλάς, που υποστήριζαν την μεταφορά του Φυσικού Αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν από μια τέτοια εξέλιξη η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία με την κατοχική δύναμη, την Τουρκία.

Τονίζουμε πως οι τριμερείς και άλλες συνεργασίες πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα για να προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αξιοποίηση και εκμετάλλευσή του Φυσικού Αερίου ή των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και για την ενίσχυση της κρατικής της οντότητας.

Παρόλα αυτά όλες αυτές οι κατά τα άλλα θετικές ενέργειες και συνεργασίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος από τις πρόνοιες και τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί ως λύση του κυπριακού με την στήριξη των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και του Σ. Μαλά. Πρόκειται για πρόνοιες που αν γίνουν αποδεκτές στην ουσία θα καταστήσουν την Τουρκία καθοριστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών.

 

Λευκωσία, 16 Ιανουαρίου 2018

Άντρος Κυπριανού - Αβέρωφ Νεοφύτου

O κ. Αναστασιάδης τρείς μέρες μετά και ακόμη δεν έχει προβεί σε σχολιασμό της δήλωσης του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό επιβεβαιώνει τα όσα με τεκμηριώσαμε στοιχεία ως ΕΔΕΚ αναδείξαμε σε ανακοίνωσή μας στις 10 Ιανουαρίου 2018. Ότι δηλαδή το κούρεμα καταθέσεων που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στην Κύπρο ήταν γνωστό και συμφωνημένο τόσο από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια όσο και από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη επέλεξε να φέρει στη Βουλή μια πρόταση για οριζόντιο κούρεμα στις 19/03/2013 επί του συνόλου των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να δικαιολογήσει το κούρεμα των δυο μεγάλων κυπριακών τραπεζών που είχε ήδη συμφωνηθεί ενώ:

α) γνώριζε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με επιστολή προς του Υπουργείο Οικονομικλων την 1/02/2013 για άρνηση σε περίπτωση κουρέματος των εγγυημένων καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ, θέση που στην ουσία υιοθετούσε το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είχε κυκλοφορήσει από τις 06/06/2012 και εξαιρούσε στην περίπτωση διάσωσης με ίδια μέσα τις εγγυημένες καταθέσεις καθώς και τα Ταμεία Προνοίας.

β) στις 16/03/2013 έγινε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης με την οποία ανακλήθηκε η πρόταση που είχε συμφωνηθεί στο EuroGroup μετά από την εισήγηση των Κυπριακών αρχών στις 15/03/2013 για οριζόντιο κούρεμα επί του συνόλου των καταθέσεων και καλούσαν τις Κυπριακές αρχές να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις με τις οποίες θα συγκεντρωνόταν το ίδιο ποσό (δήλωση Draghi https://www.youtube.com/watch?v=S7sRGcDn8kk )

γ) στις 18/03/2013 εκδόθηκε ανακοίνωση του Προέδρου του EuroGroup που ξεκαθάριζε ότι είναι της άποψης ότι καταθέσεις κάτω των 100,000 θα πρέπει να διασφαλιστούν και θα ανέμενε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη εναλλακτικές προτάσεις (που ως γνωστό δεν κατατέθηκαν ποτέ), http:/www.consillium.europa.eu/media/24035/136246.pdf .

δ) με το ίδιο περιεχόμενο, ανακοίνωση εκδόθηκε επίσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20/03/2013.

Σήμερα επιχειρείται συγκάλυψη τόσο από την ηγεσία του ΑΚΕΛ στην ηγεσία του ΔΗΣΥ και αντίστροφα για το θέμα του κουρέματος με σκοπό να αποκρύψουν τις ευθύνες που τους βαραίνουν καθώς η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια ήταν αυτή που ετοίμασε το νομοσχέδιο “περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων” σε σχέση με το κούρεμα που ψηφίστηκε στις 22/03/2013 από τον Ιανουάριο του 2013 και το απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνωμάτευση.

Την επιστολή αυτή την κατέθεσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στις 24/02/2015 όταν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επέρριπταν ευθύνες ο ένας στον άλλο σε σχέση με το κούρεμα.

Τώρα ενόψει εκλογών, για να αποπροσανατολίσουν από τις δικές τους ευθύνες, ομογνωμούν και επιρρίπτουν και οι δυο τις ευθύνες στον Νικόλα Παπαδόπουλο.

 

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2018