ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το χθεσινό περιστατικό στις κεντρικές φυλακές αποδεικνύει  τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σε θέματα ασφάλειας το σωφρονιστικό ίδρυμα.

Τα προβλήματα στις κεντρικές φυλακές επιβάλλουν άμεση επίλυση των προβλημάτων και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο.

Η απόδραση είναι ένα ακόμη απότοκο της κομματοκρατίας που επικρατεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης εξαιτίας της οποίας δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι και πιο άξιοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών να αναπαράγονται εγγενείς αδυναμίες που προκαλεί η αναξιοκρατική επίλυση των προβλημάτων

Εικόνα1

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την υπογραφή των συμβολαίων για τα τεμάχια 6, 8 και 10.

Παρόλα αυτά, τον Μάρτιο του 2015 το τρυπάνι τη ΕΝΙ αποχώρησε για συντήρηση. Πέρασαν δύο χρόνια και ακόμη να επιστρέψει από τη συντήρηση.

Μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μας δώσει κάποιες εξηγήσεις για αυτό;

Είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπληροφόρησε το λαό και την πολιτική ηγεσία. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος είχε υποκύψει σε πιέσεις. Διέκοψε τις εργασίες των γεωτρήσεων για να αρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο την υλοποίηση των «κοινών οραμάτων με τον κ. Ακιντζί».

HYxdeXly3b5X2jHxG65C

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τις προαγωγές στην αστυνομία, η ΕΔΕΚ καλεί για πολλοστή φορά τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ να μας παρουσιάσουν όλες τις προαγωγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με αναφορά στα ονόματα αλλά και στις θέσεις που προήχθησαν οι διάφοροι αξιωματούχοι και να μας επεξηγήσουν τα κριτήρια επιλογής που ακολουθήθηκαν.

Είναι καλό, όταν αναφέρονται κάποιοι σε διαφάνεια και αξιοκρατία, να μπορούν και στην πράξη να το τεκμηριώσουν.

Είναι το λιγότερο ειρωνεία αν όχι και εξαπάτηση, αυτός που ευθύνεται για το κούρεμα των καταθέσεων και των ταμείων προνοίας, σήμερα να δηλώνει ότι θα καλύψει το 75% των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Η χθεσινή διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη ΣΕΚ για το πιο πάνω, είναι ένα ακόμα δείγμα της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Νίκου Αναστασιάδη.

82-0.proedrikomegaor-kuptos

Σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων για τις προαγωγές στην αστυνομία, η ΕΔΕΚ σημειώνει τα πιο κάτω:

  • Ο αρμόδιος υπουργός δεν είχε κανένα διάλογο με την ΕΔΕΚ για να επεξηγήσει «λεπτομερώς και με πλήρη αιτιολόγηση τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής που ακολουθήθηκαν στις προαγωγές», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΔΗΣΥ (βλ. ΚΥΠΕ, 13/3/2017).
  • Εάν η κυβέρνηση έχει πράγματι πρόθεση να διορθώσει τις προαγωγές που έγιναν επί προηγούμενων διακυβερνήσεων και οι οποίες κρίθηκαν από το δικαστήριο ως άκυρες, τότε δεν πρέπει να μένει μόνο σε αυτές που αφορούν την αστυνομία αλλά να προχωρήσει στην καθολική διόρθωσή τους.
  • Καλούμε τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ να μας παρουσιάσουν όλες τις προαγωγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, με αναφορά στα ονόματα αλλά και στις θέσεις που προήχθησαν οι διάφοροι αξιωματούχοι και να μας επεξηγήσουν τα κριτήρια επιλογής που ακολουθήθηκαν.

Είναι καλό, όταν αναφέρονται κάποιοι σε διαφάνεια και αξιοκρατία, να μπορούν και στην πράξη να το τεκμηριώσουν.

Cyprus Turkey

Ενώ σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ Ολλανδία) απαγορεύθηκαν οι τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία καταγγελία ή έστω διαμαρτυρία για την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων στις συγκεντρώσεις στα κατεχόμενα.

Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς πως οι συγκεντρώσεις αυτές αποτελούν ταυτόχρονα και μια ενδεχόμενη απόδειξη πως οι 110000 και πλέον Τούρκοι έποικοι ψηφοφόροι που υπάρχουν στα κατεχόμενα επηρεάζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα από την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν και τα όσα πρεσβεύει.

Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνουν και το μέγεθος του παράνομου εποικισμού ο οποίος θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά τη λύση αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη αποδεχθεί την παραμονή όλων αυτών των εποίκων στο νησί, χωρίς να έχει αξιολογήσει τη δημογραφική συρρίκνωση των Τουρκοκυπρίων και τη μεταλαμπάδευση των ισλαμοφασιστικών ιδεών διά μέσου τους.

Με τις πράξεις του αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αγνοήσει:

  • τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναφέρονται σε παράνομη νομιμοποίηση του εποικισμού
  • και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 για απογραφή πληθυσμού.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και τώρα να καταγγείλει τον παράνομο εποικισμό στα κατεχόμενα και να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μη αποδοχή της εσαεί παρουσίας των Τούρκων εποίκων στο νησί.

q0pxvfmpd2dsbnje8nzk

Η επίσημη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη αφού διά μέσου του η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η παράχωση των 4 Βασικών Ελευθεριών δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά το σύνολο της Ε.Ε., που ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Κύπρος νομιμοποιείται να διεκδικήσει παρέκκλιση από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας.

Πάρα την ουδέτερη στάση την οποία κατά καιρούς διάφορες χώρες της Ε.Ε. έχουν τηρήσει έναντι του κυπριακού προβλήματος και της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δυνατότητες για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, τόσο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο όσο και εμπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Είναι καιρός αυτό να συνειδητοποιηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής διαπραγμάτευσης να προσπαθήσει να θωρακίσει το περιεχόμενο της λύσης με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Την ίδια στιγμή να διεκδικήσει την απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου του Ιουνίου του 2014 της Τουρκίας για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, θα επιχειρήσει να τερματίσει την όποια αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.

xkirio-thema2-700x483.jpg.pagespeed.ic.cD0K3-vP4V

Η ΕΔΕΚ εδώ και καιρό ζητά επίμονα να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ιδιοκτητών των υποστατικών που ενοικιάζει η κυβέρνηση για να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες διότι φαίνεται να υπάρχει αδιαφάνεια αλλά και σκοπιμότητα.

Με αφορμή την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή  για το κτήριο που ενοικιάζει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η ΕΔΕΚ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα:

  • το συνολικό αριθμό των κτηρίων που νοικιάζει το κράτος για στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών,
  • τους ονόματα των ιδιοκτητών των εν λόγω κτηρίων και, τέλος
  • το μίσθωμα που καταβάλλεται κάθε έτος.

 

o_soyltanos_tayip_erdogan__article

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και η συστηματική υπονόμευση της διαδικασίας των συνομιλιών με προφανή στόχο να αποφύγει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, όπως η κατάργηση των εγγυήσεων, η πλήρης αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, επιβεβαιώνεται και με την δέσμευση θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Πάφου με στόχο την πραγματοποίηση τουρκικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά.

Αλήθεια, εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κύπρο πολιτικοί ηγέτες και πολιτικά κόμματα τα οποία να εμπιστεύονται τον κ. Ερντογάν και να τον αναγορεύουν ως ηγέτη ο οποίος επιδιώκει τη δίκαιη και δημοκρατική λύση του Κυπριακού;

Η δική μας διαπίστωση είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα και πολιτικά κόμματα, το τελευταίο χρονικό διάστημα τηρούν στάση ένοχης σιωπής τόσο για τον κ. Ερντογάν και την πολιτική του, όσο και για τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο, τον κ. Ακιντζί.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2017

DOC.20150212_.1225770_.ΑΠΕΡΓΙΑ_600x398_

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών για την επιστημονική τους αναγνώριση. Είναι ένα αίτημα το οποίο επιτεύχθηκε μετά από πολλές παλινδρομήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο και εμπράκτως είχε στηρίξει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των νοσηλευτών τον περασμένο χρόνο.

Είναι, ωστόσο, αναγκαίο να επισημανθούν τα πιο κάτω:

1. Γιατί η Κυβέρνηση δεν απεδέχθητε προηγουμένως το δίκαιο αίτημα των νοσηλευτών και οδηγηθήκαμε, τότε, στην πολυήμερη απεργία;
2. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ικανοποίηση του αιτήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας του Προέδρου για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και της εμφανούς αποτυχίας της τακτικής που ακολουθεί στο Κυπριακό.

Ως εκ τούτου αναζητεί αποκατάσταση, αφού, ύστερα από την «παρέμβασή» του στα θέματα του λιμανιού και του ΓΕΣΥ, «τακτοποιεί» τώρα και το θέμα των νοσηλευτών.