ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Τη Δευτέρα, 23 Απριλίου, στις 11.45 το πρωί, μετά από αίτημα του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, θα έχει  συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέσεις, απόψεις και εισηγήσεις για διάφορα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

 

Λευκωσία, 20 Απριλίου 2018

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

“Η συζήτηση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία HERMES στην Επιτροπή Ελέγχου σήμερα, αποκάλυψε πραγματικά συγκλονιστικά στοιχεία.

Το πρώτο θέμα που τίθεται και είναι πολιτικής διάστασης είναι γιατί θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς του κράτους αποζημίωση προς μία ιδιωτική εταιρεία η οποία ανέλαβε την αξιοποίηση και την λειτουργία των αεροδρομίων, επειδή λειτουργεί ένα παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα το οποίο χρησιμοποιείται από Ελληνοκύπριους και από ξένους τουρίστες.

Το δεύτερο θέμα που προκύπτει είναι αυτή η κρατική ενίσχυση που δίνεται στην εταιρεία στην ουσία δεν έτυχε καμίας συζήτησης με τον Έφορο Κρατικών ενισχύσεων με ότι αυτό προκύπτει.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι ο υπολογισμός του ποσού το οποίο καταβάλλει η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη εταιρεία γίνεται κατά τρόπο αυθαίρετο και όχι στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων για να μπορεί ακριβώς να αξιολογείται σωστά.

Δεν διαφωνούμε ότι εάν και εφόσον στο πλαίσιο συμφωνίας θα έπρεπε να υπάρχει κάποια κρατική ενίσχυση προς τη συγκεκριμένη εταιρεία αυτή να δίνεται. Άλλο όμως είναι το ζήτημα αυτό και άλλο είναι η χρησιμοποίηση αυθαίρετων και, επιτρέψετέ μου να πω, επικίνδυνων στοιχείων για να γίνεται αυτή η χρηματοδότηση.

Και το χειρότερο είναι ότι ο φορολογούμενος πολίτης καλείται να καταβάλλει κάθε χρόνο μερικά εκατομμύρια από τη λειτουργία ενός παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη πατρίδα μας, αλλά το κράτος μέχρι στιγμής παρόλο που έχουν παρέλθει 15 χρόνια από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δεν φρόντισε να λάβει κάποια μέτρα περιορισμού, ενδεχομένως, της χρήσης αυτού του αεροδρομίου από τους Ελληνοκυπρίους. Αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι πολιτικά επιεικώς απαράδεκτο.

Εν πάση περιπτώσει θεωρώ πως μέσα από αυτή τη συζήτηση όλοι θα γίνουμε σοφότεροι και την ίδια στιγμή θα φροντίσουμε να γίνουν διορθώσεις γιατί τέτοιου είδους συμφωνίες και τέτοια προσέγγιση στη βάση αυτών των δεδομένων, θεωρώ ότι δεν περιποιούν τιμή σε ένα κράτος και πολύ περισσότερο σε ένα ευρωπαϊκό κράτος”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο κ. Σιζόπουλος συμφωνεί με την πρόταση που ακούστηκε από άλλο βουλευτή για τον περιορισμό της χρήσης του αεροδρομίου της Τύμπου από τους Ελληνοκύπριους, απάντησε:

“Εμείς έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εξωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν ακριβώς και αυτά τα θέματα.

Όμως όπως πολλές φορές έχω πει και δημόσια, μέσα σε αυτές τις προτάσεις υπάρχουν κάποιες που μπορούν να δημοσιοποιηθούν, όπως:

 • Το θέμα της αυστηρής τήρησης του κανονισμού της πράσινης γραμμής.
 • Το θέμα της ανάκλησης των ταξιδιωτικών εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος.
 • Το θέμα της παρέμβασης στην Ε.Ε. για τερματισμό της χρηματοδότησης δήθεν έργων στα κατεχόμενα με αφορμή τη συγκάλυψη του εγκλήματος της μεταφοράς των οστών των 100 περίπου αγνοούμενων Ασσιώτών από τον αρχικό τόπο ταφής σε άλλο χώρο παρά το κατεχόμενο Δίκωμο. Και εδώ δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέν έπραξε όπως και ο επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. αρμόδιος για ανθρωπιστικά θέματα.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Όμως εμείς έχουμε την εντύπωση πως για πολλά ζητήματα υπάρχει τρόπος το κράτος να λάβει μέτρα, προσεκτικά χωρίς τυμπανοκρουσίες, που να περιορίσουν τις παρανομίες, τις παρατυπίες, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και λυπάμαι να παρατηρήσω σε πολλές περιπτώσεις και την έμμεση αναγνώριση ενός κατοχικού καθεστώτος”.

 

Λευκωσία, 19 Απριλίου 2018

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η έκθεση της Κομισιόν όπως και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιβεβαιώνουν την αποτυχία της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί στο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης

Από την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία χαιρετίζουμε τη θετική ρητορική για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαιρετίζουμε επίσης τη θετική αναφορά της Κομισιόν για την περίπτωση των δύο Ελλαδιτών στρατιωτών όπου ξεκάθαρα εκφράζεται η βούληση για λήψη κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Διερωτόμαστε, όμως, γιατί η Κομισιόν δεν τηρεί την ίδια στάση για επιβολή κυρώσεων στην μη εκπλήρωση και των κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Η συγκεκριμένη έκθεση όπως και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιβεβαιώνουν την αποτυχία της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί στο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης.

Ως εκ τούτου η επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά είναι πρόταση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και οδηγεί ενδεχομένως στην επανάληψη του αδιεξόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και μετακίνησης του πεδίου συζήτησης από τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης στην πρόταξη της διεθνούς πτυχής του κυπριακού, αξιοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ:

 • τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση και,
 • την απαίτηση για πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

 

18.04.2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Εγκαινιάζουμε μια σειρά διαβουλεύσεων και αλληλοενημέρωσης με την Ένωση Κοινοτήτων που αποσκοπούν στην εξεύρεση άμεσων και σωστών λύσεων στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινότητες

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντήσουμε τον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων κ. Ανδρέα Κιτρομηλίδη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη θετική ανταπόκρισή του στο αίτημά μας για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Η ΕΔΕΚ, ούσα προσηλωμένη στην άμβλυνση των καθημερινών προβλημάτων που ταλανίζουν τις κοινότητες, εγκαινιάζει σήμερα μια σειρά διαβουλεύσεων και αλληλοενημέρωσης με την Ένωση Κοινοτήτων που αποσκοπούν στην εξεύρεση άμεσων και σωστών λύσεων στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινότητες.

Έγνοια μας ο άνθρωπος και η υγιής πρόοδος και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσα στις οποίες ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Λευκωσία, 18 Απριλίου 2018

γεσυ βουλη

Εξ΄ αφορμής της εγγραφής εκ μέρους της ΕΔΕΚ του θέματος «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιστορικά σχολεία της Λευκωσίας» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητήθηκαν τα ιδιάζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιστορικά σχολεία της Λευκωσίας. Χρειάζεται πολιτική βούληση και οι συνεπακόλουθες ενέργειες και κίνητρα για ενίσχυση της ποιότητας εκπαίδευσης, των κτηριακών εγκαταστάσεων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και η ποιότητα της εκπαίδευσης στα Δημοτικά Αγίου Αντωνίου, Ελένειου , Αγ Κασιανού Φανερωμένης, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στο Γυμνάσιο Φανερωμένης. Με λύπη διαπιστώθηκε ότι τα ιστορικά σχολεία, που θα έπρεπε να τύχουν ειδικών κινήτρων , κατ΄έξαιρεση της υφισταμένης πρακτικής , όχι μόνο δε προστατεύονται αλλά δυστυχώς αφήνονται στην παρακμή και στην φυλορροή.

Συνοπτικά, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τη Σχολική Εφορία, τους εκπροσώπους του Υπουργείου, από τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπροσώπους των συνδέσμων γονέων είναι:

 • Η παρακμή της ελληνικής παιδείας λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού μαθητών από τους οποίους πλείστοι όσοι αδυνατούν να ομιλήσουν και να γράψουν την Ελληνική Γλώσσα
 • Η τάση γκετοποίησης των αλλόγλωσσων μαθητών και η αδυναμία ένταξης τους
 • Η μη εγγραφή νέων μαθητών σ αυτά
 • Η απροθυμία παραμονής μαθητών σ αυτά
 • Η υποστελέχωση από εκπαιδευτικό προσωπικό
 • Η συμπλεγματοποίηση των τάξεων λόγω του χαμηλού αριθμού μαθητών που φοιτούν σ’ αυτά
 • Η ανυπαρξία τμημάτων εισδοχής για τα αλλόγλωσσα παιδιά, δηλαδή τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές πριν αυτοί καταταχθούν στις ανάλογες τάξεις, καθώς και άλλων πρακτικών ένταξης των αλλόφωνων μαθητών, και
 • Η εν γένει πολιτική αδιαφορία στην προστασία της παιδείας και του πολιτισμού στην παλιά Λευκωσία

Τα προβλήματα αυτά προκύπτουν από τη γενική έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης μαθητών γι΄ αυτά τα σχολεία, με τις τόσες ιδιομορφίες, και αποτελούν απειλή για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, καθώς και την επιβίωση τους σε βάθος χρόνου.

Τέθηκε με επίταση η ανάγκη κατ΄ εξαίρεση και κατ΄ οικονομία παροχής κινήτρων και ειδικής πολιτικής για τα σχολεία αυτά και αποφασίστηκε όπως το θέμα επανεξεταστεί τον Ιούνιο, αφού εν τω μεταξύ προηγηθεί σύσκεψη του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Λευκωσία, 18 Απριλίου 2018

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Είναι απορίας άξιον γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να δίνει την συγκατάθεσή της στην άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση του κατοχικού καθεστώτος

Είναι με μεγάλη έκπληξη που κατά τη τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο πως το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε την συγκατάθεσή του στην έγκριση ευρωπαϊκού κονδυλίου για τον εξωραϊσμό του Δημοτικού Μεγάρου της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.

Η  Επαρχιακή Επιτροπή ΕΔΕΚ  Αμμοχώστου και ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΕΔΕΚ στην Αμμόχωστο, κ. Δημήτρης Δημητρίου [Σαβουλλή], καταδικάζουν την εν λόγω απόφαση και εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους.

Είναι απορίας άξιον γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να δίνει την συγκατάθεσή της στην άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση του κατοχικού καθεστώτος τη στιγμή μάλιστα που γνωρίζει πως πληθώρα εκκλησιών μας έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής, ενώ ανάλογα κονδύλια έχουν χρησιμοποιηθεί για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα που έχουν κάνει εις βάρος των αγνοουμένων μας.

 

Λευκωσία, 18 Απριλίου 2018

Sir-David-Nicholson-009

Με αφορμή την αυριανή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών διοργανώνεται σήμερα σχετική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο με ομιλητές, ανάμεσα σε άλλους, τον Sir David Nickolson. Θυμίζουμε πως ο τελευταίος είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Ως ΕΔΕΚ, επανειλημμένα τονίσαμε ότι θεωρούμε το διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας άκυρο καθώς υπήρξε πλήρης παραβίαση των προνοιών της νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς την δήλωση  που όφειλαν να κάνουν κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους για τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν ώστε να εξεταστεί εάν υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφερόντων.

Παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε  τον περασμένο μήνα να δοθεί νομική κάλυψη μέσω της τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, αυτή δεν κατέστη εφικτή λόγω της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας που υπερψηφίστηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σήμερα, με επιστολή του  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον σχετικό νόμο όπως αυτός διαμορφώθηκε από την Ολομέλεια.

Διερωτόμαστε, λοιπόν, πώς νομιμοποιείται ο κ. Nickolson να είναι εκ των ομιλητών της σημερινής εκδήλωσης όταν μάλιστα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της νομιμότητας της παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο ένεκα της σύγκρουσης συμφέροντος την οποία ο ίδιος, εκπρόθεσμα, δήλωσε πως έχει με την εταιρεία KPMG.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή την αυριανή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών, από την πλευρά της ΕΔΕΚ δηλώνουμε πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας να έχουν άμεση και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον δημόσιο τομέα υγείας μέσα από τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να εξευρεθούν σωστές και αποτελεσματικές λύσεις ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία η οποία υφίστανται τόσο από τις λίστες αναμονής όσο και από την απουσία περιφερειακών ογκολογικών κέντρων που να καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια.

 

Λευκωσία, 17 Απριλίου 2018

 

ΔΕΡΥΝΕΙΑ ΑΠΛΙΚΙ

Η αποδοχή ανοίγματος των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου είναι απόφαση προς την λανθασμένη κατεύθυνση. Και αυτό γιατί την ώρα που το κατοχικό καθεστώς αρνείται το άνοιγμα των Κοκκίνων και της διόδου Πυροΐου που θα διευκολύνει τους Ελληνοκυπρίους στις διακινήσεις τους, εμείς προσθέτουμε άλλα δύο οδοφράγματα, εκ των οποίων εκείνο της Δερύνειας το οποίο:

 •  θα υποβοηθήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνοκυπρίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών,
 •  θα διευκολύνει την μετακίνηση τουριστών από τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τις ανάλογες επιπτώσεις στον τουρισμό των δύο περιοχών και τέλος,
 • θα συμβάλει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και τον εκμηδενισμό της οποιασδήποτε πιθανότητας για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις για αυτό το ζήτημα.

Με αυτή την ευκαιρία κάνουμε για ακόμα μια φορά έκκληση ότι θα πρέπει οι αρχές του κράτους να προχωρήσουν σε αυστηρούς ελέγχους στα οδοφράγματα με στόχο την πιστή εφαρμογή του κανονισμού της πράσινης γραμμής ο οποίος και αυτός παραβιάζεται σε βάρος των Ελληνοκυπρίων παραγωγών και της κυπριακής οικονομίας.

 

Λευκωσία, 17 Απριλίου 2018

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Όσοι επιχειρούν μέσα από διαδικασίες δήθεν εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών να θέσουν και την δημόσια εκπαίδευση κάτω από την «πλήρη κηδεμονία» των νόμων της αγοράς και της οικονομίας, ουσιαστικά θα μετατρέψουν τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση σε απορρύθμιση

Με αφορμή την λήψη μέτρων αντίδρασης από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται με το καθεστώς αγοράς υπηρεσιών, η θεματική παιδεία της ΕΔΕΚ θα ήθελε να τονίζει τα πιο κάτω:

 1. Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδεία και Πολιτισμού είχαμε τονίσει την ανάγκη για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ΚΙΕ, ολοήμερα σχολεία, μουσικά και αθλητικά σχολεία, με την ταυτόχρονη νομική κατοχύρωση της λειτουργίας των πιο πάνω εκπαιδευτικών θεσμών και καινοτομιών.

2. Η υπόσκαψη, άμεσα ή έμμεσα, των εργασιακών σχέσεων με την εισαγωγή των ούτω καλούμενων ευέλικτων μορφών εργοδότησης ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης, υποσκάπτει το δημόσιο σχολείο και την προσπάθεια για ουσιαστικές αλλαγές οι οποίες θα αναβάθμιζαν την παρεχόμενη εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια.

Όσοι επιχειρούν μέσα από διαδικασίες δήθεν εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών να θέσουν και την δημόσια εκπαίδευση κάτω από την «πλήρη κηδεμονία» των νόμων της αγοράς και της οικονομίας, ουσιαστικά θα μετατρέψουν τις προσπάθειες για μια ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε μια διαδικασία πλήρους απορρύθμισης του δημόσιου τομέα της εκπαίδευσης.

 

Λευκωσία, 17 Απριλίου 2018

Μαρίνος Σιζόπουλος

Οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι στοίχημα επιβίωσης για την ΕΔΕΚ και όχι για τον Μαρίνο Σιζόπουλο, δηλώνει ο πρόεδρος του κόμματος, υποδεικνύοντας ως έμμεση απάντηση στην κριτική που δέχεται ότι ο ίδιος ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν αρνήθηκε να αναλάβει ευθύνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, όπως αναφέρει, μεγαλύτερες από αυτές που του αναλογούν. Τονίζει ότι η αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2021, θα επιβεβαιώσει ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα του παρελθόντος και θα δημιουργήσει συνθήκες νέας προοπτικής για το μέλλον. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρεται στην οικονομική εξυγίανση της ΕΔΕΚ και απαντά στα υπονοούμενα σύνδεσης του θέματος με τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημειώνει την προθυμία του κόμματος για συνεργασίες και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Οικολόγους σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Παραθέτει επίσης, τους λόγους της ήττας στις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΔΕΚ πέτυχε τον στόχο της συσπείρωσης που είχε θέσει.

 

Ερώτηση: Στην πρόσφατη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, ορίσατε τους εκλογικούς στόχους της ΕΔΕΚ. Διατήρηση της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο και εδραίωση της 4ης θέσης στις βουλευτικές εκλογές με αύξηση ποσοστών. Τι σας έκανε να θέσετε αυτές τις στοχεύσεις; Μήπως η ανησυχία απώλειας της έδρας και κατά συνέπεια της τέταρτης θέσεις στον κομματικό πίνακα;

Απάντηση: Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν λογικό να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και να καθορισθούν οι επόμενοι στόχοι. Με ελάχιστες εξαιρέσεις από την ΕΔΕΚ απουσίαζε ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, κυρίως σε θέματα εκλογών. Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνονται μαθήματα για το μέλλον. Δεδομένου ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές πρέπει να τεθεί ο στόχος, να αρχίσει ο σχεδιασμός και η υλοποίησήτου. Η επανεκλογή ευρωβουλευτή αποτελεί κύριο στόχο. Για να γίνει κατορθωτό στο νέο κομματικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, είναι αναγκαία η διατήρηση της 4ης θέσης. Η παρουσία Κύπριου ευρωβουλευτή στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου είναι σημαντική, ενισχύει τις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας. Είμαστε μικρό κράτος και η απουσία από τις ομάδες που καθορίζουν τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου έχει μεγάλο πολιτικό κόστος. Η οριακή απώλεια της έδρας το 2004 και η απουσία από τη σοσιαλιστική ομάδα αποδείχθηκε αρνητική, πρέπει να αποτελεί γνώμονα υπεύθυνης συμπεριφοράς όλων μας. Η αύξηση των ποσοστών στις βουλευτικές εκλογές του 2021 θα επιβεβαιώσει το ξεπέρασμα των προβλημάτων που προέκυψαν από τα γνωστά γεγονότα του παρελθόντος και θα δημιουργήσει συνθήκες νέας προοπτικής για το κόμμα.

Ερώτηση: Μιλήσατε και για προσπάθεια επανάληψης της συνεργασίας με τους Οικολόγους στις ευρωεκλογές. Κάνατε οποιεσδήποτε βολιδοσκόπηση; Πού βρίσκεται το θέμα;

Απάντηση: Η συνεργασία με τους Οικολόγους έχει θετική αποτίμηση και από τις δύο πλευρές. Επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την εντιμότητα της ΕΔΕΚ στην πιστή τήρηση των συνεργασιών που συνάπτει. Επιπρόσθετα έδωσε την ευκαιρία να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις με ακόμα μια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, τους Πράσινους. Είναι λογικό να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνέχισης. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ υπάρχει θετική πρόθεση. Στις επόμενες ημέρες θα διευθετηθούν συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων.

Ερώτηση: Προτίθεστε να επιδιώξετε συνεργασίες και με άλλους χώρους; Π.χ., πολλοί πίστευαν ότι τα κόμματα που συνεργαστήκατε στις Προε- δρικές θα κατεβαίνετε στις Ευρωεκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο. Το σκεφτήκατε καθόλου ή θα ήταν εντελώς ανέφικτη μια τέτοια συνεργασία; Και γιατί;

Απάντηση: Η διερεύνηση της συνεργασίας με τους Οικολόγους γίνεται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα, τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα αποφασίσουν για το τί μέλλει γενέσθαι. Στην υιοθέτηση μιας απόφασης συνυπολογίζονται και άλλες παράμετροι, κάποιες ενδεχομένως είναι προς δημο σιοποίηση και κάποιες όχι. Για την τελική απόφαση υπήρξε έντονος και ευρύς προβληματισμός. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάσθηκαν περιλαμβανόταν και το κοινό ψηφοδέλτιο των κομμάτων που συνεργάστηκαν στις τελευταίες εκλογές. Η ορθολογική αξιολόγηση όμως δεν το κατέταξε ως επιλογή προτεραιότητας.

Ερώτηση: Πώς θα επιτύχετε αυτούς τους στόχους; Με ποιον τρόπο θα δουλέψετε ως κόμμα, αλλά και ποιες πολιτικές θέσεις θα προτάξετε;

Απάντηση: Η τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα για την επίτευξη των στόχων του δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της. Θα καταβληθεί προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης του οργανωτικού μηχανισμού, ώστε να καταστεί πλέον αποτελεσματικός. Το ψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα καταβληθεί προσπάθεια να απαρτίζεται από κομματικά στελέχη αλλά και προσωπικότητες ευρείας αποδοχής. Οι πολιτικές θέσεις για τις εκλογές θα περιλαμβάνονται στο ειδικό πρόγραμμα που θα ετοιμασθεί.

Ερώτηση: Πρόσφατα, παρουσιάσατε τα οικονομικά της ΕΔΕΚ, όπου καταφέρατε να ξοφλήσετε το χρέος που κληρο- νομήσατε και να παρουσιάσετε και πλεόνασμα. Αυτό σίγουρα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Οι κακές γλώσσες, ωστόσο, λένε ότι σε αυτό συνέβαλε και η στήριξη προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο στις προεδρικές εκλογές… Τι απαντάτε;

Απάντηση: Εκτιμώ ότι η οικονομική πτυχή μπορεί να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την προεδρία του κόμματος έθεσα ως προτεραιότητα την εξυγίανση των οικονομικών. Γι’ αυτό και ορίσθηκε Οικονομική Επιτροπή, Ελεγκτικό Γραφείο για την ετοιμασία των ετήσιων οικονομι- κών καταστάσεων, καθώς και δεύτερο Ελεγκτικό Γραφείο το οποίο λειτουργεί ως εσωτερικός ελεγκτής. Είναι γεγονός ότι σε στενή συνεργασία με την Οικονομική Επιτροπή εργαστήκαμε σκληρά και με διαφανή οικονομική διαχείριση ανορθώσαμε τα οικονομικά της ΕΔΕΚ. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το έλλειμμα του ενός και πλέον εκατομμυ- ρίου ευρώ που είχαμε παραλάβει, μετατράπηκε σε πλεόνασμα. Αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους. Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η ΕΔΕΚ στην πορεία της οικονομικής εξυγίανσης δεν είχε αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις. Οι οικονομικές της καταστάσεις είναι ανηρτημένες στο διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να τις μελετήσει. Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να αποδώσω τα εύσημα στους συνεργάτες μου για τα αποτελέσματα της εργασίας τους και να συγχαρώ επίσης τον Γενικό Ελεγκτή και τους συνεργάτες του για τον ιδιαίτερα αυστηρό και σχολαστικό έλεγχο που πραγμα- τοποιούν κάθε χρόνο στις οικονομικές καταστάσεις της ΕΔΕΚ. Φυσικά η επιτυχία αυτή δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε επανάπαυση. Θα συνεχίσουμε τη συνετή διαχείριση. Σήμερα είμαστε πολιτικά νομιμοποιημένοι να ασκήσουμε κριτική τόσο στο κράτος όσο και σε οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος για την ενδεχόμενη κακή οικονομική τους διαχείριση.

Ερώτηση: Λέγεται ότι οι ευρωεκλογές και οι βουλευτικές εκλογές είναι και ένα προσωπικό στοίχημα επιβίωσης για τον Μαρίνο Σιζόπουλο… Εσείς τι λέτε;

Απάντηση: Η ΕΔΕΚ, όπως θα έχετε διαπιστώσει, τα τελευταία χρόνια εργάζεται και αποφασίζει συλλογικά. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από τις συνεδρίες των συλλογικών της οργάνων οι οποίες είναι ανοικτές στα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι σοβαρές αποφάσεις του κόμματος τα τελευταία τρία χρόνια σε επίπεδο Συνεδρίου και Κεντρικής Επιτροπής λήφθηκαν ομόφωνα. Είναι όμως λογικό όσο ψηλότερη είναι η θέση στην ιεραρχία, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ευθύνες. Δεν πρέπει και δεν θα γίνουμε θιασώτες της τυπολατρίας. Στα αρνητικά αποτελέσματα η ευθύνη δεν είναι ίδια αυτών που εργάζονται με όσους παραμένουν στο περιθώριο και αντιμετωπίζουν τα γεγονότα με αδιαφορία ή και σε μερικές περιπτώσεις αρνητικά. Προσωπικά στη μέχρι σήμερα πορεία μου ποτέ δεν αρνήθηκα να αναλάβω ευθύνες, ακόμα και μεγαλύτερες από όσες μου αναλογούσαν. Αποδέχθηκα να αναλάβω την προεδρία της ΕΔΕΚ σε δύσκολες και καθοριστικές για το μέλλον της στιγμές, για να βοηθήσω στην επίλυση των προβλημάτων της και όχι για να καρπωθώ οφέλη και αξιώματα. Ως εκ τούτου το προσωπικό μου στοίχημα είναι η επιβίωση της ΕΔΕΚ και όχι η δική μου.

Ερώτηση: Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ΕΔΕΚ έχει χάσει τον παραδοσιακό ιδεολογικοπολιτικό της ρόλο, ακροβατώντας σε ακραίες θέσεις στο Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα αδυνατεί να αρθρώσει σοσιαλιστικό λόγο σε κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Πώς το σχολιάζετε;

Απάντηση: Αντίθετα, η ΕΔΕΚ με το ξεκαθάρισμα και την τεκμηριωμένη διασαφήνιση των πολιτικών της θέσεων βρίσκει ξανά τον σοσιαλιστικό της χαρακτήρα. Δεν είναι δυνατό ένα σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο αγωνίσθηκε για την κατοχύρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλους λαούς, να συναινεί στην κατάφωρη παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων για τον λαό μας. Να αποδέχεται τον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης, την καταστρατήγηση της αρχής «ένας άνθρωπος μία ψήφος», την ταξινόμηση των πολιτών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με απόδοση διαφορετικών δικαιωμάτων στην καθεμιά, την κατοχύρωση εγγυημένης πλειοψηφίας πληθυσμού και περιουσίας, την κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και τη διατήρηση στρατευμάτων ή και εγγυήσεων, άμεσων ή έμμεσων, από τρίτες χώρες. Την ίδια στιγμή ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας του κόμματος σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής επιβεβαιώνεται από τις θέσεις που προτείνει για τη σμίκρυνση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των χαμηλών και υψηλών εισοδημάτων, την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πλη θυσμού από την οικονομική κρίση που έπληξε την πατρίδα μας, την προώθηση της σωστής εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας ώστε οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλού επίπεδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αποκάλυψη της διαπλοκής και των σκανδάλων. Το γεγονός ότι δεχόμαστε επιθέσεις καθώς και η προσπάθεια φίμωσης ή διαστρέβλωσης σε πολλές περιπτώσεις των θέσεών μας αποτελεί ακαταμάχητο τεκμήριο ότι ενοχλούμε τα διάφορα κατεστημένα. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την προσπάθειά της για προστασία των μη προνομιούχων πολιτών.

Ερώτηση: Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος και η υπο- ψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου δεν κατάφερε να περάσει τα μηνύματα της προς την κοινωνία;

Απάντηση: Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε την πρότασή μας στην κοινωνία και να διεκδικήσουμε την εκλογή. Επιλέξαμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως υποψήφιο, γιατί με βάση τις δημοσκοπήσεις που είχαμε στη διάθεσή μας παρουσίαζε τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις στην αποτυχία μπορούν να συμβάλουν πολλοί παράγοντες, μικροί και μεγάλοι, ο καθένας με το δικό του μερίδιο. Η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ σε δύο συνεδριάσεις τα μελέτησε σε βάθος αλλά με νηφαλιότητα. Κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία εκτιμώ ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στο μέλλον.

Ερώτηση: Κρίνοντας από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αλλά και από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αποτελούν ήττα για την ΕΔΕΚ. Πώς το σχολιάζετε και με ποιο τρόπο το αντιμετωπίζετε;

– Η προσέγγιση ενός εκλογικού αποτελέσματος μπορεί να γίνει από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, την υποκειμενική και την αντικειμενική. Θα αγνοήσω την πρώτη και θα επικεντρωθώ στη δεύτερη. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί. Δεν παραγνωρίζουμε την πριμοδότηση του πρώτου γύρου που επιβεβαιώνεται και από εκλογολόγους, αλλά και τη στάση που τήρησαν κάποια κόμματα, η οποία άμεσα ή έμμεσα συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα. Η ΕΔΕΚ ανέλαβε μια πρωτοβουλία με ειλικρίνεια και εντιμότητα. Η συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων επιτεύχθηκε χωρίς προβλήματα αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Επιπρόσθετα συνέβαλε αποφασιστικά στην προσχώρηση στη συνεργασία και άλλων ομάδων και κινήσεων πολιτών. Στην προεκλογική εκστρατεία είχε διακριτή παρουσία τόσο σε πολιτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Αυτή η συνεργασία άφησε και ένα σημαντικό κληροδότημα. Με πρωτοβουλία και πάλι της ΕΔΕΚ στις 9 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε η συνέχιση της συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, με επίκεντρο το Κυπριακό στη βάση της προεκλογικής συμφωνίας, καθώς και σε κοινοβουλευτικό. Είναι όμως σημαντικό να τονισθεί ότι η αυτοτέλεια των κομμάτων δεν καταργείται όπως και το δικαίωμα διατύπωσης διαφορετικής θέσης στα διάφορα θέματα.

Ερώτηση: Κατά τη δική σας αποτίμηση, είστε ικανοποιημένοι ως ΕΔΕΚ για τη συσπείρωση που είχατε; Στην έκθεση που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ έγινε αναφορά και για τη χαμηλή συσπείρωση κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Και προφανώς δεν εννοούν το ΔΗΚΟ…

Απάντηση: Από την πρώτη στιγμή γνωρίζοντας τις δυνατότητες και τις αδυναμίες μας, το γεγονός ότι το κόμμα μόλις εξερχόταν από μια κρίση, τη μεγαλύτερη που γνώρισε μέχρι σήμερα, ο υποψήφιος δεν προερχόταν από την ΕΔΕΚ, είχαμε θέσει ως κύριο στόχο η συσπείρωσή μας να ανέλθει στο 75%. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί. Την ίδια στιγμή εκτιμώ ότι όλοι οι καλόπιστοι πολίτες έχουν διαπιστώσει ότι η ΕΔΕΚ είχε μια σημαντική και διακριτή παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία. Εκτιμώ το γεγονός ότι και ο υποψήφιός μας αναγνώρισε αυτή την προσφορά. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν αδυναμίες ή παραλείψεις. Τις έχουμε εντοπίσει και προσπάθειά μας είναι να τις διορθώσουμε. Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων η Κεντρική Επιτροπή στις 28 Μαρτίου αποφάσισε να ενισχυθούν η διοικητική και η οργανωτική δομή του κόμματος.

Ερώτηση: Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα μετε- κλογική συνεργασία των συνεργαζόμε- νων κομμάτων στη Βουλή; Πρόσφατα έγινε λόγος από κάποιους βουλευτές, ότι δεν «δουλεύει» όπως θα έπρεπε…

Απάντηση: Η συνεργασία και ο συντονισμός διαφόρων κομμάτων σε επίπεδο Κοινοβουλίου δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ειδικά όταν το κάθε κόμμα λειτουργεί στη βάση ενός διαφορετικού προτύπου. Απαιτείται χρόνος και καλή διάθεση μέχρι να φτάσουμε στον επιθυμητό βαθμό. Η αρχή όμως έγινε και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΜΕΔ και Συνεργατισμός. Δύο μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία. Πώς κρίνετε τις μέχρι σήμερα κινήσεις από πλευράς κυβέρνησης και τι προτείνετε εσείς ως ΕΔΕΚ ότι πρέπει να γίνει;

Ερώτηση: Είναι γεγονός, τα ΜΕΔ είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η επίλυσή του κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς όχι λόγω του θεσμικού πλαισίου προστασίας μερίδας των πολιτών όπως οι τράπεζες ισχυρίζονται, αλλά του τρό- που που οι τράπεζες επιχειρούν να το επιλύσουν, προτάσσοντας την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων τους και παραγνωρίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις την κοινωνική διάσταση του προβλήματος. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων η ΕΔΕΚ κατέθεσε ένα πολυσέλιδο έγγραφο με σειρά προτάσεων αναφορικά με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, καθώς και 16 μέτρα για τη μετατροπή των ΜΕΔ σε εξυπηρετούμενα. Όσον αφορά τον Συνεργατισμό, εκτιμώ ότι εάν υιοθετείτο η πρότασή μας αντί για εξαγορά και κρατικοποίηση η οικονομική βοήθεια να δοθεί με αγορά των ΜΕΔ ώστε στον Συνεργατισμό να παραμείνουν τα εξυπηρετούμενα δάνεια και οι καταθέσεις, ίσως σήμερα να μην αντιμετώπιζε πρόβλημα επιβίωσης. Η όποια λύση πρέπει να διασφαλίζει τους καταθέτες, τη χρηματοπιστωτική αξιοπιστία του ιδρύματος και ο φορολογούμενος πολίτης να μην επωμισθεί πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Ερώτηση: Αύριο είναι το δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών. Τι αναμένετε να προκύψει από αυτό;

Απάντηση: Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα. Η εμπειρία του παρελθόντος μας υποχρεώνει να έχουμε μικρές προσδοκίες. Η ΕΔΕΚ με τρόπο καθαρό διατύπωσε από την αρχή τη θέση της. Σε περίοδο αναβάθμισης των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των προκλητικών δηλώσεων των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος, οι κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις εκτιμούμε ότι στρέφουν το ενδιαφέρον της διεθνούς γνώμης προς λανθασμένη κατεύθυνση και εκφυλίζουν την ουσία του προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να επιμένει όπως, η όποια διακρίβωση προθέσεων να γίνει στο πλαίσιο ουσιαστικής συνάντησης. Πρέπει να αποφύγει μονομερείς προδεσμεύσεις καθώς και διασύνδεση της εκμετάλλευσης του Φ.Α. με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τη δική μας πλευρά προτού επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις; Πολλοί μιλούν για κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης και για νέα δεδομένα μετά το Κραν Μοντάνα. Πώς το σχολιάζετε;

– Η de facto διχοτόμηση δυστυχώς επιβλή- θηκε από την Τουρκία από το 1974. Αξιοποιώντας τον χρόνο επιχειρεί είτε να τη μετατρέψει σε de jure δηλ. να τη νομιμοποιήσει, είτε διά μέσου της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να ελέγχει το σύνολο της επικράτειας με προοπτική την πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου στην Τουρκία. Η Τουρκία ποτέ δεν απέκρυψε τους στόχους της. Το πρόβλημα είναι μετά από 44 χρόνια να τρέφεις ακόμα ψευδαισθήσεις ότι με συνεχείς και επικίνδυνες για την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού υποχωρήσεις, θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και θα επιτευχθεί λύση η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Το Κραν Μοντάνα επισφράγισε την αποτυχία αυτής της τακτικής. Η Τουρκία οδήγησε τις συνομιλίες σε ναυάγιο αλλά πιστώθηκε με εποικοδομητική στάση, ενώ η πλευρά μας χρεώθηκε σε αναλογία 50% την αποτυχία. Το Κραν Μοντάνα όμως επιβε- βαίωσε ακόμα μια σημαντική πτυχή: Ότι οι συνομιλίες δεν διεξάγονται με τους Τουρκοκύπριους, αλλά με την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι είναι απλά οι μεταφορείς των τουρκικών θέσεων. Πρέπει να προσπαθήσουμε το πλαίσιο συζήτησης να μεταφερθεί σε πεδίο πιο θετικό για την πλευρά μας. Είναι επιτέλους καιρός να αξιοποιήσουμε θετικές αποφάσεις του ΟΗΕ όπως η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Μαΐου του 1983 και να αιτηθούμε τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για να συζητηθούν τα θέματα που συνιστούν τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, μεταξύ των οποίων και η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, όπως προνοεί και η σχετική απόφαση