ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

antrosaverof

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι ώρα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάληξη της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά και για τις επικίνδυνες παραχωρήσεις στις οποίες έχουν προβεί για τις οποίες στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επέρριψε ευθύνες στη δική μας πλευρά για το ναυάγιο, σε ποσοστό 50% και όχι αποκλειστικά στην Τουρκία όπως θα έπρεπε.

Είναι ώρα οι δύο ηγεσίες να ξεκαθαρίζουν με υπευθυνότητα στο λαό:

 • Γιατί αποδέχονται εκ περιτροπής προεδρία;
 • Γιατί αποδέχθηκαν την αριθμητική εξίσωση και τα βέτο;
 • Γιατί αποδέχθηκαν οι έποικοι, οι παράνομοι χρήστες, να έχουν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων;
 • Γιατί αποδέχθηκαν να παραχωρήσουν τις 4 ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους;
 • Αυτή είναι η ουσία. Και η προσπάθειά τους να ξεφύγουν από αυτές τις απαντήσεις δεν πείθει κανέναν.

Όσον αφορά τον κ. Προδρόμου, οφείλει να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση και τις σημερινές του θέσεις σε σχέση με τις θέσεις και τη στάση που τηρούσε το 2003-2004. Αντί ο κ. Προδρόμου να διερωτάται ποια είναι η θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ας πει ο ίδιο ποια ήταν η θέση του για τον Νίκο Αναστασιάδη το 2003-2004.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι αποτέλεσμα πανικού διότι επανειλημμένα οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο επικρατέστερος να περάσει στο δεύτερο γύρο και γι’ αυτό ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μη επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη.

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2017

Λήψη από την πρόσωψη του Προεδρικού Μεγάρου

Καλούμε την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν και κατά πόσον αληθεύει ότι ο αμφορέας που θα παραδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Αιγύπτου είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας και αντικείμενο που πιθανόν να αποτελέσει τεκμήριο σε περίπτωση δίκης.

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την εποικοδομητική συνάντηση.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, δήλωσε πως η συνεργασία της ΕΔΕΚ και ειδικότερα της Θεματικής Παιδείας της ΕΔΕΚ με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι στενή αφού υπάρχει συχνός συντονισμός και συναντίληψη των δύο για να επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Δήλωσε ακόμη πως η σημερινή συνάντηση κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες:

 1. Πώς μπορούν από κοινού η ΕΔΕΚ και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να συμβάλουν στη σωστή εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισής και του Νέου Συστήματος Διορισμών, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της εκπαίδευσης μέσα από πρακτικές λύσεις.
 2. Να εξασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στη δημόσια εκπαίδευση διότι παρατηρείται μία προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της για εξυπηρέτηση, είτε ηθελημένα είτε μη, άλλων παραγόντων
 3. Αρκετά από τα συνδικαλιστικά αιτήματα των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων η ΕΔΕΚ τα αντιμετωπίζει θετικά. Σε ότι αφορά τα δικαιολογημένα οικονομικά αιτήματα των Οργανώσεων, παρόλο που η ΕΔΕΚ τα αντιμετωπίζει θετικά, εντούτοις δεν μπορεί να τα επιλύσει διότι είναι ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ πρέπει να δουν.

Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2017

Κύπρος - Ευρωπαική Ένωση

Η αποτυχημένη τακτική την οποία οι ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ακολουθούν εδώ και δέκα χρόνια με επικεφαλής τον τέως και τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας οδήγησε στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Θυμίζουμε πως ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του, ενώ έχει εκθειάσει την «εποικοδομητική» στάση της Τουρκίας, επίρριψε σε ποσοστό 50% την ευθύνη για μη κατάληξη σε λύση στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και κατ’ επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους συμβούλους του, μεγάλος αριθμός των οποίων προέρχεται από το χώρο του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα με τη μέχρι σήμερα στάση τους οι ηγεσίες των δύο κομμάτων κατόρθωσαν να κατοχυρώσουν ως κεκτημένο δικαίωμα του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας την:

 • εκ περιτροπής προεδρία,
 • αριθμητική εξίσωση Τουρκοκυπρίων σε αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους,
 • θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων για τη λήψη αποφάσεων,
 • κατοχύρωση προτεραιότητας διεκδίκησης των περιουσιών στους χρήστες,
 • αναγνώριση του δικαιώματος στους Τούρκους υπηκόους των 4 ελευθεριών της ΕΕ,
 • παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.

Είναι λογικό οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να ανησυχούν από την προοπτική οι Δυνάμεις της Αλλαγής με επικεφαλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο να βρίσκονται στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την απαλλαγή από τη σημερινή και τη χθεσινή διακυβέρνηση, που εκτός από την κατολίσθηση του κυπριακού έχουν τεράστια ευθύνη και για την οικονομική καταστροφή της πατρίδας μας.

Με την απαλλαγή από τη χθεσινή και σημερινή διακυβέρνηση θα επιτραπεί η επανατοποθέτηση του κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης όπως το διαχειρίζονται τα τελευταία δέκα χρόνια οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΑ

Με αφορμή το πρόστιμο που επέβαλε στις εταιρείες πετρελαιοειδών η ΕΠΑ, σημειώνουμε πως ως ΕΔΕΚ διαπιστώσαμε έγκαιρα τα προβλήματα που προέκυψαν. Γι’ αυτό είχαμε εγγράψει το όλο ζήτημα στην Επιτροπή Εμπορίου, ήδη από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και το επανεγγράψαμε και κατά την έναρξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ζητούσαμε επίμονα την ολοκλήρωση των ερευνών της ΕΠΑ και επιμέναμε στην διερεύνηση της περίπτωσης χειραγώγησης της τιμής των καυσίμων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα εδώ και χρόνια καταγγέλλαμε. Ευχόμαστε η ΕΠΑ να συνεχίσει να παρακολουθεί το όλο ζήτημα προς όφελος των καταναλωτών.

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2017

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Διαπιστώνω με έκπληξη την προσπάθεια επαναφοράς του ψευδοδιλήματος περί Ομοσπονδίας στην προεκλογική συζήτηση.

Οι θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου σε σχέση με το Κυπριακό είναι γνωστές και σαφείς.

Γνωστές και σαφείς είναι και οι θέσεις που καταγράφονται στη Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού, που ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι δυνάμεις της Αλλαγής προτείνουμε στον κυπριακό λαό.

Κάθε προσπάθεια παρερμηνείας των θέσεων αυτών είναι καταδικασμένη να αποτύχει.


Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2017

i-bolta-twn-anastasiadi-akintzi-sti-leukwsia.w_hr

Με αφορμή τους εορτασμούς του ψευδοκράτους, οι προκλητικές δηλώσεις του κ. Ακιντζί οι οποίες εντάσσονται στο προεκλογικό παραλήρημα των κατεχομένων, συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του υποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας είναι να οδηγηθούμε σε μία ενδιάμεση λύση η οποία να κατοχυρώνει όλες τις υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς και ταυτόχρονα να ισχυροποιεί τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας:

• Ο πρώτος στόχος της Τουρκίας ήδη από τη δεκαετία του 1950 ήταν μέσα από μια τουρκικών προδιαγραφών λύση να της επιτραπεί να ελέγχει ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, πολιτικά και στρατιωτικά, μετατρέποντας την Κύπρο σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο.
• Αν δεν το πετύχει αυτό να προχωρήσει στη δεύτερή της επιλογή που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Μέχρι στιγμής όλοι αυτοί που στην ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωναν με κάθε ευκαιρία πως μοιράζονταν τα ίδια οράματα με τον κ. Ακιντζί, εξωραΐζοντας πολιτικά τον εκπρόσωπο της κατοχής, το τελευταίο χρονικό διάστημα ούτε αυτοκριτική κάνουν ούτε καταδικάζουν αυτή την τακτική. Αντίθετα, περί άλλα τυρβάζουν.

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2017

edek green

Παρόλο που από χθες καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να κατονομάσει την λειτουργό που έκανε τη διοικητική έρευνα, διαπιστώνουμε μία ύποπτη σιωπή.

Ζητούμε εκ νέου από τον Υπουργό να κατονομάσει την εν λόγω λειτουργό και να εξηγήσει εάν και κατά πόσο αληθεύει η πληροφορία ότι έχει άμεση σχέση με τον ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου που παραδίδονταν μαθήματα στους υποψηφίους.
Επίσης, τον καλούμε να πει δημόσια κατά πόσο ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης φροντιστηρίου είναι ανάμεσα στους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μας λυπεί που ο Υπουργός Παιδείας δεν προχώρησε από την αρχή σε πλήρη διαλεύκανση του όλου ζητήματος αναθέτοντας εξαρχής σε ανεξάρτητο ερευνώντα λειτουργό το όλο ζήτημα ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του θεσμού που τόσο έντονα πλήγηκε. Μας λυπεί που δεν φρόντισε να είναι πολύ πιο προσεκτικός τόσο στην επιλογή των λειτουργών που εργάστηκαν για τις εξετάσεις για το Νέο Σύστημα Διορισμών (τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως έχοντες «μυαλό νηπίων»), αλλά και στην ανάθεση της διοικητικής έρευνας στην συγκεκριμένη λειτουργό.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Υπουργός χειρίζονται το ζήτημα, μας επιτρέπουν να μιλάμε για μία συλλογική προσπάθεια συγκάλυψης της διαπλοκής που διαφαίνεται γύρω από το θέμα των εξετάσεων και όχι για ένα τυχαίο γεγονός ή για ένα ανθρώπινο λάθος όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί.

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2017

who

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να μας πει το όνομα του / της λειτουργού του Υπουργείου στον/στην οποίο/οποία ανατέθηκε η διοικητική έρευνα.

Γραφείο Τύπου

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΡΙΣΙΜΩΝ


Θέλουμε για ακόμα μια φορά να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας προς όλους τους υποψηφίους οι οποίοι εδώ και δέκα μέρες ταλαιπωρούνται και εισπράττουν τις απαξιωτικές απαντήσεις της κυβέρνησης.

Η διαρροή των θεμάτων, η προσπάθεια να αποδοθεί το όλο ζήτημα σε ανθρώπινο λάθος ή σαμποτάζ πριν βγουν τα πορίσματα της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή και η παραίτηση δύο μελών της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής των εξετάσεων, αποδεικνύει πως η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη:

 • κατόρθωσε να εξευτελίσει έναν ακόμη θεσμό ο οποίος από το 1975 χαρακτηριζόταν από αξιοπιστία και εχεμύθεια και έχαιρε εκτίμησης τόσο από τους εξεταζόμενους όσο και από τους πολίτες,
 • αντιμετωπίζει το Νέο Σύστημα Διορισμού με προχειρότητα,
 • αντιμετωπίζει με προκλητική έλλειψη σεβασμού τους νέους επιστήμονες της Κύπρου που διεκδικούν μια εργασία στη βάση των προσόντων και των δυνατοτήτων τους.

Τόσο τα πιο πάνω όσο και το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» μας υποχρεώνουν να επαναλάβουμε τα εδώ και μέρες αναπάντητα ερωτήματα που αναφύονται:

 1. Ποιοι και γιατί είχαν τα θέματα των εξετάσεων, τόσο της 6ης Νοεμβρίου όσο και των άλλων ημερών;
 2. Αληθεύουν ή όχι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιλογή του Υπουργείου να αναθέσει σε θεματοθέτες τον καταρτισμό των θεμάτων οι οποίοι δεν ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες;
 3. Αληθεύει ή όχι ότι οι θεματοθέτες εμπλέκονταν άμεσα ή και έμμεσα με ιδιωτικό φροντιστήριο που προετοίμαζε υποψηφίους για τις εν λόγω εξετάσεις;
 4. Για ποιο λόγο η Εποπτική Επιτροπή του ΥΠΠ δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος;
 5. Για ποιο λόγο τα αποτελέσματα των εξετάσεων των υποψηφίων θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2018;
 6. Πού θα διορθωθούν τα γραπτά των υποψηφίων και πού θα φυλάγονται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018;
 7. Έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε αυτοί που θα διορθώσουν τα γραπτά να μην έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με υποψήφιους ή με φροντιστήρια που προετοίμαζαν τους υποψηφίους;

Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που κάνει ο Γενικός Ελεγκτής ώστε να αναδειχθούν οι πειθαρχικές ή και ποινικές ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.