ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Επειδή παρακολουθούμε τις δημόσιες αψιμαχίες που γίνονται μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, θυμίζουμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ για την πορεία του Συνεργατισμού.

Το μεν ΑΚΕΛ ευθύνεται για την κακοδιαχείριση που επικρατούσε στον Συνεργατισμό έως το 2013 και ο ΔΗΣΥ για την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπήρχαν κατά τρόπο αξιόπιστο και αποτελεσματικό.

Θυμίζουμε πως το ΑΚΕΛ ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2014 το νόμο για τις εκποιήσεις και καταψήφισε λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2015, το πλαίσιο αφερεγγυότητας το οποίο πρόσφερε μερική προστασία σε αριθμό δανειοληπτών για την πρώτη κατοικία και την μικρή επαγγελματική στέγη. Από την άλλη, ο ΔΗΣΥ κρατικοποίησε τον Συνεργατισμό αλλά σήμερα, με πρόσθετη κατάθεση χρημάτων, προχώρησε στην ιδιωτικοποίησή του.

 

Λευκωσία, 21 Ιουνίου 2018

 

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα όσα έλαβαν χώρα στον Συνεργατισμό και που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και στην ανάγκη ιδιωτικοποίησής του.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα έχει την ίδια τύχη με την έρευνα για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας τα αποτελέσματα της οποίας ακόμα τα περιμένουμε.

Επιτέλους πρέπει να αντιληφθούμε ότι επιβάλλεται να αποδίδονται οι ευθύνες, εκεί και όπου ανήκουν, κατά τρόπο αντικειμενικό, εάν θέλουμε στο μέλλον να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία η κυπριακή κοινωνία βιώνει τις τελευταίες πενταετίες.

 

Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2018

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ

Η ΕΔΕΚ στηρίζει και συμπορεύεται σήμερα με τους πολίτες της Λάρνακας στην πορεία που θα γίνει για να δώσει το ξεκάθαρο μήνυμα για άμεση απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Η μετακίνηση των δεξαμενών επιβάλλεται να ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για τις εταιρείες. Ο κάθε ένας μπορεί να αντιληφθεί πως η απουσία δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων ενδέχεται να δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα να καθυστερήσουν ή και να αναβάλουν τη μετακίνηση των εγκαταστάσεών τους από το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Η μετακίνηση των δεξαμενών επιβάλλεται να γίνει άμεσα αφού κάθε μέρα που περνά και οι εγκαταστάσεις υγραερίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών.

 

Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2018

 

Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Η ΕΔΕΚ είναι σύμφωνη με την εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή για διορισμό ερευνητικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα αίτια που οδήγησαν στην ανάγκη κρατικοποίησης του Συνεργατισμού το 2014.

Ταυτόχρονα θα πρέπει η εν λόγω επιτροπή να εξετάσει εάν και κατά πόσο ήταν σωσή η διαχείριση και διοίκηση που ακολούθησε  μετά το 2014.

 

Λευκωσία, 19 Ιουνίου 2018

ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Τα 6 σημεία του Γενικού Γραμματέα στην ουσία βρίσκονται σε αντίθεση με τις βασικές παραμέτρους στις οποίες θα πρέπει να στηρίζεται η επίλυση τα κυπριακού, δηλαδή:

  • Του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ,
  • των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας,
  • την παγκόσμια και ευρωπαϊκή διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και
  • το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Θα ήταν ολέθριο λάθος η υπογραφή οποιασδήποτε ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να υπογραφεί η ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία και στο τέλος, με ευθύνη της Τουρκίας, να μην υπάρξει λύση. Σε αυτή την εξέλιξη θα καταστρατηγείτο και η μέχρι σήμερα διακηρυγμένη αρχή ότι δεν ισχύει τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα.

 

Λευκωσία, 16 Ιουνίου 2018

ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

Εάν υιοθετείτο η θέση της ΕΔΕΚ σήμερα θα είχαμε τον Συνεργατισμό να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο κυπριακών κεφαλαίων και την ίδια στιγμή θα είχαν εξυπηρετηθεί αρκετές χιλιάδες κύπριοι δανειολήπτες μέσα από τη σωστή και την κοινωνική εξυπηρέτηση των δανείων τους

Για ακόμα μια φορά η Κύπρος βρίσκεται με αρνητικό πρόσημο στην πρωτοπορία των οικονομικών δεδομένων παγκόσμια.

Ο φορολογούμενος πολίτης θα κληθεί και πάλι να καταβάλει ένα τεράστιο ποσό το οποίο θα πλησιάσει τα 4,5 δις ευρώ για να ιδιωτικοποιηθεί ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ουσιαστικά το τελευταίο κυπριακών συμφερόντων χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο, μια χώρα που το 2013 η συντριπτική πλειοψηφία του χρηματοπιστωτικού τομέα βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο κυπριακών κεφαλαίων. Σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ξένων κεφαλαίων.

Αν συναθροίσουμε μπροστά σε αυτή την κατάσταση το 1,8 δις που κατέβαλε ο φορολογούμενος πολίτης για την κρατικοποίηση και στη συνέχεια τη διάλυση της Λαϊκής, τα 10 και πλέον δις τα οποία κόστισαν στον φορολογούμενο πολίτη η κρίση του τραπεζικού συστήματος μέσα από τις καταχρήσεις, την κακοδιαχείριση που υπήρξε με απουσία δυστυχώς εποπτικού ελέγχου, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση.

Λυπούμαστε πραγματικά για το γεγονός ότι πέντε σχεδόν χρόνια μετά από την κρίση της οικονομίας με πρωταγωνιστή το χρηματοπιστωτικό τομέα δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία προσαγωγή υπευθύνων, είτε στη δικαιοσύνη είτε ακόμα και στο επίπεδο της ανάληψης πολιτικών ευθυνών.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε πως σήμερα και πάλι η κυβέρνηση θα δώσει ένα σημαντικό ποσό για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού αλλά δεν διέθεσε πολύ μικρότερα ποσά της τάξης ενδεχομένως λιγότερο του μισού δις για να έχει τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική.

Την ίδια στιγμή ενώ καταβάλλονται όλα αυτά τα ποσά εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα θέματα αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων κάτι το οποίο υπάρχει και ως πρόνοια στο Μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Τρόικα το 2013, αλλά και των κουρεμένων καταθετών.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι τελικά αυτά τα φαινόμενα θα είναι τα τελευταία που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Ο λαός δεν μπορεί πια να δεχθεί πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Έχει φτάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Ως εκ τούτου λοιπόν η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα οφείλουμε, πια, στο πλαίσιο μιας στενής, σωστής και ουσιαστικής συνεργασίας να δρομολογήσουμε άλλες διαδικασίες όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων.

Λυπούμαστε πραγματικά να παρατηρήσουμε ότι οι θέσεις της ΕΔΕΚ όπως αυτές είχαν διατυπωθεί για πρώτη φορά το 2008 για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ασυδοσία που επικρατούσε στον τραπεζικό τομέα, έχουν επιβεβαιωθεί. Όπως επίσης και αν η κυβέρνηση το 2013 υιοθετούσε τη θέση της ΕΔΕΚ για το πώς θα έπρεπε να επιλύσει τότε το πρόβλημα ρευστότητας του Συνεργατισμού.

Σήμερα θα είχαμε το Συνεργατισμό να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο κυπριακών κεφαλαίων και την ίδια στιγμή θα είχαν εξυπηρετηθεί αρκετές χιλιάδες κύπριοι δανειολήπτες μέσα από τη σωστή και με κοινωνική ευαισθησία εξυπηρέτηση των δανείων τους.

 

 

Λευκωσία, 15 Ιουνίου 2018

35297697_2004507079621496_689851299121856512_n

 

Η Αναπλ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου, και αντιπροσωπεία του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της ΕΔΕΚ, έγινε σήμερα δεκτή από τον Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας στη Λευκωσία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ διατυπώθηκαν οι πάγιες θέσεις του κόμματος για την επίτευξη μίας δίκαιης, δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης για το κυπριακό καθώς και η ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης, με τη σωστή σύνθεση, στην οποία θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού που είναι και η ουσία του προβλήματος:

κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και Συμμαχίας, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων πριν από τη λύση, αποχώρηση των εποίκων.

Κατά τη συνάντηση ο Dr. R. H Raghavan επιβεβαίωσε την Αναπλ. Πρόεδρο για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Ινδία στην Κυπριακή Δημοκρατία και ειδικότερα στην προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε πως η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο δεν διατηρεί καμία σχέση και δεν αποδέχεται καμία από τις προσκλήσεις για επισκέψεις που λαμβάνει από το ψευδοκράτος, ενώ δεν παρέχει καμίας μορφής κάλυψη σε Ινδούς που εργάζονται στα κατεχόμενα.

Τέλος, κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι σχέσεις του Κ.Σ ΕΔΕΚ με την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στη Λευκωσία μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την πιο συχνή ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Ιουνίου

Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλιάδου παραδίδει Πιστοποιητικό Παρακολούθησης των εργασειών της εκδήλωσης σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Κύπρου

12/6/18 ΣΚΑΛΙ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ

 Κυρίες και κύριοι,

έχουμε τη τύχη και την ατυχία να ζούμε σε ένα νησί που βρίσκεται στην καρδιά πολλών, στην παράνομη και άνομη όρεξη άλλων, στην δια επιβολής δύναμης και στρατού κατοχική παρουσία άλλων και στην κυρίαρχη κατοχή εδάφους εντός της κρατικής οντότητας κάποιων άλλων.

Αυτοί όλοι οι «άλλοι» έχουν χώσει τα νύχια τους και νέμονται δικαιώματα ή καραδοκούν ως γύπες να αρπάξουν τη λεία τους από το μικρό νησί μας, την Κύπρο, όχι διότι τους ενδιαφέρει η ευημερία των νόμιμων κατοίκων του νησιού, ούτε διότι θέλουν να έχουν κάποια εκτάρια γης παραπάνω. Αυτό, που μας κάνει πολυπόθητους είναι η κρατική μας οντότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και λόγω των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ελέγχει κρίσιμα σημεία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο που τη περιβάλλει, δηλαδή στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και στο FIR.

Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στόχο της να ελέγξει ολόκληρη τη Κύπρο, στόχο που κατέγραψε και τροχοδρόμησε από το 1957, όταν ανέθεσε στον Νεχιτ Ερίμ να ετοιμάσει στρατηγικό σχεδιασμό για την κατάληψη όλης της Κύπρου,

Σχεδιασμός τον οποίο ακολουθεί και του οποίου τους στόχους επιδιώκει και  δυστυχώς για εμάς, τους πετυχαίνει , μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλούμε.

Σταθερός γεωστρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία Τουρκικού τόξου με στόχο  να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο που είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία λόγω των ενεργειακών πηγών της Μ. Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και των θαλασσίων συγκοινωνιών, λόγω της διώρυγας του Σουέζ.

Σήμερα με την ανεύρεση φυσικού αερίου και τη δημιουργία αγωγών διέλευσης του από την Ευρασία προς την Ευρώπη, η σημασία της Αν. Μεσογείου αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Η Τουρκία με τον έλεγχο της περιοχής καθίσταται  αυτόματα σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας .

Mετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της ΚΔ και μετά το επεισόδιο με το SAPIEM ,

Ένα ακόμη «θερμό» καλοκαίρι προβλέπεται στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά, «πυρπολώντας» νέα ένταση.

Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ευθαρσώς πως αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στη Μεσόγειο, στα νερά της οποίας «ρίχνει» τον «Πορθητή». Φυσικά, αν και αυτά λέγονται μέσα στα πλαίσια του προεκλογικού κλίματος και στην έντονη προσπάθεια ανάφλεξης άκρατου εθνικισμού, δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα από τη δική μας πλευρά γιατί στην πραγματικότητα σκιαγραφούν τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας και τις επιδιώξεις του Τουρκικού κράτους.

Το τουρκικό γεωτρύπανο ονομάστηκε «Πορθητής» όχι τυχαία, αλλά διότι,  κατά τον Αλμπαϊράκ, παραπέμπει στην αναβίωση «της ισχυρής κληρονομιάς» των Τούρκων στη περιοχή, αναφερόμενος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 Παρόλα τα βαρύγδουπα λόγια όμως, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο άλλες ισχυρές χώρες της περιοχής, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

 Η Ελλάδα και η Κύπρος, σε πλήρη κοινή πλεύση θα πρέπει να σχεδιάσουν τη δική τους τακτική και με προσεκτική και αναβαθμισμένη κλιμάκωση να προωθήσουν την υλοποίηση της. Οι συνθήκες σήμερα προσφέρονται και για πιο στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου. Να θυμηθούμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα;

Ο Τουρκικός επεκτατισμός αποτελεί μια συνεχή απειλή. Ο αγώνας είναι κοινός. Αν χαθεί η μάχη στην Κύπρο, τότε θα χαθεί και η μάχη στη Θράκη και το Αιγαίο.

 Κλείνω με συγκεκριμένες προτάσεις, υποβοηθητικές προς αυτή τη κατεύθυνση .

·  περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, ώστε αυτές πέραν της εκμετάλλευσης ΦΑ να περιλαμβάνουν και εμπορικούς και γεωστρατηγικούς τομείς .

·  Εμπλοκή ισχυρών εταιριών στην εκμετάλλευση του ΦΑ , αφού προηγηθεί διερεύνηση με τις κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται , ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

·  Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου. Ας μην ξεχνούμε, ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ, τα δικά μας σύνορα είναι ταυτόχρονα και σύνορα τη ΕΕ.

·  Άμεση ενεργοποίηση της κατασκευής του East Med. Αυτό θα θέσει τέρμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς για αγωγό μέσω Τουρκίας και θα ενισχύσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ.

θα κλείσω με τη γνωστή και γεμάτη περιεχομένου φράση του Γιατρού

 « πολλοί μας ερωτεύονται αλλά κανείς δεν μας παντρεύεται» Διότι λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Kαι η αλήθεια πολλές φορές είναι δύσκολη και δύσπεπτη και δεν έχει την μελωδία της λησμονιάς.

Επειδή, λοιπόν, οι καιροί είναι δύσκολοι όλοι έχουμε ευθύνη να ενημερωνόμαστε και να γνωρίζουμε. Σήμερα διακυβεύεται το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας. Ας έχουμε τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά.

Ώστε να μπορούμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις και να γνωρίζουμε τι απαιτούμε ως πολίτες, από τις Κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους μας.

Συναντήσεις όπως η αποψινή αποτελούν όαση γνώσης και για αυτό ευχαριστούμε τον Δρ Άρη Κωνσταντινίδη που αποδέχτηκε τη πρόσκληση μας να είναι απόψε εδώ μαζί μας και να μοιραστεί τις πολύτιμες γνώσεις του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους διοργανωτές.

Τον πολιτιστικό σύλλογο Αναγέννηση Αγλαντζιάς και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Ευχαριστούμε ακόμα, τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς Χαράλαμπο Πετρίδη, για τη φιλοξενία.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας τιμάτε με τη παρουσία σας.

Ένα είναι σίγουρο, φεύγοντας απόψε από το Σκαλί, θα είμαστε όλοι σοφότεροι.

 

Μαρία Βασιλειάδου 

Αναπληρωτής Πρόεδρος

Κ.Σ.ΕΔΕΚ

12/6/18

ΕΔΑΔ

Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους τρόπους που θα ρυθμιστεί η καταβολή χρημάτων σε Ελληνοκύπριους λόγω προσφυγής στο ΕΔΑΔ, ως ΕΔΕΚ είμαστε υποχρεωμένη να υποδείξουμε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προσφύγει σε διεθνή καταγγελία για τη λειτουργία της λεγόμενης «επιτροπής αποζημιώσεων».

Και αυτό επειδή σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών η εν λόγω «επιτροπή» είναι  παράνομη επειδή αποτελεί μορφή «διοίκησης και άσκησης εξουσίας» της κατοχικής Τουρκίας εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί στα διάφορα σενάρια τα οποία υποβόσκουν στο παρασκήνιο ως προς την ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων.

Οι όποιες αποζημιώσεις δοθούν, ακόμη και για τα επιδικασθέντα ποσά σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες από προσφυγές στο ΕΔΑΔ, θα πρέπει αυτές να καταβληθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνει παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναγνώριση της οποία αποφεύγει επισταμένα η Τουρκία.

Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λευκωσία, 9 Ιουνίου 2018

ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που παρατηρούμε τις ενέργειες της Κομισιόν και κυρίως της ομάδας Γιούνγκερ για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ομάδα 8 χωρών για διαβούλευση με την Europol. Στηρίζουμε την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης στις εν λόγω ενέργειες αλλά σημειώνουμε πως η αντίδρασή μας δεν αρκεί αν αυτή περιοριστεί μόνο σε μονομερείς δηλώσεις.

θα πρέπει να προχωρήσουμε με μεθοδευμένες ενέργειες και να κάνουμε σαφές πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε οικονομική, εμπορική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. εάν προηγουμένως η Τουρκιά:

  • δεν σταματήσει τις προκλήσεις,
  • δεν σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και
  • δεν υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το 2005 και αφορούν την Κύπρο.

 

Λευκωσία, 5 Ιουνίου 2018