ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Στις 19 Ιουνίου και στις 12 Ιουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη δήλωσε πως το «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις» είναι σλόγκαν και προπαγάνδα της Τουρκίας.

Στις 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στο Πολιτικό γραφείο του ΔΗΣΥ «ότι είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση νοουμένου ότι θα γίνουν αποδεχτές θέσεις-κλειδιά τις οποίες υιοθέτησε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Όπως: Η δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους, μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός, μηδέν επεμβατικά δικαιώματα» (βλ. Φιλελεύθερος, 19/7/2017).

Στις 21 Ιουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως «Δεν είναι η θέση μας μηδέν εγγυήσεις – μηδέν στρατεύματα» (βλ. Αλήθεια, 22/7/2017).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αλαλούμ ως προς τις θέσεις τους. Είναι δεδομένο πως οι θέσεις τις κυβέρνησης για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού δεν είναι ξεκάθαρες. Αυτό προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες από τη στιγμή που η Τουρκία έχει ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις.

Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2017

Λάρνακα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος ανακοινώνει έργα που είχαν ήδη εξαγγελθεί και αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει πως στην ουσία δεν έχουν προχωρήσει αναπτυξιακά έργα όπως ήταν η υπόσχεση και η δέσμευση της κυβέρνησης.

Σήμερα για σκοπούς εντυπώσεων επαναπροκηρύσσουν τα ίδια έργα και μάλιστα υπό όρους για την επόμενη πενταετία σε ένα όμως θολό και απροσδιόριστο χρονοδιάγραμμα έναρξης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών για την οποία δεν δίνεται σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

 

 

Λευκωσία, 22 Ιουλίου 2017

Το κτίριο του Υπουργίου Εσωτερικών

Με αφορμή τη συζήτηση για τη μεταφορά του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνουμε πως εδώ και χρόνια η ΕΔΕΚ τονίζει πως δεν μπορεί να συνεχίζεται η καταβολή πέραν των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο για ενοικίαση κτηρίων που στεγάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως πολλές φορές επαναλάβαμε, εισηγούμαστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο πρόγραμμά παραχώρησης κρατικής γης σε κατασκευαστικές εταιρείες για την ανέγερση κυβερνητικών κτηρίων με συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (μέθοδος PPP).

Λευκωσία, 21 Ιουλίου 2017

Ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά

Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην χθεσινή του ενημέρωση προς το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ασπάστηκε την άποψη του Γενικού Γραμματέα για “φυσιολογικό κράτος”, θα πρέπει την ίδια στιγμή να απαντήσει:

Θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι “φυσιολογικό κράτος” αυτό στο οποίο θα:

  • υπάρχει γεωγραφικός διαχωρισμός πληθυσμού στη βάση εθνοτικής προέλευσης;
  • επιβάλλεται αναγκαστική απαλλοτρίωσης του δικαιώματος της περιουσίας των πολίτων;
  • εξισώνεται η μειοψηφία με την πλειοψηφία και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η μειοψηφία να μετατρέπεται σε πλειοψηφία;
  • δεν υπάρχει πλήρης κατοχύρωση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολίτων αλλά οι πολίτες κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα;
  • υπάρχει στέρηση του δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ οι Κύπριοι πολίτες το απολαμβάνουν ελεύθερα;

Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2017

Εργασείες Ανέγερσης του Ογκολογικού Κέντρου Λεμεσού

Πάρα τις σημαντικές υπηρεσίες που προφέρει το ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου αλλά γενικά και ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας της πατρίδας μας, η απουσία ενός ολοκληρωμένου ογκολογικού τμήματος στο δημόσιο τομέα καθώς επίσης και οι ελλείψεις και σε άλλες υποδομές του δημόσιου ιατρικού τομέα, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ.

Αυτό που φαίνεται ότι ενδιαφέρει περισσότερο την κυβέρνηση δεν είναι η ουσιαστική προσφορά υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα από ένα σωστό ΓΕΣΥ, αλλά η εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Με αυτή την ευκαιρία θέτουμε ξανά το ερώτημά μας για τα αποτελέσματα της διερεύνησης του γνωστού σκανδάλου για το ακτινοθεραπευτικό του νοσοκομείου Λεμεσού. Παρήλθαν επτά χρόνια από τότε και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για την έρευνα που είχε διεξαχθεί.

Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2017

ecb ευρωπαική τράπεζα κόκκινα δάνεια

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία σημειώνεται «ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές ή κανόνες για τις διαγραφές των μη εξυπηρετούμενων δανείων» σε συνδυασμό με το ότι η Κύπρος τοποθετείται στη δεύτερη θέση στο σύνολο της Ευρωζώνης σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιβεβαιώνουν την απουσία οργανωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ταυτόχρονα καταρρίπτει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το success story στην κυπριακή οικονομία.

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά αυθαιρετεί εις βάρος των πολιτών.

Ένα τραπεζικό σύστημα που ανακεφαλαιώθηκε με το κούρεμα των καταθετών του, θα έπρεπε να ανταποδώσει με λογικές προτάσεις και ευαισθησία ώστε να συμβάλει θετικά στην επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αντίθετα, επιχειρεί δια μέσου της τακτικής που ακολουθεί να προκαλέσει περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους πολίτης.

 

Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2017

Οι 13 ήρωες του Μαρί

Έξι χρόνια μετά την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» η ΕΔΕΚ αποτιεί φόρο τιμής στους 13 ήρωες αξιωματικούς, ναύτες και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα Πολυβίου, τα τραγικά γεγονότα του 2011 κατέδειξαν «μια καθολική, απαράδεκτη και εξοργιστική δυσλειτουργία του πολιτικού διοικητικού συστήματος». Μια δυσλειτουργία η οποία σε συνδυασμό με τις εγκληματικές παραλείψεις, την ευθυνοφοβία και την ανικανότητα της Πολιτείας να χειριστεί τη φύλαξη ή την καταστροφή ενός επικίνδυνου φορτίου οδήγησαν στο θάνατο 13 συμπολιτών μας και σε μεγάλη οικονομική καταστροφή.

Η καταστροφή στο Μαρί επιβάλλει τη θεσμοθέτηση κανόνων ελέγχου και λογοδοσίας του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού. Ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην επαναληφθούν τα τραγικά αυτά γεγονότα.

Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2017

ecb ευρωπαική τράπεζα κόκκινα δάνεια

Η έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που τοποθετεί την Κύπρο στη δεύτερη θέση στο σύνολο της Ευρωζώνης σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταρρίπτει τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το success story στην Κυπριακή οικονομία.

Με αφορμή την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, επαναφέρουμε τις προτάσεις της ΕΔΕΚ που εκτιμούμε ότι θα συμβάλουν θετικά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενών δανείων:

  1. Κατά τη διάρκεια της εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου να λογίζεται η αξία η οποία είχε συμφωνηθεί κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη, με εκτίμηση μάλιστα που είχε γίνει από διορισμένο εκτιμητή εκ μέρους της τράπεζας.
  2. Να καθοριστεί ο επιμερισμός του υπολοίπου που εναπομένει μετά την εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου ισόποσα μεταξύ όλων των εγγυητών και στην περίπτωση όπου εγγυητής δεν βρίσκεται εν ζωή ή έχει πτωχεύσει, το μερίδιό του να μην μεταφέρεται στους άλλους εγγυητές, αλλά να απορροφάται από την τράπεζα.
  3. Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων

Πέρα από τα πιο πάνω, από τη στιγμή που οι τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν με τα χρήματα των καταθετών, επιβάλλεται και οι ίδιες να επιδείξουν ευελιξία και κοινωνική ευαισθησία.

 


Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2017

ΡΟΥΛΛΑ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ

Κύριο
Χριστόφορο Φωκαΐδη
Υπουργό Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Είναι με μεγάλη έκπληξη που πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Άμυνας ζητά από τις 4.000 χιλιάδες υποψήφιους Συμβασιούχους Οπλίτες να παρουσιαστούν για το δεύτερο στάδιο των εξετάσεων προσκομίζοντας, οι μεν άντρες ακτινογραφία θώρακος, οι δε γυναίκες επιπρόσθετα πιστοποιητικό από γυναικολόγο!

Ειλικρινά γιατί πρέπει να υποστούν 4·000 νέοι άνθρωποι σωματική και οικονομική ταλαιπωρία αφού στόχος σας είναι η πρόσληψη μόνο 500 οπλιτών. Η οικονομική κρίση ταλανίζει ιδιαίτερα αυτούς τους νέους ανθρώπους και η οικονομική επιβάρυνση μεγάλη. Σε όλες τις υπηρεσίες όπως πολύ καλά γνωρίζετε γίνεται πρώτα η πρόσληψη και για να ολοκληρωθεί με την υπογραφή του συμβολαίου προσκομίζονται και τα ιατρικά πιστοποιητικά.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν είναι αργά να αναθεωρήσετε την απόφαση σας, η οποία δημιουργεί προβλήματα σε πολλές οικογένειες. Όσο για το πιστοποιητικό από γυναικολόγο για τις κοπέλες θεωρούμε πραγματικά ακατανόητη και προσβλητική αυτή την απόφαση σας. Το ίδιο ισχύει και για τα δυο μόρια περισσότερα που δίνονται στους άντρες υποψήφιους.

Θα ήταν πραγματικά προτιμότερο με την ειλικρίνεια που σας διακατέχει να τολμούσατε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό των γυναικών παρά να προσπαθούμε να τις αποκλείσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ

Ρούλλα Μαυρονικόλα
Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης
Πρώην Βουλευτής ΕΔΕΚ

ΚΟΙΝ. Επίτροπο Ισότητας

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Το αδιέξοδο στις συνομιλίες που προήλθε από την τουρκική στάση και συμπεριφορά επιβάλλει άμεσα να γίνει σοβαρή ανασκόπηση της πορείας που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα η οποία δυστυχώς αποδείχτηκε αποτυχημένη γιατί στηρίχθηκε μόνο σε ευσεβοποθισμούς και καθόλου στις πραγματικότητες.

Εάν πραγματικά επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, που εμείς ως ΕΔΕΚ θέλουμε, πρέπει να συζητηθεί μια άλλη στρατηγική η οποία θα στοχεύει στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών αυτής της χώρας μακριά από διαχωριστικές λογικές και εκπτώσεις οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτές από το λαό μας.

Είναι λυπηρό να φτάνουμε στο παρά πέντε της διαδικασίας για να διαπιστώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έπρεπε να έχει γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζω ότι φορτικά ζητούσαμε να είναι αυτός ο δρόμος της διαδικασίας για να μην φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Ελπίζουμε η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οφείλεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε χειρότερα και οδυνηρά αποτελέσματα.

Γραφείο Τύπου 
Λευκωσία, 27 Μαΐου 2017