ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΡΟΥΛΛΑ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ

Κύριο
Χριστόφορο Φωκαΐδη
Υπουργό Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Είναι με μεγάλη έκπληξη που πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Άμυνας ζητά από τις 4.000 χιλιάδες υποψήφιους Συμβασιούχους Οπλίτες να παρουσιαστούν για το δεύτερο στάδιο των εξετάσεων προσκομίζοντας, οι μεν άντρες ακτινογραφία θώρακος, οι δε γυναίκες επιπρόσθετα πιστοποιητικό από γυναικολόγο!

Ειλικρινά γιατί πρέπει να υποστούν 4·000 νέοι άνθρωποι σωματική και οικονομική ταλαιπωρία αφού στόχος σας είναι η πρόσληψη μόνο 500 οπλιτών. Η οικονομική κρίση ταλανίζει ιδιαίτερα αυτούς τους νέους ανθρώπους και η οικονομική επιβάρυνση μεγάλη. Σε όλες τις υπηρεσίες όπως πολύ καλά γνωρίζετε γίνεται πρώτα η πρόσληψη και για να ολοκληρωθεί με την υπογραφή του συμβολαίου προσκομίζονται και τα ιατρικά πιστοποιητικά.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν είναι αργά να αναθεωρήσετε την απόφαση σας, η οποία δημιουργεί προβλήματα σε πολλές οικογένειες. Όσο για το πιστοποιητικό από γυναικολόγο για τις κοπέλες θεωρούμε πραγματικά ακατανόητη και προσβλητική αυτή την απόφαση σας. Το ίδιο ισχύει και για τα δυο μόρια περισσότερα που δίνονται στους άντρες υποψήφιους.

Θα ήταν πραγματικά προτιμότερο με την ειλικρίνεια που σας διακατέχει να τολμούσατε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό των γυναικών παρά να προσπαθούμε να τις αποκλείσουμε με διαφορετικό τρόπο.

Σας ευχαριστώ

Ρούλλα Μαυρονικόλα
Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης
Πρώην Βουλευτής ΕΔΕΚ

ΚΟΙΝ. Επίτροπο Ισότητας

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Το αδιέξοδο στις συνομιλίες που προήλθε από την τουρκική στάση και συμπεριφορά επιβάλλει άμεσα να γίνει σοβαρή ανασκόπηση της πορείας που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα η οποία δυστυχώς αποδείχτηκε αποτυχημένη γιατί στηρίχθηκε μόνο σε ευσεβοποθισμούς και καθόλου στις πραγματικότητες.

Εάν πραγματικά επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, που εμείς ως ΕΔΕΚ θέλουμε, πρέπει να συζητηθεί μια άλλη στρατηγική η οποία θα στοχεύει στην ανατροπή των κατοχικών δεδομένων στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών αυτής της χώρας μακριά από διαχωριστικές λογικές και εκπτώσεις οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτές από το λαό μας.

Είναι λυπηρό να φτάνουμε στο παρά πέντε της διαδικασίας για να διαπιστώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έπρεπε να έχει γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζω ότι φορτικά ζητούσαμε να είναι αυτός ο δρόμος της διαδικασίας για να μην φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Ελπίζουμε η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οφείλεται σε προεκλογικές σκοπιμότητες, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε χειρότερα και οδυνηρά αποτελέσματα.

Γραφείο Τύπου 
Λευκωσία, 27 Μαΐου 2017

EDEK FOR WEBSITE

Με έκπληξη ακούσαμε σήμερα την Υπουργό Εργασίας να δηλώνει ότι σύμφωνα με απάντηση που της αποστάλθηκε από τον Υπ. Οικονομικών σε σχέση με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισηγείται όπως αυτή ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων.

Διερωτόμαστε πως μετά από τόσες συζητήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών για το εν λόγω νομοσχέδιο και ενώ οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης, επικαλούνταν συνεχώς το νορβηγικό μοντέλο, παρέλειψαν να εντάξουν και μέχρι σήμερα να αναφέρουν οτιδήποτε σε σχέση με την δημιουργία ενός οργανισμού αντίστοιχου του νορβηγικού (Government Pension Fund Norway).

Δηλαδή κάτι ανάλογου με το δικό μας ΤΚΑ που θα μπορούσε να επενδύει τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Μήπως η δήλωση αυτή έρχεται μετά από δημοσιεύματα από ειδικούς που είδαν το φως μόλις την περασμένη Κυριακή για τα κακώς έχοντα στο σχεδιασμό του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων;

Λευκωσία, 23 Μαΐου 2017

Πραγματικά εντυπωσιάζει το ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι αρεσκόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας όταν τόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όσο και η χθεσινή ανακοίνωση τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχεται ότι «αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη, κατ’ ιδίαν, ορισμένες φορές».

Προτρέπουμε την ηγεσία του ΑΚΕΛ αντί να ξεστομίζει κατηγορίες προς όσους ποτέ δεν απέκρυψαν την αλήθεια και δεν λειτούργησαν στα παρασκήνια, να πει «δημόσια» και με «παρρησία» τι είναι αυτό που ελπίζει να μην την υποχρεώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει.

Θυμίζουμε στο ΑΚΕΛ πως η ενημέρωση των κομμάτων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και όχι σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Μαΐου 2017

cyprous

Στη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και η οποία εξηγεί τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρώπη, επιβεβαιώνεται η σημαντική πλέον θέση που έχει αποκτήσει η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου.

Ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θωρακίσει τις συμφωνίες που μέχρι σήμερα έχει συνάψει (με την Ελλάδα, την Αίγυπτο το Ισραήλ και το Λίβανο) διότι αφενός  προσφέρουν στο κράτος αξιόλογα κέρδη και αφετέρου διευκολύνουν την εμπορική διοχέτευση του φυσικού αερίου.

Πέραν των πιο πάνω, η έκθεση απαντά και σε όλους αυτούς που επιμένουν πως ο αγωγός προς την Τουρκία είναι η μόνη επιλογή για να απογειωθούν τα ενεργειακά κέρδη της Κύπρου. Σε όλους αυτούς θυμίζουμε πως οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για ενίσχυση της γεωστρατηγικής της θέσης στο χώρο της  Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής προσδιορίζεται με την έλευση των αγωγών

Φυσικού Αερίου από την Ευρασία προς  την Ευρώπη καθώς και την ανεύρεση και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Όλοι αυτοί θα πρέπει να διαλέξουν: ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας ή ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου και θωράκιση του σημαίνοντα ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής;

Για την ΕΔΕΚ είναι δεδομένο πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στους Κυπρίους και σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ανεξαρτήτως τουρκικών διεκδικήσεων.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Μαΐου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Οι επαναλαμβανόμενες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας όπως επίσης και του κατοχικού ηγέτη είναι αναμφισβήτητα καταδικαστέες.

Όμως την ίδια στιγμή να μην ξεχνούμε και αυτούς που πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση, της έδιναν πίστωση χρόνου και περίμεναν ότι οι κύριοι Ακιντζί και Ερντογάν θα είχαν θετική συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι αυτοί που μοιραζόντουσαν τα ίδια οράματα μαζί τους και περίμεναν αλλαγή στην στάση τους μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Συνεπώς, για τη σημερινή κατάσταση και τα οποιαδήποτε ενδεχόμενα αδιέξοδα στο Κυπριακό με κίνδυνο επίρριψης ευθυνών και στη δική μας πλευρά, ευθύνη έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όσοι μέχρι σήμερα στήριξαν αυτή τη γραμμή και αυτή την πολιτική, που δεν φρόντισαν με την τακτική τους να προστατεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να εκθέσουν την Τουρκική στην περίπτωση που ακολουθούσε παρελκυστική πολίτικη.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να σταματήσει την έκδοση ανακοινώσεων και δηλώσεων για εσωτερική κατανάλωση και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρακτικές ενέργειες.

Είναι χρέος του να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Άιντα αμέσως, καθώς έπαψε πια να έχει το αντικείμενο της αμεροληψίας. Αντί ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να προωθεί τις θέσεις του Οργανισμού, προωθεί κυρίως τις τουρκικές θέσεις.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Μαΐου 2017

limani-lemesou-1

Τα όσα δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών στην Επιτροπή Ελέγχου στην ουσία αφήνουν πλήρως εκτεθειμένη την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε τη συμφωνία παραχώρησης των εμπορικών λειτουργικών δραστηριοτήτων του λιμανιού Λεμεσού σε ιδιωτική εταιρεία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης προκύπτουν μείζονα πολιτικά ερωτήματα που η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει.

Από την ώρα που η νομική υπηρεσία είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, διερωτόμαστε γιατί η κυβέρνηση δεν απευθύνθηκε στη νομική υπηρεσία και απευθύνθηκε σε ιδιώτες νομικούς συμβούλους;

Αποτέλεσμα των πιο πάνω η συμφωνία που έγινε για το λιμάνι Λεμεσού είναι:
. ετεροβαρής προς τα συμφέροντα του κράτους,
. εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα ιδιωτών,
. προκαλεί αχρείαστα προβλήματα στο ίδιο το λιμάνι και στην εξυπηρέτηση των πολιτών,
. αύξησε το κόστος των φορτοεκφορτώσεων χωρίς να αυξάνει ταυτόχρονα τα έσοδα του κράτους.

enas-dekalogos-gia-oikonomia-se-krisi (1)

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat τα οποία τοποθετούν την Κύπρο στην πεντάδα των χωρών της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, καθώς επίσης και η αύξηση του δημοσίου χρέους, στην ουσία επιβεβαιώνει πως παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης δεν υπήρξε πραγματική βελτίωση της οικονομίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών που εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι οι καλύτεροι γνώστες αυτής της κατάστασης

αξιογραφα 2
Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την δικαίωση των κατόχων αξιογράφων στο δικαστήριο της Αθήνας. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Τρ. Κύπρου να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων. Η πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία περιλαμβάνει:
  1. Να εξασφαλισθούν για κάθε αξιόγραφο οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
  2. Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων
  3.  Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012
  4. Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

εκτιμούμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του όλου ζητήματος.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Απριλίου 2017

 

Nomiki1 ypiresia

Όπως είναι γνωστό μετά από αίτημα που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει στην προεδρία της Βουλής, ο Πρόεδρος του σώματος με επιστολή του είχε ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για τη συνταγματικότητα ή όχι της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό των εορτασμών και όλων των σχετικών από τη Βουλή στον Υπουργό Παιδείας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην απαντητική του επιστολή κατά τρόπο σαφή είχε ξεκαθαρίσει ότι η νομική υπηρεσία δεν είναι νομικός σύμβουλος της Βουλής και πολύ περισσότερο δεν εμπλέκεται στην γνωμάτευση προτάσεων νόμου που κατατίθενται από βουλευτές.

Όμως σήμερα έχουμε διαπιστώσει ότι η νομική υπηρεσία με επιστολή της ημερομηνίας 4 Απριλίου (δηλαδή την ίδια μέρα που απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας την επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής) γνωμάτευσε επί πρότασης νόμου που κατέθεσα ως ο Προέδρος της ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Οικονομικών που αφορούσε την παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών πριν από προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση η νομική υπηρεσία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση ως αντισυνταγματική γιατί επεμβαίνει στις αρμοδιότητες που το σύνταγμα τις αναθέτει στην εκτελεστική εξουσία και στο πλαίσιο της διάκρισης των αρμοδιοτήτων, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί.

Η συγκεκριμένη γνωμάτευση ενισχύει τη θέση της ΕΔΕΚ ότι και η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού για το πιο πάνω θέμα, είναι αντισυνταγματική γιατί ακριβώς εκχωρεί αρμοδιότητες που με βάση το Σύνταγμα έχουν ανατεθεί στη νομοθετική εξουσία.

Γι’ αυτό και καλούμε για ακόμα μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει ή να μην υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής, καθώς και τον Υπουργό Παιδείας να αποφύγει να την εφαρμόσει.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Απριλίου 2017