ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Μεταβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, για να συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Σύγχρονοι Δημοκράτες με θέμα «Αιγαίο, Κύπρος, Ευρώπη, Εθνική Προοπτική».

Λευκωσία, 22 Μαΐου 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ι. Παπαδόπουλο, στο Σπίτι της Ευρώπης

Στη λύση του Κυπριακού η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος

Παρόλο που ήταν μια πρώτη, στην ουσία εθιμοτυπική, συνάντηση με το νέο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, τον κ. Παπαδόπουλο, εντούτοις είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το πώς η Ε.Ε. θα μπορέσει να αναβαθμίσει ενδεχομένως το ρόλο και τη συμμετοχή της τόσο στα ζητήματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού, όσο και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως οικονομικά, εμπορικά και τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά μου έχω μεταφέρει κυρίως τις θέσεις της ΕΔΕΚ για το πώς βλέπουμε η Ε.Ε. να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ ήταν από τους πρωταγωνιστές, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ευρώπης, για την ένταξη της Κύπρου τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Αφενός μεν για την Ε.Ε. για να υπάρξει μια περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην προοπτική της λύσης του Κυπριακού, η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και όσον αφορά τα θέματα της ένταξης στην Ευρωζώνη. Και αυτό γιατί η ενιαία οικονομία και κυρίως το κοινό νόμισμα θα αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο που θα βοηθήσει και αυτό στην επίλυση του κυπριακού.

Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών, ανταλλαγή ενημέρωσης και από την πλευρά της ΕΔΕΚ, της μεταφοράς θέσεων και απόψεων που έχουν ακριβώς σχέση τόσο με θέματα της Ε.Ε. όσο και με θέματα της Κύπρου.

 

 

Λευκωσία, 21 Μαΐου 2018

Κατεχόμενα

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με τη χρηματοδότηση του κατοχικού καθεστώτος, σημειώνουμε πως όσο η χρηματοδότηση της Ε.Ε. προχωρεί για τη δημιουργία δήθεν υποδομών και για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων που έγιναν το 1974, στην ουσία απομακρύνεται και το ενδεχόμενο της όποιας μορφής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζει και τις παράλογες απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος.

 

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2018

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

 

Χαιρετίζουμε με πολλή χαρά και ικανοποίηση τη διανυόμενη ήδη «Εβδομάδα για την Κερύνεια» και ευχόμαστε στους διοργανωτές της τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τέτοιες πρωτοβουλίες τονώνουν το ηθικό και ατσαλώνουν τη θέληση για ανένδοτο αγώνα για τα αναφαίρετα δίκαια και δικαιώματα του Κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Υπομιμνήσκουν το χρέος όλων μας και του καθενός προσωπικά, ότι υπέρτατον αγαθόν είναι η πατρίδα και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε κολοβωμένη λύση, η οποία θα βρίσκεται εκτός των παραμέτρων του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η ΕΔΕΚ ανταποκρίνεται στο κάλεσμα, «Είμαστε Όλοι Κερυνειώτες» και επικαιροποιεί το δικό της σύνθημα, «Τα Σύνορά μας είναι στην Κερύνεια».

 

Γραφείο Τύπου ΕΔΕΚ

Λευκωσία, 16 Μαΐου 2018

ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΓΥΗΤΕΣ

Του Μαρίνου Σιζόπουλου,

Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Με αφορμή την παράταση τριών ετών που δόθηκε στους εγγυητές από την Ολομέλεια της Βουλής λόγω της επικινδυνότητας να περιέλθουν αρκετοί εξ αυτών σε κατάσταση αφερεγγυότητας, θεωρούμε σημαντικό να επαναφέρουμε στη δημοσιότητα τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν από την ΕΔΕΚ και οι οποίες λειτουργούν προς όφελος τόσο των δανειοληπτών όσο και των εγγυητών.

Θυμίζουμε πως οι πιο κάτω προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων πριν από την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας τον Απρίλιο του 2015, αλλά δεν έχουν ακόμα προωθηθεί προς έγκριση με ευθύνη όχι της ΕΔΕΚ.

Συγκεκριμένα οι δύο προτάσεις αφορούν την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου και τη ρύθμιση των θεμάτων των εγγυητών:

Σε ότι αφορά το θέμα της ενυπόθηκης αξίας του ακινήτου, ως ΕΔΕΚ είχαμε προτείνει αυτή να είναι ίση με εκείνη την οποία αποδέχθηκαν οι τράπεζες στην αρχική συμφωνία κατά την οποία παραχωρήθηκε το δάνειο.

Θεωρούμε αδιανόητο η αξία να μεταβάλλεται σε βάρος του δανειολήπτη όταν όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες του εγγράφου που είναι υπέρ του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος παραμένουν ως είχαν.

Σε ότι αφορά τους εγγυητές, η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοούσε σε περίπτωση προσφυγής σε αυτούς, να υπάρχει ισόποση καταβολή του υπολοίπου του δανείου και όχι να επιβαρύνεται ο ένας  ή ενδεχομένως κάποιοι από τους εγγυητές. Σε περίπτωση θανάτου ή πτώχευσης ενός εκ των εγγυητών, το αντίστοιχο ποσό να απορροφάται από την τράπεζα.

Θυμίζουμε πως τον Μάρτιο του 2013 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το κούρεμα να γίνει για 5,8δις. Τελικά, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το κούρεμα ανήλθε στα 9,4δις ή στα 8,9δις κατά το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών, επειδή θεωρήθηκε μηδενική η φερεγγυότητα των εγγυητών.  Συνεπώς, όσοι ήταν εγγυητές σε δάνεια που έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί των υποχρεώσεών τους. Είναι λοιπόν άδικο αυτοί οι εγγυητές σήμερα να θυματοποιούνται προς όφελος των τραπεζών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ της προστασίας των πολιτών από την ασυδοσία των τραπεζών αλλά και υπέρ της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων προτάσεων.

 

Σημειώνουμε πως εάν η κυβέρνηση είχε συγκεκριμένη πολιτική και εργαζόταν για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα προβλήματα των τραπεζών και των εγγυητών θα ήταν πολύ πιο διαχειρίσιμα. Σε κάθε περίπτωση, από τον Μάρτιο όπου έγινε η σύσκεψη αρχηγών για το εν λόγω πρόβλημα, περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας δώσει το προσχέδιο των προτάσεών της. Για όσο καθυστερούν να ληφθούν αποφάσεις, αυτό το ζωτικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Η περέικλιστη πόλη της αμμοχώστου

Η Αμμόχωστος δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης ούτε της επιστροφής από την πρώτη ημέρα.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου και η εγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της σε αυτήν πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της Συμφωνίας του 1979, πριν από τη λύση και ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών.

Η επίκληση στις Συμφωνίες αυτές δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά.

 

Λευκωσία, 9 Μαΐου 2018

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Χαιρετίζουμε το διακηρυκτικό μέρος των χθεσινών συμφωνιών το οποίο καλύπτει κατά τρόπο σαφή και απόλυτο τις θέσεις που εδώ και καιρό προβάλλονται από την ΕΔΕΚ. Θέσεις που τόνιζαν την αναγκαιότητα προώθησης και ολοκλήρωσης του ενεργειακού σχηματισμού και την ίδια στιγμή της ενίσχυσης του γεωστρατηγικου ρόλου Ελλάδας και Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μέσα από συμφωνίες που αφορούν το κομμάτι της εμπορευματοποίησης των ενεργειακών πόρων αλλά και της συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε πως όταν άλλοι (συμπεριλαμβανομένων δυστυχώς πολιτικών κομμάτων και πολιτικών ηγεσιών) υποστήριζαν τη ροή του Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας, η ΕΔΕΚ ήταν αυτή που επέμενε στην κατασκευή του αγωγού EastMed.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι αυτό το ορθό διακηρυκτικό μέρος των συμφωνιών σύντομα θα λάβει σάρκα και οστά. Η ΕΔΕΚ, στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα στηρίξει αποφασιστικά την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών και θα ενισχύσει όποια ενέργεια γίνει από πλευράς κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση

Λευκωσία, 9 Μαΐου 2018

ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Η ΕΔΕΚ τιμά την Αντιφασιστική Νίκη

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ τιμά την 73η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, τη νίκη που έθεσε τέρμα στο φασισμό και το ναζισμό και σηματοδότησε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας.

Η μέρα αυτή είναι μέρα μνήμης και τιμής για τον Ελληνικό λαό που με τη νίκη του ενάντια στη φασιστική Ιταλία αλλά και την αντίσταση εναντίον της Γερμανικής ναζιστικής κατοχής πάλεψε για την ελευθερία. Μαζί και οι 16,624 Κύπριοι εθελοντές οι οποίοι έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας ενισχύοντας τον αγώνα κατά του Φασισμού και του Ναζισμού.

Παρόλο που η νίκη αυτή είναι ιστορικό ορόσημο, ο μεταπολεμικός κόσμος δεν κατάφερε να διαφυλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο την ελευθερία, τη δημοκρατία και την καθολική απόλαυση των βασικών ελευθερίων της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Κύπρος εδώ και 44 χρόνια βιώνει μέσω της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής τη διαιώνιση της καταπάτησης των ελευθεριών και των εγκλημάτων πολέμου και προσβλέπει στη δική της Νίκη που θα απελευθερώσει την πατρίδα μας και θα την απαλλάξει πλήρως από την κατοχή μέσω μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης.

 

Λευκωσία, 9 Μαΐου 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Κύριος ομιλητής σε εκδήλωση για το Κυπριακό ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, αναχωρεί αύριο για την Αθήνα όπου θα παραστεί ως ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση για το Κυπριακό. Το θέμα της ομιλίας του κ. Σιζόπουλου είναι  «Τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Λευκωσία, 8 Μαΐου 2018

ΤΑΜΕΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, κ. Ακιντζί, επαναλαμβάνουμε πως για την ΕΔΕΚ είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε διασύνδεση των θεμάτων αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων με τη λύση του κυπριακού.

Ευχόμαστε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα συναινέσει στη διασύνδεση της όποιας συζήτησης για επίλυση του κυπριακού με τα ενεργειακά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτιμούμε πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει αδιάκοπα και χωρίς καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ενεργειακών της προγραμμάτων. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αξιοποιήσει ισχυρά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως αυτά του Μαΐου του 1983, τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνουν την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απρόσκοπτη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων.

 

Λευκωσία, 5 Μαΐου 2018