ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στην κοινή αντικατοχική εκδήλωση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

 

Σε μια περίοδο όπου επιχειρείται συστηματικά η παραχάραξη της ιστορίας, με τους ενόχους  να αθωώνονται και τους αθώους να ενοχοποιούνται, οφείλουμε με θάρρος, αντικειμενικότητα και διεισδυτικότητα να καταγράψουμε τα αίτια και τα αιτιατά που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας, εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα, επικίνδυνες, όσο ποτέ άλλοτε.

Μόνο η ιστορική αυτογνωσία μπορεί να διορθώσει την πορεία-μας, να ανατροφοδοτήσει τους στόχους-μας και να μας οδηγήσει στην επιδιωκόμενη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Μοιραία αυτές τις μέρες η μνήμη ταξιδεύει στη γένεση και τους υπευθύνους της τραγωδίας. Επαναφέρει στη μνήμη-μας τους ολιγάριθμους Ελληνόφωνους προδότες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η σκέψη στρέφεται με οργή προς τους χουντικούς δεσμώτες του Ελληνικού λαού οι οποίοι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα αποφάσεων και σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ άνοιξαν τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, που δεν μπορούσε να πατήσει την Κύπρο εάν η προδοσία δεν άφηνε αφύλακτες τις ακτές της Κερύνειας. Το τουρκικό ασκέρι το έφερε η προδοσία και η εθελούσια παράδοση εδαφών.

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήσαν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Ήσαν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε μετά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υπονόμευση που επιχείρησε η τουρκοανταρσία του 1963. Αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διπλής ένωσης.

Παράλληλα εξυπηρετείτο με τον καλύτερο τρόπο ο σταθερός γεωστρατηγικός στόχος της Τουρκίας για επανάκτηση της Κύπρου, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τις αρχές της 10ετίας του 1950 στη βάση των εκθέσεων του Νιχάτ Ερίμ και περιλάμβανε:

 1. Οι διεκδικήσεις στην Κύπρο θα πρέπει να στηρίζονται σε πολιτικούς λόγους χωρίς να διαταράσσονται οι σχέσεις με τη Μ. Βρετανία.
 2. Στο νησί υπάρχουν δύο διαφορετικές εθνικές κοινότητες, η κάθε μία από τις οποίες έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η λύση θα αποφασισθεί με ξεχωριστά δημοψηφίσματα.
 3. Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί με την μετακίνηση ελληνικού πληθυσμού για να υπάγεται στη διοίκηση της επιθυμίας-του, αλλά και για να μην καταπατούνται τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας που είναι μειοψηφία, και επίσης να διασφαλίζεται η ασφάλεια της Τουρκίας.
 4. Η Τουρκία θα πρέπει να καθορίσει την προσφορότερη μορφή διχοτόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά και στρατιωτικά-της συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα των Τ/Κυπρίων. Στην ασφάλεια της περιοχής που θα παραχωρηθεί στους Ρωμιούς (‘Έλληνες) της Κύπρου, θα πρέπει να συμμετέχει και η Τουρκία γιατί το θέμα σχετίζεται τόσο με την ασφάλεια της ίδιας, όσο και με αυτή της Μ. Ανατολής.
 5. Πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε το σύνολο του τουρκικού πληθυσμού να μπορεί να αυξηθεί στο ποσοστό που ανερχόταν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε δεν θα υπάρχει ανησυχία για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου, είτε για τη διχοτόμηση.

Η προδοσία της περιόδου 1967 – 1974 με πρωταγωνιστές την στρατιωτική χούντα των Αθηνών και τους συνοδοιπόρους-τους στην Κύπρο, κυρίως τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄,

η αποχώρηση της ελληνικής Μεραρχίας το Γενάρη του 1968,

η εμφύλια διαμάχη που καλλιέργησαν στον κυπριακό ελληνισμό και

το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, οδήγησαν στην τουρκική εισβολή του 1974 και έδωσαν στην Τουρκία ισχυρό πλεονέκτημα για να εκπληρώσει τους στόχους-της.

Παράλληλα με την προώθηση της λύσης της ΔΔΟ μέσα από τις πρόνοιες που θα περιλαμβάνει όπως

 • Εκ περιτροπής προεδρία και βέτο σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
 • Αριθμητική εξίσωση στη Γερουσία και ξεχωριστή πλειοψηφία για την έγκριση όλων των νομοθετημάτων
 • Ειδικές πλειοψηφίες στη Βουλή για τη λήψη αποφάσεων
 • Αριθμητική εξίσωση στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε περίπτωση ισοψηφίας να προεδρεύει ξένος δικαστής και να έχει νικώσα ψήφο
 • Αριθμητική εξίσωση και εκ περιτροπής προεδρία στις περισσότερες ρυθμιστικές αρχές του κράτους όπως ΕΔΥ, Κεντρική Τράπεζα, Νομική Υπηρεσία κ.α.
 • Τη δυνατότητα τα συνιστώντα τμήματα να υπογράφουν συμφωνίες οικονομικής και επενδυτικής φύσης με άλλα κράτη

θα τις δίνεται η δυνατότητα δια μέσου του τ/κυπριακού συνιστώντος τμήματος να ελέγχει τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους. Με την στρατιωτική ισχύ που διαθέτει θα μπορεί όποια στιγμή αποφασίσει να το οδηγήσει σε κρίση, σε διάλυση ή/και σε προσάρτηση.

Εξεύρεση λύσης στη βάση των παραπάνω δεδομένων στην ουσία θα αποτελέσει τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας

Η 5μερής Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον περασμένο χρόνο, αποτέλεσε ακόμα μια ολέθρια υποχώρηση της πλευράς-μας. Στην ουσία υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο κοινότητας και την εξίσωσε με την τ/κυπριακή. Την ίδια στιγμή αλλοιώνεται η πραγματική υφή του κυπριακού από πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης.

Στην 5μερή η διαδικασία κατέρρευσε κάτω από το βάρος της τουρκικής αδιαλλαξίας. Άφησε όμως ως κληροδότημα το πλαίσιο από 6 σημεία το οποίο κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση για συζήτηση και σε περίπτωση συμφωνίας υπογραφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας».

Η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία.

Η αποδοχή-του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Η υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας θα καταστρατηγήσει και την αρχή που έγινε αποδεκτή, ότι «τίποτα δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα»

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 42 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη. Οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά-τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού-τους ρόλου στην περιοχή.

Η αναβάθμιση μπορεί να στηριχθεί σε τρείς βασικούς πυλώνες:

Τον Πολιτικό

Με επικέντρωση την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ

Όσον αφορά  την Ε.Ε. η στόχευση πρέπει να αφορά την παρεμπόδιση οποιασδήποτε αναβάθμισης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία.

Το πολιτικό πλαίσιο αυτής της τακτικής πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και την υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το Σεπτέμβριο του 2005.

Όσον αφορά τον Ο.Η.Ε. την αξιοποίηση αποφάσεων της Γ.Σ. και του Σ.Α. με επίκεντρο το αίτημα για σύγκλειση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με τη συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Σ.Α. της Ε.Ε. των εγγυητριών χωρών και της Κ.Δ. με μοναδικό θέμα την υλοποίηση των αποφάσεων των Η.Ε. για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού και συγκεκριμένα

 • Την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων
 • Την κατάργηση των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας
 • Τον επαναπατρισμό των εποίκων, και
 • Την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας

Τον ενεργειακό

Η προσεκτική και πολυεπίπεδη αξιοποίησή-του θα υποβοηθήσει στη μερική εξισορρόπηση των συμφερόντων των δυνάμεων που εμπλέκονται στην περιοχή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να σχεδιάσουν τη  δική-τους τακτική και με προσεκτική και αναβαθμισμένη κλιμάκωση να προωθήσουν την υλοποίησή-της. Οι προτάσεις-μας είναι συγκεκριμένες

 • Περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τις άλλες χώρες της περιοχής, ώστε αυτές πέραν της εκμετάλλευσης να περιλαμβάνουν και εμπορικούς και γεωστρατηγικούς τομείς
 • Εμπλοκή ισχυρών εταιριών στην εκμετάλλευση με προηγούμενη διερεύνηση οι κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται να προσφέρουν κάλυψη έναντι των τουρκικών προκλήσεων
 • Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου
 • Άμεση ενεργοποίηση της κατασκευής του αγωγού Αν. Μεσογείου (EastMed) για  μεταφορά Φ.Α. στην Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς για αγωγό μέσω Τουρκίας, θα προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην Κεντρική Ευρώπη και θα οδηγήσει σε μερική εξισορρόπηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων  αυτών των χωρών σε σχέση με την Τουρκία.

Τον στρατιωτικό

Η υλοποίηση των δύο προηγούμενων πυλώνων θα ενισχυθεί σημαντικά από ανάλογη στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Κύπρος αδυνατεί να προσφέρει.  Οι συνθήκες σήμερα προσφέρονται για στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στην Κύπρο, τόσο αριθμητικά όσο και οπλικά.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα δεν πρέπει να περιορίσει το γεωστρατηγικό-της ρόλο στο χώρο των Βαλκανίων. Πρέπει να τον επεκτείνει στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Μπορεί να το επιτύχει αξιοποιώντας την Κύπρο. Λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν περιόρισαν αυτή τη δυνατότητα και ενίσχυσαν την τουρκική πολιτική.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού είναι κοινός. Η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο. Εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου.

Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική  Κύπρο.

Στο όνομα των νεκρών αλλά και των ζώντων αγωνιστών της δημοκρατικής αντίστασης, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων. Δεν θα επιτρέψουμε να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών. Οφείλουμε να αγωνισθούμε και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική.

 

Λευκωσία, 17 Ιουλίου 2018

Ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από μέλη της ΕΟΚΑ Β'

Έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών επιτέλους η ηγεσία του ΕΛΑΜ απάντησε.

Παρατηρούμε ότι προσεκτικά και σκόπιμα η ηγεσία του ΕΛΑΜ αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα του προδοτικού πραξικοπήματος και της συνωμοτικής δράσης της Χούντας που οδήγησε στην καταστροφή της πατρίδας μας το 1974.

Η ηγεσία του ΕΛΑΜ κατά τρόπο σαφή οφείλει να απαντήσει:

 • καταδικάζει την παράνομη δράση της ΕΟΚΑ Β΄ και του Γρίβα;
 • καταδικάζει τη συνωμοτική συμπεριφορά της Χούντας και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 το οποίο έφερε την τουρκική εισβολή και κατοχή;

Όταν η ΕΔΕΚ αγωνιζόταν εναντίον της κατοχής, όταν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από τις 23 Απριλίου 2003 είχε ταχθεί εναντίον της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, τα πλείστα στελέχη της ηγεσίας του ΕΛΑΜ ανήκαν σε κόμματα και οργανώσεις που υποστήριζαν το σχέδιο ΑΝΑΝ.

Δυστυχώς η σημερινή επένδυση με το μανδύα της εθνικοφροσύνης και του πατριωτισμού θυμίζει άλλες επικίνδυνες εποχές εκτροπής της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας.

Η ΕΔΕΚ είναι ένα υπεύθυνο σοσιαλιστικό και προοδευτικό κόμμα και δεν πρόκειται να προσαρμοστεί σε θέσεις κομμάτων τα οποία προέρχονται, δήθεν, από παρθενογένεση.

Το παρελθόν του καθενός σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον του.

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Κατανοούμε τις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ για το μη άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας. Παρόλα αυτά οφείλουμε να επαναλάβουμε πως πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν η κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσει την άποψή της.

Ως πολιτικούς λόγους επαναλαμβάνουμε αυτό που πολλές φορές τονίσαμε, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να γίνονται μονομερή ανοίγματα οδοφραγμάτων όταν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αρνούνται να ανοίξουν την δίοδο Πυροΐου και το οδόφραγμα Κοκκίνων, που ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει τους Ελληνοκυπρίους, αλλά εμμένει μόνο στο οδόφραγμα της Δερύνειας και Λεύκας Απλικίου.

Ως οικονομικούς λόγους επαναλαμβάνουμε πως με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ενισχυθεί περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, κάτι που θα οδηγήσει σε σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής με δική μας συμβολή. Συνεπώς η προοπτική επιστροφής της πόλης της Αμμόχωστου στους νόμιμους κατοίκους της θα εκμηδενιστεί.

Περαιτέρω, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τουριστική και επισιτική βιομηχανία της περιοχής. Ήδη με βάση σημερινές εκτιμήσεις των φορέων της περιοχής υπάρχει απώλεια μισού και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως από την  διημέρευση στην κατεχομένη Αμμόχωστο των τουριστών που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το άνοιγμα θα αυξήσει αυτό το ποσό και πέρα από τις σημαντικές οικονομικές απώλειες ενδεχομένως να οδηγήσει σε συρρίκνωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε αύξηση της ανεργίας. Τα όποια επιχειρήματα προβάλλονται για άνοιγμα του οδοφράγματος για δήθεν επικοινωνία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων είναι έωλα γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που θα ενισχυθεί είναι:

 • η οικονομική στήριξη της κατοχής,
 • το λαθρεμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών και
 • η περαιτέρω αύξηση της μεταφοράς προϊόντων από την Τουρκία μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές, κατά παράβαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους Κύπριους αγρότες και μικροεπαγγελματίες της περιοχής και όχι μόνο.

Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην, αύριο Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 07:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου (πλησίον οδοφράγματος Δερύνειας) με ομιλητή τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

 

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2018

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαίκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι

Οι τέσσερις κατευθύνσεις που ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών από την κ. Μογκερίνι και οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό όμως που χρειάζεται είναι περαιτέρω δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών με κύριο στόχο τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής με βασικό στόχο:

 • την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων,
 • τον επαναπατρισμό των εποίκων και
 • την κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας

 

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 07.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου (πλησίον του οδοφράγματος Δερύνειας) η ΕΔΕΚ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος του Οδοφράγματος της Δερύνειας με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τους πολίτες.

Η εν λόγω εκδήλωση είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών που ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνου με έκδοση σχετικών ανακοινώσεων, ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής με φυλλάδια, κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, όπου αναλύονταν οι κίνδυνοι από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Στόχος των πιο πάνω δράσεων είναι να γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς κυβέρνησης και να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος.

Για την ΕΔΕΚ η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας θα έχει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στους κατοίκους της περιοχής της Ελεύθερης Αμμοχώστου και αυτό επειδή:

 1. Σήμερα επισκέπτονται ημερησίως την κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου περίπου 10.000 τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια περίπου μισού εκατομμυρίων ευρώ τη μέρα. Η διάνοιξη του οδοφράγματος σίγουρα θα διπλασιάσει αυτούς τους αριθμούς.
 2. Λόγω του χαμηλού κόστους και της απουσίας φορολογίας στα κατεχόμενα θα ενισχυθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των επαγγελματιών των ελεύθερων περιοχών.
 3. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα διευκολύνει τη σταδιακή ανάπτυξη της παραλίας της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα είναι η ταφόπλακα σε ενδεχόμενη επιστροφή της κλειστής περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της.

Η ΕΔΕΚ έχει εγκαίρως ξεκαθαρίσει τη θέση της για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και την ίδια στιγμή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν να περιοριστούν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που ήδη παρατηρούνται.

Περισσότερα για την εκδήλωση εδώ:

Λευκωσία, 17 Ιουλίου 2018

Περισσότερα για την εκδήλωση εδώ: https://bit.ly/2zDSi9Q

Προεδρικό κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος

Επισημαίνουμε ότι στην ομιλία του εκπροσώπου του ΕΛΑΜ στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής:

 • δεν έκανε καμία αναφορά στο προδοτικό πραξικόπημα,
 • δεν έκανε καμία αναφορά στην παράνομη δράση της ΕΟΚΑ Β’,
 • δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή την οποία προκάλεσε το προδοτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της χούντας,
 • ενώ τη χουντική συνομωσία σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ εναντίον της συνταγματικής νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών της κυπριακής κυβέρνησης, την απεκάλεσε, απλώς, ως εσωτερική διαμάχη.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η ηγεσία του ΕΛΑΜ δεν μπορεί να ερμηνεύσει με αμεροληψία τα ιστορικά γεγονότα και με τη στάση της ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στους προδότες της πατρίδας μας.

 

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή της επιστολής Ακιντζί ως μη παραληφθείσας. Η εν λόγω επιστολή ημερομηνίας 2 Ιουλίου υπογράφεται από τον Ακιντζί υπό την ιδιότητα του «προέδρου της ΤΔΒΚ» και επισυνάπτεται ως παράρτημα στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη με αποφάσεις των οργάνων τους (Γενική Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας) δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, είναι απαράδεκτο να παραλαμβάνουν έστω και σε παράρτημα αυτού του είδους τις επιστολές.

 

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2018

ΛΟΥΤ

Με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, σημειώνουμε την ανάγκη προσεκτικών κινήσεων από πλευράς Ν. Αναστασιάδη καθώς ενδέχεται από αυτή τη διαδικασία να προκύψουν κίνδυνοι:

 • Εάν αυτή η διαδικασία δεν είναι πράγματι νέα αλλά είναι μία ακόμη διαδικασία από τα παλιά, οι πιθανότητες να τελεσφορήσει είναι περιορισμένες. Μέχρι σήμερα η επανάληψη της διαδικασίας όχι μόνο δεν τελεσφόρησε αλλά προσέδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά παράγωγο δίκαιο και πολιτικά κεκτημένα.
 • Η υπογραφή ή η κατάληξη σε μία «ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία» θα ήταν εξέλιξη ιδιαιτέρως αρνητική για την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξάλλου κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει τελικά λύση. Επιπρόσθετα εάν αυτό γίνει αποδεκτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή που έχει γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές, ότι «τίποτε δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Για την ΕΔΕΚ χρειάζεται μια νέα διαδικασία στη βάση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προβλέπουν τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης. Εάν πραγματικά επιδιώκουμε τη λύση, θα πρέπει πρώτα στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης να συμφωνηθεί η λύση της διεθνούς πτυχής και στη συνέχεια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουμε την εσωτερική πτυχή με βάση την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων σε βάση πολιτικής ισότητας.

 

Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2018

 

Γλωσσάρι-ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη στήριξή της στην δημοσιογραφική ελευθερία και τάσσεται κατά της επιβολής κώδικα που επιχειρεί κατά τρόπο άμεσο ή έμμεσο να επιβάλει συγκεκριμένη συμπεριφορά η οποία άπτεται ιστορικών γεγονότων. Θυμίζουμε πως το θέμα της δεοντολογίας αφορά τον κάθε δημοσιογράφο και το κάθε μέσο επικοινωνίας ξεχωριστά για να το τηρήσουν.

Η απαράδεκτη προσπάθεια που γίνεται μέσα από το γλωσσάρι για να διαγραφεί η τουρκική επεκτατική πολιτική και η δράση του κατοχικού καθεστώτος με αναφορές όπως «τουρκοκυπριακή διοίκηση», εμμέσως «νομιμοποιούν» το ψευδοκράτος. Ταυτόχρονα, μέσα από την καταδικαστέα απάλειψη συγκεκριμένων όρων παραχαράσσεται με τον πιο προκλητικό τρόπο η ιστορία.

Επαναλαμβάνουμε πως για την ΕΔΕΚ η εισβολή είναι εισβολή, η κατοχή είναι κατοχή, το κατοχικό καθεστώς είναι ψευδοκράτος και η απελευθέρωση είναι απελευθέρωση.

Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την προκλητική  και επεκτατική του ρητορική όσον αφορά την Κύπρο.

Οι εν λόγω δηλώσεις θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τους συνεργάτες του στις τοποθετήσεις που θα έχουν ενόψει της διερεύνησης επανέναρξης των συνομιλιών από την Τζέιν Χολ Λουτ.

 

Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2018