ΚΥΠΡΙΑΚΟ

poujgfd

Μέσα από το άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Washington Times επιβεβαιώνεται πως στη βάση της ονοματολογίας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η μορφή της λύσης θα είναι αυτή της συνομοσπονδίας. Αυτή θα περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρονται στο άρθρο και τα οποία εν πολλοίς, όσον αφορά τη δομή του κράτους, έχουν γίνει αποδεκτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υποστηρικτές της συγκεκριμένης μορφής λύσης.

Για ακόμα μια φορά θα επαναλάβουμε ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού, η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους στις δύο «ζώνες» και ο περιορισμός της άσκησης σε αριθμό πολιτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οδηγεί σε ένα ρατσιστικό και μη λειτουργικό σύστημα με προφανείς τους κινδύνους είτε διάλυσης είτε προσάρτησης ολόκληρης της Κύπρου στην Τουρκία.

Σε όσους υποστηρίζουν ότι με αυτή τη μορφή της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα έχουμε ένα κράτος και ένα λαό, πώς μπορούν να δικαιολογήσουν τις συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες δεν εφαρμόζονται σε καμία ομοσπονδία οποιουδήποτε τύπου σε ολόκληρο τον πλανήτη; Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης όπου είναι γνωστά τα αποτελέσματα μετά από 21 χρόνια εφαρμογής του συστήματος.

Πρέπει να σημειώσουμε πως μέσα στο κλίμα της ευρύτερης ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει αυτούς που διαχειρίζονται το κυπριακό σε αυτή τη δύσκολή φάση, περιλαμβάνεται και η πλήρης απουσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, είτε για να ανασκευάσει τις προκλητικές θέσεις της τουρκικής πλευράς είτε για να παρουσιάσει τις δικές μας θέσεις.

Να υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη απουσία οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας στα όσα η Τουρκική προπαγάνδα προωθεί;

Την ώρα που κυβερνήσεις άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. αλλά και κόμματα αντιδρούν στην προκλητική συμπεριφορά του ισλαμοφασιστικού καθεστώτος του Ερντογάν, προτείνοντας μάλιστα είτε την αναστολή των ενταξιακών διαβουλεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., είτε τον τερματισμό χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά ταμεία, η Κυπριακή Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ηττοπαθούς πολιτικής που ακολουθά, φαίνεται να παραμένει παθητικός θεατής στα όσα τεκταίνονται. Την ώρα μάλιστα κατά την οποία η Τουρκία με τρόπο προκλητικό πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές πλησίον της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι η κατάλληλη στιγμή η Κυπριακή Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική της και να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό κλίμα που δημιουργείται ώστε άμεσα να διεκδικήσει:

  • την εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Κύπρου με τη συμφωνία με την Ε.Ε. το 2005,
  • την απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου που κατέθεσε στην Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2014 και αναφέρεται σε εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία,
  • καθώς και την αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Σε αντίθετη περίπτωση όπου η Τουρκία δεν συμμορφωθεί να προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για λήψη πρακτικών μέτρων εις βάρος της.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2017

Την ώρα που η Τουρκία:

  • διατηρεί την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο με τη NAVTEX όσο και τώρα με τη NOTAM,
  • αρνήθηκε να καταθέσει συγκριμένες προτάσεις στο Μοντ Πελεράν 3 για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού (αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και κατάργηση εγγυήσεων)
  • και τη στιγμή που η προκλητικότητα Ακιντζί ξεπέρασε κάθε όριο, ο κ. Άιντα συνεχίσει την φιλοτουρκική και παρελκυστική τακτική.

Ο κ. Άιντα αδιαφορεί για ότι η δική μας πλευρά έχει προβεί σε παραχωρήσεις που ξεπερνούν τα όρια ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους (κατά την άποψη της ΕΔΕΚ πολύ κακώς) και παραγνωρίζει το γεγονός ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία χειρονομία καλής θέλησης.

Είναι για αυτό το λόγο που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη γραμμή, θα πρέπει να αντιληφθούν το αδιέξοδο της τακτικής τους.

Το συντομότερο δυνατό πρέπει να γίνει αναθεώρηση αυτής της τακτικής μέσω της προβολής, κυρίως, προτάσεων οι οποίες να αξιοποιούν τα διαπραγματευτικά μας όπλα και πολύ περισσότερο την εγκατάλειψη της ηττοπαθούς τακτικής που ακολουθείται.

Είναι η ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα, διεθνή και περιφερειακά, και να επανακατατάξει το κυπριακό στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

deite-ta-periousiaka-stoicheia-tou-averof-neofytou_1

Με αφορμή το στόχο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε το δείπνο ανάμεσα στον κ. Αβέρωφ και τον κατοχικό ηγέτη και την προσπάθεια του πρώτου να «διορθώσει το λάθος» της βουλής, επιθυμούμαι να τονίσουμε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Παιδείας.

Και αυτό επειδή τα θέματα παιδείας εκχωρήθηκαν από την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση το 1965 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν στον Υπουργό Παιδείας απλά και μόνο για να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά.

Πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό θέμα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

17473142-1021x576

Η δραστηριότητα του κ. Άιντα πέρα από υπονομευτική, εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους. Και αυτό διότι δεν κινείται στο πλαίσιο των όρων εντολής που του έχει καθορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά περισσότερο στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.

Αυτό επιβεβαιώθηκε πολλές φορές, τόσο μέσω των μέχρι σήμερα ενεργειών του όσο και με τη στάση που τήρησε στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι άμοιροι ευθυνών καθότι στις επανειλημμένες παρεκκλίσεις του κ. Άιντα τήρησαν στάση ουδετερότητας και σιωπής.

european-commission-building-flags

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τις δηλώσεις των επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Για πολλοστή φορά ζητάμε από την Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας καθώς επίσης και της τελωνειακής αναβάθμισης Τουρκίας- Ε.Ε. εάν πρώτα η Τουρκία:

  • δεν αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακή Δημοκρατία και
  • εάν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή ζητάμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να επαναξιολογήσει την πολιτική που καθορίστηκε τη δεκαετία του 1990 και αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει και των νέων δεδομένων.

kypriako

Με αφορμή τα νέα δεδομένα στις συνομιλίες, είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αλλάξει την τακτική του όσον αφορά την εμπλοκή του σε αυτές.

Είναι η στιγμή που ο Πρόεδρος πρέπει να προτάξει θέσεις οι οποίες είναι στηριγμένες σε διαπραγματευτικά όπλα και στο διεθνές δίκαιο.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να  διεκδικήσει τις καλύτερες δυνατές πρόνοιες για δημοκρατική και βιώσιμη λύση.

Το ζητούμενο δεν είναι η εξεύρεση μίας λύσης η οποία να είναι μη λειτουργική, μη βιώσιμη και η οποία θα καταλήξει σε αναπαραγωγή συγκρούσεων και διχοτόμηση.

Το ζητούμενο είναι η λύση να είναι de facto και de jure δημοκρατική και λειτουργική.

Cyprus Turkey

Ενώ σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ Ολλανδία) απαγορεύθηκαν οι τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία καταγγελία ή έστω διαμαρτυρία για την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων αξιωματούχων στις συγκεντρώσεις στα κατεχόμενα.

Είναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς πως οι συγκεντρώσεις αυτές αποτελούν ταυτόχρονα και μια ενδεχόμενη απόδειξη πως οι 110000 και πλέον Τούρκοι έποικοι ψηφοφόροι που υπάρχουν στα κατεχόμενα επηρεάζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα από την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν και τα όσα πρεσβεύει.

Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνουν και το μέγεθος του παράνομου εποικισμού ο οποίος θα συνεχίσει να υφίσταται και μετά τη λύση αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη αποδεχθεί την παραμονή όλων αυτών των εποίκων στο νησί, χωρίς να έχει αξιολογήσει τη δημογραφική συρρίκνωση των Τουρκοκυπρίων και τη μεταλαμπάδευση των ισλαμοφασιστικών ιδεών διά μέσου τους.

Με τις πράξεις του αυτές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αγνοήσει:

  • τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναφέρονται σε παράνομη νομιμοποίηση του εποικισμού
  • και τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 για απογραφή πληθυσμού.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και τώρα να καταγγείλει τον παράνομο εποικισμό στα κατεχόμενα και να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για μη αποδοχή της εσαεί παρουσίας των Τούρκων εποίκων στο νησί.

Με αφορμή τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας για έρευνες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα, αποδεικνύεται πως η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας δεν περιορίζεται μόνο στη ρητορική που αναπτύσσουν Τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά επεκτείνονται και σε ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τόσο το κλίμα των διαπραγματεύσεων όσο και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Μετά την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο, ακολούθησε η NAVTEX για τη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Πάφου για την πραγματοποίησή τουρκικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Τώρα, έχουμε την εξαγγελία για την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών στη Μεσόγειο σε περιοχές ενδεχομένως που βρίσκονται εντός τη ΑΟΖ της Τουρκίας.

q0pxvfmpd2dsbnje8nzk

Η επίσημη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη αφού διά μέσου του η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η παράχωση των 4 Βασικών Ελευθεριών δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά το σύνολο της Ε.Ε., που ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Κύπρος νομιμοποιείται να διεκδικήσει παρέκκλιση από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας.

Πάρα την ουδέτερη στάση την οποία κατά καιρούς διάφορες χώρες της Ε.Ε. έχουν τηρήσει έναντι του κυπριακού προβλήματος και της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δυνατότητες για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, τόσο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο όσο και εμπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Είναι καιρός αυτό να συνειδητοποιηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής διαπραγμάτευσης να προσπαθήσει να θωρακίσει το περιεχόμενο της λύσης με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Την ίδια στιγμή να διεκδικήσει την απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου του Ιουνίου του 2014 της Τουρκίας για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, θα επιχειρήσει να τερματίσει την όποια αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.