ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης που έδωσε στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο», ότι σε μια νέα Διάσκεψη για επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι άκρως παραπλανητική.

Η ΕΔΕΚ εδώ και τρία περίπου χρόνια ζητούσε από τον Πρόεδρο στο Εθνικό Συμβούλιο να ενεργήσει ανάλογα έτσι ώστε σε οποιαδήποτε διεθνή διάσκεψη για επίλυση του κυπριακού να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πλην όμως προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες δεν το έπραξε. Την στιγμή μάλιστα που τόσο η Γαλλία όσο και η Ρωσία είχαν εκφράσει μια τέτοια πρόθεση.

Τον καλούμε να ενημερώσει το λαό για τις δικαιολογίες που προέβαλλε και δεν προχώρησε σε αυτήν την επιλογή, η οποία αναμφίβολα θα ήταν βοηθητική για την Κύπρο.

Και γιατί τώρα να τον πιστέψουμε ότι θα το πράξει στο μέλλον, αφού στο παρελθόν το αρνήθηκε πεισματικά;

H εμπειρία δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να εμπιστευτούμε άλλο τον κ. Αναστασιάδη.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2018

Νέα Στρατηγική

Η αποτυχημένη πολιτική που υποστηρίζουν στο Κυπριακό οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς οδήγησε στο τέλμα και στο αδιέξοδο που όλοι βιώνουμε.

Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση επιδιώκει να τερματίσει η Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Για να προκύψει λύση βιώσιμη και λειτουργική θα πρέπει να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπράττουμε τα ίδια λάθη με τους ίδιους όρους και να αναμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα.

Δεν είναι με παραχωρήσεις προς την Τουρκία που λύνεται το Κυπριακό αλλά με τον εξαναγκασμό της να συμβιβαστεί με λύση.

Αυτό προϋποθέτει να αλλάξουμε τη σημαδεμένη τράπουλα και να καθορίσουμε εμείς και οι σύμμαχοι μας, τους όρους του παιχνιδιού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2018

αναστασιαδης-μαλας

 

Η ΕΔΕΚ λέει όχι στην ηττοπαθή πολιτική που στηρίζουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο Σ. Μαλάς

 

Η ΕΔΕΚ λέει όχι στην ηττοπαθή πολιτική που στηρίζουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο Σ. Μαλάς που με μαθηματική ακρίβεια νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και εκχωρεί κυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία.

Η ΕΔΕΚ:

•   Λέει όχι στην εκ περιτροπής προεδρία με έποικο Πρόεδρο

•   Λέει όχι στη μονιμοποίηση εποίκων, αριθμού μεγαλύτερου από αυτό των Τουρκοκυπρίων

•   Λέει όχι στην παραχώρηση των 4 ελευθεριών  στους Τούρκους υπηκόους πριν από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

•   Λέει όχι στον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού

•   Λέει όχι στην κατάταξη των πολιτών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα

•    Λέει όχι στην παραχώρηση του πρώτου λόγου κατά προτεραιότητα όσον αφορά την απόκτηση περιουσίας στους παράνομους έποικους σφετεριστές των περιουσιών μας.

ΕΔΕΚ λέει ΝΑΙ στην εθνική αξιοπρέπεια και στη Συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό στηρίζουμε την Νέα Στρατηγική για τη λύση του Κυπριακού και την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε από τις δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2018

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Στις επικείμενες εκλογές δεν αποφασίζουμε μόνο τον επόμενο ΠτΔ αλλά και αν θα επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία

Οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και οι υποψήφιοι που στηρίζουν, Ν. Αναστασιάδης και Σ. Μαλάς, με την πολιτική που ακολουθούν:

 • υπονομεύουν την αγωνιστικότητα του λαού και την άμυνα της πατρίδας μας στο όνομα του δήθεν ρεαλισμού του ισοζυγίου δυνάμεων,
 • θέτουν υπό διαπραγμάτευση την κρατική μας υπόσταση,
 • μιλούν για την ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων, υπονοώντας με αυτό τον τρόπο υποταγή στα κατοχικά δεδομένα
 • προάγουν τη συμφιλίωση με την κατοχή στο όνομα δήθεν της επαναπροσέγγισης, προσφέροντας στο πιάτο αναβάθμιση στο κατοχικό καθεστώς,
 • αποδέχθηκαν τη νομιμοποίηση της παραμονής των εποίκων και τους κατοχυρώνουν δικαιώματα επί των Ε/Κ περιουσιών στα κατεχόμενα αλλά και στις υπό Ε/Κυπριακό έλεγχο επιστρεφόμενες περιουσίες, τις οποίες παράνομα σφετερίζονται,
 • αδιαφορούν για την πώληση των Ε/Κυπριακών περιουσίων στην Τουρκία προσφέροντάς της τη δυνατότητα νόμιμης απόκτησης εδάφους ώστε να μπορεί στο μέλλον να δικαιολογήσει τον εδαφικό διαχωρισμό και την απόσχιση, δηλ. τη διχοτόμηση,
 • αποδέχθηκαν την παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε. στους τούρκους υπηκόους.

Η ΕΔΕΚ και οι δυνάμεις που στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, σας καλούμε να συστρατευτείτε μαζί μας στον αγώνα για λύση και όχι διάλυση της , στον αγώνα για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος.

Να συστρατευτείτε μαζί μας για να διεκδικήσουμε λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Να συστρατευτείτε μαζί μάς ώστε να δώσουμε τη δύναμη στον Νικόλα Παπαδόπουλο να φέρει μία λύση με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς εγγυήσεις και οποιασδήποτε μορφής επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών και πολύ περισσότερο της Τουρκίας.

Στις επικείμενες εκλογές δεν αποφασίζουμε μόνο τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποφασίζουμε αν θα επιβιώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ή αν θα υποταχθούμε στην Τουρκία μέσα από τις πρόνοιες λύσης που προτείνουν ο Ν. Αναστασιάδης και ο Σ. Μαλάς.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στις 18.30 ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση για το Κυπριακό που θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων Μακεδονικών Σπουδών (απέναντι από τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς) στη Θεσσαλονίκη.

 

Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ήρθε η στιγμή να αποκλείσουμε τα περαιτέρω δεινά, να φράξουμε το δρόμο στην εφαρμογή των τουρκικών σχεδίων, να απαλλαγούμε πλήρως από την κατοχή, τους εποίκους και τις προσβλητικές εγγυήσεις που οι προτάσεις και οι χειρισμοί του Νίκου Αναστασιάδη και του Σταύρου Μαλά μας επιβάλλουν.

Ήρθε η στιγμή να ενδυναμώσουμε το μέτωπο αντίστασης και να υιοθετήσουμε τη νέα στρατηγική που θα προβάλλει και θα αναδεικνύει την πραγματική υφή του κυπριακού προβλήματος ως ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψουμε τον ευσεβοποθισμό αναμένοντας κινήσεις καλής θέλησης από την κατοχική δύναμη Τουρκία.

Ήρθε η στιγμή να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της Κυπριακή Δημοκρατίας μέσα από μία σωστή λύση.

Για εμάς οι επικείμενες εκλογές είναι δημοψήφισμα. Λέμε ΝΑΙ στην συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λέμε ΌΧΙ στην ηττοπαθή πολιτική του Ν. Αναστασιάδη και του Σ. Μαλά που μετατρέπει την Κύπρο σε Τουρκικό προτεκτοράτο. Καλούμε όλους εσάς να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στο Νικόλα Παπαδόπουλο για να εφαρμόσει τη Νέα Στρατηγική και να μας οδηγήσει σε μια σωστή, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό.

 

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2018

Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακκιντζί

Ο κατοχικός ηγέτης, Μ. Ακιντζί, τον οποίον οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και οι υποψήφιοι που υποστηρίζουν, Ν. Αναστασιάδης και Σ. Μαλάς, χαρακτήριζαν ως πεφωτισμένο και διαλλακτικό ηγέτη και ως πολιτικό πρόσωπο με το οποίο μοιράζονταν κοινά οράματα, αναφέρθηκε δημόσια στον Ραούφ Ντενκτάς και τον αποκάλεσε «λυτρωτή του Τουρκοκυπριακού λαού».

Για ακόμα μια φορά οι δημόσιες αναφορές του κατοχικού ηγέτη επιβεβαιώνουν ότι:

 • Είναι εντεταλμένος τοποτηρητής της Τουρκίας στην Κύπρο ο οποίος υιοθετεί πλήρως τις διαχρονικές θέσεις και τους χειρισμούς της.
 • Διά μέσου του η Τουρκία προωθεί την εγκαθίδρυση στην Κύπρο ενός συνομοσπονδιακού πολιτειακού μορφώματος με πλήρη επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Εάν δεν το πετύχει αυτό να δημιουργήσει τις συνθήκες και προϋποθέσεις για την προώθηση του εναλλακτικού σχεδίου της Τουρκίας για τη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η στάση του κ. Ακιντζί υποβοηθείται με την τακτική και τις υποχωρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, των συνεργατών του, των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και του Σ. Μαλά, οι οποίοι όχι μόνο στηρίζουν μία ηττοπαθή πολιτική συνεχών υποχωρήσεων αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να συνεχίσουν αυτή την πολιτική, εάν και εφόσον εκλεγούν.

Πάντως είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής όλοι αυτοί που στην ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωναν με κάθε ευκαιρία πως μοιράζονταν τα ίδια οράματα με τον κ. Ακιντζί, εξωραΐζοντας πολιτικά τον εκπρόσωπο της κατοχής, το τελευταίο χρονικό διάστημα ούτε αυτοκριτική κάνουν ούτε καταδικάζουν αυτήν τους τη στάση. Αντίθετα, περί άλλων τυρβάζουν.

 

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2018

Αναστασιάδης για Φωτεινή

Οι χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη είναι άκρως προσβλητικές.

Χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό άφησε αιχμές εναντίον της κ. Φωτεινής Παπαδοπούλου και της οικογένειας Λεβέντη που αποδεδειγμένα έχουν ξεχωρίσει για την φιλανθρωπική τους δράση και αποτελούν φωτεινό φάρο ανιδιοτελούς προσφοράς στον πολιτισμό και στις επιστήμες του τόπου.

Ζητάμε από τον Νίκο Αναστασιάδη να δείξει σεβασμό, τόσο απέναντι στους εθνικούς μας ευεργέτες όσο και απέναντι στον κάθε Κύπριο τον οποίο καθημερινά προσπαθεί να παραπλανήσει με μοναδικό στόχο την επανεκλογή του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η χθεσινή του δήλωση για το ότι τήρησε την υπόσχεσή του στις διαπραγματεύσεις και κινήθηκε μέσα στα όρια της αξιοπρέπειας. Με αφορμή αυτή του την δήλωση τον καλούμε να μας απαντήσει στα πιο κάτω:

 • η εκ περιτροπής προεδρία με έποικο Πρόεδρο, είναι στα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας;
 • η μονιμοποίηση εποίκων, αριθμού μεγαλύτερου από αυτό των Τουρκοκυπρίων, είναι στα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας;
 • η παραχώρηση των 4 ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους ακόμα και πριν από την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι στα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας;
 • ο γεωγραφικός διαχωρισμός του λαού είναι στα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας;
 • η κατάταξη των πολιτών σε 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας;
 • η παραχώρηση του πρώτου λόγου κατά προτεραιότητα όσον αφορά την απόκτηση περιουσίας στους παράνομους έποικους σφετεριστές των περιουσιών μας, είναι στα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας;

Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για τήρηση της υπόσχεσής του ούτε και τήρηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Πρόκειται για αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών με ότι αυτό συνεπάγεται για την πατρίδα μας και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού του οποίου τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η φυσική και εθνική του επιβίωση.

Η τήρηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας μόνο μέσω της αλλαγής και της Νέας Στρατηγικής που συνδιαμόρφωσαν οι δυνάμεις που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου μπορεί να επιτευχθεί και αυτό γιατί βάζει το κυπριακό στη σωστή του βάση ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

 

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2018

Νέα Στρατηγική

Τόσο η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό όσο και το προσχέδιο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι άκρως αρνητικές για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δυστυχώς η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η λανθασμένη τακτική και επιλογές του, αποτυπώνονται πλέον ξεκάθαρα όχι μόνο στην Έκθεση του Γ.Γ. για την Πενταμερή του Κραν Μοντανά αλλά και στο προσχέδιο της έκθεσης για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με όλους τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Στην Έκθεση καλούνται «όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπυροδοτήσουν τις εντάσεις» για τα θέματα του Φυσικού Αερίου, παραγνωρίζοντας τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, η ενθάρρυνση από τον Γενικό Γραμματέα προς τις δύο πλευρές να διατηρήσουν το έργο το οποίο βασίστηκε στις συγκλίσεις και συναντιλήψεις της περιόδου 15 Μαΐου 2015 – 6 Ιουλίου 2017 μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε πως σε αυτές τις συγκλίσεις περιλαμβάνεται:

 • η εκ περιτροπής Προεδρία
 • τα veto των Τ/Κ σε όλες τις αποφάσεις του Κεντρικού κράτους
 • η παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε. στους Τούρκους υπηκόους
 • η παραχώρηση κατά προτεραιότητα του δικαιώματος ιδιοκτησίας στους εποίκους παράνομους χρήστες των κατεχομένων περιουσιών μας
 • η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση
 • η παραμονή όλων των εποίκων.

Η στάση και η συμπεριφορά τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και όλων όσων έμπρακτα την στήριξαν, επέτρεψε, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση, να κατοχυρωθεί στην τουρκική πλευρά πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο στη βάση των απαράδεκτων υποχωρήσεων που έχουν γίνει από τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε αυτές, συγκαταλέγεται και η πρόσφατη δήλωσή του για «ΑΟΖ του ψευδοκράτους» την οποία από τις 2 Ιανουαρίου περιμένουμε να ανακαλέσει.

 

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2018

Πρόεδρος Διάγγελμα Αναστασιάδης Κρανς Μοντάνα

Ακόμα περιμένουμε από τον Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει για τις πληροφορίες που αναφέρονται από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και οι οποίες επιβεβαιώνονται από Τουρκοκύπριους πολιτικούς, ότι τέθηκε προς συζήτηση από την Ελληνοκυπριακή πλευρά (δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη) η λύση δύο κρατών.

Και αυτό δεδομένου ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη οι οποίες έχουν ενθαρρύνει την Τουρκία να ζητά λύση δύο κρατών:

 • Εξέφρασε κατ’ επανάληψη την άποψη για αυξημένες εξουσίες των δύο «συνιστώντων κρατιδίων» περί χαλαρής ομοσπονδίας
 • Αποδέχθηκε (κακώς) το Κοινό Ανακοινωθέν με τον Έρογλου με βάση το οποίο η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και όχι από το σύνολο του κυπριακού λαού.
 • Αποδέχθηκε πρόνοιες λύσης που στηρίζονται στον γεωγραφικό διαχωρισμό στη βάση εθνοτικών κριτηρίων και με εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης.
 • Η πρόσφατη δήλωσή του για «ΑΟΖ του ψευδοκράτους» την οποία από τις 2 Ιανουαρίου ζητάμε να ανακαλέσει, χωρίς ανταπόκριση.
 • Αποδέχθηκε την Πενταμερή Διάσκεψη, που στην ουσία εξισώσει σε πολιτικό καθεστώς τις δυο κοινότητες, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα τα πιο πάνω είναι στοιχεία που συνηγορούν υπέρ μας τέτοιας μορφής λύσης η οποία νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και εκχωρεί επικυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία.

Το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποφεύγει να ανακαλέσει τη δήλωσή του για ΑΟΖ του ψευδοκράτους και να ξεκαθαρίσει τα όσα αναφέρονται στη σχετική δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνουν τις πραγματικές του προθέσεις όσον αφορά τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.

 

Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2018