ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΟΗΕ - Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου εκφράζει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν, επαναλαμβάνουμε πως εάν η όποια επανέναρξη μίας νέας διαδικασίας για το κυπριακό συνεχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντανά, αυτό θα συνιστά παραδοχή και αποδοχή των όσων έλαβαν χώρα πριν και κατά τη Διάσκεψη, καθώς και της κατάληξης που αυτή είχε.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση (παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, η Ε.Ε. και οι εγγυήτριες δυνάμεις) όπως προνοεί και το ψήφισμα 37/253 του Μαΐου του 1983 της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Το εν λόγω ψήφισμα πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει το πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης αφού, ανάμεσα σε άλλα, ζητά την άμεση αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων.

Κατά την δική μας εκτίμηση, ο Προέδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφύγει τη συμμετοχή σε κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο με τον κ. Ακιντζί, εάν προηγούμενα δεν αρθούν οι προκλήσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το κατοχικό καθεστώς. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αποφευχθεί η διασύνδεση της όποιας συζήτησης για επίλυση του κυπριακού με τα ενεργειακά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων.

Σε ότι αφορά τη δημόσια συζήτηση που γίνεται για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, καλούμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη διάνοιξη του εν λόγω οδοφράγματος καθώς εκτιμούμε ότι αυτό θα αποβεί αρνητικός παράγοντας στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής και θα ενισχύσει τη μετάβαση των τουριστών από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ως ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά πως αυτό που χρειάζεται είναι άμεσα η διάνοιξη του οδοφράγματος Κοκκίνων και της διόδου Πυροΐου ως αντιστάθμισμα των υπολοίπων οδοφραγμάτων που άνοιξαν και δρουν προς όφελος της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Λευκωσία, 19 Μαρτίου 2018

 

Μαρία Βασιλειάδου

Έκκληση στον ΠτΔ για ενέργειες που ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της Κ.Δ. και ελαττώνουν τις επιπτώσεις από την παρασκηνιακή αμερικανική πολιτική

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνουμε πως οι θέσεις των ΗΠΑ για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, την αξιοποίησή του και την λύση του Κυπριακού, όπως αυτές δημόσια δηλώνονται στο προσκήνιο, είναι γνωστές. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό και θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής είναι οι κινήσεις που κάνουν οι ΗΠΑ στο παρασκήνιο.

Από την πλευρά της  ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε τέτοιες ενέργειες που θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ελαττώσουν τις επιπτώσεις από την αμερικανική πολιτική που προωθείται στο παρασκήνιο και θα διασφαλίζουν πως η όποια λύση αποφασιστεί θα αποτρέπει τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

 1. Να αποφύγει την οποιαδήποτε συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου με τον κατοχικό ηγέτη. Είναι γνωστό πως δεν επιλύεται το κυπριακό με κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις και δείπνα.
 2. Η επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει αφότου τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και αφού τερματιστούν οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος.
 3. Να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης όπως προνοεί και το ψήφισμα 37/253 του Μαΐου του 1983 της Γ.Σ. του ΟΗΕ, το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει και το πλαίσιο της Διάσκεψης.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Μαρτίου 2018

 

ΕΔΕΚ-JUST RUSSIA

Όπως έγινε γνωστό, στις 23 Φεβρουαρίου με σχετική επιστολή του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, ενημερώθηκαν τα Σοσιαλιστικά Κόμματα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Απότοκο της ενημέρωσης που έτυχαν υπήρξε, ανάμεσα σε άλλα, η πιο κάτω ανακοίνωση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ρωσίας, «Δίκαιη Ρωσία», το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε στις 28 Φεβρουαρίου, καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον Κυπριακό λαό.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «ΔΙΚΑΙΗ ΡΩΣΙΑ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

28 Φεβρουαρίου 2018

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» έκανε δήλωση σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπλοκάρανε το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεως Eni, το οποίο προηγουμένως εξασφάλισε από τη Λευκωσία την αντίστοιχη άδεια για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» είναι σίγουρο ότι τέτοιου είδους διαφορές θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω συνομιλιών μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων μερών.

Το πολιτικό κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση η οποία σχετίζεται με τις απειλητικές ενέργειες του τουρκικού ναυτικού στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό προκαλεί μια επικίνδυνη για τις χώρες της περιοχής αποσταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» καταδικάζει οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες οδηγούν σε παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους και των οικονομικών του δραστηριοτήτων.

Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να τηρούν αυστηρά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των υφιστάμενων αποφάσεων και να αποφεύγουν προκλητικές μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν υπερβολικές εντάσεις στις διμερείς σχέσεις και καταστρέφουν άμεσα τις προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Όλες οι σχετικές διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω διαπραγματεύσεων και βάσει συμφωνιών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Υποστηρίζουμε ολόψυχα τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι «τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν και πάλι την ανάγκη να εξευρεθούν άμεσα λύσεις στο κυπριακό πρόβλημα με βάση τις γνωστές παραμέτρους των ΗΕ. Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: υποστηρίζουμε την επίτευξη μιας συνολικής δίκαιας και βιώσιμης λύσης στο νησί προς όφελος όλων των κατοίκων του. Θα υποστηρίξουμε εκείνη τη λύση, η οποία θα βρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους».

Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» μοιράζεται την ανησυχία της Λευκωσίας μαζί της για το περιστατικό και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον αδελφικό λαό της Κύπρου.

Δείτε τη δήλωση και εδώ:  http://www.spravedlivo.ru/5_87952.html

 

Λευκωσία, 15 Μαρτίου 2018

 

ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΕΡΤΟΓΑΝ

Με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να δημοσιοποιεί σήμερα το πακέτο στήριξης της Τουρκίας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, καλούμε την κυβέρνηση, εάν και εφόσον μπορεί, να μπλοκάρει το συγκεκριμένο ποσό λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μπλοκάρει και τα όποια κονδύλια προτίθεται να δώσει η Ε.Ε. στην Τουρκία για σκοπούς εναρμόνισης.

Στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταφέρει να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να ζητήσει να εξαιρεθεί από την καταβολή του ποσού που της αναλογεί και να μην συμβάλει οικονομικά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να μας γνωστοποιήσει ποια στάση τήρησε κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στο Κολλέγιο Επιτρόπων ο Κύπριος Επίτροπος.

 

Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2018

ΚΔ-ΓΑΛΛΙΑ

Η αμυντική συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας θα πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με την εμβάθυνσή της και τη συγκεκριμενοποίησή της τόσο στο ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει και στηρίζει την κύρωση της συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας σε θέματα άμυνας. Όμως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με την εμβάθυνσή της και τη συγκεκριμενοποίησή της τόσο στο ναυτικό όσο και στον αεροπορικό τομέα. Αυτά ακόμα εκκρεμούν γι’ αυτό είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση, εάν και εφόσον αποφασίσει, να στηρίξουμε ενέργειες εμβάθυνσης σε αμυντικές συμφωνίες Κύπρου – Γαλλίας.

Βεβαίως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ούτε και απαιτούμε από τη Γαλλία να πολεμήσει για τους Κύπριους από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν διεκδικούν, όπως θα έπρεπε, τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφύγει τη συμμετοχή σε κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο με τον κ. Ακιντζί, εάν προηγούμενα δεν αρθούν οι προκλήσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το κατοχικό καθεστώς

Η όποια επανέναρξη νέας διαδικασίας για το κυπριακό να μην συνεχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κρανς Μοντάνα. Αυτό ουσιαστικά συνιστά παραδοχή και αποδοχή των όσων έλαβαν χώρα πριν και κατά, καθώς και της κατάληξης που είχε αυτή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης όπως προνοεί και το ψήφισμα 37/253 του Μαΐου του 1983 της Γ.Σ. του ΟΗΕ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει και το πλαίσιο της Διάσκεψης.

Κατά την δική μας εκτίμηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αποφύγει τη συμμετοχή σε κοινωνικού χαρακτήρα δείπνο με τον κ. Ακιντζί, εάν προηγούμενα δεν αρθούν οι προκλήσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από το κατοχικό καθεστώς. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος άμβλυνσης ή/και αναστολής της αρχόμενης διαμόρφωσης από διάφορες χώρες ευνοϊκής στάσης ως προς τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, θα πρέπει να αποφευχθεί η διασύνδεση της όποιας συζήτησης για επίλυση του κυπριακού με τα ενεργειακά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων.

 .Λευκωσία, 12 Μαρτίου 2018

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Πληροφορίες φέρουν το ενδεχόμενο τις προσεχείς ημέρες να προχωρήσει η διαδικασία καθορισμού δείπνου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί.
Δεδομένου ότι συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή οι προκλητικές δηλώσεις από τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος, ως ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να κάνει αποδεκτή την πρόσκληση για δείπνο.

 
Η αποδοχή μιας τέτοιας κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης στην ουσία εγκυμονεί κίνδυνους. Αφενός μεν δεν ασκείται πίεση για τον τερματισμό αυτών των προκλητικών ενεργειών ενώ είναι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς που έχουν την ευθύνη για τη μη έναρξη οποιασδήποτε προσπάθειας διαλόγου. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος της πακετοποίησης της αξιοποίησης ή της συνέχισης των ερευνητικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο με την επίλυση του κυπριακού. Αυτά τα δύο ζητήματα, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασυνδεθούν γιατί ακριβώς αυτή είναι η υλοποίηση μιας πρόσθετης εκβιαστικής τακτικής της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.
Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένος στη συνέχιση των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Όσον αφορά το κυπριακό, η όποια συνέχιση της διαδικασίας να εστιάζεται στην σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών χωρών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του κυπριακού και ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2010

edek green

Λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ακόμα μια φορά επανέρχεται στο προσκήνιο η θέση η οποία και παλαιοτέρα η ΕΔΕΚ, τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και δημόσια, διατύπωσε για την ανάγκη διαμόρφωσης μια πανεθνικής γραμμής, Ελλάδας και Κύπρου, όσον αφορά την αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία επίπεδα με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών:

▪️στο πολιτικό επίπεδο με κοινές δράσεις τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
▪️στο ενεργειακό επίπεδο με συνέχιση των ενεργειακών προγραμμάτων και υλοποίηση των τριμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με άλλες χώρες της περιοχής και το τρίτο,
▪️σε στρατιωτικό επίπεδο, με την επανεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου και την αυξημένη, αριθμητικά και οπλικά, στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο.

 

Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2018

 

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Με αφορμή και την επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα και τις διεργασίες που εξελίσσονται, άλλες στο προσκήνιο και άλλες στο παρασκήνιο, θα θέλαμε κατά εμφαντικό τρόπο να τονίσουμε πως θα ήταν λάθος, κάτω από τις σημερινές συνθήκες με την προκλητική συμπεριφορά των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπαναχωρήσει και να λάβει μέρος είτε σε δήθεν δείπνο κοινωνικού χαρακτήρα είτε σε επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να γίνουν προτού αρθούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και αν δεν τερματιστούν οι απαράδεκτες δηλώσεις εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας.

Με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία και την αποτυχημένη έκβαση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος πρέπει να επιμείνει στη θέση που παρουσίασε στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου:

 • ότι πέρα από την όποια καλή προετοιμασία θα πρέπει να επιμείνει στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με την παρουσία των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., των εγγυητριών δυνάμεων και την Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Σε αυτή τη Διεθνή Διάσκεψη να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις επί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού που είναι και η ουσία κυπριακού προβλήματος.

Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να συνδράμει της προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής της ενέργειας.

 

Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2018

ΔΙΑΚΑΝΑΛΛΙΚΗ ΑΚΚΙΝΤΖΙ

Η συνέντευξη του εκπροσώπου του κατοχικού εκπροσώπου, κ. Ακιντζί, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τις προκλητικά αναβαθμισμένες και απαράδεκτες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος. Για ακόμη μια φορά οι δημόσιες αυτές τοποθετήσεις θέτουν κατά τρόπο σαφή τις προτεραιότητες και τις επιλογές, τόσο της Τουρκίας όσο και του κατοχικού καθεστώτος, αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της πατρίδας μας.

Δεν θα πρέπει πια να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον ραγιαδισμό.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους με σωστούς σχεδιασμούς να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία αυτή την προκλητικότητα αλλά και την ίδια στιγμή με δράσεις, κυρίως στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα παρουσιάζουν αναβαθμισμένη κλιμάκωση, οι οποίες να επιφέρουν πολιτικό και οικονομικό κόστος τόσο στην Τουρκία όσο και στο κατοχικό καθεστώς.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα:

 • Να διεκδικήσει τον τερματισμό οποιασδήποτε χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το κατοχικό καθεστώς.
 • Να προχωρήσει αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για τον αποκλεισμό της παράνομης εισαγωγής προϊόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία και της δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους Κύπριους αγρότες και εμπορευόμενους.
 • Άμεση ανάκληση των ταξιδιωτικών εγγράφων των αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος.
 • Τέλος, να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο σαφή το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως παρούσα και όχι ως εκλιπούσα, δεν πρόκειται να επιτρέψει την οποιαδήποτε οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Λευκωσία, 2 Μαρτίου 2018