ΚΥΠΡΙΑΚΟ

aigaio-toyrkia-ertogan

Για την ΕΔΕΚ η πιθανότητα η Τουρκία να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση ήταν μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Αυτό που επιδιώκεται τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία)  είναι η υπογραφή μιας ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Γι’ αυτό και από την αρχή τονίσαμε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να το είχε λάβει σοβαρά υπόψη και θα έπρεπε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να ασκηθούν άμεσα ή έμμεσα πιέσεις στην Τουρκία.

Για παράδειγμα:

 • Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμφωνία του 2005 και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία
 • Να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση
 • Να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Να αποκοπή η προενταξιακή οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία

Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης της δυνατότητας άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία μέσω των πιο πάνω, ακόμα και τώρα.

Αυτό που πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το κυπριακό να καταστεί όμηρος της όποιας ενδεχόμενης αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

mustafa-akinci-azinlik-anlasmasi-mumkun-degil-1922796-720-400

Η δήλωση του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ περί «υπερπόντιας επαρχίας» αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας οι οποίες επιβεβαιώνεται από σειρά ενεργειών που έχουν γίνει όπως:

 • το θέμα της σύνδεσης του νερού της επικείμενης σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος,
 • τα θέματα της προσαρμογής της διοικητικής δομής του ψευδοκράτους  στα θέματα της Τουρκίας,
 • το θέμα της επιβολής της ώρας των κατεχομένων σε σχέση με την αντίστοιχη ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

και σωρεία άλλων στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η προσπάθεια της Τουρκίας είναι η έμμεση, σε πρώτη φάση, προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Το πρόβλημα που δημιουργείται με την εν λόγω δήλωση είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αναβαθμισμένη πλέον σχέση του ψευδοκράτους τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και γενικά.

Αυτό είναι κάτι που η Κυπριακή Κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

imagehandler_103

Η συγκεκριμένη καταγγελία του ΥΠΕΞ Ελλάδος η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έρχεται να επιβεβαιώσει κατά τον πλέον επίσημο τρόπο:

 1. Την παρελκυστική πολιτική και μη εποικοδομητική στάση την οποία συστηματικά τήρησε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα μέσα από την οποία ουσιαστικά προστάτευε και ευνοούσε την τουρκική στάση καθώς επίσης και
 2. την αναγκαιότητα οι συνομιλίες να επικεντρωθούν πάνω στα βασικά θέματα που αφορούν την ουσιαστική υφή και κατ’ επέκταση τη λύση κυπριακού όπως είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, η κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας, το εδαφικό και το Σύστημα Ασφάλειας για την εφαρμογή της λύσης.

Το περιεχόμενο της επιστολής του Έλληνα ΥΠΕΞ στη ουσία επιβεβαιώνει τις ανησυχίες αλλά και τις θέσεις που εδώ και 2 χρόνια διατυπώνει η ΕΔΕΚ και εισηγείται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες οι οποίες όμως ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψη.

Ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη επιστολή θα αξιοποιηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτέλους θα θέσει επί τάπητος δύο σοβαρά ζητήματα:

 1. Η συνέχιση του διαλόγου θα πρέπει να επικεντρωθεί στα θέματα ουσίας και σε περίπτωση άρνησης της τουρκικής πλευράς να φέρει εκείνη ακεραία την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα.
 2. Εάν ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα δεν προχωρήσει να ενεργεί στη βάση των όρων εντολής και κυρίως να καταδεικνύει ποιας πλευράς οι θέσεις είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα ΟΗΕ και τον καταστατικό χάρτη και ποιας όχι, να ζητηθεί η αντικατάστασή του.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 23 Απριλίου 2017

anastasiadis

Από τη στιγμή που η Τουρκία προχωρεί σε προκλητικές ενέργειες και αναβαθμισμένες απαίτησες, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί τακτική υποχωρητικότητας η οποία προδιαγράφει, ενδεχομένως, επικίνδυνες εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει:

 • Να σχολιάσει εάν και κατά πόσο οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί για το Φυσικό Αέριο και όσα ισχυρίζεται ότι συμφώνησαν στις 15 Μαΐου 2015 ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα.
 • Να εξηγήσει γιατί το Μάρτιο του 2015 ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι η διακοπή των ερευνητικών γεωτρήσεων της ΕΝΙ οφειλόταν σε συντήρηση του τρυπανιού, ενώ για δύο και πλέον χρόνια αυτή η συντήρηση δεν ολοκληρώθηκε και δεν επέστρεψε στις γεωτρήσεις.
 • Να ενημερώσει για το πότε θα παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τερματιστεί η αναγνώριση του ψευδοκράτους και του εκπροσώπου της κατοχής.
 • Να ενημερώσει εάν έχει πρόθεση σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν την Κύπρο, να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για να τερματιστεί ή για να μην πραγματοποιηθεί η αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπλανά τον Κυπριακό λαό.

Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι θέλει και να διεκδικήσει δημοκρατική και βιώσιμη λύση, διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού λαού.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 22 Απριλίου 2017

14572855_1767622393492485_8743454098587306696_n

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι γίνεται προσπάθεια διατήρησης της διαδικασίας των συνομιλιών που βρίσκονται εδώ και καιρό στον αναπνευστήρα.

Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώνονται καθημερινά με έκδοση Navtex, ενώ επιστρέφει για τρίτη φορά το Barbaros για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι σαφές πλέον ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε μέσω της υφιστάμενης διαδικασίας έχει καταρρεύσει και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μια λύση λειτουργική.

Όσοι επένδυσαν σε δήθεν προθέσεις του κ. Ερτογάν για επίλυση του Κυπριακού και την ίδια στιγμή παρουσίαζαν υπερεκτιμημένο το ρόλο του κ. Ακκιτζή, οφείλουν έστω και τώρα να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Έτσι μόνο θα σταματήσει ο κατήφορος και αυτό το παιχνίδι του ευσεβοποθισμού που όχι μόνο δεν μας φέρνει κοντά σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση αλλά μας απομακρύνει και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Η επερχόμενη σύνοδος του εθνικού συμβουλίου είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, μακριά από παραμυθένιους κόσμους.

Μια στρατηγική που θα αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακες όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως γεωστρατηγικά, με τρόπο τέτοιο που θα προκαλεί κόστος στην Τουρκία και θα δημιουργεί το πλαίσιο εκείνο στο οποίο θα επενδύσουμε για επίλυση του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 21 Απριλίου 2017

kypriako

Επαναρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία αναβαθμίζει προκλητικά τις διεκδικήσεις της και τη συμπεριφορά της με την πραγματοποίηση ασκήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συνεχόμενες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή εκτοξεύει απειλές για τα θέματα που αφορούν την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου, ακόμα και με παράνομες σεισμογραφικές έρευνες από το Barbaros.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της κατοχικής Τουρκίας εμμέσως πλην σαφώς απειλεί τόσο με χρονοδιαγράμματα όσο και με πρόσθετες απαράδεκτες απαιτήσεις.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί μια τακτική συνεχών υποχωρήσεων η οποία όχι μόνο δεν κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία αλλά αντίθετα την εκτρέφει.

Να υπενθυμίσουμε ότι αποδεχθήκαμε το αίτημα για συζητήσεις του εδαφικού το εξωτερικό αλλά στην ουσία συζήτηση δεν έγινε.

Συμφωνήσαμε πριν από την κατάθεση χάρτη να υπάρχει σύγκληση σε τρία αντικειμενικά κριτήρια και όμως ο χάρτης κατατέθηκε χωρίς να υπάρχει συμφωνία στα κριτήριά.

Αποδεχθήκαμε τη διάσκεψη με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτός ο Τουρκικός χάρτης στο εδαφικό όμως παρακαθήσαμε στη διάσκεψη ενώ απορρίψαμε τον χάρτη.

Δικαιολογήσαμε την συμμέτοχή μας στην πενταμερή με την φρούδα ελπίδα ότι θα προσέλθει η Τουρκία στο διάλογο και θα καταθέσει προτάσεις για να διαφανεί η καλή της θέληση. Η πενταμερής μας έμεινε αλλά όλα τα υπόλοιπα που αφορούσαν την Τουρκία μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε δει.

Υποχωρήσαμε ακόμα και στο παράλογο αίτημα του εκπροσώπου της κατοχής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει ότι τα θέματα θρησκείας, παιδείας και πολιτισμού συμφωνήθηκαν να τα διαχειριζόμαστε ξεχωριστά και χωρίς παρέμβαση η μία πλευρά στην άλλη.

Είναι λοιπόν καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να αντιληφθούν ότι αυτή η τακτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία καταστάσεων αρνητικών για τον κυπριακό λαό.

Οι άνευ όρων υποχωρήσεις, η αποφυγή διεκδίκησης ουσιαστικών και δίκαιων αιτημάτων και ουσιαστικά η πλήρης παράδοση στις επιλογές της κατοχικής Τουρκίας και του εκπροσώπου της στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν πρόκειται ποτέ να διασφαλίσουν δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά σίγουρα θα οδηγήσουν σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι καιρός πιά για αλλαγή τακτικής.

Είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά μας όπλα και να διεκδικήσουμε την εφαρμογή:

 • των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009,
 • των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο και
 • την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλο το νησί.

Η ΕΔΕΚ επιμένει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει το συντομότερο δυνατό με συγκεκριμένα ερωτήματα να ζητήσει την άποψη του λαού για:

 • την εκ περιτροπής προεδρία
 • την παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους
 • για την κατάργηση και όχι την αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων
 • για την απομάκρυνση του συνόλου των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Απριλίου 2017

kypriako

Δεν είναι δυνατό σε ένα κράτος όπως η Τουρκία, με την προκλητική μάλιστα συμπεριφορά που επιδεικνύει, να της δίνεται μέσω της τελικής μορφής της λύσης να ασκεί οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσό έλεγχο στη λειτουργία του κυπριακού κράτους, είτε μέσω της Συνθήκης Εγγύησης, είτε μέσω του Συστήματος Ασφάλειας, ή μέσω της μορφής της διακυβέρνησης διά μέσου των εποίκων.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να θέτει όλα αυτά ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 18 Απριλίου 2017

kypriako
Τα τελευταία γεγονότα που αφορούν κυρίως την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας (απειλές για το φυσικό αέριο, παραβιάσεις στο FIR κ.ά.) όσο και του εκπροσώπου της στην κατεχομένη Κύπρο, του κ. Ακιντζί, επιβεβαιώνουν την αδιέξοδη πολιτική που ακολουθήσε τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και όσοι υποστήριξαν και υποστηρίζουν την πολιτική του.

Όσον αφορά τις «κοινωνικές δραστηριότητες» με τον κ. Ακιντζί, τις απαράδεκτες παραχωρήσεις για σκοπούς δήθεν δημιουργίας θετικού κλίματος στις συνομιλίες, τα μονομερή ΜΟΕ προς όφελος του ψευδοκράτους, καθώς και οι ψευδαισθήσεις για την πενταμερή της Βιέννης, επιβεβαιώνουν την αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθήσε.

Είναι καιρός να αντιληφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι χρειάζεται αλλαγή όσον αφορά στην τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και στο εξής.

Τακτική η οποία θα αξιοποιεί τα διαπραγματευτικά όπλα της πλευράς μας και να μην συμμορφώνεται με τις τουρκικές απαιτήσεις.

 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 13 Απριλίου 2017

imagehandler_103

Χαιρετίζουμε τη σταθερή και επαναβεβαιωμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης διά στόματος του ΥΠΕΞ, κ. Ν. Κοτζιά, η οποία μας βρίσκει πλήρως σύμφωνους:

Η λύση του Κυπριακού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να «ανοίγει το δρόμο σε νέες επεμβάσεις».

Όπως πολλές φορές τονίσαμε η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, είναι απαραίτητα συστατικά για μια δίκαιη και σωστή λύση.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Απριλίου 2017

kypriako

Αυτά που θα συζητηθούν στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στην ουσία αποτελούν οπισθοδρόμηση και παρεκτροπή από την πορεία που είχε ήδη δρομολογηθεί.

Δεν είναι νοητό, την ώρα που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ο διάλογος για τα θέματα του εδαφικού, της αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, να συζητούμε διαδικαστικά ζητήματα για μια άλλη πορεία.

Η κατάληξη αυτή για ακόμα μια φορά δίνει την ευκαιρία στην Τουρκιά να υπεκφεύγει των ευθυνών της, να κωλυσιεργεί και να επιβραδύνεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας.