ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κωστής Ευσταθίου

Οφείλω να συγχαρώ  τoν κ. Wolfgang Schroeder της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου προσωπικώς και μου ανέφερε ότι δεν προτίθεται να μεταβεί στα κατεχόμενα ούτε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ της ντροπής στο Αββαείο του Πελαπάϊς. Ο κ. Wolfgang μου διευκρίνισε ότι όντως είχε δεχθεί πρόσκληση στην οποία δεν είχε απαντήσει οριστικώς περί της συμμετοχής του ή όχι και ότι ο ίδιος βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να του αποδοθούν λόγω της σαφούς δήλωσης του ότι επιθυμία του είναι μια ελεύθερη Κύπρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές σ’ ένα δημοκρατικό κράτος, ο λαός του οποίου δε θα χωρίζεται με βάση εθνικά, φυλετικά, γλωσσικά κριτήρια χωρίς τον τουρκικό στρατό κατοχής.

 

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2018

 

στρατηγική

Δεκαετίες ολόκληρες Κυπριακού προβλήματος.. γενιές μεγάλωσαν γενιές. Μήπως, τελικά, κάτι κάνουμε λάθος; Μήπως, η διαιώνιση του προβλήματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δική μας ανεπαρκή διαχείριση;

Για να κάνουμε ουσιαστικά βήματα μπροστά, στο εθνικό μας θέμα, πρέπει να υπάρξει πρώτα και κύρια, Eνιαία Εθνική Στρατηγική, κατά κύριο λόγο μέσω θεσμικής αναβάθμισης του Εθνικού Συμβουλίου και ενίσχυσης του ρόλου του. Οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί μόνο τους εχθρούς μας, που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται τη δική μας διχόνοια άλλα και την αλληλουχία των σφαλμάτων μας. Η χάραξη Eνιαίας Εθνικής Στρατηγικής, σε συνεργασία με την Ελλάδα, που να αφορά στα θέματα Κυπριακού, Ενέργειας, Άμυνας/Άσφάλειας αλλά και σε άλλα θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, είναι επιτακτική ανάγκη. Τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο Κυπριακό, μετά και την διερεύνηση των προθέσεων εκ μέρους της εκπροσώπου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., μας δίδουν την ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε το πρόβλημα στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, με ταυτόχρονη διεκδίκηση σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, με την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ίσως είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα.. γιατί ακόμα και αν, ενδεχομένως, σε κάποιο χρονικό σημείο υπάρξει αλλαγή υπέρ της πλευράς μας, στο ισοζύγιο δεδομένων, με μαθηματική ακρίβεια δεν πρόκειται να επιτύχουμε κανένα θεμιτό αποτέλεσμα, εάν συνεχίσουμε να βαδίζουμε σ’ αυτή τη λανθάνουσα ασυνάρτητη πορεία, μια πορεία άστοχης πολιτικής, της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι και η σημερινή, αποδεδειγμένα, αποτυχημένη “στρατηγική” που εφαρμόζουμε.

Απ’ την άλλη, αν διενεργούσαμε σήμερα δημοψήφισμα, με ότι αυτό προϋποθέτει, για καθορισμό της μορφής λύσης που επιζητεί ο λαός, η οποία και βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), όπως τη συζητάμε, θα απορριπτόταν συντριπτικά. Με ποιο δικαίωμα συνεχίζουμε σ’ αυτή τη βάση; Με ποιο δικαίωμα συνεχίζουμε να συζητάμε μία μορφή, δήθεν λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση; Μία μορφή, δήθεν λύσης, η οποία μετατρέπει την πατρίδα μας σε τουρκικό προτεκτοράτο;

Άλλη μια (νέα) διαδικασία διαπραγματεύσεων πιθανό να ξεκινά σύντομα. Σίγουρα, κανένας μας δε θέλει να δει την ηγεσία του να επιστρέφει απογυμνωμένη, ξανά. Κανένας μας δε θέλει να βλέπει το λαό διχασμένο, κανένας μας δε θέλει να αντικρίσει, ξανά, το ειρωνικό βλέμμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, κανένας μας δε θέλει να βλέπει την Τουρκία και τους εδώ εκπροσώπους της να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα.

Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι, με πείσμα και πίστη. Δεν τελειώνει τίποτα, δεν δικαιούμαστε να τελειώσει. Όσο υπάρχει η σημαία του κατακτητή χαραγμένη στον Πενταδάκτυλο εμείς οφείλουμε να ξεκινάμε κάθε μέρα απ’ την αρχή, κάθε μέρα σοφότεροι, κάθε μέρα και πιο δυνατοί. Η Ελευθερία των λαών κερδίζεται μόνο με αγώνα.. Και επειδή μερικοί αρέσκονται στη λέξη “ορθό” (βλέπε ορθολογισμός), θα έλεγα, αγώνα ορθό. Δε ζυγίζεται με το χρόνο που αλλότρια συμφέροντα καθορίζουν, ούτε με πρόσκαιρα κέρδη που κάποιοι εντός και εκτός ονειρεύονται. Ο δρόμος για την Ελευθερία δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα, ενίοτε είναι και δρόμος μακρύς. Να είστε σίγουροι, όμως, πως θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά και πάνω απ’ όλα Κράτος.. και ένα δυνατό Κράτος σημαίνει παιδεία, σημαίνει υγεία, σημαίνει δικαιοσύνη, σημαίνει πραγματική ισχυρή οικονομία, σημαίνει δυνατή άμυνα, σημαίνει σωστά οργανωμένες συμμαχίες, σημαίνει διπλωματία, σημαίνει Ενιαία Εθνική Στρατηγική.

“Τα πάντα ρει”..τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν άρδην, αυτό μας διδάσκει άλλωστε και η πορεία της παγκόσμιας ιστορίας από καταβολής κόσμου. Η κρατική μας υπόσταση είναι το παν. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να τη θωρακίσουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή.. Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, ας είμαστε (γίνουμε) έτοιμοι.

Του Νικόλα Χρίστου

EASTMED1400

Χαιρετίζουμε την πρόθεση από τη χθεσινή τριμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ για διεύρυνση των συνεργασιών της περιοχής στη βάση του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε, ένα από τα κεντρικά σημεία των συζητήσεων για αναβάθμιση των τριμερών συμφωνιών με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής πρέπει να είναι η κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου για την μεταφορά φυσικού αεριού από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Η επιλογή αυτή εκτιμούμε ότι είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι:

  1. Αναβαθμίζει τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
  2. Αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο Κύπρου – Ελλάδας στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε
  3. Παρακάμπτει την Τουρκία και θέτει τέρμα στις κατά καιρούς εισηγήσεις που δυστυχώς προέρχονται και από πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας για την κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας.

 

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Πρόεδρος της Ευρωαπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ορθώς το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» χαρακτηρίζει ως «τρικλοποδιά» την πρόταση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για κατάργηση της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία για ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και φορολογίας.

Σημειώνουμε πως η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Γκι Φέρχοφσταντ, ηγέτη της ομάδας των Φιλελευθέρων αλλά και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν και Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία συμμετέχει ο ΔΗΣΥ.

Η υλοποίηση της πρότασης Γιούνκερ θα σημαίνει αυτόματα περιθωριοποίηση της Κύπρου αλλά και άμεσες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού αυτομάτως δεν θα μπορεί να αντιταχθεί σε πολιτικές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα συμφέροντά της.

Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο εντός των όμορων δυνάμεών της στο ΕΛΚ όσο και εντός ΕΕ, ώστε να μην προχωρήσει η πρόταση Γιούνκερ.

 

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Στο Αβαείο του Πέλλαπαϊς το ψευδοκράτος διοργανώνει ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικής  στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν δυστυχώς Ελληνοκύπριοι μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αλλά και ο ίδιος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής μαζί με το Πρώτο Βιολί που είναι γερμανικής καταγωγής. Στο Αβαείο του Πέλλαπαϊς εκεί που το 1974 σφαγιάσθηκαν αθώοι στρατιώτες, άμαχοι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό. Αυτό το φεστιβάλ το διοργανώνει η προεδρία του ψευδοκράτους με τα διάφορα εμφανιζόμενα ως υπουργεία εξωτερικών, τουρισμού κι όλον τον υπόλοιπο συρφετό. Σ’ αυτή τη θλιβερή εικόνα συμμετέχουν άνθρωποι της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Διά του λόγου το αληθές δείχνω την αφίσα του φεστιβάλ όπου σε φωτογραφίες απεικονίζονται το Πρώτο Βιολί με το Μαέστρο (Καλλιτεχνικό Διευθυντή) αλλά και Κύπριοι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας. Να τους χαιρόμαστε!

Εκφράζω επίσης την απογοήτευσή μου για το επίπεδο της συζήτησης σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Είτε θα μάθουμε ως Βουλή να σεβόμαστε πρώτα τους εαυτούς μας και να συζητούμε σοβαρά ή να σταματήσουμε. Πραγματικά αυτό το οποίο μπορεί κάποιος να καταλήξει είναι ότι διαιωνίζονται τα προβλήματα για να εκλέγονται κάποιοι ή τουλάχιστον να υπάρχει λόγος ύπαρξης είτε σε κόμματα είτε σε βουλευτές είτε σε αξιωματούχους αυτού του κράτους. Διαιωνίζουμε προβλήματα απλώς και μόνο για να έχουν κάποιοι λόγο ύπαρξης. Φτάνει πια, αν δε σεβόμαστε τον εαυτό μας τουλάχιστον ας σεβαστούμε τις υπόλοιπες γενιές. Μιλώ και για τους συναδέρφους μου ναι, δεν είναι κατάσταση αυτή, δε συζητούμε τα προβλήματα , δεν έχουμε μάθει να συζητούμε, είναι διαλόγους επιδεικτικούς  και διαλόγους κωφών που κάνουμε.

 

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η σημερινή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, αποτελεί μία θετική εξέλιξη η οποία εάν τύχει σωστού χειρισμού και αξιοποίησης θα ενισχύσει τα συμφέροντα της Κύπρου.

Αυτή η τριμερής συνεργασία επαναλαμβάνεται σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, των επικείμενων γεωτρήσεων και εξελίξεων στο Κυπριακό.

Όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε, αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικό να επεκτείνονται σε τομείς πέραν της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου όπως είναι η εμπορευματοποίηση των ενεργειακών πόρων αλλά και άλλες πτυχές που σχετίζονται με τους στρατηγικούς τομείς.

Εκτιμούμε πως μια τέτοια προσέγγιση θα ενισχύσει τη δική μας πλευρά στον τομέα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει προοπτική για την επέκταση αυτής της συνεργασίας και σε άλλα γεωστρατηγικά πεδία.

Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουμε τη σπουδαιότητα της προοπτικής και την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και της κατασκευής του αγωγού EastMed καθώς αναβαθμίζει σημαντικά το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΤΖΙΑ

Χαιρετίζουμε τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κοτζιά, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο ατην ανάγκη κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεων όσο και στην ανάγκη κατάργησης της Συνθήκης Συμμαχίας.

Όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε, η μη κατάργηση της Συνθήκης Συμμαχίας επιτρέπει τη μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο γεγονός  που συνιστά άμεση ή έμμεση διατήρηση των εγγυήσεων και κατ’ επέκταση του επεμβατικού δικαιώματος.

 

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΟΜ ΚΟΞ

Στις 2 Αυγούστου χάσαμε έναν από τους μακροβιότερους φίλους της Κύπρου και του επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τομ Κοξ.

Ο Κοξ, βλέποντας από κοντά τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τις πληγές που άφησε πίσω της, πάλεψε με σθένος για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων της Κύπρου τόσο εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου όσο και εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στη συνεισφορά και στους αγώνες του Τομ Κοξ οφείλουμε να συνεχίσουμε άοκνα και αδιάκοπα τον αγώνα μας για δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, το οποίο θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία η οποία θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου, στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Τομ Κοξ και στο Εργατικό Κόμμα το οποίο έχασε έναν σπουδαίο πολιτικό.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟ

Εδώ και αρκετό καιρό, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις, σε ό,τι αφορά το «εμπόριο» με τις κατεχόμενες περιοχές, το οποίο προσλαμβάνει επικίνδυνες προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα, τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι πέρα από την οικονομική ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος και εμμέσως των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, το εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόσθετο εμπόδιο στην εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στους κύπριους μικροεπαγγελματίες και αγρότες.

Οι πληροφορίες για την ανέγερση μεγάλου πρατηρίου καυσίμων και πολυκαταστήματος εντός της κατεχόμενης περιοχής της Δερύνειας, πλησίον του οδοφράγματος, αποτελεί ακριβώς ακόμα μία σοβαρή ένδειξη για τις διαστάσεις που ενδεχομένως θα προσλάβει καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Για ακόμα μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και ταυτόχρονα να προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων  για τον περιορισμό αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα όσον αφορά το λαθρεμπόριο προϊόντων που προέρχονται από την Τουρκία και διά μέσου των κατεχομένων καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, παραβιάζοντας, ουσιαστικά, τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ότι αφορά τα θέματα:

  • των καυσίμων,
  • των φαρμάκων,
  • της, δυστυχώς με  ευθύνη των Ελληνοκυπρίων, μεταφοράς χιλιάδων τουριστών  από τις ελεύθερες περιοχές, κυρίως της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο,
  • της μεταφοράς τουριστών από το αεροδρόμιο Λάρνακας στην κατεχόμενη περιοχή με τουρκοκυπριακά οχήματα μεταφοράς τα οποία δεν έχουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Λευκωσία, 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων, σημειώνουμε πως από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα, πίσω από τα όσα συμβαίνουν στο κυπριακό, βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία η οποία, μέσα από τη συνεχιζόμενη κρίση, ήθελε να εξασφαλίσει την παρουσία της στην Κύπρο για γεωστρατηγικούς λόγους στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Ήταν προφανές πως η Βρετανία επιχείρησε με διάφορους τρόπους τη νομιμοποίηση των Βάσεων στην Κύπρο, οι οποίες είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο και δεν νομιμοποιούνται γιατί δεν ήταν αποτέλεσμα της έκφρασης της ελεύθερης βούλησης από πλευράς του κυπριακού λαού και της κυβέρνησής του.

Αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών της Μεγάλης Βρετανίας ήταν το σχέδιο Ανάν-Χάνεϊ δια μέσου του οποίου επιχειρείτο, όχι απλά η νομιμοποίηση, αλλά και η εκχώρηση κρατικής υπόστασης με έλεγχο των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.

Όσοι υποστηρίζουν ότι το θέμα των Βάσεων θα πρέπει να εξεταστεί μετά την επίλυση του κυπριακού γιατί δεν είναι της ώρας να έχουμε «διπλό μέτωπο», διαπράττουν ολέθριο πολιτικό λάθος. Γιατί αφενός το «δεύτερο μέτωπο» υπάρχει εδώ και δεκαετίες λόγω του ρόλου του βρετανικού παράγοντα και αφετέρου επειδή επιβάλλεται, επιτέλους, να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τη Βρετανία.

Η Βρετανία η οποία είτε θα συμβάλει σε μια μορφή λύσης του κυπριακού που να νομιμοποιεί τις Βάσεις είτε δεν θα επιτρέψει την προώθηση μίας λύσης που να θέτει θέμα αποχώρησης των Βάσεων.

Επιβάλλεται να γίνει σωστή ανάλυση των δεδομένων ενόψει του Brexit αλλά και αξιοποίηση και άλλων χωρών με συγκλίνοντα συμφέροντα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξασφάλιση ωφελημάτων ως προς το θέμα των Βάσεων.

Θυμίζουμε ότι οι Βρετανικές Βάσεις παραβιάζουν συστηματικά και την συνθήκη εγκαθίδρυσής τους λόγω της επαναλαμβανόμενης χρήσης τους για επιθέσεις σε γειτονικές χώρες.

Επαναλαμβάνουμε πως διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ είναι ο τερματισμός των Βρετανικών Βάσεων και της παραίτησης των Βρετανών από όποια δικαιώματα έχουν σε αυτές.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Σεπτεμβρίου 2018