ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Προσκαλείστε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Δώρου Θεοδώρου, «Κυπριακό «Χαμένες» και χαμένες ευκαιρίες». Η παρουσίαση θα γίνει αύριο στις 1930 στο ΤΕΠΑΚ στην Αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος και σε αυτή θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Λευκωσία, 22 Μαΐου 2017

TURKISH MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS

Η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ (βλ. εφημερίδα «Φιλελεύθερος») επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τους τουρκικούς στόχους και επιδιώξεις στο κυπριακό.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει την λανθασμένη τακτική που μέχρι στιγμής ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηριζόμενος σε ψευδαισθήσεις αφού περίμενε πως τόσο η Τουρκία όσο και ο εκπρόσωπός της στην Κύπρο θα διαφοροποιούσαν την πάγια θέση τους και θα συνέβαλλαν εμπράκτως στην εξεύρεση δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης.

Λευκωσία, 21 Μαΐου 2017

0a91682cc726be2b4cbbb70e68298d6e

Οι δηλώσεις και η προκλητική συμπεριφορά του κ. Ακιντζί ουδόλως μας προκαλεί έκπληξη διότι είναι αποτέλεσμα της στάσης την οποία είχαν επιδείξει τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και άλλοι, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ως ΕΔΕΚ προειδοποιούσαμε ότι θα έπρεπε να ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναμέναμε τη συμπεριφορά του στις συνομιλίες και μετά να εκδηλώναμε οποιαδήποτε θετικά ή αρνητικά σχόλια. Λέγοντάς τα αυτά, δεχθήκαμε πρωτοφανή επίθεση με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος και οι υποστηρικτές του τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι με τον κ. Ακιντζί μοιράζονταν κοινά οράματα, τον χαρακτήριζαν ως χαρισματικό ηγέτη με τον οποίο μπορούσαν να συνεννοηθούν για να βρεθεί λύση στο κυπριακό. Εξωράιζαν την εικόνα του παραλείποντας στην ουσία ότι είναι εκπρόσωπος της κατοχικής Τουρκιάς, προέβαιναν συνεχώς σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τον επένδυαν με ανύπαρκτες καλές προθέσεις και γενικά τηρούσαν στάση που βοηθούσε στην αναβάθμιση της θέσης του ως εκπροσώπου του ψευδοκράτους.

Σήμερα καλούμαστε να καταβάλουμε το κόστος αυτής της συμπεριφοράς.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλοι όσοι εξωράιζαν τον Ακιντζί, τηρούν σιγή ιχθύος για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τις προκλητικές δηλώσεις και την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Ακιντζί.

Δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά καταδικαστική δήλωση και πολύ περισσότερο στη στοιχειώδη αυτοκριτική που θα έπρεπε κατά τρόπο υπεύθυνο να είχαν προβεί. Αναμένουμε ότι όλα αυτά θα συνετίσουν τόσο τον Πρόεδρο όσο και τους υπόλοιπους υποστηρικτές της γραμμής του για να προχωρήσουμε όσο είναι καιρός σε αλλαγή τακτικής για εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2017

ΣΙΖΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η παράκαμψή και η αγνόηση του Εθνικού Συμβουλίου είναι πλέον πάγια τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ώρα που:
. οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και επίκειται αδιέξοδο,
. η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων που επικαλείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να είχε υλοποιηθεί στην πράξη,
. η συλλογική διαχείριση του Κυπριακού έπρεπε να ήταν η ενδεδειγμένη πρακτική,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά ενήργησε με τρόπο που να παρεκκλίνει από το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου.

Για ακόμα μια φορά προχώρησε στην κατάθεση προτάσεων χωρίς προηγουμένως να ακούσει τις απόψεις και τις εισηγήσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα δεν αποδέχθηκε την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου (πρόταση που κατέθεσε στον ίδιο η ΕΔΕΚ) ενώ καταστρατηγεί ακόμα και το ρόλο που ο ίδιος απέδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις τελευταίες δηλώσεις ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η τακτική που ακολούθησε στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, απέτυχε παταγωδώς.

Παραδέχθηκε ότι:

. Η διασταυρούμενη συζήτηση δεν εφαρμόστηκε λόγω απαίτησης της Τουρκοκυπριακής πλευράς
. Η διαδικασία «πάρε – δώσε» παρέμεινε μόνο στο «δώσε» στην άλλη πλευρά δεδομένου ότι τα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού δεν συζητήθηκαν
. Ενώ στην Ελβετία μεταφέρθηκαν οι συναντήσεις για να συζητηθεί το εδαφικό, τελικά το εδαφικό δεν συζητήθηκε
. Αποδέχθηκε την πενταμερή με στόχο η Τουρκία να καταθέσει προτάσεις για τη διεθνή πτυχή, αυτό δεν έχει επιτευχθεί
. Υπάρχουν σημαντικές διάφορές σε ουσιώδη θέματα της επίλυσης ενώ δημόσια προσδοκούσε για λύση μέχρι το Μάρτιο 2016

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε ότι οι επιφυλάξεις που η ΕΔΕΚ είχε δημόσια εκφράσει και για τις οποίες κατηγορήθηκε, ήταν βάσιμες και δικαιολογημένες.

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2015

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το δεύτερο λάθος πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερο από το πρώτο. Η επανάληψη της Διάσκεψης της Γενεύης όπως τον περασμένο Ιανουάριο θα είναι ενέργεια προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη φάση αδιέξοδου που βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες οφείλει να ακολουθήσει μια πιο διεκδικητική τακτική και θα πρέπει το συντομότερο, αξιοποιώντας και τη θέση της Ρωσίας όπως αυτή επαναβεβαιώθηκε με τη δήλωση της εκπρόσωπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, να καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητηθεί, επιτέλους, η διεθνής πτυχή του Κυπριακού

Συγκεκριμένα:

1. Πλήρης αποχώρηση Τουρκικών Στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας λύσης συμφωνηθεί.
2. Η κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.
3. Ο καθορισμός του Συστήματος Ασφάλειας για την εφαρμογή τη λύσης.
4. Απομάκρυνση εποίκων.
5. Άμεση απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η κίνηση αυτή θα επιβεβαιώσει εάν οι προθέσεις τόσο της Τουρκίας όσο και άλλων που εμπλέκονται στο Κυπριακό είναι θετικές ή αρνητικές για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού.

Λευκωσία, 18 Μαΐου 2017

ANASTASIADIS & AKINCI

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί λεπτομερειακά αφού θα προηγηθεί η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

 

Andros-Kyprianou-14.04.2016

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανάμεσα σε άλλα ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην τον αναγκάσει να πει δημόσια τα όσα   είχαν πει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και πως ο Πρόεδρος έχει εγκαταλείψει τις θέσεις τις οποίες υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα.

Η εν λόγω συνέντευξη επιβεβαιώνει πως το ΔΗΣΑΚΕΛ ήταν και είναι ένας άτυπος σύμμαχος. Η ταύτιση απόψεων η οποία διαφαινόταν στις δημόσιες τοποθετήσεις επιβεβαιώνεται πως ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών συνομιλιών και συμφωνιών μακριά και πίσω από το Εθνικό Συμβούλιο.

Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ να πει και δημόσια τι συμφωνήθηκε σε αυτές τις συναντήσεις και από ποιες θέσεις υπαναχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εκτός βέβαια εάν περιμένει να τις κρατήσει ως το τελευταίο χαρτί εν όψει των προεδρικών εκλογών.

ΣΙΖΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα προς αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και εκβιασμών, η ΕΔΕΚ δηλώνει παρούσα.

Όμως την ίδια στιγμή για να επιτευχθεί αυτή η ενότητα, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε κατάλληλες ενέργειες τις οποίες μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν υλοποίησε αλλά σε πολλές περιπτώσεις, απέρριψε.

Ειδικότερα:

  1. Είναι ανάγκη να συζητήσουμε μια νέα τακτική από αυτή που ακολούθησε μέχρι σήμερα αφού έχει αποτύχει παταγωδώς  και οδήγησε το κυπριακό στη σημερινή κατάσταση.
  2. Το ότι η ΕΔΕΚ έχει αποκλειστεί από την διαπραγματευτική ομάδα παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της να της δοθεί η δυνατότητα να έχει εκπρόσωπο.
  3. Παρόλο που οι μέχρι σήμερα θέσεις που εκφράσαμε επιβεβαιώθηκαν, αυτές λοιδορήθηκαν, πολεμήθηκαν και εν πολλοίς χλευάστηκαν.
  4. Οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου έπονται των όποιων αποφάσεων του Προέδρου και γίνονται απλώς για ενημέρωση.

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση της ίδιας λογικής τότε ποια πιθανότητα προϋποθέσεων και συνθηκών ενότητας υπάρχει;

Η ενότητα δεν προκύπτει με εξαγγελίες. Για να υλοποιηθεί επαφίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον τρόπο που θα χειριστεί το κυπριακό ζήτημα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας αφορούν δύο πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις:

. την έννοια της πολιτικής ισότητας και
. τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδου.

Πέραν από τη δικαίωση των θέσεων της ΕΔΕΚ η οποία από την αρχή διαφώνησε τόσο με τις προτάσεις όσο και με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνουν την επιφανειακή και άκρως επικίνδυνη προσέγγιση σοβαρών πτυχών που άπτονται της βιωσιμότητας και λειτουργικότητας της λύσης.

Η διαφωνία αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερη διάσταση από τη στιγμή που προέρχεται από έναν έμπειρο νομικό αλλά και για αρκετά χρόνια μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας, με συσσωρευμένη εμπειρία.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά τη θέση της: τόσο τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας όσο και η νομική υπηρεσία, έχουν καθήκον και υποχρέωση έναντι της ιστορίας και του λαού, να τοποθετηθούν υπεύθυνα και δημόσια εάν συμφωνούν τόσο με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και με τις θέσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Λευκωσία, 14 Μαΐου 2017