ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

απογραφη πληθυσμου

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και σημειώνουν την αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα τα τελευταία δέκα χρόνια στις 68.000, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που υπάρχουν για την ανεξέλεγκτη παραχώρηση «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα, αναρωτιόμαστε τι περιμένουν αυτοί που επικαλούνται τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 για να καταθέσουν αίτημα για απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα.

Θυμίζουμε πως η απογραφή πληθυσμού προβλέπεται στις ομόφωνες αποφάσεις του 2009 αλλά μέχρι στιγμής το αίτημα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.

 

Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επιτέλους κάποιοι έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της αξιοποίησης των εμπλεκομένων συμφερόντων κάτι το οποίο στο παρελθόν χλεύαζαν και απέρριπταν.

Τα όσα έχουν συμφωνηθεί τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για τα ενεργειακά και τα υπόλοιπα εμπορικά θέματα είναι αποφάσεις και ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση.

Ελλάδα και Κύπρος στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα όσο το δυνατό περισσότερο με κύριο στόχο την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής μας θέσης ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον τουρκικό επεκτατισμό και προκλήσεις.

Παρόλα αυτά όλες αυτές οι κατά τα άλλα θετικές ενέργειες  κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος από τις πρόνοιες και τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί ως λύση του κυπριακού. Πρόκειται για πρόνοιες που αν γίνουν αποδεκτές στην ουσία θα καταστήσουν την Τουρκία καθοριστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων  και στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών.

Είναι για ακόμα μια φορά που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλοι όσοι υποστηρίζουν αυτή τη λύση στην οποία περιλαμβάνονται η εκ περιτροπής προεδρία, η αριθμητική εξίσωση, το βέτο των Τουρκοκυπρίων, η παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους και ο γεωγραφικός διαχωρισμός στη βάση εθνοτικής προέλευσης, πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αν όντως θέλουν οι θέσεις τους στο κυπριακό να ταυτίζονται με τις τριμερείς και διμερείς συνεργασίες που έχει η Κύπρος.

 

Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2017

LOBBY FOR CYPRUS

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα ο κ. Θεοδώρου τόνισε πως το Lobby for Cyprus παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα  αληθινά ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος χωρίς διαχωρισμούς, όπου θα προνοεί την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων καθώς και το δικαίωμα επιστροφής όλων των  προσφύγων, χωρίς όρους και περιορισμούς.

Τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Θεοδώρου βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση και μας βρίσκουν πλήρως σύμφωνους.

ΕΔΕΚ

Τις τελευταίες μέρες ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ επικαλείται τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και προβαίνει σε συστηματική παραποίηση των δηλώσεων του κ. Σιζόπουλου με στόχο να μεταφέρει και να αποκρύψει:

 • τις τεράστιες ευθύνες τις οποίες έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ για τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που έχουν γίνει στο Κραν Μοντανά, καθώς επίσης
 • και την επιβεβαίωση της αδιέξοδης πολιτικής που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Θα ήταν φρονιμότερο για τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΣΥ προτού θέτει αυτά τα ερωτήματα και διλήμματα να απαντήσει ο ίδιος με ευθύτητα στους πολίτες τι σχέση έχουν οι θέσεις που υποστηρίζει σήμερα σε σχέση με τις θέσεις που υποστήριζε για το σχέδιο ΑΝΑΝ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο 2003-2004.

Για την ΕΔΕΚ το δίλημμα δεν είναι ΔΔΟ ή διχοτόμηση, γιατί οι πρόνοιες που έχουν αποδεχθεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ως περιεχόμενο της λύσης του κυπριακού, είναι κάτι χειρότερο από διχοτόμηση. Στην ουσία οδηγούν σε πλήρη έλεγχο από την Τουρκία του Τουρκοκυπριακού συνιστώντων τμήματος και δια μέσου αυτού τον πλήρη έλεγχο, πολιτικό και θεσμικό, της λειτουργίας του Κυπριακού Κράτους.

Η μόνη δυνατή, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό είναι η δημοκρατική λύση με πλήρη κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η Κύπρος να είναι ένα φυσιολογικό κράτος και όχι κράτος προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Καλούμε λοιπόν την ηγεσία του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και τους υποψήφιους που υποστηρίζουν να μας μας πουν το πλαίσιο και το περιεχόμενο της λύσης που θέλουν να επιβάλουν και στο οποίο περιλαμβάνεται η εκ περιτροπής προεδρία, η παραμονή όλων των εποίκων, τα βέτο των Τουρκοκυπρίων, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες σε Τούρκους πολίτες και η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, εάν κατοχυρώνουν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εάν οδηγούν στη δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους.

 

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2017

ΝΑ

Κατανοούμε την αγωνία την οποία έχει η ηγεσία του ΔΗΣΥ και το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου κ. Αναστασιάδη επειδή ακριβώς ο λαός άρχισε να συνειδητοποιεί τα τεράστια λάθη που έχουν κάνει στις διαπραγματεύσεις και τα οποία οδήγησαν στα αποτυχημένα αποτελέσματα της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά με δυστυχώς επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά.

Εμείς παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στη διεκδίκηση μιας λειτουργικής, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι μετά τη λύση ένα φυσιολογικό κράτος.

Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2017

antrosaverof

Στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 αναφέρεται ότι:

 1. Η λύση πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας.

  Πώς επιτυγχάνεται αυτό με τα όσα έχουν αποδεχθεί για γεωγραφικό διαχωρισμό, εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας;

 2. Η λύση πρέπει να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, τις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες, το Κοινοτικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Αυτό πώς συνάδει με ότι έχουν αποδεχθεί οι κάτοικοι της Κύπρου να κατατάσσονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα;

3. Η λύση πρέπει προνοεί την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.

Πως το επιτυγχάνουν αυτό από τη στιγμή που αποδέχονται παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση σε χρονοδιάγραμμα και σε αριθμό που θα αποφασιστεί, αλλά και τη νομιμοποίηση αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων;

4. Πριν από τη λύση να διενεργηθεί απογραφή πληθυσμού από αξιόπιστο διεθνή οργανισμό.

Γιατί αρνούνται να καταθέσουν αίτημα για απογραφή πληθυσμού;

5. Να εξασφαλιστεί ο σεβασμός και η αποκατάσταση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και ο αποκλεισμός των μόνιμων παρεκκλίσεων από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Με τα όσα έχουν συμφωνήσει διασφαλίζεται αυτή η αρχή;

Είναι λοιπόν προφανές πως οι πιο πάνω ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 παραβιάζονται από τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και από τους υποψηφίους που υποστηρίζουν.

Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2017

antrosaverof

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ είναι ώρα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάληξη της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά και για τις επικίνδυνες παραχωρήσεις στις οποίες έχουν προβεί για τις οποίες στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επέρριψε ευθύνες στη δική μας πλευρά για το ναυάγιο, σε ποσοστό 50% και όχι αποκλειστικά στην Τουρκία όπως θα έπρεπε.

Είναι ώρα οι δύο ηγεσίες να ξεκαθαρίζουν με υπευθυνότητα στο λαό:

 • Γιατί αποδέχονται εκ περιτροπής προεδρία;
 • Γιατί αποδέχθηκαν την αριθμητική εξίσωση και τα βέτο;
 • Γιατί αποδέχθηκαν οι έποικοι, οι παράνομοι χρήστες, να έχουν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων;
 • Γιατί αποδέχθηκαν να παραχωρήσουν τις 4 ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους;
 • Αυτή είναι η ουσία. Και η προσπάθειά τους να ξεφύγουν από αυτές τις απαντήσεις δεν πείθει κανέναν.

Όσον αφορά τον κ. Προδρόμου, οφείλει να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση και τις σημερινές του θέσεις σε σχέση με τις θέσεις και τη στάση που τηρούσε το 2003-2004. Αντί ο κ. Προδρόμου να διερωτάται ποια είναι η θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου, ας πει ο ίδιο ποια ήταν η θέση του για τον Νίκο Αναστασιάδη το 2003-2004.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είναι αποτέλεσμα πανικού διότι επανειλημμένα οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο επικρατέστερος να περάσει στο δεύτερο γύρο και γι’ αυτό ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μη επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη.

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2017

αναστασιαδης-μαλας

Τα όσα δήλωσε χθες ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ κ. Σ. Μαλάς επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως οι υποψήφιοι που επέλεξαν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ έχουν πλήρη ταύτιση στην τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε στο Κυπριακό. Θέλουν και οι δύο να ξεκινήσει η διαδικασία από εκεί που έμεινε (βλ. Δηλώσεις Σ. Μαλά 16/11/2017, Συνέντευξη ΠτΔ στον «Φιλελεύθερο», 5/11/2017):

 • Συνεχίζουν με την Πενταμερή Διάσκεψη από την οποία απουσιάζει εμφαντικά η Κυπριακή Δημοκρατία, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες τις οποίες είδαμε,
 • Αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία,
 • Αποδέχονται τις εγγυημένες πλειοψηφίες,
 • Αποδέχονται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση,
 • Αποδέχονται την παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους,
 • Αποδέχονται την κατοχύρωση της προτεραιότητας διεκδίκησης των περιουσιών στους χρήστες,
 • Αποδέχονται τον εθνοτικό διαχωρισμό του λαού.

Με άλλα λόγια αποδέχονται όλες αυτές τις πρόνοιες λύσης του Κυπριακού που θα καταστήσουν την Κύπρο ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

Σκόπιμα αποφεύγουν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να τοποθετηθούν ως προς τις ευθύνες που είχαν για τη λανθασμένη τακτική που ακολούθησαν εδώ και δέκα χρόνια και η οποία οδήγησε στο «φιάσκο» του Κραν Μοντανά.

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την εποικοδομητική συνάντηση.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, δήλωσε πως η συνεργασία της ΕΔΕΚ και ειδικότερα της Θεματικής Παιδείας της ΕΔΕΚ με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είναι στενή αφού υπάρχει συχνός συντονισμός και συναντίληψη των δύο για να επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης. Δήλωσε ακόμη πως η σημερινή συνάντηση κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες:

 1. Πώς μπορούν από κοινού η ΕΔΕΚ και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να συμβάλουν στη σωστή εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισής και του Νέου Συστήματος Διορισμών, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της εκπαίδευσης μέσα από πρακτικές λύσεις.
 2. Να εξασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στη δημόσια εκπαίδευση διότι παρατηρείται μία προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της για εξυπηρέτηση, είτε ηθελημένα είτε μη, άλλων παραγόντων
 3. Αρκετά από τα συνδικαλιστικά αιτήματα των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων η ΕΔΕΚ τα αντιμετωπίζει θετικά. Σε ότι αφορά τα δικαιολογημένα οικονομικά αιτήματα των Οργανώσεων, παρόλο που η ΕΔΕΚ τα αντιμετωπίζει θετικά, εντούτοις δεν μπορεί να τα επιλύσει διότι είναι ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ πρέπει να δουν.

Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2017

Κύπρος - Ευρωπαική Ένωση

Η αποτυχημένη τακτική την οποία οι ηγεσίες ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ακολουθούν εδώ και δέκα χρόνια με επικεφαλής τον τέως και τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μας οδήγησε στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Θυμίζουμε πως ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του, ενώ έχει εκθειάσει την «εποικοδομητική» στάση της Τουρκίας, επίρριψε σε ποσοστό 50% την ευθύνη για μη κατάληξη σε λύση στην Ελληνοκυπριακή πλευρά και κατ’ επέκταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους συμβούλους του, μεγάλος αριθμός των οποίων προέρχεται από το χώρο του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα με τη μέχρι σήμερα στάση τους οι ηγεσίες των δύο κομμάτων κατόρθωσαν να κατοχυρώσουν ως κεκτημένο δικαίωμα του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας την:

 • εκ περιτροπής προεδρία,
 • αριθμητική εξίσωση Τουρκοκυπρίων σε αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους,
 • θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων για τη λήψη αποφάσεων,
 • κατοχύρωση προτεραιότητας διεκδίκησης των περιουσιών στους χρήστες,
 • αναγνώριση του δικαιώματος στους Τούρκους υπηκόους των 4 ελευθεριών της ΕΕ,
 • παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων.

Είναι λογικό οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να ανησυχούν από την προοπτική οι Δυνάμεις της Αλλαγής με επικεφαλής τον Νικόλα Παπαδόπουλο να βρίσκονται στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να διεκδικήσουν με αξιώσεις την απαλλαγή από τη σημερινή και τη χθεσινή διακυβέρνηση, που εκτός από την κατολίσθηση του κυπριακού έχουν τεράστια ευθύνη και για την οικονομική καταστροφή της πατρίδας μας.

Με την απαλλαγή από τη χθεσινή και σημερινή διακυβέρνηση θα επιτραπεί η επανατοποθέτηση του κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης όπως το διαχειρίζονται τα τελευταία δέκα χρόνια οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2017