ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής Τράπεζας

Με αφορμή τα όσα δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνουμε πως δεν διαφωνούμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεργατισμός ήταν απότοκο της κακοδιαχείρισης που προηγήθηκε του 2013.

Όμως και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν δόθηκαν οι σωστές  λύσεις ώστε να προστατευτεί ο Συνεργατισμός.

Εάν για παράδειγμα, αντί για κρατικοποίηση το 1,5 δις που δόθηκε αρχικά δινόταν για να στηριχθεί ο Συνεργατισμός και την ίδια στιγμή αγοράζονταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία θα παραχωρούνταν σε φορέα διαχείρισης, όπως επιχειρείται να γίνει σήμερα αλλά κάτω από πολύ πιο αρνητικές συνθήκες, θα μπορούσε ο Συνεργατισμός να μετατραπεί σε ένα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό οργανισμό από τότε.

Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε μέσα από ένα σωστό εποπτικό έλεγχο να συνεχίσει την κοινωνική του προσφορά χωρίς σήμερα να οδηγείται  σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

Λευκωσία, 27 Μαΐου 2018

ΓΕΣΥ

Η δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή» για τα θέματα του ΓεΣΥ και των δημοσίων νοσηλευτηρίων επιβεβαιώνει τα όσα από πλευράς ΕΔΕΚ δηλώνουμε δημόσια.

Επιβεβαιώνονται, ακόμη, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής μια οργανωμένη  προσπάθεια για να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας της υγείας.

Λευκωσία, 27 Μαΐου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού στα παιδιά με δυσκολίες. Με αφορμή αυτό προχωρεί στην πραγματοποίηση των πιο κάτω εκδηλώσεων:

 • Λευκωσία: Παρασκευή 1η Ιουνίου Ίδρυμα Λυσσαρίδη 5.30μμ συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Συζητούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες των παιδιών, με την Αγκαλιά Ελπίδας για Παιδιά με Εγκεφαλικές Παραλύσεις, την συνομοσπονδία γονέων δημοτικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στη συζήτηση θα συμμετέχει και η Επίτροπος Ισότητας. Τα πορίσματα θα διοχετευτούν στους αρμόδιους. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης θα δοθεί στο σύνδεσμο «Αγάπης και αλληλεγγύης για παιδιά με αναπηρίες» χρηματικό ποσό από εισφορές των μελών και φίλων της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της Οργάνωσης.
 • Λεμεσός: Φιλοξενία των παιδιών Παιδικού Αναρρωτηρίου Ερυθρού Σταυρού στο περίπτερο ΚΟΤ Λ/σού 10.30πμ – 1.00πμ
 • Πάφος: Επίσκεψη στο Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδη – 1.00μμ
 • Αμμόχωστος: Φιλοξενία των παιδιών του Ειδικού Σχολείου Απόστολος Βαρνάβας στο Πάρκο Παλιάτσο Αγία Νάπα 10.00πμ – 1.00μμ
 • Λάρνακα: Αντιπροσωπεία της Οργάνωσης θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις – επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Ευημερίας Παιδιού στη Λάρνακα

Γραφείο Τύπου Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης

Λευκωσία, 25 Μαΐου 2018

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό ως προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και για την αποφυγή κατάρρευσης στο μέλλον, όπως έγινε με τις Κυπριακές Αερογραμμές και με τον Συνεργατισμό, είναι ότι επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει η σωστή, η ορθολογική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας για να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του ως η ραχοκοκαλιά εφαρμογής του συστήματος.

Η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 1. Αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, κύρια στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 2. Καθορισμό των αναγκών σε αριθμό κλινικών ανά ειδικότητα ώστε να καλύπτεται με επάρκεια το σύνολο της επικράτειας (δεν είναι δυνατό για παράδειγμα ο δημόσιος τομέας να μην διαθέτει ολοκληρωμένο ογκολογικό τμήμα, να διαθέτει μία μόνο νευροχειρουργική κλινική).
 3. Να καλυφθούν οι ανάγκες του σε ιατρικό εξοπλισμό ώστε να καταστεί δυνατή η αναβαθμισμένη προσφορά έγκαιρης διάγνωσης και περίθαλψης (δεν είναι δυνατόν ο δημόσιος τομέας να καλύπτεται μόνο από ένα μαγνητικό τομογράφο).
 4. Καθορισμός των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι αδύνατη η αξιόπιστη κοστολόγηση των υπηρεσιών χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω παραμέτρων. Επιπρόσθετα λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής τη διενέργεια οποιασδήποτε μελέτης για αυτά από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω προϋποθέσεων η προσπάθεια εφαρμογής του ΓεΣΥ θα είναι αίολη και η κατάρρευσή του πολύ πιθανή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και κύρια όλων αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

 

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2018

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Μαΐου, στα γραφεία της ΕΔΕΚ, συνάντηση του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Σιζόπουλο για τις προσπάθειες που καταβάλει η αστυνομική δύναμη για τη πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, και ειδικότερα για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης αναφέρθηκε στην συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της αστυνομίας, καθώς και στην προώθηση νομοσχεδίου στη Βουλή για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό αυστηρούς όρους και εγγυήσεις, με στόχο πάντα την εξιχνίαση του οργανωμένου εγκλήματος.  Τέλος, ο Υπουργός ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ για την εν γένει  θετική της στάση απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλει το Υπουργείο του και η Αστυνομική Δύναμη.

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Νικολάου για την ενημέρωση που έτυχε, συνόψισε τρεις παραμέτρους των οποίων η υλοποίηση θα συμβάλει στην πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας:

 • Να απεγκλωβιστεί η Αστυνομία από επουσιώδεις υπηρεσίες, προκειμένου να αξιοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών στην πάταξη του εγκλήματος.
 • Να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης επιπρόσθετου προσωπικού, και
 • Να δημιουργηθεί ειδικό Σώμα Ασφαλείας για την φύλαξη των αεροδρομίων  και άλλων νευραλγικών δημόσιων χώρων προκειμένου, μεταξύ άλλων, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των αεροδρομίων να επιστρέψουν στην Ε.Φ και να συμβάλουν στη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας της δύναμης.

Λευκωσία,  18 Μαΐου 2018

ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΗΛΙΑΣ

Επιβεβλημένη ανάγκη η ουσιαστική βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου

Με αφορμή  και το νέο θανατηφόρο δυστύχημα ως ΕΔΕΚ, παρόλο που χαιρετίζουμε την εξαγγελία της κυβέρνησης για την έναρξη των εργασιών του νέου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Πάφο με την Πόλη Χρυσοχούς, εντούτοις, θεωρούμε, επιβεβλημένη ανάγκη την ουσιαστική βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου ώστε να μπορέσει να αντέξει την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση μέχρι την ολοκλήρωση του νέου δρόμου.

Θεωρούμε ότι, τα ποσά που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου σε ορισμένα σημεία, δεν είναι αρκετά για να επιλύσουν τα προβλήματα του δρόμου και θεωρούμε ότι θα πρέπει και τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν κονδύλια στους προϋπολογισμούς του κράτους για την περαιτέρω βελτίωση του δρόμου με διαπλατύνσεις και ευθυγραμμίσεις.

 

Λευκωσία. 18 Μαίου 2018

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μουσείων η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τις δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν από τα κυπριακά μουσεία για τον εορτασμό της ημέρας. Ταυτόχρονα όμως τονίζουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει και να ενδυναμώσει τη στήριξη της προς αυτά, καθώς και τις βιβλιοθήκες, αλλά και γενικότερα προς τους φορείς του πολιτισμού, κρατικούς και ιδιωτικούς.

Ως προς τα μουσεία, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι, παρά τις εδώ και δεκαετίες επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, δεν διαφαίνεται ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Λευκωσία. Είναι αδιανόητο το μεγαλύτερο μουσείο της Κύπρου να λειτουργεί σε περιορισμένους και ξεπερασμένους χώρους, οι οποίοι του στερούν και τη δυνατότητα για χρήση σύγχρονων μέσων.

 

Λευκωσία, 17 Μαΐου, 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ DALINEWS

TerepeisDaliNews (2)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τα όσα λαμβάνουν χώρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, επαναφέρουν στο προσκήνιο την άμεση και επιτακτική ανάγκη για αναδιοργάνωση και ενίσχυση της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια έναντι του Κύπριου ασθενή.

Εκτιμούμε ότι τα αιτήματα τα οποία έχει καταθέσει σήμερα, 16 Μαΐου, η ΠΑΣΥΚΙ κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη θέση της, έστω και αν αυτή ενοχλεί για ευνόητους λόγους τα γνωστά κυκλώματα, ότι θα αγωνιστεί για τη σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Για να υπάρξει όμως σωστή εφαρμογή ΓEΣΥ, στόχο τον οποίο η ΕΔΕΚ διεκδικεί από την ίδρυση της, θα πρέπει να προηγηθεί η αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ίδρυση νέων κλινικών που να καλύπτουν με επάρκεια ολόκληρη την επικράτεια και οι οποίες θα στελεχώνονται με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Η ΕΔΕΚ δηλώνει το πλήρη σεβασμό της τόσο προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά κυρίως προς τον Κύπριο ανώνυμο πολίτη, τον οποίο το σύστημα υγείας της πατρίδας του πρέπει να υπηρετεί.

Λυκωσία, 16 Μαΐου, 2018

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΥΠΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΝΙΚΟΛΣΟΝ

Ο επαναδιορισμός των μελών του Δ.Σ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας από το Υπουργικό Συμβούλιο δικαιώνει τη θέση της ΕΔΕΚ που επέμενε ότι ο διορισμός του εν λόγω Δ.Σ στις 19/12/2017 ήταν παράτυπος και ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο που σκοπό είχε να τροποποιήσει τις διατάξεις του ισχύοντος κατά τη στιγμή του διορισμού του βασικού νόμου ήταν προσπάθεια νομιμοποίησής του.

Επειδή όμως ο νόμος δεν μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ, η μόνη «νομική» θεραπεία που θα μπορούσε να δοθεί ήταν ο επαναδιορισμός του, στον οποίο και προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο αφού πρώτα υπερψηφίστηκε με την επιμονή των δυο μεγάλων κομμάτων από την Βουλή το τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Παρόλα αυτά ο επαναδιορισμός δεν διόρθωσε το γεγονός ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ εξακολουθεί να είναι ανώτερο στέλεχος της εταιρείας η οποία εκπόνησε τη μελέτη με βάση την οποία θα γίνει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Επιπρόσθετα και για τα υπόλοιπα μέλη δεν διενεργήθηκε οποιαδήποτε έρευνα για τη διαπίστωση ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων με εταιρείες στις οποίες ενδεχομένως είναι μέτοχοι ή και ιδιοκτήτες.

Τέλος, εκτιμούμε ότι το νυν Δ.Σ λόγω της σύνθεσής του δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει για την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Πολύ φοβόμαστε ότι σε μερικά χρόνια ο δημόσιος τομέας Υγείας πιθανόν να έχει την τύχη των Κυπριακών αερογραμμών και του Συνεργατισμού. Εξέλιξη η οποία θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τον Κύπριο ασθενή.

Αυτό που κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι το ζήτημα δεν είναι η φραστική εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά η σωστή και βιώσιμη εφαρμογή του προς όφελος των πολιτών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Μαΐου 2018