ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νικόλας Παπαδόπουλος

Ως ΕΔΕΚ χαιρετίζουμε την απόφαση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και της Αυτόνομης Πλατφόρμας Πολιτών και τους καλωσορίζουμε στη συνεργασία των Δυνάμεων της Αλλαγής.

Πέρα από την εποικοδομητική τους συνδρομή σε αυτόν τον μεγαλεπήβολο στόχο που θέσαμε, προσδοκούμε πως η απόφασή τους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δυναμική της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Στις 16 Μαρτίου 2013 μετά το 1ο Eurogroup, στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πρότεινε αντί για κούρεμα, το συγκριμένο ποσό να έλθει με την ίδια αναλογία με δανεισμό από τους καταθέτες με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας. Η πρότασή του απερρίφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς συζήτηση.

Το πιο πάνω αλλά και τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Π. Δημητριάδη, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη:

 • γνώριζε για το κούρεμα,
 • παραπληροφορούσε τον λαό με ψεύτικες υποσχέσεις ότι δεν θα γινόταν,
 • επέτρεψε τον επιλεκτικό τερματισμό εμπρόθεσμων καταθέσεων (δηλ. το σπάσιμο γραμματειών) και μετακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό,
 • έχει τεράστια ευθύνη για την παραχώρηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στη Ελλάδα (Λαϊκής, Κύπρου και Ελληνικής) με όλα τα συνεπακόλουθα που προέκυψαν.

Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2017

ΕΔΕΚ

Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει την οργή της για την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεμεσού να εγκρίνει την ανέγερση Μνημείου για τον ολετήρα της Κύπρου Γρίβα Διγενή.

Η απόφαση προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση του δημοκρατικού λαού της Κύπρου ο οποίος πλήρωσε βαρύ τίμημα και εξακολουθεί να πληρώνει, από την άνομη δράση του Γρίβα που, σε συνεργασία με τη Χούντα των Αθηνών, άνοιξε τις κερκόπορτες στον Τούρκικο Αττίλα.

Δεν υπάρχει κανένα δικαιολογητικό που να νομιμοποιεί τη λήψη αυτής της πολιτικής πρόκλησης για όσους έχουν υποφέρει από το Προδοτικό Πραξικόπημα και τη Βάρβαρη Τουρκική Εισβολή. Η απόφαση έρχεται να πυροδοτήσει ήδη το τεταμένο πολιτικό κλίμα τόσο σε σχέση με το εσωτερικό της Κύπρου όσο και με τις σχέσεις μας με τους Τουρκοκυπρίους.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού φέρει ακέραια την ευθύνη για την απόφαση αυτή και με την ποντιοπιλατική στάση του αλλά και τη μεθόδευσή του για έγκριση της απόφασης, προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα των ΕΔΕΚΙΤΩΝ και προσβάλει τη μνήμη των Συναγωνιστών που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρατικής Νομιμότητας.

Ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ γνωρίζουμε μέσα από τη μελέτη και τα τεκμήρια του Φακέλου της Κύπρου τις παράνομες πράξεις και συναλλαγές του Γρίβα με τη Χούντα για την προετοιμασία του Πραξικοπήματος. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η απόφαση του Δημάρχου για να περάσει η απόφαση και όσων ψήφισαν υπέρ της, είναι πολιτικά ανίερη και καταδικαστέα.

Ο λαός και οι πολίτες της Λεμεσού δεν σηκώνουν άλλο εμπαιγμό από τις ανίερες συναλλαγές και συνεργασίες που έγιναν στις Δημοτικές Εκλογές και την αποπληρωμή των γραμματίων ως «πολιτική αντιπαροχών». Η ανέγερση ενός τέτοιου Μνημείου θα αποτελέσει χώρο λατρείας για τις ακροδεξιές εκκολαπτόμενες δυνάμεις του τόπου και χώρο απόδοσης τιμών από τα παραρτήματα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο.

Κάποιοι ας ασχοληθούν επιτέλους με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός και οι συνοικίες της, ας μην επιβαρύνουν με τις αποφάσεις τους την πόλη και με πολιτικούς ρύπους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταψήφισαν την πρόταση μαζί με άλλες αντιστασιακές δυνάμεις, όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ανίερη πλειοψηφία.

Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα οργανώσει Εκδηλώσεις Διαμαρτυρίας για την απόφαση. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Γραφείο Τύπου Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λεμεσού

14 Οκτωβρίου, 2017

 

γραφεια εδεκ 2

Η ΚΔ χρειάζεται μια νέα τακτική για το κυπριακό και μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όφελος της πλειοψηφίας και όχι των ολίγων και των «ημετέρων»

Είναι φυσικό επακόλουθο ότι ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος για τη θέση της προεδρίας της δημοκρατίας από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ποινικά αδικήματα. Όμως ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν ο συνεχιστής και ο ολοκληρωτής μίας κακής οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε κυρίως από το 2009 και μας οδήγησε:

 • στο κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013,
 • στην παραχώρηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα,
 • την μεταφορά στους ώμους των πολιτών τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαού.

Ο κ. Αναστασιάδης αθέτησε σχεδόν το σύνολο των προεκλογικών του δεσμεύσεών του 2013:

 • για μη κούρεμα
 • για αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων
 • για μη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Το ίδιο και στο Κυπριακό όπου παρέλαβε την σκυτάλη από τον προκάτοχό του και παρά τις δεσμεύσεις του, συνέχισε την ίδια γραμμή και τακτική. Αυτή η τακτική οδήγησε στην αποτυχία της Πενταμερούς Διάσκεψης της Ελβετίας, με επώδυνα αποτελέσματα για την Κυπριακή Δημοκρατία όπως:

 • υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας,
 • παραχώρηση στην τουρκική πλευρά πολιτικού κεκτημένου:
 • εκ περιτροπής προεδρία
 • αριθμητική εξίσωση σε αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους,
 • θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων για τη λήψη αποφάσεων,
 • κατοχύρωση προτεραιότητας διεκδίκησης των περιουσιών στους χρήστες,
 • την αναγνώριση του δικαιώματος στους τούρκους υπηκόους των 4 ελευθεριών της ΕΕ.

Και παρά τις πιο πάνω επικίνδυνες παραχωρήσεις, όχι μόνο δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, αλλά αντίθετα κατόρθωσε να απαλλάξει την Τουρκία από τις όποιες ευθύνες και να τις φορτώσει στη δική μας πλευρά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται μια πολιτική η οποία να χαρακτηρίζεται από νέα τακτική όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού και μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική προς όφελος της πλειοψηφίας και όχι των ολίγων και των «ημετέρων». Μια νέα τακτική που μόνο οι δυνάμεις της αλλαγής μπορούν να φέρουν με την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Λευκωσία, 14 Οκτωβρίου 2017

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Χαιρετίζουμε την εξαγγελία του Νικόλα Παπαδόπουλου για ανέγερση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παιδιών και Εφήβων και Πανεπιστημιακού Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής η οποία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση δεδομένου ότι, όπως πολλές φορές τονίσαμε, η σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας προϋποθέτει ότι ο δημόσιος τομέας θα αποτελεί τον βασικό συντελεστή εφαρμογής του.

Για να μπορέσει όμως να ανταποκριθεί σε αυτό τον σημαντικό και συνάμα δύσκολο ρόλο, θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν συγκεκριμένα προγράμματα.

Ένα από αυτά είναι η λειτουργία κλινικών και τμημάτων υψηλών προδιαγραφών παροχής ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτες όπως για παράδειγμα το παιδιατρικό νοσοκομείο, το ογκολογικό τμήμα, το καρδιοχειρουργικό – καρδιολογικό κέντρο και άλλα.

Λευκωσία, 13 Οκτωβρίου 2017

Πολιτική Συγκέντρωση Νικόλα Παπαδόπουλου στο Στρόβολο

Η ΕΔΕΚ σας προσκαλεί στην Πολιτική Συγκέντρωση του Υποψηφίου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλου, που θα γίνει τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017, στις 19:00 στο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου.

Ομιλητής στην συγκέντρωση θα είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Λευκωσία, 13 Οκτωβρίου 2017

NoSuccess

Σε ότι αφορά τους δείκτες κατανάλωσης που προκύπτουν από την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών, αν και δεν γνωρίζουμε αν σε αυτούς λήφθηκε υπόψη η ισοτιμία της αγοράς, δείχνουν μία σημαντική μείωση, πέραν του 30%, σε συγκεκριμένα είδη σε σχέση με το 2009.

Αυτό αποδεικνύει ότι η μικρομεσαία οικονομική τάξη, κυρίως η μεσαία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Αυτό επιβεβαιώνει ακριβώς ότι το success story που επικαλείται η κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας δεν είναι παρά μία βιτρίνα που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα και την ουσία του ζητήματος.

Λευκωσία, 13 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Ως ΕΔΕΚ έχουμε ζητήσει την εγγραφή του θέματος «Ενημέρωση για τον τρόπο προμήθειας υλικών από τα κατεχόμενα για τις οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και την ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή/και παραβίαση των διαδικασιών».

Προχωρήσαμε σε αυτή την ενέργεια επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό το φαινόμενο προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Και αυτές οι διαστάσεις δεν είναι μόνο πολιτικές. Είναι ουσιαστικά απαράδεκτο για δημόσια κτίρια, ακόμα και για τον Τύμβο των ηρώων του 1974 στη Μακεδονίτισσα, να μεταφέρουμε οικοδομικά υλικά από τις κατεχόμενες περιοχές για να τα διαμορφώσουμε. Είναι πρώτα πρώτα προσβολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ασέβεια προς τους νεκρούς του 1974.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνω να υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός που στην ουσία έχει οδηγήσει μικρές ή και μεγάλες επιχειρήσεις αυτού του είδους στις ελεύθερες περιοχές σε κλείσιμο.

Και από τη στιγμή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν παράγεται το συγκεκριμένο υλικό στις ελεύθερες περιοχές, διερωτώμαι γιατί ακριβώς οι διάφορες τεχνικές επιτροπές του κράτους, στους όρους προκήρυξης των συγκεκριμένων διαγωνισμών, θέτουν ως προϋπόθεση τα συγκεκριμένα υλικά.

Και μάλιστα το χειρότερα απ΄ όλα σε μερικές περιπτώσεις να προσδιορίζεται και το εργοστάσιο από το οποίο πρέπει να γίνει η προμήθεια ή που θα πρέπει ενδεχομένως να τηρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας του συγκεκριμένου εργοστασίου στα κατεχόμενα.

Επισυνάπτω μια ετικέτα (βλ. φώτο) που επιβεβαιώνει ακριβώς το πιο πάνω.

Το δεύτερο το οποίο είναι εξίσου επικίνδυνο για εμάς, είναι το θέμα της κλεπταποδοχής γιατί αν το συγκεκριμένο εργοστάσιο ή εργοστάσια είναι εργοστάσιο που εκλάπη από τον Ε/Κ ιδιοκτήτη του και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί υλικά από παράνομες λατομήσεις, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ένα κράτος που πρέπει να σέβεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες πώς επιτρέπει να προμηθεύεται αυτά τα υλικά και να τα χρησιμοποιεί για  δημόσια κτίρια;

Την ίδια στιγμή και είναι ακόμη ένα ζήτημα, στις συγκεκριμένες ετικέτες υπάρχει και παραποίηση τοπωνυμιών. Την ίδια ώρα που η Κύπρος διεξάγει μια διεθνή εργασία για να σταματήσει την αλλαγή των τοπωνυμιών στις κατεχόμενες περιοχές αποδεχόμαστε υλικά τα οποία αναφέρονται ως τόπος προέλευσης η τουρκική ονομασία η οποία έχει προσδοθεί.

Το ζήτημα αυτό προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και διερωτώμαι γιατί σε πολιτικό επίπεδο δεν λαμβάνονται μέτρα ανακοπής αυτού του φαινομένου. Και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δυστυχώς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σήμερα απουσίαζαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι που θα έπρεπε να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις.

Εύχομαι και ελπίζω ότι στη συνέχιση της συζήτησης του θέματος ότι θα παρευρεθούν και την ίδια στιγμή ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο το οποίο προβάλει και τη νοημοσύνη μας αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί πρόσθετες προϋποθέσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Την ώρα που αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία θεωρούμε ως το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για να πετύχουμε μια δημοκρατική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, την ίδια στιγμή εμείς άμεσα ή έμμεσα να ενισχύουμε το κατοχικό καθεστώς αναβαθμίζοντας το και θεσμικά και οικονομικά.

Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 2017

Εγκλωβισμένοι

Έχουν συμπληρωθεί δέκα μέρες από την έναρξη εφαρμογής των παράνομων μέτρων επιβολής δασμών από το κατοχικό καθεστώς στα είδη πρώτης ανάγκης που αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση, πέρα από τις διακηρύξεις, παρακολουθεί με απάθεια αυτό το γεγονός (όπως και τόσα άλλα) χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει στη λήψη οποιωνδήποτε πρακτικών μέτρων που να υποχρεώνουν το κατοχικό καθεστώς να άρει την απόφασή του.

Από τις 4 Αυγούστου η ΕΔΕΚ απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή που του ζητούσε κοινή συνάντηση για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων σε συνάρτηση μάλιστα με το θέμα των Μαρωνιτών και της Αμμοχώστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΙΓΜΑ 10-10-17

Η ψεσινή δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων δημοσκοπήσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο και ουσιαστικά δικαιώνουν την επιλογή της ΕΔΕΚ για την ανάληψη της πρωτοβουλίας που κατέληξε σε υπόδειξη του Νικόλα Παπαδόπουλου ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό το οποίο είναι φανερό είναι ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο μόνος υποψήφιος ο οποίος μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Όσοι πραγματικά και ειλικρινά επιθυμούν τόσο για το κυπριακό όσο και για τα θέματα της οικονομικής διαχείρισης και οικονομικής πολιτικής να απαλλαγούμε από τη σημερινή διακυβέρνηση και να φέρουμε την πολυπόθητη αλλαγή μακριά από προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες, να στηρίξουν αποφασιστικά και με ανιδιοτέλεια την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου όπως πράττουν τα κόμματα και οι ομάδες πολιτών που ήδη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους.

Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2017