ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΜΕ ΥΠ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου, με τον Υπουργό Γεωργίας, Κ. Καδή, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε:

«Έχω διαγνώσει όπως πάντοτε μια πολύ θετική στάση και μια διάθεση για συνεννόηση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο μας και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τις ιδέες και τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς που θα μας υποβάλει η ΕΔΕΚ ώστε μέσα από τη σύνθεση απόψεων όλων των δυνάμεων να πάμε σε ευρύτερα πλαίσια.

Σημαντικότατες προκλήσεις που έχουμε συζητήσει έχουν σχέση με το υδατικό, την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και την παραγωγή των επιπρόσθετων ποσοτήτων νερού. Και έχω εξηγήσει στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τις σκέψεις και τον προγραμματισμό μας. Συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας και την ανάγκη που έχει να στηριχθεί ο Κύπριος αγρότης. Έχω παρουσιάσει τις σκέψεις μας για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπου με νομοθετική πλέον ρύθμιση θα προχωρήσουμε στη διόρθωση στρεβλώσεων και εφόσον μιλούμε για νομοθετική ρύθμιση θα χρειαστούμε και την συμβολή όλων των πολιτικών κομμάτων όπως και της ΕΔΕΚ. Στην ανάγκη να επενδύσουμε σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που να έχουν έντονο το στοιχείο της ταυτότητας και να χαρακτηρίζονται βέβαια και από την προέλευσή τους. Το χαλούμι, οι κυπριακές πατάτες, τα κυπριακά κρασιά μας δείχνουν ακριβώς τον τρόπο. Βέβαια συζητήσαμε και τις προκλήσεις στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των αποβλήτων, την ανάγκη να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και την φιλοσοφία που διέπει τη δική μας πολιτική όπως τη διαχείριση σημαντικών περιοχών, περιοχών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία.

Ευχαριστώ και πάλι τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ που μας έχει φιλοξενήσει και μας έχει ακούσει αλλά κυρίως για την εποικοδομητική του στάση».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Γεωργίας, τον κ. Καδή, γι’ αυτήν την συνάντηση η οποία γίνεται με δική του πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη μας συνάντηση η οποία γίνεται με την ιδιότητά του ως Υπουργού Γεωργίας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει στο ίδιο εποικοδομητικό επίπεδο όπως και στο παρελθόν, από τις υπόλοιπες θέσεις τις οποίες είχε υπηρετήσει το Κράτος.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχουμε ακούσει προτάσεις, εισηγήσεις, και τρόπο διαχείρισης σημαντικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε για χρόνια η κυπριακή γεωργία, η κυπριακή κτηνοτροφία και εκτιμούμε ακριβώς ότι όλες αυτές βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή έγινε κάποια ανταλλαγή απόψεων με κάποιες θέσεις και από την πλευρά της ΕΔΕΚ σε γενικό πλαίσιο όσον αφορά το θέμα του υδατικού που είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την πατρίδα μας όπως και για το θέμα της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της κυπριακής οικονομίας που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ένας τομέας που τις τελευταίες πενταετίες έχει παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση, αλλά από τη δική μας πλευρά εκτιμούμε ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ένα σωστό πλαίσιο προγράμματος μπορεί να υπάρχει μια αναβίωση, μια ποιοτική αναβάθμιση προς όφελος κυρίως και του αγρότη αλλά και της πατρίδας μας.

Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατευτεί ακριβώς και ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός μας κόσμος και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει αλλά κυρίως και να ενισχυθεί με τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις οι οποίες υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες πέραν από το γενικό πολιτικό πλαίσιο εκ μέρους της ΕΔΕΚ της χειρίζεται η Νέα Αγροτική Κίνηση, που αποτελεί την αγροτική οργάνωση της ΕΔΕΚ, η οποία έχει τις γνώσεις, τις απόψεις, την τεχνογνωσία να μπορέσει να προωθήσει επιμέρους ζητήματα στη βάση των λεπτομερειών και των εξειδικευμένων, πια εισηγήσεων, που θα γίνουν.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και να του υποσχεθώ ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ η εποικοδομητική μας στάση θα συνεχίσει στο πλαίσιο μια σωστής διαχείρισης των ζητημάτων που είναι προς όφελος του Κυπριακού Κράτους, προς όφελος του Κύπριου πολίτη και ιδίως των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Κωστής Ευσταθίου

Οφείλω να συγχαρώ  τoν κ. Wolfgang Schroeder της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου προσωπικώς και μου ανέφερε ότι δεν προτίθεται να μεταβεί στα κατεχόμενα ούτε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ της ντροπής στο Αββαείο του Πελαπάϊς. Ο κ. Wolfgang μου διευκρίνισε ότι όντως είχε δεχθεί πρόσκληση στην οποία δεν είχε απαντήσει οριστικώς περί της συμμετοχής του ή όχι και ότι ο ίδιος βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να του αποδοθούν λόγω της σαφούς δήλωσης του ότι επιθυμία του είναι μια ελεύθερη Κύπρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές σ’ ένα δημοκρατικό κράτος, ο λαός του οποίου δε θα χωρίζεται με βάση εθνικά, φυλετικά, γλωσσικά κριτήρια χωρίς τον τουρκικό στρατό κατοχής.

 

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2018

 

Από τη συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου και της θεματικής Παιδείας ΕΔΕΚ  με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ που πραγαμτοποιήθηκε την Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Με αφορμή την παρατεταμένη κρίση στον τομέα της παιδείας επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να πρυτανεύσει το καλώς νοούμενο συμφέρον του δημόσιου σχολείου και των μαθητών.

Όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε, δεν είναι η ώρα της επιβολής της θέλησης του ενός σε βάρος της θέλησης του άλλου, αλλά αμφότερες οι πλευρές να παρακαθήσουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και με αμοιβαίες υποχωρήσεις να καταλήξουν σε μια αμοιβαία συναινετική λύση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Αυτός ο διάλογος να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, που θα αποφασίσουν οι δύο πλευρές, και να περιλαμβάνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων που άπτονται:

α) του εξορθολογισμού

β) της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών

γ) της υπευθυνότητας και

δ) του βιολογικού παράγοντα.

Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω θα πρέπει να ξεκινήσει, επιτέλους, η συζήτηση για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία μας και τα οποία κατά την άποψή μας πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία να αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και να καλύπτει τουλάχιστον το εξής τρίπτυχο:

1. Την αναβάθμιση και ενίσχυση της αξιοπιστίας του δημόσιου σχολείου.

2. Την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών με λήψη μέτρων ώστε το μορφωτικό χάσμα από βαθμίδα σε βαθμίδα να εξαφανιστεί ή να σμικρυνθεί  σημαντικά.

3. Ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης του εκπαιδευτικού προγράμματος με βασικό στόχο την πρόληψη της εφηβικής παραβατικότητας.

 

Γιάννος Κρανιδιώτης

Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια το τραγικό αεροπορικό ατύχημα σκότωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννο Κρανιδιώτη, τον γιο του Νικόλα και πέντε άλλους επιβαίνοντες.

Το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη, πηγή έμπνευσης αλλά και θύμηση χρέους για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

Κατά το ετήσιο μνημόσυνο του Γ. Κρανιδιώτη που διοργάνωσε το Κ..Σ. ΕΔΕΚ στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ορθώς επισήμανε στον επιμνημόσυνο λόγο του:

«[…] Ο Γιάννος ήταν ο πρωτομάστορας ενός εξόχως πολιτικού σχεδιασμού. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με διττή στόχευση. Αφενός η ενσωμάτωση στην οικογένεια  στην οποία φυσιολογικά ανήκουμε […] και αφετέρου η ένταξη ως καταλύτης για τη λύση του κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία […]. Αυτό ήταν το μεγάλο όραμα του Γιάννου. Η Ελλάδα πιάνει το χέρι της Κύπρου στην ΕΕ, γίνονται μέσω αυτής ενιαίος χώρος, χώρος δικαίου, χώρος αξιών, χώρος ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, ένας τόπος φιλόξενος για τις επερχόμενες γενιές. Γίνεται ο σχεδιασμός αυτός ο τρόπος για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων […]».

Δύο σχεδόν δεκαετίες μετά τον πρόωρο και άδικο χαμό του, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποτιεί φόρο τιμής στον άνθρωπο, οραματιστή, διπλωμάτη, ευρωπαϊστή, πολιτικό, συγγραφέα, πατριώτη και ΕΔΕΚίτη Γιάννο Κρανιδιώτη, δηλώνοντας πίστη στη συνέχιση του αγώνα για μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.

 

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2018

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωαπαικής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ορθώς το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» χαρακτηρίζει ως «τρικλοποδιά» την πρόταση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για κατάργηση της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία για ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και φορολογίας.

Σημειώνουμε πως η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τον Γκι Φέρχοφσταντ, ηγέτη της ομάδας των Φιλελευθέρων αλλά και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν και Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην οποία συμμετέχει ο ΔΗΣΥ.

Η υλοποίηση της πρότασης Γιούνκερ θα σημαίνει αυτόματα περιθωριοποίηση της Κύπρου αλλά και άμεσες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού αυτομάτως δεν θα μπορεί να αντιταχθεί σε πολιτικές που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα συμφέροντά της.

Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο εντός των όμορων δυνάμεών της στο ΕΛΚ όσο και εντός ΕΕ, ώστε να μην προχωρήσει η πρόταση Γιούνκερ.

 

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Στο Αβαείο του Πέλλαπαϊς το ψευδοκράτος διοργανώνει ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικής  στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν δυστυχώς Ελληνοκύπριοι μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αλλά και ο ίδιος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής μαζί με το Πρώτο Βιολί που είναι γερμανικής καταγωγής. Στο Αβαείο του Πέλλαπαϊς εκεί που το 1974 σφαγιάσθηκαν αθώοι στρατιώτες, άμαχοι αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό. Αυτό το φεστιβάλ το διοργανώνει η προεδρία του ψευδοκράτους με τα διάφορα εμφανιζόμενα ως υπουργεία εξωτερικών, τουρισμού κι όλον τον υπόλοιπο συρφετό. Σ’ αυτή τη θλιβερή εικόνα συμμετέχουν άνθρωποι της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Διά του λόγου το αληθές δείχνω την αφίσα του φεστιβάλ όπου σε φωτογραφίες απεικονίζονται το Πρώτο Βιολί με το Μαέστρο (Καλλιτεχνικό Διευθυντή) αλλά και Κύπριοι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας. Να τους χαιρόμαστε!

Εκφράζω επίσης την απογοήτευσή μου για το επίπεδο της συζήτησης σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Είτε θα μάθουμε ως Βουλή να σεβόμαστε πρώτα τους εαυτούς μας και να συζητούμε σοβαρά ή να σταματήσουμε. Πραγματικά αυτό το οποίο μπορεί κάποιος να καταλήξει είναι ότι διαιωνίζονται τα προβλήματα για να εκλέγονται κάποιοι ή τουλάχιστον να υπάρχει λόγος ύπαρξης είτε σε κόμματα είτε σε βουλευτές είτε σε αξιωματούχους αυτού του κράτους. Διαιωνίζουμε προβλήματα απλώς και μόνο για να έχουν κάποιοι λόγο ύπαρξης. Φτάνει πια, αν δε σεβόμαστε τον εαυτό μας τουλάχιστον ας σεβαστούμε τις υπόλοιπες γενιές. Μιλώ και για τους συναδέρφους μου ναι, δεν είναι κατάσταση αυτή, δε συζητούμε τα προβλήματα , δεν έχουμε μάθει να συζητούμε, είναι διαλόγους επιδεικτικούς  και διαλόγους κωφών που κάνουμε.

 

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Μαρία Βασιλειάδου

Το θέμα της ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική της διάσταση, θα έπρεπε να κυριαρχεί στο διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών εταίρων

Είναι αυταπόδεικτο ότι η συγκεκριμένη πορεία που ακολουθήθηκε στην παιδεία τους τελευταίους μήνες, είναι απότοκο της απόφασης που λήφθηκε από την κυβέρνηση στις 4 Ιουλίου, χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η ουσία των χρόνιων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης βρίσκεται σε άλλο επίπεδο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει αναδειχθεί. Το θέμα της ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική της διάσταση, θα έπρεπε να κυριαρχεί στο διάλογο μεταξύ των εκπαιδευτικών εταίρων.

Τα ουσιαστικά και χρόνια προβλήματα στην εκπαίδευση, δεν θα λυθούν ούτε με απεργίες, ούτε με αποκοπές μισθών. Αυτό το παιγνίδι εντυπώσεων θα πρέπει άμεσα να σταματήσει και να επικεντρωθούμε όλοι στην αληθινή εικόνα που παρουσιάζει η Δημόσια Παιδεία στον τόπο μας, με μοναδικό στόχο να βρούμε λύσεις σε συστημικό πλαίσιο για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας.

 

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας/AP Images

H χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Γερμανίας και τα όσα λέχθηκαν σχετικά με την άμεση σύνδεση μεταξύ Κυπριακού και ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, τις κοινές δράσεις των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πληροφορίες που θέλουν τη γερμανική πλευρά να δίνει μεγάλη σημασία στις τριμερείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος στην περιοχή, βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση.

Όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε, η εμπλοκή ισχυρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του Φυσικού Αερίου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) πρέπει να αποτελέσουν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Μια τέτοια εξέλιξη ενισχύει τόσο την προοπτική ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και την εξισορρόπηση οικονομικών συμφερόντων που έχουν οι χώρες αυτές με την Τουρκία.

Όλα τα πιο πάνω θα ενισχύσουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου αλλά και την διαπραγματευτική της θέση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

«Η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε για ακόμα μια φορά ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας τραπεζικός τομέας μεγαθήριο ο οποίος συνήθως κυριαρχείται από δύο τράπεζες: παλαιότερα ήταν η Λαϊκή Τράπεζα μαζί με την Τράπεζα Κύπρου και τώρα είναι η Τράπεζα Κύπρου με την Ελληνική. Σ΄αυτό το τοπίο πάντοτε εξέλειπε η ρύθμιση, η επέμβαση, η επιβολή όρων στις μεγάλες τράπεζες από το κράτος με αποτέλεσμα τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας τα οποία συναντήσαμε σήμερα.

Επήλθε ο καιρός η Πρόταση Νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, την οποία έχω υποβάλει από τις 16.2.18, να συζητηθεί σοβαρά ώστε να επεκταθεί ο θεσμός προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών σε όλους ανεξαίρετα τους Πολίτες είτε είναι καταναλωτές είτε μικροεπιχειρηματίες.

Στη συνεδρία της σημερινής Επιτροπής είμαστε μάρτυρες σ αυτό το οποίο προσπαθούσαν επί μία ώρα να μας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι: πώς το Υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΣΚΤ κατάφεραν να διαλύσουν έναν Οργανισμό και να επιφέρουν τόσα πολλά προβλήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η βιασύνη, η σπουδή με την οποία έγινε το όλο εγχείρημα δημιούργησε ένα πεδίο μέσα στο οποίο οι τράπεζες λειτουργούν πλέον ανεξέλεγκτα. Άρα από το αποτέλεσμα κρίνουμε ότι δεν ήταν μόνο αμέλεια αλλά και κάτι περισσότερο».

ΡΙΚ

Για εμπορικές διαφημίσεις ΡΙΚ

Η Κυβέρνηση ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία για την πολυεπίπεδη αποψίλωση του δημόσιου τομέα προχωρεί στην αποξένωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από τη διαδικασία εξασφάλισης εσόδων από τις διαφημίσεις.

Αυτή η απόφαση έχει τις εξής διαστάσεις :

  • Επιβάρυνση φορολογούμενου πολίτη με την αποκοπή των εσόδων των διαφημίσεων από το ΡΙΚ και την κάλυψη του αντίστοιχου ποσού από το κράτος.
  • Στέρηση της επιλογής των διαφημιστών αλλά και των διαφημιζομένων να διαφημίσουν στα προγράμματα του ΡΙΚ.
  • Εξυπηρέτηση συμφερόντων ιδιωτών.
  • Ζωτικότητα και ανταγωνιστικότητα του ΡΙΚ για καλύτερη τηλεθέαση.
  • Συρρίκνωση του ΡΙΚ και κατ’ επέκταση μείωση της τηλεθέασης του αφού δεν θα μπορεί να διεκδικεί μεγάλα γεγονότα που προκαλούν διαφημιστικό ενδιαφέρον, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο (παγκόσμιο κύπελλο, πανευρωπαϊκό κύπελλο, κλπ).
  • Μεγαλύτερη εξάρτηση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης από την εκάστοτε κυβέρνηση.
  • Αποκοπή και της πολιτικής διαφήμισης μαζί με την εμπορική.

 

Λευκωσία, 8 Σεπτεμβρίου 2018