ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1e92c603ad3eed269b2d90456cda3d3c_L-e1467648629357

Στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε ένα πολύ σημαντικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά κυρίως τα θέματα πληροφόρησης των καταναλωτών για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τους τρόπους προστασίας των δανειοληπτών. Ενώ ήταν εν γνώσει της Κυβέρνησης από το 2014, το απέκρυψε από τη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των εκποιήσεων το Σεπτέμβριο του 2014 με κύριο στόχο να περιοριστεί η προστασία των δανειοληπτών έναντι του τραπεζικού τομέα.
Δυστυχώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε μόλις στις 10 Φεβρουαρίου 2017 και αφού εξέπνευσε και η δεύτερη προθεσμία που είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εναρμόνιση της Οδηγίας στην εγχώρια νομοθεσία.

Η ΕΔΕΚ κατά τη σημερινή ψηφοφορία κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των Κυπρίων δανειοληπτών εκ των οποίων υπερψηφίστηκαν οι δύο.

Οι δυο τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν αφορούν την απαγόρευση της καταβολής προμήθειας από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τους μεσίτες πιστώσεων που θα αδειοδοτηθούν για να παρέχουν πληροφορίες στους καταναλωτές για τα στεγαστικά δάνεια που παρέχουν τα διαφορά χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι αν ο μεσίτης πιστώσεων θα λαμβάνει και προμήθεια πέραν της αμοιβής του από το Πιστωτικό Ίδρυμα, αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος της αμεροληψίας του και κατά συνέπεια εις βάρος του καταναλωτή.

Για αυτό με την τροπολογία μας απαγορεύσαμε την καταβολή προμήθειας προς τον μεσίτη πιστώσεων, ευχέρεια που μας έδινε ως κράτος μέλος η Οδηγία και το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν την άσκησε.

Με τη δεύτερη τροπολογία μας διαγράψαμε από το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου τα μη πιστωτικά ιδρύματα, των οποίων η λειτουργία τους θα επιτρεπόταν αν το νομοσχέδιο ψηφιζόταν ως έχει και μάλιστα με αρχικό κεφάλαιο λειτουργίας μόλις 500,000.
Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι την παρούσα στιγμή, με την οικονομική κρίση που ακόμη βιώνει ο τόπος μας, το να επιτραπεί η λειτουργία τέτοιων ιδρυμάτων εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Από τη στιγμή που άλλα κράτη μέλη απαγορεύουν τη λειτουργία μη πιστωτικών ιδρυμάτων, θεωρούμε ότι η λειτουργία τους θα πρέπει να συζητηθεί σε κατοπινό στάδιο και αφού ετοιμαστούν πρώτα οι κατάλληλοι μηχανισμοί εποπτείας τους.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 28 Απριλίου 2017

kostis-efstathiou-tha-eimai-ypopsifios-gia-ti-thesi-tou-anapliroti-proedrou-tis-edek

Θέματα που θίγησαν εκ μέρους του βουλευτή Λευκωσίας Κωστή Ευσταθίου στην κοινή συνάντηση εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Υγείας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σήμερα 25/4 στη Βουλή των Αντιπροσώπων:
• Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κουρέματος με μεγαλύτερο αποκορύφωμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
•Τραπεζικός τομέας μεγαθύριο ως απότοκο του κουρέματος με έλεγχο της τάξεως του 65-70% της τραπεζικής αγοράς.
•Το νομικό οπλοστάσιο(νόμος περί εκποιήσεων) που κατέχουν οι τράπεζες καθιστά ανέφυκτη την επίλυση των συνεπακόλουθων προβλημάτων
•Οι τράπεζες της Κύπρου πόρρω απέχουν από άλλες τράπεζες της Ε.Ε όσον αφορά τη γιγάντια ισχύ τους
• Κύπρος ένα κράτος χωρίς αεροπλοΐα ,ναυσιπλοΐα, ακτοπλοΐα λόγω της κατάργησης του κρατικού μονοπωλείου(που έπρεπε να υπάρχει) στις υπερθαλάσσιες μεταφορές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επικοινωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη

enas-dekalogos-gia-oikonomia-se-krisi (1)

Τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat τα οποία τοποθετούν την Κύπρο στην πεντάδα των χωρών της Ευρωζώνης με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, καθώς επίσης και η αύξηση του δημοσίου χρέους, στην ουσία επιβεβαιώνει πως παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης δεν υπήρξε πραγματική βελτίωση της οικονομίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών που εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι οι καλύτεροι γνώστες αυτής της κατάστασης

fitch ratings

Η αξιολόγηση του οίκου Fitch στην ουσία επιβεβαιώνει πως παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για δήθεν βελτίωση της οικονομίας, αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Έξαλλου η πλειοψηφία των πολιτών που εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι οι καλύτεροι γνώστες αυτής της κατάστασης.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος  όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα έχει αυξηθεί σε σχέση με το ΑΕΠ.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 23 Απριλίου 2017

kiria

Tην ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν έξοδο από το μνημόνιο και για δήθεν οικονομική ανάκαμψη, διαπιστώνουμε πως το δημόσιο χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται, τα ποσοστά της ανεργίας και κυρίως αυτά που αφορούν τους νέους, εξακολουθούν να παραμένουν σε ψηλά επίπεδα παρά το ότι ένας μεγάλος αριθμός έχει μετακινηθεί για σκοπούς εργοδότησης στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή οι υψηλές φορολογίες εξακολουθούν να παραμένουν και το βιοτικό επίπεδο των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων πλήττεται άμεσα.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα και πρακτικά μέτρα. Ορισμένα από αυτά προτείνουμε να είναι:

 • Μείωση του Φ.Π.Α στα είδη πρώτης ανάγκης
 • Μείωση των μισθών των υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ανεξάρτητων επιτροπών κ.ά. και καθορισμός ανώτατου μισθού.
 • Καθορισμός ανώτατου ποσού για τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων (το ποσό που θα εξοικονομηθεί να ενισχύει τους χαμηλοσυνταξιούχους)
 • Αύξηση κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τήρηση του ωραρίου εργασίας.
 • Φορολόγηση του εφ’ άπαξ πάνω των 200 χιλιάδων ευρώ.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Απριλίου 2017

ανεργια κυβερνηση

Η ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της επιχορήγησης του μισθού των ανέργων ως ένα μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας στον τόπο μας. Παρόλα αυτά, μέσα και από την εμπειρία που αποκτήθηκε από την εξάμηνη απασχόληση διαπιστώνουμε πως το νέο σχέδιο απασχόλησης ανέργων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα αποτελεσματικό και καθοριστικό μέτρο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο μέτρο αυτό το οποίο προβλέπει 10μηνη επιχορήγηση του μισθού του απασχολούμενου από το κράτος και υποχρέωση του εργοδότη για άλλους δύο μήνες απασχόλησης, ως ΕΔΕΚ αντιπροτείνουμε τα εξής:

 • Η υποχρέωση του εργοδότη να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά τη λήξη της επιχορήγησης να είναι τουλάχιστον για ένα ακόμη επιπλέον έτος.
 • Στην περίπτωση που ο εργοδότης κρίνει ότι ο εργαζόμενος δεν είναι κατάλληλος για απασχόληση να προχωρεί στον τερματισμό της απασχόλησης εντός των πρώτων τριών μηνών από την περίοδο έναρξης της επιχορήγησης.
 • Ο μισθός που θα λαμβάνει ο εργοδοτούμενος να είναι τουλάχιστον ίσος με τον κατώτατο μισθό.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 13 Απριλίου 2017

αξιογραφα 2
Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την δικαίωση των κατόχων αξιογράφων στο δικαστήριο της Αθήνας. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Τρ. Κύπρου να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων. Η πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία περιλαμβάνει:
 1. Να εξασφαλισθούν για κάθε αξιόγραφο οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
 2. Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων
 3.  Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012
 4. Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

εκτιμούμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του όλου ζητήματος.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Απριλίου 2017

 

ανεργια κυβερνηση

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει δήθεν μείωση της ανεργίας, τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η ΑΝΑΔ επιβεβαιώνουν ακριβώς το αντίθετο.

Αν στα αριθμητικά δεδομένα των ανέργων συμπεριλάβουμε όλους όσους μετανάστευσαν ή παρέμειναν στο εξωτερικό για σκοπούς εργοδότησης, καθώς και τους υποαπασχολούμενους ή υποαμειβόμενους, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη έως και δραματική.

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση επιβεβαιώνεται κατά τρόπο σαφή ότι δεν έχει όραμα και σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Αντίθετα η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τους πολίτες στην ανεργία και στα επιδόματα.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Απριλίου 2017

14166501121286445999

Επιχειρείται μια προβοκατόρικη διαστρέβλωση της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ για πάγωμα προσλήψεων και προαγωγών πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και ότι τάχατες η πρόταση αφορά και τις προσαυξήσεις που θα πρέπει να δοθούν σε υπαλλήλους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα. Η ΕΔΕΚ δήλωσε επίσημα στη Βουλή ότι εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να σεβαστεί την νομοθεσία που ισχύει μέχρι 31/12/2017 αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η ΕΔΕΚ θα αποσύρει την πρόταση της.

Η ΕΔΕΚ δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει σε μια δημαγωγική και άκρως επικίνδυνη προεκλογικής σκοπιμότητας και ρουσφετολογικής τακτοποίησης ημετέρων, ενέργεια της κυβέρνησης.

Είναι το λιγότερο ειρωνεία αν όχι και εξαπάτηση, αυτός που ευθύνεται για το κούρεμα των καταθέσεων και των ταμείων προνοίας, σήμερα να δηλώνει ότι θα καλύψει το 75% των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Η χθεσινή διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη ΣΕΚ για το πιο πάνω, είναι ένα ακόμα δείγμα της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Νίκου Αναστασιάδη.