ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι το λιγότερο ειρωνεία αν όχι και εξαπάτηση, αυτός που ευθύνεται για το κούρεμα των καταθέσεων και των ταμείων προνοίας, σήμερα να δηλώνει ότι θα καλύψει το 75% των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Η χθεσινή διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη ΣΕΚ για το πιο πάνω, είναι ένα ακόμα δείγμα της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Νίκου Αναστασιάδη.

anergiaaaa

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της Eurostat και την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας, επιβεβαιώνονται οι υψηλοί δείκτες ανεργίας κυρίως στις ομάδες των νέων αλλά και των ατόμων άνω των 55 ετών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί «success story» οι οποίες διαψεύδονται από τα στατιστικά δεδομένα και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση της ανεργίας.

Επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία θα εξασφαλίζουν την εργοδότηση και όχι μόνο την εξάμηνη υποαπασχόληση.

Πρώτιστο όμως μέλημα της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η βελτίωση του εργασιακού πλαισίου των εργαζομένων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού ως αποτέλεσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης οι απολαβές των εργαζομένων έχουν μειωθεί δραματικά.

Μόνο με έμπρακτες λύσεις που θα δίνουν
•    πραγματική ώθηση στην οικονομία,
•    θα μειώνουν αισθητά την ανεργία,
•    θα ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ρευστότητα των πολιτών,

θα μπορέσουμε να μιλάμε για ένα πραγματικό «success story».

xkirio-thema2-700x483.jpg.pagespeed.ic.cD0K3-vP4V

Η ΕΔΕΚ εδώ και καιρό ζητά επίμονα να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ιδιοκτητών των υποστατικών που ενοικιάζει η κυβέρνηση για να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες διότι φαίνεται να υπάρχει αδιαφάνεια αλλά και σκοπιμότητα.

Με αφορμή την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή  για το κτήριο που ενοικιάζει το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, η ΕΔΕΚ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα:

  • το συνολικό αριθμό των κτηρίων που νοικιάζει το κράτος για στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών,
  • τους ονόματα των ιδιοκτητών των εν λόγω κτηρίων και, τέλος
  • το μίσθωμα που καταβάλλεται κάθε έτος.

 

cyprous

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας, ανάπτυξης και αναλογικού καταμερισμού σε τρία ακόμα τεμάχια της ΑΟΖ.

Τέτοιες συμφωνίες οι οποίες κατοχυρώνουν τα συμφέροντα της πατρίδας μας και προσφέρουν στο κράτος αξιόλογα κέρδη είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Η δέσμευση για σειρά νέων γεωτρήσεων αποτελεί και επιβεβαίωση της σημαντικής πλέον θέσης που έχει αποκτήσει η Κύπρος στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Πάρα τις κατά καιρούς βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την δραστική μείωση της ανεργίας, τα στοιχεία της Eurostat για ακόμα μια φορά την προσγειώνουν ανώμαλα.

Εάν μάλιστα σε αυτό το ποσοστό συμπεριληφθούν οι υποαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ήδη μεταναστεύσει ή παρέμειναν στο εξωτερικό για σκοπούς εργασίας, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της πατρίδας μας.

Την ίδια στιγμή δυστυχώς η Κύπρος υφίσταται την απώλεια σημαντικού επιστημονικού δυναμικού το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2017

european-commission-building-flags

Την ώρα που κυβέρνηση περηφανεύεται για το κυπριακό «success story», η έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση έρχεται να περιγράψει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία.

Να θυμίσουμε πως από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις η κυβέρνηση έτρεξε να υλοποιήσει άμεσα ότι αφορούσε τις φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών αλλά τα θέματα που αφορούσαν την κοινωνία όπως το ΓΕΣΥ και η περίπτωση των κατόχων αξιογράφων, εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, η ΕΔΕΚ προτείνει:

  1. Για σκοπούς καλύτερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
  2. Υπάρχει  ανάγκη οροφής στις συντάξεις και στους μισθούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των χαμηλότερων συντάξεων και του κατώτατου μισθού.
  3. Είναι αναγκαίο επίσης να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών και να ενισχυθούν τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. Για παράδειγμα να δοθεί έκτακτο χειμερινό επίδομα στους μόνιμους κάτοικους ορεινών περιοχών τα εισοδήματα των οποίων δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2017

pagkosmioi-kolossoi-sti-lemeso
Η περίπτωση του λιμανιού της Λεμεσού επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση έχει χειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει πλήρως τόσο τη θέση της ΕΔΕΚ όσο και άλλων οι οποίοι σταθερά είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων της Κυπριακής οικονομίας που επηρεάζουν τόσο το επίπεδο της κυπριακής οικονομίας όσο και την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη.

i-diethnis-elit-diekdikei-to-limani-lemesou

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στο Λιμάνι Λεμεσού τα οποία δημιουργούν αναστάτωση και βραχυκυκλώνουν τη λειτουργία του.

Δικαιολογημένα υπάρχουν αντιδράσεις αφού η διαχείριση του προβλήματος μέχρι σήμερα δεν έχει οδηγήσει σε ουσιαστική επίλυση του.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα ο συντονισμός των διαχειριστών του λιμανιού είναι ελλιπής και αναποτελεσματικός με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται  όλοι όσοι εξαρτώνται από τις εργασίες του Λιμανιού με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία.

Οι καινούργιες χρεώσεις δυστυχώς είναι πολύ υψηλότερες από πριν και διερωτόμαστε αν αυτό μπορεί να το ελέγξει η κυβέρνηση ή αν ο Κύπριος πολίτης θα γίνει για ακόμη μια φορά έρμαιο σε μονοπωλιακά ή  ολιγοπωλιακά συμφέροντα.

Ως ΕΔΕΚ θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θέλουμε να προειδοποιήσουμε ότι δεν θα διστάσουμε αν αυτό είναι προς όφελος της οικονομίας και του Κύπριου φορολογούμενου να καταθέσουμε πρόταση για ακύρωση της συμφωνίας που σύναψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις διαχειρίστριες εταιρείες.

pagkosmioi-kolossoi-sti-lemeso
Ανησυχούμε ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στο λιμάνι Λεμεσού και τις τεράστιες καθυστερήσεις που δημιουργούνται με επιπτώσεις  απέναντι στους  επιχειρηματίες και στους πολίτες, αλλά και τον κίνδυνο να αυξηθεί κατά πολύ το κόστος εκτελωνισμού λόγω της μετακίνησής αριθμού εταιρειών  για εξυπηρέτηση σε λιμάνια γειτονικών χωρών.

Για ακόμη μια φορά, καλούμε την κυβέρνηση να  πάρει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την γρήγορη εξυπηρέτηση των εμπλεκομένων και την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2017

sintakseis
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι κάποιοι, είτε πράγματι δεν αντιλαμβάνονται τη συγκεκριμένη πρόταση ή για άλλους λόγους δεν θέλουν να την καταλάβουν.

Η πρόταση ουσιαστικά αφορά την παραχώρηση δυνατότητας σε πολίτες και εταιρείες για τις μη επιβεβαιωμένες φορολογικές τους δηλώσεις (η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο τμήμα φορολογίας) να προβούν σε αναθεώρηση της φορολογικής τους δήλωσης.

Αυτό εξυπακούει ότι οι μεν εταιρείες θα καταβάλουν το αναλογούν ποσό του εταιρικού φόρου χωρίς οποιαδήποτε έκπτωση, οι δε πολίτες με την αναθεώρηση υπάρχει το ενδεχόμενο η φορολογία τους να μεταφερθεί σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή με αποτέλεσμα να καταβάλουν μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στο Τμήμα Φορολογίας.

Από αυτή την εξέλιξη κερδισμένοι θα είναι κατά κύριο λόγο το κράτος και κατά δεύτερο οι πολίτες.

Εάν αυτό το απλό κάποιοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσουν να αντιληφθούν πιο περίπλοκα ζητήματα.