ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ

Χαιρετίζουμε τη χθεσινή δικαίωση οικογένειας από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η οποία εξαπατήθηκε από την τράπεζα λόγω μετατροπής των καταθέσεών της σε αξιόγραφα, μάλιστα χωρίς να την έχει ενημερώσει για τους κινδύνους που ελλόχευαν από αυτή την ενέργεια. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι προς την ορθή κατεύθυνση για να αρχίσει επιτέλους η διαδικασία αποκατάστασης των κατόχων αξιογράφων οι οποίοι αποδεδειγμένα εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες.

Θυμίζουμε πως τα θέματα αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων περιλαμβάνονταν και ως πρόνοια στο Μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Τρόικα το 2013.

Θυμίζουμε επίσης και την απόρριψη από πλευράς κυβέρνησης της πρότασης της ΕΔΕΚ για την αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων η οποία προνοούσε:

 • Να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
 • Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων.
 • Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012.Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών για το κλείσιμο του τραπεζικού ιδρύματος της Κοινότητας

Με δυσαρέσκεια παρατηρήσαμε ότι η  κατάργηση των υποκαταστημάτων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε μεγάλες ή και ακριτικές κοινότητες όπου δεν υπάρχει άλλη τράπεζα, δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και ειδικότερα των ηλικιωμένων ατόμων, η τεράστια πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Με βάση τις δηλώσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η κατάργηση είναι οριστική και δεν έχει ληφθεί ούτε και υπάρχει πρόνοια ή πρόβλεψη εξυπηρέτησης των πελατών και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.  Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στην εγγραφή του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ώστε να λάβουμε απαντήσεις για τις ενέργειες που προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιοι προς επίλυση του προβλήματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2018

EASTMED1400

Η σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την εκμετάλλευση και αξιοποίησή του.

Με αφορμή την εν λόγω συμφωνία επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) η οποία πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Η επιλογή αυτή εκτιμούμε ότι είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι:

 • Αναβαθμίζει τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
 • Αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο Κύπρου – Ελλάδας στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε
 • Παρακάμπτει την Τουρκία και θέτει τέρμα στις κατά καιρούς εισηγήσεις (που δυστυχώς προέρχονται και από πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας) για την κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας.

 

Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2018

 

στρατηγική

Δεκαετίες ολόκληρες Κυπριακού προβλήματος.. γενιές μεγάλωσαν γενιές. Μήπως, τελικά, κάτι κάνουμε λάθος; Μήπως, η διαιώνιση του προβλήματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δική μας ανεπαρκή διαχείριση;

Για να κάνουμε ουσιαστικά βήματα μπροστά, στο εθνικό μας θέμα, πρέπει να υπάρξει πρώτα και κύρια, Eνιαία Εθνική Στρατηγική, κατά κύριο λόγο μέσω θεσμικής αναβάθμισης του Εθνικού Συμβουλίου και ενίσχυσης του ρόλου του. Οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί μόνο τους εχθρούς μας, που εδώ και δεκαετίες λυμαίνονται τη δική μας διχόνοια άλλα και την αλληλουχία των σφαλμάτων μας. Η χάραξη Eνιαίας Εθνικής Στρατηγικής, σε συνεργασία με την Ελλάδα, που να αφορά στα θέματα Κυπριακού, Ενέργειας, Άμυνας/Άσφάλειας αλλά και σε άλλα θέματα μείζονος εθνικής σημασίας, είναι επιτακτική ανάγκη. Τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται στο Κυπριακό, μετά και την διερεύνηση των προθέσεων εκ μέρους της εκπροσώπου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., μας δίδουν την ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε το πρόβλημα στην ορθή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, με ταυτόχρονη διεκδίκηση σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, με την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ίσως είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα.. γιατί ακόμα και αν, ενδεχομένως, σε κάποιο χρονικό σημείο υπάρξει αλλαγή υπέρ της πλευράς μας, στο ισοζύγιο δεδομένων, με μαθηματική ακρίβεια δεν πρόκειται να επιτύχουμε κανένα θεμιτό αποτέλεσμα, εάν συνεχίσουμε να βαδίζουμε σ’ αυτή τη λανθάνουσα ασυνάρτητη πορεία, μια πορεία άστοχης πολιτικής, της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι και η σημερινή, αποδεδειγμένα, αποτυχημένη “στρατηγική” που εφαρμόζουμε.

Απ’ την άλλη, αν διενεργούσαμε σήμερα δημοψήφισμα, με ότι αυτό προϋποθέτει, για καθορισμό της μορφής λύσης που επιζητεί ο λαός, η οποία και βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), όπως τη συζητάμε, θα απορριπτόταν συντριπτικά. Με ποιο δικαίωμα συνεχίζουμε σ’ αυτή τη βάση; Με ποιο δικαίωμα συνεχίζουμε να συζητάμε μία μορφή, δήθεν λύσης, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση; Μία μορφή, δήθεν λύσης, η οποία μετατρέπει την πατρίδα μας σε τουρκικό προτεκτοράτο;

Άλλη μια (νέα) διαδικασία διαπραγματεύσεων πιθανό να ξεκινά σύντομα. Σίγουρα, κανένας μας δε θέλει να δει την ηγεσία του να επιστρέφει απογυμνωμένη, ξανά. Κανένας μας δε θέλει να βλέπει το λαό διχασμένο, κανένας μας δε θέλει να αντικρίσει, ξανά, το ειρωνικό βλέμμα της τουρκικής αδιαλλαξίας, κανένας μας δε θέλει να βλέπει την Τουρκία και τους εδώ εκπροσώπους της να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα.

Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να αγωνιστούμε ενωμένοι, με πείσμα και πίστη. Δεν τελειώνει τίποτα, δεν δικαιούμαστε να τελειώσει. Όσο υπάρχει η σημαία του κατακτητή χαραγμένη στον Πενταδάκτυλο εμείς οφείλουμε να ξεκινάμε κάθε μέρα απ’ την αρχή, κάθε μέρα σοφότεροι, κάθε μέρα και πιο δυνατοί. Η Ελευθερία των λαών κερδίζεται μόνο με αγώνα.. Και επειδή μερικοί αρέσκονται στη λέξη “ορθό” (βλέπε ορθολογισμός), θα έλεγα, αγώνα ορθό. Δε ζυγίζεται με το χρόνο που αλλότρια συμφέροντα καθορίζουν, ούτε με πρόσκαιρα κέρδη που κάποιοι εντός και εκτός ονειρεύονται. Ο δρόμος για την Ελευθερία δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα, ενίοτε είναι και δρόμος μακρύς. Να είστε σίγουροι, όμως, πως θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά και πάνω απ’ όλα Κράτος.. και ένα δυνατό Κράτος σημαίνει παιδεία, σημαίνει υγεία, σημαίνει δικαιοσύνη, σημαίνει πραγματική ισχυρή οικονομία, σημαίνει δυνατή άμυνα, σημαίνει σωστά οργανωμένες συμμαχίες, σημαίνει διπλωματία, σημαίνει Ενιαία Εθνική Στρατηγική.

“Τα πάντα ρει”..τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν άρδην, αυτό μας διδάσκει άλλωστε και η πορεία της παγκόσμιας ιστορίας από καταβολής κόσμου. Η κρατική μας υπόσταση είναι το παν. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και να τη θωρακίσουμε με κάθε τρόπο. Είμαστε το τελευταίο προπύργιο του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή.. Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες, ας είμαστε (γίνουμε) έτοιμοι.

Του Νικόλα Χρίστου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η σημερινή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, αποτελεί μία θετική εξέλιξη η οποία εάν τύχει σωστού χειρισμού και αξιοποίησης θα ενισχύσει τα συμφέροντα της Κύπρου.

Αυτή η τριμερής συνεργασία επαναλαμβάνεται σε μία κρίσιμη περίοδο λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, των επικείμενων γεωτρήσεων και εξελίξεων στο Κυπριακό.

Όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίσαμε, αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικό να επεκτείνονται σε τομείς πέραν της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου όπως είναι η εμπορευματοποίηση των ενεργειακών πόρων αλλά και άλλες πτυχές που σχετίζονται με τους στρατηγικούς τομείς.

Εκτιμούμε πως μια τέτοια προσέγγιση θα ενισχύσει τη δική μας πλευρά στον τομέα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει προοπτική για την επέκταση αυτής της συνεργασίας και σε άλλα γεωστρατηγικά πεδία.

Την ίδια στιγμή επαναλαμβάνουμε τη σπουδαιότητα της προοπτικής και την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού και της κατασκευής του αγωγού EastMed καθώς αναβαθμίζει σημαντικά το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟ

Εδώ και αρκετό καιρό, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις, σε ό,τι αφορά το «εμπόριο» με τις κατεχόμενες περιοχές, το οποίο προσλαμβάνει επικίνδυνες προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα, τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι πέρα από την οικονομική ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος και εμμέσως των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, το εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόσθετο εμπόδιο στην εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στους κύπριους μικροεπαγγελματίες και αγρότες.

Οι πληροφορίες για την ανέγερση μεγάλου πρατηρίου καυσίμων και πολυκαταστήματος εντός της κατεχόμενης περιοχής της Δερύνειας, πλησίον του οδοφράγματος, αποτελεί ακριβώς ακόμα μία σοβαρή ένδειξη για τις διαστάσεις που ενδεχομένως θα προσλάβει καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Για ακόμα μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και ταυτόχρονα να προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων  για τον περιορισμό αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα όσον αφορά το λαθρεμπόριο προϊόντων που προέρχονται από την Τουρκία και διά μέσου των κατεχομένων καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, παραβιάζοντας, ουσιαστικά, τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ότι αφορά τα θέματα:

 • των καυσίμων,
 • των φαρμάκων,
 • της, δυστυχώς με  ευθύνη των Ελληνοκυπρίων, μεταφοράς χιλιάδων τουριστών  από τις ελεύθερες περιοχές, κυρίως της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο,
 • της μεταφοράς τουριστών από το αεροδρόμιο Λάρνακας στην κατεχόμενη περιοχή με τουρκοκυπριακά οχήματα μεταφοράς τα οποία δεν έχουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Λευκωσία, 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

«Η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε για ακόμα μια φορά ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας τραπεζικός τομέας μεγαθήριο ο οποίος συνήθως κυριαρχείται από δύο τράπεζες: παλαιότερα ήταν η Λαϊκή Τράπεζα μαζί με την Τράπεζα Κύπρου και τώρα είναι η Τράπεζα Κύπρου με την Ελληνική. Σ΄αυτό το τοπίο πάντοτε εξέλειπε η ρύθμιση, η επέμβαση, η επιβολή όρων στις μεγάλες τράπεζες από το κράτος με αποτέλεσμα τα φαινόμενα της αυθαιρεσίας τα οποία συναντήσαμε σήμερα.

Επήλθε ο καιρός η Πρόταση Νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, την οποία έχω υποβάλει από τις 16.2.18, να συζητηθεί σοβαρά ώστε να επεκταθεί ο θεσμός προστασίας από καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών σε όλους ανεξαίρετα τους Πολίτες είτε είναι καταναλωτές είτε μικροεπιχειρηματίες.

Στη συνεδρία της σημερινής Επιτροπής είμαστε μάρτυρες σ αυτό το οποίο προσπαθούσαν επί μία ώρα να μας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι: πώς το Υπουργείο Οικονομικών και η διοίκηση της ΣΚΤ κατάφεραν να διαλύσουν έναν Οργανισμό και να επιφέρουν τόσα πολλά προβλήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η βιασύνη, η σπουδή με την οποία έγινε το όλο εγχείρημα δημιούργησε ένα πεδίο μέσα στο οποίο οι τράπεζες λειτουργούν πλέον ανεξέλεγκτα. Άρα από το αποτέλεσμα κρίνουμε ότι δεν ήταν μόνο αμέλεια αλλά και κάτι περισσότερο».

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταδικάζουμε το συμψηφισμό καταθέσεων και δανείων των πελατών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και νυν της Ελληνικής, ενέργεια που έγινε:

 • χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των καταναλωτών,
 • σε αντίθεση με τους κανόνες χρηματοπιστωτικής διαφάνειας και
 • σε βάρος της οικονομικής κατάστασης αριθμού πολιτών – καταθετών στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ως γνωστών προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες οικονομικές τάξεις.

Ζητούμε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τις αρμόδιες αρχές για αποκατάσταση του ζητήματος, καθώς επίσης και να δοθεί στους καταθέτες ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα θέματα των λογαριασμών τους, όπως προνοεί και η σχετική νομοθεσία.

 

Λευκωσία, 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών για τις συνολικές αγορές καυσίμων από τα κατεχόμενα στα οποία παρουσιάζονται εισπράξεις που ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια για το κατοχικό καθεστώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους τους οποίους από την αρχή και πρώτη η ΕΔΕΚ είχε θέσει για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν από το θέμα της παράνομης προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Όπως πολλές φορές δημόσια διατύπωσε η ΕΔΕΚ, η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα:

 • συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό,
 • οδηγεί σε κλείσιμο ή σε υπολειτουργία πρατήρια που δραστηριοποιούνται κυρίως σε ακριτικές περιοχές,
 • δεν είναι ελεγχόμενη η ποιότητα των χρησιμοποιημένων καυσίμων και
 • αποστερεί από την Κυπριακή Δημοκρατία φόρους.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, καλούμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να πάρει μέτρα. Θυμίζουμε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για περιορισμό αυτού του φαινομένου.

 

Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2018

fUJMGZZajK0aUGGTAErm

Στο πλαίσιο της οικονομικής διαφάνειας των κομμάτων και κυρίως της απεξάρτησής τους από κάθε είδους δεσμεύσεις έναντι χρηματοδοτών, η ΕΔΕΚ υποστηρίζει την πρόταση του Γενικού Ελεγκτή για τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας όλων ανεξαιρέτως των ιδιωτικών εισφορών προς τα κόμματα καθώς επίσης και του αυστηρού ελέγχου που θα πρέπει να υφίστανται τα οικονομικά των κομμάτων.

Γραφείο Τύπου