ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

γεσυ βουλη

Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τη σημερινή ομόφωνη ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σε Νόμο της Πρότασης Νόμου του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους της ΕΔΕΚ που τροποποιεί τον Περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμο.

Σύμφωνα με την πρόταση Νόμου που ψηφίστηκε σε νόμο προνοείται ότι «οποιαδήποτε απόφαση του Διευθυντή του κτηματολογίου ή/και ειδοποίηση ή κοινοποίηση η οποία δίδεται, διενεργείται, αποστέλλεται ή αναρτάται από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή Aρχή δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, καθώς και οποιοδήποτε διάταγμα ή απόφαση Δικαστηρίου αναφορικά με οποιαδήποτε ακίνητη ιδιοκτησία, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν ουσιωδώς την αξία οποιασδήποτε ακίνητης ιδιοκτησίας, γνωστοποιούνται στον ιδιοκτήτη αυτής με την αποστολή σχετικής γραπτής ειδοποίησης».

Εν ολίγοις, με την Πρόταση αυτή προβλέπεται ότι ο πολίτης πλέον θα λαμβάνει γραπτή ειδοποίηση σε περίπτωση που το Κτηματολόγιο λάβει απόφαση που επιφέρει αλλαγές στα χαρακτηριστικά της ακίνητης ιδιοκτησίας του, αλλαγές που επηρεάζουν δυσμενώς ή ουσιωδώς την αξία της. Αυτή η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, αφού η ενημέρωση από το καφενείο του χωριού ή την ιστοσελίδα του κτηματολογίου δεν ήταν εφικτή για πολλούς πολίτες, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν έγκαιρη ενημέρωση και να μη μπορούν να υποβάλουν έγκαιρα ένσταση.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τα μέτρα στήριξης του προσφυγικού κόσμου που εξήγγειλε χθες ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Δυνάμεις της Αλλαγής.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών με τη δυνατότητα ετήσιας στήριξης, ως μέρος της οφειλόμενης αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε το 1978, για πρώτη φορά, από την ΕΔΕΚ και επανακατατέθηκε εκ νέου και πρόσφατα. Η πρόταση αποσκοπεί στη στήριξη των ιδιοκτητών της κατεχομένης γης μας, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη Επιτροπή Περιουσίων των κατεχομένων ή της εκποίησης της ακίνητης τους περιουσίας, να προσφεύγουν στο «Ταμείο Στήριξης», το οποίο και θα τους στηρίζει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΑ

Με αφορμή το πρόστιμο που επέβαλε στις εταιρείες πετρελαιοειδών η ΕΠΑ, σημειώνουμε πως ως ΕΔΕΚ διαπιστώσαμε έγκαιρα τα προβλήματα που προέκυψαν. Γι’ αυτό είχαμε εγγράψει το όλο ζήτημα στην Επιτροπή Εμπορίου, ήδη από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και το επανεγγράψαμε και κατά την έναρξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ζητούσαμε επίμονα την ολοκλήρωση των ερευνών της ΕΠΑ και επιμέναμε στην διερεύνηση της περίπτωσης χειραγώγησης της τιμής των καυσίμων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα εδώ και χρόνια καταγγέλλαμε. Ευχόμαστε η ΕΠΑ να συνεχίσει να παρακολουθεί το όλο ζήτημα προς όφελος των καταναλωτών.

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2017

ΕΔΕΚ

του Μαρίνου Σιζόπουλου, Προέδρου και Βουλευτή ΕΔΕΚ Λεμεσού

Η κατοικία είναι το πλέον βαριά φορολογούμενο τεκμήριο στην Κύπρο. Ο ιδιοκτήτης κατοικίας είναι υποχρεωμένος να καταβάλει για την απόκτηση και διατήρησή-της:

 • Μεταβιβαστικά τέλη
 • Φ.Π.Α
 • Δημοτικά τέλη
 • Τέλη αποχετευτικού ακόμα και εάν δεν είναι συνδεδεμένη με το σύστημα
 • Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέχρι το 2016 και στο κράτος
 • Φόρο Εισοδήματος για τη δικαιολόγηση της αγοράς, ή/και επιτόκια για το τυχόν δάνειο που θα συναφθεί για την αγορά-της, και τέλος,
 • Φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε περίπτωση πώλησης.

  Οι περισσότεροι από τους φόρους καθορίζονται όχι στη βάση της τιμής αγοράς αλλά στην αξία που θα καθορίζει είτε από το Κτηματολόγιο, είτε άλλη αρχή και η οποία σε τακτά διαστήματα θα αναθεωρείται προς τα άνω. Πρόσφατα υπήρξε η περίπτωση συνταξιούχου ο οποίος το 2016 πλήρωσε 66 ευρώ τέλη αποχετευτικού και το 2017 του ζητήθηκαν 1512 ευρώ λόγω αλλαγής της εκτιμημένης αξίας της κατοικίας.
  Η πρόσθετη επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ήδη αυξημένες τιμές για την απόκτηση κατοικίας, με αποτέλεσμα για τους περισσότερους συμπατριώτες-μας να αποτελεί άπιαστο όνειρο. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την επιβολή του ίδιου συντελεστή ΦΠΑ και στα ενοίκια.
  Ο Κύπριος μικρομεσαίος οικογενειάρχης δεν θα μπορεί να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία, αλλά και ούτε να ενοικιάσει, ειδικά με τους σημερινούς μισθούς κύρια στον ιδιωτικό τομέα.
  Αναγνωρίζουμε ότι η επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση. Όμως, όταν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να διεκδικήσουν απαλλαγή, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μια ημικατεχόμενη πατρίδα και το 40% του πληθυσμού-της απώλεσε τις περιουσίες-του, η κυβέρνηση όφειλε να καταθέσει ταυτόχρονα και πακέτο στοχευμένων μέτρων προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που είτε να εκμηδενίζει την επιβάρυνση, είτε να ελαχιστοποιεί τις οικονομικές επιπτώσεις στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  Η ΕΔΕΚ ήταν διατεθειμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο εάν συνοδευόταν και με το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση αλλά δεν έπραξε.
  Θα υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ με στοχευμένες προσπάθειες συνέβαλε καθοριστικά

 • Στην μείωση της έκτακτης Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας που είχε επιβληθεί το 2013, στο 25% το 2016 και στην κατάργησή-της από το 2017, και
 • Στον εξορθολογισμό στην επιβολή του Φ.Π.Α. στην απόκτηση κατοικίας στο 5% για τα πρώτα 250 τ.μ. και στο υπόλοιπο ποσό άνω των 250 τ.μ. στο 19%. Προηγούμενα στις κατοικίες που υπερέβαιναν τα 250 τ.μ., επιβαλλόταν Φ.Π.Α 19% στο σύνολο των τ.μ. της κατοικίας
  Τέλος η ΕΔΕΚ με στόχο την υποβοήθηση των οικονομικά ασθενέστερων συμπατριωτών-μας, έχει καταθέσει στη Βουλή προτάσεις ώστε
 • Τα τέλη Αποχετευτικού να καθορίζονται στη βάση της ποσότητας του νερού που καταναλώνει το κάθε νοικοκυριό και όχι με βάση την καθοριζόμενη αξία της κατοικίας,
 • Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που θα καταβάλλεται στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καθορίζεται με βάση τα τ. μ. και το είδος της κατοικίας καθώς και ανάλογα με την περιοχή στην οποία έχει οικοδομηθεί (π.χ. αστική, ύπαιθρος, ημιορεινές και ορεινές ή ακριτικές περιοχές)

Η κατοικία είναι σημαντικό στοιχείο της διαβίωσης του Κύπριου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο όπου στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η θεά της Εστίας.

Η ΕΔΕΚ με υπευθυνότητα θα συνεχίσει να προωθεί μέτρα στήριξης των πολιτών για την απόκτηση της δικής-τους κατοικίας, καθώς και στον εξορθολογισμό των φόρων που επιβάλλονται σε αυτή.

Έμβλημα ΕΔΕΚ

Η αποκατάσταση όλων όσων έχουν πληγεί από το κούρεμα του 2013 είναι επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ θα γίνει χρήση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 μετά από πρόταση της ΕΔΕΚ αλλά παρέμεινε αδρανοποιημένο. Θυμίζουμε πως πριν από λίγους μήνες η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση κατάργησης αυτού του Ταμείου.

Θυμίζουμε επίσης και την απόρριψη από πλευράς κυβέρνησης της πρότασης της ΕΔΕΚ για την αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων η οποία προνοούσε:

 • Να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
 • Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων.
 • Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
 • Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι προϊόν προεκλογικής σκοπιμότητας και αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την ανειλικρίνειά της. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ήδη από το 2013 έχει δώσει υποσχέσεις για αποκατάσταση των κουρεμένων και ουδέν έπραξε.

Όπως σκόπιμα η κυβέρνηση εδώ και χρόνια αποφεύγει την αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων και των κουρεμένων καταθετών, έτσι και τώρα προβαίνει σε κινήσεις που μόνο προεκλογική σκοπιμότητα έχουν.

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2017

Χαραυγή

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας “Χαραυγή” που αφορά μετακίνηση εκατομμυρίων εκτός Κύπρου κατά τον Μάρτιο του 2013 από τους λογαριασμούς της εταιρείας Loutsios & Sons, συμφερόντων μελών της οικογένειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναφέρονται στο προσκήνιο τα εδώ και 5 χρόνια αναπάντητα ερωτήματα που σχετίζονται με την προνομιακή μεταχείριση που είχαν.

Όλα αυτά επιβάλλουν να προχωρήσει επιτέλους η έρευνα για το πόσοι, ποιοι και γιατί έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών. Επιβάλλεται να γίνει πλήρης διερεύνηση του σκανδάλου της παράνομης μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα και να εξεταστεί κατά πόσο τα χρήματα αυτά ήταν φορολογημένα ή όχι.

Λευκωσία, 6 Νοεμβρίου 2017

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Για μια ακόμα φορά ο ΠτΔ επιχειρεί να δικαιολογήσει τις επικίνδυνες και επιβλαβείς αποφάσεις-του τόσο για την οικονομία όσο και για το κυπριακό, χωρίς όμως να καταθέσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες-του τόσο για το κούρεμα, όσο και για τις εκποιήσεις περιουσιών τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι όχι μόνο ήταν ο πρωταγωνιστής, αλλά δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν και ο εισηγητής. Να υπενθυμίσουμε:

– την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 20ης Μαρτίου 2013

– τις πρόσφατες δηλώσεις του τ. Υπουργού Οικονομικών, καθώς και

– το γεγονός ότι το τελικό κούρεμα έφθασε τα 9.4 δις ευρώ και όχι τα 5.8 δις όπως ήταν η αρχική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 2013

– την άρνησή-του στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 2013 αντί για κούρεμα το ποσό να προέλθει με δανεισμό από τους καταθέτες με ανταλλαγή 10ετή κρατικά ομόλογα

Η αποκατάσταση των συνεπειών που προκλήθηκαν από αυτές τις αποφάσεις και που μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να βιώνει, παρά τις κάποιες βελτιώσεις της οικονομίας, δεν θα επέλθει με μια δεύτερη προεδρική θητεία του κου Αναστασιάδη, αλλά με την απαλλαγή-του από τη διακυβέρνηση του κράτους και την ανάδειξη σε αυτή των δυνάμεων της αλλαγής.

Η επαναφορά στην εξουσία είτε των χθεσινών, είτε των σημερινών κυβερνώντων που ευθύνονται για την οικονομική κρίση και την αποτυχία στο κυπριακό δεν είναι λύση, είναι συνταγή συνέχισης της ίδιας λανθασμένης και επιζήμιας πολιτικής.

Λευκωσία, 5 Νοεμβρίου 2017

ρερνγκλιγκ

Αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα σήμερα επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ σε συνέχεια των όσων δήλωσε και ο Σόιμπλε, δείχνουν πως δυστυχώς η σημερινή κατάσταση είναι απότοκο των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα κανένας δεν μας εξήγησε:

 • Γιατί έπρεπε να επιβληθεί το κούρεμα.
 • Γιατί έπρεπε να παραχωρείται ΕΛΑ στην Λαϊκή χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις παραχώρησης.
 • Γιατί έπρεπε να παραχωρηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενέργειες οι οποίες κόστισαν στην κυπριακή οικονομία και στον φορολογούμενο πολίτη 14 δις ευρώ.
 • Γιατί όταν μια ιδιωτική επιχείρηση, η «Λαϊκή τράπεζα», παρουσίαζε προβλήματα βιωσιμότητας θα έπρεπε να μεταφερθούν τα προβλήματα της σε μια άλλη τράπεζα για να δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2017

Cyprus Economy

Δεν παραβλέπουμε την μικρή ανάκαμψη στην οικονομία που βασίζεται στους επισφάλειες τομείς του τουρισμού και της πώλησης διαβατηρίων. Όμως στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο του Economist στην οποία περιέγραψε το success story της κυπριακής οικονομίας, δεν αναφέρεται:

 • Ότι η Κύπρος είναι στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ευρωζώνη.
 • Στην ύπαρξη 13300 άπορων μαθητών που λαμβάνουν συσσίτιο.
 • Στο ότι το 29% των Κυπρίων, ζει κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας.
 • Στο ότι οι κοινωνικές παροχές που λαμβάνουν οι ευπαθείς ομάδες είναι ανεπαρκείς.
 • Στο ότι η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο αφού σε αυτή πρέπει να συμπεριλάβουμε τους υποαπασχολούμενους και τους πέραν των 25 χιλιάδων συμπατριωτών μας που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνηση να εξωραΐσει την κατάσταση της οικονομίας, τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν ότι το success story που επικαλείται στο θέμα της οικονομίας είναι μία βιτρίνα που πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.

Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μέσα απο αυτήν την παρατυπία, αρκετοί είναι αυτοί που σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη, ενδεχομένως με την εύνοια ή και τη σιωπή ή και την υποβοήθηση πολιτειακών ή κρατικών αξιωματούχων, προβαίνουν σε μια επικερδή επιχείρηση προς όφελος τους, αλλά σε βάρος των πολιτών και του κράτους.

Τα θέματα δεν είναι τόσο απλά και επιφανειακά. Θα πρέπει η έρευνα να συνεχίσει σε βάθος. Δεν μπορεί το κράτος να πληρώνει εκατομμύρια το χρόνο σε ενοικίαση υποστατικών για να στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες και την ίδια στιγμή να εκμεταλλεύονται αυτή τη διαδικασία σε βάρος πάλι του κράτους οι ιδιώτες.

Ευχόμαστε ότι δεν θα συμβεί αυτό που γινόταν στο παρελθόν. Αφενός μεν η συγκάλυψη και αφετέρου ενώ οι έρευνες κατέληγαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα έμπαιναν στο ράφι και κανείς δεν προσέρχετο ούτε στη δικαιοσύνη για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα αλλά ούτε και στην αντίστοιχη επιτροπή για πειθαρχικά αδικήματα.

Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 2017