ΥΓΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Kινήματος, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λεμεσού και μοίρασε λουλούδια στους νοσηλευτές. Ενέργεια η οποία πραγματοποιείται για εικοστή συνεχή χρονιά.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο κύριος Σιζόπουλος διαβεβαίωσε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ότι η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο κύριος Σιζόπουλος εξέφρασε τη λύπη του, γιατί δυστυχώς διαπιστώνεται, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει απροθυμία για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας και απουσιάζει ολοκληρωμένος και συγκροτημένος σχεδιασμός εφαρμογής του.

Υπενθύμισε επίσης, ότι εδώ και ένα χρόνο, η ΕΔΕΚ κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση για έναρξη της άμεσης εφαρμογής του ΓΕΣΥ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία 12 Μαίου, 2017

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη άποψη τόσο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όσο και για την αυτονόμηση των νοσοκομείων κατά τρόπο ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η σωστή επιστημονική δομή και ανάπτυξη που πρέπει να έχει ο δημόσιος τομέας για να μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Θα υπενθυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο η ΕΔΕΚ απέστειλε για αυτό το θέμα συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Μαΐου 2017

αδεια πατροτητας

Χαιρετίζουμε την εξαγγελία της Υπουργού Εργασίας κ. Αιμιλιανίδου για κατάθεση σύντομα στη Βουλή του νομοσχεδίου για την άδεια πατρότητας. Υπενθυμίζουμε ότι ως ΕΔΕΚ είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από το 2015 γιατί ακριβώς είχαμε επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο να παρέχει και στον πατέρα το δικαίωμα σε άδεια πατρότητας για σκοπούς ανατροφής του παιδιού αλλά και παροχής σχετικών διευκολύνσεων στην οικογένεια.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπουμε την πρότασή μας, η οποία δεν μπορούσε να προχωρήσει νομοθετικά μόνο με πρωτοβουλία της Βουλής καθώς προνοούσε αύξηση των δημοσίων οικονομικών του κράτους να υλοποιείται μέσα από το νομοσχέδιο που αναμένεται προσεχώς να κατατεθεί στη Βουλή.

Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε ότι ως ΕΔΕΚ έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση νόμου για καταβολή σύνταξης χηρείας και στους άντρες των οποίων η σύζυγος έχει αποθάνει και αναμένουμε τη συμβολή της κυβέρνησης για να επιλυθεί και αυτό το ζήτημα όπου υπάρχει δυσμενής διάκριση μεταξύ των δυο φύλων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η ΕΔΕΚ επαναφέρει τις θέσεις της για άμεση και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ο στόχος μας είναι να μπορούν όλοι οι πολίτες και κυρίως όσοι προέρχονται από τις ασθενέστερες και ευάλωτες ομάδες, είτε διαμένουν στα αστικά κέντρα είτε στην ύπαιθρο, να απολαμβάνουν της ίδιας ποιότητας περίθαλψη.

Όπως πολλές φορές τονίσαμε, για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να προηγηθούν η αυτονόμηση των νοσοκομείων αλλά κυρίως η εφαρμογή πρακτικών μέτρων που να καθιστούν δυνατή, τόσο την αυτονόμηση των νοσοκομείων όσο και την αποτελεσματική συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ.

Ειδικότερα:

Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους  πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο (αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
Η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.

Θα επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά πως εάν δεν προηγηθούν τα πιο πάνω η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδύνατή. Στην περίπτωση όμως που επιχειρηθεί να εφαρμοστεί χωρίς τα προαναφερθέντα σημεία, πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 7 Απριλίου 2017

provider-networks-cross-border-health-care

Με αφορμή τα όσα τεκταίνονται στον τομέα της Υγείας, διαπιστώνεται η έλλειψη ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά πως η εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Αυτό επιβάλλεται τόσο λόγω της δυσπραγίας των πολιτών όσο και λόγω της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα.

Πρέπει όμως να καταστεί σαφές πως με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εφαρμόζεται και το ΓεΣΥ.

Όπως πολλές φορές τόνισε η ΕΔΕΚ για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να προηγηθούν η αυτονόμηση των νοσοκομείων αλλά κυρίως η εφαρμογή πρακτικών μέτρων που να καθιστούν δυνατή, τόσο την αυτονόμηση των νοσοκομείων όσο και την αποτελεσματική συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ.

Η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμογής του ΓεΣΥ με πρακτικά μέτρα.

Ειδικότερα:

  1. Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
  2. Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  3. Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους  πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο ( αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
  4. Η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.

θα επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά πως εάν δεν προηγηθούν τα πιο πάνω η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδύνατή. Στην περίπτωση όμως που επιχειρηθεί να εφαρμοστεί χωρίς τα προαναφερθέντα σημεία, πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 31 Μαρτίου 2017

georghiades kai xatzipetrou

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ για μη καταβολή του μεριδίου που αναλογεί στους δημοσίους υπαλλήλους ως συνεισφορά στο ΓεΣΥ, η ΕΔΕΚ διατυπώνει πως όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε.

Δεν μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα οι υψηλόμισθοι οι οποία λαμβάνουν μερικές χιλιάδες ευρώ, να μην συνεισφέρουν και να επιβαρύνεται περαιτέρω, γι’ αυτό, ο φορολογούμενος πολίτης.

Για να έχει το ΓεΣΥ ελπίδα επιτυχίας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: καθολικότητα, συνεισφορά όλων και αλληλεγγύη.

Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει αναλόγως των εισοδημάτων του ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν της ίδιας ποιότητας περίθαλψη πολίτες που προέρχονται από τις ασθενέστερες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

dcb31c8f-9d95-41da-9b03-43cdf2c7b1e6

Σας υπενθυμίζουμε για τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το ΓεΣΥ που θα δώσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 9.30 π.μ στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

stochos-mechri-to-telos-tou-2019-na-leitourgisei-pliros-to-gesy

Από τη στιγμή που η πολιτεία προχώρησε στο να αναβαθμίσει τη νοσηλευτική σε ανώτατη σχολή και ζητούσε να γίνει τετραετής η φοίτηση των νοσηλευτών, ήταν φυσικό να ακολουθήσει και η επιστημονική αναγνώριση του κλάδου. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που οι απόφοιτοι βρίσκονται στην επιστημονική πυραμίδα, ορθώς συμφωνήθηκε σήμερα οι νοσηλευτές να απολαμβάνουν και την αντίστοιχη μισθολογική κλίμακα που τους αναλογεί.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο και εμπράκτως είχε στηρίξει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των νοσηλευτών κατά τον περασμένο χρόνο.

Θα θέλαμε όμως να σταθούμε στους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν αποδεχόταν μέχρι σήμερα το δίκαιο αίτημα των νοσηλευτών με αποτέλεσμα να οδηγήσει, τότε, τον κλάδο σε πολυήμερες απεργίες, με όλα τα επακόλουθα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών ένα σχεδόν χρόνο μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας του Προέδρου για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές.

stous-chamenous-ton-eklogon-i-edek

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης ΕΔΕΚ Λάρνακας,  ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1.Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς και η προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού για την αποφυγή της κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν τη διεθνή πτυχή του προβλήματος και κυρίως την κατάργηση της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγύησης, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης, καθώς επίσης και των εποίκων, επιβάλλουν αναθεώρηση της τακτικής μας στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται.

Συγκεκριμένα, αυτό που επιβάλλεται είναι η αξιοποίηση των ισχυρών διαπραγματευτικών όπλων τα οποία διαθέτει η πλευρά μας, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Στην περίπτωση ναυαγίου την αποκλειστική ευθύνη να την φέρει η Τουρκική πλευρά η οποία θα αρνείται να συνεργαστεί. Με αυτό τον τρόπο αναιρείται η προσπάθειά της είτε για την επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, είτε για αναβάθμιση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους όπως παράλληλα επιδιώκει.

Είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η διαπραγματευτική ομάδα αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες που στηρίζουν τη σημερινή αδιέξοδη τακτική να εγκαταλείψουν την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση του αυτονόητου: την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής προέλευσης στην βάση της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

2.Σχετικά με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι δυστυχώς διαπιστώνεται έλλειψη ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ όπου η δυσπραγία των πολιτών και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα δεν επιτρέπει την παραπέρα καθυστέρηση.

Η ΕΔΕΚ έχει ολοκληρωμένες θέσεις τις οποίες κατέθεσε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και δημόσια. Οι θέσεις αυτές προνοούν τη σταδιακή και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ειδικότερα:

  1. Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
  2. Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  3. Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους  πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο ( αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
  4. Αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο
 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2017

DOC.20150212_.1225770_.ΑΠΕΡΓΙΑ_600x398_

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών για την επιστημονική τους αναγνώριση. Είναι ένα αίτημα το οποίο επιτεύχθηκε μετά από πολλές παλινδρομήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο και εμπράκτως είχε στηρίξει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των νοσηλευτών τον περασμένο χρόνο.

Είναι, ωστόσο, αναγκαίο να επισημανθούν τα πιο κάτω:

1. Γιατί η Κυβέρνηση δεν απεδέχθητε προηγουμένως το δίκαιο αίτημα των νοσηλευτών και οδηγηθήκαμε, τότε, στην πολυήμερη απεργία;
2. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ικανοποίηση του αιτήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας του Προέδρου για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και της εμφανούς αποτυχίας της τακτικής που ακολουθεί στο Κυπριακό.

Ως εκ τούτου αναζητεί αποκατάσταση, αφού, ύστερα από την «παρέμβασή» του στα θέματα του λιμανιού και του ΓΕΣΥ, «τακτοποιεί» τώρα και το θέμα των νοσηλευτών.