ΥΓΕΙΑ

georghiades kai xatzipetrou

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ για μη καταβολή του μεριδίου που αναλογεί στους δημοσίους υπαλλήλους ως συνεισφορά στο ΓεΣΥ, η ΕΔΕΚ διατυπώνει πως όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε.

Δεν μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και μάλιστα οι υψηλόμισθοι οι οποία λαμβάνουν μερικές χιλιάδες ευρώ, να μην συνεισφέρουν και να επιβαρύνεται περαιτέρω, γι’ αυτό, ο φορολογούμενος πολίτης.

Για να έχει το ΓεΣΥ ελπίδα επιτυχίας πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: καθολικότητα, συνεισφορά όλων και αλληλεγγύη.

Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει αναλόγως των εισοδημάτων του ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν της ίδιας ποιότητας περίθαλψη πολίτες που προέρχονται από τις ασθενέστερες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

dcb31c8f-9d95-41da-9b03-43cdf2c7b1e6

Σας υπενθυμίζουμε για τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το ΓεΣΥ που θα δώσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, την Πέμπτη 9 Μαρτίου στις 9.30 π.μ στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

stochos-mechri-to-telos-tou-2019-na-leitourgisei-pliros-to-gesy

Από τη στιγμή που η πολιτεία προχώρησε στο να αναβαθμίσει τη νοσηλευτική σε ανώτατη σχολή και ζητούσε να γίνει τετραετής η φοίτηση των νοσηλευτών, ήταν φυσικό να ακολουθήσει και η επιστημονική αναγνώριση του κλάδου. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που οι απόφοιτοι βρίσκονται στην επιστημονική πυραμίδα, ορθώς συμφωνήθηκε σήμερα οι νοσηλευτές να απολαμβάνουν και την αντίστοιχη μισθολογική κλίμακα που τους αναλογεί.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο και εμπράκτως είχε στηρίξει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των νοσηλευτών κατά τον περασμένο χρόνο.

Θα θέλαμε όμως να σταθούμε στους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν αποδεχόταν μέχρι σήμερα το δίκαιο αίτημα των νοσηλευτών με αποτέλεσμα να οδηγήσει, τότε, τον κλάδο σε πολυήμερες απεργίες, με όλα τα επακόλουθα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών ένα σχεδόν χρόνο μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας του Προέδρου για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις επικείμενες εκλογές.

stous-chamenous-ton-eklogon-i-edek

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης ΕΔΕΚ Λάρνακας,  ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1.Η συνολική συμπεριφορά της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς και η προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού για την αποφυγή της κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν τη διεθνή πτυχή του προβλήματος και κυρίως την κατάργηση της αναχρονιστικής Συνθήκης Εγγύησης, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης, καθώς επίσης και των εποίκων, επιβάλλουν αναθεώρηση της τακτικής μας στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται.

Συγκεκριμένα, αυτό που επιβάλλεται είναι η αξιοποίηση των ισχυρών διαπραγματευτικών όπλων τα οποία διαθέτει η πλευρά μας, αξιοποιώντας το διεθνές δίκαιο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να οδηγηθούμε σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Στην περίπτωση ναυαγίου την αποκλειστική ευθύνη να την φέρει η Τουρκική πλευρά η οποία θα αρνείται να συνεργαστεί. Με αυτό τον τρόπο αναιρείται η προσπάθειά της είτε για την επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, είτε για αναβάθμιση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους όπως παράλληλα επιδιώκει.

Είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η διαπραγματευτική ομάδα αλλά και οι πολιτικές ηγεσίες που στηρίζουν τη σημερινή αδιέξοδη τακτική να εγκαταλείψουν την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση του αυτονόητου: την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής προέλευσης στην βάση της ισονομίας και της ισοπολιτείας.

2.Σχετικά με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι δυστυχώς διαπιστώνεται έλλειψη ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ όπου η δυσπραγία των πολιτών και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα δεν επιτρέπει την παραπέρα καθυστέρηση.

Η ΕΔΕΚ έχει ολοκληρωμένες θέσεις τις οποίες κατέθεσε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και δημόσια. Οι θέσεις αυτές προνοούν τη σταδιακή και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ειδικότερα:

 1. Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
 2. Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 3. Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους  πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο ( αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
 4. Αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο
 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2017

DOC.20150212_.1225770_.ΑΠΕΡΓΙΑ_600x398_

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την ικανοποίηση του αιτήματος των νοσηλευτών για την επιστημονική τους αναγνώριση. Είναι ένα αίτημα το οποίο επιτεύχθηκε μετά από πολλές παλινδρομήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο και εμπράκτως είχε στηρίξει τις δίκαιες κινητοποιήσεις των νοσηλευτών τον περασμένο χρόνο.

Είναι, ωστόσο, αναγκαίο να επισημανθούν τα πιο κάτω:

1. Γιατί η Κυβέρνηση δεν απεδέχθητε προηγουμένως το δίκαιο αίτημα των νοσηλευτών και οδηγηθήκαμε, τότε, στην πολυήμερη απεργία;
2. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ικανοποίηση του αιτήματος εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας του Προέδρου για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και της εμφανούς αποτυχίας της τακτικής που ακολουθεί στο Κυπριακό.

Ως εκ τούτου αναζητεί αποκατάσταση, αφού, ύστερα από την «παρέμβασή» του στα θέματα του λιμανιού και του ΓΕΣΥ, «τακτοποιεί» τώρα και το θέμα των νοσηλευτών.

Πρέπει να καταστεί σαφές πως με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εφαρμόζεται και το ΓεΣΥ.

Δυστυχώς αυτή η πλάνη υπάρχει σε πολλούς μεταξύ των οποίων και αυτων που θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του.

Όπως πολλές φορές τόνισε η ΕΔΕΚ για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του ΓΕΣΥ πρέπει να προηγηθούν η αυτονόμηση των νοσοκομείων αλλά κυρίως η εφαρμογή πρακτικών μέτρων που να καθιστούν δυνατή, τόσο την αυτονόμηση των νοσοκομείων όσο και την αποτελεσματική συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ.

Και επειδή μέχρι σήμερα η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμογής του ΓεΣΥ με πρακτικά μέτρα, χωρίς οποιαδήποτε απάντηση από του αρμόδιους φορείς, είμαστε υποχρεωμένοι να τις επαναδιατυπώσουμε:

 1. Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
 2. Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 3. Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους  πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο ( αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
 4. Η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο

Εάν δεν προηγηθούν τα πιο πάνω η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδύνατή. Στην περίπτωση όμως που επιχειρηθεί να εφαρμοστεί χωρίς τα προαναφερθέντα σημεία, πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος.
 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Μαρτίου 2017

stochos-mechri-to-telos-tou-2019-na-leitourgisei-pliros-to-gesy

Την ώρα που ο δημόσιος τομέας υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης με όλες τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως αυτών που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν άλλες επιλογές, η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό απέδειξε ότι η κυβέρνηση:

1. Παραπαίει και αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα
2. Δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό
3. Δεν έχει οργανωτική συγκρότηση για την εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας και κυρίως τα διάφορα τμήματα και υπηρεσίες του κράτους έχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις .

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε κατ’ επανάληψη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί σταδιακά και στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος το ΓΕΣΥ, αρχίζοντας από:

· την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων,
· την ανακούφιση των ασθενών με διαδικασίες γρήγορης εξυπηρέτησης,
· την αποκατάσταση και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού,
· την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και την ορθολογική αυτονόμηση σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο, για να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Οι προτάσεις μας μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί και παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο βδομάδες έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να θέσουμε για πολλοστή φορά αυτά τα ζητήματα, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Μάρτιο του 2015 με συνεχείς επιτολές μας ζητούσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί υπό την προεδρία του σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων για να ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Τελικά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Ανεξάρτητα αν η ΕΔΕΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι οι θέσεις και η συμπεριφορά της βρίσκονται στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων και της εξυπηρέτησης των πολιτών για όλα τα ζητήματα και πολύ περισσότερο για τα θέματα υγείας και παιδείας.

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να αξιοποιήσει τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις θέσεις μας, είμαστε στη διάθεσή του ανεξάρτητα εάν ήδη το πολιτικό σύστημα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

16012014psixiatreio

Με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό σχετικά με το ψυχιατρείο Αθαλάσσας, ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα δρομολογήσουν τη σημαντική βελτίωση τόσο των εγκαταστάσεων όσο και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας που έχουν την ανάγκη νοσηλείας ή και εξυπηρέτησης στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Και αυτά σε μια περίοδο όπου δυστυχώς οι ευθύνες της κυβέρνησης για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας είναι μεγάλες λόγω της απροθυμίας λήψης άμεσων και σοβαρών ζητημάτων.

Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος της κατάρρευσης του δημοσίου τομέα της υγείας λόγω της σημαντικής υποστελέχωσης που παρατηρείται αλλά και της συσσώρευσης των άλυτων προβλημάτων.

Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω:

 • Της ελλιπούς στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό
 • Των ελλείψεων σε αναλώσιμα και εξοπλισμό
 • Του μεγάλου όγκου περιστατικών που καλούνται να διεκπεραιώσουν

Ως εκ τούτου απαιτείται άμεσα η ψήφιση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και η άμεση προσπάθεια αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.

Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η προσφορά υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά τρόπο ομοιόμορφο σε ολόκληρη την επικράτεια και κυρίως σε εκείνες τις περιοχές που ο ιδιωτικός τομέας είτε απουσιάζει είτε έχει περιορισμένη παρουσία.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η αντιμετώπιση της επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων  από κυβερνητικούς κύκλους αντιμετωπίζεται με σχετική αδιαφορία και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του κρατικού τομέα αλλά η απαξίωση και η διάλυσή του.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Φεβρουαρίου 2017

stochos-mechri-to-telos-tou-2019-na-leitourgisei-pliros-to-gesy

Μέσα από τις μέχρι σήμερα πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί και τις συζητήσεις  που γίνονται, διαπιστώνεται πως απουσιάζει μία συγκροτημένη και ολοκληρωμένη άποψης για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει κατ’ επανάληψη συγκεκριμένο σχεδιασμό ο οποίος δεν έχει γίνει αποδεκτός αλλά στην πορεία των γεγονότων επιβεβαιώνεται η ορθότητά του. Συγκεκριμένα:

 1. Θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός, τόσο στη συζήτηση όσο και στη ψήφιση από τη Βουλή, του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ. Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση πρέπει να προηγηθεί.
 2. Να ακολουθήσει η εφαρμογή της αυτονόμησης των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο:
 • Στο διοικητικό επίπεδο η δομή να αποτρέπει τη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και την πλήρη εξάρτηση από το  Υπουργείο Υγείας ώστε οι  αυτόνομοι νοσοκομειακοί οργανισμοί να είναι ευέλικτοι στη λήψη αποφάσεων και να μπορούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα.
 • Σε επιστημονικό επίπεδο η αυτονόμηση θα πρέπει να οδηγεί σε ομοιόμορφη επιστημονική επάρκεια στο σύνολο της επικράτειας.
 • Σε οικονομικό επίπεδο θα πρέπει να γίνει ορθολογιστική μελέτη ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρχει οικονομική αυτάρκεια των δημόσιων νοσοκομείων και να μην χρειάζονται την κρατική στήριξη. Να μπορούν δηλαδή να καταστούν οικονομικά βιώσιμα.

3. Μετά την αυτονόμηση και την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, οι πρόνοιες του οποίου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες και στη μορφή της αυτονόμησης.

4. Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα πρέπει κατά τρόπο ξεκάθαρο να γίνει με το μονοασφαλιστικό σύστημα και την ευθύνη εφαρμογής του να την έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και κατά τρόπο σταδιακό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο δημόσιος τομέας  της υγείας πρέπει να αποτελεί το στυλοβάτη της εφαρμογής του ΓεΣΥ και να λειτουργεί ως προς τον ιδιωτικό τομέα κατά τρόπο ισότιμο σε όλα τα επίπεδα.

Προτεραιότητά μας είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου  περίθαλψης στο λαό μας και κυρίως  σε εκείνα τα στρώματα του πληθυσμού που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση και που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν αυτού του είδους περίθαλψη με άλλους τρόπους.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 31 Ιανουαρίου 2017