ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

Εργασείες Ανέγερσης του Ογκολογικού Κέντρου Λεμεσού

Πάρα τις σημαντικές υπηρεσίες που προφέρει το ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου αλλά γενικά και ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας της πατρίδας μας, η απουσία ενός ολοκληρωμένου ογκολογικού τμήματος στο δημόσιο τομέα καθώς επίσης και οι ελλείψεις και σε άλλες υποδομές του δημόσιου ιατρικού τομέα, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ.

Αυτό που φαίνεται ότι ενδιαφέρει περισσότερο την κυβέρνηση δεν είναι η ουσιαστική προσφορά υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα από ένα σωστό ΓΕΣΥ, αλλά η εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Με αυτή την ευκαιρία θέτουμε ξανά το ερώτημά μας για τα αποτελέσματα της διερεύνησης του γνωστού σκανδάλου για το ακτινοθεραπευτικό του νοσοκομείου Λεμεσού. Παρήλθαν επτά χρόνια από τότε και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για την έρευνα που είχε διεξαχθεί.

Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2017

ekthesi-oie-mia-stous-treis-xristes-narkwtikwn-einai-gunaikes_1.w_l

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στην Ευρώπη. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2017, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας (EMCDDA) καταγράφει αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση και απειλή για την υγεία από συνθετικά οπιοειδή υψηλής δραστηριότητας, καθώς και συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με την Έκθεση, περισσότεροι από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους και οι θάνατοι από υπερβολική δόση σημειώνουν αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη καταγράφηκαν συνολικά 8.441 θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Αναφέρει επίσης ότι η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη στο γενικό πληθυσμό (15-64 ετών) μπροστά από την κοκαΐνη, η οποία αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία στο γενικό πληθυσμό. Οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης αυξήθηκαν από 31kg το 2014 έναντι 107 kg το 2015.

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει τί προτίθεται να κάνει ώστε να μειωθεί ο αριθμός θανάτων, καθώς και η έκθεση των νέων στη χρήση ναρκωτικών και ουσιών.

gesy-symfonia-proedrou--antrou

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η χθεσινή υπερψήφιση των 2 νομοσχεδίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με το ΓΕΣΥ αποτελεί μία πολύ σημαντική κατάκτηση προς όφελος του κυπριακού λαού. Δικαίως ο Υπουργός Υγείας λαμβάνει εύφημο μνεία για τη συστηματική επιμονή του στο να εφαρμοστεί επιτέλους το ΓΕΣΥ. Δικαίως και οι πλείστοι παράλληλα τονίζουν ότι μετά τα συγχαρητήρια και την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν που θα πρέπει η θεωρία να μετατραπεί σε πράξη.

Παρόλ’ αυτά, ανεξαρτήτως της πορείας που θα λάβει τελικά η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, υπάρχουν ορισμένα “δύσκολα” ερωτήματα, για τα οποία κάποια στιγμή αυτοί που φέρουν τις μεγαλύτερες ευθύνες θα πρέπει να λογοδοτήσουν, έτσι ώστε η κοινή γνώμη να έχει πλήρη εικόνα του πώς φθάσαμε ως εδώ σήμερα.

 1. Γιατί έπρεπε να μεσολαβήσουν 16 ολόκληρα χρόνια από τότε που ψηφίστηκε το αρχικό νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ (βλ. Απρίλιος 2001);
 2. Γιατί ενώ ο νόμος εκείνος ψηφίστηκε το 2001, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δημιουργήθηκε 4 χρόνια μετά (το 2005 επί Τάσσου Παπαδόπουλου);
 3. Γιατί το 2009 η κυβέρνηση Χριστόφια αποφάσισε να παγοποιήσει εντελώς τις διαδικασίες εφαρμογής του ΓΕΣΥ;
 4. Γιατί η ίδια κυβέρνηση αποφάσισε τότε να τερματίσει τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που βρισκόταν σε εξέλιξη για την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού προγράμματος για τη μηχανογράφηση;
 5. Γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη, στα πρώτα 4 χρόνια ζωής της, δεν έκανε απολύτως τίποτα για το ΓΕΣΥ και αποφάσισε να ευαισθητοποιηθεί μόνο μετά τις αλλεπάλληλες επιστολές του Προέδρου της ΕΔΕΚ;
 6. Γιατί εξήγγειλε πριν 2 χρόνια περίπου το “μίνι-ΓΕΣΥ” και τι απέγινε τελικά εκείνη η εύηχη μεν κενού περιεχομένου δε πρωτοβουλία;
 7. Γιατί ενώ εφάρμοσε πλήρως ΟΛΕΣ τις πρόνοιες του Μνημονίου, τη μοναδική πρόνοια που θα είχε πραγματικό κοινωνικό όφελος (δηλ. το ΓΕΣΥ) την εγκατέλειψε παγερά για 4 χρόνια;
 8. Γιατί υπήρξε τέτοιο ενδοκυβερνητικό αλαλούμ, αφού ενώ αρχικά μιλούσαν για πολυασφαλιστικό σύστημα, τελικά εγκρίθηκε το μονοασφαλιστικό ως αδήριτη ανάγκη, ενώ την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη μιλούν ακόμη για μικτό;
 9. Γιατί αποφασίστηκε ότι ο νέος αυτονομημένος ημικρατικός οργανισμός θα είναι ένας, ενώ αρχικά μιλούσαν για 6 ιδιωτικού δικαίου; Γιατί όχι 3; Ποια μελέτη κατέδειξε ότι θα πρέπει να είναι 1;
 10. Γιατί στο ΔΣ του νέου αυτονομημένου οργανισμού θα δίνεται το δικαίωμα άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό; Από που ως που; Πως σχετίζεται αυτό με το ρόλο του σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών υγείας;
 11. Γιατί ο εκάστοτε Υπουργός θα έχει το δικαίωμα να παρέχει άδεια σε προσωπικούς γιατρούς να ασκούν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη σε ασθενείς; Ή θα είναι αυτονομημένος ο Οργανισμός ή δεν θα είναι.
 12. Γιατί δεν υπάρχει πουθενά πρόνοια ώστε αυτοί που θα εργοδοτηθούν από τον Οργανισμό να πρέπει να είναι άριστοι γνώστες της ελληνικής γλώσσας; Οι Κύπριοι γιατροί που πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό δεν καλούνται να γνωρίζουν άπταιστα τη γλώσσα της οικείας χώρας και μάλιστα με εξετάσεις;
 13. Γιατί δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη από το κυβερνητικό στρατόπεδο ποιος ήταν ο περιβόητος “Ιούδας”; Πότε θα απολογηθούν για τις ανυπόστατες κατηγορίες τους;

Η υγεία είναι αγαθό το οποίο πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από όλους. Δεν μπορεί να αποτελεί παιγνίδι στα χέρια των εκάστοτε κυβερνώντων, προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά των μικροκομματικών τους σκοπιμοτήτων. Ο λαός βλέπει, κρίνει και αποδοκιμάζει μετά βδελυγμίας όσους τον εμπαίζουν. Εμείς πάντως, με την υγεία δεν παίζουμε!

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

Παρά τις επιφυλάξεις τις οποίες διατυπώσαμε για τις επικίνδυνες πρόνοιες που περιλαμβάνονται στα δύο νομοσχέδια που ψηφίσθηκαν χθες (ΓεΣΥ και Αυτονόμησης), η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να εργαστεί και να στηρίξει μια συμφωνία η οποία να περιλαμβάνει πρακτικά μέτρα, στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, για το πώς θα εφαρμοστεί η αυτονόμηση και το ΓεΣΥ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των ασθενών.

Όμως την ίδια στιγμή αναμένουμε από αυτούς που διοχέτευαν πλαστά στοιχεία και συκοφαντούσαν χωρίς τεκμηρίωση πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα, από τη στιγμή που χθες στην ολομέλεια της βουλής αποδείχτηκαν ότι ήταν αβάσιμα και μυθοπλασίες όσα έλεγαν, να αποσύρουν δημόσια τις κατηγορίες τους.

 

 

 

Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2017

γεσυ βουλη

Η συζήτηση σήμερα στη Βουλή, των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓεΣΥ, κατέρριψε τις συκοφαντίες και τις μυθοπλασίες, που κάποιοι, τις τελευταίες μέρες δημόσια καλλιεργούσαν, με σκοπό να αποσείσουν τις ευθύνες τους, για τη σημερινή κατάσταση του δημόσιου τομέα υγείας.

Ακόμα, κατέρρευσε και η κατηγορία ότι, τάχατες, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, 2017 κατά τις ώρες 9 με 11 το πρωί, πραγματοποίησε σύσκεψη στα γραφεία του Κόμματος, με εκπροσώπους του ΔΗΚΟ και του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, με στόχο τη ματαίωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Πέραν από τη δημόσια διάψευση των πιο πάνω αναφερομένων προσώπων,  από στοιχεία της Βουλής επιβεβαιώνεται, πως τη συγκεκριμένη μέρα και ώρες, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Αυτοί που συκοφάντησαν, θα έχουν την πολιτική ευθιξία να ζητήσουν συγνώμη;

 

Λευκωσία, 16 Ιουνίου, 2017

stochos-mechri-to-telos-tou-2019-na-leitourgisei-pliros-to-gesy

Μετά και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΙΣ που διέψευσε τα περί «μεσολαβητή», αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν σκόπιμα να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα για να προβάλουν εαυτό και να ασκήσουν συγκεκριμένη τακτική σε βάρος της ΕΔΕΚ, του ΔΗΚΟ και των προέδρων τους, οφείλουν, εάν και εφόσον διαθέτουν τη στοιχειώδη πολιτική ευθιξία, να αποσύρουν τα όσα αναληθή δήλωσαν.

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκαλεί και η σιωπή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ η οποία όφειλε προτού διαβιβάσει την πληροφορία στον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, να επιβεβαιώσει εάν και κατά πόσο ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ενεργούσε ως «μεσολαβητής» της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ, πράγμα το οποίο δεν έπραξε. Επίσης θα έπρεπε να απαντηθεί και ποιο ήταν το «πάρε- δώσε σε αυτή τη συνεργασία ανταλλαγής (αναληθών) πληροφοριών .

Λευκωσία, 10 Ιουνίου 2017

SIZO BLACK AND WHITE

Ανεξάρτητα με τις επί μέρους διαφωνίες μας με πρόνοιες των δυο νομοσχεδίων η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει τα νομοσχέδια

Τα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο 24ώρο ήταν αχρείαστα και υπερβολικά.
Ουσιαστικά αποσκοπούσαν στη μετάθεση ευθυνών, επενδυμένα με συκοφαντίες.
Η δήθεν συνεργασία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για 3ετή αναστολή της αυτονόμησης των νοσοκομείων είναι πλαστή και συκοφαντική. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία, και ποτέ δεν στείλαμε μεσολαβητή για διερεύνηση προθέσεων.
Από την αρχή κατά τρόπο σαφή υποδείξαμε ότι ανεξάρτητα με τις επί μέρους διαφωνίες μας με πρόνοιες των δυο νομοσχεδίων η ΕΔΕΚ θα τα ψηφίσει, γιατί:

 • To ΓεΣΥ είναι πολιτικό παιδί της ΕΔΕΚ και δεν πρόκειται να το παραχωρήσει σε κανένα για υιοθεσία.
 • Το 2001 το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μετά από πίεση της ΕΔΕΚ.
 • Η σημερινή έναρξη της διαδικασίας συζήτησης ήταν αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων επιστολών που απέστειλα στον ΠτΔ από τον Μάρτιο του 2015. Η ανταπόκριση έγινε τον Ιούνιο του 2016 για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
 • Η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ΓεΣΥ, όταν οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες.Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ για πέντε χρόνια είχε παγοποιήσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
  Η σημερινή κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει μνημειώδεις παλινδρομήσεις στις θέσεις της.
 • Υπέγραψε μνημονιακό όρο για εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2016. Ακόμα αναμένουμε την υλοποίησή του.
  Ξεκίνησε με πολυασφαλιστικό και καταλήγει σε μονοασφαλιστικό, αλλά με προσπάθεια να παραμείνει η πόρτα ανοικτή για μελλοντική εφαρμογή του πολυασφαλιστικού.
 • Πρότεινε αρχικά 6 αυτονομημένους οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου και κατέληξε σε ένα Δημοσίου Δικαίου χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη.
 • Κατέθεσε 2 νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την αναδιάρθρωση της Δ.Υ που το καθένα προβλέπει διαφορετικό τρόπο διορισμού των γιατρών.Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί ακόμα και να το θέλει να εφαρμόσει ΓεΣΥ.Για 4.5 χρόνια ουδέν έπραξε για να βελτιώσει τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

  Δεν κατόρθωσε να καλύψει τις κενές θέσεις του ιατρικού προσωπικού. Αντίθετα αυτές αυξήθηκαν.

  Οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα είναι ανησυχητικές.

  Δεν ενδιαφέρθηκε να διαθέσει 1.5 εκ. ευρώ για να αγοράσει ένα ακόμα μαγνητικό τομογράφο για να εξυπηρετεί τους ασθενείς.

  Στη συνείδηση των πολιτών έχει απαξιώσει το Δημόσιο τομέα Υγείας.

  Είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση η οποία στερείται οράματος για την υγεία, στερείται συγκροτημένης οργανωτικής σκέψης να εφαρμόσει ΓεΣΥ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών;

  Το μόνο που την ενδιαφέρει σήμερα είναι τα προεκλογικά πυροτεχνήματα.

  Λευκωσία, 9 Ιουνίου 2017

ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Έλενα Περικλέους

Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ, Εκπαιδευτικός

 

Έφαγα λοιπόν και εγώ σαν καλό κορίτσι το μηλαράκι μου, για να κάνω πέρα τον γιατρό και πήγα για ύπνο. Πού να ήξερα τι με περίμενε!
Χάθηκα σε νοσοκομειακούς διαδρόμους. Από παράθυρο σε παράθυρο. Από ραντεβού σε ραντεβού. Από ειδικότητα σε ειδικότητα. Με ένσημα και χωρίς ένσημα. Με κάρτες νοσηλείας, λογιών λογιών χρωμάτων.
Τελικά, και μετά από πολύ περπάτημα, πολύ αναμονή (μηνών)- για ραντεβού- ή σε ουρές με το χαρτάκι με τον αριθμό στο χέρι, πολλά παρακάλιά και τηλεφωνήματα σε γνωστούς και φίλους, για να βρω μια άκρη- μέσο που μετονομάζεται σε γνωστό ή φίλο- κατάφερα να δω τον ειδικό.
Το πρόβλημα μου σοβαρό. Η λίστα αναμονής τεράστια. Ο ειδικός, ηθικός όντας να μην δέχεται φακελάκια. Ο γνωστός όχι και τόσο γνωστός για να παρεισφρήσω στην κορυφή της λίστας αναμονής. Για εξωτερικό ούτε λόγος. Δεν ανήκω βλέπετε στην υψηλή αυλή. Δεν ανήκω ούτε στην κάστα των Φεουδαρχών, των αριστοκρατών της γης,- ένα χωραφάκι όλο κι όλο έχω και αυτό στα κατεχόμενα και αρνούμαι να καταφύγω στην επιτροπή αποζημιώσεων- ούτε και στους αριστοκράτες της δύναμης (αξίωμα κανένα- που να έχει τουλάχιστον σημασία για το εν λόγω μου αίτημα). Στη χαμηλή αυλή και με το ζόρι. Αν ζούσα τον καιρό της Φεουδαρχίας σίγουρα στους πένητες θα ανήκα και ας λένε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι ακριβοπληρώνονται.

 

Ξέχασα να σας πω πως την κάρτα δωρεάν νοσηλείας μου την φυλάω σε μέρος ασφαλές. Και στον ύπνο και στον ξύπνιο μου. Το χρηματοκιβώτιο μου δεν έχει ούτε μετρητά, ούτε αξιόγραφα, ούτε τίτλους ιδιοκτησίας. Την κάρτα δωρεάν νοσηλείας μου έχει όλη κι όλη. Μόνη και έρημη. Βασίλισσα. Ξυπνώ το βράδυ και την ελέγχω ξανά και ξανά, αφού χωρίς εκείνη είμαι ένα τίποτα.
Και ο εφιάλτης συνεχίζεται. Βλέπω τον Υπουργό Υγείας να με διαβεβαιώνει πως όλα θα πάνε καλά, αφού το ΓΕΣΥ θα πάει σίγουρα στην ολομέλεια, χωρίς άλλες τροπολογίες. Και τον πιστεύω. Φαίνεται καλό παιδί. Και παίρνω κουράγιο.

 

Ξυπνώ κάθιδρη. Τρώω άλλο ένα μήλο για καλό και για κακό και ξαναπάω για ύπνο. Να δω τι θα γίνει στη συνέχεια. Εννοείται πως περνώ από το χρηματοκιβώτιο να ξαναελέγξω πως κανένας δεν πείραξε την κάρτα νοσηλείας μου. Κάνω και τον σταυρό μου ευχαριστώντας τον μεγαλοδύναμο που με αξίωσε να είμαι δημόσιος υπάλληλος και να έχω κάρτα δωρεάν νοσηλείας, γιατί η μόνη άλλη επιλογή θα ήταν μια ασφάλεια ζωής, αλλά για κάτι τέτοιο θα έπρεπε να μεταπηδήσω από την χαμηλή στη υψηλή αυλή και αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο αφού οι τίτλοι ευγενείας είναι κληρονομικοί.

 

Και μπαίνω ξανά στο όνειρο- που ελπίζω να μην μετατραπεί με καμιά ξαφνική τροπολογία σε εφιάλτη- για να δω την συνέχεια. 1η Ιουνίου 2019, και αφού ξεκινήσω να πληρώνω εισφορές τρεις μήνες πριν, θα μπορώ να απολαύσω, πρωτοβάθμια, εξωνοσοκομειακή περίθαλψη! Α ρε μάνα μου γλέντια! Και ένα χρόνο ακριβώς μετά, το κερασάκι στην τούρτα! Και Εξωνοσοκομειακή! Και όλα θα αλλάξουν. Μόνο 6 ευρώ για ειδικό γιατρό. Μόνο 10 ευρώ για διαγνωστική εξέταση, ξέρετε αξονικούς και τα υπόλοιπα τρομακτικά. Ένα (1) μόνο ευρώ- συμβολικό- για αναλύσεις και 10 ευρώ για φυσιοθεραπείες και τα υπόλοιπα. Με οροφή τα 300 ευρώ! Τα υπόλοιπα εντελώς δωρεάν (εξαιρούνται οι συνεισφορές – από 2,65%-4% των εισοδημάτων σου ανάλογα με την κατηγορία σου). Εννοείται πως η συλλογική ασφάλιση υγείας την οποία ετοίμασαν για μας είναι καλή. Πολύ καλή! Τώρα για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της αυτονόμησης και των εργασιακών διασφαλίσεων και δικαιωμάτων και το τι σημαίνει για τον ιατρικό και παραϊατρικό κόσμο χρήζει μεγάλης συζήτησης και πολλές λεπτομέρειες θα πρέπει να αναφερθούν.
Ας πάει και το παλιάμπελο. Επιτέλους το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα και ο εφιάλτης «πάω στο νοσοκομείο» θα πάψει. Ή έτσι ελπίζουμε. Φυσικά θα μου πείτε, πόσο χειρότερα μπορεί να είναι τα πράγματα; Όταν κάτι πιάσει πάτο, κάθε αλλαγή μόνο προς τα πάνω μπορεί να είναι. Το ερώτημα όμως για ακόμη μια φορά, είναι γιατί σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο, αφήνουμε τα πάντα να πιάσουν πάτο πριν τα μεταρρυθμίσουμε; Μήπως για να δεχόμαστε ως μάννα εξ ουρανού, ό,τι μας προσφέρεται, αφού στην «αναβροχιά καλό και το χαλάζι»;

 

Όπως και να έχει προσωπικά αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένη με το όλο θέμα, αφού όπως είπε και ο Βολτέρος, η ευτυχία, εκτός από το ένα μήλο την ημέρα, κάνει και εκείνη καλό στην υγεία. Με την ευτυχία και το μήλο, αχρείαστοι ας είναι οι γιατροί, αλλά για παν ενδεχόμενο ας το «κτίσουμε» το ΓΕΣΥ που κατάντησε και αυτό ένα από τα πολλά γεφύρια της Άρτας μας.

Έλενα Περικλέους
Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ, Εκπαιδευτικός

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΛΕΜΕΣΟΣ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Kινήματος, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λεμεσού και μοίρασε λουλούδια στους νοσηλευτές. Ενέργεια η οποία πραγματοποιείται για εικοστή συνεχή χρονιά.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο κύριος Σιζόπουλος διαβεβαίωσε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ότι η ΕΔΕΚ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο κύριος Σιζόπουλος εξέφρασε τη λύπη του, γιατί δυστυχώς διαπιστώνεται, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει απροθυμία για επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας και απουσιάζει ολοκληρωμένος και συγκροτημένος σχεδιασμός εφαρμογής του.

Υπενθύμισε επίσης, ότι εδώ και ένα χρόνο, η ΕΔΕΚ κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση για έναρξη της άμεσης εφαρμογής του ΓΕΣΥ με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία 12 Μαίου, 2017

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη άποψη τόσο για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όσο και για την αυτονόμηση των νοσοκομείων κατά τρόπο ώστε να μπορέσουν να εκπληρώσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η σωστή επιστημονική δομή και ανάπτυξη που πρέπει να έχει ο δημόσιος τομέας για να μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Θα υπενθυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο η ΕΔΕΚ απέστειλε για αυτό το θέμα συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Μαΐου 2017