ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΔΕΚ

Του Μαρίνου Θεοδώρου

Γραμματέα Θεματικής Υγείας ΕΔΕΚ,

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΕΔΕΚ

Ο εθελοντισμός, εάν είναι στάση ζωής, είναι ένα αντίδοτο στον ατομισμό, την εσωστρέφεια και την κοινωνική υποκρισία. Το άτομο που διέπεται από τον εθελοντισμό χαρακτηρίζεται από σεβασμό στη διαφορετικότητα, κατανοεί τις όποιες ανάγκες των συνανθρώπων του, ανεξαρτήτου χρώματος, γένους, φυλής ή θρησκείας και προσπαθεί να βοηθήσει ανιδιοτελώς.

Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα του εθελοντισμού έχουν κατοχυρωθεί από επίσημους φορείς σε θέματα υγείας και περίθαλψης (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΠΟΥ, κ.ά.).

Η αιμοδοσία είναι φυτώριο εθελοντών και ο εθελοντισμός στην υγεία και την περίθαλψη ανάγεται σε ελπίδα του μέλλοντος. Διότι η αιμοδοσία βασίζεται στον άνθρωπο και την ανθρωπιά του. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ο πιο ευαισθητοποιημένος πολίτης ο οποίος με την κοινωνική του ευαισθησία και τον αλτρουισμό δεν προσφέρει μόνο ζωή στους έχοντες ανάγκη, αλλά το κυριότερο, με την προσφορά του περιφρουρεί το πολυτιμότερο αγαθό: αυτή την ίδια τη ζωή. Όσο μεγαλύτερο επίπεδο συνειδητότητας και ευθύνης για την προσφορά του έχει ο εθελοντής αιμοδότης τόσο συνεπέστερος και στη συνεχή συμβολή του στο κοινωνικό σύνολο.

Ολόκληρος ο μηχανισμός λειτουργίας της αιμοδοσίας επιδιώκει τη δυνατή καλύτερη ασφάλεια του δέκτη (άτομο που έχει ανάγκη μετάγγισης) προστατεύοντας ταυτόχρονα και την υγεία του αιμοδότη. Πολλοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται καθημερινά αίμα (ατυχήματα, κ.λ.π). Η μετάγγιση παράγωγου αίματος αποτελεί πολύτιμο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων. Το αίμα ΔΕΝ μπορεί να παρασκευαστεί – ΔΕΝ υπάρχει τεχνητό αίμα. Το αίμα είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΙΣΤΟΣ με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Εάν τα αποθέματα των υπηρεσιών αιμοδοσίας δεν ανανεώνονται διαρκώς με τη συστηματική εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι δυνατόν να έχουμε επάρκεια – και πόσο μάλλον αυτάρκεια αίματος. Με την αιμοδοσία ΜΟΝΟ σε ώρα ανάγκης δεν λύνεται το πρόβλημα. Στην εθελοντική αιμοδοσία δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής σε όποιους συνανθρώπους του το έχουν ανάγκη. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι έμπρακτο μήνυμα ΖΩΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που ως Θεματική Υγείας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ σε συνεργασία με το κέντρο αίματος του Υπ. Υγείας, την Επαρχιακή Επιτροπή ΕΔΕΚ Λευκωσίας, τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, τη Νέα Αγροτική, τη Νεολαία ΕΔΕΚ και την ΔΕΟΚ διοργανώνουμε Παγκύπρια Ημέρα Αιμοδοσίας την Πέμπτη 14 Ιουνίου από τις 14.00 μέχρι τις 18.00 στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των συνανθρώπων μας σε θέματα αιμοδοσίας και για ενίσχυση της τράπεζας αίματος.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΔΕΚ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Aιμοδοσίας διοργανώνεται την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, Αιμοδοσία από τις 14.00 μέχρι τις 18.00 στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη (Μιαούλη 1, Άγιοι Ομολογητές 1080, Λευκωσία) για στήριξη της Τράπεζας Αίματος.

H Αιμοδοσία διοργανώνεται από την Επαρχιακή Επιτροπή ΕΔΕΚ Λευκωσίας, τη Θεματική Υγείας ΕΔΕΚ, τη Νεολαία ΕΔΕΚ, τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, τη ΔΕΟΚ και τη Νέα Αγροτική Κίνηση σε συνεργασία με το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, την εγγραφή νέων αιμοδοτών και φυσικά τη στήριξη της Τράπεζας Αίματος.

«Δεν ξέρω το όνομά σου, αλλά σ’ ευχαριστώ. Το αίμα σου, μου χάρισε ζωή!».

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα ακόλουθα τηλέφωνα:

ΕΔΕΚ: 22476003 / 99520062

Κέντρο Αίματος Υπουργείου Υγείας: 96359321

 

Λευκωσία, 12 Ιουνίου 2018

07-06-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΜΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΙΣ

Θα συνεχίσουμε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζουμε την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓΕΣΥ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ, ο κ. Αγαθαγγέλου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για τη σημερινή εποικοδομητική συνάντηση που έλαβε χώρα στα πλαίσια της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για την επερχόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις, μοιραστήκαμε κάποιους προβληματισμούς για το πού πάει η αυτονόμηση που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πραγματική βιώσιμη και λειτουργική εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Έχουμε συμμεριστεί κάποιες από τις εισηγήσεις και από τους προβληματισμούς μας. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρόσκλησης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου όπως αυτό έχει γίνει και με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια αλληλοενημέρωση και ταυτόχρονα να δώσουμε όλοι το μήνυμα ότι με τους προβληματισμούς και την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων θα συμβάλουμε εποικοδομητικά ώστε να πετύχει αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Γιατί στόχος όλων είναι η ασφάλεια των ασθενών αλλά και η αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας που να χαρακτηρίζονται πάνω στα θέματα ποιότητας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και να είμαστε περήφανοι για το κράτος μας. Όσον αφορά ένα σχέδιο υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και να ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το κάθε κράτος που θέλει να ονομάζεται κράτος κοινωνικής πρόνοιας.

Ένα εγχείρημα το οποίο δεν είναι μόνο για να εφαρμοστεί αλλά και να πετύχει. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ και θα συνεχίσουμε την επαφή μας γιατί μέσα από τη δική σας συμβολή και ως συνάδελφος, είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε και εσείς τη δική σας αν θέλετε μάχη σε εισαγωγικά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι πράγματι και η αυτονόμηση θα είναι στα σωστά επίπεδα και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να είναι πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη».

Ακολούθως, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Εμείς απλά θα επιβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προσπάθεια για εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχει ξεκινήσει από την ΕΔΕΚ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και αυτή την προσπάθεια δεν θα την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Θα τη συνεχίσουμε προς την ορθή κατεύθυνση, γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση με τον Παγκύπρια Ιατρικό Σύλλογο και τον Προέδρό του, δεν στηρίχτηκε μόνο σε αλληλοενημέρωση γενικού ενδιαφέροντος και σε γενικές αρχές. Ήταν μια ενημέρωση η οποία εισήλθε σε λεπτομέρειες, επιστημονικές, τεχνικές και όχι μόνο, οι οποίες έχουν τη δική τους σημασία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται επι θύραις η φορολόγηση των πωλητών για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεν έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα είναι σωστή, λειτουργική και προπάντων βιώσιμη για να μπορέσει να προσφέρει σε ολόκληρη την Κύπρο, σε όλους τους πολίτες, ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου περίθαλψή σε σχέση με άλλους.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι πολλά πράγματα γίνονται χωρίς συντονισμό, χωρίς συγκροτημένη οργανωτική σκέψη και κυρίως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι μέσα από αυτή την πορεία και στο τέλος να καταρρεύσει το σύστημα όπως κατέρρευσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, όπως κατέρρευσε και ο Συνεργατισμός.

Αυτή είναι η μεγάλη μας ανησυχία και το πιο σημαντικό επιχειρείται αυτή τη στιγμή η αυτονόμηση των νοσοκομείων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρχει αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρχει μια σοβαρή μελέτη η οποία ακριβώς να καταγραφεί τις ανάγκες του δημοσίου τομέα σε κλινικές σε όλη την επικράτεια, σε ιατρικό εξοπλισμό, για να μπορούν οι γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κυρίως σε ιατρικό προσωπικό.

Αντιλαμβάνεστε ότι εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υλοποιηθούν δεν θα μπορέσει ο δημόσιος τομέας να είναι ανταγωνιστικός όταν εφαρμοστεί πια το ΓΕΣΥ. Και δεδομένου ότι το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τα ελλείματα του δημόσιου τομέα υγείας πέραν από τα πέντε χρονιά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ή να κλείσουν τα νοσοκομεία ή να εκποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για αυτό και η διαβεβαίωσή μας προς τους πολίτες είναι ότι από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζουμε την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓΕΣΥ για να μπορέσει ακριβώς να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες όπως όλοι προσδοκούμε και όπως όλοι επιθυμούμε να είναι. Σας ευχαριστώ».

 

Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2018

 

ΓΕΣΥ

Η δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή» για τα θέματα του ΓεΣΥ και των δημοσίων νοσηλευτηρίων επιβεβαιώνει τα όσα από πλευράς ΕΔΕΚ δηλώνουμε δημόσια.

Επιβεβαιώνονται, ακόμη, οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής μια οργανωμένη  προσπάθεια για να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας της υγείας.

Λευκωσία, 27 Μαΐου 2018

ΓΕΣΥ

Παρά την πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Υγείας και της ΠΑΣΥΚΙ, θεωρούμε πως εάν δεν προηγηθεί της αυτονόμησης μία σωστή αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, η κατάρρευση του δημόσιου τομέα θα είναι, πλέον, βέβαιο γεγονός.

Για ακόμα μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων στη βάση των πιο κάτω συγκεκριμένων σταδίων:

 • Αποσυμφόρηση των νοσοκομείων,
 • Ίδρυση νέων  κλινικών ανά ειδικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε παγκύπρια κάλυψη,
 • Κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό,
 • Μελέτη για τις ανάγκες σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης του δημόσιου τομέα της υγείας μελλοντικά ή της ιδιωτικοποίησής του δεν θα έχει τις ίδιες συνέπειες όπως στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών ή του Συνεργατισμού, αλλά πολλαπλάσιες και πλέον επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, εάν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να την ακολουθήσει.

Λευκωσία, 24 Μαΐου 2018

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό ως προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και για την αποφυγή κατάρρευσης στο μέλλον, όπως έγινε με τις Κυπριακές Αερογραμμές και με τον Συνεργατισμό, είναι ότι επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει η σωστή, η ορθολογική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας για να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του ως η ραχοκοκαλιά εφαρμογής του συστήματος.

Η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 1. Αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, κύρια στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 2. Καθορισμό των αναγκών σε αριθμό κλινικών ανά ειδικότητα ώστε να καλύπτεται με επάρκεια το σύνολο της επικράτειας (δεν είναι δυνατό για παράδειγμα ο δημόσιος τομέας να μην διαθέτει ολοκληρωμένο ογκολογικό τμήμα, να διαθέτει μία μόνο νευροχειρουργική κλινική).
 3. Να καλυφθούν οι ανάγκες του σε ιατρικό εξοπλισμό ώστε να καταστεί δυνατή η αναβαθμισμένη προσφορά έγκαιρης διάγνωσης και περίθαλψης (δεν είναι δυνατόν ο δημόσιος τομέας να καλύπτεται μόνο από ένα μαγνητικό τομογράφο).
 4. Καθορισμός των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι αδύνατη η αξιόπιστη κοστολόγηση των υπηρεσιών χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω παραμέτρων. Επιπρόσθετα λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής τη διενέργεια οποιασδήποτε μελέτης για αυτά από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω προϋποθέσεων η προσπάθεια εφαρμογής του ΓεΣΥ θα είναι αίολη και η κατάρρευσή του πολύ πιθανή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και κύρια όλων αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

 

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2018

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στην σημερινή του συνέντευξη με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της δημόσια υγείας ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε αόριστα και με διάθεση να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια. Είναι ένα πράγμα οι στατιστικές και οι αριθμοί, και άλλο η πικρή καθημερινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος ασθενής.

Είναι φανερό από τη συνέντευξη του Υπουργού ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας του οποίου η εφαρμογή είναι αμφίβολη. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το Σχέδιο είναι η αυτονόμηση των νοσοκομείων η οποία όμως για να επιτευχθεί θα πρέπει πρώτα να αναδιοργανωθούν με:

 • ίδρυση και λειτουργεία των απαραίτητων κλινικών
 • την συμπλήρωση του αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού
 • και κάλυψη τους με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.

                                                                                          Λευκωσία, 17 Μαΐου, 2018

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τα όσα λαμβάνουν χώρα, το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, επαναφέρουν στο προσκήνιο την άμεση και επιτακτική ανάγκη για αναδιοργάνωση και ενίσχυση της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια έναντι του Κύπριου ασθενή.

Εκτιμούμε ότι τα αιτήματα τα οποία έχει καταθέσει σήμερα, 16 Μαΐου, η ΠΑΣΥΚΙ κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει τη θέση της, έστω και αν αυτή ενοχλεί για ευνόητους λόγους τα γνωστά κυκλώματα, ότι θα αγωνιστεί για τη σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Για να υπάρξει όμως σωστή εφαρμογή ΓEΣΥ, στόχο τον οποίο η ΕΔΕΚ διεκδικεί από την ίδρυση της, θα πρέπει να προηγηθεί η αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και ίδρυση νέων κλινικών που να καλύπτουν με επάρκεια ολόκληρη την επικράτεια και οι οποίες θα στελεχώνονται με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Η ΕΔΕΚ δηλώνει το πλήρη σεβασμό της τόσο προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά κυρίως προς τον Κύπριο ανώνυμο πολίτη, τον οποίο το σύστημα υγείας της πατρίδας του πρέπει να υπηρετεί.

Λυκωσία, 16 Μαΐου, 2018

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΥΠΥ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΝΙΚΟΛΣΟΝ

Ο επαναδιορισμός των μελών του Δ.Σ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας από το Υπουργικό Συμβούλιο δικαιώνει τη θέση της ΕΔΕΚ που επέμενε ότι ο διορισμός του εν λόγω Δ.Σ στις 19/12/2017 ήταν παράτυπος και ότι το τροποποιητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο που σκοπό είχε να τροποποιήσει τις διατάξεις του ισχύοντος κατά τη στιγμή του διορισμού του βασικού νόμου ήταν προσπάθεια νομιμοποίησής του.

Επειδή όμως ο νόμος δεν μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ, η μόνη «νομική» θεραπεία που θα μπορούσε να δοθεί ήταν ο επαναδιορισμός του, στον οποίο και προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο αφού πρώτα υπερψηφίστηκε με την επιμονή των δυο μεγάλων κομμάτων από την Βουλή το τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Παρόλα αυτά ο επαναδιορισμός δεν διόρθωσε το γεγονός ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ εξακολουθεί να είναι ανώτερο στέλεχος της εταιρείας η οποία εκπόνησε τη μελέτη με βάση την οποία θα γίνει η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Επιπρόσθετα και για τα υπόλοιπα μέλη δεν διενεργήθηκε οποιαδήποτε έρευνα για τη διαπίστωση ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων με εταιρείες στις οποίες ενδεχομένως είναι μέτοχοι ή και ιδιοκτήτες.

Τέλος, εκτιμούμε ότι το νυν Δ.Σ λόγω της σύνθεσής του δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει για την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Πολύ φοβόμαστε ότι σε μερικά χρόνια ο δημόσιος τομέας Υγείας πιθανόν να έχει την τύχη των Κυπριακών αερογραμμών και του Συνεργατισμού. Εξέλιξη η οποία θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τον Κύπριο ασθενή.

Αυτό που κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί είναι ότι το ζήτημα δεν είναι η φραστική εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά η σωστή και βιώσιμη εφαρμογή του προς όφελος των πολιτών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Μαΐου 2018

Μαρίνος

Έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια

Εκφράζουμε βαθιά θλίψη και συγκλονισμό για τον θάνατο του δεκάχρονου μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή από τα Κλαυδιά.

Τα όσα προβάλει η οικογένεια του εκλιπόντος είναι πάρα πολύ σοβαρά και θα πρέπει να διερευνηθούν, ώστε οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που ανήκουν.

Τέλος, είμαστε αναγκασμένοι να εκφράσουμε για ακόμη μια φορά την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια και καλούμε επιτέλους την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν την πρόταση μας, πως για την σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ, πριν την αυτονόμηση των νοσοκομείων θα πρέπει να:

1. εφαρμοστεί άμεσα η πρωτοβάθμια περίθαλψη με την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα

2. αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία ώστε να δοθεί η δυνατότητα για ανασυγκρότηση

3. προωθηθεί μελέτη για τις ανάγκες του Δημόσιου Τομέα σε κλινικές ανά ειδικότητα, ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικό προσωπικό ώστε να μπορέσει να επιτελέσει την αποστολή του στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και τέλος,

4. να προωθηθεί η αυτονόμηση σε διοικητικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Μαΐου 2018