ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΥΓΕΙΑ

ΓΕΣΥ

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ΓΕΣΥ, σημειώνουμε τα εξής:

Από τον Απρίλιο 2001 που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2003, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν είχε καν προχωρήσει στον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Το εν λόγω Συμβούλιο διορίστηκε τελικά το 2005 από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

 • Ο Νίκος Αναστασιάδης ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τι έπραξε για να διοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στο διάστημα 2001-2003;

Τον Ιανουάριο του 2010 η κυβέρνηση Χριστόφια παγοποίησε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

 • Ο Νίκος Αναστασιάδης ως ο τότε Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τι έπραξε για να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή του ΓΕΣΥ;

Το 2013 όταν η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη υπέγραψε το μνημόνιο αναλάμβανε και δέσμευση εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Μέχρι το 2016 αυτή η δέσμευση δεν τηρήθηκε και ήταν μία από τις δύο μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν υλοποίησε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη (η δεύτερη αφορά την αποζημίωση των παραπλανηθέντων κατόχων αξιογράφων).

 • Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη για ποιους λόγους δεν προώθησε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ στο διάστημα μεταξύ του 2013 και του 2016;

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας για το ΓΕΣΥ άρχισε μετά τις επανειλημμένες επιστολές που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις οποίος απάντησε με 12 μήνες καθυστέρηση.

 • Παρά το ότι από τον Ιούνιο του 2016 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη ποια πρακτικά ζητήματα έχει προωθήσει για την προετοιμασία της αυτονόμησης των νοσοκομείων και της εφαρμογής του ΓΕΣΥ;

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας απαντήσει στα πιο πάνω.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την εξαγγελία του Νικόλα Παπαδόπουλου και των Δυνάμεων της Αλλαγής για τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης για την Υγεία των Πολιτών (ΚΕΥΠ).

Η εν λόγω εξαγγελία βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και εντάσσεται στην αναγκαιότητα υλοποίησης της μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, της άμεσης βελτίωσης της πρόσβασης των πολιτών σε υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και την παροχή ανάλογων ενημερωτικών και καθοδηγητικών υπηρεσιών από το Κράτος.

Η εξαγγελία γίνεται στη βάση μίας ολοκληρωμένης πολιτικής που εξασφαλίζει την άμεση πρόσβαση, τις απαραίτητες υπηρεσίες και την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών μέσω των ΚΕΥΠ τα οποία θα λειτουργούν στα πρότυπα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Εκτιμούμε πως αυτό είναι ένα καθοριστικό βήμα για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, στοιχείο απαραίτητο για να εξασφαλιστεί με πραγματική επιτυχία το ΓΕΣΥ.

Λευκωσία, 9 Νοεμβρίου 2017

Αλήθεια

Η δημοσίευση των πρακτικών και σωρεία άλλων αποδείξεων αποτελούν μια ακόμη επιβεβαίωση ότι τα όσα δημόσια δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι αλήθεια.

Όσο όμως η πολιτική ζωή του τόπου εισέρχεται σε μία κρίσιμη προεκλογική εκστρατεία, η χρήση ύβρεων και χαρακτηρισμών υποβιβάζει το επίπεδο της πολιτικής ζωής και οδηγεί τους πολίτες σε περαιτέρω απαξίωση.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας, καλούμε όλους και πολύ περισσότερο όσους κατέχουν πολιτικά αξιώματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκφράσεις και στους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν.

Λευκωσία, 8 Νοέμβριου 2017

ΓΕΣΥ

Καλούμε την κυβέρνηση να μας πει πόσοι γιατροί έχουν αποχωρήσει τα τελευταία 4 χρόνια από τη δημόσια υπηρεσία.

Δυστυχώς αυτή η μαζική φυγή γιατρών από τον δημόσιο τομέα συνεχίζεται λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης να προχωρήσει και να δώσει λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας υγείας.

Είναι προφανές πως χωρίς δημόσιο τομέα υγείας, ΓΕΣΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ως εκ τούτου η στάση και η συμπεριφορά της κυβέρνησης αποδεικνύει πως δεν επιθυμεί να εφαρμόσει ΓΕΣΥ αλλά να διαλύσει τον δημόσιο τομέα υγείας με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΓΕΣΥ

Από τη μια η κυβέρνηση διατείνεται πως επιθυμεί να κάνει ΓΕΣΥ και από την άλλη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα εγκαινιάζει Εξωτερικά Ιατρεία στα Λατσιά τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Εάν αυτό δεν αποτελεί προεκλογική σκοπιμότητα τότε σε τι εξυπηρετεί μια δαπάνη σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας;

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι κανένα μέτρο δεν έχει λάβει η κυβέρνηση για να αποτρέψει τη μαζική φυγή των ιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια (βλ. παραιτήσεις στην εντατική Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας) αποδεικνύει πως οι ενέργειές της έχουν καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα και κανένα σχέδιο δεν έχει για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2017

ΓΕΣΥ

Η απραξία της κυβέρνησης με την απουσία μέτρων για στήριξη του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και η απουσία ανάληψης ευθύνης για τις κακές συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της υγείας με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο εργασιακό προσωπικό όσο και στους ασθενείς, είναι δεδομένη.

Αντί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του, επιχειρεί τις ευθύνες να τις μεταθέσει στους ώμους του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού το οποίο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειές για την προσφορά υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2017

ΓΕΣΥ

Οι ευφάνταστες προσωρινές λύσεις που επιχειρούν οι κυβερνώντες στον τομέα της υγείας για να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί από τη μέχρι σήμερα αδράνειά τους και την εξαθλίωση που ουσιαστικά έχουν οδηγήσει τα δημόσια νοσηλευτήρια, έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία των ασθενών, γιατί ακριβώς είναι ανεφάρμοστες.

Όπως τονίσαμε πολλές φορές, αυτή η κυβέρνηση πέρα από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν έχει την ικανότητα και την δυνατότητα να εφαρμόσει Γενικό Σχέδιο Υγείας και ο λόγος είναι απλός. Στα πέντε σχεδόν χρόνια της διακυβέρνησής της δεν έπραξε τίποτα απολύτως προς αυτή την κατεύθυνση ώστε:

 • να βελτιωθεί η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια,
 • να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη δημόσια περίθαλψη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σωστή αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων,
 • για να οδηγηθούμε σε μια σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

  Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2017

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Χαιρετίζουμε την εξαγγελία του Νικόλα Παπαδόπουλου για ανέγερση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παιδιών και Εφήβων και Πανεπιστημιακού Κέντρου Προγεννητικής Ιατρικής η οποία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση δεδομένου ότι, όπως πολλές φορές τονίσαμε, η σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας προϋποθέτει ότι ο δημόσιος τομέας θα αποτελεί τον βασικό συντελεστή εφαρμογής του.

Για να μπορέσει όμως να ανταποκριθεί σε αυτό τον σημαντικό και συνάμα δύσκολο ρόλο, θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν συγκεκριμένα προγράμματα.

Ένα από αυτά είναι η λειτουργία κλινικών και τμημάτων υψηλών προδιαγραφών παροχής ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτες όπως για παράδειγμα το παιδιατρικό νοσοκομείο, το ογκολογικό τμήμα, το καρδιοχειρουργικό – καρδιολογικό κέντρο και άλλα.

Λευκωσία, 13 Οκτωβρίου 2017

Μαρίνος Θεοδώρου

Τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας είναι αποτέλεσμα έλλειψης σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης

Η μαζική φυγή γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι αποτέλεσμα της απροθυμίας και της απραξίας της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο τομέα της υγείας.

Αποτέλεσμα αυτών των άθλιων συνθηκών που επικρατούν είναι αφενός να οδηγείται αριθμός γιατρών στην έξοδο και αφετέρου να ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο οι ασθενείς, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μετά από 5 χρόνια αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι ουδέν έπραξε για να βελτιώσει τον τομέα της υγείας. Αυτό είναι αποτέλεσμα έλλειψης σχεδιασμού και πολιτικής βούλησης.

Οι δυνάμεις της αλλαγής αναλαμβάνουμε την ευθύνη μέσα από σωρεία προτάσεων που μέχρι στιγμής έχουμε δώσει στη δημοσιότητα, ότι αν ο λαός μας εμπιστευθεί, ένα από τα πρώτα μελήματά μας θα είναι η βελτίωση του δημόσιου τομέα υγείας για να μπορέσει:

 • αφενός να εξυπηρετήσει τους ασθενείς και αφετέρου να σεβαστεί την αξιοπρέπειά τους,
 • να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και
 • να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αναδιοργάνωσης των νοσοκομείων για να πάμε σε μια σωστή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

  Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2017

423d4034-a6ba-4219-9a21-b32594e553f2

Σήμερα, οποίος διαγιγνώσκεται με καρκίνο έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει παρά να αποβιώσει, μιας και η επιστήμη έχει καταφέρει να κατανοήσει τη βιολογία του καρκινικού κυττάρου και μετρά βήματα προς τα μπρος.

Με ενέργειες του ΠΑΣΥΚΑΦ και άλλων φορέων, ο καρκίνος σήμερα δεν είναι πια μέσα στις συνειδήσεις των ανθρώπων, η ασθένεια μίασμα , η ακατανόμαστη αρρώστια. Είναι μια χρόνια πάθηση, όπως πολλές άλλες που χρήζει αναβάθμιση ως προς την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών για τον ασθενή και την οικογένειά του.

Η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση προσφοράς ιατρικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τόπο μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα που αναμένεται να επιτευχθεί με την  σωστή    εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Όταν ο πολίτης ασθενήσει και δεν αισθάνεται ασφάλεια για σωστή ιατρική περίθαλψη από τους ιατρικούς φορείς του κράτους του τότε αναμφίβολα αυτό το κράτος,  ως κράτος πρόνοιας για τους πολίτες του, έχει αποτύχει.

Δυστυχώς σήμερα βιώνουμε αυτή την εικόνα έλλειψης εμπιστοσύνης από τον πολίτη προς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από το κράτος.