ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ι. Παπαδόπουλο, στο Σπίτι της Ευρώπης

Στη λύση του Κυπριακού η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος

Παρόλο που ήταν μια πρώτη, στην ουσία εθιμοτυπική, συνάντηση με το νέο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, τον κ. Παπαδόπουλο, εντούτοις είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το πώς η Ε.Ε. θα μπορέσει να αναβαθμίσει ενδεχομένως το ρόλο και τη συμμετοχή της τόσο στα ζητήματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού, όσο και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως οικονομικά, εμπορικά και τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά μου έχω μεταφέρει κυρίως τις θέσεις της ΕΔΕΚ για το πώς βλέπουμε η Ε.Ε. να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ ήταν από τους πρωταγωνιστές, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ευρώπης, για την ένταξη της Κύπρου τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Αφενός μεν για την Ε.Ε. για να υπάρξει μια περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην προοπτική της λύσης του Κυπριακού, η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και όσον αφορά τα θέματα της ένταξης στην Ευρωζώνη. Και αυτό γιατί η ενιαία οικονομία και κυρίως το κοινό νόμισμα θα αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο που θα βοηθήσει και αυτό στην επίλυση του κυπριακού.

Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών, ανταλλαγή ενημέρωσης και από την πλευρά της ΕΔΕΚ, της μεταφοράς θέσεων και απόψεων που έχουν ακριβώς σχέση τόσο με θέματα της Ε.Ε. όσο και με θέματα της Κύπρου.

 

 

Λευκωσία, 21 Μαΐου 2018

Κατεχόμενα

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με τη χρηματοδότηση του κατοχικού καθεστώτος, σημειώνουμε πως όσο η χρηματοδότηση της Ε.Ε. προχωρεί για τη δημιουργία δήθεν υποδομών και για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων που έγιναν το 1974, στην ουσία απομακρύνεται και το ενδεχόμενο της όποιας μορφής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζει και τις παράλογες απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος.

 

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2018

ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Σε μια περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων, κλιμακούμενης αστάθειας και επαναφοράς του κλίματος ψυχρού πολέμου, μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

Η επίτευξη του στόχου αυτού μπορεί να προέλθει μέσα από πολλαπλές πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά κυρίως με την υλοποίηση του στόχου της κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που αποτελεί βασικό πυλώνα εκπλήρωσης αυτού του στόχου.

Εκτιμούμε πως η Μέρα της Ευρώπης πρέπει να θυμίζει σε όλους την ανάγκη υιοθέτησης όλων των ευρωπαϊκών οδηγιών ώστε να αμβλυνθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των λαών.

Με αυτή την αφορμή υπενθυμίζουμε ότι η Κύπρος για 45 σχεδόν χρόνια βιώνει την κατοχή, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση της εκπλήρωσης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πέραν από την αναμενόμενη αλληλεγγύη εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων μας, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα εκείνα τα διαπραγματευτικά όπλα που μας παρέχει η ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να οδηγηθούμε σε λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, στην οποία θα διασφαλίζονται όλα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί πως οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στον Εναέριο Χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας ισοδυναμεί με παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων. Η κατοχύρωση της ασφάλειας και των εδαφικών συνόρων του συνόλου της ευρωπαϊκής επικράτειας πρέπει να προβληθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ως παράγοντας παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Η υλοποίηση όλων των πιο πάνω αποτελεί τη μέγιστη οφειλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των πολιτών της.

Λευκωσία, 9 Μαΐου 2018

ΚΥΠΡΟΣ ΕΕ

Πριν από 14 χρόνια, μετά από πολύχρονες προσπάθειες και με την αποφασιστική και καθοριστική συνδρομή της Ελλάδας, η Κύπρος έγινε δεκτή και αναγνωρίστηκε ως ισότιμο και πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Αυτή η επέτειος επιβάλλει μνεία και τιμή προς τους πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας, ανάμεσα στους οποίους κορυφαίος υπήρξε ο αλησμόνητος συμπατριώτης μας Γιάννος Κρανιδιώτης.

Αυτή η επέτειος επιβάλλει, επίσης, ανασκόπηση και θύμηση των λόγων για τους οποίους ενταχθήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η προάσπιση και η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δίκαιη και σωστή λύση του κυπριακού, σύμφωνη πάντα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπήρξαν οι πρώτιστοι στόχοι.

Ας γίνει η μέρα αυτή η αφορμή να υιοθετήσουμε, επιτέλους, μια πιο διεκδικητική τακτική που θα οδηγεί σε μία λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, στην οποία θα διασφαλίζονται όλα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η ιδιότητά μας ως μέλος της Ε.Ε. για να αναγκάσουμε την Τουρκία να προχωρήσει σε μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Θα πρέπει μαζί με την Ελλάδα να εμποδίσουμε οποιαδήποτε οικονομική, εμπορική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. ενόσω η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το 2005.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια μας δίνει τα μέσα και τους τρόπους. Επιτέλους ας τους αξιοποιήσουμε.

nikos_christodoylides_sergkei_labroph

Με αφορμή την επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στην Μόσχα και τη διαβεβαίωση που έλαβε από το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ για τη σταθερή θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ (Γενική Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας), και με δεδομένες τις διεργασίες  για την ενδεχόμενη έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών, είναι καιρός  η κυπριακή κυβέρνηση να προβάλει την ανάγκη για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης. Η Διάσκεψη, στην οποία  είναι αναγκαίο να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να καταπιαστεί με την επίλυση των  διεθνών πτυχών του κυπριακού προβλήματος, που είναι και η ουσία του.

Είναι καιρός η κυπριακή κυβέρνηση να αξιοποιήσει   την απόφαση της Γενικής Συνέλευση του Ο.Η.Ε. της 13ης Μαΐου του 1983. Ο διάλογος επιτέλους πρέπει να εστιαστεί στην ουσία του κυπριακού, και όχι να τον μονοπωλήσουν και πάλι οι εσωτερικές πτυχές οι οποίες το μετατρέπουν  από θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης σε θέμα απλής διακοινοτικής διευθέτησης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Απριλίου 2018

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου επιβεβαιώνει την ανάγκη για διαμόρφωση, σε συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, μιας πιο διεκδικητικής πολιτικής στο επίπεδο της Ε.Ε., η οποία θα αφορά κυρίως την Τουρκία.

Η πολιτική αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο στη φραστική καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων σε Κύπρο και Αιγαίο αλλά με τρόπο συντεταγμένο και καλά σχεδιασμένο να προωθεί την άσκηση πολιτικών και, όχι μόνο πιέσεων, προς την Τουρκία η οποία:

  • αφενός μεν πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ευρωπαϊκά εδάφη και
  • αφετέρου να υλοποιήσει στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. από τον 2005 και τις οποίες μέχρι στιγμής αρνείται να εφαρμόσει.

Στους σχεδιασμούς αυτούς απαραίτητα πρέπει να περιλαμβάνεται η αποτροπή οποιασδήποτε μορφής αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς επίσης και η προετοιμασία για τη λήψη κυρώσεων και πρακτικών μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας.

 

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2018

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑ

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που είδαμε την πλειοψηφία των προτάσεων της Δημοτικής Ομάδας ΕΔΕΚ Λάρνακας να υιοθετούνται στο κείμενο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε ο δήμος της πόλης προκειμένου να αποδεχθεί το μνημόνιο για το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των δεξαμενών υγρών καυσίμων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Η Δημοτική Ομάδα της ΕΔΕΚ Λάρνακας θα συνεχίσει με την ίδια υπευθυνότητα να καταθέτει προτάσεις και να παρακολουθεί στενά το όλο ζήτημα. Απώτερος στόχος μας είναι η άμεση μετακίνηση των δεξαμενών αφού κάθε μέρα που περνά και οι εγκαταστάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών.

 

Λευκωσία, 12 Απριλίου 2018

ΝΑΠΛ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 02.04.,2018

Αντιπροσωπεία της ηγεσίας της ΕΔΕΚ με επικεφαλής την Αναπλ. Πρόεδρο, Μ. Βασιλειάδου, δέχθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση ηγέρθησαν διάφορα θέματα τα οποία απασχολούν τα δύο κόμματα και κυρίως η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίστηκε η ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μιας κοινής πανεθνικής πολιτικής όπου με συντονισμένες και κλιμακούμενες ενέργειες να προχωρήσουν στην  περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών σε τρία επίπεδα:

  • Σε πολιτικό επίπεδο με κοινές δράσεις τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • Σε ενεργειακό επίπεδο με την συνέχιση των ενεργειακών προγραμμάτων και υλοποίηση των τριμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με χώρες της περιοχής και το τρίτο,
  • Σε στρατιωτικό επίπεδο, με την επανεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου και την αυξημένη, αριθμητικά και οπλικά, στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Απριλίου 2018

ΣΥΜΒΟΥΛΕΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Δεν είμαστε αντίθετοι ούτε στα κοινωνικού χαρακτήρα δείπνα ούτε στις συναντήσεις διερευνητικού χαρακτήρα με στόχο την επανέναρξη ενός σωστού διαλόγου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Όμως σε μια περίοδο κορύφωσης των προκλητικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας και των εκβιαστικών δηλώσεων από την πλευρά των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος, οι συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα (δείπνο) στην ουσία αποτελούν πορεία αποπροσανατολισμού από την πραγματική ουσία του προβλήματος αλλά και άμβλυνσης της οποιασδήποτε προσπάθειας για ενίσχυση της πολιτικής της Κυριακής Δημοκρατίας από τρίτους.

Επαναδιατυπώνομε τη θέση και την άποψή μας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσουν σε άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ενημέρωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατάθεση αιτήματος, όπως προνοεί και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του Μαΐου 1983, για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει με σωστούς σχεδιασμούς να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι να ακολουθεί τις όποιες εξελίξεις προσπαθεί να διαμορφώσει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.

Λευκωσία, 31 Μαρτίου 2018

ΒΑΡΝΑ

Τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Βάρνα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μία θετική εξέλιξη αφού για πρώτη φορά η Ε.Ε. έθεσε κατά τρόπο συγκεκριμένο ζητήματα που έχουν σχέση με την προκλητική τουρκική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με συγκεκριμένη και, σχετικά, αυστηρή διατύπωση.

Όμως την ίδια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία δεν περιορίζει την προκλητική της συμπεριφορά μόνο με συστάσεις, υποδείξεις και παραινέσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα νέα δεδομένα και οι συνθήκες όπου έχουν διαμορφωθεί για να προχωρήσουμε, Ελλάδα και Κύπρος, σε μια κλιμάκωση των ενεργειών μας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο ώστε να υπάρχουν πρόσθετες πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας.

Προτεινόμενες ενέργειες μπορούν να είναι η αναστολή της τελωνειακής αναβάθμισης ακόμα και η λήψη πρακτικών μέτρων τα οποία μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε μια περίοδο εσωτερικής αστάθειας στην Τουρκιά αλλά και προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να προχωρήσουμε στην:

  • Ενίσχυση του γεωστρατηγικού μας ρόλου στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο με αξιοποίηση των φυσικών πόρων και ολοκλήρωση των ενεργειακών προγραμμάτων.
  • Επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.
  • Αύξηση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων.
  • Περαιτέρω μελέτη για αναβάθμιση των τριμερών συνεργασιών που έχουν υπογραφεί με τις χώρες τις περιοχής.

 

Λευκωσία, 28 Μαρτίου 2018