ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) δήλωσε ότι είναι η στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται ενώπιων των ευθυνών της καθώς εξέθρεψε το θηρίο το οποίο ονομάζεται Ερντογάν.

“Είναι υποκριτικό τη στιγμή που η Ευρώπη χάιδευε τον Ερντογάν βήμα-βήμα ενισχύοντας τη δική του αλαζονεία έναντι των πάντων, εκείνος να φτάνει στο σημείο να προσβάλλει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 40% της Κύπρου. Έχει προβλήματα και με όλες τις γειτονικές χώρες, έχει ευθύνες για το ρόλο που διαδραμάτισε στη Συρία, για τις σχέσεις με το ISIS καθώς και για τη συμπεριφορά της ως ταραχοποιός σε ολόκληρη την περιοχή καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν φωνές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου προκρίνουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη συγκεκριμένη στάση του Ερντογάν, στη βάση αποκλειστικά των εμπορικών συμφωνιών και συμφερόντων, παραγράφοντας κάθε προσήλωση στις αρχές και αξίες τις Ευρώπης. “Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν γίνεται μετά να διερωτόμαστε γιατί η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να έχει εκθρέψει την ακροδεξιά τη στιγμή που οι βασικές αρχές της Ευρώπης έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα”, τόνισε στη δήλωση του ο Ευρωβουλευτής.

aigaio-toyrkia-ertogan

Για την ΕΔΕΚ η πιθανότητα η Τουρκία να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση ήταν μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Αυτό που επιδιώκεται τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία)  είναι η υπογραφή μιας ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Γι’ αυτό και από την αρχή τονίσαμε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να το είχε λάβει σοβαρά υπόψη και θα έπρεπε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να ασκηθούν άμεσα ή έμμεσα πιέσεις στην Τουρκία.

Για παράδειγμα:

  • Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμφωνία του 2005 και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία
  • Να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Να αποκοπή η προενταξιακή οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία

Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης της δυνατότητας άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία μέσω των πιο πάνω, ακόμα και τώρα.

Αυτό που πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το κυπριακό να καταστεί όμηρος της όποιας ενδεχόμενης αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kostis-efstathiou-tha-eimai-ypopsifios-gia-ti-thesi-tou-anapliroti-proedrou-tis-edek

Θέματα που θίγησαν εκ μέρους του βουλευτή Λευκωσίας Κωστή Ευσταθίου στην κοινή συνάντηση εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Υγείας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σήμερα 25/4 στη Βουλή των Αντιπροσώπων:
• Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κουρέματος με μεγαλύτερο αποκορύφωμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
•Τραπεζικός τομέας μεγαθύριο ως απότοκο του κουρέματος με έλεγχο της τάξεως του 65-70% της τραπεζικής αγοράς.
•Το νομικό οπλοστάσιο(νόμος περί εκποιήσεων) που κατέχουν οι τράπεζες καθιστά ανέφυκτη την επίλυση των συνεπακόλουθων προβλημάτων
•Οι τράπεζες της Κύπρου πόρρω απέχουν από άλλες τράπεζες της Ε.Ε όσον αφορά τη γιγάντια ισχύ τους
• Κύπρος ένα κράτος χωρίς αεροπλοΐα ,ναυσιπλοΐα, ακτοπλοΐα λόγω της κατάργησης του κρατικού μονοπωλείου(που έπρεπε να υπάρχει) στις υπερθαλάσσιες μεταφορές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επικοινωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη

europe

Προσκαλείστε να παρευρεθείτε στην παρουσίαση της έρευνας με θέμα «Το δικαίωμα κατάθεσης αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Γνώση, στάσεις και διαδικασίες σύμφωνα με τους Κύπριους πολίτες»  που διενήργησε ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής Πανεπιστημίου Κύπρου, Ασκούμενος στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χρίστος Βαλιαντής.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Σπίτι της Ε.Ε. στη Λευκωσία, την Παρασκευήστις 21 Απριλίου 2017, ώρα 13:00.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Απριλίου 2017

pavlopoulosgabriel
Χαιρετίζουμε τη σταθερή και επαναβεβαιωμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης διά στόματος του κ. Π. Παυλόπουλου, η οποία μας βρίσκει πλήρως σύμφωνους.

 

 
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογο ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε και πάλι την αντίθεσή του στην παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση καθώς αυτή είναι αντίθετη με τους κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Μάλιστα σημείωσε το προηγούμενο της Γερμανίας όπου η οριστική ενοποίησή της από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε όταν έφυγε και ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης.

Αυτό είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την πλευρά μας. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του να το αξιοποιήσουν.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Απριλίου 2017

syria-2015-photos

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) με αφορμή την ανακοίνωση του ΟΗΕ που κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης των προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις χώρες της περιοχής που τους φιλοξενούν, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση γίνεται απελπιστική», υπέβαλλε σχετική γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ έχει λάβει μόνο το 9% της βοήθειας που υπολογίζει πως είναι αναγκαία ενώ είχε υπολογίσει τον Δεκέμβριο ότι χρειάζεται 4,63 δισ. δολάρια και έχει λάβει μόνο 433 εκατομμύρια.

«Η κατάσταση γίνεται απελπιστική», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, χαιρετίζοντας τις δωρεές που έχουν ήδη γίνει, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα αυτές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
Η σύγκρουση στη Συρία, που εισήλθε στα μέσα Μαρτίου στον έβδομο χρόνο της, έχει προκαλέσει 320.000 θανάτους, εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας και πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός Συρίας.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το θέμα καλώντας την Επιτροπή να βοηθήσει οικονομικά και όχι μόνο την αντιμετώπιση της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στην Συρία.

_90076860_thinkstockphotos-526561176

Ενώ ήταν γνωστή εδώ και μήνες η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, δεν διαπιστώνουμε να γίνονται ενέργειες ή προγραμματισμοί που ενδεχομένως να μειώσουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις ή να ενισχύσουν τις θετικές για την Κυπριακή οικονομία.

Όπως για παράδειγμα η δημιουργία προϋποθέσεων για μεταφορά της έδρας διαφόρων εταιρειών ή και οργανισμών από τη Μεγάλη Βρετανία στην Κύπρο.

Φαίνεται πως σε αυτό τον τομέα πήραν ήδη προβάδισμα η Ιρλανδία, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 30 Μαρτίου 2017

EP-049312A_Refugee-crisis-documentary

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη (ΕΔΕΚ, S&D) έγινε χθες η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Κύματα – Waves of Hope» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά που το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις Βρυξέλλες ενώ έχει ήδη παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Κύπριος δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μαζί με τους συνεργάτες του Πάμπο Χαραλάμπους και Γιώργο Βασιλείου πραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό στο νησί της Λέσβου προσπαθώντας να μεταφέρουν όλες τις παραμέτρους της προσφυγικής κρίσης.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, αποτυπώνει την αγωνία των προσφύγων οι οποίοι ρισκάροντας τη ζωή τους, επιχειρούν ν’ αναζητήσουν την ελπίδα μέσα από μια διαδρομή θανάτου, κινδύνων και εκμετάλλευσης. Δραματικές εικόνες από τις αφίξεις βαρκών, το μεγαλείο του εθελοντισμού και της ανθρωπιάς. Προσωπικές ιστορίες αλλά και μαρτυρίες για όσους βούλιαξαν μεσοπέλαγα, μαζί με την ελπίδα τους.

Ο κ. Παπαδάκης, στην εισαγωγή του, ανάφερε ότι η μεταναστευτική / προσφυγική κρίση στην Ευρώπη – η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – εξέθεσε τις ανεπάρκειες του ισχύοντος συστήματος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και διαφάνηκε η υπεροχή των εθνικών εγωισμών έναντι των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι η μεταναστευτική κρίση μετατράπηκε σε κρίση αλληλεγγύης. Ορθώνονται φράχτες και εξακολουθούν να χάνονται εκατοντάδες αθώες ψυχές στη θάλασσα αντί να λειτουργήσει η από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος ως οικογένεια.

Στην καταληκτική του τοποθέτηση ο Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι οι μετανάστες δεν είναι το τέλος ή κατάρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται μια ορθή και εμπεριστατωμένη κοινή πολιτική. Πρέπει οι πολιτικές αρχές σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέσω συνεργειών να δράσουν άμεσα υιοθετώντας και εφαρμόζοντας μέτρα που εκφράζουν την πολυθεματική, προοδευτική, Ευρωπαϊκή μας στρατηγική.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Σλοβένα Ευρωβουλευτής Tanja Fajon, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υπεύθυνη για θέματα πολιτικών ελευθεριών και μεταναστευτικής πολιτικής. Η κ. Fajon αναφέρθηκε στην έλλειψη ανάληψης κοινής ευθύνης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την έλλειψη αλληλεγγύης.

Υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης είναι μέσω των ασφαλών και μόνιμων οδών, όπως επίσης ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η προσήλωση στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προώθηση πολιτικών ενσωμάτωσης και εκπαίδευσης.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, εκ των συντελεστών του ντοκιμαντέρ, ανάφερε ότι η εν λόγω προβολή είναι φόρος τιμής σε όσους έχασαν την ζωή τους, αθόρυβα στη θάλασσα. Περιέγραψε τις εμπειρίες που έζησε, όταν ήταν παρών στο νησί της Λέσβου, γεγονός που προκάλεσε συγκίνηση σε όλο το ακροατήριο.

Το παρών τους έδωσαν Ευρωβουλευτές προερχόμενοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Γερμανία και την Πορτογαλία.

ΑΙΝΤΑ

Η αναφορά του ΥΠΕΞ Ελλάδος, κ. Ν. Κοτζιά στην ψεσινή του ομιλία για το ρόλο του κ. Άιντα είναι πάρα πολύ σημαντική και στην ουσία επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εδώ και ενάμιση χρόνο εξέφρασε κατ’ επανάληψη η ΕΔΕΚ.

Αυτό που μας παραξενεύει είναι η στάση ανοχής που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι λόγοι για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν τον έχουν οδηγήσει στο να είχε ήδη ζητήσει την αντικατάστασή του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ξεφεύγει από το πλαίσιο των όρων εντολής που έχει για την προσφορά καλών υπηρεσιών και η δραστηριότητα του επεκτείνεται σε τομείς που δεν είναι της αρμοδιότητάς του.

Η συνολική συμπεριφορά του κ. Άιντα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Γενεύης ήταν επιεικώς απαράδεκτη, υπονομευτική για την Κυπριακή Δημοκρατία και σαφώς υποβοηθητική για την Τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει έστω και σήμερα εάν θέλει στοιχειωδώς να διασώσει την αξιοπιστία του να ζητήσει άμεσα την αντικατάστασή του κ. Άιντα ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν είναι αμερόληπτος και αξιόπιστος.

Σε ότι αφορά τα όσα ανέφερε στη ψεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας αναφορικά με το δείπνο της Κυριακής, αυτά θα κριθούν για ακόμα μια φορά από το τελικό αποτέλεσμα των ενεργειών του. Να υπενθυμίσουμε ότι και πριν από το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου στο διάγγελμα του προς το λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλα έλεγε και τελικά άλλα συμφώνησε. Όπως επίσης και διαφορετικά ονομάτιζε τη διάσκεψη της Γενεύης αλλά τελικά αυτή επιβεβαιώθηκε ότι ήταν πενταμερής

eu

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση κατ’ προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την πρόταση που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο για έλεγχο, για κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, σχετικά με την προσαρμογή του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί των προσανατολισμών της Ένωσης για την ανάπτυξη του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη προνοεί τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και με την Τουρκία, ενώ επιπρόσθετα υπάρχει αναφορά και σε σχετική οικονομική ενίσχυση από την Ένωση.

Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι η Τουρκία, κατά παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε, που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, εφαρμόζει κατ’ εξαίρεση και κατά παράβαση της αρχής μη διάκρισης, περιοριστικά μέτρα εναντίον της Κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας και αεροπλοΐας.

Ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζει ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς εμπορικοί περιορισμοί από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία δημιουργούν στρεβλώσεις στην εφαρμογή του δίκαιου και ελεύθερου ανταγωνισμού και υπογραμμίζει ότι τα μέτρα αυτά προκαλούν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικές απώλειες για την Κύπρο, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει τι προτίθεται να πράξει στο πλαίσιο των σημερινών και μελλοντικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, για να εξασφαλίσει την εφαρμογή της μη διάκρισης έναντι σε όλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εάν θεωρεί ορθή την επέκταση του Κεντρικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στην Τουρκία, ενόσω διαρκεί η τρέχουσα απαράδεκτη κατάσταση των περιοριστικών μέτρων εναντίον της Κύπρου;