ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΕΡΤΟΓΑΝ

Με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν την Κομισιόν να δημοσιοποιεί σήμερα το πακέτο στήριξης της Τουρκίας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, καλούμε την κυβέρνηση, εάν και εφόσον μπορεί, να μπλοκάρει το συγκεκριμένο ποσό λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μπλοκάρει και τα όποια κονδύλια προτίθεται να δώσει η Ε.Ε. στην Τουρκία για σκοπούς εναρμόνισης.

Στην περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν καταφέρει να σταματήσει τη χρηματοδότηση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να ζητήσει να εξαιρεθεί από την καταβολή του ποσού που της αναλογεί και να μην συμβάλει οικονομικά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να μας γνωστοποιήσει ποια στάση τήρησε κατά τη συζήτηση του εν λόγω θέματος στο Κολλέγιο Επιτρόπων ο Κύπριος Επίτροπος.

 

Λευκωσία, 14 Μαρτίου 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Βήμα προς την ορθή κατεύθυνση η ανακοίνωση των «27» που πρέπει να αξιοποιηθεί με περαιτέρω συντονισμένες, αναβαθμισμένες και κλιμακούμενες ενέργειες

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και επιβεβαιώνει ότι εάν Ελλάδα και Κύπρος συντονίσουν τις δράσεις τους εντός αυτής, μπορούν να επιτύχουν αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το βήμα αυτό δεν θα πρέπει να παραμείνει μετέωρο αλλά με περαιτέρω συντονισμένες, αναβαθμισμένες και κλιμακούμενες ενέργειες, αξιοποιώντας συμφέροντα και συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταστεί σαφές προς την Τουρκία ότι η προκλητικότητά της δεν θα περάσει απαρατήρητη.

Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες,  με προσεκτικούς χειρισμούς, θα πρέπει να συνεχίσουν την ολοκλήρωση των ενεργειακών τους προγραμμάτων και παράλληλα  να αναβαθμίσουν τον γεωστρατηγικό τους ρόλο στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επιπρόσθετα, η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την προκλητική συμπεριφορά των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος με την υιοθέτηση μέτρων και την εφαρμογή δράσεων που να επιφέρουν κόστος στο κατοχικό καθεστώς τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Πρώτα μέτρα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η άμεση ανάκληση των διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από όσους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος τα κατέχουν.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις τις οποίες θα καταθέτει και οι οποίες θα αποσκοπούν στην παραπέρα ενδυνάμωση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως, στο να καταστεί σαφές ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κυπριακή Δημοκρατία είναι παρούσα και όχι εκλιπούσα όπως θα την ήθελε η Τουρκία.

Λευκωσία, 24 Φεβρουαρίου 2018

νταισεμπλουμ

Οι δηλώσεις του τέως Προέδρου του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, για τα όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2013 και το «κούρεμα», καταρρίπτονται από τις ίδιες τις ανακοινώσεις του Eurogroup και πολύ περισσότερο από εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2013.

Μάταια λοιπόν προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν τα όσα έγιναν και την εχθρική στάση που είχαν έναντι της Κύπρου. Εξάλλου ο κόσμος γνωρίζει ποιος δεσμευόταν ότι δεν θα φέρει «κούρεμα», ποιος έφερε «κούρεμα» και ποιος χάρισε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα προκαλώντας τις ολέθριες για την κυπριακή οικονομία συνέπειες.

 

Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 2017

Μαρία Βασιλειάδου

Χθες το πρωί, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρία Βασιλειάδου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας. Κατά τη διάρκεια του ανέλυσε στους συμμετέχοντες αρχηγούς των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δεδομένα που αφορούν τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο. Τους ενημέρωσε  για το προφίλ του υποψηφίου των Δυνάμεων της Αλλαγής, την γενικότερη εικόνα της προεκλογικής εκστρατείας, τις τάσεις και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Στο περιθώριο της συνάντησης πραγματοποίησε επαφές  με τον Πέδρο Σάντσεζ, Πρόεδρο των Ισπανών Σοσιαλιστών, τον Σερκεί Στανίσεβ, Πρόεδρο του PES καθώς και με τον Τζιάνι Πιτέλλα, επικεφαλή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ευροβουλευτών. Και οι τρεις εξέφρασαν τη στήριξη τους προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ και στους τρεις μεταφέρθηκε πρόσκληση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου να επισκεφθούν την Κύπρο. Μια επίσκεψη η οποία  πρόκειται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.
Η κ. Βασιλειάδου ανέλυσε επίσης  και τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η προεκλογική εκστρατεία των Δυνάμεων της Αλλαγής. Με την ευκαιρία, έκανε και μια σύντομη αναφορά στο κυπριακό. Μεταξύ άλλων στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί.

                                                                                                                                                                                          Γραφείο Τύπου

                                                                                                                                                                      Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2017

 

PES LISBON

Η Αναπλ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μ. Βασιλειάδου, παρακολουθεί τις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος PES στη Λισαβόνα το οποίο ενέκρινε ψήφισμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ψήφισμα οι σοσιαλδημοκράτες επαναβεβαίωσαν τις διαχρονικές τους αξίες για δικαιοσύνη και δημοκρατία, δίνοντας έμφαση στον πολίτη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν και σήμερα. Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με πρόγευμα εργασίας των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στο οποίο θα συμμετάσχει η κ. Βασιλειάδου.

Υπενθυμίζεται πως το Κ.Σ. ΕΔΕΚ είναι πλήρες μέλος του PES και έχει δικαίωμα ψήφου.

Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2017

 

 

Νέα Στρατηγική

Η υπογραφή για συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO είναι ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη για την πατρίδα μας.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως η πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη να συνεχίσει τη διαδικασία εκεί που έμεινε (βλ. Συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» 5/11/2017), εξουδετερώνει αυτή τη θετική εξέλιξη επειδή:

1. Με την αποδοχή της Πενταμερούς Διάσκεψης στην ουσία οι φιλικές χώρες προς την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, μένουν εκτός διαδικασίας.

2. Μέσα από τις πρόνοιες της λύσης και τα όσα αποδέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο σε όλες τις αποφάσεις στους Τουρκοκυπρίους και κατ’ επέκταση στους νομιμοποιημένους εποίκους, καθιστούν τη λειτουργία του κυπριακού κράτους τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, υποχείριο της τουρκικής πολιτικής.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της τακτικής και περαιτέρω ενίσχυσης και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με ενέργειες που στην προοπτική της δήθεν λύσης θα οδηγήσουν σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θυμίζουμε πως στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Νέας Στρατηγικής την οποίαν κατέθεσαν οι Δυνάμεις της Αλλαγής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, περιγράφεται αναλυτικά η τακτική αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και η αξιοποίηση των ενεργειακών και γεωστρατηγικών δεδομένων για τη συγκρότηση περαιτέρω συνεργασιών τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και με ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2017

Κωστής Ευσταθίου

Δυστυχώς στο όνομα της Χριστιανικής θρησκείας, της οικογένειας και του έθνους υπό την κάλυψη της τιμημένης ελληνικής σημαίας, η ελληνική Χούντα κατέστρεψε την πατρίδα μας. Θα ήθελα να συγχαρώ το ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω  προς τους συναδέλφους, κυρίους Γιώργο Λουκαΐδη,  Νίκο Τορναρίτη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου για τη συνεισφορά τους στην ετοιμασία του κοινού κειμένου του Ψηφίσματος. Πρωτίστως, διότι αποδείξαμε ότι το θέμα που πραγματεύεται το ψήφισμα δεν προσφέρεται ούτε για αναπαραγωγή άσκοπων εντάσεων ούτε και για υποβιβασμό του πολιτικού λόγου σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Υιοθετούμε πλήρως το κείμενο. Θα μπορούσε να ήταν η ομιλία ενός εκάστου από εμάς . Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της ιστορίας ή της διαστρέβλωσης της αποτελεί,  ίσως, το μεγαλύτερο σύμμαχο του Ναζισμού και Φασισμού και θα πρόσθετα  της παλιανθρωπιάς και της μισαλλοδοξίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες ενέργειες του Ναζισμού και του Φασισμού ήταν η καταστροφή, το κάψιμο των βιβλίων, προκειμένου να βιαστεί η μνήμη , η ελπίδα και η αλήθεια. Να μην μας διαφεύγει ποτέ ότι πρακτικές της μισαλλοδοξίας, του υπερεθνικισμού, του ρατσισμού είναι κατεξοχήν η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία. Όπως πολύ προσφυώς επισημαίνει ο Ian Kershaw «ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του 20ου αιώνα ήταν η επίθεση του Ναζισμού στις βάσεις του πολιτισμού». Και αυτή η επίθεση μας αφορά όλους , ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας. Είναι γι΄αυτό που επισημαίνουμε και επιμένουμε σ αυτό ότι οι  στρατιές των εξαθλιωμένων του Ιράκ και της Συρίας που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και Χριστιανοί, κυρίως Χριστιανοί, και Γιαζίντι και Μουσουλμάνοι και Άραβες και Κούρδοι και οι Κόπιες της Αιγύπτου και όλοι αυτοί αποτελούν πια στόχο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του Φασισμού, διότι είναι οι «άλλοι», δεν είναι «δικοί μας».
«Η δικτατορία του Χίτλερ επέχει θέση παραδείγματος για τον 20ο αιώνα, με ακραίο και έντονο τρόπο καθρέφτισε, ανάμεσα στα άλλα, το συνολικό αίτημα του μοντέρνου κράτους, τα απρόβλεπτα επίπεδα της κρατικής καταπίεσης και βίας, τη χωρίς προηγούμενο χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος  και η κινητοποίηση των μαζών, τον επίσης χωρίς προηγούμενο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις, τους οξύτατους κινδύνους του υπερεθνικισμού και την τεράστια καταστροφική δύναμη  των ιδεολογιών της φυλετικής ανωτερότητας και τις έσχατες συνέπειες του ρατσισμού μαζί με τη διεστραμμένη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της «κοινωνικής μηχανικής». Πάνω απ’όλα άναψε ένα προειδοποιητικό πυρσό που εξακολουθεί ακόμη να καίει έντονα: έδειξε πως μια μοντέρνα, εξελιγμένη, πολιτισμένη κοινωνία μπορεί τόσο γρήγορα να βυθιστεί στη βαρβαρότητα, να φτάσεις στην αποκορύφωση του ιδεολογικού πολέμου, να αποκτήσει αφάνταστη σκληρότητα και απληστία, και να διαπράξει μια πρωτόγνωρη μέχρι τότε γενοκτονία. Η δικτατορία του Χίτλερ σήμανε την κατάρρευση του μοντέρνου πολιτισμού-υπήρξε ένα είδος πυρηνικής έκρηξης μέσα στη μοντέρνα κοινωνία. Έδειξε τι είναι ικανός να διαπράξει ο άνθρωπος».

Απάντηση στο ρατσισμό είναι πρώτον η κοινωνία της αλληλεγγύης. Δεύτερον, το διαρκές καθήκον για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με τελικό στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών συνειδήσεων και την εξάλειψη κάθε μορφής ολοκληρωτικών ιδεολογημάτων, της συντήρησης και της εκκόλαψης της ιδεολογίας του μίσους, της αναπαραγωγής εγκλημάτων εθνοκάθαρσης. Και τέλος η προσήλωση στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, στο σεβασμό και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, στην άρση και τον τερματισμό της τουρκικής επιδρομής, της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου στη βάση της εθνοκάθαρσης που επιχειρεί η Τουρκία από το 1974.
Απάντηση στο Φασισμό λοιπόν είναι η αγάπη στον Άνθρωπο!

ρερνγκλιγκ

Αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα σήμερα επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ σε συνέχεια των όσων δήλωσε και ο Σόιμπλε, δείχνουν πως δυστυχώς η σημερινή κατάσταση είναι απότοκο των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα κανένας δεν μας εξήγησε:

  • Γιατί έπρεπε να επιβληθεί το κούρεμα.
  • Γιατί έπρεπε να παραχωρείται ΕΛΑ στην Λαϊκή χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις παραχώρησης.
  • Γιατί έπρεπε να παραχωρηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενέργειες οι οποίες κόστισαν στην κυπριακή οικονομία και στον φορολογούμενο πολίτη 14 δις ευρώ.
  • Γιατί όταν μια ιδιωτική επιχείρηση, η «Λαϊκή τράπεζα», παρουσίαζε προβλήματα βιωσιμότητας θα έπρεπε να μεταφερθούν τα προβλήματα της σε μια άλλη τράπεζα για να δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2017

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια σημερινής πρωινής ενημερωτικής εκπομπής ο τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Μ. Σαρρής, επιβεβαιώνουν αφενός πως η πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων ήταν πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη και αφετέρου ότι η δική μας πλευρά πήγε στο Eurogroup εντελώς απροετοίμαστή και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις.

Στην ουσία οι πιο πάνω αναφορές αδειάζουν για ακόμα μια φορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης η οποία επιμένει πως το κούρεμα μας είχε επιβληθεί, μάλιστα βάζοντάς μας “το πιστόλι στον κρόταφο”.

Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2017

Ράιμερ Μπέκε
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως μετά το αλαλούμ που ακολούθησε από κυβερνητικής πλευράς, στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να δικαιολογήσει το πολιτικό ολίσθημα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, έκανε μια προσπάθεια αναδίπλωσης που επικεντρώθηκε στη θετική αναφορά για εφαρμογή της Γ΄ Βιέννης που κατέθεσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε.

Η κοινή τροπολογία που καταθέσαμε με τον συνάδερφο Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη που έτυχε της υποστήριξης και των υπολοίπων Κυπρίων Ευρωβουλευτών και έγινε καταρχήν αποδεκτή από τον κ. Μπέκε, είχε στόχο την προσπάθεια βελτίωσης της συγκεκριμένης τροπολογίας η οποία θα αναφερόταν σε όλους τους εγκλωβισμένους, συμπεριλαμβανομένων και των Μαρωνιτών, βάση της συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης.
Επιθυμούσαμε μέσω της τροπολογίας να αποφύγουμε το διαχωρισμό των εγκλωβισμένων σε Μαρωνίτες και μη.

Δυστυχώς η παρέμβαση του ΥΠΕΞ που μόνο προεκλογική σκοπιμότητα έχει, οδήγησε τελικά στη μη αποδοχή της δικής μας τροπολογίας.

Τέλος σημειώνω ότι σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο γνωστός φίλος της Κύπρου Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε, οποίος είναι σταθερός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού και χαίρει της εκτίμησης μας. Αντίθετα είναι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που προσπαθεί να μπαλώσει τις γκάφες της εκ των υστέρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αχρείαστων συγκρούσεων αλλά και προνοιών που διαχωρίζουν τους εγκλωβισμένους και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2017