ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

νταισεμπλουμ

Οι δηλώσεις του τέως Προέδρου του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ, για τα όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2013 και το «κούρεμα», καταρρίπτονται από τις ίδιες τις ανακοινώσεις του Eurogroup και πολύ περισσότερο από εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2013.

Μάταια λοιπόν προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν τα όσα έγιναν και την εχθρική στάση που είχαν έναντι της Κύπρου. Εξάλλου ο κόσμος γνωρίζει ποιος δεσμευόταν ότι δεν θα φέρει «κούρεμα», ποιος έφερε «κούρεμα» και ποιος χάρισε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα προκαλώντας τις ολέθριες για την κυπριακή οικονομία συνέπειες.

 

Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 2017

Μαρία Βασιλειάδου

Χθες το πρωί, Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Μαρία Βασιλειάδου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας. Κατά τη διάρκεια του ανέλυσε στους συμμετέχοντες αρχηγούς των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δεδομένα που αφορούν τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο. Τους ενημέρωσε  για το προφίλ του υποψηφίου των Δυνάμεων της Αλλαγής, την γενικότερη εικόνα της προεκλογικής εκστρατείας, τις τάσεις και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Στο περιθώριο της συνάντησης πραγματοποίησε επαφές  με τον Πέδρο Σάντσεζ, Πρόεδρο των Ισπανών Σοσιαλιστών, τον Σερκεί Στανίσεβ, Πρόεδρο του PES καθώς και με τον Τζιάνι Πιτέλλα, επικεφαλή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ευροβουλευτών. Και οι τρεις εξέφρασαν τη στήριξη τους προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ και στους τρεις μεταφέρθηκε πρόσκληση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου να επισκεφθούν την Κύπρο. Μια επίσκεψη η οποία  πρόκειται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.
Η κ. Βασιλειάδου ανέλυσε επίσης  και τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η προεκλογική εκστρατεία των Δυνάμεων της Αλλαγής. Με την ευκαιρία, έκανε και μια σύντομη αναφορά στο κυπριακό. Μεταξύ άλλων στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία Πιερ Μοσκοβισί.

                                                                                                                                                                                          Γραφείο Τύπου

                                                                                                                                                                      Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2017

 

PES LISBON

Η Αναπλ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μ. Βασιλειάδου, παρακολουθεί τις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος PES στη Λισαβόνα το οποίο ενέκρινε ψήφισμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ψήφισμα οι σοσιαλδημοκράτες επαναβεβαίωσαν τις διαχρονικές τους αξίες για δικαιοσύνη και δημοκρατία, δίνοντας έμφαση στον πολίτη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν και σήμερα. Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με πρόγευμα εργασίας των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στο οποίο θα συμμετάσχει η κ. Βασιλειάδου.

Υπενθυμίζεται πως το Κ.Σ. ΕΔΕΚ είναι πλήρες μέλος του PES και έχει δικαίωμα ψήφου.

Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2017

 

 

Νέα Στρατηγική

Η υπογραφή για συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO είναι ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη για την πατρίδα μας.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως η πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη να συνεχίσει τη διαδικασία εκεί που έμεινε (βλ. Συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» 5/11/2017), εξουδετερώνει αυτή τη θετική εξέλιξη επειδή:

1. Με την αποδοχή της Πενταμερούς Διάσκεψης στην ουσία οι φιλικές χώρες προς την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, μένουν εκτός διαδικασίας.

2. Μέσα από τις πρόνοιες της λύσης και τα όσα αποδέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο σε όλες τις αποφάσεις στους Τουρκοκυπρίους και κατ’ επέκταση στους νομιμοποιημένους εποίκους, καθιστούν τη λειτουργία του κυπριακού κράτους τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, υποχείριο της τουρκικής πολιτικής.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της τακτικής και περαιτέρω ενίσχυσης και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με ενέργειες που στην προοπτική της δήθεν λύσης θα οδηγήσουν σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θυμίζουμε πως στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Νέας Στρατηγικής την οποίαν κατέθεσαν οι Δυνάμεις της Αλλαγής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, περιγράφεται αναλυτικά η τακτική αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και η αξιοποίηση των ενεργειακών και γεωστρατηγικών δεδομένων για τη συγκρότηση περαιτέρω συνεργασιών τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και με ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2017

Κωστής Ευσταθίου

Δυστυχώς στο όνομα της Χριστιανικής θρησκείας, της οικογένειας και του έθνους υπό την κάλυψη της τιμημένης ελληνικής σημαίας, η ελληνική Χούντα κατέστρεψε την πατρίδα μας. Θα ήθελα να συγχαρώ το ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω  προς τους συναδέλφους, κυρίους Γιώργο Λουκαΐδη,  Νίκο Τορναρίτη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου για τη συνεισφορά τους στην ετοιμασία του κοινού κειμένου του Ψηφίσματος. Πρωτίστως, διότι αποδείξαμε ότι το θέμα που πραγματεύεται το ψήφισμα δεν προσφέρεται ούτε για αναπαραγωγή άσκοπων εντάσεων ούτε και για υποβιβασμό του πολιτικού λόγου σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Υιοθετούμε πλήρως το κείμενο. Θα μπορούσε να ήταν η ομιλία ενός εκάστου από εμάς . Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της ιστορίας ή της διαστρέβλωσης της αποτελεί,  ίσως, το μεγαλύτερο σύμμαχο του Ναζισμού και Φασισμού και θα πρόσθετα  της παλιανθρωπιάς και της μισαλλοδοξίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες ενέργειες του Ναζισμού και του Φασισμού ήταν η καταστροφή, το κάψιμο των βιβλίων, προκειμένου να βιαστεί η μνήμη , η ελπίδα και η αλήθεια. Να μην μας διαφεύγει ποτέ ότι πρακτικές της μισαλλοδοξίας, του υπερεθνικισμού, του ρατσισμού είναι κατεξοχήν η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία. Όπως πολύ προσφυώς επισημαίνει ο Ian Kershaw «ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του 20ου αιώνα ήταν η επίθεση του Ναζισμού στις βάσεις του πολιτισμού». Και αυτή η επίθεση μας αφορά όλους , ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας. Είναι γι΄αυτό που επισημαίνουμε και επιμένουμε σ αυτό ότι οι  στρατιές των εξαθλιωμένων του Ιράκ και της Συρίας που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και Χριστιανοί, κυρίως Χριστιανοί, και Γιαζίντι και Μουσουλμάνοι και Άραβες και Κούρδοι και οι Κόπιες της Αιγύπτου και όλοι αυτοί αποτελούν πια στόχο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του Φασισμού, διότι είναι οι «άλλοι», δεν είναι «δικοί μας».
«Η δικτατορία του Χίτλερ επέχει θέση παραδείγματος για τον 20ο αιώνα, με ακραίο και έντονο τρόπο καθρέφτισε, ανάμεσα στα άλλα, το συνολικό αίτημα του μοντέρνου κράτους, τα απρόβλεπτα επίπεδα της κρατικής καταπίεσης και βίας, τη χωρίς προηγούμενο χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος  και η κινητοποίηση των μαζών, τον επίσης χωρίς προηγούμενο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις, τους οξύτατους κινδύνους του υπερεθνικισμού και την τεράστια καταστροφική δύναμη  των ιδεολογιών της φυλετικής ανωτερότητας και τις έσχατες συνέπειες του ρατσισμού μαζί με τη διεστραμμένη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της «κοινωνικής μηχανικής». Πάνω απ’όλα άναψε ένα προειδοποιητικό πυρσό που εξακολουθεί ακόμη να καίει έντονα: έδειξε πως μια μοντέρνα, εξελιγμένη, πολιτισμένη κοινωνία μπορεί τόσο γρήγορα να βυθιστεί στη βαρβαρότητα, να φτάσεις στην αποκορύφωση του ιδεολογικού πολέμου, να αποκτήσει αφάνταστη σκληρότητα και απληστία, και να διαπράξει μια πρωτόγνωρη μέχρι τότε γενοκτονία. Η δικτατορία του Χίτλερ σήμανε την κατάρρευση του μοντέρνου πολιτισμού-υπήρξε ένα είδος πυρηνικής έκρηξης μέσα στη μοντέρνα κοινωνία. Έδειξε τι είναι ικανός να διαπράξει ο άνθρωπος».

Απάντηση στο ρατσισμό είναι πρώτον η κοινωνία της αλληλεγγύης. Δεύτερον, το διαρκές καθήκον για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με τελικό στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών συνειδήσεων και την εξάλειψη κάθε μορφής ολοκληρωτικών ιδεολογημάτων, της συντήρησης και της εκκόλαψης της ιδεολογίας του μίσους, της αναπαραγωγής εγκλημάτων εθνοκάθαρσης. Και τέλος η προσήλωση στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, στο σεβασμό και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, στην άρση και τον τερματισμό της τουρκικής επιδρομής, της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου στη βάση της εθνοκάθαρσης που επιχειρεί η Τουρκία από το 1974.
Απάντηση στο Φασισμό λοιπόν είναι η αγάπη στον Άνθρωπο!

ρερνγκλιγκ

Αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα σήμερα επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ σε συνέχεια των όσων δήλωσε και ο Σόιμπλε, δείχνουν πως δυστυχώς η σημερινή κατάσταση είναι απότοκο των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα κανένας δεν μας εξήγησε:

  • Γιατί έπρεπε να επιβληθεί το κούρεμα.
  • Γιατί έπρεπε να παραχωρείται ΕΛΑ στην Λαϊκή χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις παραχώρησης.
  • Γιατί έπρεπε να παραχωρηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενέργειες οι οποίες κόστισαν στην κυπριακή οικονομία και στον φορολογούμενο πολίτη 14 δις ευρώ.
  • Γιατί όταν μια ιδιωτική επιχείρηση, η «Λαϊκή τράπεζα», παρουσίαζε προβλήματα βιωσιμότητας θα έπρεπε να μεταφερθούν τα προβλήματα της σε μια άλλη τράπεζα για να δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2017

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια σημερινής πρωινής ενημερωτικής εκπομπής ο τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Μ. Σαρρής, επιβεβαιώνουν αφενός πως η πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων ήταν πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη και αφετέρου ότι η δική μας πλευρά πήγε στο Eurogroup εντελώς απροετοίμαστή και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις.

Στην ουσία οι πιο πάνω αναφορές αδειάζουν για ακόμα μια φορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης η οποία επιμένει πως το κούρεμα μας είχε επιβληθεί, μάλιστα βάζοντάς μας “το πιστόλι στον κρόταφο”.

Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2017

Ράιμερ Μπέκε
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως μετά το αλαλούμ που ακολούθησε από κυβερνητικής πλευράς, στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να δικαιολογήσει το πολιτικό ολίσθημα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, έκανε μια προσπάθεια αναδίπλωσης που επικεντρώθηκε στη θετική αναφορά για εφαρμογή της Γ΄ Βιέννης που κατέθεσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε.

Η κοινή τροπολογία που καταθέσαμε με τον συνάδερφο Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη που έτυχε της υποστήριξης και των υπολοίπων Κυπρίων Ευρωβουλευτών και έγινε καταρχήν αποδεκτή από τον κ. Μπέκε, είχε στόχο την προσπάθεια βελτίωσης της συγκεκριμένης τροπολογίας η οποία θα αναφερόταν σε όλους τους εγκλωβισμένους, συμπεριλαμβανομένων και των Μαρωνιτών, βάση της συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης.
Επιθυμούσαμε μέσω της τροπολογίας να αποφύγουμε το διαχωρισμό των εγκλωβισμένων σε Μαρωνίτες και μη.

Δυστυχώς η παρέμβαση του ΥΠΕΞ που μόνο προεκλογική σκοπιμότητα έχει, οδήγησε τελικά στη μη αποδοχή της δικής μας τροπολογίας.

Τέλος σημειώνω ότι σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο γνωστός φίλος της Κύπρου Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε, οποίος είναι σταθερός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού και χαίρει της εκτίμησης μας. Αντίθετα είναι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που προσπαθεί να μπαλώσει τις γκάφες της εκ των υστέρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αχρείαστων συγκρούσεων αλλά και προνοιών που διαχωρίζουν τους εγκλωβισμένους και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Είναι τουλάχιστον θλιβερό, ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, επιτελεία να προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα για τακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια.

Είναι γνωστό ότι εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων επισκέπτονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν συναντήσεις με όλες τις πολιτικές ομάδες προσπαθώντας να παραθέσουν και τις δικές τους θέσεις.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία έγινε αναφορά ακολουθήθηκε η ίδια τακτική και μάλιστα ήμουν παρών στην εν λόγω συνάντηση και παρέθεσα τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς.

Κατανοούμε ότι μέσα στον προεκλογικό οίστρο υπάρχουν υπερβολές, αλλά η παραποίηση και διαστρέβλωση των γεγονότων δεν περιποιεί τιμή για αυτούς που συμπεριφέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο, και ειδικότερα για αυτούς που η παράταξή τους επισκέπτεται κρυφά τον κ. Ακιντζί στο ψευτοπροεδρικό.

Είναι τουλάχιστον γελοίο να γίνεται αναφορά στο ότι δήθεν οι Σοσιαλιστές ήταν εναντίον της έκδοσης ψηφίσματος για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία το 2014. Ας ανατρέξουν λοιπόν στις συζητήσεις τότε εντός του Ευρωκοινοβουλίου και θα διαπιστώσουν ότι το ψήφισμα στηρίχτηκε στο πολύ σκληρό για την Τουρκία κείμενο της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Άλλο προεκλογικός αγώνας και άλλο προσπάθεια ψαρέματος σε θολά νερά.

Αναστασιαδης Σύνοδος Κορυφής

Αναφορικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία, για ακόμα μια φορά διαπιστώνεται πως οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκουν το Κυπριακό στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Και αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τους έχει πείσει για την ανάγκη συμπερίληψης και του Κυπριακού στα κριτήρια που θα καθορίσουν τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ.

Κατά την άποψή μας δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όταν ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε μέχρι σήμερα διεκδίκησε τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων λόγω της απαράδεκτης τουρκικής συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα:

  • Δεν διεκδίκησε αποτελεσματικά και δεν διασύνδεσε σε καμιά περίπτωση την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ή τις σχέσεις της με την ΕΕ με την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε το 2005 και αφορούν την Κύπρο.
  • Ποτέ μέχρι στιγμής δεν απαίτησε την μονομερή έστω εκ μέρους της ΕΕ απόσυρσης του απαράδεκτου τουρκικού εγγράφου του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Μέχρι στιγμής ποτέ δεν υπήρξε μια σταθερή πολιτική αναφορικά με την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Απόδειξη η υπογραφή από πλευράς κυβέρνησης στις 18 Μαρτίου 2016 του προσχέδιου για τελωνειακή αναβάθμιση Τουρκίας – ΕΕ.
  • Ποτέ δεν διεκδίκησε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για παραβιάσεις συμφωνιών όπως της ΙΙΙ Βιέννης, της παραβίασης χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.ά.
  • Δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την ουσιαστική αναβάθμιση από τους θεσμούς της ΕΕ του κατοχικού καθεστώτος.

Είναι προφανές ότι μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος εάν δεν αξιοποιήσει σύμπτωση συμφερόντων και αν δεν διεκδικήσει με σοβαρότητα και σταθερά τα λογικά και δίκαια αιτήματά της, ποτέ δεν πρόκειται να της τα παραχωρήσουν οι υπόλοιποι.

<=