ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

cyprous

Στη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και η οποία εξηγεί τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρώπη, επιβεβαιώνεται η σημαντική πλέον θέση που έχει αποκτήσει η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου.

Ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θωρακίσει τις συμφωνίες που μέχρι σήμερα έχει συνάψει (με την Ελλάδα, την Αίγυπτο το Ισραήλ και το Λίβανο) διότι αφενός  προσφέρουν στο κράτος αξιόλογα κέρδη και αφετέρου διευκολύνουν την εμπορική διοχέτευση του φυσικού αερίου.

Πέραν των πιο πάνω, η έκθεση απαντά και σε όλους αυτούς που επιμένουν πως ο αγωγός προς την Τουρκία είναι η μόνη επιλογή για να απογειωθούν τα ενεργειακά κέρδη της Κύπρου. Σε όλους αυτούς θυμίζουμε πως οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για ενίσχυση της γεωστρατηγικής της θέσης στο χώρο της  Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής προσδιορίζεται με την έλευση των αγωγών

Φυσικού Αερίου από την Ευρασία προς  την Ευρώπη καθώς και την ανεύρεση και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Όλοι αυτοί θα πρέπει να διαλέξουν: ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας ή ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου και θωράκιση του σημαίνοντα ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής;

Για την ΕΔΕΚ είναι δεδομένο πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στους Κυπρίους και σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ανεξαρτήτως τουρκικών διεκδικήσεων.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Μαΐου 2017

TURKEY EU

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και τα «αιτήματα Ερντογάν» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να:

. Παρεμποδίσει την οποιαδήποτε συζήτηση για αυτά τα θέματα.
. Να συνεχίσει οπωσδήποτε το πάγωμα κεφαλαίων.
Να αποτρέψει την παραχώρηση προενταξιακής οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία εάν προηγουμένως η Τουρκία:
– δεν υλοποιήσει τα όσα προνοεί η συμφωνία σύνδεσης του 2005 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την Κύπρο και
– δεν αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί εκλιπούσας

590_2708fd11d5077c453652c59e53092b51
Με αφορμή την Μέρα Ευρώπης προσδοκούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει στο δρόμο υλοποίησης των αρχικών της στόχων για μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ισότητα μεταξύ των λαών αλλά και κατοχύρωση της ασφάλειας και των εδαφικών συνόρων του συνόλου της ευρωπαϊκής επικράτειας ώστε να αποβεί παράγοντας παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει το αίτημά της για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να δραστηριοποιηθεί υπέρ των πιο πάνω αυτονόητων και δίκαιων αιτημάτων μας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Μαΐου 2017

TURKEY EU

Σε σχέση με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής αναφορικά με την τελωνειακή σχέση Τουρκίας – ΕΕ, θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μην επιτρέψει την έναρξη την οποιασδήποτε συζήτησης για αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης της Ένωσης με την Τουρκία, αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει πλήρως όλες τις πρόνοιες που περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και αν δεν αποσύρει την απαράδεκτη αναφορά της σε «εκλιπούσα Δημοκρατία» στο έγγραφο το οποίο κατέθεσε προς όλα τα κράτη μέλη τον Δεκέμβριο του 2014.

Ως ΕΔΕΚ ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις της Μάλτας για την ολοκλήρωση και σύναψη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα εμμείνει στη θέση της για πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και παράλληλα για τη συμπερίληψη προστατευτικών δικλείδων όπως ρήτρες αναστολής της συμφωνίας σε περίπτωση παρέκκλισης της Τουρκίας από τους όρους που θα συμφωνηθούν.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) δήλωσε ότι είναι η στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται ενώπιων των ευθυνών της καθώς εξέθρεψε το θηρίο το οποίο ονομάζεται Ερντογάν.

“Είναι υποκριτικό τη στιγμή που η Ευρώπη χάιδευε τον Ερντογάν βήμα-βήμα ενισχύοντας τη δική του αλαζονεία έναντι των πάντων, εκείνος να φτάνει στο σημείο να προσβάλλει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 40% της Κύπρου. Έχει προβλήματα και με όλες τις γειτονικές χώρες, έχει ευθύνες για το ρόλο που διαδραμάτισε στη Συρία, για τις σχέσεις με το ISIS καθώς και για τη συμπεριφορά της ως ταραχοποιός σε ολόκληρη την περιοχή καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν φωνές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου προκρίνουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη συγκεκριμένη στάση του Ερντογάν, στη βάση αποκλειστικά των εμπορικών συμφωνιών και συμφερόντων, παραγράφοντας κάθε προσήλωση στις αρχές και αξίες τις Ευρώπης. “Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν γίνεται μετά να διερωτόμαστε γιατί η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να έχει εκθρέψει την ακροδεξιά τη στιγμή που οι βασικές αρχές της Ευρώπης έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα”, τόνισε στη δήλωση του ο Ευρωβουλευτής.

aigaio-toyrkia-ertogan

Για την ΕΔΕΚ η πιθανότητα η Τουρκία να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση ήταν μηδαμινή έως ανύπαρκτη.

Αυτό που επιδιώκεται τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Γερμανία)  είναι η υπογραφή μιας ειδικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Γι’ αυτό και από την αρχή τονίσαμε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα έπρεπε να το είχε λάβει σοβαρά υπόψη και θα έπρεπε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, να ασκηθούν άμεσα ή έμμεσα πιέσεις στην Τουρκία.

Για παράδειγμα:

  • Να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμφωνία του 2005 και αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία
  • Να αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο περί εκλιπούσας που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Να παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Να αποκοπή η προενταξιακή οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία

Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης της δυνατότητας άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία μέσω των πιο πάνω, ακόμα και τώρα.

Αυτό που πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν είναι ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε το κυπριακό να καταστεί όμηρος της όποιας ενδεχόμενης αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kostis-efstathiou-tha-eimai-ypopsifios-gia-ti-thesi-tou-anapliroti-proedrou-tis-edek

Θέματα που θίγησαν εκ μέρους του βουλευτή Λευκωσίας Κωστή Ευσταθίου στην κοινή συνάντηση εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Υγείας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σήμερα 25/4 στη Βουλή των Αντιπροσώπων:
• Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του κουρέματος με μεγαλύτερο αποκορύφωμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
•Τραπεζικός τομέας μεγαθύριο ως απότοκο του κουρέματος με έλεγχο της τάξεως του 65-70% της τραπεζικής αγοράς.
•Το νομικό οπλοστάσιο(νόμος περί εκποιήσεων) που κατέχουν οι τράπεζες καθιστά ανέφυκτη την επίλυση των συνεπακόλουθων προβλημάτων
•Οι τράπεζες της Κύπρου πόρρω απέχουν από άλλες τράπεζες της Ε.Ε όσον αφορά τη γιγάντια ισχύ τους
• Κύπρος ένα κράτος χωρίς αεροπλοΐα ,ναυσιπλοΐα, ακτοπλοΐα λόγω της κατάργησης του κρατικού μονοπωλείου(που έπρεπε να υπάρχει) στις υπερθαλάσσιες μεταφορές, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επικοινωνία με την υπόλοιπη Ευρώπη

europe

Προσκαλείστε να παρευρεθείτε στην παρουσίαση της έρευνας με θέμα «Το δικαίωμα κατάθεσης αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Γνώση, στάσεις και διαδικασίες σύμφωνα με τους Κύπριους πολίτες»  που διενήργησε ο Μεταπτυχιακός Φοιτητής Πανεπιστημίου Κύπρου, Ασκούμενος στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χρίστος Βαλιαντής.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Σπίτι της Ε.Ε. στη Λευκωσία, την Παρασκευήστις 21 Απριλίου 2017, ώρα 13:00.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Απριλίου 2017

pavlopoulosgabriel
Χαιρετίζουμε τη σταθερή και επαναβεβαιωμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης διά στόματος του κ. Π. Παυλόπουλου, η οποία μας βρίσκει πλήρως σύμφωνους.

 

 
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογο ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε και πάλι την αντίθεσή του στην παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση καθώς αυτή είναι αντίθετη με τους κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Μάλιστα σημείωσε το προηγούμενο της Γερμανίας όπου η οριστική ενοποίησή της από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε όταν έφυγε και ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης.

Αυτό είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την πλευρά μας. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του να το αξιοποιήσουν.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Απριλίου 2017

syria-2015-photos

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) με αφορμή την ανακοίνωση του ΟΗΕ που κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια έλλειψη χρηματοδότησης των προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών για βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις χώρες της περιοχής που τους φιλοξενούν, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση γίνεται απελπιστική», υπέβαλλε σχετική γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή.

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, μέχρι σήμερα, ο ΟΗΕ έχει λάβει μόνο το 9% της βοήθειας που υπολογίζει πως είναι αναγκαία ενώ είχε υπολογίσει τον Δεκέμβριο ότι χρειάζεται 4,63 δισ. δολάρια και έχει λάβει μόνο 433 εκατομμύρια.

«Η κατάσταση γίνεται απελπιστική», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, χαιρετίζοντας τις δωρεές που έχουν ήδη γίνει, σημειώνοντας πως στην πραγματικότητα αυτές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
Η σύγκρουση στη Συρία, που εισήλθε στα μέσα Μαρτίου στον έβδομο χρόνο της, έχει προκαλέσει 320.000 θανάτους, εκατομμύρια εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας και πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες εκτός Συρίας.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το θέμα καλώντας την Επιτροπή να βοηθήσει οικονομικά και όχι μόνο την αντιμετώπιση της απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί στην Συρία.