ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

deite-ta-periousiaka-stoicheia-tou-averof-neofytou_1

Με αφορμή το στόχο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε το δείπνο ανάμεσα στον κ. Αβέρωφ και τον κατοχικό ηγέτη και την προσπάθεια του πρώτου να «διορθώσει το λάθος» της βουλής, επιθυμούμαι να τονίσουμε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα στηρίξει την πρόταση του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Παιδείας.

Και αυτό επειδή τα θέματα παιδείας εκχωρήθηκαν από την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση το 1965 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και δεν είναι δυνατόν να εκχωρηθούν στον Υπουργό Παιδείας απλά και μόνο για να ικανοποιηθεί η τουρκική πλευρά.

Πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό θέμα και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε.

european-commission-building-flags

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει τις δηλώσεις των επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Για πολλοστή φορά ζητάμε από την Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας καθώς επίσης και της τελωνειακής αναβάθμισης Τουρκίας- Ε.Ε. εάν πρώτα η Τουρκία:

  • δεν αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακή Δημοκρατία και
  • εάν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο.

Την ίδια στιγμή ζητάμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να επαναξιολογήσει την πολιτική που καθορίστηκε τη δεκαετία του 1990 και αφορούσε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει και των νέων δεδομένων.

q0pxvfmpd2dsbnje8nzk

Η επίσημη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη αφού διά μέσου του η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η παράχωση των 4 Βασικών Ελευθεριών δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά το σύνολο της Ε.Ε., που ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Κύπρος νομιμοποιείται να διεκδικήσει παρέκκλιση από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας.

Πάρα την ουδέτερη στάση την οποία κατά καιρούς διάφορες χώρες της Ε.Ε. έχουν τηρήσει έναντι του κυπριακού προβλήματος και της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δυνατότητες για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, τόσο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο όσο και εμπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Είναι καιρός αυτό να συνειδητοποιηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής διαπραγμάτευσης να προσπαθήσει να θωρακίσει το περιεχόμενο της λύσης με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Την ίδια στιγμή να διεκδικήσει την απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου του Ιουνίου του 2014 της Τουρκίας για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, θα επιχειρήσει να τερματίσει την όποια αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.

merkouri_melina5

Στις 6 Μαρτίου 1994 έφυγε από τη ζωή η Μελίνα Μερκούρη, η γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στον πολιτισμό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η UNESCO επέλεξε τη μέρα αυτή (6η Μαρτίου), ως παγκόσμια μέρα πολιτισμού.

Στην ΕΔΕΚ, έχοντας ως φωτεινό φάρο την Μελίνα και τους αγώνες της για τον πολιτισμό και την πολιτική, θυμόμαστε και τιμούμε την αιώνια Ελληνίδα, τη σοσιαλίστρια Μελίνα και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τις ενέργειές της για ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού αλλά και τον αγώνα της ενάντια στον φασισμό και στην κάθε μορφής αδικία.

 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 6 Μαρτίου 2017

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την εντυπωσιακή ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και τονίζει πως είναι πλήρως σύμφωνη με τη θέση που διατύπωσε πως:

«Το ευρωπαϊκό δίκαιο μαζί με το διεθνές δίκαιο για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ άρα και για την Κύπρο επιβάλλει τα εξής: […] μετά την επίλυση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Δεν είναι νοητή η οποιαδήποτε συνομοσπονδιακή λύση […].
  2. Να έχει μία και ενιαία διεθνή προσωπικότητα.
  3. Να έχει μία και ενιαία ιθαγένεια. […]
  4. Πλήρη κυριαρχία. Η πλήρης κυριαρχία επιβάλλει όχι στρατεύματα κατοχής και […] να μην υπάρχουν εγγυήσεις τρίτων […].

Ως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχθούμε λύση με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις».

Για την ΕΔΕΚ αυτό είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να φύγουμε από το αδιέξοδο και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές που θα μας οδηγήσουν σε μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύσης.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Ιανουαρίου 2017

cyprus-euro-medium

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) υπέβαλε γραπτή ερώτηση με προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που εκκρεμούν όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και το οικονομικό. Όσον αφορά το τελευταίο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup (7/11/2016), έγινε αναφορά στην οικονομική πτυχή της επίλυσης του Κυπριακού με τον Πρόεδρο του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να τονίζει ότι «η επανένωση της Κύπρου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες».

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση σε όλα όσα ισχύουν και αναμένονται, από ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, την επόμενη μέρα της λύσης. Επομένως, χωρίς εξασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας, καμία λύση δεν μπορεί να είναι λειτουργική, επισήμανε στη γραπτή του ερώτηση ο κ. Παπαδάκης.

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής, δεδομένου ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του Κυπριακού και προτίθεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα της λύσης και δεδομένου ότι η οικονομική πτυχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης, ζητά να μάθει τι μέτρα προτείνει να ληφθούν ώστε να μην υπονομευθεί η σταθερότητα της οικονομίας, όπως για παράδειγμα τα stress – test και η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών που λειτουργούν στα κατεχόμενα και κατά πόσο ευσταθεί το σενάριο, το οποίο ακούγεται, ότι επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες για παραμονή της τουρκικής λίρας ως νομίσματος, στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα, για κάποια μεταβατική περίοδο.

xwbonefjivavti2jmimo

Η καλή πρόθεση την οποία επιδεικνύει η πλευρά μας για την εξεύρεση σύντομης λύσης το Κυπριακό, δεν θα πρέπει να αποτελεί την αιτία τόσο για αυτοπαγίδευση σε θέματα τακτικής, όσο και σε υποχωρήσεις οι οποίες ενδεχομένως να θέτουν σε αμφιβολία την βιωσιμότητα της επιδιωκόμενης λύσης.

Τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Ελβετία, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις προβλέψεις μας και τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει, ότι δυστυχώς για ακόμα μια φορά πέσαμε θύμα της καλά σχεδιαζόμενης τακτικής της Τουρκίας με την άμεση ή έμμεση υποστήριξη του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, του κ. Άιντα.

Η τουρκική πλευρά ουσιαστικά προσπάθησε να αξιοποιήσει τις συναντήσεις της Ελβετίας για να επιβάλει πρόσθετες  υποχωρήσεις στην πλευρά μας στα κεφάλαια τα οποία επί μακρόν συζητήθηκαν στην Κύπρο και στα οποία έγιναν, μέχρι σήμερα, σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες παραχωρήσεις για να υπάρξει πρόοδος και να προετοιμάσει το κλίμα για να οδηγήσει τη διαδικασία σε μια πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη, η οποία, στην ουσία, θα αποτελεί την ταφόπλακα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εάν και εφόσον αυτά δεν θα γινόντουσαν κατορθωτά, να επιρριφτούν ευθύνες  στην πλευρά μας ώστε να μπορεί να κινείται παράλληλα το δεύτερο σενάριο της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή και ενδεχομένως δημιουργίας πρόσθετων προϋποθέσεων  για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Είναι καιρός ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του να αντιληφθούν ότι αυτή η τακτική, στην καλύτερη των περιπτώσεων οδηγεί στο πουθενά, στη χειρότερη σε επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Απαιτείται άμεσα επανασχεδιασμός της τακτικής μας και κυρίως στο εναπομείναν χρονικό διάστημα ο ΠτΔ να αποφύγει είτε αυτοδεσμεύσεις είτε συγκατάθεση η οποία να εξυπηρετεί την τουρκική στρατηγική και τους τουρκικούς στόχους.

kypriako-to-kostos-tis-lysis-paramenei-agnosto
Η τελευταία έκθεση προόδου Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση ως ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα.

Συγκεκριμένα:

1. Το γεγονός ότι καταγράφεται η σημαντική απόκλιση το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη δημοκρατική αρχή λειτουργίας του κράτους και τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, δίνει πρόσθετο όπλο στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της για αποφυγή εγγυήσεων  ή οποιονδήποτε άλλων παρεμβατικών δικαιωμάτων προς την Τουρκία.

2. Το γεγονός ότι καταγράφεται πως μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην παραπέρα πορεία της. Ότι εάν και εφόσον ήθελε η πορεία αυτή να συνεχιστεί θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτών των κυπρογενών υποχρεώσεων,  δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να διεκδικήσει :

Α. Την απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του απαράδεκτου εγγράφου του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Β. Να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση  διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γ. Στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο άνοιγμα των λιμανιών της για τα υπό Κυπριακή σημαία πλοία.

Τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την έκκληση της κ. Μογκερίνι και να υποβάλει τις θέσεις και τις απόψεις της, το συντομότερο δυνατό, επ’ αυτών των ζητημάτων.

Δυστυχώς με λύπη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, ενώ για χρόνια ολόκληρα πρόβαλλαν την δικαιολογία ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση και θα μας δώσει διαπραγματευτικά όπλα όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, σήμερα διαπιστώνουμε ότι αυτές οι δυνατότητες όχι μόνο δεν αξιοποιούνται αλλά με τη στάση και την τακτική που ακολουθούν, ενταφιάζονται.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2016

Για την ΕΔΕΚ η οικονομική πτυχή είναι αναπόσπαστο και βασικό κομμάτι της συνολικής λύσης. Χωρίς οικονομική βιωσιμότητα καμία λύση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και πολύ περισσότερο όταν η μέχρι σήμερα συμφωνηθείσες πρόνοιες καθιστούν τη δημιουργία ενός κράτους το οποίο θα είναι δυσλειτουργικό και πολυέξοδο λόγω της πολιτειακής του μορφής (3 κυβερνήσεις, 3 δημόσιες υπηρεσίες, 4 κοινοβουλευτικά σώματα).

Εάν αυτό δεν είναι ξεκάθαρο από την αρχή, τότε ποιος επενδυτής θα αποφασίσει να επενδύσει  στην Κύπρο σε ένα τέτοιο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον;

Άρα τα όσα η κυβέρνηση εξαγγέλλει περί δήθεν οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής ευφορίας, αποδεικνύονται φλούδες ελπίδες και απλή συνθηματολογία.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ενώ ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι είμαστε πολύ κοντά σε επίτευξη συνολικής συμφωνίας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις από τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης. Ούτε από το Υπουργείο Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έπρεπε να την είχε ήδη έτοιμη, ούτε και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Με αυτή την ευκαιρία απευθύνουμε ερώτημα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούμε απάντηση από το γραφείο τους στην Κύπρο: Αληθεύει ότι στις Βρυξέλες επεξεργάζονται σενάρια για την παραμονή της τουρκικής λίρας ως νομίσματος στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα για κάποια μεταβατική περίοδο; Και αν ναι, στη βάση ποιων δεδομένων;

Οι πληροφορίες από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, κάνουν λόγο για «θετικό συμβιβασμό στα συμπεράσματα που εκδόθηκαν το βράδυ της Πέμπτης».

Η ΕΔΕΚ τονίζει ότι για να υπάρξει πρόοδος σε όλο το φάσμα των δεσμεύσεων, περιλαμβανομένης και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων των διαβατηρίων, θα πρέπει να αποσυρθεί η απόφαση του Ιουνίου του 2014, που θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα.