ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Νέα Στρατηγική

Η υπογραφή για συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO είναι ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη για την πατρίδα μας.

Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως η πρόθεση του Νίκου Αναστασιάδη να συνεχίσει τη διαδικασία εκεί που έμεινε (βλ. Συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» 5/11/2017), εξουδετερώνει αυτή τη θετική εξέλιξη επειδή:

1. Με την αποδοχή της Πενταμερούς Διάσκεψης στην ουσία οι φιλικές χώρες προς την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα, μένουν εκτός διαδικασίας.

2. Μέσα από τις πρόνοιες της λύσης και τα όσα αποδέχθηκε ο Ν. Αναστασιάδης, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, το βέτο σε όλες τις αποφάσεις στους Τουρκοκυπρίους και κατ’ επέκταση στους νομιμοποιημένους εποίκους, καθιστούν τη λειτουργία του κυπριακού κράτους τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, υποχείριο της τουρκικής πολιτικής.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν την ανάγκη αλλαγής της τακτικής και περαιτέρω ενίσχυσης και θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι με ενέργειες που στην προοπτική της δήθεν λύσης θα οδηγήσουν σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θυμίζουμε πως στις 29 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Νέας Στρατηγικής την οποίαν κατέθεσαν οι Δυνάμεις της Αλλαγής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, περιγράφεται αναλυτικά η τακτική αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και η αξιοποίηση των ενεργειακών και γεωστρατηγικών δεδομένων για τη συγκρότηση περαιτέρω συνεργασιών τόσο με τις γειτονικές χώρες όσο και με ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2017

Κωστής Ευσταθίου

Δυστυχώς στο όνομα της Χριστιανικής θρησκείας, της οικογένειας και του έθνους υπό την κάλυψη της τιμημένης ελληνικής σημαίας, η ελληνική Χούντα κατέστρεψε την πατρίδα μας. Θα ήθελα να συγχαρώ το ΑΚΕΛ για την πρωτοβουλία του. Ευχαριστίες οφείλω να εκφράσω  προς τους συναδέλφους, κυρίους Γιώργο Λουκαΐδη,  Νίκο Τορναρίτη και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου για τη συνεισφορά τους στην ετοιμασία του κοινού κειμένου του Ψηφίσματος. Πρωτίστως, διότι αποδείξαμε ότι το θέμα που πραγματεύεται το ψήφισμα δεν προσφέρεται ούτε για αναπαραγωγή άσκοπων εντάσεων ούτε και για υποβιβασμό του πολιτικού λόγου σε αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Υιοθετούμε πλήρως το κείμενο. Θα μπορούσε να ήταν η ομιλία ενός εκάστου από εμάς . Οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι η άστοχη τακτική της αποσιώπησης των γεγονότων της ιστορίας ή της διαστρέβλωσης της αποτελεί,  ίσως, το μεγαλύτερο σύμμαχο του Ναζισμού και Φασισμού και θα πρόσθετα  της παλιανθρωπιάς και της μισαλλοδοξίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες ενέργειες του Ναζισμού και του Φασισμού ήταν η καταστροφή, το κάψιμο των βιβλίων, προκειμένου να βιαστεί η μνήμη , η ελπίδα και η αλήθεια. Να μην μας διαφεύγει ποτέ ότι πρακτικές της μισαλλοδοξίας, του υπερεθνικισμού, του ρατσισμού είναι κατεξοχήν η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία. Όπως πολύ προσφυώς επισημαίνει ο Ian Kershaw «ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του 20ου αιώνα ήταν η επίθεση του Ναζισμού στις βάσεις του πολιτισμού». Και αυτή η επίθεση μας αφορά όλους , ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, γλώσσας. Είναι γι΄αυτό που επισημαίνουμε και επιμένουμε σ αυτό ότι οι  στρατιές των εξαθλιωμένων του Ιράκ και της Συρίας που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη, στην Τουρκία, στην Ιορδανία, στο Λίβανο και Χριστιανοί, κυρίως Χριστιανοί, και Γιαζίντι και Μουσουλμάνοι και Άραβες και Κούρδοι και οι Κόπιες της Αιγύπτου και όλοι αυτοί αποτελούν πια στόχο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του Φασισμού, διότι είναι οι «άλλοι», δεν είναι «δικοί μας».
«Η δικτατορία του Χίτλερ επέχει θέση παραδείγματος για τον 20ο αιώνα, με ακραίο και έντονο τρόπο καθρέφτισε, ανάμεσα στα άλλα, το συνολικό αίτημα του μοντέρνου κράτους, τα απρόβλεπτα επίπεδα της κρατικής καταπίεσης και βίας, τη χωρίς προηγούμενο χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος  και η κινητοποίηση των μαζών, τον επίσης χωρίς προηγούμενο κυνισμό στις διεθνείς σχέσεις, τους οξύτατους κινδύνους του υπερεθνικισμού και την τεράστια καταστροφική δύναμη  των ιδεολογιών της φυλετικής ανωτερότητας και τις έσχατες συνέπειες του ρατσισμού μαζί με τη διεστραμμένη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και της «κοινωνικής μηχανικής». Πάνω απ’όλα άναψε ένα προειδοποιητικό πυρσό που εξακολουθεί ακόμη να καίει έντονα: έδειξε πως μια μοντέρνα, εξελιγμένη, πολιτισμένη κοινωνία μπορεί τόσο γρήγορα να βυθιστεί στη βαρβαρότητα, να φτάσεις στην αποκορύφωση του ιδεολογικού πολέμου, να αποκτήσει αφάνταστη σκληρότητα και απληστία, και να διαπράξει μια πρωτόγνωρη μέχρι τότε γενοκτονία. Η δικτατορία του Χίτλερ σήμανε την κατάρρευση του μοντέρνου πολιτισμού-υπήρξε ένα είδος πυρηνικής έκρηξης μέσα στη μοντέρνα κοινωνία. Έδειξε τι είναι ικανός να διαπράξει ο άνθρωπος».

Απάντηση στο ρατσισμό είναι πρώτον η κοινωνία της αλληλεγγύης. Δεύτερον, το διαρκές καθήκον για τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με τελικό στόχο τη δημιουργία ελεύθερων και δημοκρατικών συνειδήσεων και την εξάλειψη κάθε μορφής ολοκληρωτικών ιδεολογημάτων, της συντήρησης και της εκκόλαψης της ιδεολογίας του μίσους, της αναπαραγωγής εγκλημάτων εθνοκάθαρσης. Και τέλος η προσήλωση στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, στο σεβασμό και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, στην άρση και τον τερματισμό της τουρκικής επιδρομής, της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου στη βάση της εθνοκάθαρσης που επιχειρεί η Τουρκία από το 1974.
Απάντηση στο Φασισμό λοιπόν είναι η αγάπη στον Άνθρωπο!

ρερνγκλιγκ

Αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα σήμερα επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση.

Οι δηλώσεις του κ. Ρέγκλινγκ σε συνέχεια των όσων δήλωσε και ο Σόιμπλε, δείχνουν πως δυστυχώς η σημερινή κατάσταση είναι απότοκο των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα κανένας δεν μας εξήγησε:

  • Γιατί έπρεπε να επιβληθεί το κούρεμα.
  • Γιατί έπρεπε να παραχωρείται ΕΛΑ στην Λαϊκή χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις παραχώρησης.
  • Γιατί έπρεπε να παραχωρηθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ενέργειες οι οποίες κόστισαν στην κυπριακή οικονομία και στον φορολογούμενο πολίτη 14 δις ευρώ.
  • Γιατί όταν μια ιδιωτική επιχείρηση, η «Λαϊκή τράπεζα», παρουσίαζε προβλήματα βιωσιμότητας θα έπρεπε να μεταφερθούν τα προβλήματα της σε μια άλλη τράπεζα για να δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2017

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια σημερινής πρωινής ενημερωτικής εκπομπής ο τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Μ. Σαρρής, επιβεβαιώνουν αφενός πως η πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων ήταν πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη και αφετέρου ότι η δική μας πλευρά πήγε στο Eurogroup εντελώς απροετοίμαστή και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις.

Στην ουσία οι πιο πάνω αναφορές αδειάζουν για ακόμα μια φορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης η οποία επιμένει πως το κούρεμα μας είχε επιβληθεί, μάλιστα βάζοντάς μας “το πιστόλι στον κρόταφο”.

Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2017

Ράιμερ Μπέκε
Είναι ξεκάθαρο πλέον πως μετά το αλαλούμ που ακολούθησε από κυβερνητικής πλευράς, στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να δικαιολογήσει το πολιτικό ολίσθημα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη, έκανε μια προσπάθεια αναδίπλωσης που επικεντρώθηκε στη θετική αναφορά για εφαρμογή της Γ΄ Βιέννης που κατέθεσε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε.

Η κοινή τροπολογία που καταθέσαμε με τον συνάδερφο Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη που έτυχε της υποστήριξης και των υπολοίπων Κυπρίων Ευρωβουλευτών και έγινε καταρχήν αποδεκτή από τον κ. Μπέκε, είχε στόχο την προσπάθεια βελτίωσης της συγκεκριμένης τροπολογίας η οποία θα αναφερόταν σε όλους τους εγκλωβισμένους, συμπεριλαμβανομένων και των Μαρωνιτών, βάση της συμφωνίας της Γ΄ Βιέννης.
Επιθυμούσαμε μέσω της τροπολογίας να αποφύγουμε το διαχωρισμό των εγκλωβισμένων σε Μαρωνίτες και μη.

Δυστυχώς η παρέμβαση του ΥΠΕΞ που μόνο προεκλογική σκοπιμότητα έχει, οδήγησε τελικά στη μη αποδοχή της δικής μας τροπολογίας.

Τέλος σημειώνω ότι σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο γνωστός φίλος της Κύπρου Ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε, οποίος είναι σταθερός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού και χαίρει της εκτίμησης μας. Αντίθετα είναι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που προσπαθεί να μπαλώσει τις γκάφες της εκ των υστέρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αχρείαστων συγκρούσεων αλλά και προνοιών που διαχωρίζουν τους εγκλωβισμένους και δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2017

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Είναι τουλάχιστον θλιβερό, ελέω προεκλογικών σκοπιμοτήτων, επιτελεία να προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα για τακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια.

Είναι γνωστό ότι εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων επισκέπτονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν συναντήσεις με όλες τις πολιτικές ομάδες προσπαθώντας να παραθέσουν και τις δικές τους θέσεις.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία έγινε αναφορά ακολουθήθηκε η ίδια τακτική και μάλιστα ήμουν παρών στην εν λόγω συνάντηση και παρέθεσα τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς.

Κατανοούμε ότι μέσα στον προεκλογικό οίστρο υπάρχουν υπερβολές, αλλά η παραποίηση και διαστρέβλωση των γεγονότων δεν περιποιεί τιμή για αυτούς που συμπεριφέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο, και ειδικότερα για αυτούς που η παράταξή τους επισκέπτεται κρυφά τον κ. Ακιντζί στο ψευτοπροεδρικό.

Είναι τουλάχιστον γελοίο να γίνεται αναφορά στο ότι δήθεν οι Σοσιαλιστές ήταν εναντίον της έκδοσης ψηφίσματος για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία το 2014. Ας ανατρέξουν λοιπόν στις συζητήσεις τότε εντός του Ευρωκοινοβουλίου και θα διαπιστώσουν ότι το ψήφισμα στηρίχτηκε στο πολύ σκληρό για την Τουρκία κείμενο της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Άλλο προεκλογικός αγώνας και άλλο προσπάθεια ψαρέματος σε θολά νερά.

Αναστασιαδης Σύνοδος Κορυφής

Αναφορικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία, για ακόμα μια φορά διαπιστώνεται πως οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκουν το Κυπριακό στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Και αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τους έχει πείσει για την ανάγκη συμπερίληψης και του Κυπριακού στα κριτήρια που θα καθορίσουν τις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ.

Κατά την άποψή μας δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όταν ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε μέχρι σήμερα διεκδίκησε τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων λόγω της απαράδεκτης τουρκικής συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα:

  • Δεν διεκδίκησε αποτελεσματικά και δεν διασύνδεσε σε καμιά περίπτωση την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ή τις σχέσεις της με την ΕΕ με την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε το 2005 και αφορούν την Κύπρο.
  • Ποτέ μέχρι στιγμής δεν απαίτησε την μονομερή έστω εκ μέρους της ΕΕ απόσυρσης του απαράδεκτου τουρκικού εγγράφου του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Μέχρι στιγμής ποτέ δεν υπήρξε μια σταθερή πολιτική αναφορικά με την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Απόδειξη η υπογραφή από πλευράς κυβέρνησης στις 18 Μαρτίου 2016 του προσχέδιου για τελωνειακή αναβάθμιση Τουρκίας – ΕΕ.
  • Ποτέ δεν διεκδίκησε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για παραβιάσεις συμφωνιών όπως της ΙΙΙ Βιέννης, της παραβίασης χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.ά.
  • Δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την ουσιαστική αναβάθμιση από τους θεσμούς της ΕΕ του κατοχικού καθεστώτος.

Είναι προφανές ότι μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος εάν δεν αξιοποιήσει σύμπτωση συμφερόντων και αν δεν διεκδικήσει με σοβαρότητα και σταθερά τα λογικά και δίκαια αιτήματά της, ποτέ δεν πρόκειται να της τα παραχωρήσουν οι υπόλοιποι.

<=

Μ. Βασιλειάδου στο Presidency meeting, PES,

Αγαπητοί Συναγωνιστές

Είναι με χαρά που συμμετέχουμε στη σημερινή συνάντηση.

Δεν θα μακρυγορήσω. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας και να σας μεταφέρουμε το πλαίσιο μέσα από το οποίο αποφασίσαμε ως το Σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Θα πάμε λίγο πίσω στον χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε μία από τις καλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα:
· Το δημόσιο χρέος ήταν στο 48,5% του ΑΕΠ,
· Η ανεργία ήταν μικρότερη του 3% ,
· Ο πληθωρισμός ήταν μικρότερος του 2% και
· Υπήρχε πλεόνασμα 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη δεκαετία που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και αποφάσεων τόσο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας που προερχόταν από το Κουμμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου όσο και ο σημερινός που προέρχεται από το Φιλελεύθερο Συντηρητικό κόμμα, οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Σήμερα,
· το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ,
· η ανεργία ξεπερνά το 12% χωρίς να υπολογιστεί ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ειδικά νέων επιστημόνων που έφυγαν εκτός Κύπρου, οι οποίοι ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες, αριθμός πρωτόγνωρος για τα Κυπριακά δεδομένα,
· το 28% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας,
· η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας είναι τελευταία στους 28 της ΕΕ
· η Κύπρος είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό διαφθοράς κατά τη γνώμη των πολιτών, στο 82%
· ο τέως Πρόεδρος ανέστειλε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ενώ ο σημερινός παρά το ότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση είναι το μόνο μέτρο που μέχρις στιγμης δεν έχει εφαρμόσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Κύπρος χρειάζεται μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική με μεγαλύτερη ευαισθησία προς τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να προέλθει ούτε από τα κόμματα τόσο του σημερινού όσο και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή ακριβώς έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κοινωνική και οικονομική κρίση.

Για αυτό ως ΕΔΕΚ επιλέξαμε να στηρίξουμε στην προεδρία της δημοκρατίας τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον οποίο σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις. Έχουμε τη βεβαιότητα πως σε περίπτωση εκλογής του η συμβολή της ΕΔΕΚ σε αυτά τα θέματα όσον αφορά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ουσιαστική και εποικοδομητική.

Το πλέον όμως κρίσιμο θέμα για εμάς τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους είναι το Κυπριακό πρόβλημα, η εισβολή και η κατοχή της πατρίδας μας από το 1974 μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως θα γνωρίζετε, οι τελευταίες διαδικασίες απέτυχαν λόγω κυρίως της συμπεριφοράς της Τουρκίας και των προκλητικών απαιτήσεων που πρόβαλλε και τις οποίες η Τουρκοκυπριακή ηγεσία, για ευνόητους λόγους, υιοθετεί.

Εμείς, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, εκτιμούμε ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος όπως θα πρέπει να είναι η Κύπρος, -ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, μέλος των Ηνωμένων Εθνών,- η λύση του κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική προέλευση, να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να μην υπάρχουν εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε παραμονή ξένων στρατευμάτων αλλά και ούτε με οποιοδήποτε τρόπο να καθοδηγείται και να ελέγχεται η λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριους η να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των νόμιμων θεσμών του κράτους..

Εάν αφεθούμε ανεπηρέαστοι από εξωτερικές παρεμβάσεις μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού ένα κράτος δημοκρατικό και μαζί να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον.

Είμαστε στο 2017 , τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κατοίκων, η νέα κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή, το νέο status του κράτους με την ένταξη μας στην ΕΕ αποτελούν στοιχεία πάνω στα οποία μπορεί να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα δώσει στην Κύπρο μια νέα δυναμική ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.
Στη βάση των πιο πάνω είναι που στηρίζουμε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου και εδώ είναι που θέλουμε την υποστήριξη και την συμπαράσταση των δυνάμεων που συμμετέχουν στη συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σας ευχαριστώ
Μ. Βασιλειάδου

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2017

DMgvz-dX0AIymCv
Σήμερα στα γραφεία του κινήματος πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στην αντιπροσωπεία των Σοσιαλιστών Ευρωβουλευτών (Κοστάντζα Κρελ συντονίστρια σε θέματα περιφερειακής πολιτικής στην ομάδα S&D, Λιλιάνα Ροντρίγες, Ντέρεκ Βόγκαν, Τονίνο Πίτσουλα), τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ και μέλη της θεματικής επιτροπής ΕΔΕΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι ευρωβουλευτές βρίσκονται στο νησί κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη για εξέταση του βαθμού υλοποίησης έργων από τα ταμεία της ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση έγινε μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της τοπική αυτοδιοίκησης.


Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2017

ΚΣΣΕ

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, για το θέμα του κράτους δικαίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) τα οποία χαρακτηρίζονται από την ποικιλομορφία των νομικών τους συστημάτων, επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου, εξακολουθεί να υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης και ταυτόχρονα αλληλοαναίρεσης μεταξύ εθνικών και υπερεθνικών προτεραιοτήτων. Εντούτοις, πρόσθεσε, υπάρχει μια ευρεία αποδοχή και ταύτιση των κρατών μελών με τις αξίες και αρχές που διέπουν τον Οργανισμό και που αφορούν στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο κράτος δικαίου. Η προσήλωση σε αυτές τις βασικές αρχές και αξίες αποτελεί την κινητήρια δύναμη του Οργανισμού, παρά τις ποικίλες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, οι οποίες διαβρώνουν το κράτος δικαίου.

Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, να τεθούν ξεκάθαρα και αντικειμενικά κριτήρια όσον αφορά στη συμμόρφωση με βασικές αρχές και κανόνες που διέπουν το κράτος δικαίου. Γι’ αυτό άλλωστε, επεσήμανε, χαιρετίζουμε το έργο που επιτελούν τα διάφορα συμβουλευτικά όργανα και σώματα του ΣτΕ, ιδιαίτερα την Επιτροπή Βενετίας για συνταγματικά θέματα, την Επιτροπή GRECO για πάταξη της διαφθοράς και το Συμβουλευτικό Συμβούλιο των Ευρωπαίων Δικαστών (CCJE). Για να μπορούν τα διάφορα αυτά σώματα να ασκήσουν το ρόλο τους αποτελεσματικά, συμπλήρωσε, θα πρέπει να τύχουν της πολιτικής στήριξης των κρατών μελών και να διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να επιτελέσουν το έργο τους.

Ο κατάλογος που έχει καταρτίσει η Επιτροπή Βενετίας για το κράτος δικαίου, αποτελεί, υπογράμμισε, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όσον αφορά στην αξιολόγηση του κράτους δικαίου. Η χρήση του πιο πάνω καταλόγου θα αποτυπώνει με διαφάνεια και ακρίβεια, το βαθμό, το εύρος και την ποιότητα των συνολικών παραμέτρων που επηρεάζουν το κράτος δικαίου. Πρέπει επίσης, πρόσθεσε ο Κύπριος βουλευτής, να μεριμνούμε ώστε αυτά τα μέτρα να βελτιώνουν πραγματικά την ζωή των πολιτών μας όσον αφορά στην πρόσβαση και απόδοση της δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε ότι, σε περιπτώσεις υπονόμευσης του κράτους δικαίου, είναι σημαντικό να αξιοποιείται η τεράστια τεχνογνωσία που διαθέτει το ΣτΕ μέσα από τους διάφορούς μηχανισμούς αξιολόγησης και παρακολούθησης ώστε αυτοί να συνδράμουν θετικά και να βοηθήσουν έμπρακτα τα κράτη μέλη να προχωρήσουν με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διορθωτικά μέτρα.

Καταλήγοντας, ο κ. Ευσταθίου τόνισε πως το ΣτΕ οφείλει να παραμείνει πιστό στο ρόλο που του έχει ανατεθεί ως προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην επιδεικνύει οποιαδήποτε ανοχή όσον αφορά παρεκκλίσεις από την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου, όπου και όποτε αυτό συμβαίνει.