ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

youth2

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) με αφορμή τη δημοσίευση στοιχείων που αφορούν την ανεργία στους νέους κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τα επίπεδα ανεργίας στους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τον Απρίλιο του 2017, ο δείκτης ανεργίας των νέων ήταν 16,7% στην ΕΕ των 28 και 18,7% στη ζώνη του ευρώ, έναντι 19,0% και 21,4% αντίστοιχα τον Απρίλιο του 2016. Τον Απρίλιο του 2017, ο χαμηλότερος δείκτης παρατηρήθηκε στη Γερμανία (6,8%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ελλάδα (47,9% το Φεβρουάριο του 2017), στην Ισπανία (39,3%) και στην Ιταλία (34,0%).

Ο κ. Παπαδάκης, επισημαίνει πως παρά το γεγονός πως υπάρχει μια μικρή βελτίωση στους δείκτες της ανεργίας δυστυχώς η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα στους νέους. Ο Ευρωβουλευτής θεωρεί ύψιστης σημασίας να βρεθούν άμεσα λύσεις, μέσα από σωστό προγραμματισμό και δράσεις ούτως ώστε να στηριχθούν οι νέοι άνεργοι. Για αυτό το λόγο, ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποιες περεταίρω δράσεις προτίθεται να ενισχύσει την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

ISIS_TRAIL_OF_TERROR_16x9_992

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η απόδειξη ότι η τρομοκρατία χτυπά εκεί που δεν το περιμένει κανένας. Οι ισχυρές και άλλοτε αλώβητες χώρες έχουν γίνει θύματα του τρομοκρατικού χειμάρρου. Οι Βρετανοί έχουν τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, οι πόλεις στη Βρετανία είναι υπό το άγρυπνο μάτι του “Big Brother” κι όμως οι τρομοκράτες κατάφεραν να κτυπήσουν και εκεί, με τον πιο απάνθρωπο τρόπο.

Δεν είναι μόνο η Ευρώπη στο στόχαστρο αλλά ολόκληρη η υφήλιος, το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, είναι μια διεθνής επιδημία. Οι γενεσιουργές αιτίες πολλές και χιλιοειπωμένες. Η ουσία, όμως, βρίσκεται στο ότι οι καθοδηγητές των επιθέσεων εκμεταλλεύονται την οργή των ανθρώπων που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο, που δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στις δυτικές κοινωνίες. Τους φανατίζουν ότι, με αυτόν τον τρόπο, σκοτώνοντας αθώους, θα λάβουν την εκδίκησή τους από το σύστημα που τους απέρριψε.

Το γραφείο μου στις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο του 2014, πριν από τις πρώτες οργανωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, ασχολήθηκε με το φαινόμενο της τρομοκρατίας και του 7.Τ. tourism terrorist, διοργανώνοντας σχετική εκδήλωση. Εκεί κατατέθηκαν στοιχεία που παρουσίαζαν ότι περίπου 6300 Ευρωπαίοι πολίτες κατέφθασαν με διάφορους τρόπους στη Συρία, για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS. Εκεί θα εκπαιδεύονταν και θα επέστρεφαν σε κάποια φάση πίσω στην Ευρώπη, ως κινητές βόμβες, όπως και έγινε.

Μέχρι στιγμής ΚΑΝΕΝΑΣ κατατρεγμένος πρόσφυγας από τη Συρία δεν εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτός είναι ένας μύθος, που θέλουν να καλλιεργήσουν οι ξενοφοβικοί και οι ρατσιστές που βρίσκουν το έδαφος για να καλλιεργήσουν τέτοιες ανοησίες. Μιλούν για ισλαμοποίηση της Ευρώπης, τη στιγμή που μόνο το 8% των κατοίκων της Ευρώπης είναι μουσουλμάνοι. Διακηρύττουν ότι θα αλλοιωθεί η θρησκευτική σύνθεση, αν φιλοξενηθεί άλλο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με τον θρησκευτικό φανατισμό. Όσοι τρομοκράτες κτύπησαν στην Ευρώπη είναι πολίτες ευρωπαϊκών χωρών. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ευρώπη. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα. Οι δυτικές κοινωνίες δεν κατάφεραν να τους ενσωματώσουν.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκει έδαφος η ανεξέλεγκτη καλλιέργεια του φανατισμού από ιμάμηδες, ελεγχόμενους από χώρες του Κόλπου, οι οποίες χρηματοδότησαν και στήριξαν τον ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Αποδεικνύεται, επίσης, η τεράστια ευθύνη των ΗΠΑ και κάποιων χωρών της Ευρώπης, που για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα, οδήγησαν στην ύπαρξη πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί το τρομοκρατικό κίνημα. Όλοι θυμόμαστε τη στήριξη στη δήθεν Αραβική Άνοιξη, που στο τέλος ήταν άνοιξη για την τρομοκρατία και οδήγησε σε διάλυση χωρών με πολιτική σταθερότητα και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είμαι σίγουρος ότι εάν δεν υπήρχε αντίδραση από τη Ρωσία, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Γιατί, δυστυχώς, η Ευρώπη παρακολουθούσε χωρίς να αντιδράσει, την επιβολή και επικράτηση του ISIS στις γειτονικές χώρες. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για απόλυτη διάλυση όλων των τρομοκρατικών πυρήνων, οι οποίοι δρουν εξυπηρετώντας και τα δικά τους συμφέροντα. Η Ευρώπη οφείλει να φιλοξενεί τους κατατρεγμένους, ενσωματώνοντάς τους στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και όχι δημιουργώντας γκέτο εξαθλίωσης και απομόνωσης. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με προχειρότητες, ούτε μπορεί να μπει στη ζυγαριά και να ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες των μεγάλων εργοστασίων για φθηνό εργατικό δυναμικό. Δυστυχώς, η ανεξέλεγκτη τροπή που πήραν τα πράγματα, μας έχει οδηγήσει στο οδυνηρό δίλημμα, μείωση των δικαιωμάτων μας ή λιγότερη ασφάλεια – δύο σημαντικότατες σταθερές των προηγούμενων χρόνων μπαίνουν στη πλάστιγγα.

Το δίλημμα αυτό δεν είναι η λύση του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Βρετανία αποδεικνύουν ότι ούτε ο περιορισμός του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή ή στην προσωπικότητα μπορεί να αποθαρρύνει το ISIS. Απαιτούνται λύσεις ουσίας, που θα προκύπτουν μέσα από μελέτη και επιθυμία για ολιστική και αποτελεσματική ρύθμιση του προβλήματος. Λύσεις, όχι διαχείριση συνεπειών. Λύσεις, όχι ιντριγκαδόρικες πολιτικές. Λύσεις, όχι άλλα θύματα.

ee-1-dis-eurw-pros-tin-agkura-gia-tous-prosfuges.w_l-696x391

Με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και τις πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής Γιούγκερ προς Ερντογάν, σημειώνουμε πως η οποιαδήποτε αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ή συνέχιση της διαδικασίας για πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει την επίλυση του Κυπριακού στη σωστή βάση με πλήρη ταύτιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

 

Συγκεκριμένα η λύση πρέπει να προνοεί:

 

  1. Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων,
  2. Κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας
  3. Δημιουργία ενός νέου συστήματος ασφάλειας όπου θα έχει την ευθύνη επίβλεψης για την εφαρμογή της όποιας λύσης συμφωνηθεί.

 

 

Λευκωσία 11 Ιουνίου. 2017

WiFi4EU_1

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σπίτι της ΕΕ διαβούλευση με θέμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες με ομιλητή τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη (ΕΔΕΚ,S&D).

Η πρόταση περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στην παροχή δωρεάν, ασφαλούς, απεριόριστης τοπικής ασύρματης συνδεσιμότητας (Wi-Fi) υψηλής ταχύτητας και υψηλής ποιότητας στα κέντρα του τοπικού δημόσιου βίου, όπως πάρκα, πλατείες, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια, στους χώρους αναμονής των δημόσιων μέσων μεταφορών, νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Στα πλαίσια της παρουσίασης, ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι σκιώδης εισηγητής της πρότασης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους για το περιεχόμενο του σχεδίου δράσης (WiFi4EU), για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί της πρότασης καθώς και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τη δημοσίευση της πρώτης πρόσκλησης υποβολής σχεδίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2017.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις για βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του συγκεκριμένου σχεδίου.

IMG_4016

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου στη Διάσκεψη COSAC LVII, Βαλέτα, Τρίτη 30 Μαΐου 2017 σχετικά με το θέμα Migration – Combating human smuggling and trafficking and establishing a humane and effective return and readmission policy

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτέλους θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες στο θέμα της μετανάστευσης και της εμπορίας προσώπων. Και οι αλήθειες είναι:

  • Ότι η Ευρώπη δεν είναι αμέτοχη στη δημιουργία και στο γιγάντωμα του προβλήματος
  • Ότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε νομικό ούτε τεχνικό
  • Ότι η Ευρώπη για χρόνια ανέχθηκε-και ανέχεται-τα αίτια, δηλαδή τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, την έλλειψη ελπίδας
  • Η πολιτική ρητορική στην Ευρώπη στο θέμα της Μετανάστευσης και της λαθρεμπορίας προσώπων είναι ενίοτε απλοϊκή, αφελής ή υποκριτική (Το παράδειγμα της «Αραβικής Άνοιξης» ομιλεί από μόνο του και μας θυμίζει την πολιτική των ψευδαισθήσεων που προκάλεσαν, αντί Άνοιξης, ένα παρατεταμένο Χειμώνα)
  • Ότι η Ευρώπη, μετά που βλακωδώς προκάλεσε(ή τουλάχιστον ανέχτηκε) την επέμβαση στη Λιβύη το 2011, ανέχεται σήμερα τους πολέμαρχους και ιδίως τους ISIS να μετατρέπουν τη Λιβύη στο μεγαλύτερο προσοδοφόρο διάδρομο εμπορίας προσώπων
  • Ταυτόχρονα, επιτρέπει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τη ροή των μεταναστών και του ανθρώπινου πόνου προς την Ευρώπη, ως μέσον άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής.

Εδώ εξηγείται και η υποτακτική στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας, της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, Συρία και Ιράκ

  • Δεν υπάρχει ουσιαστικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της Μετανάστευσης και λαθρεμπορίας προσώπων. Τα ευρωπαϊκά κράτη αρκούνται σε μια κοντόφθαλμη πολιτική βασισμένη στο αξίωμα «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ». Όσο μεγαλύτερη η απόσταση από τα παράλια της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Μάλτας ή της Κύπρου, τόσο το καλύτερο γι αυτά

Η πείνα, η φτώχεια και η εξαθλίωση δε λύνονται με ευχολόγια. Απαιτείται δράση! Να ανοίξουμε τα πορτοφόλια μας! Προτείνω την επιβολή τέλους «Αλληλεγγύης και Ανθρωπιάς» πάνω στο ΑΕΠ της Ευρώπης ή πάνω στο συνολικό όγκο συναλλαγών. 0,1% σημαίνει για το 2017 δεκαεπτά δισεκατομμύρια για αρχή. Εάν αυτό το ανεπαίσθητο τέλος(ένα τοις χιλίοις) επιβληθεί στο συνολικό όγκο συναλλαγών της Ε.Ε, τότε το ποσό θα εκτοξευθεί προς τα πάνω.

Αντί ανέξοδων ευχών, προτείνω την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους ως ελάχιστη ανταπόδοση στον πλούτο τον οποίο έχει συσσωρεύσει η Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τους λαούς, αρχικά με την ιμπεριαλιστική πολιτική της και αργότερα της εμπορικής και βιομηχανικής υπεροχής της.

cyprous

Στη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και η οποία εξηγεί τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρώπη, επιβεβαιώνεται η σημαντική πλέον θέση που έχει αποκτήσει η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Αν. Μεσογείου.

Ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θωρακίσει τις συμφωνίες που μέχρι σήμερα έχει συνάψει (με την Ελλάδα, την Αίγυπτο το Ισραήλ και το Λίβανο) διότι αφενός  προσφέρουν στο κράτος αξιόλογα κέρδη και αφετέρου διευκολύνουν την εμπορική διοχέτευση του φυσικού αερίου.

Πέραν των πιο πάνω, η έκθεση απαντά και σε όλους αυτούς που επιμένουν πως ο αγωγός προς την Τουρκία είναι η μόνη επιλογή για να απογειωθούν τα ενεργειακά κέρδη της Κύπρου. Σε όλους αυτούς θυμίζουμε πως οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για ενίσχυση της γεωστρατηγικής της θέσης στο χώρο της  Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής προσδιορίζεται με την έλευση των αγωγών

Φυσικού Αερίου από την Ευρασία προς  την Ευρώπη καθώς και την ανεύρεση και εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Όλοι αυτοί θα πρέπει να διαλέξουν: ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας ή ενίσχυση της ενεργειακής πολιτικής της Κύπρου και θωράκιση του σημαίνοντα ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής;

Για την ΕΔΕΚ είναι δεδομένο πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στους Κυπρίους και σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ανεξαρτήτως τουρκικών διεκδικήσεων.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Μαΐου 2017

TURKEY EU

Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και τα «αιτήματα Ερντογάν» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να:

. Παρεμποδίσει την οποιαδήποτε συζήτηση για αυτά τα θέματα.
. Να συνεχίσει οπωσδήποτε το πάγωμα κεφαλαίων.
Να αποτρέψει την παραχώρηση προενταξιακής οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία εάν προηγουμένως η Τουρκία:
– δεν υλοποιήσει τα όσα προνοεί η συμφωνία σύνδεσης του 2005 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την Κύπρο και
– δεν αποσύρει το απαράδεκτο έγγραφο του Ιουνίου του 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί εκλιπούσας

590_2708fd11d5077c453652c59e53092b51
Με αφορμή την Μέρα Ευρώπης προσδοκούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανέλθει στο δρόμο υλοποίησης των αρχικών της στόχων για μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ισότητα μεταξύ των λαών αλλά και κατοχύρωση της ασφάλειας και των εδαφικών συνόρων του συνόλου της ευρωπαϊκής επικράτειας ώστε να αποβεί παράγοντας παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει το αίτημά της για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση και να δραστηριοποιηθεί υπέρ των πιο πάνω αυτονόητων και δίκαιων αιτημάτων μας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 9 Μαΐου 2017

TURKEY EU

Σε σχέση με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής αναφορικά με την τελωνειακή σχέση Τουρκίας – ΕΕ, θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να μην επιτρέψει την έναρξη την οποιασδήποτε συζήτησης για αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης της Ένωσης με την Τουρκία, αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει πλήρως όλες τις πρόνοιες που περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και αν δεν αποσύρει την απαράδεκτη αναφορά της σε «εκλιπούσα Δημοκρατία» στο έγγραφο το οποίο κατέθεσε προς όλα τα κράτη μέλη τον Δεκέμβριο του 2014.

Ως ΕΔΕΚ ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις της Μάλτας για την ολοκλήρωση και σύναψη συμφωνίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, θα εμμείνει στη θέση της για πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και παράλληλα για τη συμπερίληψη προστατευτικών δικλείδων όπως ρήτρες αναστολής της συμφωνίας σε περίπτωση παρέκκλισης της Τουρκίας από τους όρους που θα συμφωνηθούν.

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά το συνταγματικό δημοψήφισμα, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) δήλωσε ότι είναι η στιγμή όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται ενώπιων των ευθυνών της καθώς εξέθρεψε το θηρίο το οποίο ονομάζεται Ερντογάν.

“Είναι υποκριτικό τη στιγμή που η Ευρώπη χάιδευε τον Ερντογάν βήμα-βήμα ενισχύοντας τη δική του αλαζονεία έναντι των πάντων, εκείνος να φτάνει στο σημείο να προσβάλλει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 40% της Κύπρου. Έχει προβλήματα και με όλες τις γειτονικές χώρες, έχει ευθύνες για το ρόλο που διαδραμάτισε στη Συρία, για τις σχέσεις με το ISIS καθώς και για τη συμπεριφορά της ως ταραχοποιός σε ολόκληρη την περιοχή καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα.

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι φαίνεται να υπάρχουν φωνές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου προκρίνουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τη συγκεκριμένη στάση του Ερντογάν, στη βάση αποκλειστικά των εμπορικών συμφωνιών και συμφερόντων, παραγράφοντας κάθε προσήλωση στις αρχές και αξίες τις Ευρώπης. “Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν γίνεται μετά να διερωτόμαστε γιατί η Ευρώπη έχει φτάσει στο σημείο να έχει εκθρέψει την ακροδεξιά τη στιγμή που οι βασικές αρχές της Ευρώπης έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα”, τόνισε στη δήλωση του ο Ευρωβουλευτής.