ΕΔΕΚ

TURKISH MINISTER OF FOREIGN AFFAIRS

Η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ (βλ. εφημερίδα «Φιλελεύθερος») επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τους τουρκικούς στόχους και επιδιώξεις στο κυπριακό.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει την λανθασμένη τακτική που μέχρι στιγμής ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηριζόμενος σε ψευδαισθήσεις αφού περίμενε πως τόσο η Τουρκία όσο και ο εκπρόσωπός της στην Κύπρο θα διαφοροποιούσαν την πάγια θέση τους και θα συνέβαλλαν εμπράκτως στην εξεύρεση δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης.

Λευκωσία, 21 Μαΐου 2017

0a91682cc726be2b4cbbb70e68298d6e

Οι δηλώσεις και η προκλητική συμπεριφορά του κ. Ακιντζί ουδόλως μας προκαλεί έκπληξη διότι είναι αποτέλεσμα της στάσης την οποία είχαν επιδείξει τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και άλλοι, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ως ΕΔΕΚ προειδοποιούσαμε ότι θα έπρεπε να ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αναμέναμε τη συμπεριφορά του στις συνομιλίες και μετά να εκδηλώναμε οποιαδήποτε θετικά ή αρνητικά σχόλια. Λέγοντάς τα αυτά, δεχθήκαμε πρωτοφανή επίθεση με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος και οι υποστηρικτές του τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι με τον κ. Ακιντζί μοιράζονταν κοινά οράματα, τον χαρακτήριζαν ως χαρισματικό ηγέτη με τον οποίο μπορούσαν να συνεννοηθούν για να βρεθεί λύση στο κυπριακό. Εξωράιζαν την εικόνα του παραλείποντας στην ουσία ότι είναι εκπρόσωπος της κατοχικής Τουρκιάς, προέβαιναν συνεχώς σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τον επένδυαν με ανύπαρκτες καλές προθέσεις και γενικά τηρούσαν στάση που βοηθούσε στην αναβάθμιση της θέσης του ως εκπροσώπου του ψευδοκράτους.

Σήμερα καλούμαστε να καταβάλουμε το κόστος αυτής της συμπεριφοράς.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλοι όσοι εξωράιζαν τον Ακιντζί, τηρούν σιγή ιχθύος για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τις προκλητικές δηλώσεις και την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Ακιντζί.

Δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά καταδικαστική δήλωση και πολύ περισσότερο στη στοιχειώδη αυτοκριτική που θα έπρεπε κατά τρόπο υπεύθυνο να είχαν προβεί. Αναμένουμε ότι όλα αυτά θα συνετίσουν τόσο τον Πρόεδρο όσο και τους υπόλοιπους υποστηρικτές της γραμμής του για να προχωρήσουμε όσο είναι καιρός σε αλλαγή τακτικής για εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2017

ΣΙΖΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η παράκαμψή και η αγνόηση του Εθνικού Συμβουλίου είναι πλέον πάγια τακτική του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ώρα που:
. οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και επίκειται αδιέξοδο,
. η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων που επικαλείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να είχε υλοποιηθεί στην πράξη,
. η συλλογική διαχείριση του Κυπριακού έπρεπε να ήταν η ενδεδειγμένη πρακτική,

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ακόμα μια φορά ενήργησε με τρόπο που να παρεκκλίνει από το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου.

Για ακόμα μια φορά προχώρησε στην κατάθεση προτάσεων χωρίς προηγουμένως να ακούσει τις απόψεις και τις εισηγήσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα δεν αποδέχθηκε την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου (πρόταση που κατέθεσε στον ίδιο η ΕΔΕΚ) ενώ καταστρατηγεί ακόμα και το ρόλο που ο ίδιος απέδωσε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2017

GENOKTONIA ELLINVN TOU PONTOU

Η ΕΔΕΚ τιμά και φέτος τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τα θύματα της γενοκτονίας η οποία πραγματοποιήθηκε με φρικιαστική βιαιότητα και στο όνομα της εθνοκάθαρσης εξαφάνισε από το γεωγραφικό χάρτη μια εθνότητα η οποία ζούσε στην περιοχή του Πόντου για χιλιετίες.

Ταυτόχρονα με την απόδοση τιμών στη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο, θυμόμαστε και τις εθνοκαθάρσεις που έγιναν σε βάρος των Αρμενίων, των Κούρδων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Τενέδου αλλά και της Κύπρου και καταγγέλλουμε την τακτική αυτή την οποία ξεκίνησε ο Κεμάλ Ατατούρκ στις αρχές του 20ού αιώνα και συνεχίζουν οι ομοϊδεάτες του μέχρι σήμερα.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η 19η Μαΐου επιβάλλει την απόδοση τιμής στα θύματα της τουρκικής κτηνωδίας με την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα συνεχίσει να μένει απαθής αλλά θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2017

EDEK FOR WEBSITE

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ ορίστηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία της ΕΔΕΚ.

Ειδικότερα:

1 Σιζόπουλος Μαρίνος ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2 Βασιλειάδου Μαρία ΑΝ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ
3 Ανδρέου Λευτέρης Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
4 Περικλέους Έλενα Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
5 Τερέπεης Μιχάλης ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κ.Ε.
6 Λευκαρίτης Χριστόδουλος Κ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ
7 Παναγιώτου Μαρία Εκπρόσωπος Τύπου
8 Ευσταθίου Κωστής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος
9 Ανδρέου Στέφανη Πρόεδρος Νεολαίας
10 Θεοδώρου Μαρίνος Μέλος ΠΓ
11 Πιερίδης Γιάννης Μέλος ΠΓ

Λευκωσία, 18 Μαΐου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το δεύτερο λάθος πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερο από το πρώτο. Η επανάληψη της Διάσκεψης της Γενεύης όπως τον περασμένο Ιανουάριο θα είναι ενέργεια προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη φάση αδιέξοδου που βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες οφείλει να ακολουθήσει μια πιο διεκδικητική τακτική και θα πρέπει το συντομότερο, αξιοποιώντας και τη θέση της Ρωσίας όπως αυτή επαναβεβαιώθηκε με τη δήλωση της εκπρόσωπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, να καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητηθεί, επιτέλους, η διεθνής πτυχή του Κυπριακού

Συγκεκριμένα:

1. Πλήρης αποχώρηση Τουρκικών Στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της όποιας λύσης συμφωνηθεί.
2. Η κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης.
3. Ο καθορισμός του Συστήματος Ασφάλειας για την εφαρμογή τη λύσης.
4. Απομάκρυνση εποίκων.
5. Άμεση απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η κίνηση αυτή θα επιβεβαιώσει εάν οι προθέσεις τόσο της Τουρκίας όσο και άλλων που εμπλέκονται στο Κυπριακό είναι θετικές ή αρνητικές για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού.

Λευκωσία, 18 Μαΐου 2017

ANASTASIADIS & AKINCI

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί λεπτομερειακά αφού θα προηγηθεί η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου.

 

EDEK FOR WEBSITE

του Μαρίνου Σιζόπουλου

Οι δύο προτάσεις νόμου της ΕΔΕΚ που αφορούν τους εγγυητές και την αξία των ακινήτων ουσιαστικά αποσκοπούσαν στην προστασία των δανειοληπτών από τα θέματα των εκποιήσεων αλλά και των εγγυητών από την πιθανότητα οι τράπεζες να απευθυνθούν σε ένα εκ των εγγυητών και να τον οδηγήσουν σε πτώχευση.

Η πρόταση νόμου που αφορά τους εγγυητές προβλέπει, πως σε περίπτωση εκποίησης ακινήτου του πρωτοφειλέτη για σκοπούς ικανοποίησης αξίωσης του πιστωτή, σε περίπτωση πτώχευσης ή θανάτου του εγγυητή στη σύμβαση, το αντίστοιχο ποσό να μην επιμερίζεται στους υπόλοιπους εγγυητές, είτε να καθίστανται υπόχρεοι μεταξύ τους σε ίσο ποσό, εφόσον ο πρωτοφειλέτης τελεί σε πτώχευση ή αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Η δεύτερη πρόταση νόμου προβλέπει πως σε περίπτωση αναδιάρθρωσης δανείου ή διεξαγωγής διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου με πλειστηριασμό, ως αξία του ακινήτου να λαμβάνεται υπόψη η αρχική αξία αυτού, όπως έγινε αποδεκτή από το πιστωτικό ίδρυμα κατά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης, τιμή την οποία είχαν καθορίσει οι εκτιμητές του ιδρύματος.

Η κατάθεση των δυο πιο πάνω προτάσεων ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2015 ώστε η ΕΔΕΚ να ψηφίσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Έκτοτε δυστυχώς από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε παρελκυστική τακτική με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έγκριση των δυο προτάσεων νόμου που ειρήσθω εν παρόδω θα προωθούνταν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εκτιμούμε ότι η πρόταση που αφορά την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου, από τη στιγμή που περιλαμβάνεται στο αρχικό συμβόλαιο της παραχώρησης του δανείου, δεν πρέπει μονομερώς να διαφοροποιείται η τιμή του ακινήτου προς όφελος της τράπεζας και σε βάρος του δανειολήπτη. Την ίδια στιγμή εάν και εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη για αναθεώρηση της συγκεκριμένη τιμής σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν και εφόσον αυτό προβλέπεται από το συμβόλαιο, τότε η τιμή θα πρέπει να είναι αυτή η οποία καθορίζεται από το κτηματολόγιο και όχι αυτή η οποία θα καθοριστεί από εκτιμητές που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν, δυστυχώς, καθ’ υπόδειξη των συμφερόντων των τραπεζών.

Για το θέμα των εγγυητών θα πρέπει παράλληλα να τονιστεί ότι όταν εγκρίθηκε το κούρεμα των καταθέσεων, το ποσό το οποίο κάλυψε το κούρεμα δεν ήταν τα 5,7 δισεκατομμύρια όπως προέβλεπε η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου αλλά 9,4 δισεκατομμύρια γιατί ακριβώς στο συγκεκριμένο σενάριο λήφθηκε υπόψη η αφερεγγυότητα των εγγυητών και ότι η συνεισφορά τους θα ήταν μηδενική. Συνεπώς, καθώς τα 3,7 δισεκατομμύρια αφορούσαν το σύνολο των εγγυήσεων, με το κούρεμα όλοι οι εγγυητές θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί από τις ευθύνες που είχαν σε δάνεια τα οποία βρίσκονταν στον τραπεζικό τομέα.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Με ευθύνες πολλών δεν είναι δυνατό σήμερα μετά από αυτή την εξέλιξη οι εγγυητές να βρίσκονται για ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι στα συμφέροντα των τραπεζών ή των αποφάσεων των τραπεζών.

Γι’ αυτό θεωρούμε πως οι προτάσεις μας σε κάποιο βαθμό προστατεύουν τους δανειολήπτες και τους εγγυητές από αυθαιρεσίες και από οικονομικές επιβαρύνσεις που ενδεχομένως να τους οδηγήσουν στην πτώχευση, στην χρεοκοπία ή να τους δημιουργήσουν πρόσθετα οικονομικά προβλήματα.

Ως ΕΔΕΚ καλούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τα υπόλοιπα κόμματα στη βουλή με αίσθημα ευθύνης να στηρίξουν τις συγκεκριμένες προτάσεις και να στηρίξουν τους πολίτες.

Andros-Kyprianou-14.04.2016

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανάμεσα σε άλλα ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην τον αναγκάσει να πει δημόσια τα όσα   είχαν πει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και πως ο Πρόεδρος έχει εγκαταλείψει τις θέσεις τις οποίες υποστήριζε το προηγούμενο διάστημα.

Η εν λόγω συνέντευξη επιβεβαιώνει πως το ΔΗΣΑΚΕΛ ήταν και είναι ένας άτυπος σύμμαχος. Η ταύτιση απόψεων η οποία διαφαινόταν στις δημόσιες τοποθετήσεις επιβεβαιώνεται πως ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών συνομιλιών και συμφωνιών μακριά και πίσω από το Εθνικό Συμβούλιο.

Καλούμε τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ να πει και δημόσια τι συμφωνήθηκε σε αυτές τις συναντήσεις και από ποιες θέσεις υπαναχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εκτός βέβαια εάν περιμένει να τις κρατήσει ως το τελευταίο χαρτί εν όψει των προεδρικών εκλογών.

ΣΙΖΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στην έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα προς αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών και εκβιασμών, η ΕΔΕΚ δηλώνει παρούσα.

Όμως την ίδια στιγμή για να επιτευχθεί αυτή η ενότητα, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε κατάλληλες ενέργειες τις οποίες μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν υλοποίησε αλλά σε πολλές περιπτώσεις, απέρριψε.

Ειδικότερα:

  1. Είναι ανάγκη να συζητήσουμε μια νέα τακτική από αυτή που ακολούθησε μέχρι σήμερα αφού έχει αποτύχει παταγωδώς  και οδήγησε το κυπριακό στη σημερινή κατάσταση.
  2. Το ότι η ΕΔΕΚ έχει αποκλειστεί από την διαπραγματευτική ομάδα παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της να της δοθεί η δυνατότητα να έχει εκπρόσωπο.
  3. Παρόλο που οι μέχρι σήμερα θέσεις που εκφράσαμε επιβεβαιώθηκαν, αυτές λοιδορήθηκαν, πολεμήθηκαν και εν πολλοίς χλευάστηκαν.
  4. Οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου έπονται των όποιων αποφάσεων του Προέδρου και γίνονται απλώς για ενημέρωση.

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση της ίδιας λογικής τότε ποια πιθανότητα προϋποθέσεων και συνθηκών ενότητας υπάρχει;

Η ενότητα δεν προκύπτει με εξαγγελίες. Για να υλοποιηθεί επαφίεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον τρόπο που θα χειριστεί το κυπριακό ζήτημα.