ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Έμβλημα ΕΔΕΚ

Καλούμε την Κυπριακή κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ να προβεί σε έντονες παραστάσεις και διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλα και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να τερματιστεί η χρηματοδότηση την οποία τυγχάνει το κατοχικό καθεστώς από ταμεία της ΕΕ.

Και αυτό εξαιτίας της στάσης και συμπεριφοράς του κατοχικού καθεστώτος και των συνεχόμενων προκλήσεων στις οποίες προβαίνουν.

Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2017

Φωτογραφία από τον φονικό σεισμό στην Κω

Η είδηση για τον καταστροφικό σεισμό στην Κω και για τις απώλειες που άφησε πίσω του προκαλεί τη θλίψη και τον συγκλονισμό μας.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων του φονικού σεισμού. Ευχές για καλή ανάρρωση στέλνουμε και στους τραυματίες.

Η σκέψη μας είναι προς όλους τους κατοίκους του νησιού στους οποίους ευχόμαστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν σύντομα τα προβλήματα και τις ζημιές που άφησε πίσω του ο σεισμός.

Λευκωσία, 21 Ιουλίου 2017

Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτής ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης

Ένοχοι και συνένοχοι αθώοι και συναθώοι, υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, αγωνιστές και τότε απόντες, συναγωνιστές ζώντες και τεθνεότες μαρτυρούμε τις οδυνηρές συνέπειες της προδοσίας.

Έστω και έτσι πρέπει να βρισκόμαστε σε συμπαράταξη για να αποκλείσουμε περαιτέρω δεινά και να απαλλαγούμε από την κατοχή, τους εποίκους και προσβλητικές εγγυήσεις με συμμετέχοντες τους ένοχους, τους καταχτητές.

Επιβάλλεται ένα μέτωπο αντίστασης και μια νέα πανεθνική στρατηγική που θα προβάλλει ανάγλυφη την υφή του Κυπριακού προβλήματος. Επιβάλλεται η ανάλυση των Τουρκικών στόχων και η εγκατάλειψη της ευσεβοποθικής αναμονής κινήσεων καλής θέλησης από την Τουρκία.

Ποιοι οι Τουρκικοί στόχοι, οι οποίοι άλλωστε με ωμότητα προβάλλονται.

Διχοτόμηση του Αιγαίου, Κυπροποίηση της Θράκης και Αλεξανδρετοποίηση της Κύπρου.

Αλλαγή του σκηνικού μπορεί να επέλθει με αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων στην νευραλγική μας περιοχή και με τη δημιουργία συνθηκών ώστε η εμμονή της Τουρκίας στους στόχους της να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ευρύτερα της συμφέροντα.

Ενδιάμεσος στόχος είναι η δημιουργία ενός ελεγχόμενου, πολυκηδεμονευόμενου μεταποικιοκρατικού μορφώματος. Οι δυνάμεις της αντίστασης πρέπει να βρεθούν επί κεφαλής στον αγώνα για νέα ελπιδοφόρα πορεία.

Σ΄αυτή την ιστορική φάση πιστοί στην ρήτρα ότι ούτε ο θάνατος δεν είναι δικαιολογητικό απουσίας, δηλώνουμε παρόντες.

Όσοι πιστοί. —————-

ΟΗΕ - Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι:

στη βάση του καταστατικού χάρτη και των ψηφισμάτων του Οργανισμού να κρίνει κάθε φορά αν οι προτάσεις που κατατίθενται είναι εντός ή εκτός αυτού του πλαισίου. Όσες προτάσεις βρίσκονται εκτός του πλαισίου πρέπει να αποσύρονται.
Ως εκ τούτου, ο ρόλος του ΟΗΕ δεν είναι διαιτητικός ούτε πρέπει να δρα ως γεφυροποιός των όποιων προτάσεων κατατίθενται.

 

Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2017

Οι κάτοχοι αξιογράφων διαδηλώνουν έξω από την Κεντρική Τράπεζα

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να παρθούν ανάλογες αποφάσεις και για τους κατόχους αξιογράφων.

Με αφορμή τα πιο πάνω, επαναφέρουμε τις προτάσεις μας για αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων:

  1. Να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
  2. Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων.
  3. Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
  4. Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

    Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2017

Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο Ιούλιος 1974
43 χρόνια μετά το έγκλημα του 1974 οφείλουμε στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας να αποκαλύψουμε το πλέγμα της συνομωσίας. Oχι για σκοπούς ανάξεσης του διχασμού, αλλά επειδή ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει ποιοι και γιατί τον πρόδωσαν, ποιοι και πόσοι τον υπερασπίσθηκαν.
43 χρόνια μετά οφείλουμε να επαναλάβουμε πως ήδη από τη δεκαετία του 1960 η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει τους στόχους της οι οποίοι δεν είναι η λύση του κυπριακού ούτε η διασφάλιση προνομίων στους Τουρκοκύπριους, αλλά η ολική κατάληψη της πατρίδας μας. Τελικός στόχος της Τουρκίας η ενδιάμεση λύση, η διζωνική ομοσπονδία με γεωγραφικό διαχωρισμό και η αλλοίωση της δημογραφικής αναλογίας με τον εποικισμό. Αυτό το οποίο δεν κατόρθωσαν στρατιωτικά να επιτύχουν το 1974, οι ίδιοι κύκλοι επιχείρησαν να το εφαρμόσουν  πολιτικά  το 2004  με το γνωστό σχέδιο Ανάν, το οποίο ο λαός μας απέρριψε.

Τα αποτελέσματα της εγκληματικής συνομωσίας του 1974 εξακολουθούν να είναι οδυνηρά και ορατά: η παράνομη κατοχή του 36,2% της πατρίδας μας από την Τουρκία, ο ξεριζωμός χιλιάδων συμπατριωτών μας, οι εν ψυχρώ δολοφονίες, το εθνικό ξεκαθάρισμα, οι αγνοούμενοι, ο σφετερισμός των περιουσιών και των πλουτοπαραγωγικών πόρων του τόπου μας, η λεηλασία της χιλιόχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η σημαία της κατοχής στον Πενταδάκτυλό μας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η σκέψη μας στρέφεται σε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν στον ξένο εισβολέα διασώζοντας την αξιοπρέπεια του λαού μας. Η θυσία των ηρώων μας είναι η παρακαταθήκη του αγώνα μας και η θύμηση για το χρέος που έχουμε για συνεχή αγώνα μέχρι την απελευθέρωση.

Με αφορμή αυτή τη θλιβερή επέτειο η ΕΔΕΚ τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο της απελευθέρωσης και απευθύνει ξανά μήνυμα αγώνα και ενότητας. Αγώνα στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας για δημοκρατική, δίκαιη και λειτουργική  λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια. Αγώνα για μια Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις και εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Αγώνα για να αποκλεισθεί διαπαντός το ενδεχόμενο τρίτες χώρες και κύρια η κατοχική Τουρκία να ασκούν άμεσα ή έμμεσα κηδεμονία στη λειτουργία του κράτους. Αγώνα για μια λύση που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ασφάλεια και πρόοδο του κυπριακού λαού.

Για να το πετύχουμε αυτό επιβάλλεται να σταματήσουν οι συνεχείς υποχωρήσεις οι οποίες δεν οδηγούν σε δίκαιη, δημοκρατική και λειτουργική λύση αλλά υπονομεύουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβαθμίζουν ή διαγράφουν την κατοχή και νεκρανασταίνουν σχέδια λύσης που απέρριψε ο κυπριακός λαός. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική στη βάση των πραγματικών δεδομένων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια νέα στρατηγική που θα ισχυροποιεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2017

Εργασείες Ανέγερσης του Ογκολογικού Κέντρου Λεμεσού

Πάρα τις σημαντικές υπηρεσίες που προφέρει το ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου αλλά γενικά και ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας της πατρίδας μας, η απουσία ενός ολοκληρωμένου ογκολογικού τμήματος στο δημόσιο τομέα καθώς επίσης και οι ελλείψεις και σε άλλες υποδομές του δημόσιου ιατρικού τομέα, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ.

Αυτό που φαίνεται ότι ενδιαφέρει περισσότερο την κυβέρνηση δεν είναι η ουσιαστική προσφορά υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα από ένα σωστό ΓΕΣΥ, αλλά η εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Με αυτή την ευκαιρία θέτουμε ξανά το ερώτημά μας για τα αποτελέσματα της διερεύνησης του γνωστού σκανδάλου για το ακτινοθεραπευτικό του νοσοκομείου Λεμεσού. Παρήλθαν επτά χρόνια από τότε και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για την έρευνα που είχε διεξαχθεί.

Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2017

Κατέβασαν ελληνικές σημαίες στην Λευκωσία

Οι πρόσφατες ενέργειες κουκουλοφόρων, οι οποίοι είχαν το θράσος να βιντεογραφούν το κατέβασμα ελληνικών σημαιων από ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία αλλά δεν είχαν την εντιμότητα να δείξουν το πρόσωπό τους, μόνο ντροπή προκαλεί.

Ζητούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την καταδικαστέα αυτή πράξη με το κατέβασμα των ελληνικών σημαιων και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών ώστε οι ενέργειες αυτές να μην βρουν μιμητές αλλά ούτε και να οδηγήσουν σε αχρείαστες εντάσεις.


Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2017

δερυνεια παραλια

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση του λεγόμενου «δημάρχου» Αμμοχώστου για λειτουργία της κατεχόμενης παραλίας της Δερύνειας για «υπηκόους του ψευδοκράτους».

Με αφορμή την πιο πάνω εξέλιξη καλούμε και πάλι την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Εκτιμούμε πως το εν λόγω οδόφραγμα θα διευκολύνει τη διακίνηση των τουριστών από τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αναπόφευκτά αυτό θα δημιουργήσει έναν αθέμιτο τουριστικό ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο περιοχές, κάτι που θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στην ήδη πληγείσα από την οικονομική κρίση περιοχή.

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2017

Πληροφορίες για την κοινή αντικατοχική εκδήλωση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η ΕΔΕΚ, σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αλληλεγγύη συνδιοργανώνουν Αντικατοχική Εκδήλωση την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, στις 7:30 το απόγευμα, στο Άγαλμα της Ελευθερίας (απέναντι από την Αρχιεπισκοπή).

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάρκος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλίκαρος.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2017