ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της 20σέλιδης έκθεσης Άγγλου εμπειρογνώμονα για τα δημόσια νοσηλευτήρια επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και πάρα πολλούς μήνες επιμένει η ΕΔΕΚ:

Δεν μπορούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν και να ενταχθούν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας εάν προηγουμένως δεν υπάρξει:

  • Σωστή αναδιοργάνωση
  • Σωστή κατανομή των κλινικών ανά ειδικότητα
  • Σωστή στελέχωση με επιστημονική δομή σε κάθε τμήμα ώστε να μπορούν να καλύψουν ικανοποιητικά υψηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η βεβιασμένη προσπάθεια του Υπουργείου να προχωρήσει  στη δήθεν αυτονόμηση των νοσοκομείων χωρίς την πιο πάνω προετοιμασία,  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους με τον σοβαρότερο από αυτούς τα δημόσια νοσηλευτήρια να έχουν την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ

Χαιρετίζουμε τη χθεσινή δικαίωση οικογένειας από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η οποία εξαπατήθηκε από την τράπεζα λόγω μετατροπής των καταθέσεών της σε αξιόγραφα, μάλιστα χωρίς να την έχει ενημερώσει για τους κινδύνους που ελλόχευαν από αυτή την ενέργεια. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι προς την ορθή κατεύθυνση για να αρχίσει επιτέλους η διαδικασία αποκατάστασης των κατόχων αξιογράφων οι οποίοι αποδεδειγμένα εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες.

Θυμίζουμε πως τα θέματα αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων περιλαμβάνονταν και ως πρόνοια στο Μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Τρόικα το 2013.

Θυμίζουμε επίσης και την απόρριψη από πλευράς κυβέρνησης της πρότασης της ΕΔΕΚ για την αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων η οποία προνοούσε:

  • Να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
  • Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων.
  • Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012.Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο που θα καθοριστεί σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΜΕ ΥΠ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου, με τον Υπουργό Γεωργίας, Κ. Καδή, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε:

«Έχω διαγνώσει όπως πάντοτε μια πολύ θετική στάση και μια διάθεση για συνεννόηση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο μας και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τις ιδέες και τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς που θα μας υποβάλει η ΕΔΕΚ ώστε μέσα από τη σύνθεση απόψεων όλων των δυνάμεων να πάμε σε ευρύτερα πλαίσια.

Σημαντικότατες προκλήσεις που έχουμε συζητήσει έχουν σχέση με το υδατικό, την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και την παραγωγή των επιπρόσθετων ποσοτήτων νερού. Και έχω εξηγήσει στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τις σκέψεις και τον προγραμματισμό μας. Συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας και την ανάγκη που έχει να στηριχθεί ο Κύπριος αγρότης. Έχω παρουσιάσει τις σκέψεις μας για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπου με νομοθετική πλέον ρύθμιση θα προχωρήσουμε στη διόρθωση στρεβλώσεων και εφόσον μιλούμε για νομοθετική ρύθμιση θα χρειαστούμε και την συμβολή όλων των πολιτικών κομμάτων όπως και της ΕΔΕΚ. Στην ανάγκη να επενδύσουμε σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα που να έχουν έντονο το στοιχείο της ταυτότητας και να χαρακτηρίζονται βέβαια και από την προέλευσή τους. Το χαλούμι, οι κυπριακές πατάτες, τα κυπριακά κρασιά μας δείχνουν ακριβώς τον τρόπο. Βέβαια συζητήσαμε και τις προκλήσεις στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος, τη διαχείριση των αποβλήτων, την ανάγκη να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος και την φιλοσοφία που διέπει τη δική μας πολιτική όπως τη διαχείριση σημαντικών περιοχών, περιοχών με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία.

Ευχαριστώ και πάλι τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ που μας έχει φιλοξενήσει και μας έχει ακούσει αλλά κυρίως για την εποικοδομητική του στάση».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Γεωργίας, τον κ. Καδή, γι’ αυτήν την συνάντηση η οποία γίνεται με δική του πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη μας συνάντηση η οποία γίνεται με την ιδιότητά του ως Υπουργού Γεωργίας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει στο ίδιο εποικοδομητικό επίπεδο όπως και στο παρελθόν, από τις υπόλοιπες θέσεις τις οποίες είχε υπηρετήσει το Κράτος.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που έχουμε ακούσει προτάσεις, εισηγήσεις, και τρόπο διαχείρισης σημαντικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε για χρόνια η κυπριακή γεωργία, η κυπριακή κτηνοτροφία και εκτιμούμε ακριβώς ότι όλες αυτές βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή έγινε κάποια ανταλλαγή απόψεων με κάποιες θέσεις και από την πλευρά της ΕΔΕΚ σε γενικό πλαίσιο όσον αφορά το θέμα του υδατικού που είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την πατρίδα μας όπως και για το θέμα της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της κυπριακής οικονομίας που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Ένας τομέας που τις τελευταίες πενταετίες έχει παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση, αλλά από τη δική μας πλευρά εκτιμούμε ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ένα σωστό πλαίσιο προγράμματος μπορεί να υπάρχει μια αναβίωση, μια ποιοτική αναβάθμιση προς όφελος κυρίως και του αγρότη αλλά και της πατρίδας μας.

Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατευτεί ακριβώς και ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός μας κόσμος και από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκύπτει αλλά κυρίως και να ενισχυθεί με τις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις οι οποίες υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες πέραν από το γενικό πολιτικό πλαίσιο εκ μέρους της ΕΔΕΚ της χειρίζεται η Νέα Αγροτική Κίνηση, που αποτελεί την αγροτική οργάνωση της ΕΔΕΚ, η οποία έχει τις γνώσεις, τις απόψεις, την τεχνογνωσία να μπορέσει να προωθήσει επιμέρους ζητήματα στη βάση των λεπτομερειών και των εξειδικευμένων, πια εισηγήσεων, που θα γίνουν.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη παρέμβαση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και να του υποσχεθώ ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ η εποικοδομητική μας στάση θα συνεχίσει στο πλαίσιο μια σωστής διαχείρισης των ζητημάτων που είναι προς όφελος του Κυπριακού Κράτους, προς όφελος του Κύπριου πολίτη και ιδίως των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΟΛΥΣ ΠΟΛΥΒΙΟΥ

Ανεξάρτητα με το περιεχόμενο της πρότασης του κ. Π. Πολυβίου για λύση του Κυπριακού που περιλαμβάνεται στο έγγραφο με τίτλο « Το Κυπριακό Πρόβλημα – Μια άλλη προσέγγιση», εντός του εν λόγω 37 σελίδων εγγράφου γίνεται μία συγκεκριμένη παραδοχή όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο της λύσης όπως αυτή συζητείται τα τελευταία δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα αναφέρει (σελ. 2 και 17):

«[…] Θα πρέπει να υπάρξει βαθύτατη ανησυχία όχι μόνο για το ενδεχόμενο παραμονής της κατάστασης ως έχει, με αυξανόμενους κινδύνους, αλλά και για την «επίτευξη» λύσης στη βάση των προδιαγραφών και κριτηρίων που έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων συνομιλιών – διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία (άμεσα εφαρμοζόμενη), ιδιαίτερα πολύπλοκη κεντρική κυβέρνηση, συνέχιση ή εμπέδωση της τουρκικής επικυριαρχίας επί της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, νέα περίοδος αστάθειας όχι μόνο σε περίπτωση σύρραξης αλλά και σε περίπτωση «διευθέτησης» του Κυπριακού στο πλαίσιο των όσων ήδη έχουν «συμφωνηθεί» (ιδιαίτερα όπως αυτά προκύπτουν από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες των τελευταίων δέκα ετών). […]. Η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία, τόσο ως θέμα ουσίας όσο και τακτικής, είναι εσφαλμένη και δεν θα οδηγήσει σε αποδεκτή και βιώσιμη λύση […]».

Η συγκεκριμένη παραδοχή από έναν εκ των σημαντικών συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας  και μέλους των εκάστοτε διαπραγματευτικών ομάδων, με βαθιά γνώση του Κυπριακού, αποτελεί αποστομωτική απάντηση στους θιασώτες αυτής της πολιτικής και καταρρίπτει το επιχείρημά τους ότι στη μονιμοποίηση της διαίρεσης της πατρίδας μας θα συντελέσει ενδεχομένως η αλλαγή τακτικής και διεκδίκησης λύσης δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης μακριά από φυλετικούς διαχωρισμούς και με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης.

Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυμπιών για το κλείσιμο του τραπεζικού ιδρύματος της Κοινότητας

Με δυσαρέσκεια παρατηρήσαμε ότι η  κατάργηση των υποκαταστημάτων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε μεγάλες ή και ακριτικές κοινότητες όπου δεν υπάρχει άλλη τράπεζα, δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και ειδικότερα των ηλικιωμένων ατόμων, η τεράστια πλειοψηφία των οποίων ήταν μέλη των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Με βάση τις δηλώσεις και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η κατάργηση είναι οριστική και δεν έχει ληφθεί ούτε και υπάρχει πρόνοια ή πρόβλεψη εξυπηρέτησης των πελατών και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.  Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε στην εγγραφή του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ώστε να λάβουμε απαντήσεις για τις ενέργειες που προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιοι προς επίλυση του προβλήματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2018

EASTMED1400

Η σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την εκμετάλλευση και αξιοποίησή του.

Με αφορμή την εν λόγω συμφωνία επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ολοκλήρωσης του σχεδιασμού για την κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med) η οποία πρέπει να αποτελέσει στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Η επιλογή αυτή εκτιμούμε ότι είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι:

  • Αναβαθμίζει τη συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
  • Αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο Κύπρου – Ελλάδας στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε
  • Παρακάμπτει την Τουρκία και θέτει τέρμα στις κατά καιρούς εισηγήσεις (που δυστυχώς προέρχονται και από πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας μας) για την κατασκευή αγωγού μέσω Τουρκίας.

 

Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2018

 

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και τα πολύ σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που παρατηρούνται σε συνοδούς για παιδία με αναπηρίες, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για άμεση έναρξη του διαλόγου για επίλυση των διαχρονικών και πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παιδεία μας και τα οποία κατά την άποψή μας πρέπει να λυθούν στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης η οποία να αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Εάν θέλουμε η Κύπρος να αναπτυχθεί σε ένα αληθινό κράτος πρόνοιας που θα παρέχει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, επιβάλλεται, ανάμεσα σε άλλα, η άμεση στήριξη και ο εκσυγχρονισμός της ειδικής εκπαίδευσης με δημιουργία νέων θέσεων για σχολικούς συνοδούς για παιδιά με αναπηρίες, πρόσληψη ειδικών εκπαιδευτικών, αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων (ειδικών μονάδων), υποστηρικτική τεχνολογία και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες.

Γραφείο Τύπου

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΟΙΑ

Εκφράζω τις  ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και τους εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τη θετική ανταπόκριση και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν κατά τη σημερινή συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσα για τροποποίηση του «Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου».

Η πρόταση νόμου, που έγινε ομόφωνα αποδεχτή, αφορούσε την τροποποίηση του  «περί ποινικής δικονομίας νόμου» με σκοπό τα ποινικά αδικήματα ήσσονος σημασίας να καταγγέλλονται εγκαίρως, να εξετάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Αστυνομία και να καταχωρούνται το συντομότερο δυνατό στο  Δικαστήριο, συμβάλλοντας έτσι  στην αποφόρτιση των Δικαστηρίων αλλά και της Αστυνομίας από υποθέσεις που συσσωρεύονται και χρονίζουν.

Παράλληλα προστατεύεται και ο πολίτης διότι είναι απαράδεκτο να καταχωρούνται ποινικές υποθέσεις για ήσσονος σημασίας ποινικά αδικήματα μετά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη τους, παραβιάζοντας έτσι το ανθρώπινο δικαίωμα της σύντομης και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης.

 

Λευκωσία, 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΗΛΙΑΣ

Σε σχέση με την ελευθεροποίηση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, δυστυχώς υπάρχει, όπως έχει φανεί, πρόβλημα με περαιτέρω καθυστέρηση γύρω στους 18 με 20 μήνες.

Πέρα του γεγονότος ότι το πλαίσιο της κανονιστικής ρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου φαίνεται να έχει καθυστέρηση γύρω στους 3 μήνες σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το λογισμικό, μας παίρνουν πίσω άλλους 18 μήνες. Ως εκ τούτου αυτό το θέμα είναι σοβαρό από την άποψη ότι ενδέχεται να δεχθούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σοβαρό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από την Κυβέρνηση ώστε να βρεθούν οι τρόποι για να αποφευχθεί αυτό το πρόστιμο.

Όσον αφορά το ζήτημα που συζητήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της ενδεχόμενης δυνατότητας της Κυβέρνησης και του Κράτους να προχωρήσει σε μείωση των τιμών των καυσίμων, δυστυχώς έχει υπάρξει μια αρνητική προσέγγιση από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών ότι αυτό δεν θα μπορεί να επιτευχθεί λόγω των δημοσιονομικών πλαισίων και προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.

Όπως έχει αναφερθεί η Ε.Ε επιβάλει μίνιμουμ φόρο κατανάλωσης 33 σεντ ανά λίτρο στο καύσιμο πετρελαίου ενώ εμείς το έχουμε σε φόρο κατανάλωσης 47,5 σεντ ανά λίτρο. Το κατώτατο ποσό τιμής της βενζίνης που επιβάλλει η Ε.Ε. είναι τα 35 σεντ ανά λίτρο, ενώ εμείς επιβάλλουμε πάλι 47,5%. Δυστυχώς, έχουμε συζητήσει και άλλες φορές στην Επιτροπή Εμπορίου το θέμα που αφορά την χειραγώγηση των τιμών των καυσίμων από το ολιγοπώλιο που υπάρχει.

Παρά το ότι σε αυστηρούς κανόνες ελεύθερου ανταγωνιστικού εμπορίου των καυσίμων, ο καταναλωτής μπορεί να επωφεληθεί  πραγματικά από τις μειώσεις των τιμών, στην Κύπρο ενώ οι διεθνείς τιμές μειώνονται, οι τιμές παραμένουν στάσιμες. Και από την άλλη, όταν αυξηθούν οι τιμές, αυξάνονται κατακόρυφα οι λιανικές τιμές των καυσίμων.

Το σοβαρότερο πρόβλημα όμως σε σχέση με τα καύσιμα είναι ότι υπάρχει μια σοβαρή αδράνεια εκ μέρους της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που παρατηρείται με την προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα παρά του ότι διαπιστώνεται από πλευράς κράτους  αυξημένη κίνηση προς τα κατεχόμενα τους τελευταίους μήνες.

Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι που μπορούν να ανατρέψουν και να ανακόψουν αυτήν τη ροή και παράλληλα πώς μπορούν να επιβληθούν σοβαρά πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι προμηθεύονται από τα κατεχόμενα παράνομα καύσιμα.

 

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2018

 

Κωστής Ευσταθίου

Οφείλω να συγχαρώ  τoν κ. Wolfgang Schroeder της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ο οποίος επικοινώνησε μαζί μου προσωπικώς και μου ανέφερε ότι δεν προτίθεται να μεταβεί στα κατεχόμενα ούτε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ της ντροπής στο Αββαείο του Πελαπάϊς. Ο κ. Wolfgang μου διευκρίνισε ότι όντως είχε δεχθεί πρόσκληση στην οποία δεν είχε απαντήσει οριστικώς περί της συμμετοχής του ή όχι και ότι ο ίδιος βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να του αποδοθούν λόγω της σαφούς δήλωσης του ότι επιθυμία του είναι μια ελεύθερη Κύπρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές σ’ ένα δημοκρατικό κράτος, ο λαός του οποίου δε θα χωρίζεται με βάση εθνικά, φυλετικά, γλωσσικά κριτήρια χωρίς τον τουρκικό στρατό κατοχής.

 

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2018