ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

ΓΕΣΥ

Παρά την πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Υγείας και της ΠΑΣΥΚΙ, θεωρούμε πως εάν δεν προηγηθεί της αυτονόμησης μία σωστή αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, η κατάρρευση του δημόσιου τομέα θα είναι, πλέον, βέβαιο γεγονός.

Για ακόμα μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σοβαρή αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων στη βάση των πιο κάτω συγκεκριμένων σταδίων:

 • Αποσυμφόρηση των νοσοκομείων,
 • Ίδρυση νέων  κλινικών ανά ειδικότητα σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν σε παγκύπρια κάλυψη,
 • Κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό,
 • Μελέτη για τις ανάγκες σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης του δημόσιου τομέα της υγείας μελλοντικά ή της ιδιωτικοποίησής του δεν θα έχει τις ίδιες συνέπειες όπως στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών ή του Συνεργατισμού, αλλά πολλαπλάσιες και πλέον επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, εάν και εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να την ακολουθήσει.

Λευκωσία, 24 Μαΐου 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Μεταβαίνει αύριο στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, για να συμμετάσχει ως κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Σύγχρονοι Δημοκράτες με θέμα «Αιγαίο, Κύπρος, Ευρώπη, Εθνική Προοπτική».

Λευκωσία, 22 Μαΐου 2018

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

Κατόπιν πρόσκλησης από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αρμενίας, μεταβαίνει αύριο στην Αρμενία αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας.

 

Λευκωσία, 22 Μαΐου 2018

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ι. Παπαδόπουλο, στο Σπίτι της Ευρώπης

Στη λύση του Κυπριακού η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος

Παρόλο που ήταν μια πρώτη, στην ουσία εθιμοτυπική, συνάντηση με το νέο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, τον κ. Παπαδόπουλο, εντούτοις είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το πώς η Ε.Ε. θα μπορέσει να αναβαθμίσει ενδεχομένως το ρόλο και τη συμμετοχή της τόσο στα ζητήματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού, όσο και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως οικονομικά, εμπορικά και τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά μου έχω μεταφέρει κυρίως τις θέσεις της ΕΔΕΚ για το πώς βλέπουμε η Ε.Ε. να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ ήταν από τους πρωταγωνιστές, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ευρώπης, για την ένταξη της Κύπρου τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Αφενός μεν για την Ε.Ε. για να υπάρξει μια περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην προοπτική της λύσης του Κυπριακού, η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και όσον αφορά τα θέματα της ένταξης στην Ευρωζώνη. Και αυτό γιατί η ενιαία οικονομία και κυρίως το κοινό νόμισμα θα αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο που θα βοηθήσει και αυτό στην επίλυση του κυπριακού.

Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών, ανταλλαγή ενημέρωσης και από την πλευρά της ΕΔΕΚ, της μεταφοράς θέσεων και απόψεων που έχουν ακριβώς σχέση τόσο με θέματα της Ε.Ε. όσο και με θέματα της Κύπρου.

 

 

Λευκωσία, 21 Μαΐου 2018

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό ως προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και για την αποφυγή κατάρρευσης στο μέλλον, όπως έγινε με τις Κυπριακές Αερογραμμές και με τον Συνεργατισμό, είναι ότι επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει η σωστή, η ορθολογική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας για να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του ως η ραχοκοκαλιά εφαρμογής του συστήματος.

Η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 1. Αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, κύρια στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 2. Καθορισμό των αναγκών σε αριθμό κλινικών ανά ειδικότητα ώστε να καλύπτεται με επάρκεια το σύνολο της επικράτειας (δεν είναι δυνατό για παράδειγμα ο δημόσιος τομέας να μην διαθέτει ολοκληρωμένο ογκολογικό τμήμα, να διαθέτει μία μόνο νευροχειρουργική κλινική).
 3. Να καλυφθούν οι ανάγκες του σε ιατρικό εξοπλισμό ώστε να καταστεί δυνατή η αναβαθμισμένη προσφορά έγκαιρης διάγνωσης και περίθαλψης (δεν είναι δυνατόν ο δημόσιος τομέας να καλύπτεται μόνο από ένα μαγνητικό τομογράφο).
 4. Καθορισμός των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι αδύνατη η αξιόπιστη κοστολόγηση των υπηρεσιών χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω παραμέτρων. Επιπρόσθετα λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής τη διενέργεια οποιασδήποτε μελέτης για αυτά από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω προϋποθέσεων η προσπάθεια εφαρμογής του ΓεΣΥ θα είναι αίολη και η κατάρρευσή του πολύ πιθανή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και κύρια όλων αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

 

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2018

 

Κατεχόμενα

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με τη χρηματοδότηση του κατοχικού καθεστώτος, σημειώνουμε πως όσο η χρηματοδότηση της Ε.Ε. προχωρεί για τη δημιουργία δήθεν υποδομών και για τη συγκάλυψη των εγκλημάτων που έγιναν το 1974, στην ουσία απομακρύνεται και το ενδεχόμενο της όποιας μορφής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζει και τις παράλογες απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος.

 

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2018

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Η Τουρκία να Αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που Διέπραξε

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στις 350 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, θύματα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εις βάρος τους από τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ Ατατούρκ.  Η ποντιακή γενοκτονία υπήρξε συνέχεια εκείνης των Αρμενίων που μόλις είχε προηγηθεί, ενώ ακολούθησε η εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και άλλων Χριστιανικών ομάδων.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων γίνεται όλο πιο  γνωστή διεθνώς,  ενώ έχει αναγνωριστεί επίσημα από μικρό έστω αριθμό κρατών, αλλά και Πολιτείες του κράτους των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής καθώς και της Αυστραλίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πιεστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Η αποδοχή και η αναγνώριση εκ μέρους της, όπως έπραξε και η Γερμανία,  θα αποτελέσει και ένα φραγμό στο να τις επαναλάβει στο μέλλον.

Το  ελληνικό και το κυπριακό κράτος έχουν ευθύνη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης. Είναι πολύ σημαντικό η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας  να διασυνδεθεί με την υποχρέωση της για αναγνώριση τόσο της ποντιακής όσο και της αρμενικής γενοκτονίας.

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Μαΐου, στα γραφεία της ΕΔΕΚ, συνάντηση του Προέδρου της Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Σιζόπουλο για τις προσπάθειες που καταβάλει η αστυνομική δύναμη για τη πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, και ειδικότερα για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών. Επίσης αναφέρθηκε στην συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της αστυνομίας, καθώς και στην προώθηση νομοσχεδίου στη Βουλή για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπό αυστηρούς όρους και εγγυήσεις, με στόχο πάντα την εξιχνίαση του οργανωμένου εγκλήματος.  Τέλος, ο Υπουργός ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ για την εν γένει  θετική της στάση απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλει το Υπουργείο του και η Αστυνομική Δύναμη.

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Νικολάου για την ενημέρωση που έτυχε, συνόψισε τρεις παραμέτρους των οποίων η υλοποίηση θα συμβάλει στην πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Αστυνομίας:

 • Να απεγκλωβιστεί η Αστυνομία από επουσιώδεις υπηρεσίες, προκειμένου να αξιοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών στην πάταξη του εγκλήματος.
 • Να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης επιπρόσθετου προσωπικού, και
 • Να δημιουργηθεί ειδικό Σώμα Ασφαλείας για την φύλαξη των αεροδρομίων  και άλλων νευραλγικών δημόσιων χώρων προκειμένου, μεταξύ άλλων, οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των αεροδρομίων να επιστρέψουν στην Ε.Φ και να συμβάλουν στη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας της δύναμης.

Λευκωσία,  18 Μαΐου 2018

ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΗΛΙΑΣ

Επιβεβλημένη ανάγκη η ουσιαστική βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου

Με αφορμή  και το νέο θανατηφόρο δυστύχημα ως ΕΔΕΚ, παρόλο που χαιρετίζουμε την εξαγγελία της κυβέρνησης για την έναρξη των εργασιών του νέου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει την Πάφο με την Πόλη Χρυσοχούς, εντούτοις, θεωρούμε, επιβεβλημένη ανάγκη την ουσιαστική βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου ώστε να μπορέσει να αντέξει την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση μέχρι την ολοκλήρωση του νέου δρόμου.

Θεωρούμε ότι, τα ποσά που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου σε ορισμένα σημεία, δεν είναι αρκετά για να επιλύσουν τα προβλήματα του δρόμου και θεωρούμε ότι θα πρέπει και τα επόμενα χρόνια να υπάρχουν κονδύλια στους προϋπολογισμούς του κράτους για την περαιτέρω βελτίωση του δρόμου με διαπλατύνσεις και ευθυγραμμίσεις.

 

Λευκωσία. 18 Μαίου 2018

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Στην σημερινή του συνέντευξη με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στο χώρο της δημόσια υγείας ο αρμόδιος Υπουργός μίλησε αόριστα και με διάθεση να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια. Είναι ένα πράγμα οι στατιστικές και οι αριθμοί, και άλλο η πικρή καθημερινή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο Κύπριος ασθενής.

Είναι φανερό από τη συνέντευξη του Υπουργού ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας του οποίου η εφαρμογή είναι αμφίβολη. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το Σχέδιο είναι η αυτονόμηση των νοσοκομείων η οποία όμως για να επιτευχθεί θα πρέπει πρώτα να αναδιοργανωθούν με:

 • ίδρυση και λειτουργεία των απαραίτητων κλινικών
 • την συμπλήρωση του αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού
 • και κάλυψη τους με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό.

                                                                                          Λευκωσία, 17 Μαΐου, 2018