ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

ΓΕΣΥ

Όπως είναι γνωστό συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2018.

Σημειώνω ότι από τις απαντήσεις του Υπουργού Υγείας επιβεβαιώθηκε ότι μέχρι στιγμής, από τον περασμένο δηλαδή Ιούνιο που ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεν έγιναν μελέτες για τον καθορισμό των αναγκών του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα υγείας. Δηλαδή ως προς τον αριθμό των απαιτούμενων κλινικών και του εξοπλισμού. Τονίζω πως ο δημόσιος τομέας υγείας θα πρέπει να αποτελεί και τον στυλοβάτη του Γενικού Σχεδίου Υγείας, για να μπορεί να προσφέρει σε ολόκληρη την επικράτεια ομοιόμορφες υπηρεσίες στους πολίτες.

Η απουσία αυτής της μελέτης εκτιμούμε ότι θα καταστήσει αδύνατη την ορθή εφαρμογή της αυτονόμησης των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Επίσης θέλω να υπενθυμίσω ότι η σημερινή κυβέρνηση, ενώ είχε αναλάβει την ευθύνη έναντι του μνημονίου να εφαρμόζει το ΓΕΣΥ από το 2016, σήμερα, όχι μόνο δεν έχει εφαρμοστεί και δεν έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόνοια, αλλά ούτε έχει γίνει οποιαδήποτε μελέτη η οποία όπως ανέφερα να καθορίζει τις ανάγκες ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις αυξημένες ανάγκες.

Αντί αυτού η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή τον περασμένο Ιούνιο ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ.

Να υπενθυμίσουμε όμως ότι νομοσχέδιο για το ΓΕΣΥ ψηφίστηκε και το 2001 αλλά μέχρι σήμερα ΓΕΣΥ δεν είδαμε.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τους πανηγυρισμούς και ας εστιάσει την προσοχή της στην υλοποίησή του μέσα από σωστό προγραμματισμό και μέσα από σωστές μελέτες, κοινωνικά ευαισθητοποιημένες.

Λευκωσία, 23 Νοεμβρίου 2017

Προκόπης Παυλόπουλος

Χαιρετίζουμε τα όσα ανέφερε στη χθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε:

« […] η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό καθεστώς τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και εγγυητριών δυνάμεων. Και δημιουργήθηκε, αυτονοήτως, ως καθαρώς μεταβατικό […]. Η διαιώνιση του μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού, σε περίπτωση εισβολής σ’ αυτό εκ μέρους οιουδήποτε τρίτου κράτους, το τελευταίο θα μπορούσε να επικαλεσθεί το προηγούμενο της Κύπρου για να θεμελιώσει «δικαιώματα» παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα πιο αποτελούν μια ξεκάθαρη απάντηση σε όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια λύση που θα προνοεί παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και εγγυήσεων μετά τη λύση του κυπριακού.

Θυμίζουμε πως οι Δυνάμεις της Αλλαγής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στη “Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Λύση του Κυπριακού” στο κεφ. 7.1 σελ. 23 δηλώνουν ξεκάθαρα:

  • Πλήρης και μόνιμη κατάργηση οποιουδήποτε επεμβατικού ή εγγυητικού δικαιώματος τρίτης χώρας που θα αφορά είτε το σύνολο είτε τμήμα της Κυπριακής επικράτειας.
  • Τα επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα πρέπει να καταργηθούν πριν από την παραπομπή της Συμφωνίας λύσης σε δημοψήφισμα. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη Συνθήκη Συμμαχίας του 1960.
  • Πλήρης αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων από το νησί πριν την έναρξη εφαρμογής της λύσης.

Λευκωσία, 23 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση για την ισότιμη κατανομή των βαρών της κατοχής και το κόστος από την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών, υπενθυμίζουμε τις προτάσεις των Δυνάμεων της Αλλαγής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου και τα μέτρα στήριξης του προσφυγικού κόσμου.

Θυμίζουμε πως ανάμεσα στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών με τη δυνατότητα ετήσιας στήριξης, ως μέρος της οφειλόμενης αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε το 1978, για πρώτη φορά, από την ΕΔΕΚ και επανακατατέθηκε εκ νέου και πρόσφατα. Η πρόταση αποσκοπεί στη στήριξη των ιδιοκτητών της κατεχόμενης γης μας, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη Επιτροπή Περιουσιών των κατεχομένων ή της εκποίησης της ακίνητης τους περιουσίας, να προσφεύγουν στο «Ταμείο Στήριξης», το οποίο και θα τους στηρίζει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

Πέρα από τα πιο πάνω, όπως πολλές φορές τονίσαμε, επιβάλλεται η επαναφορά στοχευμένων προγραμμάτων τα οποία θα στηρίξουν και την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς επίσης και στεγαστικά προγράμματα για οικογένειες που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Λευκωσία, 23 Νοεμβρίου 2017

ΤΕΛΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Σε ότι αφορά τα αποχετευτικά τέλη και τον φόρο που καταβάλλεται στις δημοτικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαναλαμβάνουμε και πάλι τη θέση της ΕΔΕΚ πως αυτά δεν πρέπει να καταβάλλονται με βάση την αξία του ακινήτου που ανά πάσα στιγμή μεταβάλλεται ανάλογα με την αξία της αγοράς προς τα πάνω. Και αυτό επειδή αυτός ο τρόπος υπολογισμού των τελών οδηγεί σε δυσμενή οικονομική κατάσταση τους μισθοσυντήρητους συνταξιούχους αλλά και όσους ανήκουν στα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Όλο αυτό σε συνδυασμό με το ότι περίπου το 28% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω ή πολύ κοντά στο όριο της φτώχιας, επιβάλλει την άμεση διαφοροποίησή του.

Θυμίζουμε πως η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοεί τον υπολογισμό των αποχετευτικών τελών στη βάση της κατανάλωσης του νερού του κάθε νοικοκυριού.

Λευκωσία, 23 Νοεμβρίου 2017

Η περέικλιστη πόλη της αμμοχώστου

Ανεξάρτητα αν ευσταθούν ή όχι οι πληροφορίες που φτάνουν από τα κατεχόμενα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αυτό που είναι πλέον δεδομένο είναι ότι το κατοχικό καθεστώς υποστηριζόμενο από την Τουρκία προχωρεί στη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση, παρά τις συνεχόμενες προκλήσεις που έρχονται από το κατοχικό καθεστώς, μέχρι στιγμής πέρα από διακηρύξεις δεν έλαβε κανένα πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Από τις 7 Αυγούστου ζητήσαμε μέσω επιστολής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα και να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε καμία απολύτως απάντηση.

Διαπιστώνουμε πως με αυτές τις πράξεις και με αυτή την στάση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγεί τον τόπο στην διχοτόμηση.

 

 

Λευκωσία, 22 Νοεμβρίου 2017

edek green

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» καθώς και η δημόσια παραδοχή του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Πετρίδη, επιβεβαιώνουν πως τόσο ίδιος όσο και το εκλογικό επιτελείο του Προέδρου Αναστασιάδη, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά την εξουσία που έχουν, εμπλέκουν τους δημοσίους υπαλλήλους στην προεκλογική εκστρατεία.

Αυτές οι πρακτικές είναι πρωτόγνωρες και εκτός νομιμότητας.

Αν οι Υπουργοί θέλουν πράγματι να βοηθούν τους πολίτες και να απαντούν στις απορίες τους, μπορούν να το κάνουν από το Υπουργείο τους σεβόμενοι και τον θεσμό αλλά και τους πολίτες και όχι σε εκλογικά επιτελεία.

Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά:

Για πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει την κατάχρηση εξουσίας που της ανέθεσε ο λαός και να προάγει την κομματοκρατία εμπλέκοντας αυθαίρετα υπουργούς και δημοσίους υπαλλήλους στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου της Δημοκρατίας;

 

 

Λευκωσία, 22 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι διακρατικές συνεργασίες και συμφωνίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι σημαντικό να υπάρχει μια κοινή γραμμή στα ενεργειακά ζητήματα διότι αυτή ενισχύει τη γεωστρατηγική αξία των δύο χωρών και δημιουργεί συνθήκες αποτελεσματικής αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού εις βάρος της Κύπρου.

Όλα τα ενεργειακά προγράμματα και διακρατικές συμφωνίες παρόλο που είναι σωστές δράσεις, βρίσκονται εν αμφιβόλω από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητεί μία λύση τουρκικών προδιαγραφών στην οποία, διαμέσου των Τουρκοκυπρίων, η Τουρκία θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του Κυπριακού κράτους.

Εάν θέλουμε αυτές οι διακρατικές συμφωνίες να προχωρήσουν προς όφελος του Κυπριακού λαού, πρέπει να φροντίσουμε η λύση να είναι τέτοια που να ενισχύει και όχι να ακυρώνει αυτές τις προσπάθειες.

 

 

Λευκωσία, 22 Νοεμβρίου 2017

απογραφη πληθυσμου

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας και σημειώνουν την αύξηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα τα τελευταία δέκα χρόνια στις 68.000, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που υπάρχουν για την ανεξέλεγκτη παραχώρηση «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα, αναρωτιόμαστε τι περιμένουν αυτοί που επικαλούνται τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 για να καταθέσουν αίτημα για απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα.

Θυμίζουμε πως η απογραφή πληθυσμού προβλέπεται στις ομόφωνες αποφάσεις του 2009 αλλά μέχρι στιγμής το αίτημα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί.

 

Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επιτέλους κάποιοι έχουν συνειδητοποιήσει την αξία της αξιοποίησης των εμπλεκομένων συμφερόντων κάτι το οποίο στο παρελθόν χλεύαζαν και απέρριπταν.

Τα όσα έχουν συμφωνηθεί τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής για τα ενεργειακά και τα υπόλοιπα εμπορικά θέματα είναι αποφάσεις και ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση.

Ελλάδα και Κύπρος στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα όσο το δυνατό περισσότερο με κύριο στόχο την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής μας θέσης ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τον τουρκικό επεκτατισμό και προκλήσεις.

Παρόλα αυτά όλες αυτές οι κατά τα άλλα θετικές ενέργειες  κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ως χάρτινος πύργος από τις πρόνοιες και τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί ως λύση του κυπριακού. Πρόκειται για πρόνοιες που αν γίνουν αποδεκτές στην ουσία θα καταστήσουν την Τουρκία καθοριστικό παράγοντα στη λήψη αποφάσεων  και στη διαμόρφωση αυτών των πολιτικών.

Είναι για ακόμα μια φορά που τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλοι όσοι υποστηρίζουν αυτή τη λύση στην οποία περιλαμβάνονται η εκ περιτροπής προεδρία, η αριθμητική εξίσωση, το βέτο των Τουρκοκυπρίων, η παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους και ο γεωγραφικός διαχωρισμός στη βάση εθνοτικής προέλευσης, πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αν όντως θέλουν οι θέσεις τους στο κυπριακό να ταυτίζονται με τις τριμερείς και διμερείς συνεργασίες που έχει η Κύπρος.

 

Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2017

LOBBY FOR CYPRUS

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα ο κ. Θεοδώρου τόνισε πως το Lobby for Cyprus παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα  αληθινά ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος χωρίς διαχωρισμούς, όπου θα προνοεί την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων καθώς και το δικαίωμα επιστροφής όλων των  προσφύγων, χωρίς όρους και περιορισμούς.

Τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Θεοδώρου βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση και μας βρίσκουν πλήρως σύμφωνους.