ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στην κοινή αντικατοχική εκδήλωση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

 

Σε μια περίοδο όπου επιχειρείται συστηματικά η παραχάραξη της ιστορίας, με τους ενόχους  να αθωώνονται και τους αθώους να ενοχοποιούνται, οφείλουμε με θάρρος, αντικειμενικότητα και διεισδυτικότητα να καταγράψουμε τα αίτια και τα αιτιατά που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, τις συνέπειες της οποίας, εξακολουθούμε να βιώνουμε και σήμερα, επικίνδυνες, όσο ποτέ άλλοτε.

Μόνο η ιστορική αυτογνωσία μπορεί να διορθώσει την πορεία-μας, να ανατροφοδοτήσει τους στόχους-μας και να μας οδηγήσει στην επιδιωκόμενη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Μοιραία αυτές τις μέρες η μνήμη ταξιδεύει στη γένεση και τους υπευθύνους της τραγωδίας. Επαναφέρει στη μνήμη-μας τους ολιγάριθμους Ελληνόφωνους προδότες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η σκέψη στρέφεται με οργή προς τους χουντικούς δεσμώτες του Ελληνικού λαού οι οποίοι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα αποφάσεων και σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ άνοιξαν τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, που δεν μπορούσε να πατήσει την Κύπρο εάν η προδοσία δεν άφηνε αφύλακτες τις ακτές της Κερύνειας. Το τουρκικό ασκέρι το έφερε η προδοσία και η εθελούσια παράδοση εδαφών.

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήσαν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Ήσαν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε μετά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υπονόμευση που επιχείρησε η τουρκοανταρσία του 1963. Αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διπλής ένωσης.

Παράλληλα εξυπηρετείτο με τον καλύτερο τρόπο ο σταθερός γεωστρατηγικός στόχος της Τουρκίας για επανάκτηση της Κύπρου, όπως αυτός διαμορφώθηκε από τις αρχές της 10ετίας του 1950 στη βάση των εκθέσεων του Νιχάτ Ερίμ και περιλάμβανε:

 1. Οι διεκδικήσεις στην Κύπρο θα πρέπει να στηρίζονται σε πολιτικούς λόγους χωρίς να διαταράσσονται οι σχέσεις με τη Μ. Βρετανία.
 2. Στο νησί υπάρχουν δύο διαφορετικές εθνικές κοινότητες, η κάθε μία από τις οποίες έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η λύση θα αποφασισθεί με ξεχωριστά δημοψηφίσματα.
 3. Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί με την μετακίνηση ελληνικού πληθυσμού για να υπάγεται στη διοίκηση της επιθυμίας-του, αλλά και για να μην καταπατούνται τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας που είναι μειοψηφία, και επίσης να διασφαλίζεται η ασφάλεια της Τουρκίας.
 4. Η Τουρκία θα πρέπει να καθορίσει την προσφορότερη μορφή διχοτόμησης, λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά και στρατιωτικά-της συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα των Τ/Κυπρίων. Στην ασφάλεια της περιοχής που θα παραχωρηθεί στους Ρωμιούς (‘Έλληνες) της Κύπρου, θα πρέπει να συμμετέχει και η Τουρκία γιατί το θέμα σχετίζεται τόσο με την ασφάλεια της ίδιας, όσο και με αυτή της Μ. Ανατολής.
 5. Πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε το σύνολο του τουρκικού πληθυσμού να μπορεί να αυξηθεί στο ποσοστό που ανερχόταν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε δεν θα υπάρχει ανησυχία για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου, είτε για τη διχοτόμηση.

Η προδοσία της περιόδου 1967 – 1974 με πρωταγωνιστές την στρατιωτική χούντα των Αθηνών και τους συνοδοιπόρους-τους στην Κύπρο, κυρίως τον Γρίβα και την ΕΟΚΑ Β΄,

η αποχώρηση της ελληνικής Μεραρχίας το Γενάρη του 1968,

η εμφύλια διαμάχη που καλλιέργησαν στον κυπριακό ελληνισμό και

το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, οδήγησαν στην τουρκική εισβολή του 1974 και έδωσαν στην Τουρκία ισχυρό πλεονέκτημα για να εκπληρώσει τους στόχους-της.

Παράλληλα με την προώθηση της λύσης της ΔΔΟ μέσα από τις πρόνοιες που θα περιλαμβάνει όπως

 • Εκ περιτροπής προεδρία και βέτο σε όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
 • Αριθμητική εξίσωση στη Γερουσία και ξεχωριστή πλειοψηφία για την έγκριση όλων των νομοθετημάτων
 • Ειδικές πλειοψηφίες στη Βουλή για τη λήψη αποφάσεων
 • Αριθμητική εξίσωση στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε περίπτωση ισοψηφίας να προεδρεύει ξένος δικαστής και να έχει νικώσα ψήφο
 • Αριθμητική εξίσωση και εκ περιτροπής προεδρία στις περισσότερες ρυθμιστικές αρχές του κράτους όπως ΕΔΥ, Κεντρική Τράπεζα, Νομική Υπηρεσία κ.α.
 • Τη δυνατότητα τα συνιστώντα τμήματα να υπογράφουν συμφωνίες οικονομικής και επενδυτικής φύσης με άλλα κράτη

θα τις δίνεται η δυνατότητα δια μέσου του τ/κυπριακού συνιστώντος τμήματος να ελέγχει τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους. Με την στρατιωτική ισχύ που διαθέτει θα μπορεί όποια στιγμή αποφασίσει να το οδηγήσει σε κρίση, σε διάλυση ή/και σε προσάρτηση.

Εξεύρεση λύσης στη βάση των παραπάνω δεδομένων στην ουσία θα αποτελέσει τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας

Η 5μερής Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον περασμένο χρόνο, αποτέλεσε ακόμα μια ολέθρια υποχώρηση της πλευράς-μας. Στην ουσία υποβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο κοινότητας και την εξίσωσε με την τ/κυπριακή. Την ίδια στιγμή αλλοιώνεται η πραγματική υφή του κυπριακού από πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης.

Στην 5μερή η διαδικασία κατέρρευσε κάτω από το βάρος της τουρκικής αδιαλλαξίας. Άφησε όμως ως κληροδότημα το πλαίσιο από 6 σημεία το οποίο κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση για συζήτηση και σε περίπτωση συμφωνίας υπογραφή «ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας».

Η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επέβαλε η Τουρκία.

Η αποδοχή-του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Η υπογραφή ενδιάμεσης στρατηγικής συμφωνίας θα καταστρατηγήσει και την αρχή που έγινε αποδεκτή, ότι «τίποτα δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα»

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 42 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη. Οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά-τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού-τους ρόλου στην περιοχή.

Η αναβάθμιση μπορεί να στηριχθεί σε τρείς βασικούς πυλώνες:

Τον Πολιτικό

Με επικέντρωση την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ

Όσον αφορά  την Ε.Ε. η στόχευση πρέπει να αφορά την παρεμπόδιση οποιασδήποτε αναβάθμισης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία.

Το πολιτικό πλαίσιο αυτής της τακτικής πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και την υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το Σεπτέμβριο του 2005.

Όσον αφορά τον Ο.Η.Ε. την αξιοποίηση αποφάσεων της Γ.Σ. και του Σ.Α. με επίκεντρο το αίτημα για σύγκλειση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με τη συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Σ.Α. της Ε.Ε. των εγγυητριών χωρών και της Κ.Δ. με μοναδικό θέμα την υλοποίηση των αποφάσεων των Η.Ε. για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού και συγκεκριμένα

 • Την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων
 • Την κατάργηση των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας
 • Τον επαναπατρισμό των εποίκων, και
 • Την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας

Τον ενεργειακό

Η προσεκτική και πολυεπίπεδη αξιοποίησή-του θα υποβοηθήσει στη μερική εξισορρόπηση των συμφερόντων των δυνάμεων που εμπλέκονται στην περιοχή.

Με βάση αυτά τα δεδομένα Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να σχεδιάσουν τη  δική-τους τακτική και με προσεκτική και αναβαθμισμένη κλιμάκωση να προωθήσουν την υλοποίησή-της. Οι προτάσεις-μας είναι συγκεκριμένες

 • Περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τις άλλες χώρες της περιοχής, ώστε αυτές πέραν της εκμετάλλευσης να περιλαμβάνουν και εμπορικούς και γεωστρατηγικούς τομείς
 • Εμπλοκή ισχυρών εταιριών στην εκμετάλλευση με προηγούμενη διερεύνηση οι κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται να προσφέρουν κάλυψη έναντι των τουρκικών προκλήσεων
 • Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου
 • Άμεση ενεργοποίηση της κατασκευής του αγωγού Αν. Μεσογείου (EastMed) για  μεταφορά Φ.Α. στην Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς για αγωγό μέσω Τουρκίας, θα προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην Κεντρική Ευρώπη και θα οδηγήσει σε μερική εξισορρόπηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων  αυτών των χωρών σε σχέση με την Τουρκία.

Τον στρατιωτικό

Η υλοποίηση των δύο προηγούμενων πυλώνων θα ενισχυθεί σημαντικά από ανάλογη στρατιωτική υποστήριξη, την οποία η Κύπρος αδυνατεί να προσφέρει.  Οι συνθήκες σήμερα προσφέρονται για στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και να ενισχυθεί η παρουσία του ελληνικού στρατού στην Κύπρο, τόσο αριθμητικά όσο και οπλικά.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα δεν πρέπει να περιορίσει το γεωστρατηγικό-της ρόλο στο χώρο των Βαλκανίων. Πρέπει να τον επεκτείνει στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Μπορεί να το επιτύχει αξιοποιώντας την Κύπρο. Λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν περιόρισαν αυτή τη δυνατότητα και ενίσχυσαν την τουρκική πολιτική.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού είναι κοινός. Η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο. Εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου.

Ο ραγιαδισμός, ο ευσεβοποθισμός και η ηττοπάθεια μόνο σε καταστροφική λύση μπορούν να μας οδηγήσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στη μαρτυρική  Κύπρο.

Στο όνομα των νεκρών αλλά και των ζώντων αγωνιστών της δημοκρατικής αντίστασης, στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, στα αθώα θύματα και τους παθόντες της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων. Δεν θα επιτρέψουμε να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών. Οφείλουμε να αγωνισθούμε και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική.

 

Λευκωσία, 17 Ιουλίου 2018

Ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από μέλη της ΕΟΚΑ Β'

Έστω και με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών επιτέλους η ηγεσία του ΕΛΑΜ απάντησε.

Παρατηρούμε ότι προσεκτικά και σκόπιμα η ηγεσία του ΕΛΑΜ αποφεύγει να αναφερθεί στο θέμα του προδοτικού πραξικοπήματος και της συνωμοτικής δράσης της Χούντας που οδήγησε στην καταστροφή της πατρίδας μας το 1974.

Η ηγεσία του ΕΛΑΜ κατά τρόπο σαφή οφείλει να απαντήσει:

 • καταδικάζει την παράνομη δράση της ΕΟΚΑ Β΄ και του Γρίβα;
 • καταδικάζει τη συνωμοτική συμπεριφορά της Χούντας και το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 το οποίο έφερε την τουρκική εισβολή και κατοχή;

Όταν η ΕΔΕΚ αγωνιζόταν εναντίον της κατοχής, όταν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από τις 23 Απριλίου 2003 είχε ταχθεί εναντίον της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, τα πλείστα στελέχη της ηγεσίας του ΕΛΑΜ ανήκαν σε κόμματα και οργανώσεις που υποστήριζαν το σχέδιο ΑΝΑΝ.

Δυστυχώς η σημερινή επένδυση με το μανδύα της εθνικοφροσύνης και του πατριωτισμού θυμίζει άλλες επικίνδυνες εποχές εκτροπής της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας.

Η ΕΔΕΚ είναι ένα υπεύθυνο σοσιαλιστικό και προοδευτικό κόμμα και δεν πρόκειται να προσαρμοστεί σε θέσεις κομμάτων τα οποία προέρχονται, δήθεν, από παρθενογένεση.

Το παρελθόν του καθενός σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον του.

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Κατανοούμε τις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ για το μη άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας. Παρόλα αυτά οφείλουμε να επαναλάβουμε πως πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν η κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσει την άποψή της.

Ως πολιτικούς λόγους επαναλαμβάνουμε αυτό που πολλές φορές τονίσαμε, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να γίνονται μονομερή ανοίγματα οδοφραγμάτων όταν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αρνούνται να ανοίξουν την δίοδο Πυροΐου και το οδόφραγμα Κοκκίνων, που ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει τους Ελληνοκυπρίους, αλλά εμμένει μόνο στο οδόφραγμα της Δερύνειας και Λεύκας Απλικίου.

Ως οικονομικούς λόγους επαναλαμβάνουμε πως με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ενισχυθεί περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, κάτι που θα οδηγήσει σε σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής με δική μας συμβολή. Συνεπώς η προοπτική επιστροφής της πόλης της Αμμόχωστου στους νόμιμους κατοίκους της θα εκμηδενιστεί.

Περαιτέρω, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τουριστική και επισιτική βιομηχανία της περιοχής. Ήδη με βάση σημερινές εκτιμήσεις των φορέων της περιοχής υπάρχει απώλεια μισού και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως από την  διημέρευση στην κατεχομένη Αμμόχωστο των τουριστών που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το άνοιγμα θα αυξήσει αυτό το ποσό και πέρα από τις σημαντικές οικονομικές απώλειες ενδεχομένως να οδηγήσει σε συρρίκνωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε αύξηση της ανεργίας. Τα όποια επιχειρήματα προβάλλονται για άνοιγμα του οδοφράγματος για δήθεν επικοινωνία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων είναι έωλα γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που θα ενισχυθεί είναι:

 • η οικονομική στήριξη της κατοχής,
 • το λαθρεμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών και
 • η περαιτέρω αύξηση της μεταφοράς προϊόντων από την Τουρκία μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές, κατά παράβαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους Κύπριους αγρότες και μικροεπαγγελματίες της περιοχής και όχι μόνο.

Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην, αύριο Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 07:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου (πλησίον οδοφράγματος Δερύνειας) με ομιλητή τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

 

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2018

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με την Ύπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαίκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι

Οι τέσσερις κατευθύνσεις που ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών από την κ. Μογκερίνι και οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό όμως που χρειάζεται είναι περαιτέρω δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών με κύριο στόχο τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής με βασικό στόχο:

 • την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων,
 • τον επαναπατρισμό των εποίκων και
 • την κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας

 

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 07.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου (πλησίον του οδοφράγματος Δερύνειας) η ΕΔΕΚ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος του Οδοφράγματος της Δερύνειας με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τους πολίτες.

Η εν λόγω εκδήλωση είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών που ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνου με έκδοση σχετικών ανακοινώσεων, ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής με φυλλάδια, κατ’ ιδίαν συζητήσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, όπου αναλύονταν οι κίνδυνοι από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Στόχος των πιο πάνω δράσεων είναι να γίνουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς κυβέρνησης και να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος.

Για την ΕΔΕΚ η διάνοιξη του οδοφράγματος Δερύνειας θα έχει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στους κατοίκους της περιοχής της Ελεύθερης Αμμοχώστου και αυτό επειδή:

 1. Σήμερα επισκέπτονται ημερησίως την κατεχόμενη περιοχή Αμμοχώστου περίπου 10.000 τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια περίπου μισού εκατομμυρίων ευρώ τη μέρα. Η διάνοιξη του οδοφράγματος σίγουρα θα διπλασιάσει αυτούς τους αριθμούς.
 2. Λόγω του χαμηλού κόστους και της απουσίας φορολογίας στα κατεχόμενα θα ενισχυθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των επαγγελματιών των ελεύθερων περιοχών.
 3. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα διευκολύνει τη σταδιακή ανάπτυξη της παραλίας της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα είναι η ταφόπλακα σε ενδεχόμενη επιστροφή της κλειστής περιοχής στους νόμιμους κατοίκους της.

Η ΕΔΕΚ έχει εγκαίρως ξεκαθαρίσει τη θέση της για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και την ίδια στιγμή έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν να περιοριστούν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που ήδη παρατηρούνται.

Περισσότερα για την εκδήλωση εδώ:

Λευκωσία, 17 Ιουλίου 2018

Περισσότερα για την εκδήλωση εδώ: https://bit.ly/2zDSi9Q

15-07-2018 ΜΒ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Πανιερώτατε,

Εξοχώτατε Πρέσβη ,

Κυρίες και κύριοι,

Έχουμε τη τύχη και την ατυχία ταυτόχρονα, να έχουμε καταγωγή από ένα νησί που βρίσκεται στην καρδιά πολλών, στην παράνομη και άνομη όρεξη άλλων, στην δια επιβολής δύναμης και στρατού κατοχική παρουσία άλλων και στην κυρίαρχη κατοχή εδάφους εντός της κρατικής οντότητας κάποιων άλλων.

Αυτοί όλοι οι «άλλοι» έχουν χώσει τα νύχια τους και νέμονται δικαιώματα ή καραδοκούν ως γύπες να αρπάξουν τη λεία τους από το μικρό νησί μας, τη Κύπρο, όχι διότι τους ενδιαφέρει η ευημερία των νόμιμων κατοίκων του νησιού, ούτε διότι θέλουν να έχουν κάποια εκτάρια γης παραπάνω. Αυτό, που μας κάνει πολυπόθητους είναι η κρατική μας οντότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και λόγω των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ελέγχει κρίσιμα σημεία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο που τη περιβάλλει, δηλαδή στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και στο FΙR.

Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στόχο της να ελέγξει ολόκληρη τη Κύπρο, στόχο που κατέγραψε και τροχοδρόμησε από το 1957 , όταν ανέθεσε στον Νεχιτ Ερίμ να ετοιμάσει στρατηγικό σχεδιασμό για την κατάληψη όλης της Κύπρου. Σχεδιασμός τον οποίο ακολουθεί και του οποίου τους στόχους επιδιώκει και δυστυχώς για εμάς, πετυχαίνει , μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλούμε.

Σημαδιακός ήταν ο Ιούλης του 1974, Κατά τον φίλο ποιητή Κυριάκο Τριχινά:

«Θύμησες έρχονται και φεύγουν κάθε Ιούλη στο μυαλό, φρικτές εικόνες γυροφέρνουν στης προδοσίας το γιαλό. Μπήκε ο Ιούλης και άρχισε η βαρυχειμωνιά, τα χελιδόνια χάθηκαν, άδειασε και η φωλιά».

Λιτά και περιεκτικά ο ποιητής μεταφέρει την εικόνα. Αναπόφευκτα τέτοιες μέρες η πληγή που παραμένει ανοιχτή 44 χρόνια, κάθε Ιούλη γίνεται και πιο βαθιά και αιμάσσουσα. Για όλους εμάς, που κάθε πρωί αντικρίζουμε τη σημαία του κατακτητή στον λαξεμένο Πενταδάκτυλο και για όλους εσάς που σαν προδομένα χελιδόνια αφήσατε τη φωλιά σας για να χτίσετε φωλιές σε άλλα χώματα, περιμένοντας την ώρα της κάθαρσης.

Σταθερός γεωστρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία Τουρκικού τόξου για να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο που είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία λόγω των ενεργειακών πηγών της Μ. Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και των θαλασσίων συγκοινωνιών, λόγω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο κατακτητής στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων επιχειρεί να μετατραπεί σε περιφερειάρχη με διεθνή εμβέλεια, να ενσωματώσει την Κύπρο ως τμήμα του ζωτικού του χώρου, και ω τραγικό, εισπράττοντας ταυτόχρονα εύσημα για δήθεν εποικοδομητική στάση.

Το δε θύμα, σύρεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου γιατί αρνείται να προσυπογράψει την εθελούσια διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να νομιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα.

Γιατί δεν δέχεται να καταστεί δεύτερης κατηγορίας μέλος της Ε.Ε., να απεμπολήσει πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, να νομιμοποιήσει τον εποικισμό και να προσυπογράψει τον αφελληνισμό πατρογονικών εστιών.

Και εμείς πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές, συναντιόμαστε φέτος, εδώ, στο WoodGreen, εδώ που χτυπά δυνατά η καρδιά των Κυπρίων Ελλήνων της διασποράς και 44 χρόνια μετά από την Τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλα τα παιδιά μας που αψηφώντας τους μεγάλους και δυνατούς, έδωσαν τον μεγάλο αγώνα για να έχουμε εμείς σήμερα το δικαίωμα να διεκδικούμε με αξιοπρέπεια την συνέχεια της κρατικής μας οντότητας, να έχουμε φωνή- ως κράτος μέλος- εντός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  να μπορούμε να προχωρούμε στο ενεργειακό μας σχεδιασμό και να συνάπτουμε συμφωνίες με τα κράτη της περιοχής και με ενεργειακούς κολοσσούς.

Να μου επιτρέψετε να πάρω τον χρόνο πιο πίσω για να αποτίνω φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες μας, της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου:

 • στα απλά παιδιά του λαού που χωρίς τυμπανοκρουσίες και θορύβους σήκωσαν στους νεανικούς τους ώμους το βάρος του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που οδήγησε στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας από τον αποικιακό ζυγό.
 • στους συνειδητούς αγωνιστές, που προστάτεψαν και διατήρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την τουρκική ανταρσία του 1963-64 και αντιστάθηκαν στις συνομωσίες της Ελληνικής χούντας, και
 • σε όλους όσοι, παρά την προδοσία το 1974 αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν για να μη παραδοθεί η πατρίδα μας στον τούρκο κατακτητή, γιατί αγάπησαν την πατρίδα και υπήρξαν εραστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε από το 1974 καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Η Τουρκία ως πολιτικά και στρατιωτικά κυρίαρχη απορρίπτει κάθε λογική λύση. Συστηματικά προωθεί με την ανοχή των κύκλων που προκάλεσαν την κρίση στην Κύπρο, το αρχικό της σχέδιο, το οποίο σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά και κορυφώνεται με την προσπάθεια για επιβολή της λύσης της ΔΔΟ για να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά όλη την Κύπρο, μέχρι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πλήρη ενσωμάτωσή της στην Τουρκία.

Εκ περιτροπής Προεδρία, Βέτο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, Αριθμητική εξίσωση στη Γερουσία, και ξεχωριστή πλειοψηφία για την έγκριση όλων των νομοθετημάτων, ειδικές πλειοψηφίες στη Βουλή για λήψη αποφάσεων, Αριθμητική ισότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε περίπτωση ισοψηφίας να προεδρεύει ξένος δικαστής με νικώσα ψήφο, εσωτερική ιθαγένεια, δικαίωμα μονομερούς σύναψης συμφωνιών με άλλα κράτη, στα συνιστώντα κρατίδια, είναι μόνο μερικές από τις πρόνοιες που συζητήθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών και αποτέλεσαν σημεία πλεύσης για την εσωτερική πτυχή του προβλήματος.

Η ουσία όμως του Κυπριακού προβλήματος βρίσκεται αλλού, για αυτό η επανατοποθέτηση του στις σωστές βάσεις, που είναι η εισβολή και η κατοχή και όχι η όποια πλαστή διένεξη μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, η αλλαγή πλαισίου δηλαδή και η μετατόπιση του κέντρου συζήτησης στη Διεθνή Πτυχή του Κυπριακού , είναι η μόνη οδός η οποία δημιουργεί δεδομένα επίλυσης του προβλήματος μέσα από πλαίσιο για μια βιώσιμη και λειτουργική μορφή λύσης. Εσείς εδώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόβλημα μας δεν είναι οι Τ/Κ, αλλά τα συμφέροντα της Τουρκίας στη περιοχή. Τα οδοφράγματα έχουν ανοίξει από το 2003 και δεν έχει παρατηρηθεί εχθρότητα ή τάσεις αλληλοεξόντωσης. Οι Τ/Κ , πλην μιας μικρής ομάδας ακροδεξιών εθνικιστικών στοιχείων , βρίσκονται υπο Τουρκική ομηρία, οικονομική, στρατιωτική, πολιτική. Κινδυνεύουν να αφανιστούν , με την συνεχή πολιτογράφηση Τούρκων εποίκων, πολλοί αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Μεταφέρω αυτολεξεί τη πρόσφατη αναφορά του ΓΓ της συντεχνίας των Τ/Κ δασκάλων ΚΤΟΣ, Σενερ Ελτζιλ:

«Κατά παράβαση της  συμφωνίας της Γενεύης του 1949, η Τουρκία συνεχίζει τη συστηματική μεταφορά πληθυσμού και δίδοντας < υπηκοότητες> συνεχίζει και τη πολιτική αλλαγή της πολιτικής μας βούλησης».

Για αυτό τους καλούμε να ενωθούν μαζί μας για ένα κοινό αγώνα για απελευθέρωση της κοινής μας πατρίδας. Απλά, θα πω, και κλείνω την αναφορά μου αυτή, ότι ο Βάσσος Λυσσαρίδης , σε πρόσφατη συνέντευξη του, είπε ό τι πριν το 1960 οι Τ/Κ ήταν απολίτικοι και συνυπήρχαμε όλοι ομαλά. Ήταν μετά που άρχισε το παιγνίδι του διαχωρισμού, το γνωστό ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ.

Φίλες και φίλοι,

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες προέκυψαν δύο νέα καθοριστικά δεδομένα στη περιοχή που ενίσχυσαν περισσότερο τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και την επεκτατική της πολιτική:

– η πιθανή όδευση αγωγών φυσικού αερίου από την Ευρασία προς την Ευρώπη και

-η ανεύρεση ΦΑ στη λεκάνη της Αν. Μεσογείου.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας και αυτά τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη περιοχή,  μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού  ρόλου της ΚΔ, μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεων με την Ελλάδα και τις γειτνιάζουσες χώρες, η διαμόρφωση δηλαδή ενιαίας πολιτικής Κύπρου -Ελλάδας και η σύναψη διευρυμένων τριμερών συμφωνιών που να περιλαμβάνουν πλην των ενεργειακών θεμάτων, και εμπορικούς και γεωστρατηγικούς τομείς, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου, η κατασκευή του αγωγού  EAST MED για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως και η εμπλοκή ισχυρών εταιριών που να διασφαλίζεται η κάλυψη τους -από όποιες Τουρκικές απειλές – από τις κυβερνήσεις των χωρών τους θα δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο τακτικής και στρατηγικής που θα διαμορφώσει νέες παραμέτρους στη προσπάθεια μας για λύση του Κυπριακού.

Τι ζητούμε; Το αυτονόητο.

-Την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

-την κατάργηση των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας

-τον επαναπατρισμό των εποίκων

-την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Γνωρίζουμε τη δυσκολία των καταστάσεων.

Είμαστε όμως αγωνιστές και κρατάμε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας του λαού. Όταν ξέρεις πώς να διεκδικήσεις , δημιουργείς και τις συνθήκες να καταφέρεις το μέγιστο δυνατόν των επιδιώξεων σου.

I would ask for your patience as I would like to conclude my speech in English, for those of us that are not very fluent in Greek.

Dear friends,

Since the beginning of its history, Cyprus’ significance was determined by its strategic position at the crossroads of three continents rather than by its small size – something which proved to be both a blessing and a misfortune.

All the communities of Cyprus lived peacefully together for centuries, intermingled throughout the island. There were 108 mixed villages and all the towns were made up of Cypriots of all communities. There was no area on the island that was inhabited solely by Greek Cypriots or Turkish Cypriots. Quite the opposite was the case. In every single district there were mixed populations of Greek Cypriots, who constituted the 80 percent majority, Turkish Cypriots who were 18 percent of the population and Armenians, Maronites and Latins who made up the remaining 2 percent. Religions, languages and cultures lived in harmony over the ages, enriching the Cypriot identity.

It was the divisive elements forced to be accepted and applied by foreign political forces in the 1960 Constitution and the expansionist policies of Turkey that brought the upheaval on the island that has been haunting us up to this day.

I feel the need at this point to talk briefly about our Turkish Cypriot compatriots, who constitute today a minority in the occupied area, since they are not more than 85 thousand while the settlers from Turkey have already exceeded 180 thousand. For every Turkish Cypriot there are more than two Anatolian Turks from the mainland.

The persisting secessionist actions of the Turkish Cypriot leadership and the Turkish military occupation constitute the two single basic obstacle that have prevented our Turkish Cypriot citizens from fully enjoying the benefits afforded by the European Union to its citizens.

Unfortunately, the Turkish Cypriot leadership, which remains under the full control of the 43,000 Turkish occupation troops continues to promote policies that do not serve the real interests of the Turkish Cypriots, but those of Turkey, the occupying power.

Cyprus invasion and occupation by Turkey, for 44 years, is a European and an international problem, and we demand that a just, viable and functional solution should be reached immediately. But obviously, there can be no solution which would include diminished sovereignty, occupation troops, settlers and third-party guarantees.

Any solution similar to the parameters  of Annan Plan; which was rightly rejected, would be against to the very foundations of the European law, and it would constitute a disastrous precedent for European Union.

Last week Kotzias, Foreign Minister of Greece, said Greece did not want to continue being a ‘guarantor power’ as outlined in the 1960 agreement on Cyprus, including Turkey and the U.K, calling on Ankara and London to surrender similar roles.

As the UN is currently investigating whether enough agreement exists to reconvene a conference on Cyprus’ future, we urge all guarantors to submit their will for withdrawal from 1960 guarantors and coalition agreements.

We will keep fighting through political means to demolish the walls of division and  to create the grounds that would force Turkey to leave us build our common future in a free and united Cyprus, in a united Europe.

Φίλες και φίλοι,

καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το χρωστούμε στους ήρωες μας, που τιμούμε σήμερα, το χρωστούμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας, στις γενιές που έρχονται.

 

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2018

 

Προεδρικό κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος

Επισημαίνουμε ότι στην ομιλία του εκπροσώπου του ΕΛΑΜ στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής:

 • δεν έκανε καμία αναφορά στο προδοτικό πραξικόπημα,
 • δεν έκανε καμία αναφορά στην παράνομη δράση της ΕΟΚΑ Β’,
 • δεν έκανε καμία αναφορά στην τουρκική εισβολή την οποία προκάλεσε το προδοτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της χούντας,
 • ενώ τη χουντική συνομωσία σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ εναντίον της συνταγματικής νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών της κυπριακής κυβέρνησης, την απεκάλεσε, απλώς, ως εσωτερική διαμάχη.

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η ηγεσία του ΕΛΑΜ δεν μπορεί να ερμηνεύσει με αμεροληψία τα ιστορικά γεγονότα και με τη στάση της ουσιαστικά δίνει συγχωροχάρτι στους προδότες της πατρίδας μας.

 

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή της επιστολής Ακιντζί ως μη παραληφθείσας. Η εν λόγω επιστολή ημερομηνίας 2 Ιουλίου υπογράφεται από τον Ακιντζί υπό την ιδιότητα του «προέδρου της ΤΔΒΚ» και επισυνάπτεται ως παράρτημα στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη με αποφάσεις των οργάνων τους (Γενική Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας) δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, είναι απαράδεκτο να παραλαμβάνουν έστω και σε παράρτημα αυτού του είδους τις επιστολές.

 

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2018

ΦΡΟΥΡΙΟΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Η 15η Ιουλίου 1974 δικαίως έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη των Κυπρίωνως μια  αποφράδα μέρα τα αποτελέσματα της οποίας τα βιώνουμε ακόμη.

44 χρόνια μετά, ο σημαδεμένος με το μισοφέγγαρο Πενταδάκτυλος εξακολουθεί να μας θυμίζει τους εγκληματίες που άνοιξαν τις κερκόπορτες στον Αττίλα αφήνοντας ανοχύρωτα τα πολυβολεία στον Πενταδάκτυλο και  αφύλακτες τις ακτές της Κερύνειας.

Ταυτόχρονα είναι μέρα θύμησης και δέους προς όσους όρθωσαν το ανάστημά τους και έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νόμιμη κυβέρνησή της. Οι νεκροί αποτελούν φάρο αντίστασης και παράδειγμα αγωνιστικότητας για όλους όσους έμειναν πίσω.

Η ΕΔΕΚ, πιστή στους αγώνες της για προάσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, αγωνίστηκε το 1974 και συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι σήμερα για τη Δημοκρατία, την ανόρθωση της Κύπρου και του λαού της.

Δίνουμε ιερή υπόσχεση στους νεκρούς συναγωνιστές μας και σε όλους τους συμπατριώτες μας ότι ο αγώνας για δικαίωση αυτού του λαού θα συνεχιστεί. Δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε (εξάλλου ποτέ δεν το κάναμε) με νοθευμένη δημοκρατία και συνταγματικά τερατουργήματα. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να εξευρεθεί μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση για το πολιτικό μας πρόβλημα. Μια λύση η οποία θα φέρει την πραγματική απελευθέρωση και λευτεριά στην Κύπρο μας.

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2018

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αφού μελέτησε την κατάσταση των εκπαιδευτικών πραγμάτων κατέληξε στα πιο κάτω:

 1. Τα καίρια και κρίσιμα θέματα της δημόσιας εκπαίδευσης πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στις καθιερωμένες δημοκρατικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση και εφαρμογή συναινετικών λύσεων.
 2. Το όραμά μας για μια δημοκρατική και ανθρώπινη δημόσια εκπαίδευση στηρίζεται στη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας σωστής και πολυδιάστατης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με ταυτόχρονο συνδυασμό καταγραφής και εξορθολογισμού των δαπανών.
 3. Η εκπαίδευση και γενικότερα η Παιδεία είναι βασικό ανθρώπινο και κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να στηρίζεται στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τον εξοπλισμό των μαθητών με κριτική ικανότητα, με αξίες, δεξιότητες και στάσεις από την πολιτεία και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς που πιστεύουν στην αποστολή τους και δεν είναι απλοί διεκπεραιωτές επαγγελματικών υποχρεώσεων.
 4. Για όλα τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν πρέπει να προηγείται ο καθιερωμένος ανοικτός και δημοκρατικός διάλογος με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων χωρίς τη δημιουργία ανεπιθύμητων κοινωνικών εντάσεων με κύριο στόχο τη θετική ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
 5. Η ΕΔΕΚ καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους σε άμεση εμπλοκή σε έναν δημοκρατικό διάλογο για την εξεύρεση συναινετικών αποφάσεων για τα θέματά που έχουν προκύψει με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον της παιδείας και των μαθητών.

 

Λευκωσία, 13 Ιουλίου 2018