ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και η ενίσχυσή του δημόσιου τομέα αλλά η διάλυσή του

ΓΕΣΥ

Με αφορμή τα σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας, σημειώνουμε πως έξι μήνες περίπου μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου για το ΓΕΣΥ και εξακολουθούν να απουσιάζουν τα μέτρα εκείνα που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει για τη σωστή προετοιμασία για την αναδιοργάνωση και την αυτονόμησή των νοσοκομείων που είναι σημαντικά στάδια για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Αντί αυτού, η κατάσταση στον δημόσιο τομέα έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τις συστηματικές ελλείψεις αναλωσίμων, με τις λίστες αναμονής (υπάρχουν περιπτώσεις που τα ραντεβού για μια απλή εξέταση δίνονται 11 μήνες μετά), κ.ά. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με τη συνεχιζόμενη παραίτηση γιατρών από τον δημόσιο τομέα.

Επιμένουμε στο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για κάλυψη αναγκών σε εξοπλισμό. Την ώρα που η κυβέρνηση σκορπά εκατομμύρια δεξιά και αριστερά δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην αγορά ενός ή δύο μαγνητικών τομογράφων αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Είναι φανερό πια πως ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και η ενίσχυσή του δημόσιου τομέα ώστε να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο ΓΕΣΥ, αλλά η διάλυση του δημόσιου τομέα υγείας και ενδεχομένως η ιδιωτικοποίησή του με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

 

Λευκωσία, 29 Νοεμβρίου 2017

You may also like