ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής διαπραγμάτευσης να θωρακιστεί το περιεχόμενο της λύσης με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου

q0pxvfmpd2dsbnje8nzk

Η επίσημη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη αφού διά μέσου του η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι η παράχωση των 4 Βασικών Ελευθεριών δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά το σύνολο της Ε.Ε., που ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα και στο ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Κύπρος νομιμοποιείται να διεκδικήσει παρέκκλιση από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας.

Πάρα την ουδέτερη στάση την οποία κατά καιρούς διάφορες χώρες της Ε.Ε. έχουν τηρήσει έναντι του κυπριακού προβλήματος και της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δυνατότητες για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, τόσο το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο όσο και εμπλεκόμενα συμφέροντα τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Είναι καιρός αυτό να συνειδητοποιηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής διαπραγμάτευσης να προσπαθήσει να θωρακίσει το περιεχόμενο της λύσης με την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Την ίδια στιγμή να διεκδικήσει την απόσυρση του απαράδεκτου εγγράφου του Ιουνίου του 2014 της Τουρκίας για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ε.Ε. και αφορούν την Κύπρο.

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, θα επιχειρήσει να τερματίσει την όποια αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.