ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοβαρή η καταγγελία Λαβρόφ

Η δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, περιέχει μια πολύ σοβαρή και συγκεκριμένη καταγγελία:
την προσπάθεια κάποιων, που εν πολλοίς είναι γνωστοί, να αποκλείσουν χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν οποιαδήποτε ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία συζήτησης και επίλυσης της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού. Και κυρίως εκείνες τις χώρες, όπως η Ρωσία, οι οποίες σταθερά και διαχρονικά στήριξαν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, απεξαρτημένη από σκοπιμότητες και αλλότρια συμφέροντα.

Είναι γι’ αυτό που η ΕΔΕΚ σταθερά και επίμονα πρότεινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη και να ζητεί την επίσημη παρουσία τόσο των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δυστυχώς φαίνεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση υπέκυψε για ακόμη μια φορά στις πιέσεις που άσκησε ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας για αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε διάρρηξη του αδιεξόδου και δημιουργία προοπτικής δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης εάν δεν αξιοποιήσουμε τα πολιτικά, γεωστρατηγικά και διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η πλευρά μας.

 

You may also like