ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΚΑ

Έμβλημα ΕΔΕΚ

Ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει προεκλογικά αναλωθεί στην κατάθεση νομοσχεδίων που εξυπηρετούν καθαρά προεκλογικούς και μόνο σκοπούς, τέτοια όπως η μαζική αποπαγοποίηση των θέσεων προαγωγής που η απαγόρευση θα τερματιζόταν ούτως ή άλλως στις 31.12.2017, αγνοεί παντελώς τη δέσμευση που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία ως μνημονιακή υποχρέωση το 2009 για δημιουργία πραγματικού αποθεματικού στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την κατάθεση κανονισμών για την επενδυτική πολιτική σε σχέση με αυτό.

Με αρκετή ευκολία, ο Υπ. Οικονομικών δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι η επενδυτική αυτή πολιτική είναι συναφής με το Ταμείο Επενδύσεων Υδρογονανθράκων που συζητείται εδώ και κάποιους μήνες στη Βουλή και σύντομα οδηγείται στην Ολομέλεια, χωρίς όμως στο νομοσχέδιο να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για το ΤΚΑ.

Διερωτόμαστε πως πέραν μιας γενικής αναφοράς που υπάρχει στο σχετικό νομοσχέδιο όπου η μόνη νύξη που γίνεται είναι στο άρθρο που αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να καθορίζει τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους για τα οποία ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Επενδύσεων θα μπορεί να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες, θα υπάρξει ή θα γίνεται η επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ.

Για να υπάρξει επενδυτική πολιτική, πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί αποθεματικό. Αφού η Κυβέρνηση έχει χρήματα για να δίνει αυξήσεις και να αποπαγοποιεί επιλεκτικά θέσεις διορισμού και προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία, οφείλει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά τρόπους για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους προς το ΤΚΑ που ανέρχεται στο ύψος των 7,6 δις.

 

Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2017