ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προτεινόμενα μέτρα προς την κυβέρνηση για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ

Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, υπενθυμίζουμε πως για το θέμα της Αμμοχώστου υπάρχει η πρόνοια 5 της Συμφωνίας Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 την οποία κάποιοι επικαλούνται επιλεκτικά.

Η Συμφωνία του 1979 αναφέρεται στην άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου υπό την Αιγίδα του ΟΗΕ και στην εγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της, ανεξάρτητα από την πορεία και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Πέρα από τη Συμφωνία του 1979 υπάρχει και το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο επίσης μιλά για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να διεκδικήσει τα πιο πάνω, έχει εντάξει την επιστροφή της Αμμοχώστου στο πλαίσιο της λύσης και την επιστροφή της κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης. Ουσιαστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκατέλειψε τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα που μας προφέρουν η Συμφωνία του 1979 και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπαθεί να βρει δήθεν φόρμουλα για λύση του κυπριακού.

Ως ΕΔΕΚ προτείνουμε η δική μας πλευρά να θέσει ως προϋπόθεση για τα οποιαδήποτε ΜΟΕ την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης για την Αμμόχωστο και την εφαρμογή της 3ης Βιέννης την οποία υπέγραψε η Τουρκία για τους εγκλωβισμένους.

Ταυτόχρονα προτείνουμε τον τερματισμό του ανοίγματος οδοφραγμάτων που στην ουσία θα συμβάλουν στο να μην υπάρχει λύση. Συγκεκριμένα το άνοιγμα του οδοφράγματος στη Δερύνεια:

  • τους μόνους που θα εξυπηρετήσει είναι τα κατοχικό καθεστώς,
  • θα διευκολύνει τη μετακίνηση τουριστών από την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά προς την Αμμόχωστο,
  • θα δώσει την ευκαιρία στο κατοχικό καθεστώς να αναπτύξει την περίκλειστη περιοχή.

Τα πιο πάνω θα οδηγήσουν σε πλήρη ενταφιασμό της προοπτικής επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Λευκωσία, 28 Ιουλίου 2017

You may also like