ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Υπουργός Οικονομικών θεωρεί ψηλό το όριο του κατώτατου μισθού στην Κύπρο

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης

Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε για τον κατώτατο μισθό πως «[…] Δεν θεωρώ πως [ο κατώτατος μισθός] είναι σε χαμηλό επίπεδο. Αν συγκρίνει κάποιος τον κυπριακό κατώτατο μισθό σε σχέση με τον μέσο μισθό της χώρας και αν δούμε πού καθορίζονται οι κατώτατοι μισθοί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε σχέση με το δικό τους μέσο μισθό, θα δούμε πως μάλλον το δικό μας όριο [κατώτατου μισθού] είναι ψηλό […]».

Με αφορμή την πιο πάνω αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, ζητάμε από τον κ. Γεωργιάδη να μας απαντήσει εάν έχει εξετάσει τον κατώτατο μισθό σε συνάρτηση:

  • Με το κόστος διαβίωσης;
  • Με το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας; Γνωρίζει ότι υπάρχουν λήπτες κατώτατου μισθού που εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας για 6 μέρες τη βδομάδα για 12 ώρες ημερησίως;
  • Με τις περιπτώσεις μερικής απασχόλησης όπου λαμβάνουν 300 ευρώ τον μήνα;
  • Με τους φόρους και τα τέλη φορολογίας (δημοτικούς φόρους, φόρο ακίνητης περιουσίας, τέλη κ.ά.) και στις κοινωνικές παροχές που απολαμβάνει το άτομο;

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και ειδικά από το 2013, πέραν από το ότι έχει παρατηρηθεί δραματική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, έχει αυξηθεί το οικονομικό χάσμα μεταξύ των χαμηλών και υψηλών εισοδημάτων.

Λευκωσία, 8 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like