ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατ’ εντολή του εφέντη Ακκιντζί

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΚΙΝΤΖΙ

Καταδικάζουμε τις πρακτικές ελέγχου και εκφοβισμού που ασκεί το κατοχικό καθεστώς στους εκπαιδευτικούς και στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων ελληνοκυπρίων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Ακκιντζί λειτουργώντας ως ο κατοχικός ηγέτης που έχει το απάνω χέρι , με τη συνδρομή του Τούρκικου στρατού ασφαλώς, προβαίνει σε λογοκρισία, επίβλεψη μαθημάτων και εκδηλώσεων , ακόμα και σε «ανακρίσεις» μαθητών από λεγόμενους αστυνομικούς του καθεστώτος. Το ψευδοκράτος απαγορεύει όποιο βιβλίο δεν επιθυμεί να συμπεριλαμβάνεται στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μας μαθητών.

Πολλά βιβλίων των Νέων Ελληνικών, Κυπριακής Ανθολογίας και Ιστορίας, έχουν απαγορευτεί από το κατοχικό καθεστώς και δεν διδάσκονται στο Γυμνάσιο, σε αντίθεση με τις ελεύθερες περιοχές. Όσον αφορά στις εκδηλώσεις εντός του σχολικού προγράμματος, ο «θιχθείς» από την απόφαση της Βουλής για μια απλή ιστορική αναφορά ,κατοχικός ηγέτης, επιβάλλει όπως αυτές γίνονται πάντα κάτω από την επίβλεψη των λεγόμενων στρατιωτικών αστυνομικών του ψευδοκράτους. Οι εκδηλώσεις μάλιστα οπτικογραφούνται και περνούν ακολούθως από «δεύτερο έλεγχο». Γίνεται δε λογοκρισία στις εικόνες ή αναφορές που κρίνουν οι κατακτητές ότι περιέχουν «εθνικό περιεχόμενο».

Για να έχει δε το δικαίωμα ένας εκπαιδευτικός η το κράτος που τον αποστέλλει να εργαστεί θα πρέπει να περάσει από έλεγχο και να επιλεγεί από το «καθεστώς». Και δια του λόγου το αληθές, αφέρεται συγκεκριμένη περίπτωση όπου όταν διορίστηκαν δύο εκπαιδευτικοί που δεν ήταν της αρεσκείας του ψευδοκράτους, ενημερώθηκαν ότι σε περίπτωση που περάσουν ξανά στα κατεχόμενα θα συλληφθούν από το καθεστώς.

Στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου ,απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά βιβλίων από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, ενώ σε περίπτωση που δώσουν « κατ ‘ οίκον» εργασία στους μαθητές, οφείλουν να ενημερώσουν τις κατοχικές «αρχές» για το περιεχόμενο της εργασίας.

Οι παράνομες αρχές του ψευδοκράτους διενεργούν απρόοπτες επισκέψεις στα σπίτια εγκλωβισμένων μαθητών όπου επιχειρούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά των εκπαιδευτικών μέσα στη τάξη και για τον τρόπο διδασκαλίας τους. Έφοδοι της λεγόμενης αστυνομίας παρατηρούνται ακόμα και στις τάξεις διδασκαλίας ενώ γίνεται μάθημα.

Αυτά είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ζητούν μονόπλευρα και επιτακτικά από το νόμιμο κράτος ;Η κυβέρνηση γιατί ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές; Μήπως εμπεριέχεται και αυτό μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο των διολισθήσεων και των μονομερών , από τη δική μας πλευρά, υποχωρήσεων και παραχωρήσεων; Γιατί η Κυβέρνηση αποφεύγει να ασκήσει πιέσεις και να διεκδικήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της 3ης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους;

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.