ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η γνωμάτευση ενισχύει τη θέση της ΕΔΕΚ ότι και η πρόταση ΔΗΣΥ είναι αντισυνταγματική γιατί εκχωρεί αρμοδιότητες της νομοθετικής εξουσίας

Nomiki1 ypiresia

Όπως είναι γνωστό μετά από αίτημα που η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει στην προεδρία της Βουλής, ο Πρόεδρος του σώματος με επιστολή του είχε ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για τη συνταγματικότητα ή όχι της πρότασης του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό των εορτασμών και όλων των σχετικών από τη Βουλή στον Υπουργό Παιδείας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην απαντητική του επιστολή κατά τρόπο σαφή είχε ξεκαθαρίσει ότι η νομική υπηρεσία δεν είναι νομικός σύμβουλος της Βουλής και πολύ περισσότερο δεν εμπλέκεται στην γνωμάτευση προτάσεων νόμου που κατατίθενται από βουλευτές.

Όμως σήμερα έχουμε διαπιστώσει ότι η νομική υπηρεσία με επιστολή της ημερομηνίας 4 Απριλίου (δηλαδή την ίδια μέρα που απέστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας την επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής) γνωμάτευσε επί πρότασης νόμου που κατέθεσα ως ο Προέδρος της ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Οικονομικών που αφορούσε την παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών πριν από προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση η νομική υπηρεσία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση ως αντισυνταγματική γιατί επεμβαίνει στις αρμοδιότητες που το σύνταγμα τις αναθέτει στην εκτελεστική εξουσία και στο πλαίσιο της διάκρισης των αρμοδιοτήτων, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί.

Η συγκεκριμένη γνωμάτευση ενισχύει τη θέση της ΕΔΕΚ ότι και η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού για το πιο πάνω θέμα, είναι αντισυνταγματική γιατί ακριβώς εκχωρεί αρμοδιότητες που με βάση το Σύνταγμα έχουν ανατεθεί στη νομοθετική εξουσία.

Γι’ αυτό και καλούμε για ακόμα μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει ή να μην υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής, καθώς και τον Υπουργό Παιδείας να αποφύγει να την εφαρμόσει.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Απριλίου 2017