ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία

european-commission-building-flags

Την ώρα που κυβέρνηση περηφανεύεται για το κυπριακό «success story», η έκθεση της Κομισιόν για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση έρχεται να περιγράψει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία.

Να θυμίσουμε πως από τις μνημονιακές της υποχρεώσεις η κυβέρνηση έτρεξε να υλοποιήσει άμεσα ότι αφορούσε τις φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών αλλά τα θέματα που αφορούσαν την κοινωνία όπως το ΓΕΣΥ και η περίπτωση των κατόχων αξιογράφων, εξακολουθούν να εκκρεμούν.

Με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, η ΕΔΕΚ προτείνει:

  1. Για σκοπούς καλύτερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
  2. Υπάρχει  ανάγκη οροφής στις συντάξεις και στους μισθούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των χαμηλότερων συντάξεων και του κατώτατου μισθού.
  3. Είναι αναγκαίο επίσης να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα των πολιτών και να ενισχυθούν τα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας. Για παράδειγμα να δοθεί έκτακτο χειμερινό επίδομα στους μόνιμους κάτοικους ορεινών περιοχών τα εισοδήματα των οποίων δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 23 Φεβρουαρίου 2017