ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επαναφέρουμε την πρότασή μας για το «Ταμείο Στήριξης» των ε/κ προσφύγων

δερυνεια παραλια

Με αφορμή το υπόμνημα που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οργανώσεις προσφύγων ζητώντας τη δημιουργία ελληνοκυπριακής επιτροπής αποζημιώσεων, θυμίζουμε πως το 1978, για πρώτη φορά, η ΕΔΕΚ κατέθεσε πρόταση στη Βουλή με κύρια πρόθεση τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο να μπορεί να στηρίξει οικονομικά τους πρόσφυγες για την απώλεια των περιουσιών τους ή και για την απώλεια εισοδημάτων από αυτές.

Εάν η πρόταση της ΕΔΕΚ υλοποιείτο, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος οι πρόσφυγες να καταφεύγουν και να πωλούν όσα – όσα τις περιουσίες τους στο κατοχικό καθεστώς δια μέσου της παράνομης, κατά την άποψή μας, επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα.

Με αυτή τη ευκαιρία επαναφέρουμε την πρόταση που καταθέσαμε εκ νέου πρόσφατα στη Βουλή. Ειδικότερα, η πρόταση της ΕΔΕΚ αποσκοπεί στη στήριξη των ιδιοκτητών της κατεχομένης γης μας, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη Επιτροπή Περιουσίων των κατεχομένων ή της εκποίησης της ακίνητης τους περιουσίας, να προσφεύγουν στο «Ταμείο Στήριξης», το οποίο και θα τους στηρίζει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους. Το ποσοστό που θα επιβάλλεται επί της αξίας οποιασδήποτε συναλλαγής ή μεταβίβασης ή πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές στην Κύπρο ως «Εισφορά Στήριξης», είναι μικρό μόνο μέρος της υπεραξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, λόγω του περιορισμού της προσφοράς ακίνητης ιδιοκτησίας προς πώληση και εκμετάλλευση, συνεπεία της Τουρκικής Εισβολής.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, μέσα από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα συναινέσουν στην υλοποίηση της εν λόγω πρότασης και ενδεχομένως στην περαιτέρω βελτίωσή της, εάν και εφόσον υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, έτσι ώστε να καταστεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αποτροπής της προσφυγής προσφύγων στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων που λειτουργεί η Τουρκιά στα κατεχόμενα.