ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ 22/6/14 ΜΕΧΡΙ 23/02/17 ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε ΧΡΥΣΟ ΤΟΥΛΟΥΠΗ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ευρωεκλογές 2014

Μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 και στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. του Κινήματος που διεξήχθη την Κυριακή 22 Ιουνίου και με την εκλογή του Γραμματέα της Κ.Ε. συναγωνιστή Δημήτρη Παπαδάκη στην Ευρωβουλή διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Γραμματέα της Κ.Ε. σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για το Κίνημα μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών (7,68% με μείωση – 3,8% των εκλογικών μας ποσοστών). Το μόνο θετικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν η εκλογή Ευρωβουλευτή με σημαντική συνεισφορά των Οικολόγων ενόψει της συνεργασίας μας στις Ευρωεκλογές. Εκτιμώ ότι ήταν σωστή η απόφαση του Κινήματος γιατί βοήθησε να κερδίσουμε την έδρα και να διατηρηθούμε στην τέταρτη θέση εκλογικής δύναμης.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το κόμμα περιέπεσε σε τέτοια κατάσταση αποδιοργάνωσης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήμουν για πολλά χρόνια μέλος της Κ.Ε. και τα τελευταία χρόνια ως Πρόεδρος της Ε.Ε. Λάρνακας και μέλος του Π.Γ.. Γνώριζα αρκετά προβλήματα όχι όμως στο βαθμό που τα συνάντησα και κλήθηκα να τα αντιμετωπίσω.

Η κατάσταση με δύο λόγια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «απογοητευτική».

Διάφορα Όργανα του Κινήματος δεν λειτουργούσαν σωστά. Αρκετές θεματικές επιτροπές ήταν καταγεγραμμένες μόνο στα χαρτιά (εξαίρεση αποτελούσαν οι θεματικές Παιδείας, Οικονομίας, Κυπριακού) και δεν παρήγαν πολιτική. Το κόμμα δεν είχε συγκροτημένη στρατηγική και τακτική. Η κοινοβουλευτική ομάδα ήταν ξεκομμένη από το υπόλοιπο κόμμα. Δεν υπήρχε ουσιαστική συνεργασία και τα διάφορα θέματα τα οποία προκύπτανε τα αντιμετώπιζε ευκαιριακά χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πλευρά των συλλογικών οργάνων του κόμματος. Στην ουσία το κόμμα λειτουργούσε με δύο ταχύτητες, μια του κόμματος και μια της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο τέως Πρόεδρος του Κόμματος παλινδρομούσε ανάμεσα στις δύο ιδιότητες του Προέδρου του κόμματος και του Προέδρου της Βουλής.
Εκτιμώ ότι με την ομιλία του στην Κ.Ε της 22 Ιουνίου 2014 αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, κατέγραψε με απόλυτη ορθότητα την πραγματική εικόνα του Κόμματος. Η Κ.Ε. είχε αποφασίσει 18 δράσεις για βελτίωση της κατάστασης, οι οποίες και επισυνάπτονται ως παράρτημα στην έκθεση δράσης. Από αυτές υλοποιήθηκε μόνο το 20%. Η ευθύνη ανήκει σε ΟΛΟΥΣ μας, αρχής γενομένης από τον τέως Πρόεδρο μέχρι και το τελευταίο μέλος της Κ.Ε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στελέχωση των Θεματικών Επιτροπών. Με επιστολή μου στις 20/10/2014 ζήτησα από τα μέλη της Κ.Ε. να δηλώσουν σε ποιες Θεματικές Επιτροπές θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Απάντησαν μόνο τέσσερις, από σύνολο 123 μελών.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν οι συστηματικές απουσίες μελών της Κ.Ε. και του Π.Γ.. Ακόμα και τα αναπληρωματικά μέλη που κλήθηκαν για αντικατάσταση τα περισσότερα δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της θέσης που κατέλαβαν και δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των μελών μας.

Πρέπει αγαπητοί συναγωνιστές / συναγωνίστριες να συνειδητοποιήσουμε ότι ως μέλη συλλογικών καθοδηγητικών οργάνων έχουμε πρώτα υποχρεώσεις και μετά διακιώματα. Εάν δεν είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης δεν πρέπει να υποβάλλουμε υποψηφιότητα.
Η συμμετοχή σε όργανα δεν είναι απλά τίτλος τιμής, αλλά έπαλξη αγώνα και εθελοντικής δουλειάς, στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με την ιδεολογική μας ταυτότητα.

Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και το Δεκέμβρη του 2014 η Κ.Ε. συνήλθε δύο φορές στην 13η και 14η σύνοδο για να συζητήσει το Κυπριακό και τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είχε απαρτία.

Επιπρόσθετα με τα παραπάνω ήταν εμφανής η απουσία κομματικής συνοχής, η αδυναμία παραγωγής πολιτικής, αλλά και η επικίνδυνη διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούσαν πρόσθετη δυσχέρεια στη λειτουργία του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επαγγελματικά στελέχη για κάποιους μήνες δεν είχαν καταβληθεί οι μισθοί τους καθώς και οι κοινωνικές τους ασφαλίσεις. Ως ηγεσία οφείλουμε να απολογηθούμε, όμως σήμερα μπορούμε τα επαγγελματικά μας στελέχη να τα κοιτάξουμε κατευθείαν στα μάτια, γιατί μετά από πολύ κόπο μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Όμως αναλυτικά για την οικονομική κατάσταση θα υπάρχει ενημέρωση από την Οικονομική Έκθεση που θα υποβληθεί στο Συνέδριο.

Όλη αυτή την κατάσταση ο τέως Πρόεδρος την γνώριζε επακριβώς, τόσο από εμένα όσο και από τον Κ.Ο. Γραμματέα συναγωνιστή Γιάννο Ευσταθίου. Το Κόμμα δεν λειτουργούσε , δεν ανάπνεε, ο διχασμός, η προώθηση προσωπικών επιλογών, η πρόταξη μικρών ή και μεγάλων προσωπικών φιλοδοξιών οδηγούσαν το κόμμα ολοένα και περισσότερο σε εσωστρέφεια και απόμόνωση.

Τα λάθη, η μη σωστή λειτουργία όλων των προηγούμενων χρόνων ήρθαν στην επιφάνεια ως ληξιπρόθεσμα δάνεια που ζητούσαν εξυπηρέτηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η απόφαση του Π.Γ. τον Οκτώβριο του 2014 όπως ο Κ.Ο.Γ καταθέσει εισήγηση αναδιοργάνωσης του Κόμματος και καθορισμού στρατηγικής. Η οργανωτική εισήγηση κατατέθηκε στον Πρόεδρο του Κινήματος στις 26 Οκτωβρίου του 2014. Δεν συζητήθηκε ποτέ, αλλά και ούτε ποτέ κατατέθηκε τόσο στο Π.Γ. όσο και στα αρχεία του Κόμματος.

Το Δεκέμβριο του 2014 προέκυψε ακόμα ένας σοβαρός πονοκέφαλος για το Κόμμα το οποίο θα έπρεπε να τύχει διαχείρισης. Ήταν το γνωστό σκάνδαλο του ΣΑΠΑ στην Πάφο με «φερόμενη εμπλοκή» του τότε Βουλευτή μας Φειδία Σαρίκα, αλλά και της προσπάθειας διάφορων κύκλων να προβάλουν και δήθεν ευνοϊκή οικονομική συνδρομή προς την ΕΔΕΚ.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το κόμμα ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο σοβαρών θεμάτων τα οποία όφειλε να διαχειρισθεί με επάρκεια για να μην πληγεί η εικόνα και η αξιοπιστία του. Γι αυτό το λόγο στις 14 Ιανουαρίου 2015 είχε προγραμματιστεί συνεδρία του Π.Γ. για να συζητηθούν τα δύο πιο πάνω θέματα.

Όμως στις 13 Ιανουαρίου εντελώς ξαφνικά πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την παραίτηση τέως Προέδρου Γιαννάκη Ομήρου, χωρίς στην ουσία να επεξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή, αλλά και χωρίς να ανταποκριθεί στις επανειλημένες εκκλήσεις να παραστεί σε συνεδριάσεις τόσο του Π.Γ. όσο και της Κ.Ε. για να ενημερωθούν λεπτομερειακά τα μέλη τους για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες
Ακολούθησε μια πορεία ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, εγώ συγκεκριμένα τη χαρακτήρισα ως την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Το Κόμμα αναγκαστικά εισήλθε σε μια παρατεταμένη πορεία εσωστρέφειας. Μοιράστηκε στα δύο (αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να λέμε την αλήθεια) το ένα μισό ήταν η ηγεσία και το άλλο μισό η Κοινοβουλευτική ομάδα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε επικοινωνία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα λειτουργούσε εντελώς ανεξάρτητα από κόμμα, η ηγεσία δεν γνώριζε αλλά ούτε και έλεγχε την Κοινοβουλευτική ομάδα.

Η περίοδος μέχρι τις εκλογές της 1ης Μαρτίου του 2015 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας και δυστυχώς κάποιοι συναγωνιστές εκτόξευσαν δημόσια χαρακτηρισμούς ανεπίτρεπτους. Ο συν. Μαρίνος Σιζόπουλος αναδείχθηκε ως τρίτος Πρόεδρος του Κόμματος (για το υπόλοιπο της θητείας) με ποσοστό 61%. Ανθυποψήφιος του ο συν. Γιώργος Βαρνάβας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Την εκλογή του , νέου Προέδρου ακολούθησαν εκλογές στην Κ.Ε. για την πλήρωση των θέσεων του αναπληρωτή Προέδρου και στη συνέχεια του Α & Β’ Αντιπροέδρου. Στην πρώτη είχε εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιο ο Κωστής Ευσταθίου και στη δεύτερη η Μαρία Βασιλειάδου και ο Μαρίνος Θεοδώρου ως Α & Β Αντιπροέδροι αντίστοιχα. Τη συμπλήρωση των θέσεων στην ηγετική πυραμίδα ακολούθησε η σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων της ηγεσίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτό βοήθησε στην καλύτερης λειτουργία του Κόμματος παρά τα βαριά τραύματα που προκάλεσε η παραίτηση του τέως Προέδρου αλλά και των όσων επακολούθησαν.

Αμέσως μετά το εκλογικό συνέδριο με απόφαση της Κ.Ε. προχωρήσαμε στις 14 Ιουνίου του 2015 σε Πολιτικό – Καταστατικό Συνέδριο. Οι πλέον σημαντικές αποφάσεις για μεν το πολιτικό ήταν η ομόφωνη απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όχι μόνο ως περιεχόμενο αλλά και ως ονοματολογία. Στο καταστατικό ο «περιορισμός των θητειών με άμεση ισχύ» σε όλα τα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των 4 από τους 5 βουλευτές καθώς και αριθμού Δημοτικών Συμβούλων.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016

Αμέσως μετά το Καταστατικό Συνέδριο και τις καλοκαιρινές διακοπές το κόμμα προχώρησε στην ετοιμασία του για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016. Τα νωπά τραύματα από την ενδοκομματική εκλογική αναμέτρηση, οι αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου και η τάση αποστασιοποίησης στελεχών σε συνδυασμό με τη σωρεία των οικονομικών προβλημάτων δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα στην προεκλογική δραστηριότητα του κόμματος.

Επιπρόσθετα η συνεχής μείωση των εκλογικών ποσοστών όπως αυτά καταγράφονταν στις διάφορες δημοσκοπήσεις επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2013 η ΕΔΕΚ κατέγραφε ποσοστό 7.5%, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014 κατέγραψε σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων ποσοστό 7.68% ενώ στις δημοσκοπήσεις τον Γενάρη του 2015 το ποσοστό περιορίσθηκε στο 3%. Έκτοτε και μέχρι τις Βουλευτικές εκλογές το καλύτερο ποσοστό το οποίο είχε καταγραφεί σε δημοσκόπηση ήταν 3.8%, ποσοστό που κατέτασσε την ΕΔΕΚ στην 6η θέση μεταξύ των κομμάτων.

Μεγάλη δυστοκία παρατηρήθηκε και στην εξεύρεση υποψηφίων. Συναγωνιστές και συναγωνίστριες που για χρόνια ευνοήθηκαν από το κόμμα, αρνήθηκαν να βοηθήσουν με τη συμμετοχή-τους στους κομματικούς συνδυασμούς και τα ψηφοδέλτια. Συνεχής και έντονη ήταν η προσπάθεια τόσο της ηγεσίας όσο και των υποψηφίων να αποτραπεί ένα κακό αποτέλεσμα. βλέπαμε την ήττα αλλά πάνω από όλα δεν βλέπαμε, δεν ξέραμε πως θα την αποτρέψουμε. Καταβλήθηκαν έντονες προσπάθειες για την ετοιμασία των ψηφοδελτίων, σε μερικές περιπτώσεις υπήρξε επιστράτευση υποψηφίων για τη συμπλήρωσή τους. Οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, η κοινή γνώμη έβλεπε ένα κόμμα διαιρεμένο, τραυματισμένο και ταλαιπωρημένο από προβλήματα, τα οποία σκόπιμα επιτείνονταν από μερίδα ΜΜΕ.

Επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργούσαν:

Η κακή οικονομική κατάσταση η οποία περιόριζε σημαντικά την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος και τη δυνατότητα παρέμβασης στην κοινωνία ως αντίδοτου για τις οργανωτικές αδυναμίες. Δαπανήθηκαν μόνο 157 χιλ. ευρώ, το μικρότερο ποσό από όλα τα κόμματα και κατά πολύ μικρότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την εισαγωγή πρόνοιας για διεκδίκηση έδρας στην δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής το Παγκύπριο ποσοστό να είναι 7.2%. Ο περιορισμός αυτός τελικά στέρησε στην ΕΔΕΚ την 4η έδρα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και τα συσσωρευμένα προβλήματα καθορίστηκε ως εκλογικός στόχος το κόμμα

να παραμείνει 4η εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμη.
το εκλογικό του ποσοστό να κυμανθεί γύρω στο 7%, και
η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση να είναι τουλάχιστον 4 βουλευτές.

Το αποτέλεσμα του 6,18% το χειρότερο στην ιστορία του Κινήματος δεν ήταν τυχαίο, ήταν αναμενόμενο. Ως θετικό καταγράφεται η διατήρηση της 4ηςκοινοβουλευτικής δύναμης με ότι αυτό σημαίνει. Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τόσο τα Παγκύπρια όσο και τα επαρχιακά επισυνάπτονται στο σχετικό παράρτημα.

Τα όποια λάθη και οι όποιες παραλείψεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αναλύθηκαν λεπτομερειακά τόσο στη συνεδρίαση του Π.Γ. την 1/6/2016, όσο και στην Κ.Ε. στις 5/6/2016. Ένα όμως ήταν το βέβαιο ότι το κίνημα έπρεπε να αναγεννηθεί και οι Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία για ανάκαμψη.

Εδώ θα πρέπει να καταγραφεί και το όργιο τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο με την άμεση εμπλοκή ακόμα και του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και άλλων κύκλων, για την αποτροπή της εκλογής του Προέδρου του κόμματος στην Προεδρία της Βουλής.

Το προγραμματισμένο για το φθινόπωρο του 2016 τακτικό εκλογικό συνέδριο με βάση και το νέο καταστατικό του κόμματος μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2017, ώστε να επικεντρωθεί η προσπάθεια πρώτα στην αναδιοργάνωση και στη συνέχεια στις Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2016

Μετά τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου 2016 ορατός ήταν ο κίνδυνος η ΕΔΕΚ να κατρακυλήσει στην κατηγορία των μικρότερων κομμάτων, με δεδομένο ότι η διαφορά μας από το πέμπτο κόμμα ήταν της τάξης του 0,17%.

Πολύ ορθά και έγκυρα η ηγεσία του Κινήματος έθεσε στόχους καθόρισε στρατηγική, επέλεξε τακτική. Σημαντική συνεισφορά σε όλη αυτή τη διαδικασία η προσφορά του Προέδρου του Κινήματος.

Το Κόμμα εγκαινίασε διάλογο με τη βάση του. Ζήτησε και άκουσε απόψεις, αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των Τοπικών Κοινωνιών και καθόρισε τα επόμενα του βήματα. Εξάλλου η ηγεσία έθεσε τις Δημοτικές Εκλογές ως την κατάλληλη ευκαιρία για ανάκαμψη, η ΕΔΕΚ έχει αστείρευτες και βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Τυχόν εκλογική αποτυχία στις Δημοτικές Εκλογές ουσιαστικά θα σήμανε την απόλυτη υποβάθμιση του Κόμματος και του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Από τα τέλη Ιουνίου του 2016 άρχισε η διαβούλευση με άλλα δύο κόμματα, το ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για συγκρότηση αξιόπιστης συνεργασίας σε αριθμό Δήμων που υπήρχε δυνατότητα επιτυχίας. Παρά τα αποτελέσματα των Βουλευτικών εκλογών επιδιώξαμε από την αρχή ισότιμη συνεργασία, χωρίς φοβικά σύνδρομα και ηττοπάθεια ή υποτέλεια. Διεκδικήσαμε αυτό που λογικά θεωρούσαμε ορθό. Δεν μας χαρίστηκε κανένας, αλλά ούτε και εμείς χαριστήκαμε σε κανένα.

Τα προβλήματα που έπρεπε να διαχειριστούμε ήταν πολλά. Από τη μια οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τα στελέχη των άλλων κομμάτων τόσο σε κεντρικό όσο και επαρχιακό επίπεδο. Από την άλλη ακόμα περισσότερα προβλήματα είχαμε να αντιμετωπίσουμε από δικά μας στελέχη. Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το Κόμμα, όπου όλων η προτεραιότητα ήταν η εκλογική ανάκαμψη, όχι μόνο με τη στάση τους δεν βοηθούσαν, αλλά θέτοντας υπεράνω όλων τις δικές τους φιλοδοξίες αφού ο κάθε ένας απ’ αυτούς ήθελε να αποτελεί τον εκλεκτό υποψήφιο Δήμαρχο του Κόμματος στο δικό του Δήμο, προκαλούσαν πρόσθετες δυσχέρειες στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η συμπεριφορά είχε σαν αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις το κόμμα να βρεθεί όχι μόνο εκτεθειμένο αλλά και προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν θα γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι γνωστές σε όλους μας. ‘Όμως ένα είναι το σίγουρο, αν δεν υπήρχαν αυτές το κίνημα θα μπορούσε σήμερα να διαθέτει ένα με δύο επιπλέον Δημάρχους. Υπήρξαν και περιπτώσεις αντικαταστατικών αποφάσεων από συλλογικά όργανα, υπέρβαση εξουσίας και πολλά άλλα. Όλα αυτά δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τόσο το έργο του Προέδρου όσο και άλλων μελών της ηγεσίας για πιο σωστούς χειρισμούς.

Θα πρέπει επιπρόσθετα να αναφερθεί και η απαράδεκτη συμπεριφορά αριθμού πρώην στελεχών κύρια στην Επαρχία Λεμεσού, όπου κατέβαλαν συντονισμένη προσπάθεια να πλήξουν το κόμμα θέτοντας υποψηφιότητα με άλλους κομματικούς συνδυασμούς, (Οικολόγων, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ) προτρέποντας ψηφοφόρους και φίλους ακόμα και μέλη του κόμματος, να μην ψηφίσουν τους κομματικούς συνδυασμούς για τα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες.

Το τελικό αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Το κόμμα κατάφερε να εκλέξει 3 Δημάρχους, 37 Δημοτικούς Συμβούλους (στις Δημοτικές Εκλογές του 2011 είχε 1 Δήμαρχο και 39 Δημοτικούς Συμβούλους), περισσότερους Σχολικούς Εφόρους, Προέδρους και Μέλη Κοινοτικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά διεκδίκησαν τις εκλογές 8 κομματικοί συνδυασμοί και όχι 5 όπως το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα εξέλεξαν συνολικά 22 Δημοτικούς Συμβούλους.

Σε επίπεδο εκλογικών ποσοστών η ΕΔΕΚ κατέγραψε ποσοστό 8.03% σε σύγκριση με 8.11% που ήταν το ποσοστό το 2011 στους αντίστοιχους Δήμους και απόδειξε ότι μπορεί να αντέξει τις πιέσεις αλλά και τα κτυπήματα που κάποιοι επιχείρησαν σε βάρος-της. Επιβεβαίωσε τη θέση-της στον κομματικό χάρτη στην κατηγορία των μεγάλων.

Από την προσεκτική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η καταστατική αλλαγή για περιορισμό των θητειών αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετική. Στους περισσότερους Δήμους όπου εφαρμόστηκε τα ποσοστά του Κόμματος παρουσίασαν αύξηση και απέδειξε ότι στο μέλλον μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝ:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Κ.Ε)

Από τις 23 Ιουνίου 2014 μέχρι σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος συνεδρίασε 10 φορές.

Τα κυριότερα θέματα που την απασχόλησαν ήταν το Κυπριακό, θέματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν αποτελούσε προνόμιο του εκάστοτεΠροέδρου του Κινήματος αλλά συλλογική διαχείριση με διαρκή ενημέρωση σε όλες σχεδόν τις συνόδους της Κ.Ε.. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβλήθηκε από την πλευρά της ηγεσίας να δίδεται ομοιόμορφα ο χρόνος σε όλα τα μέλη του σώματος που ήθελαν να εκφράσουν άποψη. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι τον τελευταίο καιρό τηρήθηκαν δημοκρατικές διαδικασίες κατά τις συνεδριάσεις, στοιχείο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την αναβάθμιση των συλλογικών οργάνων. Θα ήταν όμως παράλειψη να μην αναφερθούν ξανά οι πολλές απουσίες μελών της Κ.Ε. και πρέπει να τονιστεί για ακόμα μια φορά ότι το αξίωμα του μέλους της Κ.Ε. δεν είναι τίτλος ευγενείας, αλλά έπαλξη αγώνα και προσφοράς. Δυστυχώς υπάρχουν μέλη της Κ.Ε και του Π.Γ που δεν είχαν καμιά απολύτως συνεισφορά σε καμιά εκλογική αναμέτρηση του κόμματος αλλά ούτε και στην ίδια τη λειτουργία του Κινήματος. Αυτό συναγωνιστές, συναγωνίστριες δεν μπορεί να συνεχίσει.

Η Κ.Ε. σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, σε περιόδους ιδιαίτερα δύσκολες για το Κίνημα.

Υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες στολίδια για το Κόμμα, η προσφορά τους πρέπει να συνεχισθεί και να αναβαθμιστεί, γιατίμέσα από αυτά τα όργανα θα αναδειχθούν τα νέα στελέχη που θα αποτελέσουν την αυριανή ηγεσία αλλά και το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κινήματος στην Κύπρο.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ (Π.Γ)
Το Π.Γ. την ίδια περίοδο συνεδρίασε 48 φορές με τα ίδια περίπου θέματα που απασχόλησαν την Κ.Ε. αλλά και προβλήματα της καθημερινότητας και της λειτουργίας του Κόμματος. Δεν είναι μυστικό ότι κάποιες συνεδριάσεις του Π.Γ. ήταν θυελλώδεις, όμως πιστεύω ότι το επίπεδο συζήτησης στο Π.Γ. δεν ήταν στο ύψος που επιβάλλεται για την ιστορία και το βεληνεκές της ΕΔΕΚ. Δυστυχώς κάποια μέλη αδιαφορούσαν να παρευρεθούν στις συνεδριάσεις, αλλά και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αρκούμενοι μόνο σε παθητική συμμετοχή.

Το Π.Γ. ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος πρέπει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, και τα μέλη του να πρωτοστατούν σε όλες τις δραστηριότητες του Κόμματος. Ήρθε η ώρα νέοι συναγωνιστές, συναγωνίστριες με φρέσκες ιδέες αλλά και θέληση προσφοράς να στελεχώσουν το όργανο αυτό ώστε να επέλθει και η επιδιωκόμενη ανανέωση του κινήματος.

Πρέπει επιπρόσθετα να σημειωθεί η διαρκής και συνεχή ενημέρωση του σώματος από τον Πρόεδρο του Κινήματος με θέμα το Κυπριακό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος για πρώτη φορά λειτούργησε σε σταθερή εβδομαδιαία βάση. Σε περιόδους συνεδρίων και εκλογικών αναμετρήσεων συνεδρίαζε σχεδόν καθημερινά. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα καθημερινότητας λειτουργίας του Κόμματος αλλά και συντονισμού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Υπήρξαν περίοδοι όπου δεν υπήρχε η απαραίτητη συνεργασία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όμως μετά τις εκλογές της 1ης Μαρτίου 2015 αυτό ξεπεράστηκε επιτυχώς. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η απουσία της Νεολαίας από τις συνεδριάσεις της Γραμματείας.

4. ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η επαφή και ο συντονισμός με τις Ε.Ε. παρουσίασε προβλήματα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και εξαιρέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να αποτελέσουν τον ισχυρό συνδετικό κρίκο μεταξύ της ηγεσίας και της Επαρχιακής Οργάνωσης. Δεν αξιοποίησαν στο βαθμό που θα έπρεπε τον καθοδηγητικό τους ρόλο στις επαρχίες τους.

Τα προβλήματα έγιναν ιδιαίτερα αισθητά από τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2014. Η παρουσία των μελών ήταν πενιχρή τόσο σε συμμετοχή, όσο και στην εκλογή των Ε.Ε. Με εξαίρεση τη Λεμεσό και την Πάφο όπου η συμμετοχή στις εκλογές ήταν σχετικά ικανοποιητική στις υπόλοιπες ήταν απογοητευτική. Στη Λάρνακα 36 μέλη, στην Αμμόχωστο 92 και στη Λευκωσία 155.

Αυτό σε συνδυασμό με τη σταδιακή πτώση των ποσοστών του Κόμματος τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις δημοσκοπήσεις θα έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμός.

Ιδιαίτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στις Ε.Ε. Λευκωσίας και Λάρνακας. Η κατάσταση το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσίασε βελτίωση, όμως όλες οι Ε.Ε. θα πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προσεχείς απαιτήσεις του Κόμματος.

Επιβάλλεται οι νέες Ε.Ε. να στελεχωθούν με ικανά στελέχη τα οποία να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, αλλά και να έχουν αποδοχή σε όλα τα στρώματα της τοπικής κοινωνίας. Σε μια περίοδο απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών πρέπει να ανοιχτούμε στη κοινωνία, να ανανεωθούμε να αξιοποιήσουμε νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη για συνεισφορά. Πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους και νέες προοπτικές.

Οι Ε.Ε. αποτελούν ίσως το πλέον βασικό και κρίσιμο τμήμα του κομματικού οικοδομήματος, Όταν αδυνατούν να εκπληρώσουν την αποστολή-τους ασθενεί όλο το Κόμμα.

5. ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η απόλυτη αποτυχία του Κινήματος. Εκτός από τρεις περιπτώσεις (Θεματικές Παιδείας, Κυπριακού και Οικονομίας για κάποιο διάστημα) όλες οι άλλες έμειναν στα χαρτιά με αποτέλεσμα το κόμμα να παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής πολιτικής. Μετά το Συνέδριο επιβάλλεται η ολοκλήρωση της ανασυγκρότησής τους, η στελέχωση και με τεχνοκράτες στελέχη, μέλη αλλά και μη μέλη του Κόμματος.

Οι Θεματικές Επιτροπές πρέπει να αποτελέσουν τον προθάλαμο για αξιοποίηση και ένταξη αξιόλογων επιστημόνων στο Κόμμα, καθώς και εμπλουτισμό της πολιτικής του με νέες ιδέες. Πρέπει να αποτελέσουν το εργαστήρι παραγωγής πολιτικής

6. ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Το πείραμα των προηγούμενων χρόνων με τη σύσταση των Περιφερειακών Οργανώσεων, στην ουσία οδήγησε σε απραξία και εγκατάλειψη των Τ.Ο. και απουσία επαφής με τους πολίτες. Αυτός ήταν και ο λόγος όπου στο Καταστατικό Συνέδριο του Ιουνίου του 2015 υιοθετήθηκε πρόνοια για επιστροφή στις Τ.Ο. ως βασικής κομματικής οργάνωσης.

Εκεί όπου λειτούργησαν οι Τ.Ο. είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα τόσο στις Βουλευτικές και πολύ περισσότερο στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές. Με ευθύνη των νέων Ε.Ε. επιβάλλεται η άμεση αναδιοργάνωση των Τ.Ο. οι οποίες πρέπει να αποτελούν την κινητήρια δύναμη του Κόμματος. Ήδη αυτή την περίοδο διεξάγονται εκλογές και επανασύσταση των Τοπικών Οργανώσεων σε όλες τις επαρχίες. Αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί και μετά το συνέδριο και να δημιουργηθούν Τ.Ο. εκεί όπου υπάρχουν έστω και τρία μέλη.

Επιπρόσθετα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις Τ.Ο. για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Εκτός από την εμπλοκή-τους στα τοπικά προβλήματα, πρέπει να συνεδριάζουν σε τακτά διαστήματα και να διατυπώνουν θέσεις τόσο για τη λειτουργία του Κόμματος, όσο και για το Κυπριακό και άλλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Μόνο έτσι θα καταστήσουμε τα μέλη μας συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας και ικανά να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις σε τοπικό και εργασιακό επίπεδο.

Εκεί και όπου η ΕΔΕΚ έχει Τ.Ο. ισχυροποιεί τις ρίζες και την ιστορία της, και καθιστά την παρέμβασή της θετική και αποτελεσματική.

7. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Το Κ.Ο.Γ. κλήθηκε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που προέκυψαν λόγω των δυσκολιών των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και των οργανωτικών και οικονομικών προβλημάτων που το Κόμμα αντιμετώπιζε. Εκτιμούμε ότι υπό την καθοδήγηση του συν. Γιάννου Ευσταθίου ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις υποχρεώσεις που ανάλαβε, τόσο στις εκλογικές αναμετρήσεις, όσο και σε όλες τις εκδηλώσεις.

Η πρόσφατη αποχώρησή του από τη θέση του Κ.Ο.Γ. αφήνει ένα μεγάλο κενό, το οποίο ο διάδοχός του θα κληθεί να αναπληρώσει. Τον ευχαριστούμε για τη συνεργασία, την εποικοδομητική συνδρομή του στην εκπλήρωση των αποφάσεων του Κόμματος και την εργατικότητα την οποία επέδειξε.

8. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΠΙΤΡΟΠΗ (Ο.Ε.)

Ανάλαβε μετά από υπόδειξη του νέου Προέδρου την οικονομική διαχείριση του Κόμματος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Το Κόμμα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που το οδηγούσαν στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

Σοβαρό πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας. Το αποθεματικό αρκούσε να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες για μερικούς μήνες
Οι υπάλληλοι ήταν απλήρωτοι για κάποιους μήνες
Τα χρέη προς συνεργάτες – προμηθευτές ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και χρονολογούνταν από το 2010
Οφειλές προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις δεν μπορούσαν να καλυφθούν
Αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις στην ΑΗΚ και την ΑΤΗΚ
Εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες δεν μπορούσαν να προγραμματιστούν λόγω έλλειψης χρημάτων
Το τραπεζικό σύστημα αρνήθηκε να μας χορηγήσει πρόσθετο δάνειο για κάλυψη άμεσων αναγκών με αστείες δικαιολογίες

Αυτά ήταν μερικά μόνο από τα οικονομικά προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει πρόθεση για οικονομικό απολογισμό στο πλαίσιο της έκθεσης δράσης. Αυτός θα γίνει με κάθε λεπτομέρεια από το Γραμματέα Οικονομικού.

Όμως οφείλουμε να αναφέρουμε ότι:
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του Κόμματος όπου υπάρχει πλήρης, λεπτομερής, συχνή και διαφανής ενημέρωση των συλλογικών οργάνων του Κόμματος για την οικονομική κατάσταση και διαχείριση
Οι οικονομικές καταστάσεις υποβάλλονται εμπρόθεσμα στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων και στο Γενικό Ελεγκτή
Διορίσθηκε δεύτερο Ελεγκτικό Γραφείο ως Εσωτερικός Ελεγκτής για σκοπούς εναρμόνισης με τη νομοθεσία
Οι υπάλληλοι του κόμματος πληρώνονται στην ώρα τους και δεν υπάρχουν οφειλές προς προμηθευτές

Δεν είναι υπερβολή εάν υποστηρίξουμε ότι τον τελευταίο 1.5 χρόνο πραγματοποιήθηκε ένα μικρό οικονομικό θαύμα στο Κόμμα. Γι΄ αυτό και είναι δίκαιη η ιδιαίτερη μνεία που γίνεται στους συναγωνιστές Γιώργο Κουττούκη και Αντώνη Αντωνίου για την εξαιρετική δουλειά που επιτέλεσαν.

Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να τονισθεί ότι όλοι οφείλουμε να συνδράμουμε την προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη. Πρέπει να διευθετήσουμε τις συνδρομές μας ή την οικονομική μας βοήθεια στο Κόμμα. Επίσης οι Ε.Ε. οφείλουν να καλύπτουν τους οικονομικούς τους στόχους από την στιγμή όπου το Κεντρικό Ταμείο έχει αναλάβει το σύνολο των εξόδων των Επαρχιακών Οργανώσεων.

9. ΝΕΟΛΑΙΑ

Ιδιαίτερα δυσάρεστα τα νέα από την Νεολαία μας. Ουσιαστικά ανύπαρκτη. Αναιμική συμμετοχή στις κομματικές δραστηριότητες, απουσία ουσιαστικής επαφής με το κόμμα, έλλειψη πολιτικού συντονισμού. Πολλές ευθύνες στην ηγεσία του Κινήματος αλλά και στην ίδια την Νεολαία.

Οι φοιτητική οργάνωση ΑΓΩΝΑΣ απουσιάζει από όλα τα σπουδαστικά κέντρα με εξαίρεση το παν/μιο Κύπρου. Η μαθητική οργάνωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ οι Επαρχιακές Οργανώσεις της Νεολαίας υπολειτουργούν ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις.. Με την ευκαιρία του επόμενου εκλογικού Συνεδρίου της Νεολαίας επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για το ξεπέρασμα των προβλημάτων και την ανασυγκρότηση της μαθητικής, της φοιτητικής αλλά και της ίδιας της νεολαίας.

Αναζητείται ελπίδα γιατί Κόμμα, δίχως Νεολαία δεν έχει μέλλον

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Μέσα από τον Απολογισμό Δράσης προσπαθήσαμε να δώσουμε την πραγματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θελήσαμε να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί. Μπορεί να έχουμε στην παράθεσή μας παραλείψεις, Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις για να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε σελίδα.

Έχουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές να πάμε πιο μακριά. Μπορούμε να αναδείξουμε το σοσιαλδημοκρατικό κίνημα της πατρίδας μας μπροστάρη στους αγώνες του λαού μας. Η Κύπρος χρειάζεται την ΕΔΕΚ, γιατί η ΕΔΕΚ ήρθε από τα παλιά και θα προχωρήσει ακόμη πολύ πιο μακριά. Είναι κρίμα να είμαστε η τελευταία γενιά στελεχών της ΕΔΕΚ, είναι άδικο να βάζουμε το προσωπικό συμφέρον πάνω από το γενικό και είναι εγκληματικό να καταστρέψουμε ότι άλλοι έκτισαν και μας το παρέδωσαν να το διαχειριστούμε. Το οφείλουμε στον ιδρυτή του Κόμματος το Β. Λυσσαρίδη, αλλά και στους νεκρούς συναγωνιστές μας που αγωνίσθηκαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία της πατρίδας μας και έκαναν την ΕΔΕΚ και τους Εδεκίτες περήφανους.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες
Γνωρίζω ότι στη θητεία μου σαν Γραμματέας της Κ.Ε. έχω κάνει λάθη, παραλείψεις, ίσως κάποιες συμπεριφορές μου να μην ήταν οι πιο κατάλληλες αλλά λάθη κάνουν αυτοί που παράγουν έργο. Απολογούμαι σε όσους ίσως δεν συμπεριφέρθηκα καλά ή δεν ανταποκρίθηκα όπως έπρεπε, όμως θέλω να ξέρετε ότι έκανα το έκανα με μεράκι και με αγάπη προς το Κίνημα.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και όλοι μαζί μπορούμε να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα, την προοπτική και τη δημιουργία. Γιατί συναγωνιστές, συναγωνίστριες είμαστε οι σωστοί.

Επισυναπτόμενα:
Αποφάσεις 12ης Συνόδου Κ.Ε.
Ευρωεκλογές 2014
Βουλευτικές 2011
Βουλευτικές 2016
Προεδρικές 2013