ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΗΣ 16/5/12 με 05/03/14 ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εισαγωγή:
Η υποχρέωση του Γραμματέα για προετοιμασία και υποβολή της έκθεσης δράσης της Κεντρικής Επιτροπής  στο Παγκύπριο συνέδριο του Κόμματος προκύπτει από το άρθρο 38.4 του Καταστατικού.

Στην παρούσα απολογιστική έκθεση θα παρουσιαστούν οι Σύνοδοι, οι δράσεις και οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ ΕΔΕΚ από τις 16 Μαΐου 2012 μέχρι και τις 5 Μαρτίου 2014. Το διάστημα αυτό καλύπτει την περίοδο από την πρώτη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής,  μετά το συνέδριο του 2012 κατά την οποία εξελέγηκα Γραμματέας μέχρι και την 10η σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία παραιτήθηκα από τα καθήκοντα μου λόγω της υποψηφιότητάς μου στις Ευρωεκλογές του 2014.

Στην πρώτη ενότητα θα αναφερθούν συνοπτικά οι Σύνοδοι της Κεντρικής Επιτροπής κατά την προαναφερθείσα περίοδο και οι αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν.  Σε επόμενη ενότητα,  θα γίνει αναφορά στο Πολιτικό Γραφείο, στις συνεδριάσεις του και τα θέματα που το απασχόλησαν αλλά και για την Πολιτική Γραμματεία.

Στην συνέχεια θα γίνει αναφορά στις  Επαρχιακές Επιτροπές και ακολούθως στις Θεματικές Επιτροπές του Κινήματος. Έπειτα θα  γίνει αναφορά στην κατάσταση της Νεολαίας στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα.
Τέλος,   θα σχολιαστεί η στάση του Κινήματος όπως και οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίσαμε στην περίοδο 2012- 2014.
Ενότητα I – Σύνοδοι Κεντρικής Επιτροπής

Από τον Μάϊο του 2012 μέχρι τον Μάρτιο 2014 πραγματοποιήθηκαν 10 Σύνοδοι της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Οι αποφάσεις των συνόδων είναι οι ακόλουθες:
1η Σύνοδος 16/5/12:  Εκλογή Γραμματέα Κ.Ε, εκλογή Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα και έντεκα μελών του Πολιτικού Γραφείου.

2η Σύνοδος 28/7/12: Επικείμενες προεδρικές Εκλογές Φεβρουαρίου 2013. Συζήτηση και τοποθετήσεις μελών Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με την στάση του Κινήματος στις Προεδρικές εκλογές. Εισήγηση του Προέδρου του Κινήματος και της Γραμματείας για στήριξη υποψηφιότητας Γ. Λιλλήκα.  Ενενήντα μέλη ψήφισαν υπέρ της πρότασης,  τέσσερα άτομα κατά και εννιά τήρησαν αποχή.

3η Σύνοδος 1/12/12: Προεδρικές εκλογές και Οικονομία. Έγινε ομιλία από τον τότε Πρόεδρο του Κινήματος και συζήτηση μεταξύ των μελών της Κ.Ε για ζητήματα οικονομίας και προεκλογικής εκστρατείας.

4η Σύνοδος 21/2/13: Δεύτερος γύρος Προεδρικών εκλογών. Εισήγηση του Π.Γ ώστε να μην τοποθετηθεί η ΕΔΕΚ υπέρ κάποιου υποψηφίου στο δεύτερο γύρο εκλογών. Η απόφαση υιοθετήθηκε από την Κ.Ε.

5η Σύνοδος 27/3/13:  Ζητήματα Οικονομίας. Σύνοδος που συνήλθε μετά το κούρεμα των καταθέσεων.  Συζητήσεις και ζυμώσεις για θέματα μνημονίου και η στάση της ΕΔΕΚ.

6η Σύνοδος 29/4/13: Θέση της ΕΔΕΚ απέναντι στην οικονομική κρίση.  Η θεματική Οικονομίας του Κ.Σ ΕΔΕΚ παρουσίασε την πρότασή της μετά από μελέτη όλων των ενδεχομένων. Απαντήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη, το μνημόνιο και τις εναλλακτικές λύσεις. Η Κ.Ε αποφάσισε να σταθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τιμωρία των ενόχων και κάθαρση.

7η Σύνοδος 13/7/13: Συζήτηση για το Κυπριακό και τις εξελίξεις αλλά και για τα οικονομικά ζητήματα του Κινήματος.

8η Σύνοδος 5/10/13: Καταστατικό Συνέδριο και Ευρωεκλογές. Ο τότε Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου,  κατέθεσε πολιτική εισήγηση σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να υιοθετήσει η ΕΔΕΚ σε ζητήματα οικονομίας και διεκδικήσεων . Επίσης τονίστηκε η ανάγκη συμπόρευσης με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για μια νέα Ευρώπη. Η πολιτική εισήγηση του Προέδρου υιοθετήθηκε από το Κ.Σ ΕΔΕΚ .

Αναφορικά με το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία η Κ.Ε αποφάσισε να μελετηθεί από τις Θεματικές Δικαιοσύνης και Οικονομίας.
Επίσης ο συναγωνιστής Τάσος Γιασεμίδης παρουσίασε την ολοκληρωμένη πρότασή του για την πολιτική του Κινήματος αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Κατόπιν συζήτησης η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.
Ακολούθως,  εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ και 7 εναντίον η στήριξη του Μάρτιν Σουλτς για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

9η Σύνοδος 16/2/14: Ευρωεκλογές 2014. Ο Πρόεδρος του Κινήματος κατέθεσε πολιτική εισήγηση η οποία, κατόπιν συζήτησης, υιοθετήθηκε. Η Κ.Ε προκήρυξε τη θέση του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα μετά την παραίτηση του συναγωνιστή Λούη Κάππα για επαγγελματικούς λόγους. Εξαγγέλθηκε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος για τις Ευρωεκλογές του 2014.

10η Σύνοδος 5/3/14: Εκλογή Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα και Αναπληρωτή Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής. Στην θέση του Οργανωτικού Γραμματέα εξελέγη ο συναγωνιστής Γιάννος Ευσταθίου και στην θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα Κ.Ε  ο συναγωνιστής Χρύσης Πρέντζας.

Το χρονικό διάστημα 2012-2014 ήταν ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα τόσο για την ΕΔΕΚ όσο και για τον τόπο μας.
Η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε τόσο τακτικά όσο και έκτακτα αρκετές φορές καθώς τα ζητήματα της επικαιρότητας απαιτούσαν αποφάσεις δημοκρατικές, οι οποίες να πηγάζουν από το, κατά το δυνατό, πιο αντιπροσωπευτικό όργανο μετά το παγκύπριο συνέδριο. Τα ζητήματα που απασχόλησαν την Κ.Ε ήταν  κυρίως ζητήματα οικονομικής φύσης. Το κόμμα έφτασε ενώπιον προκλήσεων καθώς έπρεπε να αποφασίσει την στάση που θα υιοθετούσε σε κρίσιμες στιγμές οι οποίες αφορούσαν άμεσα την ζωή όλων των πολιτών

Eνότητα II- Πολιτικό Γραφείο:

Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος συνεδρίαζε κάθε 15 μέρες, δηλαδή δύο φορές μηνιαία.  Τα θέματα που το απασχολήσαν ήταν  κυρίως ζητήματα πολιτικής του Κινήματος σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας αλλά και της στάσης του Κινήματος και της κοινοβουλευτικής μας ομάδας για θέματα που προέκυπταν στην Βουλή.

Δυστυχώς,  παρατηρήθηκαν φαινόμενα διαρροών του περιεχομένου των συζητήσεων στο Πολιτικό Γραφείο, γεγονός που οδήγησε πολλά μέλη του Πολιτικού Γραφείου να μην εκφράζονται ελεύθερα λόγω του φόβου μήπως διαρρεύσουν παραποιημένες οι απόψεις τους.

Το Πολιτικό Γραφείο είναι υπεύθυνο να συντονίζει τη δράση του Κινήματος με γνώμονα τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και να διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα. Συνεπώς έγινε προσπάθεια το Πολιτικό Γραφείο να μην αντικαταστήσει την Κεντρική Επιτροπή. Γι΄ αυτό, όπως έχει ήδη αναφερθεί,  στα κρίσιμα ζητήματα παρόλο που το Πολιτικό Γραφείο είχε ήδη συγκληθεί η τελική απόφαση λαμβανόταν στην Κεντρική Επιτροπή κατόπιν συζήτησης.

Η Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά και  λειτούργησε σε πολύ καλά επίπεδα συντονίζοντας κυρίως την καθημερινή δράση και πολιτική του Κινήματος με συνεδριάσεις κάθε Τετάρτη. Η Πολιτική Γραμματεία έχει διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και όχι ρόλο οργάνου που λαμβάνει αποφάσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι λειτούργησε εντός των ορίων της εξουσιοδότησής της, χωρίς να υπερβαίνει το μέτρο και να υποκαθιστά άλλα όργανα.
Ενότητα ΙΙΙ- Επαρχιακές Επιτροπές

Οι περισσότερες επαρχιακές μας είχαν ιδιαίτερα προβλήματα κατά την λειτουργία τους. Αντιμετώπιζαν  προβλήματα οργάνωσης, αδιαφορίας των μελών και των στελεχών και αδυναμίας συντονισμού σε αρκετές περιπτώσεις με τα κεντρικά γραφεία.

Η Επαρχιακή Λευκωσίας ειδικά είχε βασικά οργανωτικά προβλήματα λόγω του όγκου δουλειάς αλλά και του εύρους της περιοχής την οποία οφείλει να καλύψει.
Οι επαρχιακές πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση και συμπόρευση με τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος και με την ηγεσία σε κάθε περίπτωση, άσχετα με το ποιος βρίσκεται στην ηγετική πυραμίδα. Η Επαρχιακή δεν είναι ομάδα κανενός αλλά είναι πολιτικό όργανο του Κινήματος που οφείλει να δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις του.
Θεωρώ ότι οι τοπικές επιτροπές είναι το μυστικό για την σύνθεση μιας επιτυχημένης Επαρχιακής Επιτροπής, από την στιγμή που λειτουργούν όπως πρέπει να λειτουργήσουν. Με συνεδριάσεις και με παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες.  Δυστυχώς, ενώ ορισμένες τοπικές επιτροπές του Κινήματος είναι πολύ καλά στελεχωμένες και παραγωγικές άλλες τοπικές επιτροπές αποτελούν πηγή προστριβών και συγκρούσεων.

Ενότητα IV- Θεματικές Επιτροπές

Το ζήτημα της λειτουργίας των θεματικών επιτροπών του Κινήματος αποτελεί μια μόνιμη πληγή. Ενώ είμαστε ένα σοσιαλιστικό κίνημα που οφείλει να παράγει θέσεις για σωρεία θεμάτων, οι επιτροπές για παραγωγή θέσεων και απόψεων ασθενούν. Παρόλο που  είχαμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε θεματικές και γραφεία που να ασχολούνται με όλα τα ζητήματα και ενώ είχαμε  ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, στην πορεία πάντα κάτι χαλά κι καταλήγουν αδρανείς οι περισσότερες των θεματικών μας.

Εδώ ακριβώς θέλω να θίξω το ζήτημα του κατακερματισμού των γραφείων και των θεματικών . Μπήκαμε σε μια λογική της δημιουργίας γραφείων, ώστε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις και να δώσουμε αρμοδιότητες σε διάφορα μέλη μας. Αυτό κατ’ αρχήν δεν είναι λάθος αν όλα  τα γραφεία και οι θεματικές λειτουργούν σωστά και παραγωγικά. Όπως αποδείχτηκε όμως, δημιουργήσαμε θέσεις και γραφεία που δεν εξυπηρετούσαν την παραγωγή πολιτικής. Αντίθετα,  έδιναν τίτλους και εξυπηρετούσαν το να μην κακοκαρδιστεί κανείς χωρίς όμως να συνεισφέρουν ποιοτικά.

Δεν  θέλω όμως να είμαι άδικος. Στο διάστημα που διετέλεσα Γραμματέας της Κ.Ε  λειτούργησε εξαιρετικά υπό την προεδρεία του  συναγωνιστή Τάσου Γιασεμιδη η θεματική Οικονομίας του Κινήματος. Με ολοκληρωμένες απόψεις και θέσεις. Είναι πολύ σημαντική η δράση της Θεματικής Οικονομίας του Κινήματος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφού τα πιο κρίσιμα ζητήματα  που απασχόλησαν τον τόπο ήταν τα θέματα οικονομίας, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα καταθέσεων του 2013.

Επίσης, οφείλω να ομολογήσω ότι κατά το διάστημα αυτό λειτουργούσε σε εξαιρετικά επίπεδα και η θεματική Πολιτισμού παράγοντας την διαχρονική πολιτιστική της δράση αλλά και η θεματική Παιδείας του Κινήματος.

Η ΕΔΕΚ για το διάστημα στο οποίο αναφέρεται η παρούσα έκθεση είχε επίσης ικανοποιητική παρουσία στα διεθνή δρώμενα κάτι που πιστώνεται και στο γραφείο διεθνών σχέσεων του Κινήματος. Η διεθνής δράση είναι χαρακτηριστικό των σοσιαλιστικών κομμάτων τα οποία δεν επιδιώκουν μόνο την  εδραίωση στην εθνική πολιτική σκηνή,  αλλά την διεθνοποίηση της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σοσιαλιστικής πρακτικής.
Ενότητα V- Νεολαία ΕΔΕΚ

Στο διάστημα αυτό έγινε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νεολαίας και ανασύνταξης δυνάμεων. Σε ορισμένα σημεία επετεύχθη σε άλλα όχι. Δυστυχώς,  η Νεολαία ΕΔΕΚ αφέθηκε χωρίς καθοδήγησή και στήριξη για πάρα πολύ καιρό και έτσι η ανασύνταξή της ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Οι νέοι πλέον δεν ασχολούνται με τα κοινά και η αγανάκτηση τους για την πολιτική, τον συνδικαλισμό και τα κόμματα είναι ένας από τους λόγους που δυσκολεύουν την Νεολαία ΕΔΕΚ ακόμα περισσότερο.

Επιπρόσθετα, θεωρώ ότι έχει χαθεί ο νεολαιίστικος τρόπος δράσης. Δηλαδή αυτές οι σοσιαλιστικές πρωτοβουλίες με ακτιβιστικό χαρακτήρα. Τα νιάτα των δρόμων, των διαδηλώσεων και όχι τα νιάτα των εκδηλώσεων και των ομιλιών.
Θα ήμουν άδικος αν επέρριπτα την ευθύνη μόνο στην Νεολαία. Για την κατάσταση της Νεολαίας ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό το Κόμμα,  η αδράνεια και η αδιαφορία του.

Όμως,  εδώ θέλω να τονίσω και να επαινέσω τα παιδιά του Αγώνα. Σε μια εποχή που δυστυχώς οι τοπικές μας στην Ελλάδα έπνεαν τα λοίσθια τα παιδιά του Αγώνα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου διπλασίασαν τα ποσοστά και τις έδρες τους, αποτέλεσμα που διατήρησαν και αύξησαν για τρεις συνεχόμενες χρονιές( 2012, 2013, 2014). Το 2014 τα παιδιά του Αγώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχαν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο  έσπασαν το φράγμα του 10% και εξασφάλισαν έδρα στην Φοιτητική Ένωση με 12,69%.

Ο λόγος που τα αναφέρω αυτά είναι για να δείξω ότι εκεί όπου υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη να ασχοληθούν εκεί μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Και να ομολογήσω ότι σε αυτές τις επιτυχίες η συμβολή του κόμματος  στο οργανωτικό κομμάτι ήταν ελάχιστη. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι έχουμε υλικό, έχουμε νιάτα τα οποία οφείλαμε να τα εκμεταλλευτούμε να τα αναδείξουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Αντίθετα εμείς τους εγκαταλείψαμε και αρκεστήκαμε σε ορισμένες τεχνικές βοήθειες. Δεν  τους παρείχαμε κίνητρο, ουσιαστική βοήθεια και οργανωτική υποδομή.

Ενότητα VI- Σχολιασμός

Το κόμμα μας κατά τη διετία  2012-2014 ήρθε αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις τόσο εσωκομματικές αλλά κυρίως προκλήσεις απέναντι σε κρίσιμες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν.

Κατ’  αρχήν οι Προεδρικές του 2013,  μια απόφαση δύσκολη και με πολιτικό κόστος. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τις πολιτικές αποφάσεις εκ των υστέρων παρά μόνο με βάση τα δεδομένα της στιγμής στην οποία λήφθηκαν οι αποφάσεις. Τότε, μπαίνοντας σε ένα ατέρμονο διάλογο με το λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο. Από την μια το ενδεχόμενο να κατεβάσουμε αυτόνομη την υποψηφιότητα του τότε Προέδρου μας ξεκινώντας εμφανώς καθυστερημένα μια προεκλογική εκστρατεία, πιθανόν να εξέθετε τον Πρόεδρο, ο οποίος την δεδομένη στιγμή ήταν και Πρόεδρος της Βουλής. Επίσης μια νέα υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου πιθανόν να στερούσε την πραγματική πιθανότητα ενός υποψηφίου που δεν προέρχεται από τους δυο πόλους να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.

Από την άλλη η υποψηφιότητα Λιλλήκα, ήταν μια υποψηφιότητα που είχε ήδη ρεύμα μέσα από την ίδια δεξαμενή ψήφων από όπου αντλεί η ΕΔΕΚ, όμως  συγκέντρωνε και αρκετές ενστάσεις μέσα στο κόμμα και αμφιβολίες για το πώς θα προχωρούσε την επόμενη μέρα. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του ο κ. Λιλλήκας προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος.

Αυτή ήταν μια μεγάλη πρόκληση με την οποία το Κίνημα χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπο. Όπως συμβαίνει μετά από την ίδρυση ενός νέου Κινήματος,  ψηφοφόροι από διάφορους χώρους αναζητούν σε αυτό πολιτική στέγη. Αυτό συνέβη και με την ΕΔΕΚ. Βέβαια θα πρέπει να μας προβληματίσει όχι το ότι ορισμένοι οπαδοί και υποστηρικτές της ΕΔΕΚ προσχώρησαν ή επέλεξαν να στηρίξουν άλλο κόμμα αλλά το ότι επέλεξαν να μην στηρίξουν ΕΔΕΚ. Αυτό έγινε εμφανέστερο στις Ευρωεκλογές του 2014.

Μετά τις Προεδρικές του 2013  ήρθαμε αντιμέτωποι με το κούρεμα. Τότε, το Κίνημα βρέθηκε έξω από τη Βουλή σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά την διάρκεια των κρίσιμων συνεδριών της Ολομέλειας. Επιπρόσθετα το Κίνημα οργάνωσε πορεία μέχρι την Εισαγγελία,  με αίτημα την κάθαρση και την τιμωρία των ενόχων για την κατάσταση της οικονομίας. Θεωρώ ότι ήταν από τις σπάνιες στιγμές που το Κίνημα, μαζικά, προέβαλε τον σοσιαλιστικό του χαρακτήρα, όχι μέσα από αίθουσες και κλειστές πόρτες, όχι μέσα από γραφεία και μέσα από τηλεοπτικούς  δείκτες,  αλλά μέσα από τους δρόμους με πραγματική δράση και διαμαρτυρία.

Ενώ η πολιτική μας θέση ήταν ξεκάθαρη όπως και οι αποφάσεις που λήφθηκαν, η στάση μας στη Βουλή ήταν ορισμένες φορές επαμφοτερίζουσα είτε εξ ανάγκης, είτε επειδή ορισμένα θέματα τίθεντο την τελευταία στιγμή εν είδει τελεσίγραφου από την Κυβέρνηση.  Μολονότι καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόταν η κοινοβουλευτική μας ομάδα, θεωρώ ότι  αυτή η στάση κόστισε στην ΕΔΕΚ την εμπιστοσύνη του κόσμου. Δεν καταφέραμε να ταυτιστούμε με ένα αντιμνημονιακό μέτωπο όπως ήταν η αρχική μας απόφαση.

 

Το Κίνημα κατά την διάρκεια αυτή φάνηκε ότι πάσχει από οργανωτικής άποψης. Δεν είχε δηλαδή την κατάλληλη οργανωτική υποδομή που χρειάζεται ένα κόμμα ώστε να κινητοποιεί πυρήνες και να λειτουργεί με σχετική ευκολία και ταχύτητα σε κρίσιμες στιγμές. Επίσης, ο Εδεκίτης ψηφοφόρος μπορεί να είναι πιστός και φανατικός αλλά έχει απαιτήσεις. Δεν μας χαρίζεται και δεν θα μας χαριστεί. Γι αυτό και ως Κίνημα οφείλουμε να ξαναβρούμε τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα μας,  με προτάσεις που αφορούν την κοινωνία και τον κόσμο.

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι η ανυπαρξία στελεχών έτοιμων να αναλάβουν καίριες θέσεις του Κινήματος. Δεν φροντίσαμε ως Κίνημα να εκπαιδεύσουμε τους ικανότατους νέους που είχαμε ώστε να αποτελέσουν έτοιμα στελέχη προς αξιοποίηση. Έτσι μολονότι με τον περιορισμό των θητειών προσπαθήσαμε να δώσουμε ευκαιρίες σε νεότερους ανθρώπους, δεν τους εκπαιδεύσαμε, δεν τους δώσαμε τα απαραίτητα εφόδια για να είναι έτοιμοι προς αξιοποίηση. Έγινε προσπάθεια δημιουργίας μια σχολής στελεχών η οποία όμως δυστυχώς δεν απέφερε καρπούς και πολύ σύντομα έπαψε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των νέων μας.

Κάναμε λάθη, άλλωστε κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Ωστόσο, τα λάθη που έκανε αυτό το Κίνημα  είχαν συνέπειες μόνο στο ίδιο, στα ποσοστά του στην απήχησή του στον κόσμο. Τα λάθη μας ποτέ δεν κατέστρεψαν τον τόπο και γι αυτό εμείς μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας. Γιατί δεν βλάψαμε την πατρίδα με τις αποφάσεις μας.

Ο απολογισμός μας εξυπηρετεί την βελτίωση μέσα από τον εντοπισμό των λανθασμένων εκτιμήσεων και των αδυναμιών μας, όχι την αυτομαστίγωσή μας. Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι αλλά πρώτα πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε ως Κίνημα με ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά μυαλά κοντά στην κοινωνία και στους ανθρώπους που χρειάζονται τη στήριξη και τη φωνή μας.