ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο λαός

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης ΕΔΕΚ Λευκωσίας, ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ενημέρωσε τα μέλη του κόμματος για την πορεία του κινήματος κατά τα τελευταία δύο χρόνια, για θέματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση, για το κυπριακό και για τη θέση της ΕΔΕΚ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε πως σε μια ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών και πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρήσει σε οποιαδήποτε παραπέρα συμφωνία συγκλήσεων, επιβάλλεται να διενεργηθεί δημοψήφισμα. Και αυτό επειδή με την τακτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί, ουσιαστικά έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του έναντι του  κυπριακού λαού. Κατά το δημοψήφισμα θα πρέπει να τεθούν ερωτήματα τα οποία θα κληθεί ο λαός να απαντήσει, εάν και εφόσον αποδέχεται:

  • εκ περιτροπής προεδρία,
  • παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση,
  • παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών με οποιοδήποτε τρόπο σε Τούρκους υπηκόους,
  • παραμονή αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από αυτό των Τουρκοκυπρίων,
  • κατάργηση και όχι αναθεώρηση της Συνθήκης Εγγυήσεων.

Σχετικά με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι δυστυχώς διαπιστώνεται έλλειψη ολοκληρωμένης και συγκροτημένης πολιτικής για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Η εφαρμογή του επιβάλλεται λόγω της δυσπραγίας στην οποία περιήλθαν οι πολίτες λόγω της κρίσης αλλά και λόγω της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα.

Πρέπει να καταστεί σαφές πως με την ψήφιση των νομοσχεδίων για την αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι εφαρμόζεται και το ΓεΣΥ.

Η ΕΔΕΚ έχει ολοκληρωμένες θέσεις τις οποίες κατέθεσε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και δημόσια και οι οποίες προνοούν τη σταδιακή και εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την γρήγορη διεκπεραίωση των περιστατικών και την πρόληψη της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών, τη μείωση των δαπανών που προκύπτει λόγω της επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών και της καθυστέρησης της εξυπηρέτησης τους.
  2. Επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  3. Ανάπτυξη των υποδομών σε εξοπλισμό και κλινικές του δημόσιου τομέα με τρόπο ώστε να καλύπτει με επάρκεια τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους  πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο ( αστικά κέντρα και ύπαιθρο) και τέλος
  4. Αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο.

Με αφορμή το αποψινό δείπνο, ευχόμαστε ότι αυτή τη φορά ο κ. Αναστασιάδης θα τηρήσει τις δημόσιες δηλώσεις του και δεν θα αθετήσει τις υποσχέσεις του μεταξύ τυρου και αχλαδιου. Να υπενθυμίσουμε ότι και πριν από το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου στο διάγγελμα του προς το λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλα έλεγε και τελικά άλλα συμφώνησε. Όπως επίσης και διαφορετικά ονομάτιζε τη διάσκεψη της Γενεύης αλλά τελικά αυτή επιβεβαιώθηκε ότι ήταν πενταμερής.

Για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία με ειλικρίνεια, ήθος και διαφάνεια. Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια χωρίς προαπαιτούμενα, ώστε στο πλαίσιο κοινής πολιτικής διακήρυξης να καταστεί δυνατή η συνεργασία των κομμάτων που έχουν σύγκλιση θέσεων τόσο στο κυπριακό όσο και σε άλλα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης.

Στόχος είναι να επιλεγεί ένας υποψήφιος στη βάση συγκεκριμένων κριτήριων ο οποίος να έχει δυνατότητες και πιθανότητες επιτυχίας με στόχο την απαλλαγή από τη σημερινή μορφή διακυβέρνησης, την αλλαγή πορείας στο κυπριακό και επίλυσης των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί λόγω της λανθασμένης πολιτικής και αποφάσεων τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Απριλίου  2017

You may also like