ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόχειρα οργανωμένο και κακά εκτελεσμένο το ταξίδι του Προέδρου στο Ισραήλ

anasto-netanexo

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι ήταν πρόχειρα οργανωμένο και κακά εκτελεσμένο.

Η κοινή διακήρυξη των δύο ηγετών αυξάνει τα ερωτήματα για τους στόχους που είχε θέσει η κυπριακή προεδρία πέραν από τους επικοινωνιακούς και ενδεχομένως ενημέρωση για την κατάσταση στην Τουρκία.

Ούτε για το ζήτημα του αγωγού μέσω Τουρκίας, ούτε για το ζήτημα της εκμετάλλευσης δύο κοιτασμάτων το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων σε υπουργικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, δόθηκαν πειστικές απαντήσεις. Αντίθετα, ο ορισμός χρονοδιαγράμματος για τις συζητήσεις για συνεκμετάλλευση ενός πλούσιου τεμαχίου, του Αφροδίτη, με το Yishai του οποίου το κοίτασμα είναι πενιχρό, εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το εάν έγινε σωστή χρήση των πλεονεκτημάτων της δικής μα πλευράς τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιστάθμισμα των ισραηλινών συμφερόντων μέσω Τουρκίας.

Καλό θα είναι τέτοιες συναντήσεις ειδικά με στρατηγικούς εταίρους μας να είναι καλύτερα προετοιμασμένες και να γίνονται με γνώμονα τα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα της κυπριακής πλευράς.

Στα θετικά καταγράφουμε την επιβεβαίωση της σχέσης των δύο χωρών και την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

You may also like