ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠτΔ να ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται ζήτημα πολυμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση στην Ελβετία, ο ΠτΔ επιβάλλεται πριν από την αποχώρησή του, να ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται ζήτημα πολυμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης διότι αυτό σημαίνει και το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό επειδή και στην πενταμερή αλλά και στην πολυμερή θα συμμετέχουν κράτη και οι δύο κοινότητες και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πως είτε η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποβιβαστεί σε κοινότητα, είτε το ψευδοκράτος θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο κρατικής οντότητας.

Από τη στιγμή που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε οποιαδήποτε διασύνδεση του κεφαλαίου του εδαφικού με το περιουσιακό, είναι λάθος τακτικής να υπάρξει τώρα οποιαδήποτε διασταυρούμενη συζήτηση ή διασύνδεση. Αυτό θα είχε νόημα να γίνει στην αρχή των συνομιλιών όπως είχε αρχικά εξαγγείλει ο ΠτΔ και το οποίο τελικά δεν τηρήθηκε.

Όπως τόνισε η ΕΔΕΚ κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο ΠτΔ θα πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκοκυπριακή πλευρά να καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ολοκληρωμένες θέσεις για το εδαφικό πάνω στις οποίες θα πρέπει να γίνει συζήτηση δεδομένου ότι είναι το πρώτο κεφάλαιο που συζητείται και στο οποίο η άλλη πλευρά έχει να αποδώσει οφέλη στη δική μας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2016

You may also like