ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να μην ανατραπεί η αναλογία επί του περιουσιακού που υπήρχε το 1974

Το περιουσιακό είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο για την επίλυση του Κυπριακού. Η ιδιοκτησία αποτελεί βασικό και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα των πολιτών και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το διαπραγματευτεί εξ ονόματός τους.

Για την ΕΔΕΚ πάγια και σταθερή θέση ήταν η επιβεβαίωση του δικαιώματος επί των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα μπορούν την περιουσία τους να την διαχειριστούν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Τα όσα μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας είτε ως συμφωνίες είτε ως σύγκλισης και συναντιλήψεις, παραβιάζουν αφόρητα αυτό το δικαίωμα και δημιουργούν νέα επικίνδυνα δεδομένα και ουσιαστικά νομιμοποιούν την παρανομία.

Συγκεκριμένα:

  1. Δεν μπορούν οι παράνομοι σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών, έποικοι ή και υπήκοοι τρίτων χωρών να έχουν δικαίωμα επί των ελληνοκυπριακών περιουσιών δεδομένου ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Εξάλλου ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί.
  2. Μέσα από τη λειτουργία της επιτροπής περιουσιών (δηλ. ένας Ελληνοκύπριος, ένας Τουρκοκύπριος και ένας ξένος εμπειρογνώμονας που θα προεδρεύει, και στη βάση κριτηρίων όπως είναι η αξία του ακινήτου και δήθεν ο συναισθηματικός παράγοντας) στην ουσία στις κατεχόμενες περιοχές τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι έποικοι παράνομοι σφετεριστές των περιουσιών ενώ στις ελεύθερες περιοχές οι Τουρκοκύπριοι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Δεδομένου ότι οι περιουσίες τους δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Με αυτή τη διαδικασία υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος πλήρους ανατροπής της αναλογίας επί του περιουσιακού που υπήρχε το 1974 που ήταν 86% Ελληνοκύπριοι και 14% Τουρκοκύπριοι, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει την Τουρκία στους μελλοντικούς της στόχους για τη δυνατότητα απόσχισης ή ανακήρυξης ξεχωριστού κράτους, δεδομένου ότι θα πληροί τους βασικούς διεθνείς όρους: νόμιμη ιδιοκτησία γης, αναγνωρισμένος λαός και σύνταγμα.

Στην ίδια κατεύθυνση, ακόμα περιμένουμε να μας ξεκαθαρίσουν τις ρυθμίσεις που συζητούν για το κόστος των 28 και πλέον δισεκατομμυρίων για τις αποζημιώσεις και ποιος θα το καλύψει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει στο πλαίσιο των συζητήσεων, από τις οποιεσδήποτε ρυθμίσεις του Κυπριακού να φροντίσει ώστε να μην διαταράσσεται η αναλογία της ιδιοκτησίας γης που υπήρχε το 1974.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συνειδητοποιήσει τις επικίνδυνες ατραπούς που οδηγεί το Κυπριακό και τους κινδύνους που θα προκύψουν από αυτό. Στην ουσία δεν πρόκειται να λύσει το κυπριακό αλλά να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την οδηγήσει στο πλαίσιο δήθεν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένες διχοτόμησης της πατρίδας μας.

You may also like