ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Eρώτηση Παπαδάκη προς Κομισιόν σχετικά με την οικονομική πτυχή του Κυπριακού

Cyprus Economy

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D) υπέβαλε γραπτή ερώτηση με προτεραιότητα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια που εκκρεμούν όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και το οικονομικό. Όσον αφορά το τελευταίο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup (7/11/2016), έγινε αναφορά στην οικονομική πτυχή της επίλυσης του Κυπριακού με τον Πρόεδρο του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να τονίζει ότι «η επανένωση της Κύπρου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες».

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση σε όλα όσα ισχύουν και αναμένονται, από ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, την επόμενη μέρα της λύσης. Επομένως, χωρίς εξασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας, καμία λύση δεν μπορεί να είναι λειτουργική, επισήμανε στη γραπτή του ερώτηση ο κ. Παπαδάκης.

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής, δεδομένου ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις του Κυπριακού και προτίθεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο την επόμενη μέρα της λύσης και δεδομένου ότι η οικονομική πτυχή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης, ζητά να μάθει τι μέτρα προτείνει να ληφθούν ώστε να μην υπονομευθεί η σταθερότητα της οικονομίας, όπως για παράδειγμα τα stress – test και η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών που λειτουργούν στα κατεχόμενα και κατά πόσο ευσταθεί το σενάριο, το οποίο ακούγεται, ότι επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες για παραμονή της τουρκικής λίρας ως νομίσματος, στο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα, για κάποια μεταβατική περίοδο.