ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

42 Χρόνια από τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου

Ο Δώρος Λοΐζου ήταν ένας οραματιστής-ιδεολόγος που δεν αρκείτο στις θεωρίες αλλά μετουσίωνε σε πράξη τους οραματισμούς του. Ακαταπόνητος πολέμιος της χούντας των Αθηνών με αξιόλογη δράση στην Ελλάδα και την Αμερική υπέρ της δημοκρατίας. Αυτό που σφράγισε τις τελευταίες μέρες της ζωής του ήταν η μαχητική του αντίσταση στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η δράση του στην έκδοση και διάδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στις πρώτες λογοκριμένες και τολμηρές μεταπολεμικές επανεκδόσεις της.

Πριν από ακριβώς 42 χρόνια, καθώς ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΕΝ, Δώρος Λοΐζου, μετέφερνε τον Βάσο Λυσσαρίδη στο γραφείο του στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς περνούσε από τη γέφυρα της οδού Κάννιγκος (σήμερα οδός Δώρου Λοΐζου), δέχτηκε τα πυρά οπλοφόρων που διέφυγαν με αυτοκίνητα. Τα πυρά των αυτομάτων δεν βρήκαν τον Βάσο Λυσσαρίδη, που ήταν ο κύριος τους στόχος, αλλά τραυμάτισαν θανάσιμα τον Δώρο Λοΐζου.

Με αυτή της την ανακοίνωση, η ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα-ποιητή, Δώρο Λοΐζου.

42 χρόνια μετά τη θυσία του οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα του υλοποιώντας τα οράματα και τις ιδέες του για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για ελευθερία, δημοκρατία και δικαίωση. Η ΕΔΕΚ, πιστή στον αγώνα του αθάνατου συναγωνιστή μας Δώρου Λοΐζου, θα συνεχίσει να πορεύεται στα μονοπάτια του.

Σήμερα, Τρίτη 30 Αυγούστου , η ΕΔΕΚ, η Νεολαία ΕΔΕΚ και η οικογένεια του Δώρου Λοΐζου διοργανώνουν στις 8.00 μ.μ εκδήλωση προς τιμή του ήρωα στην Αίθουσα της Πύλης Αμμοχώστου με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος πέραν από την αναφορά του στον ήρωα-ποιητή, θα αναφερθεί και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό παραθέτοντας τις εκτιμήσεις και τις θέσεις της ΕΔΕΚ για τον εν εξελίξει διάλογο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί για πρώτη φορά ταινία μικρής διάρκειας για τον ήρωα Δώρο Λοΐζου.

Στις 4 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα-ποιητή Δώρου Λοΐζου και του Χρυσήλιου Μαυρομμάτη στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου (Μετόχι Κύκκου). Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Πανεπιστημιακός Στέφανος Κωνσταντινίδης.

You may also like