ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

3 βασικές κατευθύνσεις για το ΓΕΣΥ από την ΕΔΕΚ 

Τρεις είναι οι βασικές διαπιστώσεις που θα πρέπει να αποτελέσουν την κατεύθυνση για την σταδιακή εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος της οποίας είχε σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με αντικείμενο το ΓΕΣΥ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια σημαντική χρονική στιγμή δεδομένου ότι αναμένεται η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 21 Ιουλίου, όταν σε πολιτικό επίπεδο θα γίνει η συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή η μορφή συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας γιατί ακριβώς επιχειρείται να συμπτυχθεί η πολιτική διάσταση με την τεχνοκρατική διάσταση που είναι η εφαρμογή. Αυτό, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει πάρα πολύ το κόμμα του στις θέσεις που θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κοινή πεποίθηση της ΕΔΕΚ και του Οργανισμού είναι πως το σημερινό σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης με πολύ αρνητικές συνέπειες για τον Κύπριο ασθενή και την κυπριακή οικονομία. Το δεύτερο που διαπιστώνεται είναι πως δεν μπορεί ένα ΓΕΣΥ μέσα σε αυτές τις συνθήκες να εφαρμοστεί από την αρχή στην ολότητα του και άρα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή εφαρμογή στο πλαίσιο καθορισμένων σταδίων αλλά και ενός χρονοδιαγράμματος.
Η τρίτη διαπίστωση είναι ότι θα πρέπει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να ξεκινήσει άμεσα για να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθεί στο χρονικό διάστημα που απαιτείται η μηχανογράφηση του σχεδίου, η σωστή αναδιοργάνωση των νοσοκομείων για να προχωρήσει στη συνέχεια η σωστή αυτονόμηση και η πλήρης εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

“Αυτές είναι οι βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες φαίνεται να έχουμε κοινή άποψη με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Θα προσπαθήσουμε και με τα υπόλοιπα κόμματα να δημιουργήσουμε συνθήκες συναντίληψης για το πώς θα προχωρήσει η εφαρμογή γιατί ακριβώς η εφαρμογή του ΓΕΣΥ αποτελεί μια τεράστια πολιτική ευθύνη και της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων έναντι του λαού που σήμερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, βιώνει μια μορφή ιατρικής και φαρμακευτικής εξαθλίωσης”, είπε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου είπε ο Οργανισμός είναι έτοιμος να προχωρήσει με την κατακύρωση του διαγωνισμού για το σύστημα πληροφορικής και έχει ολοκληρώσει σημαντικό μέρος της εργασίας που αφορά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ενώ οπι εργασίες που υπολείπονται εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ψήφιση του Νομοσχεδίου και την πολιτική απόφαση για καθορισμό οριστικών χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής.
Ο κ. Αντωνίου είπε πως τα θέματα της υγείας βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο και η μόνη διέξοδος είναι η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ, και η παράλληλη εφαρμογή του με τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και αυτονόμησης των νοσοκομείων.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

You may also like