ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το παζλ της πραγματικότητάς μας

kypriako-diapragmatefseis-570-800x533

Κατακαλόκαιρο. Διακοπές ή η αναμονή τους. Καταγραφές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος ύπαρξης στην εποχή μας. Αν δεν υπάρχεις στο facebook απλώς δεν υπάρχεις. Κομμένα όπως άκουσα τα υπερατλαντικά ταξίδια. Δημοφιλείς προορισμοί η Ελλάδα και τα νησιά της , η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία. Εννοείται κάθε σαββατοκύριακο για όσους διαμένουν Λευκωσία και δεν έχουν εξοχικό οι παραλίες του Πρωταρά… Αυτά…

… Και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως η ζωή σου είναι κομμένη σε κομματάκια. Σε κομματάκια παζλ. Μικρές μικρές εικόνες που σε εμποδίζουν να δεις το όλο. Μπερδεμένες. Βολικότατο. Αλλιώς μπορεί και να πανικοβληθείς. Δεν μου άρεσαν ποτέ τα παζλ. Δεν έχω την απαιτούμενη υπομονή. Θα επιχειρήσω όμως να το στήσω.

Αρχίζω με τους διάσημους. Πού φωτογραφήθηκαν, με ποιο, τι φοράνε, τι τρώνε τι πίνουν. Θα έλεγα πως αυτό είναι το πρώτο κομματάκι. Ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων για να αφήσουμε τις δικές μας στο απυρόβλητο να βαλτώνουν με την ησυχία τους.

Αθλητικά; Δε θα πάρω αν και πρέπει να παραδεχτώ πως είναι το δεύτερο μεγάλο κομμάτι του τι μας απασχολεί. Europa league και champions league, Αποέλ, Απόλλωνας, Άεκ  και Ομόνοια. Για να μας κρατά από βδομάδα σε βδομάδα το ενδιαφέρον ζεστό και τις μπύρες παγωμένες.

Οικονομία. Άντε τώρα να τα στήσω τα κομματάκια της. Θετική η αξιολόγηση. Όλα καλά με την Τρόικα. Μια χαρά τα καταφέραμε να κάνουμε όσα πρέπει. Άλλοι τρεις, «μικροί στόχοι» και παίρνουμε και άλλα δανεικά. Εννοείται πως η ανεργία δεν υποχώρησε. Οι μισθοί έχουν τελματώσει. Οι αποκοπές από προσωρινές έγιναν μόνιμες, ακόμη και στο μυαλό των πιο αισιόδοξων. Εκτός φυσικά από τους μισθούς των χρυσών παιδιών των τραπεζών. Αυτοί μια χαρά ανεβαίνουν και τα bonus δίνονται και αντιλαμβάνεστε και το γιατί αφού πάνε τόσο καλά με τα δανεικά που τους δώσαμε, με τον ΕΛΑ, με το κούρεμα των καταθέσεων. Την ίδια ώρα που οι σκιές παραμένουν για τη ξένη τράπεζα που εξαγόρασε η μεγάλη δική μας τράπεζα, με τα γνωστά χαμένα εκατομμύρια, και την τρομακτικά μεγάλη χασούρα στην πώληση. Εννοείται πως αξίζουν bonus στα χρυσά αγόρια, ή κορίτσια που το διεκπεραίωσαν με απόλυτη επιτυχία, μαζί πάντα με τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Εκπαίδευση. Τέλεια. Όλα πάνε καλά. Την μεταρρυθμίζουμε με ταχύτητες φωτός. Και το σύστημα πρόσληψης και το ενιαίο Λύκειο και τα ωρολόγια της Δημοτικής. Είπαμε αφού ξεκινήσαμε να τελειώνουμε μια και έξω. Μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες κρύβεται πάντα πίσω από κάθε «μεγάλη» αλλαγή. Και αφού είναι εμπειρογνώμονες και εμπειρία έχουν, και βαθιά γνώση έχουν, άρα ξέρουν τι κάνουν. Καλό θα ήταν να σταματήσουν να «κρύβονται» και να δοκιμάσουν να μας πείσουν. Δεν διαφωνώ αλλά ούτε και έχω πειστεί πως οι αλλαγές θα φέρουν δια μαγείας τα ποθούμενα αποτελέσματα και θα λύσουν στρεβλώσεις του συστήματος που είναι πολύ πιο βαθιές.

Αναρωτιέμαι ταυτόχρονα πόσα ξοδεύουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις διαφημιστικές τους καμπάνιες, λες και δεν προσφέρουν εκπαίδευση αλλά φανελάκια σε ειδικές προσφορές, που τελικά καθόλου ειδικές δεν είναι αφού ακριβοπληρώνεις. Την ίδια ώρα που η ανεργία στους νέους επιστήμονες έχει κτυπήσει κόκκινο και ψάχνουν να βρουν χώρα για να στεγάσει τα όνειρά τους.

Υγεία. Με τον νέο Υπουργό θα πάρει και πάλι μπρος το ΓΕΣΥ. Σε λίγο ποσώς θα μας απασχολεί αν θα είναι μονοασφαλιστικό ή πολυασφαλιστικό. Στο παρόν θέμα γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τη γνώμη της Τρόικας. Πολυασφαλιστικό δεσμευτήκαμε να δώσουμε; Ε αυτό θα πράξουμε. Όσο και αν αργήσει. Θα μας έχουν κουράσει τόσο μέχρι τότε που θα πούμε τελικά ας πάει και το παλιάμπελο, όπως ακριβώς και η cyta. (παρένθεση: που από μείζον θέμα, σιγά σιγά το δεχτήκαμε όπως και τόσα άλλα)

Επόμενο κομματάκι; Πολιτική. Αυτό και αν είναι ευκολάκι. Καταμετρούμε τις δυνάμεις μας εν όψει των βουλευτικών που εννοείται πως δε θα γίνουν όπως τις ξέρουμε αν όλα πάνε καλά με τους σχεδιασμούς για το κυπριακό. Θα πρέπει τα κόμματα να αρχίσουν να καταρτίζουν ψηφοδέλτια και για τη Γερουσία. Να φυλάξουν και για εκεί κάποια στελέχη, και αν δεν έχουν ας αρχίσουν να ψάχνουν για να τα ανακαλύψουν εγκαίρως. Τώρα που θα παιχτεί και ο Ιππόλυτος στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας και θα έρθουμε ακόμη πιο κοντά με αυτή και άλλες πολιτιστικές παραστάσεις, όλα θα πάνε καλά. Όλοι είναι για πρώτη φορά αισιόδοξοι. Αν φύγουν και οι εγγυήσεις από τη μέση, με δεδομένη και την αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας (άρα θα τις ξεπουλήσουμε τις περιουσίες μας και θα γεμίσουμε τις τσέπες μας, χωρίς να νιώθουμε προδότες), το νέο σχήμα που μελετάται στο χαρτί θα έχει πολλές πιθανότητες να περάσει κατά πολύ τη βάση στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Άσε που επιτέλους θα το βρούμε και το φυσικό αέριο- φάντασμα για να το περάσουμε επιτέλους με αγωγό από την Τουρκία.

Η Ελλάδα. Η Ελλάδα που ονειρεύεται, η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που καίγεται, η Ελλάδα που έχει γίνει ζητιάνα και ζει με δανεικά, η Ελλάδα που μετά το ηρωικό Όχι παγιδεύτηκε (κάτι σας θυμίζει; Ουδεμία σχέση με την Κύπρο) σε ένα μνημόνιο χωρίς ελπίδα ανάκαμψης για την ώρα. Όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει τι ζητά και τι γυρεύει. Εξακολουθώ να ποντάρω στον πρωθυπουργό. Ελπίζω να κουβαλά μαζί του και τα συναφή μαγικά αντικείμενα για να καταλήξουμε σε ένα ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Κομματάκι, κομματάκι σχηματίζεται το παζλ της πραγματικότητάς μας. Μας τρομάζει το πρόσωπό της; Κακώς. Είναι το δικό μας πρόσωπο. Εμείς το φτιάξαμε και συνεχίζουμε να το συντηρούμε αφού κάθε φορά επιλέγουμε να ξαναμπερδεύουμε τα κομματάκια του παζλ και να ισχυριζόμαστε πως αδυνατούμε να το φτιάξουμε. Μας βολεύει; Σαφέστατα. Η μεγαλύτερη μου αγωνία όμως είναι μην τυχόν και το παζλ μετατραπεί στο πι και φι σε ντόμινο. Ξέρετε… τα στημένα τουβλάκια που όταν πέσει το ένα πέφτουν και όλα τα άλλα…το ένα μετά το άλλο…

You may also like