ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις για την πολιτική της Τουρκίας

1713556

Όσοι ελπίζουν ότι η νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν στις χθεσινές εκλογές της Τουρκίας συνδυαστεί με θετική στάση της Τουρκίας στο κυπριακό φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται τις πραγματικότητες.

Είναι πολιτική αφέλεια να υποστηρίζεται ότι «μας συμφέρει η νίκη του Ερντογάν». Είναι ψευδαίσθηση να ελπίζει κάποιος ότι θα αλλάξει πολιτική στο κυπριακό η Τουρκία η οποία εδώ και 60 χρόνια, ανεξαρτήτως του ποιοι βρίσκονται στην κυβέρνηση της χώρας, εφαρμόζει σταθερά και αταλάντευτα την ίδια επεκτατική στρατηγική σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Πόσες φορές πρέπει να επιβεβαιωθούμε για την τουρκική πολιτική; Πόσες φορές πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε; Εάν η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη της πρώτης, τότε η εκατοστή πλάνη τι είναι;

Οι ιστορικές πραγματικότητες αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβουτόγλου θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα», μας απειλεί με πόλεμο εάν αξιοποιήσουμε το φυσικό μας αέριο, παραβιάζει με πολεμικά σκάφη και το Μπαρμπαρός την κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί προσάρτηση των κατεχομένων μέσω αγωγού νερού. Είναι η ίδια κυβέρνηση που την περασμένη Παρασκευή εξέδωσε τη NAVTEX 1009/15 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο κέντρο του Αιγαίου! Αυτή είναι η Τουρκία και αυτές είναι οι επιδιώξεις της!

Η εκλογική νίκη του κόμματος του Ερντογάν ήταν αποτέλεσμα της αξιοποίησης του κρατικού μηχανισμού και της καλλιέργειας κλίματος φόβου και τρομοκρατίας. Το αυταρχικό και ολοκληρωτικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια αναμένεται να επιδιώξει πλέον να αποκτήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα από την Ευρ. Ένωση για την αντιμετώπιση τάχατες του ISIS και την προσφυγική κρίση. Και η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θα διεκδικήσει μόνο οικονομικά ανταλλάγματα αλλά κυρίως πολιτικά.

Είναι γι’ αυτό που η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει τις ψευδαισθήσεις και να προχωρήσει σε σχεδιασμό μιας πανεθνικής πολιτικής για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού αξιοποιώντας την αναβαθμισμένη γεωστρατηγική μας θέση, τη στρατηγική απόφαση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. και τις συμμαχίες που σωστά έχουμε κάνει με άλλες χώρες της περιοχής.

You may also like