ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συμπεράσματα από την επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διήμερης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα δεν έχει εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα. Το διπλωματικό και πολιτικό πλεονέκτημα το οποίο απέκτησε η Κύπρος και η Ελλάδα με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ καθώς επίσης και από το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού  που πρέπει να διαφυλαχθούν κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

  • Προκαλεί σοβαρές ανησυχίες η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι «έχουμε συμφωνήσει» στην επεξεργασία φόρμουλας για το θέμα της διαχείρισης του Φυσικού Αερίου. Θεωρούμε αδιανόητο να έχει υπάρξει μια τέτοια συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση και πιστεύουμε και αναμένουμε ότι θα υπάρξει διάψευση.
  • Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποδυναμώνει την προσπάθεια τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου για να απαιτήσουν είτε τη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά την οποία επιδεικνύει με την πειρατική της ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε την αύξηση των πιέσεων προς την Τουρκία για κάμψη  της αδιαλλαξίας της.
  • Εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για ενδεχόμενη απόσυρση του Μπαρμπαρός αλλά με διασύνδεση της επιστροφής στις συνομιλίες με συμπερίληψη και του θέματος διαχείρισης των υδρογονανθράκων.  Πιστεύουμε, αναμένουμε και απαιτούμε ότι επιστροφή στις συνομιλίες είναι νοητή όχι απλώς με απόσυρση του Μπαρμπαρός αλλά με έμπρακτο σεβασμό από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Το θέμα του φυσικού αερίου δεν έχει καμιά θέση.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε κλιμάκωση και αναβάθμιση των πολιτικών και διπλωματικών  της παρεμβάσεων με κυριότερη έμφαση τον μονομερή τερματισμό της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας της Τουρκίας εάν προηγουμένως δεν τερματίσει την προκλητική της συμπεριφορά και εάν δεν υλοποιήσει όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κύρια την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και τέλος να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην περίπτωση που αρνείται να συμμορφωθεί.

Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 2014

You may also like