ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δεν είναι ανεχτή επανάληψη φαινομένων Ντάουνερ

Οι δηλώσεις Άιντα στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση» εγείρουν μείζον θέμα για τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Οι αναφορές σε «μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι πρόδηλον, πέραν του ότι είναι απαράδεκτες επί της ουσίας, ότι εγείρουν ζήτημα εκτροχιασμού του κ. Άιντα από τους όρους εντολής του. Οι όροι εντολής του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον οποίο ο κ. Άιντα εκπροσωπεί, όπως αυτοί καθορίζονται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να ενεργεί για την επίλυση του Κυπριακού στο γράμμα και το πνεύμα αυτών των ψηφισμάτων.

Η διαχείριση – εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εν τη ασκήσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι θέμα που αφορά η σχετίζεται με τον ρόλο και την αποστολή του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αν υπάρχει μια αρμοδιότητα, δικαιοδοσία και καθήκον, αυτό είναι να ενεργεί ο Γ.Γ. για την πιστή εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982, την οποία κατάφωρα παραβιάζει η Τουρκία με τις επιδρομικές της συμπεριφορές στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να ενεργήσει τάχιστα προς τον ΟΗΕ για να επανέλθει ο κ. Άιντα αυστηρά στις αρμοδιότητες και τους όρους εντολής του. Επανάληψη των συμπεριφορών Ντάουνερ δεν πρέπει αυτή τη φορά να γίνει ανεκτή.

 

You may also like